Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDRE de 9 de juliol de 1999, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, per la qual s'ordenen, organitzen i dicten instruccions per a l'aplicació dels ensenyaments de Batxillerat LOGSE en règim nocturn. [1999/7029]

(DOGV núm. 3555 de 06.08.1999) Ref. Base de dades 2566/1999

ORDRE de 9 de juliol de 1999, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, per la qual s'ordenen, organitzen i dicten instruccions per a l'aplicació dels ensenyaments de Batxillerat LOGSE en règim nocturn. [1999/7029]
El Reial Decret 1487/1994, d'1 de juliol, pel qual es modifica i completa el Reial Decret 986/1991, de 14 de juny, pel qual s'aprova el calendari d'aplicació de la nova ordenació del sistema educatiu, establix que les administracions educatives podran disposar la introducció progressiva del Batxillerat per a dur a terme la generalització de la mencionada implantació.
El Reial Decret 173/1998, de 16 de febrer, pel qual es modifica i completa el Reial Decret 986/1991, de 14 de juny, pel qual s'aprova el calendari d'aplicació de la nova ordenació del sistema educatiu, establix en el seu article únic, 3, que en l'any acadèmic 2000-2001 s'implantarà, amb caràcter general, el primer curs del Batxillerat i deixaran d'impartir-se el tercer curs de Batxillerat Unificat i Polivalent, el primer de Formació Professional de segon grau en règim d'ensenyaments especialitzats i el curs d'ensenyaments complementaris per a l'accés del primer al segon grau de Formació Professional.
Per la seua banda, el Decret 174/1994, de 19 d'agost, del Govern Valencià, ha establit el currículum corresponent al Batxillerat a la Comunitat Valenciana. L'Ordre de 10 de maig de 1995, de la Conselleria d'Educació i Ciència, ha establit les matèries optatives de Batxillerat i ha regulat el seu currículum. L'Ordre Ministerial de 30 d'octubre de 1992, modificada per l'Ordre de 2 d'abril de 1993, va establir els elements bàsics dels informes d'avaluació, així com els requisits formals derivats del procés d'avaluació que són precisos per a garantir la mobilitat dels alumnes. L'Ordre de 17 de gener de 1995, de la Conselleria d'Educació i Ciència, sobre avaluació en Batxillerat, ha regulat els procediments per a l'avaluació, promoció i titulació dels alumnes d'esta etapa educativa.
Segons allò establit en l'article 53.2 de la Llei Orgànica 1/1990, de 3 d'octubre, la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència adoptarà les mesures necessàries perquè les persones adultes puguen cursar el Batxillerat en centres docents ordinaris, sempre que tinguen la titulació requerida, així com perquè puguen disposar, per a estos estudis, d'una oferta específica i d'una organització adequada a les seues característiques.
De conformitat amb allò establit en l'article 10 del Reial Decret 1178/1992, de 2 d'octubre, a les persones adultes que cursen estudis de Batxillerat LOGSE, en la modalitat d'educació presencial en règim nocturn, no els seran d'aplicació les disposicions contingudes en els apartats 2, 3 i 6 de l'article 22 del Decret 174/1994, de 19 d'agost, del Govern Valencià, pel qual s'establix el currículum del Batxillerat a la Comunitat Valenciana.
El Decret 234/1997, de 2 de setembre, del Govern Valencià, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional dels Instituts d'Educació Secundària, establix les directrius fonamentals de l'organització i funcionament dels dits centres i autoritza, en la seua disposició final primera a la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència per a desenrotllar allò disposat en el citat decret i regular les qüestions que se'n deriven de l'aplicació.
Una vegada regulades les condicions d'accés a estos ensenyaments, les mesures d'ordenació acadèmica entorn a la distribució en opcions, a l'avaluació, a la promoció i a la titulació, els horaris lectius dels distints cursos i l'optativitat dels alumnes de Batxillerat en règim nocturn, procedix regular les condicions que permeten el desenrotllament del Batxillerat LOGSE en la modalitat d'educació presencial en règim nocturn, que s'oriente a les persones adultes i en general a totes aquelles que estiguen en possessió del títol de Graduat en Educació Secundària no puguen acudir als centres ordinaris en horari diürn per circumstàncies especials, les característiques d'este alumnat aconsella introduir determinades modificacions en l'organització de l'etapa, per adequar-la a les seues característiques.
Per tot el que s'ha exposat, en virtut de les competències que m'atribuïx el Decret 174/1994, de 19 d'agost, del Govern Valencià, pel qual s'establix el currículum del Batxillerat a la Comunitat Valenciana i l'article 35 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Govern Valencià
ORDENE
Primer. Objecte i àmbit d'aplicació
La present ordre serà d'aplicació a partir del curs acadèmic 1999-2000 per als centres de la Comunitat Valenciana que estiguen autoritzats per a implantar ensenyaments de Batxillerat regulat per la Llei 1/1990, de 3 d'octubre, d'Ordenació General del Sistema Educatiu, en la modalitat d'educació presencial en règim nocturn.
