Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Decret 36/1986, de 10 de març, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual es regula i organitza la funció inspectora en matèria d'educació no universitària a la Comunitat Valenciana.

(DOGV núm. 364 de 16.04.1986) Ref. Base de dades 2132/1986

Decret 36/1986, de 10 de març, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual es regula i organitza la funció inspectora en matèria d'educació no universitària a la Comunitat Valenciana.
La Constitució Espanyola en l'article vint-i-set, punts cinquè i vuité, estableix que els poders públics garanteixen el dret de tots a l'educació i que inspeccionaran i homologaran, ells mateixos, el sistema educatiu per garantir el compliment de les lleis.
Per tant, la Funció Inspectora és una de les garanties que un Estat social i democràtic ofereix als ciutadans per tal que en siguen ateses les necessitats.
La Llei Orgànica 5/1982, d'1 de juliol, de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, el Reial Decret 2093/1983, de 28 de juliol, sobre traspàs de funcions i serveis, en matèria d'educació, la Llei 30/1984, de 2 d'agost, de Mesures per a la Reforma de la Funció Pública, i la Llei Orgànica 8/1985, de 3 de juliol, Reguladora del Dret a l'Educació, són el marc legal bàsic dins del qual·la Comunitat Valenciana pot dissenyar, organitzar i regular una Funció Inspectora que vetle i garantesca el més estricte compliment dels drets i les obligacions que estableix la legislació vigent, així com garantir que l'ensenyament impartit en els Centres reuneix les condicions suficients i proporciona el millor servei a la societat. Tot açò envers el desplegament i l'aplicació dels principis democràtics en que s'ha de configurar fonamentalment l'escola valenciana.
Per això, consultat el Consell Escolar Valencià, a proposta del Conseller de Cultura, Educació i Ciència, i amb la deliberació prèvia del Consell de la Generalitat Valenciana, en reunió de 10 de març de 1986,
DECRETE:
Article primer
La Conselleria de Cultura, Educació i Ciència exercirà les funcions d'avaluació, el seguiment i el control de l'educació en els nivells no universitaris a través de la Inspecció Educativa i els òrgans de control que reglamentàriament són establerts o que s'establiran.
Article segon
Les funcions de la Inspecció Educativa seran les següents:
a) Vetlar perquè es complesquen les Lleis, cis Reglaments i les altres disposicions vigents, a tots els centres docents públics i privats dels nivells no universitaris.
b) Informar la comunitat escolar de les instruccions i directrius emanades dels òrgans competents de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència i vetlar-ne el compliment.
c) Avaluar els elements del sistema escolar, bé personals, bé materials o funcionals.
d) Efectuar el seguiment dels programes específics de l'acció educativa, en funció dels objectius prevists.
e) Elevar a la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, amb l'informe corresponent, i a través de les vies reglamentàries, les propostes i les demandes concretes emanades dels centres, professors, pares, alumnes i altres sectors socials implicats en el procés educatiu, dels que tingués coneixement en l'exercici de la funció.
f) Estimular la celebració de reunions dels diversos sectors de la comunitat escolar, amb la finalitat de fomentar la participació.
g) Qualsevol altra que se li encomane.
Article tercer
La Inspecció Educativa s'organitza en demarcacions territorials, a tal efecte el mapa escolar valencià es dividirà en circumscripcions escolars.
Article quart
U. En cada Servei Territorial d'Educació hi haurà la Unitat d'inspecció Educativa, que dependrà orgànicament i funcional, del Director del Servei Territorial d'Educació, i estarà integrada per tots els funcionaris que exerceixen la Funció Inspectora al seu àmbit territorial.
Dos. A càrrec de la Unitat d'Inspecció Educativa del Servei Territorial hi haurà un Cap de la Unitat.
Tres. Els Inspectors integrats en una circumscripció constituiran un equip de treball, a càrrec del qual hi haurà un Inspector Coordinador.
Article cinquè
La seu de la Unitat d'Inspecció Educativa serà la del Servei Territorial d'Educació, sense perjudici que determinats llocs de treball de la Funció Inspectora tinguen la seu en una localitat de la circumscripció on es desplegue la funció.
Article sisé
Són funcions del Cap de la Unitat d'Inspecció Educativa del Servei Territorial, les següents:
a) Dirigir l'actuació dels Inspectors-Coordinadors de Circumscripció i de Programes, d'acord amb el pla d'actuacions elaborat per la Comissió Territorial de la Unitat d'Inspecció Educativa.
b) Ordenar les visites extraordinàries i urgents i vetlar pel compliment efectiu dels plans d'actuació dels Inspectors.
c) Tramitar tots els informes dels Inspectors a les autoritats locals i a la resta d'autoritats competents en la matèria.
d) Informar el Director dels Serveis Territorials i a través d'aquest, els òrgans competents de la Conselleria, de tots els assumptes relacionats amb l'àmbit de la competència que els afecten.
e) Proposar al Director dels Serveis Territorials corresponents activitats de perfeccionament per als membres de la Unitat i qualsevol classe de mesures que puguen redundar en una major eficàcia d'aquesta.
f) Altres funcions que se'ls atribuesquen en relació amb l'organització i funcionament de la Unitat.
