Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Decret 137/1990, de 30 de juliol, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual s'aprova el Reglament dels órgans urbanistics de la Generalitat Valenciana.

(DOGV núm. 1372 de 03.09.1990) Ref. Base de dades 2383/1990

Decret 137/1990, de 30 de juliol, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual s'aprova el Reglament dels órgans urbanistics de la Generalitat Valenciana.
Els òrgans urbanístics de la Generalitat Valenciana estan regulats pel Decret 24/1987, de 16 de març, del Consell de la Generalitat Valenciana, i per les ulteriors modificacions. L’experiència de funcionament dels últims anys revela la necessitat d'introduir variacions en la seua estructura operativa.
Aquest Decret té com a finalitat adaptar aquella estructura a les necessitats que ha fet palesa la pràctica quotidiana de funcionament de les comissions territorials d'urbanisme. Les novetats poden resumir-se en tres grans trets. En primer lloc, sembla necessari dotar la Direcció General d'Urbanisme i Ordenació Territorial, ja que aquesta Direcció té la Presidència nata de les esmentades comissions, de certes competències pròpies, principalment en aquells aspectes que, per fer referència a actuacions de tràmit, merament informatives, urgents o relatives a expedients d'autorització d'obres, demanen la celeritat i agilitat pròpies d'un òrgan unipersonal. En segon lloc, cal delimitar clarament els diferents papers que, des del punt de vista orgànic i intern o des del funcional i amb projecció externa, els pertoca exercir als funcionaris i a les unitats administratives de la Conselleria d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports, segons se les considere des d'una o altra faceta, a fi que les qüestions organitzatives internes no puguen entrebancar l'exercici de funcions d'autoritat amb projecció jurídica externa, que transcendeix als administrats o a altres Administracions. Finalment és convenient una certa reestructuració de les comissions a fi de millorar-ne el grau d'adequació a les comeses que realment estan fent.
Per això, i partint de la competència exclusiva que reconeix a la Generalitat Valenciana l'article 31.9 de l’Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, a proposta del Conseller d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports i després de la deliberació del Consell de la Generalitat Valenciana, en sessió celebrada el dia 30 de juliol de 1990,
DECRETE:
Article únic
S'aprova el Reglament dels òrgans urbanístics de la Generalitat Valenciana que quedarà redactat de la manera següent:
Reglament dels òrgans urbanístics de la Generalitat Valenciana
CAPITOL I
Organs urbanístics
Article primer
Les competències urbanístiques de la Generalitat Valenciana seran exercides pels òrgans següents:
1. El Consell de la Generalitat Valenciana.
2. El Conseller d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports.
3. Les comissions territorials d'urbanisme.
4. El President de les comissions territorials d'urbanisme.
Article segon
Corresponen al Consell de la Generalitat Valenciana les competències que la legislació urbanística atribueix al Consell de Ministres.
Article tercer
1. Corresponen al Conseller d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports les competències que la legislació urbanística atribueix:
1. Al Ministre de l'Habitatge, avui d'Obres Públiques i Urbanisme.
2. Al Ministre de l’Interior i als Governadors Civils, llevat d’allò que disposa l'article 4.
3. Al Director General d'Urbanisme.
2. Correspon també al Conseller d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports l’aprovació del planejament general i normes subsidiàries dels municipis costaners la població estacional resident de fet dels quals ultrapasse els 50.000 habitants o els puga superar en el seu desenvolupament, segons les estimacions i previsions demogràfiques contingudes en el mateix planejament.
3. Li corresponen, també, totes les competències urbanístiques de la Generalitat Valenciana que aquest Reglament no atribuesca expressament a altres òrgans.
Article quart
Corresponen al Conseller d’Administració Pública totes les competències que la Llei sobre règim del sòl i ordenació urbans concedia al Ministre de l'Interior contingudes en els articles 91.2, 166.1, 167, 172, 215.3 i 4, 216.2 i 217.2.
Article cinqué
Corresponen a les comissions territorials d'urbanisme, en l'àmbit territorial de les províncies respectives de la Comunitat Valenciana, aquelles competències atribuïdes a la comissió Central d'Urbanisme i a les comissions provincials d'urbanisme per la legislació urbanística l'exercici de les quals no corresponga al seu President d'acord amb l'article 10, apartats 5 i 6, d'aquest Reglament.
Article sisé
El Conseller d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports podrà delegar les competències en els òrgans inferiors.
Les comissions territorials d'urbanisme podran delegar competències en el seu President.
