Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Decret 131/1994, de 5 de juliol, del Govern Valencià, pel qual es regulen els serveis especialitzats d'orientació educativa, psicopedagògica i professional.

(DOGV núm. 2320 de 28.07.1994) Ref. Base de dades 1692/1994

DECRET 131/1994, de 5 de juliol, del Govern Valencià, pel qual es regulen els serveis especialitzats d'orientació educativa, psicopedagògica i professional. [94/5086]
La Llei Orgànica 1/1990, de 3 d'octubre d'Ordenació General del Sistema Educatiu, indica en l'article 55. e) que l'orientació educativa i professional és un dels factors que afavoreixen la qualitat i la millora de l'ensenyament a què els poders públics han de proporcionar una atenció prioritària. En l'article 60 s'estableix al seu torn que, si bé l'orientació dels alumnes forma part de la funció docent, la coordinació de les activitats d'orientació la portaran a terme professionals amb la preparació que cal. Així mateix, l'article 36.2 disposa que la identificació i la valoració de les necessitats educatives especials dels alumnes la realitzaran equips especialitzats que establiran en cada cas plans d'actuació per a afavorir el millor desenvolupament d'aquests alumnes.
Per tal, doncs, d'assegurar la necessària qualitat de l'ensenyament, l'esmentada Llei Orgànica ordena en la disposició addicional tercera 3. e) que en el procés de la seua aplicació les administracions educatives crearan serveis especialitzats d'orientació educativa, psicopedagògica i professional que atenguen els centres que facen ensenyaments de règim general.
La Llei 13/1982, de 7 d'abril, d'integració social dels minusvàlids, estableix en el títol IV la creació d'equips multiprofessionals i les seues funcions. Per la seua banda, el Decret 136/1984, de 10 de desembre, del Govern Valencià, va crear els serveis psicopedagògics escolars, i hi va integrar els equips multiprofessionals i va definir un model d'intervenció propi de la Comunitat Valenciana. Posteriorment, la Llei Orgànica 8/1985, de 3 de juliol, Reguladora del Dret a l'Educació, va establir l'orientació educativa com un dels drets bàsics dels alumnes, i el Decret 53/1989, de 18 d'abril, del Govern Valencià, va definir un nou marc jurídic dels serveis psicopedagògics escolars i dels gabinets dependents d'altres administracions públiques.
D'altra banda el Reial Decret 1701/1991, de 29 de novembre, disposa en el seu article 5.3 que els professors d'Ensenyament Secundari de l'especialitat de Psicologia i Pedagogia exerciran prioritàriament funcions d'orientació educativa dels alumnes i el Reial Decret 986/1991, de 14 de juny, pel qual s'aprova el calendari d'aplicació de la nova ordenació del sistema educatiu, en l'article 18, estableix que les administracions educatives aniran creant progressivament serveis especialitzats d'orientació educativa, psicopedagògica i professional per a atendre els centres docents de manera que el procés quede completat en el moment de la implantació total dels respectius nivells i etapes del nou sistema.
En aquest context, la nova ordenació del sistema educatiu, la implantació dels nous currículums, l'atenció a la diversitat, l'aplicació dels programes d'educació bilingüe, el suport i el seguiment del procés d'integració de l'alumnat amb necessitats educatives especials i la necessitat de coordinació de les activitats d'orientació tant en itineraris formatius com en la seua vinculació al món del treball, aconsellen la regulació dels serveis especialitzats d'orientació educativa, psicopedagògica i professional, en el marc general de la reforma educativa i la seua adequació a les característiques de l'escola valenciana.
Per tot això, a proposta del conseller d'Educació i Ciència, amb l'informe previ del Consell Escolar Valencià, d'acord amb el Consell d'Estat i amb la deliberació prèvia del Govern Valencià en la reunió del dia 5 de juliol de 1994,
DECRETE:
CAPÍTOL I
Dels serveis especialitzats
d'orientació educativa, psicopedagògica i professional
de la Conselleria d'Educació i Ciència
Article primer. Definició
Els serveis especialitzats d'orientació educativa, psicopedagògica i professional de la Conselleria d'Educació i Ciència són equips integrats per diferents professionals. Es constitueixen per a afavorir l'exercici de funcions especialitzades d'orientació, avaluació i intervenció educativa i, en general, de suport al sistema escolar en els seus diferents nivells educatius i la seua vinculació al món del treball.
