Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Ordre de 28 de maig de 1993, de la Conselleria de Treball i Afers Socials, per la qual regula el Programa de Vivers d'Inserció Professional.

(DOGV núm. 2062 de 07.07.1993) Ref. Base de dades 1628/1993

Ordre de 28 de maig de 1993, de la Conselleria de Treball i Afers Socials, per la qual regula el Programa de Vivers d'Inserció Professional.
La resposta a la difícil conjuntura per la qual passa l’economia valenciana, plasmada a través de l'Acord per l’Ocupació, per la Solidaritat i la Competitivitat, subscrit el passat 21 d'abril entre el Govern Valencià i els agents socials, regula, entre d'altres, mesures relatives al mercat de treball que, en ésser compatibles amb l’orientació, més a llarg termini, de les polítiques d'ocupació, permeten pal·liar els efectes que la recessió està tenint sobre determinats col·lectius, i que s'estructura a través del Pla d'Ocupació Valencià.
Des d'aquesta perspectiva naixen els vivers d'inserció professional, amb la doble finalitat de potenciar la inserció laboral d'aturats, especialment joves, sense recursos econòmics a través de la formació en alternança, alhora que es duen a cap projectes de dotació d'infrastructures d'interès social, amb una realització que comporte la creació de llocs de treball estables i que induesca el desenvolupament econòmic i social.
D'altra banda, i a fi d'assegurar l'èxit de les accions generadores d'ocupació, cal establir els mecanismes de coordinació interinstitucional necessaris per a complementar el suport a les accions formatives amb aquells programes de foment d'ocupació que resulten més adequats per a donar un caràcter d'atenció globalitzada a les accions proposades.
Tot això fa necessari dictar les normes que despleguen la modalitat de les accions i conceptes a subvencionar, com també les regles procedimentals del programa.
Per això, d'acord amb la disposició final segona del Decret 12/1992, de 16 de gener, del Consell de la ' Generalitat Valenciana, i fent ús de les facultats que em confereix la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià (DOGV de 30 de desembre),,i el Decret 18/1992, de 3 de febrer, del Consell de la Generalitat Valenciana (DOGV de 13 de febrer), pel qual aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Treball i Afers Socials.
ORDENE
Article primer. Objectius
Els vivers d'inserció professional són programes d'ocupació-formació, dirigits a la construcció d'instal·lacions destinades a la formació, l’ocupació i el desenvolupament local, del tipus d'aularis de formació o de vivers d'empreses, i l’objectiu dels quals és promoure la inserció d'aturats, preferentment joves, sense recursos econòmics, mitjançant l'alternança ocupació-formació professional; millorar la qualificació professional d'aquests, i estimular actituds actives de recerca d'ocupació.
Article segon. Dotació pressupostària
Les subvencions establertes en aquesta ordre es concediran sempre que hi haja disponibilitat suficient per a poder atendre-les en el programa 322.20 de formació professional ocupacional i en les línies 403/000/93 i 703/000/93, dotades per a l'exercici de 1993 amb tres-cents milions (300.000.000) de pessetes.
Article tercer Entitats promotores
1. Els projectes de vivers d'inserció professional hauran de ser promoguts per corporacions locals i/o supramunicipals, empreses públiques, i agents econòmics i socials, per ells mateixos o en col·laboració amb entitats sense ànim de lucre.
2. Els promotors de vivers d'inserció professional es comprometran a contractar alumnes treballadors, beneficiaris dels esmentats projectes en les obres que gestionen, tret d'aquells casos en què d'acord amb les normes de contractació fos preceptiva l'adjudicació pel sistema de subhasta o concurs. Si l'adjudicació de les obres ha de realitzar-se mitjançant concurs s'inclourà necessàriament entre els plecs de clàusules administratives particulars, entre els criteris que serviran de base per a l'adjudicació, que l’empresa licitant contracte els alumnes treballadors beneficiaris dels esmentats programes.
Els alumnes treballadors, sempre que estiguen disponibles, seran contractats en ocupacions-irelacionades amb els oficis i tècniques professionals apreses en els vivers d'inserció professional i hauran d'haver superat, si més no, la primera fase formativa.
