Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDRE de 9 de juny de 2004, de la Conselleria de Territori i Habitatge, per la qual es desenvolupa el Decret 39/2004, de 5 de març, del Consell de la Generalitat, en matèria d'accessibilitat al medi urbà. [2004/X6309]

(DOGV núm. 4782 de 24.06.2004) Ref. Base de dades 2868/2004

ORDRE de 9 de juny de 2004, de la Conselleria de Territori i Habitatge, per la qual es desenvolupa el Decret 39/2004, de 5 de març, del Consell de la Generalitat, en matèria d'accessibilitat al medi urbà. [2004/X6309]
El Decret 39/2004, de 5 de març, del Consell de la Generalitat pel qual es desenvolupa la Llei 1/1998, de 5 de maig, de la Generalitat Valenciana, en matèria d'accessibilitat als edificis de pública concurrència i al medi urbà, en la disposició final segona faculta el conseller de Territori i Habitatge per a dictar disposicions en desenvolupament d'aquest, en el seu àmbit de competències.
En ús d'aquesta atribució, es dicta l'Ordre de desenvolupament del Decret 39/2004, de 5 de març, del Consell de la Generalitat, en matèria d'accessibilitat al medi urbà.
L'Ordre té per objecte establir les condicions que han de reunir els elements d'urbanització dels espais públics, com també els del mobiliari urbà que puguen instal·lar-se en aquest, per a aconseguir els nivells d'accessibilitat que li són exigibles, de forma que es garantisca a totes les persones, siguen quines siguen les seues limitacions i el caràcter permanent o transitori d'aquestes, l'accessibilitat i l'ús lliure de l'entorn urbà, incidint en les mesures que s'han de prendre per a la protecció i la senyalització de les obres a la via pública que impliquen perill, obstacle o limitació del recorregut.
L'ordre inclou en un annex les Normes Tècniques d'Accessibilitat al Medi Urbà que garanteixen uns paràmetres als quals han d'ajustar-se els elements d'urbanització (rastells, guals, pas de vianants, escales, rampes, ascensors, aparells elevadors especials, aparcaments, lavabos públics, parcs, jardins i espais naturals, paviments, il·luminació...), el mobiliari urbà (locutoris, cabines telefòniques, semàfors, elements de senyalització, quioscos, mostradors, finestretes, màquines interactives, bancs...) i els elements de protecció i senyalització de les obres de la via pública.
En la seua elaboració s'ha donat una àmplia participació ciutadana i institucional. En particular, a les d'associacions de minusvàlids, el Comité de Representants de Minusvàlids de la Comunitat Valenciana, la Coordinadora de Disminuïts Físics de València, etc., com també col·legis professionals, associacions empresarials, entre altres, els suggeriments dels quals s'han tingut en compte en la redacció final.
De conformitat amb l'anterior,
ORDENE
Article únic
1. S'aprova les condicions d'accessibilitat al medi urbà que es contenen en l'annex de la present ordre.
2. En general, les cotes i condicions de disseny establides en aquestes tenen el caràcter de valors límit i hauran d'adoptar-se sempre les solucions més còmodes i accessibles per a l'usuari o persona amb discapacitat permanent o temporal.
DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA
S'estableix un termini d'un any per a l'adaptació a les disposicions d'aquesta ordre d'aquells elements que necessiten de processos de producció que requerisquen la modificació de màquines o de disseny dels productes, tals com ascensors, cabines de lavabos públics, expenedors, locutoris i cabines telefòniques, etc.
DISPOSICIÓ FINAL
La present ordre vigirà l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 9 de juny de 2004
El conseller de Territori i Habitatge,
RAFAEL BLASCO CASTANY
ANNEX
Normes d'accessibilitat al medi urbà
Capítol 1. Generalitats
Article 1. Objecte
1. Les Normes d'Accessibilitat al Medi Urbà tenen per objecte establir les condicions que han de reunir els elements d'urbanització dels espais públics, com també els del mobiliari que puguen instal·lar-se en aquest, per a aconseguir els nivells d'accessibilitat que els són exigibles per raó del Decret 39/2004, de 5 de març, del Consell de la Generalitat Valenciana, que desenvolupa la Llei 1/1998 en matèria d'accessibilitat al medi urbà, de forma que es garantisca a totes les persones, siguen quines siguen les seues limitacions i el caràcter permanent o transitori d'aquestes, l'accessibilitat i l'ús lliure i segur de l'entorn urbà.
2. En aquesta ordre s'especifiquen els requisits exigibles a cada element segons el nivell d'accessibilitat que haja d'aconseguir-se. Les determinacions en què no es faça referència a cap nivell, seran exigibles tant si es tracta de nivell adaptat com de nivell practicable.
Article 2. Nivells d'accessibilitat
Es qualificaran els espais, instal·lacions, edificacions i serveis en atenció al seu nivell d'accessibilitat en:
1. Nivell adaptat. Un espai, instal·lació, edificació o servei es considerarà adaptat si s'ajusta als requisits funcionals i dimensionals que garantisquen la seua utilització autònoma i còmoda per les persones amb discapacitat.
S'exigirà a projectes i obres de nova construcció.