Segon. Centres i modalitats
1. Podran impartir Batxillerat en règim nocturn en les modalitats que en cada cas es determinen, els centres que siguen expressament autoritzats.
2. Les modalitats que els centres puguen impartir en règim nocturn estaran compreses entre les que, amb caràcter general, es troben establides en els mateixos.
Tres. Autorització
1. Els instituts d'Educació Secundària podran ser autoritzats per la Direcció General de Centres Docents a proposta de les direccions territorials, per a impartir els estudis de Batxillerat en règim nocturn quan les circumstàncies personals, socials o laborals de un número suficient d'alumnes ho requerisquen.
2. Els centres privats podran ser autoritzats per la Direcció General de Centres Docents prèvia sol·licitud del titular, presentada a la direcció territorial corresponent.
3. En l'autorització haurà d'especificar-se les modalitats de Batxillerat i el nombre de grups que puguen establir-se així com el model organitzatiu de centre que s'organitza d'entre els dos previstos en l'apartat sisé d'esta ordre.
Les autoritzacions previstes en este apartat estaran condicionades al compliment dels requisits establits en l'article huit de la present ordre.
El calendari establit per al procediment de sol·licitud i aprovació de la modalitat d'horari en règim nocturn és el següent:
– Del 15 al 30 de març, presentació de la sol·licitud en la corresponent Direcció Territorial de Cultura i Educació per part dels centres.
– Del 15 d'abril al 30 d'abril, enviament de les sol·licituds degudament informades, des de les direccions territorials a la Direcció General de Centres Docents.
– De l'1 al 20 de maig, resolucions d'autorització de la Dirección General de Centres Docents.
Quart. Accés del alumnes
Condicions generals:
Podran accedir al Batxillerat LOGSE en la modalitat d'educació presencial en règim nocturn els alumnes majors de 18 anys o que complisquen els 18 durant l'any en què sol·liciten la matrícula. També podran matricular-se aquelles persones que, tenint menys de 18 anys i a partir de 16 anys, acrediten la seua condició de treballadors a través del corresponent contracte, que es troben en situacions excepcionals que els impedisca realitzar els estudis de Batxillerat en règim presencial diürn per compatibilitzar ensenyaments de distint règim o ser esportistes d'elit.
Condicions acadèmiques:
1. Primer bloc del model A i primer curs del model B
a) Estar en possessió del títol de graduat en Educació Secundària.
b) Haver cursat i promocionat el primer cicle del pla experimental per a la Reforma dels Ensenyaments Mitjans i estar en possessió del certificat de superació del cicle.
c) Haver superat el 2n curs del Batxillerat Unificat i Polivalent.
d) Estar en possessió del títol de tècnic auxiliar de Formació Professional de primer grau corresponent.
e) Haver cursat i aprovat un mòdul professional experimental de nivell II i estar en possessió del títol de tècnic corresponent.
f) Haver cursat i superat els cursos comuns dels ensenyaments d'Arts Aplicades i Oficis Artístics.
g) Podran accedir directament a les modalitats de Batxillerat LOGSE els alumnes que hagen obtingut el títol de Tècnic després d'haver cursat la Formació Professional Específica de Grau Mitjà, segons allò disposat en l'article 35.3 de la Llei Orgànica 1/1990, d'Ordenació General del Sistema Educatiu, segons allò que s'establix en les disposicions que regulen l'ordenació acadèmica i l'organització de l'activitat docent dels centres autoritzats per a implantar ensenyaments de Batxillerat LOGSE en règim diürn.
2. Segon bloc del model A i segon curs del model B
a) Haver cursat i aprovat primer curs de Batxillerat, amb dos matèries pendents com a màxim.
b) Haver aprovat primer curs del segon cicle del pla experimental per a la Reforma dels Ensenyaments Mitjans.
c) Haver cursat i aprovat 3r de BUP i estar en possessió del títol de Batxiller.
d) Haver cursat i aprovat 3r de Formació Professional de segon grau (règim d'Ensenyaments Especialitzats) o segon curs de Formació Professional de segon grau (Règim General).
e) Haver cursat i aprovat 2n d'especialitat o tindre el títol de Graduat en Arts Aplicades i Oficis Artístics.
3. Els alumnes del 2n o 3r bloc del model A o de 2n curs del model B i que els queden matèries pendents del 1r o 2n bloc o de primer curs no podran matricular-se solament d'estes matèries pendents, sinò que hauran de matricular-se del següent bloc o curs i de les pendents conjuntament.
4. Els alumnes de Batxillerat de règim diürn que hagen esgotat els quatre cursos acadèmics als quals tenen dret podran incorporar-se al Batxillerat nocturn, al primer, segon o tercer bloc del model A o al primer o segon curs del model B, segons els corresponga pels estudis cursats.