Article quart. Contingut dels projectes
1. Els projectes dels vivers d'inserció professional constaran d'una etapa formativa d'iniciació i d'una etapa de formació en alternança amb el treball dirigida a la qualificació i a l’especialització professional. La durada d'ambdues fases per a cada alumne treballador no podrà superar, en aquest exercici, la data límit del 30 de novembre de 1993 i la primera fase formativa no haurà de tenir una durada inferior a un mes.
2, Els projectes formatius, en relació amb el projecte de construcció d'instal·lacions destinades a aularis de formació o vivers d'empreses,_ consideraran les especialitats imprescindibles de feina de paleta, fusteria d'obra, fontaneria i electricitat; la inclusió de qualsevol altra especialitat haurà de ser raonada per l’entitat promotora.
El nombre, màxim d'alumnes beneficiaris del projecte no podrà excedir de 20, i la seua distribució per especialitats respondrà a la posterior aplicació en l’execució del projecte d'obra.
Aquells projectes l’execució dels quals supere aquest exercici pressupostari se subdividiran en etapes, de manera que a l’empara d'aquesta ordre solament se sol·licitaran les ajudes corresponents a aquella part del projecte a desenvolupar fins al 30 de novembre de 1993, i hauran de formular una nova sol·licitud per a rebre ajudes per a la finalització de les accions amb càrrec a l'assignació pressupostària que corresponga al Programa de Vivers d'Inserció Professional el proper exercici.
3. Durant la segona etapa del projecte formatiu els alumnes dels vivers d'inserció professional seran contractats sota la modalitat que segons la normativa vigent resulte més adequada per a la inserció professional dels joves.
En aquesta fase els treballadors complementaran la seua formació en alternança amb el treball i percebran les retribucions salarials que els corresponguen segons el que es preveu en la normativa aplicable.
4. La selecció dels alumnes-treballadors, així com dels docents i personal de suport dels vivers d'inserció professional, la efectuaran les entitats promotores seguint les directrius de la Direcció General de Formació i Inserció Professional.
5. Els projectes formatius inclouran necessàriament continguts de seguretat i higiene específics de l’especialitat, així com continguts d'orientació professional i tècniques de recerca d'ocupació.
Així mateix, també es facilitarà, en el marc del projecte, formació en matèria de gestió empresarial orientada cap a aspectes tals com finançament, comercialització, administració de recursos humans ó gestió tributària i laboral.
La Conselleria de Treball i Afers Socials podrà exigir la inclusió de mòduls formatius de valencià, prèviament definits per aquesta direcció general, en les accions formatives que es realitzen.
6. A més, els organismes o entitats promotores prestaran informació, assessorament i suport tècnic als alumnes que, finalitzat el seu procés formatiu, s'establesquen com a treballadors autònoms o que promoguen projectes empresarials de caràcter societari aquests projectes d'autoocupació tindran preferència, sense perjudici de la seua necessària viabilitat, per a la seua ubicació en el viver d'empreses, en el cas que aquesta siga la destinació donada al projecte d'obra una vegada executat. De la mateixa forma, aquestes iniciatives tindran preferència per a ser considerades per la Direcció General d'Ocupació i Cooperació, en el programa d'ajudes a iniciatives locals d'ocupació, sense perjudici de la seua necessària adaptació als requisits i a les característiques que assenyale la normativa vigent per a les esmentades iniciatives.
Article cinquè. Requisits per accedir a les ajudes
1. Les entitats que sol·liciten les ajudes previstes en aquesta ordre hauran de complir els següents requisits:
a) Estar al corrent en el compliment de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social, en la forma prevista en l’Ordre de 7 de gener de 1991, de la Conselleria d'Economia i Hisenda.
b) Acreditar les fonts de finançament de la part del cost o de la seua etapa que no subvencione la Conselleria de Treball i Afers Socials.
c) Finalitzar el projecte o l’etapa corresponent d'aquest abans de l'1 de desembre de 1993.