2. Nivell practicable. Quan per les seues característiques, fins i tot sense ajustar-se a tots els requisits que el fan adaptat, permet la seua utilització autònoma per persones amb discapacitat.
Podrà ser utilitzat amb caràcter de mínim que s'ha de satisfer en projectes i obres de reforma d'espais urbans consolidats.
Capítol 2. Itineraris per a vianants
Article 3. Itineraris per a vianants
1. S'entén per itinerari per a vianants l'àmbit o espai de pas destinat al trànsit de vianants, o trànsit mixt de vianants i vehicles, el recorregut del qual permeta accedir als espais d'ús públic i edificacions de l'entorn.
Banda lliure per a vianants és la part de l'itinerari per a vianants lliure d'obstacles, de parts que ixen i de mobiliari urbà.
Els itineraris per a vianants han de complir els requisits que s'estableixen a continuació.
2. Per a qualsevol nivell d'accessibilitat
a) No haurà d'haver-hi escalons aïllats, ni qualsevol altra interrupció brusca de l'itinerari. Els desnivells constituïts per un únic escaló hauran de ser substituïts per una rampa que complisca els requisits de l'article 9. En tot cas, les xicotetes diferències seran absorbides al llarg del recorregut. En cas d'existir escales hauran de complir els requisits de l'article 8.
b) No s'admetran volades o parts que ixen de les façanes de les edificacions quan es projecten més de 0,10 metres sobre l'itinerari i estiguen situades a menys de 2.20 metres d'altura i, en tot cas, si la seua projecció és menor de 0,10 metres, quan puguen suposar perill per la seua forma o ubicació per als vianants.
Figura 1. Volades o parts que ixen de les edificacions.
3. Per a nivell adaptat
a) Hauran de tenir una banda lliure per a vianants mínima d'1,50 metres d'amplària i una altura de 3 metres lliures d'obstacles, incloent els ocasionals o eventuals.
b) L'amplària de la banda lliure per a vianants en els canvis de direcció ha de permetre inscriure un cercle d'1,50 metres de diàmetre.
c) El pendent longitudinal en tot el recorregut no haurà de superar el 6%, i el transversal haurà de ser igual o menor al 2%.
4. Per a nivell practicable
a) Hauran de tenir una banda lliure per a vianants mínima d'1,20 metres d'amplària i una altura de 2,20 metres lliures d'obstacles, incloent els ocasionals o eventuals.
b) L'amplària de la banda lliure per a vianants en els canvis de direcció ha de permetre inscriure un cercle d'1,20 metres de diàmetre.
c) El pendent longitudinal en tot el recorregut no haurà de superar el 8% i la transversal haurà de ser igual o menor al 2%.
Figura 2. Banda lliure per als vianants
Capítol 3. Elements d'urbanització
Article 4. Elements d'urbanització
Són elements d'urbanització tots aquells que formen les obres d'urbanització, s'entén per aquestes les referents a viari, pavimentació, sanejament, clavegueram, distribució d'energia elèctrica, enllumenat públic, abastiment i distribució d'aigua, jardineria, i totes aquelles que, en general, materialitzen les indicacions del planejament urbanístic.
Article 5. Rastells
En itineraris adaptats, l'altura dels rastells de les voreres es recomana major o igual a 0,18 metres, excepte a les plataformes d'accés a transport públic que s'ajustaran als requisits dels mitjans de transport.
Article 6. Guals
1. A l'efecte d'aquest reglament es consideraran guals les superfícies inclinades destinades a facilitar la comunicació entre els plànols situats a distint nivell.
2. Gual per a vianants
A l'efecte d'aquest Reglament es considera gual per a vianants aquell d'ús exclusiu per a vianants. El gual de pas de vianants haurà de complir els següents requisits:
a) El gual no haurà d'envair la banda lliure per a vianants, excepte quan es tracte de voreres estretes i el gual es realitze rebaixant tota l'amplària de la vorera en sentit longitudinal.
b) Els guals hauran de tenir la mateixa amplària que el pas de vianants i en qualsevol cas l'amplària mínima de pas ha de ser d'1,80 metres; entenent per amplària de pas d'un gual la corresponent a la de la trobada enrasada de la rampa del gual amb la calçada.
c) La continuïtat entre la vorera i la calçada, a través del gual, es realitzarà sense cap tipus de ressalt, i el pas haurà d'estar expedit, és a dir, sense cap obstacle.
d) Haurà d'evitar-se que es produïsquen tolls d'aigua en els guals.
e) Es dissenyaran de forma que els dos nivells que s'han de comunicar s'enllacen per un o diversos plànols inclinats, el pendent dels quals siga, com a màxim, del 10%. En el cas que el gual estiga format per diversos plànols inclinats, tots tindran el mateix pendent.
f) La textura del paviment del gual ha de contrastar clarament, tàctilment i visual, amb la de la resta de la vorera, les característiques de la qual estan definides en l'article 15. h).
g) Els guals es detectaran tàctilment mitjançant una franja de paviment de les característiques indicades en l'article 15. f).
h) En els guals d'enllaç d'itinerari per a vianants amb zones d'aparcament o quan constituïsquen accés a elements de mobiliari urbà, l'amplària mínima serà d'1,50 metres.
