Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 168/1996, de 10 de setembre, del Govern Valencià, pel qual regula l'acreditació de les entitats de mediació d'adopció internacional.

(DOGV núm. 2831 de 20.09.1996) Ref. Base de dades 1814/1996

DECRET 168/1996, de 10 de setembre, del Govern Valencià, pel qual regula l'acreditació de les entitats de mediació d'adopció internacional.
La disposició addicional primera de la Llei 21/1987, d'11 de novembre, faculta la Generalitat Valenciana, en virtut de la competència que té en matèria de protecció de menors, perquè habilite, al territori seu, com a institucions d'integració familiar que puguen intervenir en funcions de mediació en adopcions, a associacions o fundacions no lucratives. Aquesta llei va provocar la introducció de canvis substancials en l'àmbit de protecció del menor.
El Pla d'Ordenació dels Serveis Socials de la Comunitat Valenciana regula, amb caràcter general, l'acreditació de centres i serveis en totes les àrees d'intervenció previstes per la Llei de la Generalitat Valenciana de Serveis Socials i estableix les figures de registre d'entitats i de l'autorització i acreditació dels centres i serveis.
El dictamen sobre l'adopció del Comité Econòmic i Social de les Comunitats Europees del juliol del 1992 diu que «els candidats a l'adopció hauran de rebre suport en la realització del projecte...», i insta les autoritats públiques a disposar de serveis especialitzats a fi d'informar als candidats a l'adopció de xiquets estrangers i assistir-los en les gestions. Les associacions o fundacions intermediàries hauran de tenir la garantia de l'autoritat pública i estar controlades.
Amb l'entrada en vigor del conveni sobre Protecció del Menor i Cooperació en matèria d'Adopció Internacional, aprovat a La Haia el 29 de maig de 1993, s'estableixen garanties en els processos d'adopció de xiquets i xiquetes d'origen estranger. El eix central seu d'actuació és la cooperació internacional a fi de lluitar contra el tràfic que es desplega al voltant de les anomenades «adopcions independents», en concordança amb la Convenció de Drets del Xiquet, aprovada en l'ONU el 20 de novembre de 1989, on es preveu l'adopció com a una de les maneres de protecció de la infància, tot prevalent l'interés superior del xiquet o de la xiqueta.
L'article 22 del Conveni de La Haia especifica la possibilitat d'atribuir a persones o organismes privats, sense ànim de lucre, les funcions conferides a l'autoritat central, dins dels límits permesos per la Llei i sota el control de les autoritats competents.
Aquestes entitats col·laboradores, per tal de ser habilitades per l'autoritat pública, hauran d'acomplir les condicions d'integritat, de competència professional, d'experiència i de responsabilitat, i també hauran d'estar capacitades, per la seua qualificació ètica i per la seua formació, per a treballar en l'àmbit de l'adopció internacional.
En cap cas podran obtenir, aquestes entitats col·laboradores, beneficis materials indeguts, com a conseqüència de la seua intervenció, i només podran reclamar les despeses que es deriven de la seua actuació. Aquestes hauran de ser raonables i no desproporcionades d'acord amb els serveis prestats.
Amb la recent publicació (BOE núm. 17, de 17.01.96) de la Llei Orgànica 1/1996, de 15 de gener, de Protecció Jurídica del Menor, de modificació parcial del Codi Civil i de la Llei d'Enjudiciament Civil, s'ha procedit a adequar l'ordenament a la realitat de la nostra societat actual, davant les noves necessitats i demandes que hi han aparegut. La llei diferencia les funcions que han de realitzar directament les entitats públiques d'aquelles funcions de mediació que poden delegar en entitats privades que gaudisquen de l'acreditació corresponent, d'acord amb allò que estableix l'article 25.
