Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

RESOLUCIÓ de 26 de juliol de 2000, de la Direcció General d'Ordenació i Innovació Educativa i Política Lingüística, per la qual es donen instruccions sobre l'avaluació i la promoció de l'alumnat d'Educació Primària. [2000/X6475]

(DOGV núm. 3821 de 24.08.2000) Ref. Base de dades 2775/2000

RESOLUCIÓ de 26 de juliol de 2000, de la Direcció General d'Ordenació i Innovació Educativa i Política Lingüística, per la qual es donen instruccions sobre l'avaluació i la promoció de l'alumnat d'Educació Primària. [2000/X6475]
La Llei Orgànica 1/1990, de 3 d'octubre, d'Ordenació General del Sistema Educatiu (LOGSE), considera que l'Educació Primària, com un dels nivells educatius que constituïxen l'ensenyança bàsica, té com a finalitat proporcionar a tots els xiquets i les xiquetes una educació comuna que faça possible l'adquisició dels elements bàsics culturals, els aprenentatges relatius a l'expressió oral, a la lectura, a l'escriptura i al càlcul aritmètic, així com una progressiva autonomia d'acció en el seu medi.
Per a contribuir que els xiquets i les xiquetes desenrotllen les capacitats expressades en els objectius generals, l'article 14 de la dita Llei Orgànica atribuïx a les àrees en què s'organitza este nivell educatiu un caràcter global i integrador.
Per això, el Decret 20/1992, de 17 de febrer, del Govern Valencià, pel qual s'establix el currículum de l'Educació Primària a la Comunitat Valenciana, determina que l'avaluació de l'aprenentatge de l'alumnat siga contínua i global, tenint en compte les distintes àrees del currículum.
El mateix decret, en l'article deu, disposa que en el context del procés d'avaluació contínua, els mestres i les mestres decidiran al final del cicle la promoció o no de l'alumnat al cicle següent, establint que la decisió que un alumne o una alumna estiga un any més en el mateix cicle podrà adoptar-se només una vegada al llarg de l'Educació Primària.
D'acord amb l'article tretze del citat decret, l'Ordre de 19 de febrer de 1993, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, establix les normes de procediment pertinents en matèria d'avaluació i promoció de l'alumnat en Educació Primària. I la seua disposició final autoritza a esta Direcció General perquè dicte les normes necessàries per a la seua aplicació i desenrotllament.
No obstant això, s'ha produït en ocasions una disparitat d'interpretacions entre els centres docents sobre els criteris que s'han d'aplicar per a l'avaluació i la promoció de l'alumnat, perdent de vista que l'Educació Primària i l'Educació Secundària Obligatòria són dos etapes que constituïxen de manera seqüencial, progressiva i graduada un mateix tram: l'ensenyança bàsica.
Amb la finalitat de potenciar la visió unitària de l'ensenyança bàsica i corregir els desajustos observats, convé facilitar als centres docents de la Comunitat Valenciana instruccions que contribuïsquen que l'alumnat d'Educació Primària desenrotlle les capacitats expressades en els objectius generals de l'etapa, i que reorienten els aprenentatges de l'alumnat i les decisions sobre la seua promoció, tant dins de l'Educació Primària, com al final de la mateixa per a l'accés a l'Educació Secundària Obligatòria.
Per tot això, en ús de les atribucions que em conferix la disposició final de l'Ordre de 19 de febrer de 1993, he resolt dictar les instruccions següents:
Primera
L'avaluació dels aprenentatges de l'alumnat de l'Educació Primària serà contínua i, per tant, tindrà caràcter formatiu, al permetre analitzar de manera permanent els processos d'ensenyança i aprenentatge per a millorar-los, reorientar la intervenció educativa i acomodar-la a les diferents capacitats, ritmes d'aprenentatge, interessos i motivacions de cada escolar.
Segona
1. L'avaluació dels aprenentatges de l'alumnat de l'Educació Primària es realitzarà considerant les diferents àrees de forma global.
2. Per a això, el claustre de professors determinarà els procediments i els criteris generals que s'han de seguir per a avaluar el procés de l'aprenentatge de l'alumnat, així com els instruments d'avaluació, tenint com a referent l'adaptació i concreció que s'haja realitzat a les característiques de l'alumnat i al context del centre de:
a) Els objectius generals d'este nivell educatiu, expressats com a capacitats que els xiquets i les xiquetes han de desenrotllar
b) Els criteris d'avaluació fixats pel Decret 20/1992, de 17 de febrer, que ha establit el currículum de l'Educació Primària a la Comunitat Valenciana.
3. Així mateix, el claustre de professors determinarà els procediments i els criteris específics que s'han de seguir per a avaluar el progrés en l'aprenentatge de l'alumnat amb necessitats educatives especials a què se li haja de realitzar alguna adaptació curricular individual significativa.
