Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Ordre de 22 de juny de 1990, de la Conselleria d'Economia i Hisenda, per la qual es regula el règim de les operacions de risc concertades per les caixes d'estalvis valencianes amb els seus alts càrrecs.

(DOGV núm. 1340 de 05.07.1990) Ref. Base de dades 1859/1990

Ordre de 22 de juny de 1990, de la Conselleria d'Economia i Hisenda, per la qual es regula el règim de les operacions de risc concertades per les caixes d'estalvis valencianes amb els seus alts càrrecs.
La Llei valenciana sobre Caixes d'Estalvis 1/1990, de 22 de febrer, en els articles 35, 41 i 44.2 estableix l’obligatorietat d'obtenir autorització administrativa de la Conselleria d'Economia i Hisenda en els supòsits en què aquestes entitats efectuen operacions de risc dinerari o de firma i transmissions de qualsevol bé o valor amb els seus alts càrrecs o persones físiques o jurídiques vinculades amb ells. D'altra banda, l'article 61 del Decret del Consell 81/1990, de 28 de maig, de desplegament de la llei esmentada, en matèria d'òrgans de govern, estableix que la Conselleria d'Economia i Hisenda determinarà la documentació que s'ha de presentar junt amb la sol·licitud d'autorització i el procediment i la forma de concessió d'aquesta.
En aquest nou context normatiu, i a la vista de l'experiència acumulada des de l’entrada en vigor de l’Ordre de 20 de gener de 1988, que ara es deroga, s'ha considerat adequat mantenir la concessió de l'autorització administrativa de forma genèrica, sempre que el volum de riscs assolits amb el conjunt d'alts càrrecs i persones vinculades siga inferior al 15 per cent dels recursos propis de la caixa, xifra a partir de la qual, segons el criteri establert per la normativa de les Comunitats Europees, les operacions creditícies de risc constitueixen un «gran risc». Addicionalment, s'hi ha introduït com a novetat un subcoeficient individual del 5 per cent d'aquella quantitat, i un màxim de 25 milions per operació, que afegeixen dos supòsits en què el grau de concentració o la importància quantitativa de l’operació exigeixen una major vigilància i control.
En definitiva, el règim d'autorització previst en aquesta ordre pretén fer compatibles el control i el seguiment que d'aquestes operacions realitza la Conselleria d'Economia i Hisenda, fonamentalment a través de l'exigència d'informació periòdica, amb l'agilitat necessària que ha de presidir la gestió creditícia d'aquestes entitats.
Per tot això, i a fi de possibilitar l’execució i l’eficàcia de les normes anteriorment esmentades, i fent ús de la facultat atorgada per la disposició final del Decret del Consell 81/1990, de 28 de maig,
ORDENE:
Article primer A l'efecte que estableix aquesta ordre, s'entendrà per:
- Alts càrrecs: vocals del consell d'administració, membres de la comissió de control i el director general o assimilat.
- Persones vinculades a alts càrrecs: els cònjuges, els ascendents o descendents i les societats en què aquestes persones o els alts càrrecs tinguen la majoria de capital, bé de forma aïllada o conjunta, o en què exercesquen els càrrecs de president, conseller, administrador, gerent, director general o assimilat.
- Riscs computables: els riscs que es troben en vigor, els pendents de formalització ja autoritzats i l’operació nova que es propose. Els comptes de crèdit, els crèdits documentaris i altres operacions formalitzades en documents comercials o bé riscs no formalitzats computaran pels límits concedits, incloent-hi els excedits que es produesquen sobre aquests límits, si és el cas.
- Recursos propis: els que resulten de la declaració semestral de recursos propis anterior a la data en què es propose l’operació, segons es defineixen en l'article seté de la Llei 13/1985, de 25 de maig, de coeficients d'inversió, recursos propis i obligacions d'informació dels intermediaris financers.
Article segon
1. Els alts càrrecs i les persones vinculades amb ells no podran obtenir crèdits, avals ni garanties de la caixa respectiva si no hi ha acord del consell d'administració i autorització de la Conselleria d'Economia i Hisenda, a través de la Direcció General d'Economia i Política Financera.
2. Aquesta prohibició s'estendrà, en tot cas, no sols a les operacions realitzades directament per les persones i entitats esmentades en l'apartat anterior, sinó a aquelles altres en què poguessen aparèixer una o diverses persones físiques o jurídiques interposades. Així mateix, comprendrà tant els riscs directes com indirectes, entenent per aquests últims els que la caixa contrau amb les persones que garantesquen o avalen operacions de risc directe.
