Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 262/1995, de 29 d'agost, del Govern Valencià, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Treball i Afers Socials.

(DOGV núm. 2575 de 30.08.1995) Ref. Base de dades 2220/1995

DECRET 262/1995, de 29 d'agost, del Govern valencià, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Treball i Afers Socials.
La Constitució espanyola, alhora que fixa drets i llibertats, encomana als poders públics la tasca de facilitar la plena participació de totes les ciutadanes i tots els ciutadans en la vida política, social i cultural en igualtat d'oportunitats.
La Generalitat Valenciana assumeix aquesta tasca i, compromesa en el respecte a les llibertats privades i públiques, renuncia a qualsevol intent d'envair des de l'administració aquelles parcel·les de la societat civil que, en una democràcia desenvolupada, han de ser independents dels partits.
El nexe entre la societat civil i l'administració no pot ser el de subordinació de la primera a plans d'enginyeria social concebuts i posats en pràctica per la segona.
A més, el respecte a les llibertats públiques i privades és compatible amb un increment quantitatiu i qualitatiu del benestar social. I aquesta és la idea motriu de les actuacions de la Conselleria de Treball i Afers Socials, l'estructura orgànica de la qual tendeix ja a trencar la inèrcia purament expansiva dels serveis socials.
La quantitat dels serveis socials que es presten ha de completar-se amb un increment de la qualitat, des d'una política comuna que interconnecte polítiques socials de diversos sectors (economia social, voluntariat, cooperació al desenvolupament, per esmentar només alguns exemples).
L'estructura de la Conselleria de Treball i Afers Socials reflecteix aquesta interconnexió, amb la concentració en un sol departament (la Direcció General d'Afers Socials) de la coordinació de totes les competències relatives a la política social -i que abans estaven disperses-, especialment, en matèria de família, infància, dona i voluntariat, alhora que és la mateixa Direcció General de Serveis Socials la que assumeix l'exercici de l'acció de prevenció i atenció dels drogodependents, i es configura en aquest àmbit com a Comissionat del Govern valencià. Aquesta fórmula garanteix la coordinació que, necessàriament, ha d'haver entre àmbits tan dispars com l'educatiu, el sanitari, el social, el cultural, etc., en la lluita contra la drogodependència.
Al mateix temps, la Secretaria General assumeix no sols les funcions que li encomana la Llei de Govern Valencià sinó que, d'altra banda, se li adscriuen directament les funcions corresponents a la cooperació social, ja que el seu caràcter global aconsella aquesta solució. Igualment, l'assistència jurídica i l'organització general de la Conselleria estan tan estretament vinculades a les funcions del secretari general que es configuren com a unitats directament adscrites a aquest, sense intermediació de cap altre esglaó administratiu.
Per això, a proposta del conseller de Treball i Afers Socials i prèvia deliberació del Govern valencià en la reunió del dia 29 d'agost de 1995,
DECRETE
TíTOL I
Disposicions generals
Article primer. La Conselleria de Treball i Afers Socials
La Conselleria de Treball i Afers Socials és el departament del Govern valencià que desplega la política social de la Generalitat Valenciana en els àmbits dels serveis socials, l'ocupació, la formació professional i l'acció social en els sectors de la dona, la infància, la família, la tercera edat, els discapacitats, el voluntariat i les drogodependències.
La Conselleria de Treball i Afers Socials té atribuïdes, a més, les funcions d'execució de la legislació laboral de l'estat.
S'adscriu a la Conselleria de Treball i Afers Socials el Comité Econòmic i Social, aquest últim només a l'efecte previst en la llei que el regula.
Article segon. El conseller
El conseller de Treball i Afers Socials és l'autoritat jeràrquica més alta dins de la Conselleria i té atribuïdes les funcions que es determinen en l'article 35 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de Govern valencià.
El conseller, sota la superior autoritat del Govern valencià, assumeix la representació orgànica de la Conselleria de Treball i Afers Socials davant tota classe d'institucions públiques i privades.