CAPITOL II
Comissions territorials d'urbanisme
Secció primera Organització i funcions
Article seté. Disposicions generals
1. Les comissions territorials d'urbanisme d'Alacant, Castelló i València són òrgans de coordinació interadministrativa, dependents de la Conselleria d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports de la Generalitat Valenciana.
2. Les facultats de les comissions territorials d'urbanisme seran de caràcter consultiu, gestor, resolutori i de fiscalització.
3. Són òrgans de les comissions territorials d'urbanisme la Secretaria Permanent i la comissió informativa.
Article vuité. Composició i funcionament
1. Les comissions territorials d'urbanisme estaran integrades pels membres següents:
- El President.
- El Vice-president.
- El Secretari.
- Els Vocals.
2. El quòrum per a la constitució vàlida de la comissió es computarà per l’assistència de membres amb facultat de vot sempre que en primera convocatòria hagueren estat citats vàlidament els que no en tingueren. La constitució de la comissió sense prèvia convocatòria formal només serà vàlida quan hi donen la conformitat la totalitat dels membres que la integren. Els membres de la comissió estaran citats en segona convocatòria per a una hora després de la que s'haguera fixat en la primera.
3. Les comissions es reuniran en sessió ordinària deu vegades a l'any i en sessió extraordinària quan el President les convoque. El règim de sessions s'ajustarà a les lleis de procediment administratiu general en allò que no es preveu en aquest decret i en les seues normes de desenvolupament.
Article nové. Del President de les comissions
Presidirà les comissions Territorials d'Urbanisme el Director General d'Urbanisme i Ordenació Territorial, sense perjudici que, quan ho considere oportú, el Conseller d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports assumesca la Presidència i, en aquest cas, el Director General d'Urbanisme i Ordenació Territorial serà Vice-president.
Article deu. Funcions del President
Correspon al President de les comissions territorials d'urbanisme:
1. Proposar al Conseller d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports el nomenament o cessament del Secretari Permanent de cada comissió territorial d'urbanisme.
2. Convocar, presidir, suspendre i alçar les sessions plenàries de les comissions territorials d'urbanisme, aprovar l'ordre del dia de les comissions, dirigir les deliberacions i decidir els empats amb el vot de qualitat i acordar, per raons d'urgència, la submissió a la consideració de la comissió de qüestions no previstes en l'ordre del dia.
3. Donar el vist-i-plau a les actes de les sessions.
4. Proposar la substitució dels Vocals de les comissions d'acord amb allò que disposa l'article 14 d'aquest Reglament.
5. L’emissió o adopció, quan ho estime urgent, de tots els informes previs a la resolució definitiva, requeriments, actes de tràmit o merament declaratius que la legislació vigent atribueix a les comissions provincials o territorials i a la Central d'Urbanisme. En especial, podrà exercitar, quan, estime motius d'urgència o raons que facen aconsellable una major celeritat administrativa, les competències atribuïdes a la comissió dels apartats 1 al 7, 11, 12, 18 i 19 de l'article 15 d'aquest Reglament i informarà a aquesta d’allò que s'ha fet.
6. L’atorgament o la denegació de les llicències i autoritzacions per a instal·lacions i obres que la legislació atribueix als òrgans urbanístics de la Generalitat Valenciana, llevat que estime oportú sotmetre-les a consideració del Ple de la comissió per tractar-se de peticions particularment rellevants o controvertides.
7. Exercitar les facultats que li delegue el Ple de la comissió Territorial.
8. Representar les comissions territorials d'urbanisme en les actuacions davant organismes, entitats i persones públiques o privades que, per ell mateix o a petició de qualsevol altre membre de les comissions, s'estimen oportunes per al desenvolupament de la política urbanística.
Article onze. Del Vice-president de les comissions
1. El Vice-president de cada comissió territorial d'urbanisme serà designat pel Conseller d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports.
2. Quan el Conseller d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports assumesca la Presidència, el Director General d'Urbanisme i Ordenació Territorial actuarà com a Vice-president i el Vice-president com a Vocal.
Article dotze. Funcions del Vice-president
Correspon al Vice-president de cada comissió:
1. La substitució del President per absència, malaltia o qualsevol altra causa, tret de les funcions indicades en els apartats 5,6 i 7 de l'article 10 i en l'apartat 2 de l'article 23.
