Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 155/1995, de 11 de juliol, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria d'Economia i Hisenda.

(DOGV núm. 2549 de 12.07.1995) Ref. Base de dades 1698/1995

DECRET 155/1995, de 11 de juliol, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria d'Economia i Hisenda.
Les eleccions autonòmiques realitzades el passat 28 de maig de 1995, han representat un canvi en el Govern de la Generalitat Valenciana.
Es voluntat del nou Govern que la seua gestió estiga presidida per l'austeritat en la despesa pública i l'eficiència en la prestació dels serveis públics, per mitjà d'una racionalització dels mitjans de què disposa l'administració. Això implica una redistribució de funcions entre els diferents centres directius que integren la Conselleria d'Economia i Hisenda.
En la nova estructura se suprimeixen l'Institut Valencià d'Estadística i la Direcció General de Patrimoni i Nòmines, les competències de les quals passen a ser gestionades per la Direcció General d'Economia, per la Direcció General de Tributs i Patrimoni, i per la Direcció General de Pressupostos i del Tresor, respectivament.
Aquesta nova distribució de competències incideix directament en l'adscripció dels diferents serveis que componen cadascuna de les unitats.
Per tot això, d'acord amb el que disposen els articles 35 f) i 70 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de Govern valencià, a proposta del conseller d'Economia i Hisenda, i amb la deliberació prèvia del Consell de la Generalitat, en la del dia 11 de juliol de 1995,
DECRETE
TíTOL I
Dels òrgans de la conselleria
Disposicions generals
Article primer
La Conselleria d'Economia i Hisenda, com a departament responsable del Consell en matèria d'economia i hisenda, exerceix en ambdues àrees les màximes competències que legalment té atribuïdes, sota la superior direcció del conseller, i s'estructura en dos nivells: directiu i administratiu.
Article segon
El conseller és l'autoritat superior de la conselleria. Exerceix les competències inherents al seu càrrec i té atribuïdes les funcions que determina l'article 35 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Govern valencià. Correspondrà al conseller resoldre en última instància els recursos d'alçada que s'interposen contra les resolucions del secretari general o dels directors generals, llevat de les excepcions establides en les lleis i els reglaments.
Article tercer
1. El nivell directiu de la Conselleria d'Economia i Hisenda queda integrat per les unitats següents:
a) La Secretaria General.
b) Les direccions generals, segons es detalla en l'article cinqué.
2. Presidit pel conseller es constitueix un Consell de Direcció format pel secretari general, els directors generals, l'interventor general i el director general de l'Institut Valencià de Finances. Així mateix podran assistir-hi aquells responsables d'òrgans, serveis o dependències que el conseller estime convenients en cada moment.
Aquest consell de direcció tindrà com a funció l'assistència al conseller en l'elaboració del programa d'activitats de la conselleria.
Article quart
Directament dependent del conseller es troba el gabinet, com a òrgan de suport i assistència a aquest.
Article cinqué
La Conselleria d'Economia i Hisenda estarà integrada per les direccions generals següents:
a) Direcció General d'Economia.
b) Direcció General de Tributs i Patrimoni.
c) Direcció General de Pressupostos i Tresor.
d) Intervenció General.
Article sisé
Dins de la Conselleria d'Economia i Hisenda, com a òrgan col·legiat actuarà la Comissió Tècnica del Joc.
Article seté
El nivell administratiu de la Conselleria d'Economia i Hisenda està integrat per la resta de les unitats sota la dependència del secretari general, de les direccions generals o directament dependent del conseller.
El nivell administratiu de la Conselleria d'Economia i Hisenda s'organitza normalment en serveis, seccions i negociats, i podran establir-se altres unitats quan així siga necessari.