Article seté
Als Inspectors Coordinadors de Circumscripció correspon:
a) Elaboració, la coordinació i el seguiment del pla d'actuació dels Inspectors adscrits a la circumscripció, d'acord amb el pla d'activitats elaborat per la Comissió Territorial i les directrius emanades del Cap de la Unitat d'Inspecció Educativa.
b) Informar el Cap de la Unitat d'Inspecció Educativa del desplegament de l'acció inspectora en la seua circumscripció.
c) Informar i aconseguir la informació dels Consells Escolars d'àmbit territorial.
d) Convocar les reunions que calguen de tots els Inspectors sota la seua coordinació i, en tot cas, una reunió mensual com a mínim.
e) Realitzar les funcions pròpies dels membres de la Inspecció Educativa quan les necessitats del servei ho requeresquen.
f) Qualsevol altra que se li atribuesca en relació amb la Funció Inspectora en matèria d'educació.
Article vuité
Per a la realització de les funcions assenyalades en l'article segon del present Decret, els funcionaris que despleguen la Funció Inspectora tindran les atribucions específiques següents:
a) Observar directament el desplegament de totes les activitats docents i educatives que es realitzen als Centres dels nivells no universitaris.
b) Consultar i examinar tota la documentació acadèmica i administrativa dels centres.
c) Recaptar tota la informació necessària per a una avaluació més exacta de les activitats i el rendiment escolar en general.
d) Proposar la celebració de reunions amb els diversos sectors de la comunitat educativa i, si s'escau, assistir-hi quan aquest siga convocat, donant compte al Director dels Serveis Territorials.
e) Emetre informe en els casos que legalment s'establesca i si així els ho demanava el Director dels Serveis Territorials d'Educació corresponent.
f) Proposar als òrgans competents de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència les mesures oportunes per tal de corregir les deficiències i irregularitats que hagen pogut detectar en l'exercici de la funció.
g) Formar part de les Juntes, Consells, Comissions o Tribunals quan reglamentàriament es determine.
h) Totes les que li siguen atribuïdes en relació amb la Funció Inspectora.
Article nové
U. En cada una de les Unitats d'Inspecció Educativa hi haurà Inspectors que tindran com a funció la coordinació d'un programa específic.
Dos. Les funcions de l'Inspector Coordinador de Programa seran les següents:
a) Recaptar tota la informació que calga relacionada amb el programa.
b) Proposar les instruccions pertinents per al correcte funcionament del programa.
c) Avaluar el desplegament del programa i proposar les mesures correctores oportunes, si s'escau.
d) Totes aquelles que se li encomanen relacionades amb el programa.
Article deu
U. En cada Servei Territorial d'Educació, i presidida pel Director del Servei Territorial, hi haurà una Comissió Territorial de la Inspecció Educativa que estarà integrada per:
-El Cap de la Unitat d'Inspecció Educativa, que hi farà de vice-president.
-Els Coordinadors de Circumscripció.
-Els Inspectors Coordinadors de Programa.
Dos. Les funcions d'aquesta Comissió seran:
a) Elaboració del Pla d'activitats de la Inspecció Educativa.
b) Coordinar i efectuar el seguiment de l'execució del Pla d'Activitats a les distintes circumscripcions, i dels distints programes en l'àmbit dels Serveis Territorials corresponents.
c) Assessorar, en els temes de la competència, el Director dels Serveis Territorials quan se li demane.
d) Confeccionar la Memòria Anual d'Activitats de la Inspecció Educativa.
Article onze
U. A fi de proveir la Inspecció Educativa de llocs de treball es determina la plantilla següent:
Alacant: 41 Inspectors.
Castelló: 16 Inspectors.
València: 70 Inspectors.
Article dotze
U. Podran accedir als llocs en què s'organitza la Funció Inspectora tots els funcionaris amb titulació superior que pertanyen als Cossos o Escales en què s'ordena la funció pública docent, dependents de la Generalitat Valenciana, que es troben en actiu i acrediten un mínim de cinc anys d'experiència docent i presenten la certificació acadèmica de posseir un coneixement suficient en les dues llengües oficials, valencià i castellà.
Dos. El nomenament dels funcionaris seleccionats es realitzarà per un període de tres anys, prorrogable per altres tres, a petició de l'interessat i amb L'acceptació prèvia per part de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència.
Tres. Passat aquest període de tres o sis anys els funcionaris tindran dret a ocupar la plaga corresponent al seu cas o Escala, en la localitat de la seua destinació com a docent.
Quatre. Els Llocs de treball de la Funció Inspectora en matèria d'Educació. es cobriran per concurs públic d'acord amb els principis de mèrit i capacitat i després d'haver superat un curs d'especialització. Hom tindrà en compte la valoració del treball desplegat en els anteriors Llocs ocupats, L'experiència professional, les titulacions i els cursos realitzats, l'antiguitat en la Funció Pública, el grau de coneixement del valencià i la capacitat i les aptituds del candidat per a l'exercici del Lloc de treball sol·licitat.