Article segon. Àmbit d'actuació
L'àmbit d'actuació dels serveis especialitzats d'orientació educativa, psicopedagògica i professional de la Conselleria d'Educació i Ciència és el dels centres docents mantinguts amb fons públics de la Comunitat Valenciana que fan els ensenyaments de règim general que regula la Llei Orgànica 1/1990, de 3 d'octubre, d'Ordenació General del Sistema Educatiu.
Article tercer. Funcions generals
1. Les funcions generals dels serveis especialitzats d'orientació educativa, psicopedagògica i professional són els següents:
a) Participar en el suport i assessorament als centres educatius.
b) Elaborar i difondre materials i instruments d'orientació educativa i d'intervenció sociopsicopedagògica i logopèdica en les dues llengües oficials de la Comunitat Valenciana.
c) Coordinar les activitats d'orientació educativa i sociofamiliar que es realitzen en els centres docents del seu àmbit d'actuació.
d) Assessorar el professorat en el tractament de la diversitat de l'alumnat.
e) Assessorar el professorat en el disseny de procediments i instruments d'avaluació, tant dels aprenentatges de l'alumnat, com del mateix procés d'ensenyament.
f) Detectar les condicions personals i socials que faciliten o dificulten el procés d'ensenyament i aprenentatge de l'alumnat i la seua adaptació a l'àmbit escolar.
g) Realitzar l'avaluació i la valoració sociopsicopedagògiques i logopèdiques de l'alumnat, per a la determinació de la seua escolarització més adequada i, si s'escau, elaborar la proposta de diversificació curricular o d'adaptació curricular significativa i, si és procedent, realitzar el tractament logopèdic i rehabilitador.
h) Col·laborar en l'orientació acadèmica, per a afavorir en l'alumnat la presa de decisions.
i) Col·laborar en l'orientació de l'alumnat en els processos de transició a altres etapes i itineraris educatius, i al món del treball.
j) Portar a terme l'orientació psicopedagògica sobre el procés d'ensenyament i aprenentatge i sobre l'adaptació personal i social en l'àmbit educatiu.
k) Assessorar les famílies o els representants legals de l'alumnat, participant, si s'escau, en el desenvolupament de programes formatius de pares i mares d'alumnes.
l) Qualsevol altre que es determine reglamentàriament.
2. L'exercici de les esmentades funcions es realitzarà atenent principis de caràcter preventiu, flexible, no discriminatori i diferenciat segons la diversitat social i lingüística i segons les aptituds, els interessos i les motivacions de l'alumnat.
Article quart. Estructura
Els serveis especialitzats d'orientació educativa, psicopedagògica i professional s'estructuraran de la forma següent:
a) Serveis psicopedagògics escolars de sector. El seu àmbit d'intervenció comprén els centres docents mantinguts amb fons públics d'Educació Especial, Infantil, Primària i Secundària.
b) Departaments d'orientació en instituts d'Educació Secundària.
c) La Conselleria d'Educació i Ciència podrà crear altres serveis especialitzats sectoritzats que, si s'escau, podran funcionar com a centres de recursos per a optimar la dedicació dels serveis d'orientació i per a atendre l'alumnat que requeresca una qualificació específica i altres demandes del sistema educatiu que redunden en la qualitat global de l'ensenyament.
CAPÍTOL II
Dels serveis psicopedagògics escolars
Article cinqué. Organització
1. La Conselleria d'Educació i Ciència organitzarà, en l'àmbit de gestió de cada Direcció Territorial d'Educació, els serveis psicopedagògics escolars dividits en sectors per àrees geogràfiques d'actuació i adscriurà els centres educatius de cada sector a un servei psicopedagògic escolar.
2. L'organització en sectors es realitzarà atenent criteris de caràcter demogràfic, geogràfic, pedagògic -segons les necessitats educatives i socials concretes del sector i els seus centres educatius- i de coordinació amb l'organització territorial de la Inspecció Educativa, els centres de professors i altres serveis tècnics de suport als centres docents que permeten una racionalització dels recursos existents.
3. Els serveis psicopedagògics escolars tindran les seues seus a la localitat que la Conselleria d'Educació i Ciència determine, i realitzaran les seues funcions en els centres compresos en el seu sector.
4. Els serveis psicopedagògics escolars treballaran coordinadament amb els professionals dels recursos i serveis sociocomunitaris, en la línia d'elaborar accions conjuntes adequades a les demandes plantejades, amb l'objecte de proporcionar respostes globalitzades.
Article sisé. Composició
1. La composició dels serveis psicopedagògics escolars s'adequarà a les necessitats de la població escolar que li corresponga atendre, la tipologia i el nombre de centres, l'especificitat de la intervenció, l'àmbit geogràfic de la seua actuació i els recursos educatius existents.