3. Aquesta limitació no s'aplicarà als crèdits, avals o garanties la finalitat dels quals siga l'adquisició d'habitatges amb aportació pel titular de garantia real suficient, ni tampoc per a la concessió de crèdits acollits a convenis laborals als representants dels empleats, si bé en aquest cas s'haurà de comptar amb l’informe previ de la comissió de control.
Article tercer
1. L'autorització a què es refereix l'apartat 1 del número segon s'entén concedida de forma genèrica, sempre que es complesquen les tres condicions següents:
a) que el volum global de riscs, de diners i de firma, amb el conjunt dels alts càrrecs i persones vinculades amb elis siga inferior al 15 per cent dels recursos propis de la caixa.
b) Que el volum de riscs imputables a l'alt càrrec afectat no excedesca de la xifra que represente el 5 per cent del límit global del 15 per cent dels recursos propis a què al·ludeix la lletra anterior.
c) Que l’import de l’operació proposada siga inferior a 25 milions de pessetes.
2. Es concedeix, així mateix, autorització de forma genèrica a les operacions que les caixes d'estalvis realitzen amb societats en què el càrrec de president, conseller, administrador, gerent, director general o assimilat l’exercesquen alts càrrecs de la caixa, en representació d'aquesta. Aquestes operacions no s'inclouran en el còmput a què es refereixen les lletres a) i b) de l'apartat anterior.
3. L'autorització genèrica que es concedeix en aquest número s'entén sense perjudici del preceptiu acord del consell d'administració de la caixa i és de responsabilitat exclusiva de l’entitat tant la concessió de l’operació com el seguiment del risc fins a la seua recuperació final.
Article quart
Quan l'operació de risc estiga subjecta a autorització i aquesta no s'haja concedit de forma genèrica, segons el que disposa el número tercer d'aquesta ordre, haurà de sol·licitat-se la preceptiva autorització prèvia davant la Direcció General d'Economia i Política Financera. Amb aquesta finalitat, s'haurà d'adjuntar a la proposta la documentació següent:
- Característiques i condicions de l'operació de risc per a la qual es sol·licita autorització administrativa: haurà de constar-hi necessàriament el concepte pel qual intervé l'alt càrrec afectat, la classe d'operació, l'import, el tipus d'interès, el termini i el règim d'amortització i la finalitat i, a més, s'hi haurà d'indicar si es tracta d'una operació nova o de la renovació d'una ja existent. Així mateix s'hi expressarà, amb detall per operacions, el risc en curs imputable a l'alt càrrec afectat.
- Informe tècnic elaborat que haja servit de base al consell d'administració per a l'aprovació de l'operació.
- Certificat de l'acord del consell d'administració pel qual s'aprova l'operació que es proposa.
Article cinquè
1. Les operacions d'alienació a les caixes d'estalvis, per part d'alts càrrecs o persones vinculades, de béns o valors de la seua propietat que no siguen objecte de la seua activitat financera, requeriran d'autorització administrativa prèvia quan assolesquen un import de 10 milions de pessetes per operació. Si aquestes operacions es realitzen de forma periòdica o habitual, aquesta xifra s'entendrà referida al període d'un any.
2. Les sol·licituds d'autorització contindran, almenys, les dades següents:
- Identificació de la part venedora, amb expressió de la vinculació existent amb l'alt càrrec.
- Descripció completa dels béns o valors.
- Causes que justifiquen l'adquisició per la caixa.
- Característiques i condicions econòmiques de l’operació.
3. Junt amb les sol·licituds d'autorització s'adjuntarà:
- Valoració pericial dels béns o valors.
- Càrregues, gravàmens o servituds que pesen, si és el cas, sobre el bé.
- Informe tècnic elaborat que haja servit de base al consell d'administració per a l'aprovació de l'operació.
- Certificat de l'acord del consell d'administració de la caixa pel qual s'aprova l'operació proposada.
Article sisé
1. La transmissió de qualsevol bé o valor propietat d'una caixa d'estalvis, que no siga propi de la seua activitat financera, a un alt càrrec o persona vinculada amb ell, haurà de comptar amb l'autorització administrativa de la Conselleria d'Economia i Hisenda.
2. No obstant això, quan l’operació es referesca a la transmissió de béns que constituesquen una activitat atípica que estiga recollida en els estatuts, la caixa d'estalvis podrà sol·licitar autorització genèrica davant la Direcció General d'Economia i Política Financera, i expressar el tipus d'operació i la classe de béns de què es tracte. A aquest efecte, s'entendrà per activitats atípiques les de caràcter agrícola, industrial, comercial o de serveis, no exercides comunament per la majoria d'entitats de crèdit com a operacions típiques que es realitzen de forma habitual o periòdica.