Per això, d'acord amb el que estableix l'Estatut d'Autonomia, fent ús de les facultats conferides pel article 22.e) de la Llei 5/1983, del 30 de desembre, de Govern Valencià, d'acord amb el Consell d'Estat, a proposta del conseller de Treball i Afers Socials i amb la deliberació prèvia del Govern Valencià, en la reunió del dia 10 de setembre de 1996,
DECRETE
CAPíTOL I
Disposicions generals
Article 1
Tindran la consideració d'entitats de mediació d'Adopció Internacional, aquelles associacions o fundacions sense ànim de lucre, legalment constituïdes, en els estatuts de les quals figure com a finalitat la protecció de menors que, tot reunint el requisits previstos en aquesta norma, obtinguen la corresponent acreditació de la Direcció General de Serveis Socials de la Conselleria de Treball i Afers Socials de la Generalitat Valenciana, per tal d'intervenir en funcions de mediació en adopció internacional en els termes i condicions establits en aquest Decret.
Article 2
Les entitats de mediació tindran com a referència, i respectaran en la seua actuació, l'ordenament jurídic espanyol i la legislació del país d'origen del xiquet o de la xiqueta.
Vetlaran igualment perquè en tot el procés de tramitació es garantisca el compliment de les normes anteriors.
CAPíTOL II
àmbit d'actuació
Article 3
L'actuació de l'entitat de mediació es concretarà a l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana, i a les sol·licituds dels que hi resideixen.
Article 4
A l'estranger, la intervenció seua estarà referida al país o als països per al quals haja estat acreditada per la Generalitat Valenciana i autoritzada per les autoritats d'aquests països estrangers.
Article 5
L'entitat col·laboradora intervindrà en funcions de mediació per a l'adopció internacional de xiquets o xiquetes del país o dels països per als quals haja estat acreditada i en els termes i les condicions indicades en la resolució de la Direcció General de Serveis Socials.
Cap altra persona o entitat no podrà intervenir en funcions de mediació per a l'adopció internacional.
Article 6
L'entitat de mediació no podrà admetre una nova sol·licitud d'aquelles persones que ja tinguen en tràmit una sol·licitud anterior d'adopció internacional en aquesta o en una altra entitat de mediació, o directament a través de la Direcció General de Serveis Socials.
Article 7
L'entitat de mediació no podrà tramitar un mateix expedient en diversos països alhora. Havent iniciat els tràmits d'una sol·licitud, caldrà finalitzar o cancel·lar aquest procés d'adopció per a poder iniciar una nova tramitació en aquest o en altre país.
Article 8
Les sol·licituds d'adopció que es tramiten per mitjà de l'entitat de mediació hauran de fer referència a xiquets o xiquetes susceptibles d'adopció del país o dels països per als quals haja estat acreditada.
Article 9
Podran intervenir en els tràmits tendents a la constitució d'adopcions plenes, o institucions jurídiques que possibiliten i autoritzen expressament la constitució de l'adopció plena a Espanya, quan la legislació del país d'origen establisca únicament aquesta possibilitat per a l'adopció per estrangers.
Article 10
Igualment, intervindran en els tràmits conduents a la constitució al país d'origen dels xiquets o de les xiquetes, d'adopcions no plenes, en aquells supòsits en què es preveja que posteriorment a Espanya es puga constituir l'adopció plena del xiquet o la xiqueta.
CAPíTOL III
Requisits per a l'acreditació
Article 11
L'entitat de mediació ha de reunir els requisits següents:
1. Que es tracte d'una associació o fundació, constituïda legalment i inscrita en el Registre corresponent, d'acord amb l'àmbit territorial d'actuació seu.
2. Que tinga com a finalitat en els seus estatuts la protecció de menors, d'acord amb el que preveu la legislació espanyola i els principis recollits en la Convenció de Drets del Xiquet i la resta de normes internacionals que s'hi apliquen.
3. Que tinga finalitats no lucratives.
4. Que la trajectòria seua en el desplegament de les activitats per a la consecució dels objectius estatutaris haja estat correcta i adequada.
5. Que tinga aptituds perquè acomplisca correctament les funcions que assumirà.
6. Que en el seu projecte d'actuació quede suficientment garantit el respecte als principis i a les normes de l'adopció internacional, i la pertinent intervenció dels organismes administratius i judicials competents del país estranger en què realitzarà la seua actuació.