2. En tot cas, si la Conselleria de Treball i Afers Socials ho estima oportú perquè hi concorren raons per a això, podrà ampliar el termini d'execució del projecte o de la seua etapa.
Article sisè. Presentació de sol·licituds
1. El termini per a la presentació de les sol·licituds serà d'un mes comptador des del dia de la publicació d'aquesta_ ordre en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
2. Les sol·licituds de subvenció es formalitzaran segons el model que figura en l'annex 1 d'aquesta ordre ' i es presentaran al registre de les direccions territorials de la Conselleria de Treball i Afers Socials a València (avinguda del Baró de Càrcer, 36), a Alacant (carrer del Pintor Lorenzo Casanova, 6) i a Castelló (plaça de Mª Agustina, 1-2º).
3. Juntament amb les sol·licituds caldrà adjuntar la documentació següent:
a) Acreditació de la personalitat jurídica de l’entitat sol·licitant.
b) Acreditació del caràcter amb què actua el representant de l'entitat.
c) Acreditació d'estar al corrent de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social, mitjançant la presentació dels certificats corresponents.
d) Memòria on es recolliran els aspectes següents:
- Denominació de l'entitat promotora.
- Objectius del projecte.
- Etapes del projecte, si s'escau, i valoració de l'etapa a desenvolupar fins al 30 de novembre de 1993.
- Plans i projecte tècnics d'obra.
- Pla de formació de les especialitats a realitzar i cost de l'acció formativa per al període a què es refereix aquesta ordre.
- Costos màxims totals derivats de la contractació dels directors, personal de suport administratiu i professionals d'ofici fins a la data límit esmentada.
- Costos màxims totals derivats de la contractació dels beneficiaris del projecte assenyalat en l'article 1r d'aquesta ordre, i amb el detall de les modalitats. de contractació que es pretenen utilitzar.
- Cost total del projecte per al període assenyalat i aportacions econòmiques que efectuaria l'entitat promotora o, si escau, altres institucions o organismes.
- Cost total de les inversions a efectuar durant el període esmentat i import de la subvenció sol·licitada per aquest concepte.
- Data prevista per al començament i finalització del viver d'inserció professional.
- Informe sobre les perspectives d'ocupació dels beneficiaris.
4. Si de l'examen de la documentació de l'expedient resultàs l'absència d'algun document necessari per a la seua tramitació, es formularà requeriment escrit al sol·licitant per què la complete en el termini de deu dies a partir de l’endemà de la recepció de la notificació.
Article setè, Criteris de selecció dels projectes
La Conselleria de Treball i Afers Socials seleccionarà, dins de les seues disponibilitats pres suportaries, aquelles accions que considere que generen majors perspectives en el foment de la qualificació i inserció professional, tant per als alumnes-treballadors participants com per la destinació que es done a les instal·lacions objecte de l'acció.
Amb aquesta finalitat, els projectes presentats es valoraran d'acord amb els criteris següents:
a) Trajectòria de l’entitat sol·licitant en projectes de formació, inserció professional i desenvolupament local. Així com també l'existència de departaments dedicats a aquestes àrees en la, seua estructura orgànica o en entitats autònomes amb participació majoritària dels sol·licitants.
b) Idoneïtat del projecte quant a la seua complementarietat amb les polítiques de formació i inserció professional de la Generalitat Valenciana.
c) Propostes de l’entitat sol·licitant a fi d'assolir la inserció professional dels alumnes-treballadors participants. Entre aquestes propostes es valoraran les que es plantegen com a iniciatives locals d'ocupació.
d) Idoneïtat de l'acció formativa, amb l'avaluació de la qualitat, adequació i metodologia del programa, l’equip didàctic disponible el material de consum, així com qualsevol altre factor que efecte la qualitat de la formació.
e) Idoneïtat del personal docent, amb la valoració de la titulació acadèmica, l’experiència professional i el nivell d'actualització dels continguts professionals, així com el nivell de preparació pedagògica. Tot això s'haurà d'acreditar documentalment.
f) L'Aportació de l’entitat sol·licitant al projecte global.