5. També podran matricular-se els qui estant en les condicions d'edat assenyalades anteriorment, es troben en circumstàncies excepcionals que els impedisquen realitzar estudis de Batxillerat en règim diürn. L'excepcionalitat serà apreciada pel director del centre en el qual l'alumne vaja a cursar estos estudis per als quals es podrà demanar de l'alumne els documents que s'estimen pertinents. De les matrícules autoritzades conforme a allò previst en este punt el director del centre donarà compte substanciat al Servei d'Inspecció d'Educació en els deu dies següents a la finalització del període de matrícula.
6. Sense perjudici d'allò establit anteriorment, els alumnes podran incorporar-se, si ho desitgen, als nous ensenyaments de Batxillerat en el curs que els corresponga de conformitat a les equivalències establides en els annexos I i II del Reial Decret 986/1991, de 14 de juny, i la disposició addicional segona de l'Ordre de 30 d'octubre de 1992 (BOE d'11 de novembre), per la qual s'establixen els elements bàsics dels informes d'avaluació.
7. Els alumnes que hagen cursat i aprovat el Curs d'Orientació Universitària (independentment que hagen fet la prova d'accés a la Universitat o no), no poden matricular-se en Batxillerat LOGSE, ja que el Curs d'Orientació Universitària equival a tots els efectes al Batxillerat LOGSE (Reial Decret 986/1991, de 14 de juny).
8. Els alumnes procedents de 2n curs de BUP que tinguen una o dos matèries pendents, podran incorporar-se al primer bloc del model A o al primer curs del model B de Batxillerat LOGSE en règim nocturn segons el que establix l'annex III de l'Ordre de 30 d'octubre de 1992 (BOE d'11 de novembre de 1992). Les matèries pendents de 2n curs de BUP hauran de ser recuperades pel mateix procediment que s'establix en l'Ordre de 17 de gener de 1995 sobre avaluació en Batxillerat per a les matèries pendents de primer curs de Batxillerat LOGSE. Els departaments didàctics assumiran les tasques de suport i avaluació dels alumnes de primer curs de Batxillerat LOGSE que tinguen una o dos matèries pendents de segon curs de BUP. Per a això dissenyaran per a estos estudiants un pla de treball amb expressió dels continguts mínims exigibles i de les activitats recomanades. Estos continguts mínims exigibles tindran com a referència els currículums de 2n curs de Batxillerat Unificat i Polivalent. Els departaments didàctics que assumisquen les tarees d'avaluació d'estos alumnes programaran proves parcials per a verificar la superació de les dificultats.
La sessió d'avaluació final de les matèries pendents de 2n curs de BUP per als alumnes de primer curs de Batxillerat LOGSE haurà de realitzar-se al mes de maig, abans de l'avaluació final ordinària del primer bloc o del primer curs de Batxillerat LOGSE. Els centres hauran de confeccionar una acta extraordinària per a estos alumnes, on figuraran els alumnes i totes les matèries pendents de 2n curs de BUP.
Les qualificacions de les matèries pendents de segon curs de BUP dels alumnes de primer curs de Batxillerat LOGSE es formularan pel mateix procediment que hi havia en BUP, és a dir, d'una forma qualitativa, Molt Deficient, Insuficient, Suficient, Bé, Notable i Excel·lent. Són positives Suficient, Bé, Notable i Excel·lent, i negatives Insuficient i Molt Deficient.
Estes qualificacions es consignaran en el llibre de qualificacions de Batxillerat Unificat i Polivalent, i en l'antic expedient de l'alumne. També, com una diligència en el nou expedient corresponent al Batxillerat LOGSE.
Estes matèries comptaran per a passar de bloc en el model A i per a passar de curs en el model B.
Cinqué. Sol·licitud de plaça i matrícula
1. La sol·licitud de plaça en el Batxillerat nocturn es regirà pel procediment d'admissió establit amb caràcter general per al Batxillerat en règim diürn.
2. La formalització de matrícula s'efectuarà en els mateixos terminis que els arbitrats per al règim diürn, i es farà per bloc o curs segons el model establit en el centre.
3. A l'efecte de donar compliment a allò establit en l'article 3.1 del Reial Decret 2438/1994, de 16 de desembre, pel qual es regula l'ensenyament de la Religió, els alumnes majors d'edat, o els seus pares o tutors en el cas contrari, en formalitzar la matrícula, manifestaran la seua elecció entre l'ensenyament religiós o la prevista en l'article 3, apartats 2 i 3, de la mencionada norma reglamentària.
4. Segons allò establit en els apartats 2.2 i 4 de l'Ordre de 10 de juliol de 1995 (BOE del 15), els alumnes majors de vint-i-cinc anys o que complisquen esta edat en el període per al qual formalitzen la matrícula poden formular la sol·licitud de dispensa de l'Educació Física davant la direcció del centre en el moment de formalitzar la matrícula. La sol·licitud quedarà arxivada en l'expedient de l'alumne i en la qualificació d'esta matèria es posarà «exempt», diligenciant els documents acadèmics corresponents amb expresa menció de l'ordre citada.
