Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Ordre de 5 de novembre de 1991, de la Conselleria de Treball i Afers Socials, per la qual convoca ajudes en matèria de Serveis Socials per a 1992, i modifica l'Ordre de la Conselleria de Treball i Seguretat Social de 14 de desembre de 1990.

(DOGV núm. 1667 de 20.11.1991) Ref. Base de dades 3266/1991

Ordre de 5 de novembre de 1991, de la Conselleria de Treball i Afers Socials, per la qual convoca ajudes en matèria de Serveis Socials per a 1992, i modifica l'Ordre de la Conselleria de Treball i Seguretat Social de 14 de desembre de 1990.
L’aprovació per les Corts Valencianes de la Llei 5/1989, de 6 de juliol, de Serveis Socials, de la Generalitat Valenciana, i la seua normativa de desplegament, en especial el Decret 40/1990, de 26 de febrer, del Consell de la Generalitat Valenciana, sobre registre, autorització i acreditació dels serveis socials de la Comunitat Valenciana, han suposat un progrés important per ala consolidació definitiva del sistema públic de serveis socials, i la posada en funcionament dels instruments necessaris per a conferir crèdit a la creixent fiabilitat de l'administració social valenciana; aquestes exigències deriven de les competències exclusives assumides per la Generalitat Valenciana en virtut de l’Estatut d’autonomia i de la clara consciència dels diferents agents socials.
La Generalitat Valenciana, a través de la Conselleria de Treball i Afers Socials, està desenvolupant des de fa diversos anys un esforç considerable en la implantació i desenrotllament del sistema públic de serveis socials, i col·labora i presta assistència tècnica i financera a les corporacions locals i institucionals sense intenció de guanys, en aquelles actuacions adreçades a contribuir al benestar social d'aquells sectors de població amb greus mancances de dotacions socials, a fi de corregir els desequilibris en la distribució dels recursos. En aquest sentit, durant 1991, l’Ordre de 14 de desembre de 1990, es va configurar per a establir les condicions i requisits generals per a accedir a l’esmentat pla d'ajudes, amb un plantejament de futur i prorrogable per a exercicis posteriors.
D'acord amb aquest plantejament, aquesta ordre es configura en una doble vessant: renovar, d'una banda, els aspectes que estableix la disposició addicional primera de l’Ordre de 14 de desembre de 1990, mantenint l'articulat general de la mateixa, i, d'altra banda, adequar-se a la nova situació plantejada per l'aprovació del reglament orgànic i funcional de l’Institut Valencià de Serveis Socials pel Decret 168/1991.
Alhora, es pretén que siga un instrument vàlid per a la implantació i desenvolupament dels aspectes regulats pels decrets 40 i 132 de 1990 que incideixen en la racionalització i normalització dels recursos socials. Per últim, es vol aconseguir un triple objectiu: avançar en la línia dels concerts, explicitar els criteris d'avaluació de les peticions i avançar els terminis de sol·licitud i presentació d'aquests per a afavorir una millor planificació de la gestió per part dels centres i serveis.
Fent ús de les atribucions que m'han estat conferides a l'article 35 e, de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià, art. 7.4 del Decret 36/88, de 21 de març, i art. 4,d del Decret 168/1991, de 30 de setembre,
ORDENE:
Article primer. Ajudes convocades
1. Es convoquen ajudes en matèria de serveis socials per a l'any 1992, en:
1.1. Serveis socials generals en els conceptes següents:
1.1.1. Ajudes per a serveis socials generals, gestionats per mancomunitats o ajuntaments.
- Ajudes per al pagament de salari i seguretat social dels equips base, integrats per un o diversos professionals de l’acció social.
- Ajudes per al manteniment de centres socials, com recursos bàsics dels serveis socials generals.
- Ajudes per als programes d'atenció bàsica definits en l’article 3,c de l’Ordre, de 14 de desembre de 1990, del Conseller de Treball i Afers Socials.
1.1.2. Ajudes per a programes de convivència d'integració comunitària, gestionats per associacions de caràcter privat sense intenció de guanys.
1.2. Serveis socials especialitzats en els conceptes següents:
- Manteniment.
- Activitats.