3. Les sol·licituds d'autorització contindran, almenys, les dades següents:
- Identificació de la part compradora, amb expressió de la vinculació existent amb l'alt càrrec.
- Descripció completa dels béns o valors.
Característiques i condicions econòmiques de l'operació.
4. Amb les sol·licituds d'autorització s'adjuntarà:
- Valoració pericial dels béns o valors.
- Informe tècnic elaborat que haja servit de base per a l'aprovació de l'operació.
- Certificat de l'acord del consell d'administració de la caixa pel qual s'aprove l'operació proposada.
Article seté
1. Les operacions de risc imputables als alts càrrecs, subjectes a autorització i computables, segons que preveu l'apartat 1 del número tercer i també el número quart d'aquesta ordre s'hauran de comunicar a aquesta conselleria en el model AC2.1 que s'inclou en l'annex, amb periodicitat mensual i dins dels vint dies següents al final de cada mes.
2. Les operacions de risc recollides en l'apartat 2 del número tercer i l'apartat 3 del número segon d'aquesta ordre, imputables als alts càrrecs i formalitzades en cada semestre natural, hauran de comunicar-se, en funció de la seua subjecció o no a autorització, mitjançant els models AC2.2 i AC2.3 que s'inclouen en l'annex, en el termini de 20 dies des de la finalització del període a què es referesquen.
3. Anualment, i abans del 31 de gener, s'haurà de trametre a aquesta conselleria, mitjançant el model AC2.4, que s'inclou en l'annex, una relació de les operacions de risc subjectes a autorització i computables, en virtut del que estableixen els números tercer i quart d'aquesta ordre, que es troben en vigor el 31 de desembre de l’exercici immediatament anterior.
4. Les operacions d'alienació a les caixes d'estalvis, per part dels alts càrrecs o persones vinculades a aquestes, formalitzades en cada semestre natural i que no siguen sotmeses al règim d'autorització prèvia segons que disposa l'apartat 1 del número cinquè, s'hauran de comunicar, mitjançant el model AC2.5 que s'inclou en l'annex, en el termini de 20 dies des de l'acabament d'aquest període.
5. Si en algun dels models de tramesa obligada establerts en aquest número no hi ha operació que declarar ni modificació sobre les dades comunicades, es trametrà igualment el model corresponent fent constar la no existència de variacions.
Article vuitè
Els criteris que ha de tenir en compte el consell d'administració per a l'autorització de les operacions regulades en aquesta ordre, han de respondre, entre altres, als necessaris principis d'imparcialitat i objectivitat que han de presidir en qualsevol cas la presa de decisions d'aquest òrgan. Les condicions d'aquestes operacions mai hauran de suposar privilegis respecte de la resta d'operacions de la mateixa naturalesa que es realitzen amb altres particulars. Per això, els tipus d'interès a què concerten les operacions de risc seran els habituals de mercat, i els terminis estaran sempre en relació amb la finalitat de l'operació, observant, en tot cas, els criteris de prudent actuació a què s'ha d'acomodar la resta de l'activitat inversora de l'entitat.
Article novè
A l'efecte del que estableix l'apartat f) de l'article 19 de la Llei de la Generalitat Valenciana 1/1990, de 22 de febrer, sobre Caixes d'Estalvis, s'entendrà que els membres dels òrgans de govern de les caixes d'estalvis incorren en incompliment de les obligacions contretes amb la seua entitat respectiva, bé per ells mateixos o en representació d'altres persones o entitats, amb motiu de crèdits o préstecs o per impagament de deutes, de qualsevol classe enfront de l'entitat i, per tant, hauran de cessar en l'exercici del seu càrrec, segons el que disposa l'apartat e) de l'article vint-i-u de la llei esmentada, quan incórreguen en alguna de les situacions de morositat previstes en la norma novena de la circular 22/1987, de 29 de juny, del Banco de España.
DISPOSICIO FINAL
Es faculta la Direcció General d'Economia i Política Financera perquè dicte les disposicions i adopte les mesures necessàries per a l'aplicació d'aquesta ordre i perquè sol·licite la informació complementària que es requeresca de cadascuna de les operacions que les caixes d'estalvis efectuen amb els seus alts càrrecs.
DISPOSICIO DEROGATORIA
A l’entrada en vigor d'aquesta ordre quedarà derogada l’Ordre de 20 de gener de 1988, de la Conselleria d'Economia i Hisenda, per la qual es regula el règim d'autorització de les operacions concertades per les caixes d'estalvis valencianes amb els seus alts càrrecs.
València, 22 de juny de 1990.
Veure imatge

linea
Mapa web