En el cas d'absència, vacant o malaltia del conseller, serà substituït en les funcions executives pel secretari general i, si no hi és, segons l'ordre que s'estableix en l'article següent, tret que el conseller resolga una altra cosa.
Article tercer. Nivell directiu
La Conselleria de Treball i Afers Socials s'estructura, per a l'exercici adequat de les seues funcions, en dos nivells orgànics: nivell directiu i nivell administratiu.
El nivell directiu està integrat, sota la superior autoritat del conseller, per les unitats següents:
a) Secretaria General.
b) Direcció General de Serveis Socials.
c) Direcció General de la Dona.
d) Direcció General de Formació i Inserció Professional.
e) Direcció General de Treball.
f) Direcció General d'Ocupació i Economia Social.
Article quart. Gabinet del Conseller
El Gabinet del Conseller, adscrit directament a aquest, exercirà funcions de suport i assistència directa. Hi corresponen, igualment, les funcions relacionades amb la documentació, les publicacions, la comunicació i el seguiment parlamentari.
Article cinqué. Comité de Direcció
El Comité de Direcció, presidit pel conseller, és l'òrgan col·legiat d'assessorament en la planificació, l'execució i la supervisió dels programes propis de la Conselleria. Integren el Comité de Direcció, en qualitat de vocals, els directors generals i el cap de gabinet; el secretari general actuarà com a secretari del Comité.
Assistiran a les sessions del Comité de Direcció, amb veu i sense vot, els responsables de serveis o unitats administratives que el conseller estime oportú.
Article sisé. Nivell administratiu
El nivell administratiu de la Conselleria de Treball i Afers Socials està integrat per la resta d'unitats, que dependran de la Secretaria General o, si s'escau, d'aquesta i de les direccions generals respectives.
Article seté. Organització territorial
La Conselleria de Treball i Afers Socials s'organitza territorialment en serveis centrals i serveis territorials.
Article vuité. Principis d'organització
Les normes de desplegament d'aquest decret s'inspiraran en els principis d'especialització, de coordinació, de desconcentració, d'eficàcia, d'eficiència i de màxim aprofitament dels recursos humans i materials.
TíTOL II
òrgans directius
CAPíTOL I
La Secretaria General
Article nové. El secretari general
1. Sota la dependència directa del conseller, el secretari general, que es la segona autoritat de la Conselleria, exerceix les competències que aquell li delegue o desconcentre en aquest, com també les esmentades en els articles 74 i 75 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de Govern valencià.
2. El secretari general, com a cap de tot el personal de la Conselleria, exerceix la direcció comuna dels òrgans de la Conselleria en matèria de gestió administrativa, econòmica i de personal, i en l'assessorament jurídic en els assumptes de la seua competència.
3. En el cas de vacant, absència, malaltia o altra causa legal, el secretari general el substituirà el director general que corresponga segons l'ordre establit en l'article 3.
4. Depenen directament del secretari general les unitats administratives següents:
a) Secretaria General Administrativa.
b) Servei Jurídic.
c) Servei de Participació i Solidaritat.
d) Unitat d'Organització i Tècniques de Gestió.
Article deu. La Secretaria General Administrativa
1. La Secretaria General Administrativa exercirà les funcions que expressament hi atribueix la Llei 5/1983, de 30 de desembre, i s'estructura en les unitats administratives següents:
a) Servei de Gestió Administrativa i de Personal.
b) Oficina de Gestió Pressupostària.
c) Servei de Contractació i Inversions.
d) Oficina Tècnica de Projectes.
2. Correspon al Servei de Gestió Administrativa i de Personal, vetlar pel funcionament correcte del registre i de l'arxiu general; preparar les plantilles orgàniques del personal i l'actualització d'aquestes; conservar i custodiar els expedients personals dels empleats públics al servei de la Conselleria; vetlar pel compliment de la normativa en matèria de personal; tramitar els expedients disciplinaris, i també tots els estudis, les propostes i les actuacions que hagen de dur-se a terme respecte del personal de la Conselleria. Hi correspon, igualment, la gestió dels assumptes generals, com ara règim interior, parc mòbil, manteniment d'instal·lacions, subministraments majors i menors i la tramitació administrativa general.