3. Gual per a vehicles
A l'efecte d'aquest reglament es considera gual per a vehicles, la zona de vorera per la qual es permet el pas de vehicles des d'aparcaments o garatges a la calçada. El gual per a vehicles haurà de complir els següents requisits:
a) Els guals destinats a l'entrada i l'eixida de vehicles es dissenyaran de forma que no envaïsquen la banda lliure per a vianants i mantinguen alineada en tot el seu perímetre l'encintat de voreres.
b) Quan l'amplària de la vorera ho permeta, i sense perjudici de l'estricte compliment del paràgraf anterior, es podrà adoptar la disposició corresponent al gual descrit en article 6 sense envair la banda lliure per a vianants.
c) Els aparcaments a l'interior d'edificis, l'accés dels quals interferisca un itinerari per a vianants, hauran de disposar d'un indicador visual i sonor que alerte de l'eixida de vehicles.
Article 7. Passos de vianants
1. Passos per a vianants a la calçada
Els passos per a vianants a la calçada dins d'un itinerari han de complir els següents requisits:
a) Quan el pas, per la seua longitud, es realitze en dos temps, amb parada intermèdia, la illeta tindrà una longitud mínima d'1,80 metres i una amplària igual a la del pas de vianants. El seu paviment, necessàriament, estarà anivellat amb el de la calçada quan la longitud de la illeta no supere 5,00 metres. La textura d'aquest paviment coincidirà amb la dels guals per a vianants.
b) Es disposaran els elements necessaris per a senyalitzar i protegir la illeta del trànsit de vehicles.
c) Els guals se situaran sempre enfrontats i perpendiculars a la calçada, excepte justificació raonada. Se senyalitzarà la seua posició sobre la calçada mitjançant bandes reflectores. (Pas de vianants).
Figura 5. Pas per a vianants a la calçada.
2. Passos per a vianants elevats i subterranis
Els passos per a vianants elevats i subterranis dins d'un itinerari per a vianants hauran de complir els següents requisits:
a) Els passos de vianants elevats i subterranis es construiran complementant-se obligatòriament les escales amb rampes o ascensors. Aquests elements de comunicació vertical han de complir les especificacions dels capítols relatius a escales, rampes i ascensors.
b) L'amplària de pas lliure d'obstacles serà com a mínim d'1,80 metres en els passos per a vianants elevats i de 2,40 metres com a mínim en els passos subterranis.
c) L'altura lliure en passos subterranis serà com a mínim de 3,00 metres.
d) Ha de resoldre's el vessament de l'aigua per evitar les possibles entollades.
e) Els passos subterranis disposaran de mitjans que garantisquen permanentment la seua il·luminació.
Article 8. Escales
El disseny i traçat de les escales a l'exterior haurà de complir els següents requisits:
a) Les escales hauran d'anar acompanyades de rampes que complisquen les especificacions de l'article 9, o un sistema alternatiu.
b) Les escales tindran una amplària lliure mínima d'1,50 metres, seran preferiblement de directriu recta, no tindran bossell ni es cavalcaran i els escalons compliran la condició següent: 0,62 metres £ (2*ch + h) £ 0,64 metres; és ch i h les dimensions en metres de la contraestesa i l'estesa de l'escaló, respectivament. La dimensió de la contraestesa podrà oscil·lar entre 0,16 metres i 0,175 metres. En el cas que la seua directriu siga corba hauran de tenir una dimensió mínima d'estesa de 0,30 metres, comptada a 0,40 metres de la cara interior.
Les escalinates compliran la condició següent: longitud estesa =n*0,63 +0,29 (metres), és n un nombre enter igual o menor a 3. La dimensió de la contraestesa podrà oscil·lar entre 0,16 metres i 0,175 metres.
c) No es permetran els replanells en angle on no es puga inscriure un cercle de diàmetre mínim d'1,50 metres, ni els replanells partits ni les escales compensades.
d) El nombre d'escalons seguits haurà de ser com a màxim de 10 unitats.
e) Els replanells hauran de tenir una dimensió mínima en el sentit de la marxa d'1,50 metres.
f) Les escales es dotaran de passamans a un costat i a l'altre. Aquests s'han de situar a una altura compresa entre 0,90 metres i 1,05 metres mesurats en els replanells i en l'aresta de l'escaló, és aconsellable col·locar un segon passamans a una altura entre 0,70 metres i 0,75 metres. Els passamans seran continus al llarg de tota l'escala, no s'interrompran en els replanells i es prolongaran 0,30 metres en aquests dos extrems en horitzontal, sense envair l'espai de circulació.
g) Els passamans tindran un disseny anatòmic que s'adapte a la mà. La seua secció serà igual o funcionalment equivalent a la d'un tub de secció circular de 4 a 5 centímetres de diàmetre, sense elements que interrompen el lliscament continu de la mà i separats de 4,5 a 6,5 centímetres dels paraments verticals. És convenient que contrasten visualment amb l'entorn.
h) En escales de més de 5 metres d'amplària es dotarà, a més dels passamans a un costat i a l'altre, d'un passamans central, d'acord amb les prescripcions anteriorment indicades.
i) En l'embarcament i desembarcament de l'escala s'haurà de situar una franja d'1,20 metres d'ample amb un paviment senyalitzador.
j) Els espais existents sota les escales hauran d'estar protegits sempre que el gàlib siga inferior a 2,20 metres.
k) Es prohibeixen les escales sense contrapetja.
l) El paviment de les escales complirà amb les especificacions de l'article 15.