4. Els acords del claustre a què es fa referència en els apartats anteriors constaran en un document escrit que formarà part del corresponent projecte curricular. Estos acords es faran públics perquè siguen coneguts per l'alumnat i les seues famílies, pel procediment que determine la direcció del centre.
5. La comissió de coordinació pedagògica, en el seu cas, serà l'encarregada de presentar al claustre de professors, per a la seua aprovació, les propostes corresponents als procediments i els criteris d'avaluació de l'aprenentatge de l'alumnat.
Tercera
Cada mestre i cada mestra, en la programació de la seua activitat docent, adequaran i concretaran els procediments, els criteris i els instruments d'avaluació dels aprenentatges, establits amb caràcter general, amb la finalitat d'atendre a la diversitat de necessitats educatives del seu alumnat.
Per a això, tindran en compte els diversos graus d'adquisició de les capacitats expressades en els objectius generals, la diferència entre continguts bàsics, d'ampliació o de reforç, els graus de dificultat en l'adquisició d'un mateix contingut, així com els diferents ritmes d'aprenentatge de cada escolar.
Quarta
1. En l'última sessió d'avaluació de cada cicle, en el context del procés d'avaluació contínua, el tutor o la tutora, tenint en compte els informes dels altres mestres i de les altres mestres del respectiu grup i del corresponent servei psicopedagògic escolar o gabinet psicopedagògic autoritzat, en el seu cas, decidirà la promoció de l'alumnat o la seua permanència en el mateix cicle.
2. Donat el caràcter global i integrador que l'article 14 de la LOGSE atribuïx a les àrees en què s'organitza este nivell educatiu, el resultat de l'avaluació de les distintes àrees és l'indicador apropiat per a estimar globalment si s'han desenrotllat les capacitats expressades en els objectius generals.
3. Per això, l'alumne o l'alumna només podrà promocionar amb un màxim de tres àrees que no hagen sigut avaluades positivament.
Quinta
1. La decisió que un alumne o una alumna estiga un any més en el mateix cicle podrà adoptar-se una sola vegada al llarg de l'Educació Primària, prèvia audiència dels pares o tutors legals.
2. Esta decisió s'adoptarà en acabar el tercer cicle, donat el canvi d'estructura i d'organització dels processos d'ensenyança i aprenentatge que suposa la nova etapa d'Educació Secundària Obligatòria a què accedix l'alumne o l'alumna.
3. Quan un alumne o alumna estiga un any més en el mateix cicle, el centre docent adoptarà les mesures educatives complementàries o d'adaptació curricular encaminades a contribuir que l'alumne o l'alumna aconseguisca els objectius programats.
Sexta
1. Al finalitzar cada un dels dos primers cicles, l'alumne o l'alumna promocionarà al cicle següent. En el context del procés d'avaluació contínua, quan el seu progrés no responga globalment als objectius programats, el centre establirà les mesures de reforç en les àrees instrumentals de Matemàtiques, Valencià: llengua i literatura, castellà: llengua i literatura, amb el fi de ajudar-li a aconseguir dits objectius.
2. Excepcionalment, si al finalitzar el segon cicle el progrés de l'alumne o l'alumna no respon als objectius programats, de manera que impedisca la seua possibilitat de progrés en el tercer cicle, el centre podrà decidir la seua permanència un any més en este cicle en lloc del tercer.
3. Als pares o tutors legals se'ls facilitarà, en el seu cas, informació escrita de les mesures educatives complementàries adoptades, de reforç o d'adaptació curricular.
Sèptima
1. El claustre de professors concretarà els criteris de promoció de cicle establits en la instrucció sexta, adequant-los al context del centre i a les característiques del seu alumnat.
2. Els acords del claustre constaran en un document escrit que formarà part del corresponent projecte curricular. Estos acords es faran públics, perquè siguen coneguts per les famílies de l'alumnat, pel procediment que determine la direcció del centre.
3. La comissió de coordinació pedagògica, en el seu cas, serà l'encarregada de presentar al claustre de professors per a la seua aprovació les propostes corresponents.
Octava
1. Les Adaptacions Curriculars Individuals Significatives (ACIS) introduïxen modificacions importants en els elements prescriptius del currículum tendents que l'alumnat amb necessitats educatives especials aconseguisca les capacitats expressades en els objectius generals de l'Educació Primària d'acord amb les seues possibilitats.
2. Per això, l'avaluació i la promoció de l'alumnat amb necessitats educatives especials es regirà per allò que s'ha disposat en esta resolució, tenint en compte les modificacions introduïdes per la corresponent ACIS aplicada a cada alumne o a cada alumna.
Novena
La Inspecció d'Educació assessorarà els centres docents i proposarà les mesures oportunes per a la correcta avaluació i promoció de l'alumnat de l'Educació Primària.
València, 26 de juliol de 2000.– El director general d'Ordenació i Innovació Educativa i Política Lingüística: Josep Vicent Felip i Monlleó.

linea
Mapa web