Article tretze
U. Un percentatge dels llocs de treball que s'especifiquen en l'article onze d'aquest Decret seran reservats per a la provisió per tots els funcionaris que pertanyen al cos d'Inspectors al servei de l'Administració Educativa, sense perjudici de l'opció que puguen prendré per accedir als llocs de la carrera administrativa.
Dos. Els funcionaris a què fa referència el punt anterior, que hagen optat per integrar-se en la Funció Inspectora Educativa, una vegada nomenats per a un determinat lloc de treball, hi romandran durant un període de tres anys, renovable per altres tres a petició del funcionari i amb l'acceptació prèvia per part de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència.
Si no és acceptada la prórroga, l'Administració Educativa podrà destinar aquest funcionari a un altre lloc de treball en la Funció Inspectora Educativa amb la garantia de permanència, a l'àmbit territorial corresponent a la Unitat d'Inspecció Educativa per a la qual fou nomenat.
Igualment, acabat el període de tres anys, o la prórroga, aquests funcionaris tindran dret a exercir un lloc de la Funció Inspectora Educativa a través de la corresponent convocatòria pública.
Article catorze
En els concursos públics de mèrits es relacionaran tots els llocs que s'oferten especificant-hi almenys els aspectes següents:
a) Denominació del lloc de treball.
b) Funcions.
c) Servei Territorial d'Educació a què estaran adscrits.
d) Nivell orgànic.
e) Barem que s'aplicarà per a la selecció dels aspirants.
DISPOSICIONS ADDICIONALS
Primera
Si algun dels llocs de treball queda vacant abans que acabe el període de tres anys, la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència podrà realitzar la convocatòria corresponent per a la provisió de les vacants que hi haja. Els funcionaris seleccionats seran nomenats en les condicions establertes en l'article dotze, paràgraf segon.
Segona
Als funcionaris del Cos d'Inspectors al servei de l'Administració Educativa, i als funcionaris dels cossos docents, que estiguen exercint la Funció Inspectora en la plantilla d'un Servei Territorial, i siguen nomenats per a exercir un lloc de treball de lliure designació en l'Administració Educativa, se'ls reconeix el dret a ocupar un lloc de treball en la plantilla de llocs de treball de la Funció Inspectora quan cessen en el de lliure designació, i fins que acabe el període de temps per al qual foren nomenats en el cas de funcionaris que procedesquen de la docència. Si en aquest moment no hi hagués vacant, quedarien adscrits a la plantilla de la Unitat d'Inspecció Educativa dels Serveis Territorials corresponents, fins que es produesca la primera vacant, amb tots els drets econòmics corresponents a un lloc de treball de Funció Inspectora en actiu.
Tercera
A partir de l'entrada en vigor d'aquest Decret, la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència farà una convocatòria pública tenint en compte el que estableix l'article tretze, d'aquest Decret, a la qual podran concórrer tots els funcionaris del Cos d'Inspectors al Servei de l'Administració Educativa que presten serveis a la Comunitat Valenciana, sense perjudici de l'opció que puguen prendre per a accedir a llocs de treball de la carrera administrativa.
També hi podran concórrer els funcionaris docents a què fa referència l'article dotze, del present Decret.
Quarta
Els membres del Cos d'Inspectores al servei de l'Administració Educativa, no perdran cap dret que pogués correspondré com a pertanyents a un cas d'àmbit nacional.
Quinta
Atés el que determina la disposició transitòria primera de la Llei 4/1983, de 23 de novembre, d'ús i Ensenyament del Valencià (Diari Oficial de la Generalitat Valenciana d'1 de desembre) per poder accedir a la Funció Inspectora abans de l'1 de desembre de 1986, no serà requisit imprescindible la certificació acadèmica de posseir un coneixement suficient del valencià. No obstant això, els funcionaris que accedesquen a la Funció Inspectora, amb independència del cos o Escala de procedència i que no acrediten el coneixement suficient del valencià, hauran de matricular-se en els cursos de formació i perfeccionament organitzats oficialment per la Generalitat Valenciana o presentar-se a les proves previstes amb aquesta finalitat fins que obtinguen la certificació acadèmica de posseir un coneixement suficient del valencià.
DISPOSICIO DEROGATORIA
No seran d'aplicació, a l'àmbit de la Comunitat Valenciana, el Decret 898/1963, de 25 d'abril, Decret 2915/1967, de 23 de novembre, el Decret 664/1978, de 22 de març, Reial Decret 1296/1980, de 19 de maig, Decret 2882/1972, de 15 de setembre, Decret 3063/1978, de 10 de novembre, i qualsevol altra disposició d'igual o inferior rang que contradiga els preceptes d'aquest Decret.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
S'autoritza la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència perquè desplegue el que estableix el present Decret.
Segona
El present Decret entrarà en vigor el mateix dia de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, a 10 de març de 1986.
El Conseller de Cultura, Educació i Ciència,
CEBRIA CISCAR I CASABAN
El President de la Generalitat,
JOAN LERMA I BLASCO

linea
Mapa web