3. Correspon a l'Oficina de Gestió Pressupostària, la preparació de l'avantprojecte de pressupostos de la Conselleria; el control de l'execució del pressupost i la gestió de les despeses i els ingressos; informar sobre les propostes de modificacions pressupostàries dels serveis i òrgans que es produïsquen durant el transcurs de l'exercici i tramitar-les; tramitar totes les propostes de moviments comptables que sorgisquen com a conseqüència de la gestió pressupostària; informar sobre els avantprojectes de llei i els projectes de disposicions generals, de resolucions o de convenis de la Conselleria amb repercussió sobre la despesa pública; avaluar els programes pressupostaris de la Conselleria, i, en general, exercir totes les funcions que corresponguen a les oficines pressupostàries i de gestió econòmica.
4. Correspon al Servei de Contractació i Inversions, estudiar, preparar i formalitzar els expedients de contractació administrativa; fer el seguiment de l'execució d'aquests, i elaborar informes, propostes de resolució i totes les incidències que es deriven dels contractes. Així mateix, hi correspon realitzar les actuacions referents a l'arrendament de béns immobles.
5. Correspon a l'Oficina Tècnica de Projectes, l'elaboració de projectes i també l'examen dels avantprojectes i projectes d'obres que s'encarreguen a l'exterior, i les modificacions d'aquests, fins i tot en la comprovació aritmètica, amb la recaptació dels aclariments, les ampliacions de dades o estudis, o les rectificacions que s'estimen oportunes i amb l'esmena dels defectes observats. També li correspon vigilar el compliment de les normes reguladores de la matèria, tant tècniques com jurídiques, i ordenar, regular i coordinar els criteris tècnics.
Article onze. El Servei Jurídic
Correspon al Servei Jurídic prestar assistència jurídica al conseller, al secretari general o als directors generals de la Conselleria, amb l'emissió, si s'escau, dels informes jurídics que se li demane; emetre informes sobre els projectes de disposicions de caràcter general, convenis i circulars que emanen dels diferents òrgans directius de la Conselleria; la tramitació i l'elaboració de les propostes de resolució dels recursos administratius que haja de resoldre el conseller; la tramitació dels expedients de revisió d'ofici dels actes administratius, la responsabilitat patrimonial de l'administració i l'emissió de tots els informes jurídics que li corresponga realitzar d'acord amb les normes; l'assessorament sobre la constitucionalitat de disposicions de caràcter general o resolucions administratives; la compareixença en judici en assumptes propis de la Conselleria, amb l'habilitació prèvia del Gabinet Jurídic de la Presidència de la Generalitat Valenciana; el seguiment de la legislació en matèries de competència de la Conselleria i, si s'escau, la recopilació de les disposicions vigents.
Article dotze. Servei de Participació i Solidaritat
El Servei de Participació i Solidaritat té encomanada la gestió de les funcions relatives a la cooperació internacional al desenvolupament, voluntariat, participació institucional i programes de cooperació social en coordinació amb les organitzacions no governamentals. Sense perjudici de les funcions atribuïdes al Gabinet del Conseller, tindrà a càrrec seu les tasques pròpies d'elaboració d'estadístiques, informació general i altres anàlogues relatives a totes les matèries de la Conselleria.
Article tretze. Unitat d'Organització i Tècniques de Gestió
Correspon a la Unitat d'Organització i Tècniques de Gestió l'elaboració i execució dels plans informàtics de la Conselleria; el disseny, la programació, la implantació i el manteniment de les aplicacions i els programes informàtics, i la coordinació i prestació de l'assistència tècnica necessària als serveis i a la resta d'unitats de la Conselleria.
Internament, coordinarà els treballs que en aquesta matèria elaboren els òrgans i les unitats de la Conselleria i, externament, serà la unitat especialitzada a través de la qual la Direcció General per a la Modernització de les Administracions Públiques coordinarà l'impuls per a la racionalització de les estructures i tècniques de gestió de l'administració de la Generalitat Valenciana.