2. Assistir a la comissió amb veu i vot, com a Vice-president d'aquesta, quan exercirà la Presidència el titular.
3. Convocar i presidir la comissió informativa i assessorar els Serveis Territorials de la Direcció General d'Urbanisme i Ordenació Territorial. Col·laborarà amb aquests serveis en l’estudi dels assumptes que es remeten a la consideració de la comissió.
4. Totes les altres que li delegue el President.
Article tretze. Dels Vocals
1. Seran Vocals de les comissions territorials d'urbanisme amb veu i vot:
a) Un representant de cada un dels organismes següents, amb categoria de Director General o Diputat. Podrà delegar en funcionaris amb categoria mínima de Cap de Servei.
1r. Un representant de la Direcció General d’Administració Local, de la Conselleria d’Administració Pública.
2n. Un representant de la Conselleria d’Agricultura i Pesca.
3r. Un representant de la Direcció General de Patrimoni Cultural, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència.
4t. Un representant del Ministeri d'Obres Públiques i Urbanisme.
5é. Un representant dels Centres de Cooperació Cadastral i Gestió Tributària de la província.
6é. Un representant de la Diputació Provincial.
7é. Un representant de la Conselleria d'Indústria, Comerç i Turisme.
b) Un representant, si escau, de les entitats metropolitanes de la província.
c) El Conseller d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports podrà nomenar fins a dos Vocals de lliure designació. Alternativament podrà atorgar facultat de vot a dos Vocals dels assenyalats en l'apartat següent fins a cobrir el total indicat.
2. Seran Vocals de les Comissions territorials d'urbanisme amb veu però sense vot:
1r. Els tècnics de la Direcció General d'Urbanisme i Ordenació Territorial que designe el seu titular com a ponents per a cada tema o sessió.
2n. Dos Vocals designats pel Conseller d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports, a proposta dels col·legis professionals que segons l'article 228.3 de la Llei del sòl tenen assignades i efectuen les funcions de col·laboració en matèria de disciplina urbanística en el tràmit de visats de projectes.
3r. Un Vocal designat pel Conseller d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports entre persones l'activitat econòmica o professional de les quals estime vinculada a l’execució del planejament i al desenvolupament urbà.
4t. Un Vocal designat pel Conseller d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports a proposta de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.
3. Podran assistir a les comissions amb veu però sense vot, quan s'analitzen documents de planejament general, exclusivament per al punt de l’ordre del dia que els efecte, dos representants de l'ajuntament respectiu, designats per l'Alcalde.
Quan efecte el planejament supramunicipal es podrà requerir un representant dels municipis afectats, a més a més d'aquell que promoga l'actuació.
Article catorze. Designació de Vocals
1. La designació dels Vocals tindrà caràcter permanent, mentre no siga revocada per decisió del titular del departament o organisme corresponent, a iniciativa pròpia o a petició del President de la comissió o de la majoria dels seus membres, si bé, en l’últim cas, la petició serà motivada i serà enjudiciada, en tot cas, per l'autoritat representada.
2. Quan algun Vocal no puga assistir a la comissió l'autoritat representada designarà una altra persona per a la reunió específica a la qual haja estat convocada. La representació del titular es mantindrà en les reunions següents.
3. Donat cas que el representant d'un organisme no assistira a tres reunions consecutives, o a cinc alternes en el termini d'un any, el President de la comissió podrà requerir el titular d'aquest a fi que designe un altre representant.
Article quinze. Competències de les comissions territorials d'urbanisme
Les comissions territorials d'urbanisme, en el seu àmbit territorial respectiu, assumiran les competències establertes en l'article 5, i en particular les següents:
1. Informar sobre els organismes o entitats que han de formular els plans directors territorials de coordinació.
2. Fer informes sobre els plans generals, i les normes subsidiàries de planejament, l'aprovació dels quals no li competesca i aprovar els projectes de delimitació de sòl urbà, que no s'acullen al règim transitori previst en l'article segon del Reial Decret- Llei 16/1981, de 16 d'octubre.
3. Fer informes sobre la suspensió de la vigència dels Plans.
4. Presentar informes sobre l'entrada en vigor de normes subsidiàries i complementàries, per raons d'urgència, segons que disposen els articles 41 i 70.3 de la Llei de règim del sòl i ordenació urbana.
5. Fer informes sobre la possible autorització de densitats superiors a 75 habitatges per hectàrea en plans parcials segons el que es preveu en l'article 75 de la Llei de règim del sòl i ordenació urbana.
6. Fer informes sobre la imposició de multes en els casos de l'article 228.6 b), c) i d) de la Llei del règim del sòl i ordenació urbana.