1.3. Prestacions econòmiques individualitzades.
En l'annex d'aquesta ordre s'hi relaciona la documentació que han de presentar en cada cas els interessats i els criteris per a la seua avaluació.
2. El termini de presentació de sol·licituds serà el següent:
2.1. Per a serveis socials generals i especialitzats des del dia següent a la publicació d'aquesta ordre fins el 20 de desembre de 1991.
2.2. Per a prestacions econòmiques individualitzades, des de 1'l de gener fins al 31 d'octubre de 1992.
3. Les sol·licituds presentades, corresponents a l'exercici anterior i que no hagen estat resoltes, no hauran d'aportar novament els documents, tret del cas que hagen canviat les circumstàncies que motivaren la primera petició.
Article segon
Es modifica l'article 27 de l’Ordre, de la Conselleria de Treball i Afers Socials, de 14 de desembre de 1990 (DOGV 1447), i queda així:
«Contra les resolucions que dicten els caps de les àrees territorials de serveis socials, podrà interposar-s'hi recurs d’alçada davant el Director de l’Institut Valencià de Serveis Socials, en el termini de 15 dies hàbils comptadors a partir del dia següent de la notificació de la resolució.
»Les resolucions que dicten el Director de l’Institut Valencià de Serveis Socials i el Conseller de Treball i Afers Socials, fent ús de les atribucions conferides per l'article anterior, posen fi a la via administrativa, i només podrà interposar-s'hi recurs de reposició previ al recurs jurisdiccional en la forma prevista per la legislació vigent.»
DISPOSICIONS ADDICIONALS
Primera
La Conselleria de Treball i Afers Socials publicarà, a través d'una resolució, les dotacions pressupostàries màximes per a cada tipus d'ajuda, després d'aprovar la Llei de Pressupostos de la Generalitat per a 1992, i els mòduls econòmics màxims corresponents als serveis socials especialitzats i prestacions econòmiques individualitzades.
Segona
Les prestacions econòmiques individualitzades, en la seua modalitat de prestacions econòmiques reglades, es regiran pels convenis que a l'empara del Decret 132/1990, subscriga la Generalitat amb les corporacions locals, a través de la corresponent convocatòria.
DISPOSICIO FINAL
Aquesta ordre entrarà en vigor l’endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 5 de novembre de 1991.
El Conseller de Treball i Afers Socials,
MARTIN SEVILLA I JIMENEZ
ANNEX I
Serveis socials generals
1. SERVEIS SOCIALS GENERALS
Primer
La selecció dels programes que hagen de finançar-se en el conveni de 1992 correspondrà a les àrees territorials.
Segon
Només se subvencionaran aquells programes que es troben el l’àmbit dels serveis socials en els terminis que queden definits en el Pla d'Ordenació de Serveis Socials i en el Pla de Mesures d'Inserció Social i l’ordre que el desplega.
Tercer
El percentatge que s’assignarà a cadascun dels programes atendrà als següents factors de caràcter general:
a) Nivell d'execució i avaluació de l’esmentat programa en l’exercici de 1991.
b) El pressupost que la corporació local dedica als serveis socials en relació al pressupost general d'aquella.
c) Les necessitats objectives del municipi, originades per la seua problemàtica social.
d) La demanda existent en el municipi formulada amb anterioritat i no atesa per falta de pressupost.
e) La dotació de recursos ja existents en el municipi en relació als indicadors establerts en la zona.
f) La col·laboració de l'ajuntament amb els centres de l’Institut Valencià de Serveis Socials, amb especial referència a aquells serveis socials especialitzats que transcendeixen a l’àmbit municipal.
g) La participació de les diputacions provincials en el manteniment i finançament dels programes corresponents.
h) Les competències i responsabilitats en matèria de serveis socials dels municipis, d'acord amb els preceptes de la Llei 7/1985, de Bases de Règim Local.
Quart
La documentació que han de presentar les corporacions locals per a l’establiment del Conveni de Serveis Socials Generals serà la següent:
a) Instància degudament emplenada, firmada per l'alcalde- president de l’ajuntament o mancomunitat sol·licitant el conveni. Quan concórreguen diversos ajuntaments en una mateixa sol·licitud, la instància serà firmada pel facultat a tal efecte pel ple de l'ajuntament respectiu.
b) Relació dels serveis socials que té l'ajuntament i programes que pretén desenvolupar i detall de la consignació pressupostària de cadascun d'ells.