Article 9. Rampes
El disseny i traçat de les rampes a l'exterior hauran de complir els següents requisits:
a) En itineraris adaptats, la seua amplària lliure mínima serà d'1,80 metres i en practicables d'1,20 metres; preferiblement aniran acompanyades d'una escala alternativa.
b) No es consideraran rampes, a l'efecte de les estipulacions d'aquest articulat, les superfícies amb un pendent inferior al 6%. En itineraris adaptats, el pendent màxim de les rampes serà del 8% i en itineraris practicables del 10%.
c) El pendent màxim transversal serà de l'1,5%.
d) La longitud de cada tram de rampa mesurada en projecció horitzontal serà com a màxim de 9 metres; els trams s'uniran entre si mitjançant replanells d'amplària igual a la de la rampa i profunditat mínima d'1,50 metres.
e) En els canvis de direcció i en la unió de trams de diferent pendent es col·locaran també replanells.
f) Els passamans s'han de situar a una altura compresa entre 0,90 metres i 1,05 metres mesurats en els replanells, és aconsellable col·locar un segon passamans a una altura entre 0,70 metres i 0,75 metres. Aquests seran continus, sense interrupció en els altiplans intermedis.
g) Els passamans tindran un disseny anatòmic que s'adapte a la mà. La seua secció serà igual o funcionalment equivalent a la d'un tub de secció circular de 4 a 5 centímetres de diàmetre, sense elements que interrompen el lliscament continu de la mà i separats de 4,5 a 6 centímetres dels paraments verticals. Els passamans es prolongaran 0,30 metres al principi i al final de la rampa, sense envair un espai de circulació per a vianants.
h) Quan entre la rampa i la zona adjacent existisca un desnivell igual o superior a 0,20 metres, es disposarà d'un sòcol ressaltat a tota la llargària dels seus laterals. La dimensió mínima del sòcol serà de 0,10 metres des de la rasant de la rampa i des del límit horitzontal del pas lliure normalitzat.
i) El paviment complirà els requisits de l'article 15. En l'embarcament i desembarcament de la rampa es disposarà d'una franja de paviment senyalitzador d'1,20 metres d'amplària, de les característiques indicades en l'article 15.h).
j) En rampes de longitud menor de 3 metres no és obligatòria la col·locació de passamans.
Article 10. Ascensors
Els ascensors a exteriors hauran de complir els següents requisits:
a) La cabina dels ascensors tindrà unes dimensions interiors mínimes d'1,10 metres d'amplària per 1,40 metres de profunditat. En el cas que l'eixida de l'ascensor es realitze per un lateral, dins de la cabina es pot inscriure un cercle d'1,50 metres de diàmetre.
b) Disposarà de passamans a una altura entre 0,90 metres i 0,95 metres. Els passamans de la cabina tindran un disseny anatòmic perquè s'adapten a la mà, amb una secció igual o funcionalment equivalent a la d'un tub redó amb un diàmetre entre 4 i 5 centímetres, sense elements que interrompen el lliscament continu de la mà, i separat entre 4,5 i 6 centímetres dels paraments verticals.
c) La botonera de la cabina haurà de col·locar-se horitzontalment, en un lateral de la porta d'embarcament, a una altura compresa entre 0,90 metres i 1,00 metres respecte del sòl, i a una distància mínima de 0,40 metres de qualsevol cantó. La seua disposició permetrà un maneig còmode per a una persona dreta.
d) Els botons hauran de tenir una dimensió mínima de 2 centímetres de diàmetre, comptaran amb il·luminació interior, contrastaran visualment i hauran de tenir la numeració en Braille o en relleu.
e) Els botons del replanell hauran de col·locar-se a una altura compresa entre 0,90 metres i 1,00 metres respecte del sòl i tindran les mateixes característiques que els de l'interior de la cabina. Els indicadors de parada i alarma estaran diferenciats de la resta. A més, hauran de romandre encesos fins a l'arribada de l'ascensor i s'inclouran fletxes indicatives del sentit de pujada o de baixada. Si hi ha paret transversal al frontal de l'ascensor, la botonera estarà separada com a mínim 0,40 metres d'aquesta.
f) L'equip de comunicació bidireccional, inclòs en l'apartat 4.5 de l'annex I del Reial Decret 1.314/1997, d'1 agost, pel qual es dicten les disposicions d'aplicació a la Directiva del Parlament Europeu i del Consell 95/16/CE sobre ascensors, possibilitarà el seu ús per persones amb discapacitats visuals o auditives.
g) Les portes de la cabina i del recinte hauran de ser automàtiques, d'una amplària mínima de buit de 0,80 metres i davant d'aquestes es podrà inscriure un cercle lliure d'obstacles d'un diàmetre d'1,50 metres.