TíTOL II
De l'estructura i funcions dels òrgans directius
CAPíTOL I
De la Secretaria General
Article vuité
Després del conseller, el secretari general és el cap superior de la conselleria, exerceix les competències que aquell li encomane i, en especial, les que determinen els articles 74 i 75 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Govern valencià, és a dir:
a) Exercir la direcció de tot el personal dependent de la conselleria i executar la política relativa a aquest.
b) Elaborar projectes o plans d'actuació i programes de necessitats i l'avantprojecte de pressupostos de la conselleria. Li correspon la gestió econòmico-administrativa de la conselleria.
c) Prestar assistència tècnica i assessorament jurídic al conseller i als directors generals i proposar compilacions de les disposicions vigents que afecten la conselleria; proposar les refoses i revisions de textos legals que es consideren oportunes, i tenir cura de les publicacions tècniques, periòdiques o no, de la conselleria.
d) Exercir la direcció i coordinació de les direccions generals i dels serveis territorials de la conselleria, i també exercir la direcció i coordinació d'aquelles competències de política financera pròpies de la Conselleria d'Economia i Hisenda que no s'hagen adscrit a l'Institut Valencià de Finances.
e) Informar al nivell directiu de la conselleria sobre la procedència legal i la viabilitat econòmica dels seus programes d'actuació, i establir els mitjans d'informació necessaris per a mantenir-lo al corrent de totes les activitats de la conselleria.
f) Informar sobre els assumptes que el conseller ha de sotmetre al Consell o al president de la Generalitat.
g) Dirigir i coordinar les relacions institucionals de la conselleria i donar suport tècnico-administratiu a les relacions que aquesta mantinga amb les distintes administracions i amb entitats públiques o privades.
h) Dirigir i coordinar la negociació de qualsevol transferència de competències relatives a la conselleria. Dirigir, coordinar i supervisar tots els serveis i dependències d'utilització comuna de la conselleria.
i) El manteniment operatiu i els nous desenvolupaments del suport informàtic dels sistemes d'informació comptable, pressupostari, tributari i de nòmines del Consell.
Article nové
La Secretaria General s'estructura en les unitats següents:
- Secretaria General Administrativa.
- Servei Jurídic.
- Gabinet Tècnic.
- Servei d'Administració i Assumptes Generals.
- Servei de Joc.
- Centre de Càlcul, al davant del qual hi haurà un director, i que s'estructura en els serveis següents:
- Servei d'Informàtica Pressupostària.
- Servei d'Informàtica Tributària.
CAPíTOL II
De la Direcció General d'Economia
Article deu
La Direcció general d'Economia és el centre directiu al qual correspon la gestió de les competències previstes en l'Estatut d'Autonomia en matèria de planificació de l'activitat econòmica i les funcions previstes en la Llei de la Generalitat Valenciana 5/1990, de 7 de juny, d'Estadística de la Generalitat Valenciana. En particular té com a funcions:
a) Formular la programació del sector públic valencià, amb especial atenció al programa plurianual d'inversions, i coordinar els plans sectorials, i assegurar-ne la congruència amb els objectius del programa a mig termini.
b) Preparar i presentar els projectes d'inversió susceptibles de ser cofinançats amb fons europeus.
c) Col·laborar amb altres administracions públiques valencianes amb la finalitat que els seus plans i programes, especialment, els d'inversions, siguen congruents amb els de l'administració autonòmica.
d) Establir els canals de relació necessaris amb els sindicats i les organitzacions empresarials, representatius a la Comunitat Valenciana, amb la finalitat que aporten el seu assessorament i la seua col·laboració en l'elaboració dels programes econòmics del Govern valencià.
e) Realitzar, promoure i difondre estudis encaminats a un millor coneixement de la realitat econòmica valenciana, tant en els aspectes estructurals com conjunturals.
f) Planificar i aplicar la política regional que acorde el Consell en el marc establit per l'administració central, la Comunitat Econòmica Europea i el propi de la Generalitat.
g) Dur a terme la coordinació i el control de les ajudes públiques concedides per la Generalitat, en el marc de la política de competència de la Unió Europea.
