Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Ordre de 19 de febrer de 1993, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, sobre avaluació en educació primària.

(DOGV núm. 1989 de 23.03.1993) Ref. Base de dades 0619/1993

Ordre de 19 de febrer de 1993, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, sobre avaluació en educació primària.
El Decret 20/1992, de 17 de febrer, del Govern Valencià, que estableix el currículum de l’Educació Primària a la Comunitat Valenciana (DOGV del 20), precisa en els articles 9 i 10 el caràcter continu i global de l'avaluació i el seu àmbit, que s'estén als aprenentatges dels alumnes, als processos d'ensenyament, a la pràctica docent i al projecte curricular, i regula el sistema de promoció dels alumnes al cicle següent.
Així mateix, l'esmentat decret, en l'article 13, encomana a la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència la responsabilitat de dictar les normes de procediment adients en matèria d'avaluació i promoció dels alumnes, que han de ser concordes amb les que el Ministeri d'Educació i Ciència dicte en aplicació del que disposa l'article 13 del Reial Decret 1006/1991, de 14 de juny, pel qual s'estableixen els ensenyaments mínims corresponents a l'Educació Primària.
L'Ordre de 30 d'octubre de 1992 (BOE de l'11 de novembre) ha determinat els elements bàsics dels informes d'avaluació, com també els requisits formals derivats del procés d'avaluació que són necessaris per a garantir la mobilitat dels alumnes.
En conseqüència, cal concretar normes d'avaluació, coherents amb els objectius que el currículum assigna a l’Educació Primària, que són el referent avaluador que permetrà una anàlisi valorativa de l'avanç global que cada grup de classe i cada alumne experimenten.
Aquesta ordre planteja una avaluació formativa que considera l’evolució del procés i no únicament els resultats finals, que forma part substantiva del procés d'ensenyament i aprenentatge de l'aula i del centre educatiu. Una avaluació dels alumnes, de la pràctica docent i del mateix projecte curricular, que es converteix, així, en un punt de referència per a la millora del procés educatiu.
Per això, en virtut de les competències que m'atribueix l'article 35 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià,
ORDENE
Primer
La present ordre s'aplicarà als centres docents públics i privats situats en l’àmbit territorial de gestió de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència de la Generalitat Valenciana que impartesquen els ensenyaments corresponents a l’Educació Primària establerta en la Llei Orgànica 1/1990, de 3 d'octubre, d'Ordenació General del Sistema Educatiu.
I. Caràcter de l'avaluació dels alumnes
Segon
1. L'avaluació en l’Educació Primària serà global, referida al conjunt de capacitats expressades en els objectius generals de l’etapa i en els criteris d'avaluació de les diferents àrees.
Atés el caràcter personal d'aquest ensenyament, l'avaluació tindrà en compte els diferents ritmes d'aprenentatge de cada escolar.
2. L'avaluació tindrà, així mateix, caràcter continu, i es considera un element inseparable del procés educatiu, mitjançant el qual els mestres recullen la informació de manera permanent quant al procés d'ensenyament i el procés d'aprenentatge dels seus alumnes.
3. L'avaluació tindrà, en conseqüència, un caràcter formatiu, regulador i orientador del procés educatiu, en proporcionar una informació constant que permet millorar tant els processos com els resultats de la intervenció educativa.
Tercer
1. Correspon al claustre de professors aprovar els criteris d'avaluació i promoció dels alumnes, que formaran part del projecte curricular.
2. Correspon als mestres, en el marc de les directrius assenyalades en el projecte curricular, adoptar les decisions adients quant a les tècniques i als instruments d'avaluació que consideren més adequats, i formular els judicis oportuns quant a l'aprenentatge dels seus alumnes.
II. Procés d'avaluació
Quart
Al començament de l’Educació Primària els tutors dels grups d'alumnes realitzaran un informe inicial d'aquests.
L'esmentat informe inclourà les dades relatives a la seua escolarització en Educació Infantil i la història educativa corresponent, junt amb les dades mèdiques o psicopedagògiques que tinguen interés per a la vida escolar, i quedaran reflectides en l’expedient acadèmic. L'esmentada informació haurà de completar-se amb altres dades obtingudes pel mateix tutor sobre el punt de partida des del qual l'alumne inicia els nous aprenentatges.