h) Les portes, tant de la cabina com del replanell, disposaran d'una superfície transparent, almenys, de 0,10 metres d'amplària per 1,40 metres d'alt, situades a l'altura de 0,40 metres del sòl. Aquestes superfícies estaran encavalcades, de forma que coincidisca la projecció vertical dels seus eixos, per a facilitar la comunicació visual entre l'interior i l'exterior de la cabina. Quan per motius de disseny s'adopten formes que no coincidisquen amb el rectangle descrit, la superfície total transparent no serà inferior a 0,14 m².
i) Al costat de la porta de l'ascensor i en cada planta haurà d'existir un número en alt relleu que identifique la planta, amb una dimensió mínima de 0,10 x 0,10 metres i a una altura d'1,40 metres des del sòl.
j) Disposaran de tancaments de portes equipats amb cèl·lules fotoelèctriques, juntament amb un sistema visual i auditiu que incloga la maniobra i posició de l'ascensor, com també una veu en off per a cecs.
k) El paviment complirà els requisits de l'article 13.
Figura 8. Ascensors
Article 11. Aparells elevadors especials
1. Plataformes elevadores
a) A les zones d'embarcament i desembarcament, es disposarà d'un espai lliure horitzontal on es puga inscriure un cercle d'1,50 metres de diàmetre, connectats a un itinerari d'almenys nivell practicable.
b) L'equip ha de permetre l'accés autònom a usuaris de cadires de rodes. En el cas que dispose de rampes abatibles d'accés, aquestes no superaran el pendent del 15%.
c) La plataforma amb una dimensió en planta no menor d'1,20 metres x 0,80 metres, estarà dotada de paviment antilliscant i barres de protecció que impedisquen la caiguda de l'usuari. Tindrà una capacitat de càrrega mínima de 250 kg. Es disposaran de dispositius anticisallament i antixafament sota la plataforma.
d) Els comandaments s'ubicaran a una altura compresa entre 0,90 metres i 1,00 metres. Es disposaran d'estacions de crida i reenviament a cada planta.
2. Plataformes salvaescales
a) A les zones d'embarcament i desembarcament, es disposarà d'un espai lliure horitzontal on es puga inscriure un cercle d'1,50 metres de diàmetre, connectats a un itinerari practicable.
b) L'equip ha de permetre l'accés autònom a usuaris de cadires de rodes. En el cas que dispose de rampes abatibles d'accés, aquestes no superaren el pendent del 15%.
c) La plataforma amb una dimensió en planta no menor d'1,20 metres x 0,80 metres, estarà dotada de paviment d'antilliscament i barres de protecció que impedisquen la caiguda de l'usuari. Tindrà una capacitat de càrrega mínima de 250 kg.
d) El rail sobre el qual es trasllada la plataforma tindrà un pendent màxim de 40º, estarà fermament ancorat i protegit de possibles contactes indirectes. L'escala per la qual es desplaça la plataforma tindrà una amplària igual o major que 120 cm.
e) Els comandaments s'ubicaran a una altura compresa entre 0,90 metres i 1,00 metres. Es disposaran estacions de crida i reenviament a cada planta.
Article 12. Aparcaments
1. A les zones d'estacionament públic de vehicles lleugers, siguen de superfície o subterrànies, en vies o espais públics o privats, es reservaran permanentment i tan prop com siga possible dels accessos per a vianants, places senyalitzades com cal per a vehicles que transporten persones amb discapacitat. Els accessos per a vianants a aquestes places compliran les especificacions requerides per a ser accessibles; i comptaran amb ascensor de les característiques especificades en l'article 9 tots els aparcaments subterranis.
2. La localització de les places estarà el més prop possible de les zones de circulació i dels edificis d'interés públic.
3. El nombre de places reservades serà, almenys, d'una per cada 40 o fracció en aparcaments de fins a 280 vehicles, es reserva una nova plaça per cada 100 o fracció en què se sobrepasse aquesta previsió.
4. Les especificacions tècniques de disseny i traçat de les places reservades a zones urbanes compliran els requisits següents:
a) L'accés a aquestes ha de realitzar-se mitjançant un itinerari per a vianants adaptat o practicable, segons li corresponga, independent de l'itinerari del vehicle.
b) Estaran senyalitzades amb el símbol internacional d'accessibilitat en el sòl i un senyal vertical en un lloc visible amb la prohibició d'aparcar-hi vehicles de persones que no es troben en situació de mobilitat reduïda.
c) Les dimensions mínimes de les places organitzades en bateria seran de 5,00 x 3,60 metres. Les places organitzades en línia seran de 5,00 x 2,20 metres.
d) Per al nivell adaptat, l'estacionament en línia en els casos en què el costat del conductor quede cap a la calçada, es preveurà una franja lliure d'obstacles i de circulació contínua; d'1,50 metres d'amplària la primera part de la franja que servirà d'accés a la calçada, de forma que el recorregut per a incorporar-se a la vorera siga mínim; la resta transcorrerà a la calçada, paral·lela a l'aparcament d'amplària 1,20 metres; i han d'estar convenientment senyalitzades. La diferència de cota entre l'aparcament i la vorera es resoldrà mitjançant un gual que complisca les especificacions de l'article 6.2.h.
e) Els estacionaments en bateria hauran de tenir un espai d'aproximació al vehicle, que pot ser compartit amb una altra plaça, d'1,50 metres d'amplària. L'espai d'acostament estarà comunicat amb la vorera, i la diferència de nivell entre les superfícies d'aparcament i d'acerat se salvaran per un gual que complisca les especificacions de l'article 6.2.h.