h) Gestionar el Programa d'Incentius Regionals a la Inversió.
i) Gestionar el Programa de Desenvolupament Local.
j) El desenvolupament de l'activitat estadística pública valenciana d'interés de la Generalitat, entenent-se per activitat estadística pública la recopilació, l'elaboració i l'ordenació sistemàtica de la informació quantificable i la publicació i difusió dels resultats necessaris o útils, tant per al coneixement i l'anàlisi de la realitat geogràfica, econòmica, demogràfica, cultural i social de la Comunitat Valenciana, com per a coadjuvar el compliment dels fins i competències de la Generalitat.
Article onze
La Direcció General d'Economia s'estructura en les unitats següents:
- Servei de Política Regional i de la Competència de la Unió Europea.
- Servei de Promoció del Desenvolupament Regional.
- Servei d'Anàlisi, Avaluació i Programació Econòmica.
- Servei d'Estadística Econòmica.
- Servei d'Informàtica.
- Servei de Coordinació, Disseny i Mostres.
Com a òrgan consultiu i supervisor en matèria estadística actuarà el Consell Valencià d'Estadística.
Article dotze
Són funcions del Consell Valencià d'Estadística:
a) Informar sobre els avantprojectes dels plans d'estadística de la Comunitat Valenciana.
b) Aprovar els projectes de memòria anuals d'activitats estadístiques de la Generalitat i de l'Institut.
c) Informar sobre els projectes que siguen sotmesos a la seua consideració.
d) Proposar les mesures que s'estimen convenients sobre qüestions relacionades amb l'activitat estadística de la Generalitat.
Article tretze
U. Seran membres del Consell Valencià d'Estadística:
a) Quinze representants dels grups parlamentaris de les Corts Valencianes.
b) Dotze representants del Consell de la Generalitat Valenciana.
c) Nou representants de les altres institucions i organitzacions previstes en el número 4 de l'article 4 de la Llei de la Generalitat Valenciana 2/1988, de 17 de maig.
Dos. Els membres del Consell en representació dels grups parlamentaris seran designats directament per cadascun d'ells en un nombre idèntic al de la seua representació en la Comissió d'Economia, Pressupostos i Hisenda de les Corts Valencianes, entre persones que no tinguen la condició de diputat autonòmic.
Tres. Els membres del Consell Valencià d'Estadística en representació del Consell de la Generalitat Valenciana seran:
- El conseller d'Economia i Hisenda, al qual correspon la presidència del Consell.
- El director general d'Economia, al qual correspon la vicepresidència del Consell.
- Deu vocals nomenats en representació de la Presidència de la Generalitat i de cadascuna de les conselleries.
Quatre. Els membres del Consell Valencià d'Estadística en representació de la resta de les organitzacions i institucions previstes en la llei, seran:
- Un representant de la Universitat d'Alacant, nomenat per aquesta.
- Un representant de la Universitat de València, nomenat per aquesta.
- Un representant de la Universitat Politècnica de València, nomenat per aquesta.
- Un representant de la Universitat Jaume I de Castelló, nomenat per aquesta.
- Un representant de les cambres de Comerç, Indústria i Navegació de la Comunitat Valenciana, nomenat pel Consell Regional de Cambres.
- Un representant de les associacions empresarials, nomenat per la de major implantació.
- Dos representants de les organitzacions sindicals, nomenats per les més representatives.
- Un representant de les associacions de consumidors i usuaris inscrites en el Registre d'Associacions de Consumidors de la Comunitat Valenciana, elegit per acord antre aquestes i, si no n'hi ha, per sorteig.
Cinc. Actuarà com a secretari un funcionari adscrit a la Direcció General d'Economia, designat pel director general.
Article catorze
El Consell Valencià d'Estadística es reunirà amb caràcter extraordinari, prèvia convocatòria del president, una vegada a l'any i amb caràcter extraordinari quan ho acorde el conseller d'Economia i Hisenda o així ho sol·liciten un terç dels membres del Consell.