2. Els professionals que formaran els serveis psicopedagògics escolars podran ser:
a) Funcionaris del cos de professors d'Ensenyament Secundari de l'especialitat de Psicologia i Pedagogia.
b) Funcionaris del cos de mestres de l'especialitat d'Educació Especial (Audició i Llenguatge).
c) Treballadors socials.
d) Altres professionals, si s'escau.
3. Els serveis psicopedagògics escolars són equips tècnics educatius d'assessorament extern i el seu personal no forma part de la plantilla dels centres educatius.
4. La Conselleria d'Educació i Ciència elaborarà la plantilla que correspon a cada servei psicopedagògic escolar, d'acord amb els criteris previstos en el número 1 d'aquest article.
Article seté. Provisió de llocs
1. La Direcció General de Personal, a proposta de la Direcció Territorial d'Educació corresponent, i amb la consulta prèvia als integrants del servei, nomenarà director del Servei Psicopedagògic, per un període de tres anys, un dels professors de l'especialitat de Psicologia i Pedagogia.
2. Els llocs de treball que hagen de ser coberts per funcionaris del cos de professors d'Ensenyament Secundari o del cos de mestres es proveiran per concurs.
3. Els llocs de treball dels treballadors socials i de la resta de professionals seran coberts mitjançant el sistema de provisió establert legalment d'acord amb la naturalesa d'aquests llocs.
Article vuité. Règim de treball
El règim de treball dels funcionaris del cos de professors d'Ensenyament Secundari de l'especialitat de Psicologia i Pedagogia i dels funcionaris del cos de mestres de l'especialitat d'Educació Especial (Audició i Llenguatge) serà l'establert per als funcionaris públics docents al servei de la Generalitat Valenciana. El personal laboral del servei psicopedagògic escolar es regirà, en aquests aspectes, pel que determine l'Estatut dels Treballadors i els respectius convenis laborals.
Article nové. Dependència
Els serveis psicopedagògics escolars dependran orgànicament de la direcció territorial d'Educació corresponent.
Article deu. Funcions específiques
La Conselleria d'Educació i Ciència determinarà les funcions específiques dels professionals que formen els serveis psicopedagògics escolars.
CAPÍTOL III
Dels departaments d'orientació dels instituts
d'Educació Secundària
Article onze. Composició mínima i provisió de llocs
1. Els departaments d'orientació dels instituts d'Educació Secundària disposaran, almenys, d'un professor de l'especialitat de Psicologia i Pedagogia del cos d'Ensenyament Secundari que estarà inclòs en la plantilla ordinària dels esmentats instituts.
2. La provisió de llocs de treball de l'especialitat de Psicologia i Pedagogia en instituts d'Educació Secundària es realitzarà pels procediments ordinaris de provisió, d'acord amb la naturalesa dels esmentats llocs.
Article dotze. Funcions específiques
La Conselleria d'Educació i Ciència determinarà reglamentàriament la composició i les funcions específiques dels departaments d'orientació.
CAPÍTOL IV
Dels gabinets psicopedagògics escolars autoritzats
Article tretze. Gabinets psicopedagògics autoritzats en centres públics
Qualsevol gabinet psicopedagògic que exercesca la seua activitat en els centres escolars públics haurà de comptar amb l'autorització prèvia de la Conselleria d'Educació i Ciència.
Article catorze. Gabinets psicopedagògics autoritzats en centres concertats
Els gabinets psicopedagògics que intervinguen i s'incloguen en els serveis complementaris dels centres privats concertats hauran de disposar de l'autorització prèvia de la Conselleria d'Educació i Ciència, sense perjudici del que estableix l'article 12 del Decret 128/1986, de 20 d'octubre, del Govern Valencià, sobre autorització de preus.
Article quinze. Gabinets psicopedagògics autoritzats dependents de l'administració local
La Conselleria d'Educació i Ciència establirà els requisits de composició, relacions laborals i funcionament dels gabinets psicopedagògics escolars dependents de l'administració local per a l'obtenció de la corresponent autorització i, si s'escau, subvenció.
Article setze. Funcions
Per a garantir l'optimació i la complementarietat dels diferents recursos psicopedagògics escolars, els gabinets psicopedagògics escolars autoritzats adequaran les seues activitats a les funcions establertes en l'article 3 d'aquest decret.
