Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDRE de 8 d'abril de 1999, de la Conselleria de Sanitat, per la qual es desenvolupa la Xarxa Sentinella Sanitària de la Comunitat Valenciana de la Xarxa Valenciana de Vigilància en Salut Pública. [1999/4245]

(DOGV núm. 3510 de 04.06.1999) Ref. Base de dades 1774/1999

ORDRE de 8 d'abril de 1999, de la Conselleria de Sanitat, per la qual es desenvolupa la Xarxa Sentinella Sanitària de la Comunitat Valenciana de la Xarxa Valenciana de Vigilància en Salut Pública. [1999/4245]
La realitat dels sistemes d'informació epidemiològica en el nostre medi s'ha diversificat i per això la vigilància de la salut pública requereix que, juntament amb activitats més tradicionals de l'administració sanitària com pot ser la vigilància epidemiològica de les malalties transmissibles mitjançant la declaració obligatòria de malalties, coexistisquen unes altres activitats, d'aparició més recent, que permeten, fins i tot amb l'aplicació de mètodes diferents, ampliar el camp de processos o problemes de salut que són objecte de vigilància o estudi. Entre aquests altres mètodes es compten aquells en què la col·laboració i participació dels proveïdors de la informació sanitària no parteix de l'obligació de notificar o declarar sinó de la participació voluntària. És per això imprescindible que a aquests notificadors se'ls garantisca la utilitat de la informació per al seu treball i per a la vigilància i investigació en salut pública, i concretament l'epidemiològica, perquè seguisquen participant en el sistema.
És en aquest àmbit on s'emmarquen els sistemes sentinella que des de fa ja algun temps han sigut impulsats, desenvolupats i finançats, des de distintes administracions sanitàries autonòmiques, en una aposta de futur que ja comença a donar els seus fruits, i que estan operatius des d'anys abans de la publicació del Reial Decret de creació de la Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica en el qual, al remat, apareixen per primera vegada reflectits en una norma, concretament en el capítol III, articles 28 i 29.
D'igual manera aquest concepte està present en el marc normatiu de la Comunitat Valenciana, concretament en el Decret 16/1997, de 28 de gener, del Govern Valencià, pel qual es crea la Xarxa Valenciana de Vigilància en Salut Pública. En aquest decret s'estableix que la Xarxa Sentinella Sanitària de la Comunitat Valenciana és un dels constituents de la Xarxa Valenciana de Vigilància en Salut Pública.
La novetat del sistema, juntament amb l'absència de referents en la norma i la brevetat dels articles que fan referència al sistema tant en la legislació nacional com autonòmica, fa necessari un desplegament normatiu major, mitjançant el qual s'establisquen alguns aspectes bàsics i necessaris per al funcionament correcte de la Xarxa Sentinella Sanitària de la Comunitat Valenciana de manera que no es desaprofiten ni la utilitat d'aquesta ni l'enorme capital humà que hi ha darrere d'aquesta xarxa en la qual s'han implicat, de manera voluntària, molts professionals sanitaris que han estat mantenint-la en funcionament durant alguns anys.
Per això, tenint en compte que la Generalitat Valenciana té assumides les competències d'estudi, vigilància i anàlisi epidemiològica dels processos que incideixen positivament o negativament en la salut humana (Reial Decret 278/1980, de 25 de gener) i que aquesta conselleria té atribuïdes, dins de la comunitat autònoma, aquestes competències,
ORDENE
Article 1
La Xarxa Sentinella Sanitària de la Comunitat Valenciana forma part de la Xarxa Valenciana de Vigilància en Salut Pública segons consta en l'article 9 del Decret 16/1997, de 28 de gener, del Govern Valencià, pel qual es crea la Xarxa Valenciana de Vigilància en Salut Pública.
Article 2
La Xarxa Sentinella Sanitària de la Comunitat Valenciana és un sistema d'informació que permet conéixer les característiques i incidència de determinats problemes de salut, especialment en l'àmbit de l'atenció primària, mitjançant la recollida de la informació oportuna per professionals sanitaris que s'hi afegeixen voluntàriament.
Es tracta d'un sistema que combina tant les finalitats de vigilància com d'estudi i investigació dels diferents problemes de salut objecte de registre.
Article 3
Poden formar part de la Xarxa Sentinella Sanitària:
a) en el seu escaló primari, els professionals sanitaris que treballen fonamentalment en el nivell d'atenció primària: metges generals o de família, pediatres, metges de planificació familiar i personal d'infermeria. Excepcionalment s'hi podran incloure professionals d'altres categories o d'altres nivells assistencials.
b) en el nivell d'àrea de salut s'integraran les unitats d'epidemiologia dels centres de Salut Pública d'àrea
c) en el nivell de Comunitat Autònoma s'integra la Direcció General de Salut Pública a través del Servei d'Epidemiologia.
Article 4