CAPíTOL II
La Direcció General de Serveis Socials
Article catorze. Funcions
1. Correspon a la Direcció General de Serveis Socials la coordinació general de les polítiques socials de la Generalitat Valenciana i l'exercici de les actuacions de competència seua en matèria de serveis socials amb la finalitat primordial d'incrementar el benestar i la qualitat de vida en la Comunitat Valenciana. Amb aquesta finalitat Desplegarà accions de prevenció, eliminació o tractament de les desigualtats socials.
2. La Direcció General de Serveis Socials assumeix, a més, el Comissionat per a l'Atenció i Prevenció de les Drogodependències. Amb aquesta finalitat coordinarà les competències dels diversos departaments amb atribucions en aquesta matèria.
3. En particular, són funcions de la Direcció General de Serveis Socials:
a) La prestació dels serveis i la gestió dels centres de serveis socials que siguen competència o titularitat de la Generalitat Valenciana.
b) L'assistència tècnica als centres i serveis, tant de caràcter públic com privat, que actuen en l'àmbit dels serveis socials.
c) L'autorització, el registre i l'acreditació dels centres i serveis que formen part del sistema de serveis socials, la inspecció d'aquests i l'exercici de la facultat de sancionar.
d) El foment d'activitats i serveis en matèria d'assistència i benestar social.
e) L'exercici de les funcions encomanades a la Generalitat Valenciana mitjançant la Llei 21/1987, d'11 de novembre, en matèria de protecció i guarda de menors.
f) La gestió de concerts, subvencions i altres prestacions econòmiques en matèria de serveis socials.
g) Supervisar les accions de totes les entitats que formen part del sistema públic de serveis socials respecte de les funcions que tinguen assignades.
h) La gestió dels programes de prevenció i atenció a persones drogodependents, com també la dels centres destinats a aquesta finalitat i que siguen de titularitat de la Generalitat Valenciana.
i) Dirigir i coordinar tècnicament i funcionalment les actuacions dels serveis territorials i els centres que en depenen, en les matèries de competència seua.
j) Les activitats de la Direcció General de la Dona es coordinaran amb les pròpies de la Direcció General de Serveis Socials.
k) Totes les altres funcions que corresponguen a la Generalitat Valenciana en matèria de serveis socials i les que pogueren ser transferides per l'estat.
Article quinze. Estructura
Per complir les seues funcions, la Direcció General de Serveis Socials s'estructura en les unitats següents:
1. L'àrea de Serveis Socials com a unitat dependent del director general i que exercirà funcions de supervisió, seguiment, avaluació i coordinació dels serveis de la direcció general. Correspondrà, igualment, a l'àrea l'exercici de les facultats que s'atribuïsquen a la Direcció General de Serveis Socials en matèria de personal i assumptes generals, programes pressupostaris, inversions, prestacions a càrrec de tercers i assistència jurídica; amb aquesta finalitat, disposarà de les corresponents unitats delegades de la Secretaria General per a assumptes de personal, assessorament jurídic, gestió econòmica i contractació administrativa.
2. El Servei de Tercera Edat, que desplegarà i gestionarà una política integral en benefici de les persones majors i afavorirà la plena participació d'aquestes en la vida social, econòmica i cultural.
3. El Servei de Família, Infància i Joventut, que assumeix l'exercici de les funcions que la Llei 7/1994, de la Infància, atribueix a la Generalitat Valenciana en matèria de serveis socials, i també la coordinació amb les funcions de l'Institut Valencià de la Joventut.
4. El Servei de Discapacitats, la funció del qual serà l'aplicació de la política de rehabilitació i tractament de persones afectades per discapacitats físiques, psíquiques i sensorials; la promoció del discapacitat al món laboral, i l'eliminació de barreres físiques i de comunicació.