CAPÍTOL V
Normes comunes als serveis i gabinets
psicopedagògics escolars
Article disset. Coordinació
1. La Conselleria d'Educació i Ciència establirà els procediments necessaris per a garantir la coordinació entre els serveis psicopedagògics escolars i els gabinets psicopedagògics escolars autoritzats.
2. La Conselleria d'Educació i Ciència establirà les línies preferents d'actuació dels serveis psicopedagògics escolars i gabinets psicopedagògics escolars autoritzats i fixarà les prioritats respecte a les seues funcions i els seus àmbits d'intervenció, amb l'informe previ dels serveis psicopedagògics escolars i després d'escoltar els consells escolars municipals.
Article divuit. Avaluació i control
L'avaluació i el control dels serveis especialitzats d'orientació educativa, psicopedagògica i professional, definits en l'article 4 d'aquest decret, i dels gabinets psicopedagògics escolars autoritzats correspon a la inspecció educativa, a través dels diferents òrgans en què s'organitza i estructura.
DISPOSICIONS ADDICIONALS
Primera
1. Els professors especialitzats en Psicopedagogia Escolar que en el moment d'entrar en vigor aquest decret tinguen destinació definitiva en els serveis psicopedagògics escolars, continuaran en els seus actuals llocs de treball, tant en el sector com en el centre educatiu de BUP i FP, mantindran les seues actuals destinacions i s'integraran en l'estructura dels serveis d'orientació educativa, psicopedagògica i professional amb les funcions establertes en aquest decret.
2. En el cas que els professors especialitzats en Psicopedagogia Escolar destinats en els actuals serveis psicopedagògics escolars de sector o instituts de BUP i FP accedesquen al cos de professors d'Educació Secundària, a través del corresponent concurs oposició, tindran preferència per a romandre en el lloc de treball i en la destinació des dels quals van concursar.
Segona
Els professors especialitzats en logopèdia que en el moment d'entrar en vigor aquest decret tinguen destinació definitiva en els serveis psicopedagògics escolars s'integraran en els corresponents llocs de treball de mestres d'Educació Especial (Audició i Llenguatge) dels serveis psicopedagògics escolars regulats per aquest decret.
Tercera
El personal laboral que en el moment d'entrar en vigor aquest decret tinga destinació definitiva en els serveis psicopedagògics escolars s'integrarà en els corresponents llocs de treball dels serveis psicopedagògics escolars regulats per aquest decret, sense perjudici de la seua incorporació als cossos docents mitjançant els mecanismes de d'accés al funcionariat que s'establesquen.
Quarta
Els professors especialitzats en psicopedagogia escolar que en el moment d'entrar en vigor aquest decret tinguen destinació definitiva en els serveis psicopedagògics escolars, podran ser nomenats directors d'aquests serveis en els termes previstos en l'article 7 d'aquest decret.
Cinquena
La creació dels Departaments d'Orientació en instituts d'educació secundària es farà progressivament, d'acord amb el programa d'implantació de la Llei Orgànica 1/1990, de 3 d'octubre, d'Ordenació General del Sistema Educatiu i segons les disponibilitats pressupostàries.
Sisena
Les autoritzacions que la Conselleria d'Educació i Ciència ha concedit a gabinets psicopedagògics escolars fins a l'entrada en vigor d'aquest decret, seguiran vigents, sense perjudici del que diposen les normes que el desenvolupen.
DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA
Els llocs de treball vacants de la plantilla establerta per als actuals serveis psicopedagògics escolars per Ordre de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència de 29 de maig de 1992, seran oferts per una sola vegada als actuals professors especialitzats en Psicopedagogia Escolar i els psicòlegs i pedagogs amb destinació definitiva en llocs de treball en els serveis psicopedagògics escolars.
DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA
Queden derogades les normes següents:
- El Decret 53/1989, de 18 d'abril, del Govern Valencià, pel qual es regulen els serveis psicopedagògics escolars a la Comunitat Valenciana.
- L'Ordre de 14 de febrer de 1990, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, per la qual es donen normes per al funcionament dels serveis psicopedagògics escolars.
- Totes les disposicions del mateix o d'inferior rang que s'oposen a aquest decret.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
La Conselleria d'Educació i Ciència dictarà, en l'àmbit de les seues competències, les disposicions necessàries per al compliment i el desplegament del que disposa aquest decret.
Segona
Aquest decret entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 5 de julio de 1994
El president de la Generalitat Valenciana,
JOAN LERMA I BLASCO
El conseller d'Educació i Ciència,
JOAN ROMERO GONZÁLEZ

linea
Mapa web