Cinquè
1. Al terme de cada cicle, es realitzarà una estimació global de l'avanç de cada alumne en la consecució dels objectius de l'etapa i dels objectius de les diferents àrees d'acord amb els criteris d'avaluació establerts. Aquesta valoració es traslladarà a l'acta d'avaluació final de cicle, a l'expedient acadèmic de l'alumne i al Llibre d'Escolaritat, en els termes establerts en l'article sisè d'aquesta ordre.
2. En els documents d'avaluació esmentats, es farà constar, igualment, si s'han realitzat adaptacions curriculars que s'aparten significativament dels continguts i dels criteris d'avaluació del currículum dirigides als alumnes amb necessitats educatives especials, d'acord amb el que disposa l'article onze del Decret 20/1992, de 17 de febrer. Aquesta circumstància s'expressarà en els espais reservats dels respectius documents d'avaluació, La naturalesa de l'adaptació curricular realitzada s'explicitarà en l'informe que s'adjuntarà al document d'avaluació corresponent.
3. Com a conseqüència de l'avaluació final del cicle, el tutor, tenint en compte els informes dels altres mestres del grup d'alumnes i del corresponent servei psicopedagògic escolar o gabinet psicopedagògic autoritzat, si fa al cas, decidirà la promoció o no dels alumnes al cicle següent o a l'etapa següent si la decisió s'adopta al terme de l’últim cicle de l'Educació Primària.
4. Quan la decisió a què es refereix l'apartat anterior comporte la no-promoció al cicle o etapa següents, el tutor haurà de fer una audiència prèvia als pares o tutors legals de l'alumne. Siga quina siga la decisió finalment adoptada, aquesta s'acompanyarà, si escau, de mesures educatives complementàries encaminades a contribuir que l'alumne assolesca els objectius programats. La naturalesa de les mesures es farà constar en l'informe d'avaluació individualitzat a què es refereix el punt 1 de l'article onze d'aquesta ordre, quan corresponga al final de cicle.
5. La decisió que un alumne romanga un any més en el mateix cicle podrà adoptar-se una sola vegada al llarg d'aquesta etapa, tal com estableix l'article 10.3 del Decret 20/1992, de 17 de febrer.
III. Documents d'avaluació
Sisè
Les observacions relatives al procés d'avaluació dels alumnes es consignaran en els documents que regula l’ordre de 30 d'octubre de 1992 (BOE de l’11 de novembre), d'acord amb les instruccions i els models que estableix la present ordre.
Setè
1. Tota la informació relativa al procés d'avaluació es recollirà, de manera sintètica, en l’expedient acadèmic de l'alumne, que s'ajustarà en el seu contingut bàsic al model que figura en l'annex I. En l’expedient acadèmic figuraran, juntament amb les dades d'identificació del centre i les dades personals de l'alumne, la data de matrícula, els resultats de l'avaluació, les decisions de promoció i, si fa al cas, les mesures d'adaptació curricular que s’aparten significativament dels continguts i dels criteris d'avaluació del currículum dirigides als alumnes amb necessitats educatives especials.
2. Quan l'alumne promocione al cicle següent, es consignarà en el seu expedient acadèmic l'apreciació del seu progrés en l'aprenentatge, que s'expressarà en els següents termes: progressa adequadament (PA) quan siga aquesta la situació, o necessita millorar (NM), en cas contrari.
Vuitè
1. Al terme de cada un dels cicles es consignaran els resultats de l'avaluació en les actes corresponents. Aquestes s'ajustaran en el seu contingut bàsic al model que figura en l'annex II.
2. Quan calga adoptar mesures d'adaptació curricular, previstes en el punt 2 de l'article cinquè d'aquesta ordre, aquesta circumstància s'haurà de fer constar en les actes d'avaluació.
Novè
1. La custòdia i l'arxiu dels expedients i de les actes d'avaluació correspon al secretari del centre. Els esmentats documents es conservaran en el centre, mentre aquest existesca. Les direccions territorials de Cultura i Educació prendran les mesures adients per a la seua conservació o trasllat, en cas de supressió del centre.
Atès el caràcter d'aquests documental qualsevol consulta que s'hi sol·licite haurà d'estar prèviament autoritzada pel director del centre.