Sis. Organització
1. Els ensenyaments corresponents als dos cursos de Batxillerat podran organitzar-se, en el règim d'estudis nocturns, segons un dels dos models següents:
a) Model A, segons el qual les matèries corresponents als dos cursos de Batxillerat es distribuïxen i agrupen en els tres blocs que, per a cada modalitat, s'establixen en l'annex I de la present Ordre i cada bloc es cursa en un any acadèmic. L'horari setmanal dedicat a cada matèria serà el que, així mateix, s'indica en el mencionat annex, no podrà superar les vint hores setmanals i haurà de desenrotllar-se entre les dihuit hores i les vint-i-tres hores.
b) Model B, conforme al qual els ensenyaments del Batxillerat en règim nocturn es configuren amb la mateixa ordenació establida amb caràcter general per al règim diürn i es desenrotllen i cursen així mateix en dos anys acadèmics, amb la particularitat de les hores dins de les quals es desenrotllen les corresponents activitats lectives. L'annex núm. II d'esta ordre conté l'horari del model B.
2. Cadascun dels centres que impartisquen els ensenyaments de Batxillerat en el règim nocturn ho faran segons un sol dels models abans definits. Per a l'adopció d'un o d'altre dels mencionats models s'atendrà a la demanda dels alumnes, les disponibilitats objectives de temps de la majoria d'estos, les característiques de l'entorn, així com a altres consideracions significatives al respecte, dins de les previsions de programació general de la respectiva direcció territorial. A estos efectes el Servei d'Inspecció Educativa de cada direcció territorial emetrà un informe que acompanyarà, en tot cas, a les propostes i sol·licituds previstes anteriorment.
3. Si algun centre requereix oferir els dos models, ho proposarà amb la justificació pertinent a la Direcció Territorial de Cultura i Educació corresponent. Esta, acompanyada dels informes que estime oportuns, la traslladarà per a la seua autorització, a la Direcció General d'Ordenació i Innovació Educativa i Política Lingüística.
Seté. Confecció de l'horari general del centre
1. Quant a períodes lectius diaris, s'estarà a allò disposat en la normativa vigent.
Amb caràcter general s'ha d'indicar que l'horari lectiu dels alumnes es desenrotllarà de dilluns a divendres.
No obstant, els períodes lectius diaris no podran tindre menys de 50 minuts tant en el model A com en el model B.
Quan per raons horàries els períodes lectius diaris del model B hagen de ser 6, els caps d'estudis no podran posar la mateixa assignatura a primera hora de la vesprada. I en cap cas es podran posar a primera hora les matèries que tinguen dos hores setmanals.
2. Durant totes les hores en què el centre estiga en funcionament ha de garantir-se la presència de, almenys, un membre de l'equip directiu.
3. Per a facilitar les necessàries pràctiques de taller que estes assignatures comporten, els caps d'estudis dels centres on es curse la modalitat de Tecnologia, agruparan dos hores de les quatre setmanals de cadascuna de les matèries següents: Tecnologia Industrial I i II, Electrotècnia, Mecànica, Electrònica, Ciència dels Materials i Tecnologia de la Fabricació Mecànica.
4. Horari setmanal i distribució de les matèries en modalitats i opcions
a) L'horari setmanal assignat a cadascuna de les matèries comunes de modalitat i optatives dels dos cursos de Batxillerat als tres blocs del model A i del model B s'ajustarà a allò disposat en els annexos I i II d'esta ordre.
b) La distribució de les matèries en les distintes modalitats i opcions dels tres blocs i els dos cursos de Batxillerat s'ajustarà en el model A a allò que s'indica en l'annex núm. III d'esta ordre i en el model B a allò que s'indica en l'annex núm. IV d'esta ordre.
5. Els centres organitzaran les matèries de modalitat i optatives de cada curs en opcions. Estes opcions s'establixen en funció d'itineraris formatius orientats als diferents estudis universitaris i als cicles formatius de Formació Professional de Grau Superior.
6. Els centres independentment de l'opció que oferisquen, hauran d'oferir totes les matèries pròpies de les modalitats que es cursen.
7. Els alumnes que cursen el Batxillerat en règim nocturn segons el model A cursaran en el primer bloc quatre matèries comunes, una matèria de modalitat i una optativa. En el segon bloc, quatre matèries comunes i tres matèries de modalitat, i en el tercer bloc dos matèries comunes, dos matèries de modalitat i dos optatives.
8. Els alumnes de 1r curs del model B cursaran les cinc matèries comunes, les tres de modalitat i una optativa.
Els alumnes del segon bloc del model A i de primer curs del model B de la modalitat d'Humanitats i Ciències Socials hauran de triar una de les dos opcions proposades.