Article vuitè. Valoració i selecció dels projectes
1. La valoració, la selecció i el seguiment, dels projectes presentats, així com de les possibles iniciatives locals d'ocupació que se'n puguen derivar, la realitzarà una comissió tècnica composta pel Director General de Formació i Inserció Professional, que la presidirà, dos tècnics d'aquesta direcció general designats pel director general, dos tècnics de la Direcció General d'Ocupació i Cooperació designats pel seu director general i dos representants de les centrals sindicals firmants de l'Acord per l’Ocupació, la Solidaritat i la Competitivitat. Amés, aquesta comissió serà el nexe que coordine l'acció d'ambdues direccions generals per a assegurar l'acció globalitzada a què fa referència el preàmbul d'aquesta ordre.
2. La comissió tècnica, a la vista dels informes emesos per les direccions territorials de Treball, procedirà a la valoració dels projectes presentats segons els criteris apuntats en l'article anterior. Efectuada l’esmentada valoració, la Direcció General de Formació i Inserció Professional elevarà proposta de resolució al Conseller de Treball i Afers Socials.
La Direcció General de Formació i Inserció Professional, com a pas previ a la proposta de resolució favorable, podrà realitzar les variacions oportunes en els projectes presentats en col·laboració amb les entitats promotores, com també demanar tota la documentació complementària que considere necessària.
3. Les subvencions que es concedesquen als projectes a què es refereix aquesta ordre no superaran en conjunt l’import de quaranta milions (40.000.000) de pessetes per projecte per a aquest exercici, distribuïts en els conceptes i quanties següents:
a) Inversions a realitzar fins al 30 de novembre de 1993 fins a un màxim del 50% d'aquestes.
b) Costos totals de l'acció formativa.
La totalitat dels costos salarials dels alumnes treballadors, incloses les quotes empresarials de seguretat social, en proporció a la jornada de treball efectiva
d) La part que es determine del cost salarial, incloses les quotes a càrrec de l’empresari, corresponent al personal de suport a què es refereix l'article 6.3.d) d'aquesta ordre.
4. L'import de les ajudes concedides mai no podrà ser de tal quantia que, aïlladament o en concurrència amb subvencions o ajudes d'altres administracions públiques o d'altres ens públics o privats, supere el cost de l'activitat que desenvolupe l’entitat promotora beneficiària de la subvenció.
Article nova. Resolució
1. La resolució de les ajudes previstes en aquesta ordre és competència del Conseller de Treball i Afers Socials, a proposta del Director General de Formació i Inserció Professional. L'esmentada resolució inclourà la quantia i també les modalitas de pagament, que estaran subjectes als límits establerts en la Llei de Pressupostos de la Generalitat Valenciana per a 1993.
2. El termini màxim per a dictar resolució serà de dos mesos comptadors des de la data en què acabe termini de presentació d'instàncies fixat en aquesta ordre. Cas que en l’esmentat termini no es dicte resolució, s'entendrà que la sol·licitud ha estat desestimada, sense perjudici del deure de l'administració de resoldre totes les peticiones que se li formulen.
3. Notificada la resolució per la qual es concedeix la subvenció sol·licitada, podran començar les accions formatives i s'haurà de comunicar a la Direcció General de Formació i Inserció Professional la data d'inici d'aquestes.
4. Si l'acció no començàs en el termini de deu dies, comptadors a partir de l’endemà del dia en què se produesca la notificació de concessió, quedarà sense efecte la subvenció, tret del cos de pròrroga expressa concedida per la Conselleria de Treball i Afers Socials.
Article deu. Recursos
1. Les resolucions de la Conselleria de Treball i Afers Socials exhaureixen la via administrativa i en la seua contra es podrà formular recurs contenciós administratiu, després de la comunicació a la conselleria de la intenció d'interposar l'esmentat recurs, sense perjudici de la procedència del recurs administratiu de revisió quan hi concórrega alguna de les circumstàncies previstes en l'article 118 de la Llei 30/1992, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i de Procediment Administratiu Comú.