2. A partir de les dades consignades en les actes, s'elaborarà un informe dels resultats de l'avaluació final dels alumnes, segons l'annex III, una còpia del qual serà tramesa, inclosa en la memòria de fi de curs, a la direcció territorial corresponent.
Deu
1. El Llibre d'Escolaritat és el document oficial que reflecteix els resultats de l'avaluació i les decisions relatives al progrés acadèmic dels alumnes. El seu contingut és el que estableix l'Ordre de 30 d'octubre de 1992 (BOE de l’11 de novembre).
2. La custòdia del Llibre d'Escolaritat correspon al centre en què l'alumne està escolaritzat.
Onze
1. Al final de cada cicle, els tutors elaboraran un informe d'avaluació individualitzat que posaran a la disposició del tutor o tutora del grup del cicle següent. No obstant això, si un tutor no acaba el cicle amb el seu grup, emetrà aquest informe en finalitzar el curs acadèmic.
2. Els informes d'avaluació individualitzats consistiran en un document elaborat pels tutors, en què es done compte de la situació de l'alumne, en el moment en què s'emet l’informe, respecte a la consecució dels objectius establerts. La seua finalitat és proporcionar dades rellevants que faciliten la continuïtat del procés d'aprenentatge dels alumnes al llarg de l’etapa.
3. Els informes d'avaluació a què es refereix l’apartat anterior inclouran les dades respecte a les consecucions i dificultats en relació amb els objectius generals i els criteris d'avaluació de les diferents àrees, les mesures que s'hagen aplicat i altres aspectes que, segons el parer del tutor, resulten d'interès.
4. Així mateix, elaboraran un informe d'avaluació individualitzat extraordinari quan algun alumne es trasllade a un altre centre sense finalitzar el cicle. En aquest cas l'informe contindrà, almenys, els elements següents:
a) Apreciació sobre el grau de consecució de les capacitats enunciades en els objectius generals de l'etapa i de les àrees.
b) Apreciació sobre el grau d'assimilació dels continguts de les diferents àrees.
c) Valoracions de l'aprenentatge en el cas que s'hagen emès en aquest període.
d) Aplicació, si fa al cas, de mesures educatives complementàries.
El centre receptor traslladarà les dades relatives a les possibles mesures d'adaptació curricular que s’aparten significativament dels continguts i dels criteris d’avaluació del currículum dirigides als alumnes amb necessitats educatives especials, des de l'informe a l'expedient, i posarà l'informe a la disposició del tutor del grup al qual s'incorpore l'alumne.
Dotze
Quan un alumne es trasllade a un altre centre sense haver acabat l'etapa, el secretari del nou centre sol·licitarà al del centre d'origen el Llibre d'Escolaritat i l'informe d'avaluació escaient, bé el corresponent al final del cicle, si el trasllat es produeix a l'acabament d'aquest, bé l'informe extraordinari a què es refereix el punt 4 de l'article onze d'aquesta ordre, quan el trasllat es faça durant el cicle.
IV. Informació a les famílies
Tretze
1. Correspon als tutors informar regularment els pares o els tutors legals sobre el procés d'ensenyament i aprenentatge dels seus alumnes.
2. Aquesta informació es realitzarà per escrit, almenys amb una periodicitat trimestral. A aquest efecte, els centres elaboraran models de comunicació, d'acord amb els seus projectes curriculars.
3. Quan així es determine, d'acord amb la programació general anual del centre, els tutors mantindran entrevistes o reunions de grup amb els pares o tutors legals per afavorir la comunicació entre el centre i la família.
4. En tot cas, abans d'adoptar la decisió que un alumne no promocione i haja de romandre un any més en el cicle, el tutor escoltarà els pares o els tutors legals de l'alumne i els comunicarà la naturalesa de les dificultats, així com les mesures educatives complementàries que es proposa adoptar amb vista a superar-les.
V. Avaluació dels processos d'ensenyament i del projecte curricular
Catorze
Els mestres avaluaran els processos d'ensenyament i de la seua pràctica docent en relació amb la consecució dels objectius educatius del currículum.
Quinze
L’avaluació dels processos d'ensenyament i de la pràctica docent haurà d'incloure els elements següents:
- L’organització de l'aula i l'aprofitament dels recursos del centre.