9. Els alumnes del segon bloc o del primer curs de l'opció Humanística i Sociocultural de la modalitat d'Humanitats i Ciències Socials hauran de triar Matemàtiques Aplicades a les Ciències Socials I o Grec. No obstant això, la no triada podrà ser cursada com a optativa.
10. Els alumnes de 2n curs del model B hauran de cursar les quatre matèries comunes, tres matèries de modalitat i dos optatives.
Tots els alumnes del tercer bloc o del segon curs hauran de triar una de les dos opcions proposades en cada modalitat.
11. Els alumnes de l'opció Tecnicoprofesional de la modalitat de Tecnologia hauran de triar Electrotècnia o Mecànica. No obstant això la no triada podrà ser cursada com a optativa.
12. El currículum de les matèries comunes i de modalitat del Batxillerat és el que es conté en el Decret 174/1994, de 19 d'agost, del Govern Valencià.
Vuité. Constitució de modalitats i opcions
1. Els centres educatius que impartisquen Batxillerat ho faran, almenys, en dos de les seues modalitats i hauran d'oferir totes les matèries pròpies d'eixes modalitats. Queden exceptuades d'esta norma les escoles d'Arts i Oficis Artístics que impartisquen la modalitat d'Arts.
2. Per a constituir una determinada modalitat de Batxillerat, serà necessari que existisca un mínim de 15 alumnes matriculats i que el centre estiga autoritzat per la direcció general competent, per a impartir la modalitat oferida.
3. Si el número total d'alumnes inscrits en una determinada modalitat és inferior a 15, per a la seua constitució es requerirà, previ informe de la Inspecció Educativa, l'autorització expressa del director territorial. El citat informe considerarà, entre d'altres, els aspectes següents:
– modalitats de Batxillerat que oferix el centre en règim nocturn;
– el fet que siga una modalitat única en el seu entorn geogràfic;
– altres centres de l'entorn que tinguen implantada esta modalitat en règim nocturn;
– l'escolarització d'alumnes amb necessitats educatives especials permanents;
– la continuïtat dels Programes d'Educació Bilingüe que haja seguit l'alumnat en l'Educació Secundària Obligatòria;
– relació de modalitats de Batxillerat i Cicles Formatius de Formació Professional de Grau Superior que tinga constituït el centre.
Nové. Constitució de grups
Quan en un centre estiguen constituïdes dos o més modalitats de Batxillerat, s'agruparà els alumnes en les matèries comunes i en les pròpies de modalitat o optatives coincidents, d'acord als següents criteris:
– comunes: 35 alumnes per grup;
– pròpies de modalitat: 35 alumnes per grup (mínim de 15, excepte en els casos previstos en l'apartat anterior);
– optativa: 35 alumnes per grup (mínim de 10).
Per a les matèries optatives d'oferta obligada no s'establix nombre mínim d'alumnes sempre que les hores resultants puguen ser assumides pel professorat que tinga destinació en el centre.
Quant a les hores lectives de l'alumnat, hores de repàs per a alumnes que tinguen assignatures pendents de cursos anteriors i hores de dedicació a alumnes que tinguen necessitats educatives especials (article 36 de la LOGSE) s'estarà a allò disposat en les normes que regulen amb caràcter general i en les específiques per als estudis de Batxillerat.
Deu. Matèries optatives del currículum
Per a l'elecció de les matèries optatives, s'estarà a allò disposat amb caràcter general per al règimen ordinari diürn, segon l'article 15 del Decret 174/1994, de 19 d'agost i l'Ordre de 10 de maig de 1995.
Onze. Avaluació i promoció
1. En allò referent a l'avaluació i promoció dels alumnes, així com a l'avaluació dels processos d'ensenyament i del Projecte Curricular s'estarà a allò disposat en l'Ordre de 17 de gener de 1995, de la Conselleria d'Educació i Ciència, sobre avaluació en Batxillerat.
2. Segons allò establit en la disposició addicional segona del Decret 174/1994, de 19 d'agost, i allò disposat en els apartats 9.2, 9.3 i 13.1 de l'Ordre de 17 de gener de 1995, de la Conselleria d'Educació i Ciència, sobre avaluació en Batxillerat, no serà d'aplicació als estudiants que cursen el Batxillerat per la modalitat d'educació presencial en règim nocturn.
3. A efectes d'aplicació de les normes sobre avaluació i prelació entre matèries s'entendrà que en el model A el conjunt de matèries, en els casos en els quals segons aquelles normes ha de ser tingut este en compte, és el conjunt de matèries per bloc.
4. En allò que respecta a la promoció dels alumnes de Batxillerat en règim nocturn s'establix el següent:
– En cas d'alumnes acollits al model organitzatiu A d'entre els dos previstos:
a) Per a la promoció d'un bloc al següent serà necessari que l'alumne haja superat totes les matèries dels dos blocs precedents, amb dos excepcions com a màxim.
b) Els alumnes que no promocionen al segon o tercer bloc de matèries per haver sigut avaluats negativamente en més de dos d'elles no hauran de cursar novament les matèries ja superades.
c) Els alumnes del tercer bloc que no completen el Batxillerat per haver sigut avaluats negativament en una o més assignatures no hauran de cursar novamente les matèries ja superades.