Article 13. Lavabos públics
En els serveis higiènics que es disposen en annexos a les vies públiques o a parcs i jardins, almenys una de les cabines per a cada sexe haurà de complir els següents requisits:
a) Les portes han de tenir una amplària mínima de 0,80 metres i han d'obrir-se cap a l'exterior.
b) Entre nivell de paviment i 0,70 metres d'altura respecte del sòl haurà d'haver-hi un espai lliure de maniobra d'1,50 metres de diàmetre com a mínim, que permetrà el gir complet de 360º a un usuari en cadira de rodes.
c) L'inodor estarà a una altura entre 0,40 metres i 0,50 metres respecte del sòl.
d) En l'acostament lateral a l'inodor es deixarà un espai diàfan, almenys en un dels seus extrems, de 0,80 metres d'amplària per a allotjar la cadira de rodes i permetre el trasllat, tindrà un fons mínim de 0,75 cm fins a la vora frontal de l'aparell, per a permetre les transferències als usuaris de cadires de rodes.
e) Així mateix es disposarà d'un espai lliure de 0,80 metres de diàmetre enfront de l'inodor.
f) Disposarà de dues barres de suport, abatibles les del costat o costats per on s'efectue la transferència. Tindran una altura entre 0,70 metres i 0,80 metres per damunt del sòl i 0,85 metres de longitud i permetran suportar el pes de les persones en el trasllat lateral a l'inodor. La distància de l'eix de les barres a l'eix de l'inodor estarà compresa entre 0,30 metres i 0,35 metres i de l'eix de la barra abatible a paret lateral entre 0,70 metres i 0,90 metres. La secció de les barres serà preferentment circular i de diàmetre comprés entre 30 i 40 mm. La separació entre paret i un altre element estarà compresa entre 45 mm i 55 mm. El seu recorregut serà continu, amb superfície no esvarosa.
g) El porta–rotllos de paper higiènic se situarà en un lloc fàcilment accessible des de l'inodor i a una altura entre 0,60 metres i 0,70 metres, és aconsellable incorporar-lo en una de les barres per a la transferència.
h) Disposarà d'un lavabo sense pedestal ni mobiliari inferior que dificulte l'acostament de les persones amb cadira de rodes. El buit lliure entre el sòl i la pila haurà de tenir entre 0,65 metres i 0,75 metres.
i) Els espills, en cas d'existir, es col·locaran de forma que quede situat el cantó inferior a una altura màxima de 0,90 metres.
j) Tots els accessoris es col·locaran de manera que els seus mecanismes d'accionament se situen a una altura compresa entre 0,90 metres i 1,00 metres respecte del sòl.
k) Les aixetes i tiradors s'accionaran mitjançant mecanismes de palanca, o un altre mecanisme fàcilment accionable que no requerisca el gir del canell. Els tiradors de les cabines disposaran de senyalització lliure-ocupat.
l) Als serveis d'homes o dones és aconsellable que existisca senyalització tàctil sobre el tirador, mitjançant una lletra H (homes) o D (dones) en alt relleu.
m) Les portes de les cabines hauran de deixar una banda lliure al sòcol i una altra en la superior, possibilitant una comunicació visual en cas d'emergència.
n) La senyalització lluminosa d'emergència haurà de situar-se de manera que puga ser percebuda des de qualsevol punt de les neteges, inclòs l'interior de les cabines, i si fóra necessari caldria disposar diverses unitats.
o) El paviment serà de les característiques assenyalades en l'article 15. Quan s'instal·len bateries d'urinaris, almenys un es col·locarà a 0,45 metres del sòl, sense pedestals ni ressalts.
Figura 10. Espai exterior dels lavabos públics
Figura 11. Espai interior als lavabos públics
Article 14. Parcs, jardins i espais naturals
Els itineraris per a vianants a parcs i jardins compliran el que especifica l'article 1, a més de satisfer els següents requisits:
a) Les zones enjardinades de les voreres que siguen confrontants amb l'itinerari per a vianants però no se situen sobre aquest, disposaran d'un rastell perimetral d'altura mínima de 5 centímetres en els seus costats adjacents a la banda de pas per a vianants.
b) Es prohibeixen les delimitacions amb cables, cordes o semblants.
c) Les plantacions d'arbres no envairan els itineraris per a vianants amb branques o troncs inclinats deixant un pas lliure no inferior a 2,20 metres d'altura.