7. Aprovar avanços o avant- projectes de plans de conformitat amb l'article 28 de la Llei de règim del sòl i ordenació urbana.
8. Disposar la formació de plans de distints municipis en els termes prevists en l'article 32 de la Llei de règim del sòl i ordenació urbana.
9. Acordar la redacció dels Plans Municipals en els casos previstos en l'article 33 de la Llei de règim del sòl i ordenació urbana.
10. Aprovar definitivament els Plans Generals, Programes d'Actuació Urbanística normes subsidiàries i Complementàries de Planejament, tret que es referesquen a capitals de província o poblacions de més de 50.000 habitants o afecten a diferents Municipis, sense perjudici del que disposa l'article 3 d'aquest Reglament.
11. Fer informes sobre els plans parcials i especials l'aprovació definitiva dels quals no li competesca.
12. Rebre la comunicació dels acords municipals aprovatoris de projectes de delimitació de sòl i estudis de detall amb l’examen del projecte corresponent.
13. Autoritzar la imposició de servituds segons el que preveu l’article 68 de la Llei de règim del sòl i ordenació urbana.
14. Aprovar projectes d'expropiació per a adquisició de terrenys per a constituir patrimoni municipal de sòl, segons el que preveu l'article 90.2 de la Llei de règim del sòl i ordenació urbana.
15. Resoldre els expedients d'expropiació en els casos de taxació conjunta.
16. Aprovar definitivament les autoritzacions en sòl no urbanitzable o urbanitzable no programat que el President de la comissió sotmeta a la consideració d'aquesta, segons el que preveu l’article 10.6 d'aquest Reglament.
17. Acordar la prórroga durant dos anys més del termini d'edificabilitat forçosa segons el que preveu l’article 155 de la Llei de règim del sòl i ordenació urbana.
18. Ordenar, per motius d'interés turístic o estètic, l’execució d'obres de conservació i de reforma en els terminis prevists en l'article 182 de la Llei de règim del sòl i ordenació urbana.
19. Orientar, fomentar i inspeccionar el planejament i la realització de les obres necessàries per al desenvolupament urbà d'acord amb el que preveu l'article 213 de la Llei de règim del só i ordenació urbana.
20. Les que per delegació els assigne el Conseller d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports.
21. Qualssevol altres que per afectar el planejament urbanístic els encomane el Consell de la Generalitat Valenciana o el Conseller d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports.
Secció segon De la Secretaria Permanent
Article setze. Constitució i funcions
En cada comissió territorial d'urbanisme es constituirà una secretaria permanent, assistida pels serveis territorials de la Direcció General d'Urbanisme i Ordenació Territorial, i a la qual correspondran les següents funcions:
1. La responsabilitat del funcionament administratiu de la comissió territorial d'urbanisme i de la comissió informativa i les funcions pròpies de Secretari d'aquestes. Alçar actes de les sessions i signar-les, amb el Vist-i-plau del President.
2. La coordinació de funcions de tots els òrgans de la comissió territorial d'urbanisme.
3. La responsabilitat del funcionament administratiu de la Secretaria Permanent.
Article disset. Dels Secretaris
Correspon al Conseller d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports el nomenament i cessament dels Secretaris Permanents, entre funcionaris o personal laboral, que exercesquen un lloc de treball reservat a un titulat superior en el seu departament. Mentre que no recaiga cap resolució expressa serà Secretari nat el Cap dels serveis territorials corresponents de la Direcció General d'Urbanisme i Ordenació Territorial.
Secció tercera De la comissió informativa
Article divuit. Composició
1. En cada comissió territorial d'urbanisme hi haurà una comissió informativa integrada per:
- El President
- El Secretari.
- Un Vocal per cada una de les Direccions Generals de la Conselleria d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports que designe el Conseller.
- Quan s’escaiga, un Vocal correlatiu als òrgans representats amb facultat de vot en la comissió Territorial i un Vocal en representació de qualsevol Conselleria quan ho requeresca la naturalesa dels assumptes que s'han de tractar i després de la convocatòria cursada al centre directiu corresponent per a la seua designació.
- Els tècnics de la Direcció General d'Urbanisme i Ordenació Territorial que designe el seu titular per a cada assumpte o reunió.
- Un representant de l’Agència del Medi Ambient.
2. Correspon als membres de la comissió informativa estudiar els assumptes que se sotmeten a la consideració de les comissions territorials.