En el cas d'alumnes acollits al model organitzatiu B d'entre els dos previstos:
a) Per a la promoció del curs primer al segon serà necessaria que l'alumne haja superat totes les matèries del precedent, amb dos excepcions com a màxim.
b) Els alumnes que no promocionen al segon curs per haver tingut avaluació negativa en més de dos matèries no hauran de superar novament les matèries ja superades.
c) Els alumnes de segon curs que no completen el Batxillerat per haver sigut avaluat negativament en una o més assignatures no hauran de cursar novamente les matèries ja superades.
5. A efectes de la promoció del primer i segon al tercer bloc en el model A i del primer a segon curs en el model B es considerarà com una sola matèria aquelles que es cursen amb la mateixa denominació en el primer i segon bloc i el primer i segon curs. A saber: castellà: Llengua i Literatura I i castellà: Llengua i Literatura II; Valencià: Llengua i Literatura I i Valencià: Llengua i Literatura II; Llengua Estrangera I i Llengua Estrangera II; 2n Idioma Estranger I i 2n Idioma Estranger II; Llatí I i Llatí II; Grec I i Grec II; Matemàtiques I i Matemàtiques II; Matemàtiques Aplicades a les Ciències Socials I i Matemàtiques Aplicades a les Ciències Sociales II; Dibuix Artístic I i Dibuix Artístic II; Volum I i Volum II; Economia i Organització d'Empreses I i Economia i Organització d'Empreses II; Tecnologia Industrial I i Tecnologia Industrial II.
6. Les matèries pendents d'un bloc en el model A i les matèries del primer que cursen els alumnes de segon curs en el model B seran considerades a tots els efectes com a pendents. Els departaments didàctics assumiran les tasques de suport i avaluació dels alumnes de segon o tercer bloc o del segon curs que tinguen assignatures pendents del primer o segon bloc o del primer curs. A tal fi dissenyaran per a estos estudiants un pla de treball amb expressió dels continguts mínims exigibles i de les activitats recomanades i programaran proves parcials per a verificar la superació de les dificultats.
7. La sessió d'avaluació de les matèries pendents d'algun bloc en el model A i de les de primer en el model B haurà de realitzar-se al mes de maig, abans de l'avaluació final ordinària del següent bloc o del segon curs.
8. Tal com indica l'annex I de l'Ordre de 17 de gener de 1995, hi ha una sèrie de matèries incompatibles a efectes d'avaluació. Són estes: castellà: Llengua i Literatura II respecte a castellà: Llengua i Literatura I; Valencià: Llengua i Literatura II respecte a Valencià: Llengua i Literatura I; Llengua Estrangera II respecte a Llengua Estrangera I; 2n Idioma Estranger II respecte a 2n Idioma Estranger I; Llatí II respecte a Llatí I; Grec II respecte a Grec I; Matemàtiques II respecte a Matemàtiques I; Matemàtiques Aplicades a les Ciències Socials II respecte a Matemàtiques Aplicades a les Ciències Socials I; Dibuix Artístic II respecte a Dibuix Artístic I; Volum II respecte a Volum I; Economia i Organització d'Empreses II respecte a Economia i Organització d'Empreses I; Tecnologia Industrial II, Electrotècnia i Mecànica respecte a Tecnologia Industrial I; Biologia i Ciències de la Terra i Mediambientals respecte a Biologia i Geologia; Història de la Filosofia respecte a Filosofia; Física, Química respecte a Física i Química; Ampliació dels Sistemes de Representació Tècnics i Gràfics respecte a Dibuix Tècnic.
9. Quan en la convocatòria ordinària o extraordinària no es puga qualificar alguna matèria per estar condicionada a la superació d'altra d'algun bloc en el model A i del primer curs en el model B que tinga idèntica denominació, o que tinga continguts totalment o parcialment progressius s'afegirà a la relació de matèries del següent bloc o del segon any la del bloc anterior o la del primer any pendent de superació, expressant la qualificació que en la mateixa s'haja obtingut. En la matèria del bloc següent o del segon any es posarà «pendent del bloc 1r o 2n» o «pendent de primer», segons corresponga.
10. Quan un alumne tinga qualificació negativa en l'avaluació final ordinària de juny no se li posarà la nota en l'acta, sinó un guió, si l'alumne es presenta a l'examen a setembre se li posarà la nota de l'examen i si no es presenta se li posarà la nota que tenia a juny que fins a este moment haurà de guardar el tutor del bloc o curs.
11. Per al Batxillerat cursat segons el model A l'acta de qualificació final s'ajustarà a l'annex V d'esta ordre.
12. Per al Batxillerat cursat segons el model B l'acta de qualificació final s'ajustarà al model establit per al règim diürn. En esta s'inclourà l'anotació «Règim nocturn, model B (Ordre de 30 de juny de 1999)» La mateixa anotació es farà en l'expedient acadèmic i en el Llibre de Qualificacions.