Per a la vàlida constitució del Consell es requerirà, en primera convocatòria, l'assistència, d'almenys, la meitat més un dels components del Consell. En segona convocatòria es considerarà vàlidament constituït siga quin siga el nombre d'assistents.
CAPíTOL III
De la Direcció General de Tributs i Patrimoni
Article quinze
La Direcció General de Tributs i Patrimoni és el centre directiu al qual corresponen les funcions previstes en la Llei de Patrimoni de la Generalitat Valenciana per a la gestió d'aquest i totes aquelles que corresponguen a la Generalitat Valenciana en matèria de tributs; entre altres exerceix les següents:
a) La gestió, la recaptació i la inspecció dels tributs cedits per l'administració de l'estat a la Generalitat.
b) La direcció de la gestió i el control del nivell d'execució dels ingressos tributaris i no tributaris de la Generalitat.
c) La inspecció i la recaptació executiva dels ingressos de la Generalitat, dels seus organismes autònoms i de les altres entitats públiques de la Generalitat.
d) L'estudi i la preparació de les normes de naturalesa tributària i l'emissió d'instruccions i circulars per al compliment d'aquestes.
e) Efectuar les anàlisis i els estudis d'aquelles qüestions de caràcter fiscal que afecten directament o indirectament la Comunitat Valenciana.
f) Gestió, recaptació i inspecció de les fiances urbanes.
g) Gestió de les competències que la Llei de Patrimoni de la Generalitat atribueix a la Conselleria d'Economia i Hisenda.
h) Dotació d'edificis administratius al Consell per a cobrir les seues necessitats.
i) Manteniment del Registre de Fiances Globals de Contractistes i el Registre de Contractistes de la Generalitat Valenciana.
g) Administració i manteniment dels béns patrimonials de la Generalitat.
Article setze
La Direcció General de Tributs i Patrimoni s'estructura en les unitats següents:
- Servei d'Ingressos Generals i Coordinació.
- Servei d'Inspecció Tributària i Recaptació.
- Servei de Patrimoni
- Servei de Gestió Immobiliària
CAPíTOL IV
De la Direcció General de Pressupostos i Tresor
Article disset
La Direcció General de Pressupostos i Tresor és el centre directiu al qual correspon la tramitació i, si s'escau, la resolució de tots els assumptes, inclusivament els relatius a les entitats gestores de la Seguretat Social, que les disposicions vigents atribueixen a la Conselleria d'Economia i Hisenda en matèria de pressupostos de la Generalitat Valenciana.
Correspondrà, així mateix, a la Direcció General de Pressupostos i Tresor l'exercici de les funcions previstes en la Llei d'Hisenda Pública de la Generalitat per a la Tresoreria.
Igualment, li correspondrà la direcció de les nòmines de la Generalitat Valenciana.
Exercirà, entre altres, les funcions següents:
a) L'obtenció, l'anàlisi i l'agregació, si s'escau, de les dades, antecedents, informes i estadístiques necessàries per a l'elaboració dels pressupostos de despeses, d'ingressos i de beneficis fiscals.
b) La coordinació pressupostària amb l'administració del Govern de la nació i les administracions públiques.
c) Els estudis, les relacions institucionals necessàries, la gestió i el control dels recursos del sector públic valencià i, en particular, els relatius als sistema de finançament de les comunitats autònomes i les transferències sobre recursos d'altres administracions i ens públics.
d) La recepció, l'informe i la tramitació dels acords sobre modificacions pressupostàries.
e) Les propostes i anàlisis de programes d'actuació i també de les seues modificacions, i el control de la realització dels objectius assignats a cada programa.
f) Les anàlisis de costos, control i seguiment de la despesa pública de la Generalitat i de les seues entitats autònomes de caràcter administratiu, i l'anàlisi de les necessitats d'explotació de les entitats autònomes de caràcter mercantil, industrial, financer o anàleg i de les empreses públiques dependents de la Generalitat Valenciana.