L’Area Territorial de Serveis Socials corresponent trametrà als sol·licitants una proposta de conveni que haurà de ser aprovada pel ple de l'ajuntament que facultarà l'alcalde perquè el signe. La certificació de l'acord serà remesa a l’Area Territorial de Serveis Socials.
Cinqué
El Director de l’Institut Valencià de Serveis Socials, podrà, previ informe motivat de l'Area Territorial corresponent, minorar l’import del conveni si el grau d’execució dels programes justifiqués la minva esmentada. Amb la firma del conveni s’entenen acceptades per la corporació col·laboradora les facultats del Director de l’Institut en ordre a modificar la quantia del conveni i a interposar les seues clàusules.
2. PROGRAMES DE CONVIVENCIA I COOPERACIO
Primer
Les associacions sense intenció de guanys podran sol·licitar subvencions o convenis per a 1992, d'acord amb el que preveu l'article 3.2 de l'Ordre de 14 de desembre de 1990, sempre que reunesquen les condiciones següents:
a) Estar inscrita en l'Institut Valencià de Serveis Socials.
b) Tenir com a funció principal l'atenció a aquells grups sòcio- assistencials que la Llei de Serveis Socials, en el seu article 4, considera àrees d'intervenció prioritària.
c) Acordar amb els serveis socials generals del municipi i amb l’Institut Valencià de Serveis Socials, si el seu àmbit és supramunicipal, la coordinació dels seus programes i actuacions.
Segon
Tindran prioritat aquells programes destinats a:
- La convivència de la tercera edat.
- La implantació de les mesures d'inserció establertes pel Pla d'Integració.
- La convivència i integració de les persones discapacitades.
- La convivència i integració de les minories ètniques.
- La prevenció i reinserció de toxicòmans.
- L’acolliment familiar.
Tercer
Queden expressament exclosos d'aquestes ajudes aquelles associacions la funció principal de les quals siga objecte d'altres convocatòries.
Les entitats sol·licitants hauran d'aportar la documentació exigida per als serveis socials especialitzats en els termes que estableix l'annex II, 1, B.
ANNEX II
Serveis socials especialitzats
Primer
Amb relació a la documentació es tindrà en compte el següent:
- Cada entitat haurà de sol·licitar les subvencions pels conceptes que estime oportuns en una única instància, a partir de la qual es formularà un expedient bàsic del qual se'n derivaran peces separades per conceptes subvencionables les que podran resoldre's independentment.
- La instància, segons model oficial, es retirarà de les àrees territorials de serveis socials, i serà subscrita per aquella persona que tinga la representació legal de l’entitat.
- Les entitats sol·licitants hauran d'aportar la documentació específica següent, i qualsevol altra que segons l’Area Territorial de Serveis Socials es considere necessària:
A) Per a manteniment:
S'emplenaran adequadament els apartats següents de la instància, en model oficial:
- Pressupost d'ingressos i despeses de la gestió ordinària de l’exercici per al qual se sol·licita la subvenció.
- Relació de la plantilla del personal del centre.
- Programa d’actuació del centre per a l’exercici sol·licitat i memòria de l’exercici anterior.
- En el cas de residències i centres assistencials, relació nominal de beneficiaris, assenyalant les seues pensions, ajudes i aportacions.
B) Per a activitats i programes:
- Pressupost del programa o activitats a realitzar, detallat en partides i amb la seua justificació.
Segon
Les prioritats s'establiran en funció d'atendre les necessitats dels centres que actualment estan en funcionament i en segon lloc els de nova creació sempre que disposen de les autoritzacions pertinents i s'adeqüen a la planificació de l'Institut Valencià de Serveis Socials.
ANNEX III
Prestacions econòmiques individualitzades
Primer
Aquestes disposicions són d'acompliment obligat per als municipis i mancomunitats que tinguen subscrit conveni amb la Conselleria de Treball i Afers Socials en matèria de prestacions econòmiques individualitzades i les àrees de serveis socials.