7. Que dispose dels mitjans materials necessaris per al desplegament de les seues funcions.
8. Que compte amb equips multidisciplinars, formats com a mínim per un llicenciat en dret, un psicòleg i un treballador social, competents professionalment, i amb experiència en l'acció social amb xiquets, adolescents i famílies. Hauran de posseir coneixements sobre les qüestions relatives a l'adopció internacional.
9. Que estiga dirigida i administrada per persones qualificades per la seua integritat moral i per la seua formació i/o experiència per tal d'actuar en l'àmbit de l'adopció internacional.
10. Que tinga la seu social en territori espanyol i representació en el país estranger per al qual sol·licita l'acreditació.
11. Que preveja en els seus estatuts els principis i les bases, segons les quals es carregarà per compte dels sol·licitants d'adopció, les despeses derivades de la tramitació efectuada per l'entitat de mediació.
CAPíTOL IV
Acreditació
Article 12
La intervenció en processos d'adopció de xiquets i xiquetes estrangers necessitarà d'habilitacions diferents pel que fa a cadascun dels països en què l'entitat de mediació desitge intervenir.
Article 13
L'acreditació corresponent s'atorgarà per resolució de la Direcció General de Serveis Socials de la Conselleria de Treball i Afers Socials, a proposta de la Direcció Territorial de Treball i Afers Socials competent per raó del territori, amb la tramitació prèvia de l'oportú expedient administratiu, la comprovació que es compleixen tots els requisits previstos en aquest Decret i que l'entitat de mediació està d'acord amb els termes i les condicions de l'acreditació.
En aquesta acreditació s'especificarà les funcions i actuacions entre les previstes en els articles 19, 20, i 21, per a les quals s'acredita.
La Resolució de la Direcció General de Serveis Socials s'haurà de dictar en un termini màxim de 6 mesos, i s'entendrà desestimada una vegada transcorregut aquest termini si no ha recaigut resolució expressa.
Contra la resolució, expressa o presumpta, de la Direcció General de Serveis Socials es podrà interposar davant el conseller de Treball i Afers Socials, el corresponent recurs administratiu ordinari, en el termini d'un mes, comptador des de la notificació de la resolució, d'acord amb el que disposa el capítol II del títol VII de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
Contra les resolucions dictades pel conseller de Treball i Afers Socials es podrà interposar el recurs contenciós administratiu, en la forma, el termini i les condicions que determina la llei que regula aquesta jurisdicció.
En tot cas, per a la interposició del recurs corresponent contra les resolucions presumptes, serà preceptiu que, amb caràcter previ, la persona interessada acredite l'eficàcia de l'acte presumpte, d'acord amb el que disposa l'article 44 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
Article 14
L'acreditació atorgada a l'entitat de mediació per la Generalitat Valenciana respecte a un país estranger, no serà efectiva fins que siga autoritzada per a actuar en aquell país, mitjançant resolució formal de les seues autoritats competents.
Article 15
L'acreditació tindrà una durada de dos anys, i es prorrogarà tàcitament per períodes anuals, llevat que l'entitat de mediació sol·licite la seua baixa amb un termini d'antelació de sis mesos a la data de venciment, i en aquest cas estarà obligada a finalitzar la tramitació de tots els expedients la iniciació dels quals haja estat anterior a aquesta sol·licitud de baixa.
Podrà ser causa perquè no es produïsca la pròrroga tàcita el supòsit previst en l'article 17 d'aquest decret.
Article 16
La Direcció General de Serveis Socials podrà, mitjançant resolució motivada, deixar sense efecte l'acreditació, definitivament o temporalment, si l'entitat de mediació deixara de complir els requisits i les obligacions exigides, si incomplira alguna norma legal o les condicions i termes fixats per l'òrgan habilitant, o si no haguera tramitat cap expedient d'adopció internacional durant el període de dos anys.
Article 17
Si algun dels països d'origen dels xiquets o les xiquetes susceptibles d'adopció estableix un límit en el nombre d'entitats de mediació en adopció internacional que han d'actuar al seu territori se n'informarà als òrgans competents de totes les comunitats autònomes i al Ministeri de Treball i Afers Socials, com a tràmit previ a l'acreditació de l'entitat de mediació.