g) L'anàlisi i el control de les decisions de les quals es deriven conseqüències econòmiques en matèria de retribucions i efectius de personal, i l'establiment dels mecanismes d'informació i coordinació que asseguren la implantació d'una política retributiva coherent, en col·laboració amb la Direcció General de la Funció Pública en l'exercici de les seues respectives competències.
h) La gestió de les competències que en matèria d'hisendes locals atorguen les lleis a la Generalitat.
i) Gestió de la liquidació de les assegurances socials, Muface i drets passius, establint les normes que en faciliten la correcta gestió.
j) Direcció i elaboració de normes i directrius per a la confecció de les nòmines de tot el personal al servei de la Generalitat Valenciana i altres òrgans de l'administració autonòmica. Tot això sense perjudici de les competències que corresponen a la Conselleria d'Administració Pública.
k) Servir el principi d'unitat de caixa.
l) Respondre dels avals contrets per la Generalitat Valenciana.
m) Distribució dels ingressos i realització dels pagaments que hagen d'efectuar les caixes del tresor.
Article divuit
La Direcció General de Pressupostos i Tresor s'estructura en les unitats següents:
- Servei de Pressupostos i Planificació Financera.
- Servei d'Anàlisi de la Despesa Pública.
- Servei d'Administració del Pressupost.
- Servei de Coordinació Financera de les Corporacions Locals.
- Servei de Nòmines.
- Servei de Coordinació i Gestió de Nòmines.
- Servei de Tresoreria
CAPíTOL V
De la Intervenció General
Article dinou
Corresponen a la Intervenció General les funcions previstes en la Llei 4/1984, de 13 de juny, d'Hisenda Pública de la Generalitat Valenciana, i en concret el control de tots els actes de l'administració de la Generalitat, els seus organismes autònoms i empreses públiques, que donen lloc al reconeixement de drets i obligacions de contingut econòmic, i dels ingressos i pagaments que se'n deriven, i de la recaptació, inversió o aplicació en general dels seus cabals amb la finalitat d'assegurar que l'administració de la seua hisenda s'ajuste a les disposicions aplicables en cada cas. Tindrà el triple caràcter de centre directiu de la comptabilitat pública, centre de control intern i centre de control financer.
Article vint
La Intervenció General, a més de les funcions que li puguen correspondre com a direcció general de la conselleria, exercirà les que són pròpies de la seua especial competència per ella mateixa i a través de les unitats següents:
- Intervencions delegades en els òrgans de la Generalitat Valenciana.
- Servei d'Auditories.
CAPíTOL VI
De la Comissió Tècnica del Joc
Article vint-i-un
Correspon a la Comissió Tècnica del Joc la direcció, la coordinació, el control, la gestió i la inspecció del joc en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana, i especialment:
a) Estudi i proposició al conseller d'Economia i Hisenda de les disposicions de caràcter general.
b) Estudi i proposició de les altes i baixa del catàleg de jocs.
c) Proposar al conseller d'Economia i Hisenda les resolucions que siguen de la seua competència.
d) Programar i ordenar les inspeccions en tots els locals on es practiquen jocs de sort, envit o atzar.
e) Tramitar els expedients de sancions la resolució dels quals siguen competència del Consell o del conseller d'Economia i Hisenda, i informar sobre la resta de propostes de sanció en els casos en què així s'establisca reglamentàriament.
f) Establir els estudis a què s'hagen de sotmetre les autoritzacions del joc.
g) Dirigir instruccions als serveis perifèrics i coordinar la seua activitat.
h) Resoldre els expedients de modificació de les llicències d'instal·lació de casinos, autoritzar la transmissió d'accions i participacions, i resoldre els expedients d'autoritzacions de sales de bingo, empreses de serveis, empreses operadores i salons de joc.
i) Emetre els informes en matèria de jocs d'atzar que li siguen sol·licitats pels organismes competents, i elevar les normes i propostes oportunes.
j) La resta de competències que se li atribuïsquen per norma legal o reglamentària.