Els informes i resolucions s’adoptaran per majoria; les posicions discrepants es reflectiran en l’expedient mitjançant un vot particular o propostes alternatives, i es farà un informe de tot açò al Director General d'Urbanisme i Ordenació Territorial, el qual acordarà el que siga procedent.
Article dinou. Presidència
1. La Presidència de les comissions informatives d'Urbanisme correspondrà al Vice-president de les comissions territorials d'urbanisme, el qual podrà delegar les funcions o designar un substitut a fi que assistesca a les reunions de la comissió informativa entre un dels seus membres. No obstant això el Director General d'Urbanisme i Ordenació Territorial podrà actuar com a President quan ho considere oportú i passe a actuar el Vice-president com a Vocal.
2. Correspon al President:
- Convocar i presidir les comissions.
- Aprovar l’ordre del dia.
- Donar el Vist-i-plau a les actes i als informes.
- Proposar a la comissió territorial d'urbanisme l’elaboració de ponències o estudis específics pel que fa als assumptes que s'han de tractar per la comissió, quan es consideren imprescindibles per a un proveïment millor.
Article vint. Del Secretari
1. El Secretari de les comissions informatives serà el mateix Secretari de cada comissió territorial d'urbanisme.
2. Correspon al Secretari:
a) La responsabilitat del funcionament administratiu de la comissió i la seua coordinació amb els altres òrgans de la comissió territorial d'urbanisme.
b) Estendre actes de les sessions, en les quals s'inclouran els assumptes que s'han de sotmetre a la comissió territorial.
Article vint-i-un. Dels Vocals
Els Vocals seran designats, entre funcionaris amb titulació superior, pel Conseller corresponent.
Article vint-i-dos. De les funcions de la comissió informativa
Correspon a les comissions informatives:
1. La preparació, i l'estudi dels expedients sobre els quals han de fer-se informes o hagen de ser resolts per cada comissió territorial d'urbanisme, els quals s'analitzaran en tots els seus aspectes i s'emetran informes previs sobre la legalitat i la viabilitat d'aquestos.
2. Fer informes sobre els expedients tramitats segons l'article 58.2 de la Llei de règim del sòl i ordenació urbana, i remetre'ls al President de la comissió territorial el qual els confirmarà o rectificarà tot notificant a l'ajuntament interessat el que siga procedent.
3. Comprovar el compliment dels acords de la comissió en els expedients aprovats condicionalment, dels quals donaran compte al President de la comissió.
4. Comprovar el compliment d’allò que disposa l'article 48.1 de la Llei del règim del sòl i ordenació urbana, i donar-ne compte a la comissió territorial d'urbanisme.
5. Concedir l'aprovació prèvia als expedients que es tramiten per a autoritzacions d'obres en sòl no urbanitzable i urbanitzable no programat, tret que per raons d'urgència el President de la comissió territorial d'urbanisme la recolzara directament.
6. Realitzar les funcions que els pogueren encomanar les comissions territorials d'urbanisme, el President o el Vice-president.
CAPITOL III
Dels recursos
Article vint-i-tres
1. Les resolucions de la comissió territorial d'urbanisme i les del seu President podran ser recorregudes d'alçada davant el Conseller d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports.
2. Els actes de la comissió informativa es podran recórrer, segons l'article 113 de la Llei de procediment administratiu, davant el President de la comissió territorial.
Article vint-i-quatre
El recurs de revisió, de caràcter extraordinari, procedirà en els casos previstos en els articles 127 i 128 de la Llei de procediment administratiu.
DISPOSICIO DEROGATORIA
Queda derogat el Decret 24/1.987, de 16 de març, del Consell de la Generalitat Valenciana, i totes les disposicions d'igual o d'inferior rang que s’oposen al que es disposa anteriorment.
DISPOSICIO TRANSITORIA
1. Les comissions territorials d'urbanisme adaptaran la seua composició al que es disposa en el present decret dins dels dos mesos següents a la seua entrada en vigor.
2. Els expedients en tramitació a l'entrada en vigor d’aquest decret la prosseguiran conforme a les previsions d'aquest.
DISPOSICIONS FINALS
Primera S'autoritza el Conseller d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports perquè dicte el Reglament de funcionament de les comissions territorials d'urbanisme, i les altres disposicions que calguen per a desplegar el present decret.
Segona
El present decret entrarà en vigor el mateix dia de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 30 de juliol de 1990.
El President de la Generalitat Valenciana,
JOAN LERMA I BLASCO
El Conseller d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports,
EUGENI BURRIEL DE ORUETA

linea
Mapa web