- La coordinació entre els diferents elements de la comunitat educativa i entre els òrgans i les persones responsables, al centre, de la planificació i el desenvolupament de la pràctica docent: equip directiu, claustre de professors, comissió de coordinació pedagògica, si fa al cas, tutors i mestres especialistes.
Setze
Igualment, hom avaluarà el desenvolupament del projecte curricular. A aquest efecte, on estiga constituïda, la comissió de coordinació pedagògica proposarà al claustre, per a l'aprovació, el pla d'avaluació del projecte curricular, d'acord amb les normes que regulen aquesta avaluació.
Disset
Entre els aspectes del projecte curricular que hauran de sotmetre's a avaluació figuraran els següents:
- Els objectius programats d'acord amb el context sòcio-econòmic, cultural i lingüístic del centre i les característiques dels alumnes.
- Els criteris metodològics.
- La seqüència per cicles dels continguts.
- Els criteris d'avaluació i les decisions sobre el procés d'avaluació.
- Les mesures d'adaptació curricular que s'aparten significativament dels continguts i dels criteris d'avaluació del currículum, adoptades per als alumnes amb necessitats educatives especials.
Divuit
Entre els mitjans que poden utilitzar-se per a la valoració dels aspectes sotmesos a avaluació poden incloure's, entre d'altres, els informes de la Inspecció Educativa, l'aportació sobre l'avaluació o algun dels seus aspectes que pot proporcionar el servei psicopedagògic escolar o el gabinet psicopedagògic autoritzat corresponent, els dictàmens dels òrgans col·legiats del centre, les opinions formulades pels tutors com a resultat de l'avaluació de l'aprenentatge dels alumnes, així com els suggeriments que realitzen els altres membres de la comunitat educativa.
Dinou
1. Els resultats obtinguts en l'avaluació de l'aprenentatge dels alumnes i dels processos d'ensenyament serviran per a modificar aquells aspectes de la pràctica docent i del projecte curricular que s'hagen detectat com a poc adequats a les característiques dels alumnes i al context del centre.
2. Els resultats de l'avaluació hauran de ser inclosos en la memòria de fí de curs.
VI. DISPOSICIONS ADDICIONALS
Primera
Tots els alumnes que facen sis anys d'edat al llarg de l'any natural corresponent, s'incorporaran al primer curs del primer cicle de l’Educació Primària, sense que cap alumne puga fer un curs superior al que li correspon per l’edat.
Segona
L’avaluació dels alumnes amb necessitats educatives especials es regirà, amb caràcter general, pel que disposa aquesta ordre. Aquesta conselleria regularà els procediments per a l'elaboració del dictamen d'escolarització destinat als alumnes amb necessitats educatives especials. Aquest document s'adjuntarà als respectius expedients acadèmics.
Tercera
Les adaptacions curriculars previstes en l'article 11 del Decret 20/1992, les haurà de realitzar l’equip educatiu de cicle, després d'una avaluació de les necessitats educatives especials de l'alumne feta pel corresponent servei psicopedagògic escolar o pel gabinet psicopedagògic autoritzat, i haurà de ser autoritzada per la direcció del centre amb l'audiència prèvia als pares o tutors legals.
Quarta
La Inspecció Educativa supervisarà el desenvolupament del procés d'avaluació i proposarà l'adopció de les mesures que contribuesquen a perfeccionar-lo. En aquest sentit, els inspectors, en les seues visites als centres, es reuniran amb l'equip directiu, els mestres i tots altres responsables de l'avaluació, i dedicaran especial atenció a la valoració i a l'anàlisi dels resultats de l'avaluació dels alumnes. Per a aixà, es farà ús de l'informe dels resultats de l'avaluació final dels alumnes (annex III).
VII. DISPOSICIO DEROGATORIA
Queda derogat l'apartat dos de la disposició addicional de l’Ordre de 21 de juliol de 1992 (DOGV del 31 d'agost), de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, per la qual regula l’elaboració del projecte curricular i l’horari de l’Educació Primària.
VIII. DISPOSICIO FINAL
Autoritze la Direcció General d'Ordenació i Innovació Educativa a dictar les normes adients per a l'aplicació i el desplegament de la present ordre, que entrarà en vigor l’endemà de la publicació al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 19 de febrer de 1993.
El Conseller de Cultura, Educació i Ciència,
ANDREU LOPEZ I BLASCO
Veure annex

linea
Mapa web