Article vint-i-dos
La Comissió Tècnica del Joc estarà integrada per:
a) El president, que serà el secretari general de la Conselleria d'Economia i Hisenda, quatre vocals nomenats pel conseller d'Economia i Hisenda, i un secretari que actuarà amb veu i vot.
b) La preparació, l'impuls i l'execució dels acords de la Comissió Tècnica del Joc corresponen a una secretaria al davant de la qual hi haurà el cap de Servei del Joc i els seus funcionaris seran adscrits a la Secretaria General de la conselleria.
CAPíTOL VII
De les direccions territorials
Article vint-i-tres
1. Territorialment, la Conselleria d'Economia i Hisenda s'organitza en serveis centrals i serveis territorials.
2. Els serveis centrals tenen competència sobre tot el territori de la Comunitat Valenciana.
3. Els serveis territorials són l'expressió organitzativa del principi de desconcentració que regeix l'activitat administrativa de la conselleria i depenen orgànicament del secretari general i funcionalment d'aquest i de cada direcció general en les matèries de les respectives competències.
Article vint-i-quatre
Els serveis territorials d'àmbit provincial exerceixen les competències que legalment o reglamentàriament tinguen atribuïdes.
Article vint-i-cinc
1. Al davant de cada servei territorial hi haurà un director nomenat pel conseller que tindrà caràcter de delegat de l'administració financera de la Generalitat i representant permanent de la Conselleria d'Economia i Hisenda en el terme de la seua jurisdicció.
Amb aquest caràcter i representació exercirà la direcció immediata de tots els serveis, programes i activitats desenvolupades pels diversos òrgans integrats en els serveis territorials i les funcions de direcció, coordinació i control d'aquells, i serà l'òrgan regular i normal de relació entre els serveis centrals i els òrgans i les dependències territorials.
2. Correspondrà al director territorial exercir i vetlar pel correcte desenvolupament de les competències pròpies de la Conselleria d'Economia i Hisenda en l'àmbit territorial, fins que no es troben específicament atribuïdes a altres òrgans de l'administració. Per a l'exercici correcte de les seues funcions tindrà atribuïdes les competències assenyalades en les normes legals i reglamentàries.
3. Contra els actes emanats dels directors territorials podrà interposar-se un recurs d'alçada davant el secretari general o directors generals que siguen competents per raó de la matèria, llevat les especialitats previstes en la legislació tributària.
Article vint-i-sis
Els serveis territorials queden estructurats en les unitats següents:
- Secretaria Territorial.
- Servei de Gestió Tributària.
- Servei d'Inspecció i Valoració.
- Intervenció Delegada.
DISPOSICIó TRANSITòRIA
Mentre no es desplegue aquest reglament, queden en vigor les actuals estructures orgàniques de nivell inferior a les regulades en aquest.
DISPOSICIó DEROGATòRIA
Es deroga el Decret 3/1994, d'11 de gener, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual s'aprovà el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria d'Economia i Hisenda i les altres normes d'igual o inferior rang que s'oposen al que estableix aquest decret.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
La determinació definitiva dels nivells que corresponguen a les distintes unitats i llocs de treball es realitzarà d'acord amb les normes generals que en matèria de personal s'adopten per la Generalitat Valenciana.
Segona
El conseller d'Economia i Hisenda dictarà les disposicions reglamentàries i les altres resolucions que requerisca l'aplicació i el desplegament del que disposa aquest decret.
Tercera
Aquest decret entrarà en vigor el mateix dia de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 11 de juliol de 1995
El president de la Generalitat Valenciana,
EDUARDO ZAPLANA HERNáNDEZ-SORO
El conseller d'Economia i Hisenda
JOSÉ LUIS OLIVAS MARTíNEZ

linea
Mapa web