5. El Servei d'Acció Comunitària, que assumeix la gestió dels programes de serveis socials generals.
6. La Secretaria Tècnica del Comissionat per a l'Atenció i Prevenció de les Drogodependències, amb rang de servei, per a l'atenció i la prevenció de les drogodependències, que assumirà la coordinació dels programes que tinguen per objecte el contingut esmentat en el marc de les funcions que s'atribueixen al director general de Serveis Socials com a comissionat del Govern en matèria de drogodependències.
CAPíTOL III
La Direcció General de la Dona
Article setze. Funcions
La Direcció General de la Dona, les activitats de la qual es coordinaran amb la Direcció General de Serveis Socials, és el centre directiu al qual correspon elaborar, promoure i executar les mesures per a fer efectiu el principi d'igualtat de l'home i la dona en tots els àmbits de la vida política, econòmica, cultural, social i laboral de la Comunitat Valenciana. Amb aquesta finalitat, se li atribueixen les funcions següents:
a) Estudi i proposta de programes, mesures i normes que tinguen per objecte promoure l'exercici efectiu dels drets de la dona; incrementar la participació d'aquesta en la vida econòmica, laboral, política, social i cultural, i eliminar les discriminacions que hi haja entre els sexes.
b) Coordinar la prestació de serveis dirigits específicament en favor de la dona i, de manera especial, els que tinguen per objecte atendre situacions de mancances greus.
c) Prevenir i, si s'escau, contribuir a eliminar qualsevol situació d'abús o discriminació, directa o indirecta, de la dona, i coadjuvar en la tramitació de les denúncies que es formulen contra aquestes situacions.
d) Fomentar la implantació i l'execució de programes de col·laboració i formació que tinguen per objecte la promoció sòcio-laboral de la dona.
e) Estudi de la situació de la dona en la Comunitat Valenciana, actuant com a observador permanent d'aquesta situació.
f) Totes les altres que li encomane la legislació vigent.
Article disset. Estructura orgànica
Per a l'execució adequada de les funcions que li atribueix l'article anterior, la Direcció General de la Dona s'estructura en les unitats següents:
a) Servei de Planificació i Gestió de Programes, que assumeix la implantació, el desplegament i l'avaluació de totes les accions que s'atribuïsquen a la Direcció General en l'àmbit de les seues competències.
b) Servei de Promoció i Participació, que coordinarà les actuacions dels diversos organismes i entitats de la Generalitat a fi de promoure la participació plena de la dona en els diversos àmbits de la vida social, econòmica i cultural.
CAPíTOL IV
La Direcció General de Formació
i Inserció Professional
Article divuit. Funcions
1. Correspon a la Direcció General de Formació i Inserció Professional, l'exercici de les competències de la Generalitat Valenciana en matèria d'adaptació, perfeccionament, reconversió i reciclatge professional dels treballadors.
2. En particular, la Direcció General exercirà les funcions següents:
a) L'execució, en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana, del Pla Nacional de Formació i Inserció Professional o norma que el substituïsca, en l'àmbit d'atribucions de la Conselleria, i la coordinació general en aquestes matèries.
b) La preparació i l'execució dels plans i programes d'inversions que aprove el Govern valencià en matèria de formació professional ocupacional.
c) El disseny i la proposta d'actuacions en l'àmbit de la qualificació i el reciclatge professional dels treballadors.
d) La gestió dels recursos i centres propis de la Conselleria destinats a la realització d'activitats formatives de caràcter ocupacional i la concertació d'aquestes activitats amb altres centres.
e) La confecció, el manteniment i l'actualització dels programes de diagnòstic de necessitats formatives dels treballadors.
f) Dirigir i coordinar tècnicament i funcionalment les actuacions dels serveis territorials i dels centres que en depenen, en matèria de la seua competència.
g) Totes les altres funcions que se li atribuïsquen a la Generalitat Valenciana en matèria de formació professional ocupacional.