13. Els alumnes no estaran sotmesos a la limitació temporal de permanència establit en l'article 10.4 del Reial Decret 1178/1992, d'Ensenyaments Mínims de Batxillerat.
14. Quan en el Llibre de Qualificacions s'esgoten les pàgines corresponents al registre de les qualificacions de cada bloc o curs podran utilitzar-se les pàgines en blanc i, en el seu cas, s'afegiran fulls suplementaris degudament numerats i segellats, fent-ho constar expressament a través de diligència en la pàgina 24.
Dotze. Canvis de modalitat i d'opció
1. Canvis de modalitat
A) Alumnes del model A.
En finalitzar un bloc, si estan en condicions de promocionar al següent, podran sol·licitar el canvi de modalitat.
Hauran de cursar:
a) Les matèries comunes del bloc al qual s'incorporen i en el seu cas les matèries comunes pendents de l'anterior bloc.
b) Les matèries pròpies de la nova modalitat del seu bloc i les dels anteriors no cursades.
c) Dos de les matèries pròpies de l'antiga modalitat cursades i aprovades en qualsevol dels blocs li comptaran com a matèries optatives de la nova modalitat.
Les matèries comunes i l'optativa cursades i aprovades en l'antiga modalitat se li conseraran equivalents a les matèries comunes i l'optativa de la nova modalitat i es traslladaran les qualificacions als documents d'avaluació.
B) Alumnes del model B.
Han de cursar en 2n:
a) Les quatre matèries comunes de 2n;
b) Les tres matèries pròpies de la nova modalitat corresponents a 2n;
c) Les matèries pròpies de la nova modalitat corresponents a 1r, no cursades i aprovades en la modalitat d'origen.
Es consideraran equivalents i es traslladaran les qualificacions obtingudes als documents d'avaluació:
d) Les cinc matèries comunes de 1r curs cursades i aprovades en l'antiga modalitat per les cinc matèries comunes de 1r curs de la nova modalitat;
e) L'optativa de 1r, cursada i aprovada en l'antiga modalitat, per l'optativa de 1r de la nova modalitat;
f) Dos de les matèries pròpies de l'antiga modalitat, cursades i aprovades, per les dos optatives de 2n de la nova modalitat.
C) Els canvis de modalitat hauran de ser autoritzats per la Direcció General d'Ordenació i Innovació Educativa i Política Lingüística. La direcció dels centres remetrà les sol·licituds dels alumnes a la Direcció General d'Ordenació i Innovació Educativa i Política Lingüística abans del dia 15 de novembre, adjuntant un certificat acadèmic o fotocòpia compulsada del llibre de qualificacions.
En cap cas podran canviar de modalitat els alumnes que s'hagen matriculat en el tercer bloc del model A o els alumnes de 2n del model B, i tampoc poden cursar altra modalitat distinta els alumnes que hagen cursat i aprovat el Batxillerat LOGSE.
2. Canvis d'opció
a) En finalitzar el curs acadèmic dels alumnes del primer o segon bloc del model A o primer curs del model B de la modalitat d'Humanitats i Ciències Socials, podran sol·licitar a la direcció del centre el canvi d'opció.
b) Els canvis d'opció de la modalitat d'Humanitats i Ciències Socials els haurà de concedir el director del centre públic on l'alumne vulga estudiar. En el cas dels centres privats haurà de concedir-ho el director del centre públic del qual depenen.
c) Per als canvis d'opció sols s'haurà de tindre en compte si els alumnes han cursat en el 2n bloc del model A o en primer del model B Llatí I o Matemàtiques Aplicades a les Ciències Socials I; en el cas que no siga així, estes matèries, depenent de l'opció (Llatí per a la Humanística i Sociocultural, i Matemàtiques Aplicades a les Ciències Socials I per a la de Ciències Socials), hauran de ser cursades com a segona optativa en el tercer bloc del model A o en segon curs del model B.
Tretze. Tutoria
1. Els professors i tutors exerciran les funcions que els assigna l'article 97 del Reglament Orgànic i Funcional dels Instituts d'Educació Secundària (Decret 234/1997, de 2 de setembre).
2. Les funcions a desenrotllar pels professors-tutors, així com les hores d'atenció a pares/mares i tutors legals seran les establides amb caràcter general per al règim d'horari diürn.
3. Cada grup d'alumnes en cada un dels blocs del model A i en els dos del model B en els dos cursos de Batxillerat LOGSE en règim nocturn comptarà amb un tutor que tindrà assignades les funcions corresponents. La tutoria en Batxillerat LOGSE en règim nocturn tindrà incidència individual, i comptarà amb una dedicació horària lectiva per al professorat d'una hora.