Article 15. Paviments
A l'efecte d'aquest reglament, els paviments hauran de complir els següents requisits:
a) El paviment ha de ser dur, amb un grau de lliscament mínim, encara en el supòsit d'estar mullat, i estar executat de tal forma que no presente rebaves, banquetes ni vorells.
b) Un paviment amb un grau de lliscament mínim és el que té un coeficient de resistència al lliscament major o igual a 50, determinat segons l'informe UNE 41500; aquest coeficient de resistència equival a un coeficient dinàmic de fricció de 0.40.
c) Si en l'itinerari hi ha paviments blans (parcs i jardins), aquests han de tenir un grau de compactació adequat, que com a mínim garantisquen un 90% del Próctor modificat.
d) Els escocells aniran coberts amb reixes i altres elements enrasats amb el paviment circumdant quan la distància de la vora de l'element a la façana siga inferior a 3 metres. En el cas en què fora superior a 3 metres, l'escocell pot quedar descobert.
e) Les reixes i registres es col·locaran enrasades amb el paviment circumdant. L'amplària de les reixetes i buits no ha de superar els 2 centímetres en la seua dimensió major i han d'orientar-se en el sentit perpendicular a la marxa.
f) Els guals per a vianants seran detectats mitjançant una franja d'1,20 metres d'amplària de paviment senyalitzador que abaste des de la façana fins a la calçada, i està situada en el centre del gual.
g) Davant els accessos en els passos per a vianants elevats i subterranis, escales i rampes s'haurà de col·locar una franja d'1,20 metres d'amplària amb un paviment senyalitzador.
h) Paviment senyalitzador és aquell que té distinta textura i color que la resta del paviment i complirà amb les especificacions del Projecte de Norma Espanyola N-127029.
Article 16. Il·luminació
a) El nivell d'il·luminació general, durant la nit, en un entorn urbà serà com a mínim de 10 lux al nivell de sòl.
b) En els passos per a vianants elevats i subterranis, escales, rampes i elements semblants, la il·luminació tindrà un nivell mínim de 15 lux al nivell de sòl.
Capítol 4. Mobiliari urbà
Article 17. Mobiliari urbà
1. Mobiliari urbà és el conjunt d'objectes existents a les vies i espais lliures públics, superposats o adossats als elements d'urbanització o edificació, com poden ser els semàfors, senyals, panells informatius, cartells, cabines telefòniques, fonts, papereres, marquesines, seients, quioscos i qualsevol altre element de naturalesa anàloga, tant els que se situen de forma eventual com permanent.
2. El mobiliari urbà haurà de complir els següents requisits:
a) Els elements urbans d'ús públic, es dissenyaran i ubicaran de forma que puguen ser usats per tots els ciutadans, i són fàcilment detectables per contrast de color amb el seu entorn i comptaran amb un disseny que incorpore la seua projecció horitzontal fins al sòl i no presente arestes.
b) Els elements de mobiliari urbà estaran ubicats de forma que no envaïsquen la banda lliure per a vianants.
Article 18. Locutoris i cabines telefòniques
A l'efecte d'aquest reglament hauran de complir els següents requisits:
a) Les cabines telefòniques obertes, d'informació, i altres anàlegs, hauran de dissenyar-se de forma tal que els elements de manipulació estiguen a una altura entre 0,70 metres i 1,00 metres.
b) Els dials seran de teclat, manejables per persones amb problemes de manipulació i la numeració serà ben visible per la seua grandària i contrast.
c) Compliran les condicions mínimes d'accessibilitat establides en el present reglament i cuidaran que el seu pis estiga a nivell del sòl confrontant.
d) Davant aquestes es podrà inscriure un cercle lliure d'obstacles d'1,50 metres de diàmetre en el nivell adaptat i d'1,20 metres de diàmetre en el nivell practicable.
e) Les cabines telefòniques de tipus tancat, hauran de tenir una amplària mínima de 0,90 metres i un fons d'1,20 metres. La porta haurà de deixar una amplària lliure d'almenys 0,80 metres i no envair l'espai interior. Els aparells telefònics hauran de situar-se de forma que l'altura dels elements de manipulació estiguen compresos entre 0,70 metres i 1,00 metres.
f) Es facilitarà l'ús de telèfon públic a persones sordes i amb deficiències auditives, segons les possibilitats que la tècnica permeta.
Article 19. Semàfors i elements de senyalització
Els semàfors i elements de senyalització hauran de reunir els següents requisits:
a) Els semàfors per a vianants instal·lats a vies públiques l'encreuament dels quals supose un gran risc per a persones invidents, estaran dotats d'elements que els indiquen en quina situació es troba el semàfor.
b) En la programació dels semàfors es recomana considerar que el temps de duració del pas del vianant siga aquell que permeta creuar el carrer a una velocitat de 0,5 metres/segon, més 5 segons de reacció a l'inici de la marxa.
c) En el cas que el semàfor dispose d'activació manual, aquesta s'ha de situar a una altura compresa entre 0,90 metres i 1,00 metres.
d) Els elements de senyalització es disposaran en el terç exterior de la vorera sempre que l'amplària lliure restant siga superior a 1,50 metres. Si aquesta dimensió fóra menor es col·locaran adossats a la façana, a una altura superior a 2,50 metres.
e) Els suports verticals de senyals i semàfors tindran una secció de cantells arredonits.
f) No existirà cap senyal o element adossat als suports a una altura inferior a 2,20 metres.