La finalitat de la Xarxa Sentinella Sanitària és la recollida, anàlisi i difusió de la informació sobre problemes de salut concrets en períodes anuals de registre que podran prolongar-se si s'estima necessari. La concreció de quins problemes de salut seran objecte del programa anual de registre de la xarxa sentinella es farà de forma consensuada entre tots els seus integrants.
Article 5
Les funcions de cada un dels integrants seran:
Professionals sanitaris sentinelles:
a) Participar en la definició dels problemes de salut a registrar en cada programa anual (proposar, si és el cas, problemes de salut per a registre).
b) Notificar setmanalment, o amb la periodicitat que s'acorde, informació sobre els casos que atenguen dels problemes de salut objecte de registre.
c) Participar, si és del seu interés, en l'anàlisi de la informació disponible.
Unitats d'Epidemiologia dels centres de Salut Pública d'àrea:
a) Mantenir la Xarxa Sentinella Sanitària en la seua àrea de salut:
- afegir a la xarxa els professionals necessaris segons la grandària mostral requerida
- mantenir contacte periòdic amb els integrants
- donar d'alta i de baixa els participants.
b) Participar en la definició dels problemes de salut a registrar en cada programa anual (proposar, si és el cas, problemes de salut per a registre).
c) Realitzar l'agregació de la informació notificada pels professionals sanitaris sentinelles de l'àrea.
d) Remetre la informació agregada de l'àrea, amb periodicitat setmanal, a la Direcció General de Salut Pública.
e) Realitzar anàlisis de la informació disponible de manera periòdica.
Servei d'Epidemiologia de la Direcció General de Salut Pública:
a) Definir la grandària mostral requerida per a la Xarxa Sentinella Sanitària.
b) Mantenir la Xarxa Sentinella Sanitària en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.
c) Participar en la definició dels problemes de salut a registrar en cada programa anual (proposar, si fa el cas, problemes de salut per a registre).
d) Analitzar periòdicament la informació rebuda a través de les unitats d'Epidemiologia de les àrees de salut.
e) Elaborar els indicadors de gestió del sistema.
f) Elaborar l'anàlisi de la informació disponible.
g) Efectuar la devolució de la informació a tots els participants en el sistema.
h) Elaborar l'informe amb els resultats del programa anual de registre per a fer-ne una difusió generalitzada.
Article 6
Es constituirà una comissió, els integrants de la qual seran designats pel director general de Salut Pública entre els participants en tots els nivells, que vetlarà pel bon funcionament de la Xarxa Sentinella Sanitària, atenent principalment el compliment dels principis de flexibilitat, coordinació i participació necessaris en aquest tipus de sistemes.
Article 7
Als professionals sanitaris sentinelles participants durant més de la meitat del període anual de registre els serà reconeguda la seua labor voluntària mitjançant un certificat expedit pel director general de Salut Pública en el qual es farà constar la seua participació en el sistema.
Article 8
Els professionals sanitaris sentinelles participants disposaran, anualment, d'un dia d'assumptes propis addicional en reconeixement a la labor que fan voluntàriament. Per poder gaudir del dia hauran d'estar en possessió del certificat que s'esmenta en l'article 7.
Article 9
D'acord amb el que disposa l'article 29 del Reial Decret pel qual es crea la Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica, la Xarxa Sentinella Sanitària de la Comunitat Valenciana atendrà les demandes d'informació puntual que realitze la Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica.
Article 10
Es procurarà que la informació siga recollida habitualment de manera que no figuren dades de caràcter personal, és a dir, qualsevol informació concernent a persones físiques identificades o identificables. Quan siga necessari fer la recollida de dades de caràcter personal, en virtut dels fins establits, es farà d'acord amb el que estableixen els articles 8.1 i 23 de la Llei 14/1986, de 25 d'abril, General de Sanitat.
Article 11
En tots els nivells de funcionament de la Xarxa Sentinella Sanitària s'adoptaran les mesures necessàries per tal de garantir la seguretat de les dades; totes aquelles persones que en virtut de les seues competències hi tinguen accés queden sotmesos al deure de confidencialitat.
Article 12
Els titulars de dades personals tractats en virtut de la present disposició exerciran els seus drets d'acord amb el que estableixen en el títol II de la Llei Orgànica 5/1992, de 19 d'octubre, de regulació del tractament automatitzat de dades de caràcter personal, així com en l'article 10 de la Llei 14/1986, de 25 d'abrila, General de Sanitat.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
La Direcció General de Salut Pública queda facultada per a dictar totes les normes que siguen necessàries per tal de desplegar i posar en execució aquesta disposició.
Segona
Aquesta ordre entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 8 d'abril de 1999
El conseller de Sanitat,

linea
Mapa web