Article dinou. Estructura orgànica
Per complir les seues funcions, la Direcció General de Formació i Inserció Professional s'estructura en les unitats següents:
a) Servei de Gestió de la Formació Professional, que planificarà i dissenyarà les accions formatives; desplegarà íntegrament les funcions instructores dels expedients formatius, i impulsarà i coordinarà les funcions gestores que es desconcentren en els serveis territorials.
b) Servei de Seguiment i Avaluació, al qual correspon obtenir els resultats dels diversos programes formatius, analitzar-los i valorar-los, a més d'elaborar propostes tendents a millorar l'eficiència de les diverses actuacions.
CAPíTOL V
La Direcció General de Treball
Article vint. Funcions
La Direcció General de Treball és el centre directiu al qual correspon la planificació i l'aplicació de l'acció de la Generalitat Valenciana en matèria de relacions col·lectives i individuals de treball, seguretat i higiene, i foment de la productivitat.
Són funcions específiques d'aquesta direcció general:
a) L'execució de la legislació laboral de l'estat.
b) Ordenar, en el seu àmbit funcional, l'actuació de la Inspecció de Treball, com també resoldre els expedients de sancions per causa d'infraccions de l'ordre social.
c) Elaborar i aplicar els plans dirigits a prevenir els accidents de treball i les malalties professionals, i promoure la seguretat i la higiene en el treball.
d) Exercir les facultats transferides a la Generalitat Valenciana en matèria de representació col·lectiva i dret de reunió dels treballadors.
e) Fomentar l'increment de la productivitat per mitjà d'estudis, assessoraments i resolucions sobre sistemes d'organització del treball i relacions humanes en els centres de treball.
f) L'exercici de les competències atribuïdes a la Generalitat en matèria d'oci i temps lliure dels treballadors.
Article vint-i-un. Estructura orgànica
Per a l'exercici adequat de les seues funcions, la Direcció General de Treball s'estructura en els següents serveis:
a) Servei de Relacions Laborals, que assumeix totes les funcions que corresponen a la direcció general en matèria de relacions individuals i col·lectives, infraccions i sancions de l'ordre social, expedients de regulació d'ocupació i altres, d'índole anàloga.
b) Servei de Condicions de Treball, encarregat de vetlar per les condicions en què s'ha de dur avant la prestació laboral i, de manera específica, en matèria de seguretat i higiene.
CAPíTOL VI
La Direcció General d'Ocupació i Economia Social
Article vint-i-dos. Funcions
1. La Direcció General d'Ocupació i Economia Social és el centre directiu al qual correspon la planificació, desplegament i execució de l'acció de la Generalitat Valenciana en les matèries d'ocupació, col·locació i economia social, dins de les atribucions pròpies de la Conselleria.
2. Són funcions específiques de la Direcció General d'Ocupació i Economia Social les següents:
a) Gestionar la política de la Conselleria en matèria d'ocupació i col·laborar amb l'administració de l'estat en aquesta.
b) Executar la política de foment d'ocupació, la promoció de guarderies laborals, com també les ajudes a jubilacions anticipades i el pagament dels convenis especials de cotització.
c) Promoure i fomentar l'autoocupació i l'economia social.
d) Exercir les competències en matèria d'assessorament, d'inscripció i de fiscalització de cooperatives i societats anònimes laborals, com també la gestió dels programes d'ajudes a les entitats integrades en l'economia social.
e) Gestionar els programes europeus en matèria d'economia social, ocupació i col·locació.
f) Analitzar i valorar els diversos programes de la seua competència.
g) Exercir les competències administratives en matèria d'economats i menjadors laborals.
h) Exercir les competències administratives en matèria de mutualitats no integrades en la Seguretat Social.
i) Ordenar l'actuació de la Inspecció de Treball, en les matèries de la seua competència i dins de les línies d'actuació conjunta marcada pels convenis subscrits a l'efecte amb el Ministeri de Treball i Seguretat Social.
j) Resoldre els recursos ordinaris interposats contra les resolucions dictades pels serveis territorials en matèria de la seua competència.
k) Dirigir i coordinar tècnicament i funcionalment les actuacions dels serveis territorials i els centres que en depenguen, en les matèries de la seua competència.
l) Resoldre els expedients de sancions en les matèries pròpies de la seua competència.