Article 20. Quioscos, mostradors i finestretes
El mobiliari d'atenció al públic, com quioscos comercials, mostradors, finestretes/guixetes, etc. compliran amb les disposicions generals i les següents específiques:
a) El front destinat a l'atenció al públic s'ha de situar de manera que es permeta inscriure un cercle lliure d'obstacles d'1,50 metres de diàmetre en el nivell adaptat i d'1,20 metres de diàmetre en el nivell practicable, sense interferir la banda lliure per a vianants.
b) Haurà de tenir, totalment o parcial, una altura màxima respecte del sòl de 0,85 metres. Si disposa d'aproximació frontal, la part inferior quedarà lliure d'obstacles en una amplària de 0,90 metres i el nivell del paviment i 0,70 metres d'altura respecte del sòl per a permetre l'aproximació d'una cadira de rodes.
c) Estaran disposats de forma que no suposen obstacle o ixents sense base en el sòl en zona de pas i el seu disseny no presentarà cantons ni arestes.
Article 21. Màquines interactives: expenedores, caixers automàtics, punts d'informació, etc.
a) Sempre que tècnicament siga possible, la informació es transmetrà visualment i almenys a través d'un altre sentit: oïda o tacte.
b) El teclat se situarà a una altura entre 0,80 metres i 1,00 metres i lleugerament inclinat.
c) La pantalla s'instal·larà lleugerament inclinada entre 15º i 30º i a una altura entre 1,00 metres i 1,40 metres.
d) Els moneders, targeters i la resta d'elements de manipulació se situaran a una altura entre 0.90 metres i 1,00 metres.
e) La recollida dels bitllets o productes expesos serà accessible per a persones amb problemes de mobilitat o manipulació, i estaran situats a una altura compresa entre 0,70 metres i 1,00 metres.
f) Davant aquests es podrà inscriure un cercle lliure d'obstacles d'1,50 metres de diàmetre en el nivell adaptat i d'1,20 metres de diàmetre en el nivell practicable.
g) Els pannells d'informació se situaran a una altura que permeta, per la grandària de lletra i contrast cromàtic, la lectura a tot tipus d'usuari.
Article 22. Bancs
D'entre els bancs situats en un mateix entorn urbà, una proporció adequada d'aquests haurà de complir els següents requisits:
a) En els bancs l'altura del seient ha de ser 0,45 ± 0,02 metres. La profunditat del seient ha d'estar compresa entre 0,40 metres i 0,45 metres.
b) Els bancs han de tenir respatller i la seua altura ha de ser com a mínim de 0,40 metres.
c) Han de tenir reposabraços en els extrems.
Article 23. Altres
1. Els fems es disposaran a contenidors especials situats a la calçada, de forma que aquests siguen de fàcil manipulació des d'un itinerari per a vianants. Es prohibeix expressament situar els contenidors de fems a les voreres.
2. Les boques de contenidors, bústies, papereres i altres elements d'ús públic anàlegs estaran situats entre 0,70 metres i 1,00 metres d'altura.
3. Les canelles o aixetes de les fonts per a subministrament d'aigua potable estaran situades a una altura de 0,70 metres, sense obstacles o bords per a accés i podran accionar-se fàcilment.
4. Els elements provisionals, com terrasses de bars o cafeteries, llocs de venda o exposició, etc. han d'organitzar-se de forma alineada en el tram més pròxim al rastell, de forma que en cap cas envaïsquen la banda lliure per a vianants.
5. Els pilons situats en itineraris per a vianant han de tenir una altura mínima de 0,40 metres i han d'estar separats entre si entre 1,20 metres i 1,50 metres. El seu color ha de contrastar visualment amb el seu entorn.
Capítol 5. Protecció i senyalització de les obres a la via pública
Article 24. Protecció i senyalització de les obres a la via pública
A l'efecte d'aquesta ordre, els elements de protecció i senyalització de les obres a la via pública han de complir les següents condicions:
a) Les bastides, rases o qualsevol altre tipus d'obres a la via pública hauran de senyalitzar-se i protegir-se mitjançant barreres estables i contínues que romandran il·luminades tota la nit, es disposaran aquestes de manera que ocupen tot el perímetre dels abassegaments materials, rases, cales o obres anàlogues, i separades d'aquestes almenys 0,5 metres.
b) No s'utilitzaran cordes, cables, malles o semblants, com a elements de protecció.
c) Les proteccions estaran dotades de llums roges que romandran enceses tota la nit.
d) Quan les obres afecten les condicions de circulació d'un itinerari per a vianants, hauran d'adoptar-se les mesures necessàries, a fi que, mentre no s'acaben, aquest puga ser utilitzat per persones amb mobilitat reduïda. Haurà de garantir-se una banda lliure per a vianants practicable.
e) La tanca de protecció haurà de tenir els elements longitudinals escalonats de forma que l'altura mínima i màxima respecte del sòl siga de 0,15 metres i 0,90 metres, respectivament.

linea
Mapa web