Segon
S'entén per ajuda individual aquella que es atorgada de manera directa al propi beneficiari o al seu representant legal per a satisfer una necessitat individual o de nucli familiar amb l’objectiu de remeiar una situació greument deteriorada, d'urgent necessitat o amb greus problemes específics que afecten la seua autonomia personal, social i econòmica, amb l’objectiu d'aconseguir el seu normal desenrotllament humà i social i que no puga resoldre amb mitjans econòmics propis.
Tercer
Tindran consideració de prestacions econòmiques individualitzades les modalitats següents:
1. Prestacions econòmiques reglades.
2. Ajudes d’emergència.
3. Desenvolupament personal.
4. Atenció institucionalitzada.
Quart
La concessió d'aquest tipus d'ajuda va determinada per dos factors:
a) L’existència d'una necessitat reconeguda.
b) La insuficiència de recursos econòmics per a satisfer-la. A tal efecte la renda per càpita per a aquest exercici queda establerta en la quantia de 320.000 pessetes anuals per a les ajudes d’emergència.
Cinqué. Determinació del límit d'ingressos
Hom considerarà ingressos familiars la totalitat dels ingressos procedents de tots i cadascun dels membres computables de la família. Han de ser considerats tots els ingressos provinents de salaris, propietats, interessos bancaris... incloses les pensions o ajudes de qualsevol dels seus membres, corresponents a institucions públiques. Es consideraran membres computables aquells que conviuen en el domicili familiar.
Els ingressos estan referits a imports en brut.
La renda per càpita resulta al dividir els ingressos pel nombre de membres.
Sisè
La quantia de les ajudes individuals no podrà excedir, en cap cas, el cost de la necessitat que tracten de cobrir.
Seté
La quantia màxima a atorgar ve estipulada a través dels mòduls que s'estableixen per als diferents tipus d'ajudes, i mai no han de ser superats.
Vuité
La quantia concedida estarà en funció dels ingressos globals familiars i s’aplicaran els percentatges corresponents en funció a la despesa a efectuar.
Nové
La concessió d'una ajuda de caràcter individual serà incompatible amb el benefici gratuït i simultani dels serveis que cobresquen els mateixos supòsits i necessitats per als quals es va sol·licitar l'ajuda, bé perquè es presten directament per institucions públiques o privades que tinguen concedida una subvenció pública o bé perquè funcionen en règim de conveni. També serà incompatible amb una altra subvenció de diferent organisme per a la mateixa finalitat. Per tant s’estableix el principi general d'incompatibilitats de les ajudes individuals i institucionals que només seran compatibles quan presenten diferent naturalesa i finalitat.
Deu. Tipus i característiques de les prestacions
Hom estableix els següents tipus de prestacions en funció de les característiques de la necessitat que l’individu presenta i de la incidència que pot tenir en el seu procés personal.
1. Prestacions econòmiques reglades.
1.1. Estan adreçades a persones físiques o unitats de convivència que no tinguen mitjans de subsistència, amb l’objectiu de donar suport a la seua integració social.
1.2. Les condicions, requisits i procediments administratius venen establerts per l’Ordre, d'11 de setembre de 1990, de la Conselleria de Treball i Afers Socials, per la qual es desplega el Decret 132/1990, de 23 de juliol, del Consell de la Generalitat Valenciana, que aprovava el Pla de Mesures d'Inserció Social a la Comunitat Valenciana.
1.3. Per a la concessió del PER serà condició necessària la prèvia formalització del conveni entre l'ajuntament del sol·licitant i la Conselleria de Treball i Afers Socials, tret de l’excepció contemplada en l'article 8 de l’Orde d'11 de setembre.
2. Ajudes d’emergència.
2.1. Són les ajudes econòmiques de caràcter extraordinari destinades a pal·liar situacions d’emergència de persones amb coses independents afectades per un estat de necessitat. Van dirigides a la unitat de convivència.
2.2. Tenen caràcter finalista i seran incompatibles amb qualsevol altra prestació pública, dret o percepció econòmica o ingrés privat que puga correspondre al beneficiari o a un altre membre de l’habitatge per a la mateixa finalitat.
2.3. En casos excepcionals i en virtut de la gravetat de la situació sòcio- econòmica justificada en els informes pertinents podran ser complementàries.