Article vint-i-tres. Estructura orgànica
La Direcció General d'Ocupació i Economia Social s'estructura en els següents serveis:
a) Servei de Foment de l'Ocupació, encarregat de la gestió de tots els programes que tenen com a objectiu la creació i el foment de l'ocupació.
b) Servei d'Economia Social, que gestionarà els programes corresponents a cooperatives i societats anònimes laborals. També exercirà totes les altres funcions que les lleis atribuïsquen a la Generalitat respecte d'aquestes entitats.
TíTOL III
Les direccions territorials
Article vint-i-quatre. Estructura orgànica
1. En cada província hi haurà una direcció territorial de Treball i Afers Socials que assumirà l'execució i el desenvolupament de les actuacions de la Conselleria en el seu àmbit territorial, i exercirà les funcions que legalment o reglamentàriament tinguen atribuïdes.
2. El director territorial serà nomenat pel conseller d'acord amb la normativa sobre provisió de llocs de treball. Assumirà la direcció de tots els serveis territorials i, de manera directa, les funcions relatives a la formació professional, i a l'ocupació i l'economia social.
3. Per a l'exercici de les seues funcions, en cada direcció territorial hi haurà les següents unitats, amb el rang orgànic de servei:
a) Servei de Relacions Laborals.
b) Servei de Programes d'Afers Socials.
c) Servei de Gestió Administrativa.
d) Servei de Formació Professional i de Foment de l'Ocupació.
Article vint-i-cinc. Desconcentració
Els diversos programes d'actuació de la Conselleria de Treball i Afers Socials desconcentraran en els directors territorials les funcions d'instrucció i resolució dels expedients, llevat que causes justificades aconsellen una altra cosa.
Es desconcentren en els directors territoriales les facultats d'autoritzar les despeses, efectuar la disposició i liquidació del crèdit exigible i sol·licitar de l'òrgan competent l'ordenació del pagament dels actes i les resolucions de transcendència econòmica adoptats per ells mateixos en l'exercici de les seues atribucions.
Article vint-i-sis. Criteri interpretatiu
Si alguna disposició atribuïra una altra competència a la Conselleria de Treball i Afers Socials sense especificar l'òrgan que haja d'exercir-la, s'entendrà que la facultat d'instruir i resoldre els expedients no correspondrà als òrgans centrals sinó als territorials competents per raó de la matèria, i, si n'hi ha diversos, al superior jeràrquic comú.
DISPOSICIONS ADDICIONALS
Primera
La Unitat de Defensa Jurídica i Tutela de Menors i Incapacitats queda adscrita a l'àrea de la Direcció General de Serveis Socials.
Segona
El Servei de Formació i de Foment de l'Ocupació s'implantarà en les direccions territorials de València i Alacant. A Castelló, les seues funcions seran exercides pel Servei de Relacions Laborals.
Tercera
Totes les referències que es realitzen en la normativa vigent als òrgans de la Conselleria de Treball i Afers Socials s'hauran d'entendre, en el futur, als òrgans regulats en aquest reglament, tenint en compte les funcions que s'assignen a cadascun.
DISPOSICIó TRANSITòRIA
S'autoritza els consellers d'Economia i Hisenda, i d'Administració Pública perquè, en l'àmbit de les seues atribucions, adopten els actes i mesures que calga per a dur a efecte el que es disposa en aquest decret. Fins que no s'adopten els esmentats actes i mesures, el personal afectat per les disposicions d'aquest reglament continuarà en els antics llocs de treball.
DISPOSICIó DEROGATòRIA
Queda derogat el Decret 40/1994, de 21 de febrer, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Treball i Afers Socials.
DISPOSICIó FINAL
Es faculta el conseller de Treball i Afers Social perquè dicte totes les disposicions que calga per al desplegament d'aquest decret.
Valencia, 29 d'agost de 1995
El president de la Generalitat Valenciana,
EDUARDO ZAPLANA HERNáNDEZ-SORO
El conseller de Treball i Afers Socials,
JOSÉ SANMARTíN ESPLUGUES

linea
Mapa web