1 2. En qualsevol cas, per a la interposició del recurs administratiu o contenciós administratiu, contra la resolució presumpta, caldrà que, amb caràcter previ, l'interessat acredite l'eficàcia de l'acte presumpte, conformement amb el que disposa l'article 44 de la Llei 30/1992.
Article onze. Obligacions de les entitats promotores.
Seran obligacions de les entitats promotores, a més de les ja indicades, les que tot seguit se citen:
a) Sotmetre's a les actuacions de comprovació, seguiment i control de l'aplicació de la subvenció.
b) Comunicar a l'autoritat que concedeix la subvenció l'atorgament de subvencions o ajudes per a la mateixa finalitat procedents de qualssevol administració pública o ens públic o privat.
e) Facilitar tota la informació que els siga requerida per la conselleria en relació amb el. compliment del projecte presentat.
Article dotze. Reintegrament o minoració de la subvenció.
1. Procedirà la resolució de la subvenció i, si escau, el reintegrament de les quantitats indegudament percebudes, com també l'exigència de l'interès i la demora, des del moment del pagament de la subvenció, en els casos següents:
a) Incompliment de l’obligació d'executar el projecte o l’etapa corresponent en el termini previst en aquesta ordre, tret de pròrroga expressa concedida per la Conselleria de Treball i Afers Socials.
b) Obtenció de la subvenció sense reunir les condicions requerides per a això.
e) Incompliment dels requisits o condicions imposades per a la concessió de les ajudes econòmiques.
d) Incompliment de la finalitat per la que es dona la subvenció.
2. En el cas que, realitzat el projecte o l’etapa corresponent, originàs una despesa menor de la prevista, el Conseller de Treball i Afers Socials minorarà la subvenció en proporció al menor cost registrat.
Article tretze. Certificacions de professionalitat i justificants d'assistència
La Conselleria de Treball i Afers Socials, per a possibles efectes laborals, expedirà als alumnes que completen amb avaluació positiva els cursos les certificacions de professionalitat que escaiguen, o, en cas d'haver realitzat mòduls formatius aïllats, els justificants d'assistència i d'aprofitament.
Article catorze. Obligacions dels alumnes
1. Els alumnes estan obligats a l'assistència a l'acció formativa de manera regular i contínua, de manera que la superació de tres faltes d'assistència no justificades al calendari i horari establert podrà suposar la seua baixa i exclusió del curs.
2. Així mateix, la manca d'aprofitament de qualsevol dels alumnes participants durant el període lectiu o altres causes que suposen perjudici per al normal desenvolupament de l'acció formativa seran motiu d'exclusió i de baixa en el curs i, si escau, de minoració o reintegrament de la subvenció amb abonament de l'interès de demora des del moment del pagament.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
Autoritze la Direcció General de Formació i Inserció Professional per a adoptar totes les resolucions que calguen per a l'adequada aplicació i desplegament d'aquesta ordre.
Segona
Aquesta ordre entrarà en vigor l’endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 28 de maig de 1993
El Conseller de Treball i Afers Socials
MARTIN SEVILLA JIMENEZ
ANNEX I
Sol·licitud d'ajudes per a la creació de vivers d'inserció professional a la Comunitat Valenciana
Sr/Sra. ..., com a ... de ... (ajuntament, mancomunitat, central sindical), amb NIF ... localitat ..., província ..., carrer/plaça ..., CP ..., telèfon ..., facultat per a aquest acte per ... (acord del ple, comissió de govern, etc.), de data ... i que tinc com a persona de contacte el/la Sr./Sra. ..., amb el telèfon ...
SOL.LICITE les ajudes establertes en l’Ordre de la Conselleria de Treball i Afers Socials de. 28 de maig de 1993 (DOGV ... ), per al finançament del viver d'inserció professional que projecta aquesta entitat, segons memòria que s'adjunta, i en la quantia d ... (...) pessetes pels conceptes asenyalatas en l'esmentada memòria.
..., ... d ... de 1993
El representant de l’entitat
Signat: ...

linea
Mapa web