4. En l'últim bloc o curs i especialment en l'últim trimestre els centres organitzaran les activitats d'orientació que resulten oportunes per a ajudar els alumnes a perfilar l'elecció d'estudis superiors.
Catorze. Mobilitat entre els dos règims d'ensenyaments de Batxillerat
1. Els alumnes podran incorporar-se des del règim nocturn d'ensenyaments de Batxillerat al règim d'ensenyaments de Batxillerat diürn.
Així mateix, podran incorporar-se al nocturn des del règim d'ensenyaments diürn, respectant en tot cas les condicions de promoció existents en el règim diürn, tots aquells alumnes que, estant escolaritzats en la modalitat ordinària de matrícula, accedisquen a un contracte de treball, podran demanar el pas a la modalitat d'ensenyament nocturn, sempre que reunisquen les condicions requerides en esta.
2. La incorporació des del règim diürn es farà conforme l'annex núm. VI d'esta ordre.
3. Si alguna de les matèries optatives pendents d'avaluació positiva en el règm diürn no s'impartira en el nocturn, els alumnes hauran de substituir-les per altra que s'impartisca en el nocturn i que no haja sigut superada anteriorment.
4. Els alumnes que des del règim nocturn s'incorporen al diürn ho faran en les condicions de promoció d'este últim règim, és a dir, l'alumne repetirà el primer curs si li queden pendents més de dos matèries d'este curs, i repetirà el segon curs si li queden pendents més de tres matèries, entenent per matèries totes les que conformen cada curs del règim diürn.
5. A l'expedient acadèmic i Llibre de Qualificacions de l'alumne s'estendrà diligència, firmada pel Secretari/a i visada pel director/a, fent constar que l'alumne ha efectuat un canvi de règim d'ensenyament segons allò previst en la present ordre.
Quinze. Mobilitat entre els models A i B del règim nocturn
1. Els alumnes del règim nocturn podran sol·licitar el canvi entre els models A i B. L'autorització correspondrà a la Direcció General d'Ordenació i Innovació Educativa i Política Lingüística. Les sol·licituds hauran de fer-se des del centre en el qual se sol·licite la incorporació al nou model. Les sol·licituds, que hauran de fer-se abans del 15 de novembre, hauran d'anar acompanyades d'un certificat acadèmic o fotocòpia del llibre de qualificacions.
Per al canvi es tindran en compte els criteris d'avaluació i promoció específics del règim nocturn.
Els alumnes conservaran les matèries avaluades positivament i s'incorporaran al bloc o curs que els corresponga, de manera que en cap cas superen el màxim de dos matèries pendents de les anteriors.
Els alumnes podran sol·licitar el canvi de models segons els criteris següents:
1.1. Alumnes del model A que passen al model B
a) Alumnes que han acabat el primer bloc s'incorporen al primer curs. Es matricularan sols de les matèries de primer no cursades anteriorment i les pendents en el seu cas.
b) Alumnes que han acabat el segon bloc i s'incorporen al segon. Es matricularan sols de les matèries de 2n no cursades anteriorment i les pendents en el seu cas.
c) Alumnes que repetixen el tercer bloc s'incorporen a segon. Sols cursaran les matèries pendents.
1.2. Alumnes del model B que volen passar al model A
a) Alumnes que han acabat el primer curs, passen al 2n bloc. Es matricularan sols de les matèries no cursades i les pendents en el seu cas.
b) Alumnes que repetixen matèries de 2n curs, passen al 2n o tercer bloc en funció de les matèries que li queden pendents, que seran les que hagen de cursar.
DISPOSICIÓ TRANSITORIA
Els centres autoritzats per a impartir ensenyaments nocturns de BUP i COU serán considerats prioritaris per a la seua autorització en Batxillerat LOGSE en règim nocturn, quan se generalitze l'implantació de estos ensenyaments, d'acord a la planificació educativa que determine la demanda escolar existent en estos presents ensenyaments.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
En allò referent als Programes d'Educació Bilingüe, Ensenyament de Religió o Activitats d'Estudi Alternatives, Criteris per a la determinació de necessitats del professorat, Determinació de disponibilitat i necessitats de professorat en els diferents departaments, Comunicació de la disponibilitat i necessitats de professorat en els diferents departaments, Coordinació didàctica, Projecte curricular i Atribució de les matèries comunes, de modalitat i optatives, s'estarà a allò disposat en les disposicions que regulen l'ordenació acadèmica i l'organització de l'activitat docent dels centres autoritzats per a implantar de forma anticipada ensenyaments de Batxillerat LOGSE en règim diürn.
Segona
S'autoritza les direccions generals de Centres Docents, Ordenació i Innovació Educativa i Política Lingüística i Personal a dictar totes les normes que siguen necessàries per a l'aplicació i desenrotllament d'allò disposat en esta ordre.
Tercera
Esta ordre entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 9 de juliol de 1999
El conseller de Cultura, Educació i Ciència,

linea
Mapa web