Amb aquesta finalitat podrà tenir lloc una convocatòria o un procediment de concurs adequat, que permeta l'acreditació de l'entitat de mediació que corresponga, amb la valoració prèvia, amb criteris objectius, de les sol·licituds presentades.
CAPíTOL V
Obligacions de les entitats de mediació
Article 18
L'entitat de mediació, una vegada acreditada per la Direcció General de Serveis Socials, tindrà les obligacions següents:
1. Haurà de tenir coneixement detallat i acomplir la legislació, tant l'espanyola com la del país estranger per al qual està acreditada, sobre Protecció de Menors i Adopció.
2. S'haurà de cerciorar de l'absència de compensació per l'adopció del xiquet o la xiqueta.
3. Informarà trimestralment la Direcció General de Serveis Socials, sobre:
a) Els sol·licitants que registre i done de baixa.
b) Els expedients que envie a cada país.
c) Els xiquets o les xiquetes adoptats o, tutelats amb la finalitat d'adopció, que hagen arribat a Espanya, en la tramitació de la qual haja intervingut.
4. Mantindrà reunions periòdiques amb els professionals de l'equip tècnic d'adopcions internacionals de les direccions territorials de la Conselleria de Treball i Afers Socials, a fi de poder establir criteris comuns de treball.
5. Posarà a disposició de la Direcció General de Serveis Socials, quan aquesta ho requerisca, tots els documents que tinguen a veure amb les activitats per a les quals ha estat acreditada.
6. Comunicarà a la Direcció General de Serveis Socials qualsevol modificació de les dades rellevants aportades en la sol·licitud d'acreditació o projecte d'actuació, a fi que, si és procedent, aquesta atorgue l'oportuna autorització a la modificació de què es tracte.

7. Trametrà a la Direcció General de Serveis Socials una memòria anual en què s'inclourà:
a) Informe sobre les activitats realitzades i sobre la situació de l'entitat.
b) Còpia dels balanços i dels pressupostos.
c) Informe emés per auditor autoritzat.
d) Informe sobre la disponibilitat dels comptes corrents.
8. Les persones que presten serveis en l'entitat de mediació estan obligades a guardar secret de la informació a què tinguen accés sobre adoptants i adoptats.
9. Amb independència del règim d'incompatibilitats aplicable al personal de les administracions públiques, el personal de l'entitat de mediació no podrà alternar la seua activitat amb altra en el sector públic, en treballs que tinguen relació amb les matèries objecte d'actuació de l'entitat.
10. Els treballadors de les entitats de mediació no podran fer ús dels serveis d'aquesta.
11. En qualsevol fase del desplegament de les seues activitats, l'entitat de mediació haurà d'informar les autoritats espanyoles competents sobre qualsevol irregularitat, abús o guany indegut del qual tinga coneixença, entesa aquesta última com a benefici financer distint d'aquelles despeses que calgueren per a cobrir els estrictament necessaris que es puguen derivar de l'adopció de xiquets o xiquetes que residisquen en un altre país.
CAPíTOL VI
Funcions i actuacions de les entitats de mediació
Article 19
Abans de la constitució de l'adopció, les funcions de l'entitat de mediació, a Espanya, podran ser aquestes:
1. Desplegar activitats d'informació i d'assessorament.
2. Durà un registre de les sol·licituds de tramitació d'adopció internacional rebudes a l'àmbit de la Comunitat Valenciana, que inscriurà per ordre d'entrada i indicarà la data de recepció del certificat d'idoneïtat.
En tot cas, el certificat d'idoneïtat, subscrit per la Direcció General de Serveis Socials, i el corresponent informe psicosocial seran tramesos, directament, des de la corresponent direcció territorial de Treball i Afers Socials a l'entitat de mediació.
Si el certificat d'indoneïtat s'ha tramés a una entitat de mediació, no serà enviat a una altra distinta, mentre no s'acredite, per la primera, la finalització o la cancel·lació del procés iniciat en aquesta, amb la corresponent baixa dels sol·licitants.
3. S'encarregarà, a petició dels sol·licitants, de completar l'expedient d'adopció internacional, per a la qual cosa:
- Aconseguirà els documents necessaris.
- Procedirà, si escau, a la traducció d'aquests i realitzarà les gestions necessàries per a la seua legalització i autenticació.
4. Podrà desplegar activitats de preparació i de formació per a l'adopció internacional, si així s'indica en la resolució administrativa d'acreditació, orientades a persones que estan tramitant l'adopció a través d'aquesta entitat de mediació.
5. Trametrà la documentació que conforme l'expedient, i s'inclourà el certificat d'idoneïtat i el compromís de seguiment, emesos per la Direcció General de Serveis Socials, com a autoritat central, i a proposta de la corresponent direcció territorial de Treball i Afers Socials, que l'adreçarà al seu representant en el país d'origen del xiquet o de la xiqueta, i informarà d'això a la direcció territorial de Treball i Afers Socials competent per raó del territori.
Article 20
Les funcions i les activitats de l'entitat de mediació, en el país d'origen del xiquet o de la xiqueta, podran ser les aquestes:
1. Farà arribar la documentació de l'expedient d'adopció, a través del seu representant, a l'autoritat pública competent en aquell país, o a l'organisme privat habilitat a aquest efecte per les autoritats d'aquest, davant el qual està autoritzada l'entitat espanyola per a tramitar les sol·licituds d'adopció.
2. Seguirà i activarà el procediment d'adopció, i mantindrà els oportuns contactes amb els organismes públics competents en l'adopció (administratius i judicials). Amb aquesta finalitat, aconseguirà, quan siga necessari, els documents pertinents dels organismes que corresponguen.
3. Serà informada periòdicament, a través del seu representant, sobre la situació de la tramitació, a fi de poder mantenir informats els sol·licitants i la corresponent direcció territorial de Treball i Afers Socials.
4. Rebrà de l'organisme oficial del país d'origen del menor, i a través del representant seu, el document que fa referència a la preassignació del xiquet o de la xiqueta.
5. Informarà d'aquesta preassignació la corresponent direcció territorial de Treball i Afers Socials, perquè emeta la seua aprovació, o la no aprovació amb la indicació dels motius d'oposició a l'esmentada preassignació. Aquesta decisió determinarà la continuació o no del procés.
6. Igualment, informarà de la preassignació i de la decisió de la corresponent direcció territorial de Treball i Afers Socials, els interessats i els facilitarà totes les dades disponibles sobre el xiquet o la xiqueta de què es tracte, i sol·licitarà l'acceptació o no per a l'adopció d'aquest menor.
7. Presentarà, mitjançant el seu representant, en l'organisme oficial del país d'origen del menor preassignat, el document d'aprovació o de no aprovació de l'administració actuant i, si escau, el d'acceptació dels sol·licitants.
8 Gestionarà, quan siga necessari, l'atorgament de poders per part dels interessats per a l'actuació d'advocats i procuradors davant els òrgans judicials competents del país d'origen del menor
9. Serà informada pel seu representant si es demana algun document nou, per part de les autoritats competents del país d'origen del xiquet o de la xiqueta, o l'actualització d'algun dels ja presentats, per tal de poder comunicar-ho als interessats. A petició d'aquests, s'encarregarà de l'esmentada tramitació, i gestionarà la seua legalització i autenticació i realitzarà la presentació a les autoritats que ho hagueren sol·licitat.
10. S'assegurarà que el menor reuneix tots els requisits per a l'entrada i la residència a Espanya, i que es disposa de tota la documentació adient per al reconeixement de l'eficàcia de la resolució estrangera al nostre país.
11. Informarà als interessats del moment en què es poden traslladar al país d'origen del menor a fi d'ultimar els tràmits d'adopció.
12. Ajudarà els interessats en les gestions de legalització, i també en aquelles altres que s'hagen de realitzar, davant les dependències consulars espanyoles en el país d'origen del xiquet o de la xiqueta.
Article 21
Una vegada constituïda l'adopció, l'entitat de mediació podrà tenir les funcions i les actuacions següents, a Espanya o al país d'origen del menor adoptat:
1. Comunicarà a la corresponent direcció territorial de Treball i Afers Socials, la constitució de l'adopció , o si és procedent, la tutela legal amb la finalitat d'adopció a Espanya, en el supòsit previst en l'article 9 d'aquest Decret, i l'arribada del xiquet al nostre país, i facilitarà una còpia compulsada de la resolució d'adopció o de tutela.
2. Podrà trametre a l'organisme competent del país d'origen del xiquet o de la xiqueta, quan així ho requerisca i amb la periodicitat que s'hi indique, els informes de seguiment de l'adaptació del menor a la seua nova família, que emetrà la direcció territorial de Treball i Afers Socials.
3. Assessorarà i instarà els adoptants perquè sol·liciten la inscripció de l'adopció en el registre civil corresponent, en cas que no s'haguera realitzat aquesta inscripció en el consulat espanyol del país d'origen del menor abans de la seua partida d'aquest.
4. Es preocuparà, en els supòsits en què s'haguera constituït una adopció no plena o una tutela legal amb finalitats d'adopció a Espanya, en els casos previstos en els articles 9 i 10 d'aquest Decret, respectivament, que la corresponent direcció territorial de Treball i Afers Socials, o directament l'interessat, segons escaiga, propose a l'òrgan judicial competent espanyol, la constitució d'aquesta adopció.
5. Informarà mensualment la direcció territorial de Treball i Afers Socials sobre els xiquets i les xiquetes adoptats, o tutelats amb finalitats d'adopció, que han arribat a Espanya i en la tramitació de la qual hagen intervingut.
6. Comunicarà a la corresponent direcció territorial de Treball i Afers Socials i a l'organisme competent del país d'origen del xiquet o de la xiqueta, que la resolució d'adopció es troba inscrita en el registre civil central o consular corresponent. A la direcció territorial de Treball i Afers Socials competent li facilitarà una còpia de la inscripció registral.
7. Podrà prestar serveis de suport al menor adoptat, o si és procedent tutelat amb finalitat d'adopció, i als adoptants, a requeriment d'aquests.
8. Trametrà a la corresponent direcció territorial de Treball i Afers Socials els informes de l'adaptació del menor a la seua nova família durant el període de seguiment que haja assenyalat el país d'origen del xiquet o de la xiqueta i amb la periodicitat que haja previst aquest últim, si així es preveu en la resolució d'habilitació.
CAPíTOL VII
Aspectes financers
Article 22
L'entitat de mediació, acreditada, podrà percebre, per a afrontar les despeses derivades de la tramitació de les sol·licituds d'adopció i els generals típics del manteniment de l'associació, una compensació econòmica, procedent dels interessats que sol·liciten la seua assistència i la intervenció en aquesta matèria.
Article 23
Quan els ingressos de l'entitat de mediació, tant els que provenen de subvencions d'organismes públics, quotes dels afiliats o percepcions per despeses de tramitació, siguen superiors a les despeses reals d'aquesta, el saldo haurà de destinar-se, a instàncies de l'entitat mateixa, al finançament de programes o d'actuacions adreçades a la protecció de menors a l'àmbit de la Comunitat Valenciana.
Article 24
Les despeses que l'entitat de mediació podrà cobrar al sol·licitant d'adopció, com a compensació derivada de la gestió específica de tramitació de l'adopció internacional que li ha estat demanada, seran:
1. Obtenció, traducció, autenticació de documents i gestions similars que, si és procedent, realitze l'entitat de mediació, tant a Espanya com a l'estranger.
2. Despeses de tramitació, en què l'entitat de mediació podrà repercutir una part proporcional per a sufragar el manteniment d'aquesta. Donat cas que l'entitat de mediació desplegue altres activitats socials, només s'hi podrà incloure, a aquest efecte, el percentatge que, sobre l'activitat total d'aquesta, supose la mediació en adopcions.
Les despeses de manteniment seran adequades i raonables, i tindrà en compte el cost de la vida del país i les funcions que s'han de desplegar.
Article 25
Podran passar-se als adoptants les despeses de manutenció del xiquet o de la xiqueta, en els països en què la seua legislació així ho requerisca, i no podran ser anteriors a la data en què l'adoptant va acceptar la preassignació del menor.
Article 26
L'entitat de mediació podrà determinar i haurà d'incloure en la documentació necessària per a l'acreditació, l'import aproximat de les despeses que, llevat d'imprevisibles, ocasionaran els tràmits d'adopció als sol·licitants, i informarà d'això les persones que sol·liciten assessorament de l'entitat de mediació o que ja hagen demanat els seus serveis. Igualment es comunicarà a l'òrgan habilitant les actualitzacions que es produïsquen.
Article 27
L'import de les retribucions del personal no podrà ser superior a allò que estiga establit, legalment o convencionalment, de forma general al territori i per a l'activitat que desplegaran.
Article 28
En cap cas percebran les seues retribucions d'acord amb les tramitacions o les gestions realitzades.
Article 29
Tindrà obert un compte corrent únic i independent a la Comunitat Valenciana per a tota la gestió de l'entitat de mediació a l'àmbit d'aquesta comunitat i si calguera un altre únic al país estranger.
Article 30
En tot cas la seua comptabilitat estarà adequada al Pla General Comptable i a les normes que a aquest efecte puga dictar la Comunitat Autònoma.
CAPíTOL VIII
Control i inspecció
Article 31
El control i la inspecció sobre aquestes entitats de mediació, pel que fa a les seues activitats de mediació en adopcions de menors estrangers per a les quals ha estat acreditada, correspondrà a la Direcció General de Serveis Socials, mitjançant la Inspecció de Serveis Socials.
Article 32
Quan aquesta entitat de mediació s'haja acreditat també, en altra o altres comunitats autònomes, la Direcció General de Serveis Socials de la Conselleria de Treball i Afers Socials mirarà d'establir l'oportuna coordinació amb els òrgans competents d'aquelles a l'efecte d'aquest control.
DISPOSICIONS ADDICIONALS
Primera
La resolució de la Direcció General de Serveis Socials per la qual acordarà l'acreditació de l'entitat de mediació durà la inscripció en el Registre d'Entitats, Centres i Serveis Socials previst en el Pla d'Ordenació dels Serveis Socials de la Comunitat Valenciana, i també l'acreditació del servei i la seua autorització per a la realització de les funcions que en aquesta resolució es determinen.
Segona
Per al reconeixement de les institucions de mediació d'integració familiar previstes en la Llei 21/87, d'11 de novembre, per la qual es modifica el Codi Civil, valdrà el que preveu el Pla d'Ordenació dels Serveis Socials de la Comunitat Valenciana, segons la regulació del Decret 40/90, de 26 de febrer, del Consell de la Generalitat Valenciana, i la normativa que el desplega, i s'aplicarà la regulació establida en aquest Decret, (i en tot cas en els capítols III, V i VII) en allò que no s'hi ha previst, i sempre que siga possible la seua aplicació per analogia.
Tercera
La Conselleria de Treball i Afers Socials posseirà, en el termini de tres mesos des de l'entrada en vigor d'aquest Reglament, un Registre de Reclamacions formulades per les persones que vagen a les entitats acreditades, segons allò que preveu l'article 25.4 de la Llei Orgànica 1/1996, de 15 de gener, de Protecció Jurídica del Menor, de modificació parcial del Codi Civil i de la Llei d'Enjudiciament Civil.
DISPOSICIó TRANSITòRIA
Les entitats col·laboradores d'adopció internacional que es troben acreditades a l'entrada en vigor d'aquest Decret s'hauran d'ajustar a la regulació establida per aquest en un termini de tres mesos des de la seua entrada en vigor.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
Es faculta el conseller de Treball i Afers Socials en l'exercici de les seues competències, perquè desplegue, interprete i aplique aquest decret.
Segona
Aquest decret entrà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 10 de setembre de 1996
El president de la Generalitat Valenciana,
EDUARDO ZAPLANA HERNáNDEZ-SORO
El conseller de Treball i Afers Socials,
JOSÉ SANMARTíN ESPLUGUES

linea
Mapa web