2.4. Serà requisit d'aquesta ajuda no disposar d'ingressos suficients per a afrontar les despeses que es deriven de la situació d’emergència.
2.5. Es consideraran situacions d’emergència aquelles que originen despeses extraordinàries per a cobrir necessitats específiques de caràcter bàsic i urgent, con és ara:
a) Despeses imprescindibles per a l’ús de l’habitatge habitual.
b) Despeses excepcionals en què concórren circumstàncies de greu o d'urgent necessitat social i es consideren d'interés per a l'atenció de persones amb important problemàtica.
c) Despeses destinades a cobrir necessitats bàsiques familiars, exclusivament, en el supòsit que l'ajuntament no haja subscrit amb la Conselleria de Treball i Afers Socials un conveni destinat a prestacions econòmiques reglades.
3. Desenvolupament personal. Comprén totes aquelles mesures que actuen directament sobre el subjecte i/o la seua família i que col·laboren al manteniment en el seu entorn social, incrementant la seua autonomia, potenciant les sues possibilitats, afavorint les relacions i la integració en la societat. S'articulen mitjançant les possibilitats següents:
3.1. Ajuda polivalent a domicili. Consisteix en la prestació d'una sèrie de serveis personal al domicili mateix amb la finalitat de cobrir necessitats elementals i conduents a fomentar la seua autonomia personal, evitant el desarrelament del seu entorn i l’ingrés en una institució.
Comprendrà serveis con ara neteja, agençament, maneig: cura personal, preparació de menjars i, en general, atenció a les necessitats que isquen en el desenvolupament de les activitats de la vida diària en tots aquells casos en què a causa de mancances físiques, psíquiques o socials, es necessite l'ajuda d'altres persones que no puguen afrontar les necessitats amb mitjans personals o familiars. De la mateixa manera s'emprendran programes d'atenció educativa en els casos necessaris.
3.2. Capacitat de desplaçament. La necessitat d’atendre la capacitat de desplaçament va referida a facilitar els desplaçaments, per mitjans propis i autònomes d'aquelles persones que pels seus greus problemes motrius tenen obstacles per a la utilització dels mitjans de transport públic.
A aquest l’efecte es consideren:
- Obtenció del permís de conduir.
- Adaptació d'un vehicle de motor.
3.3. Potenciació de relacions amb l’entorn. Les mesures que es preveuen en aquest apartat es destinen a facilitar el desenvolupament de l’individu en el seu entorn, en tots aquells casos en què el subjecte presenta greus problemes motrius o sensorials, per mitjà de:.
A) La utilització d'ajudes tècniques: adaptació funcional de la llar, adquisició d'estris necessaris per al desenvolupament en la vida quotidiana, pròtesis i òstesis auditives.
B) O bé, mitjançant l’eliminació de barreres arquitectòniques que hi hagen a l’habitatge del minusvàiid o ancià i que hi obstaculitzen la seua mobilitat, i que comprén les transformacions o reformes que contribuesquen a remoure els obstacles i facilitar-ne la mobilitat.
3.4. Acollida familiar: famílies educadores. Figura jurídica de caràcter administratiu o judicial que atorga la guarda o assistència del beneficiari a una personal o nucli familiar que substituesca o complemente temporalment la seua.
3.5. Rehabilitació. Sols es procedirà a la concessió d'ajudes per a tractaments subvencionats en l’exercici anterior i que per no haver finalitzat el procés de recuperació requeresca de la continuació en l'actual exercici.
Tenen consideració de tractaments rehabilitadors tots aquells processos dirigits a:
- Prevenir possibles processos degeneratius i potenciar el desenvolupament de les capacitats.
- Aconseguir la rehabilitació dels aspectes deteriorats potenciant al màxim les capacitats residuals.
- Superar els desajusts psíquics o els trastorns psicopatològics reforçant la personalitat i recuperant al màxim les capacitats.
Aquests tractaments han d'estar encaminats a aconseguir la major autonomia personal i social de l'individu, subjecte d'aquests, facilitant la seua integració social.
Es consideren en aquest apartat: Estimulació precoç. Logopèdia. Psicoteràpia.
A fi de possibilitar la percepció d'aquest serveis es podrà concedir ajuda per al transport que hi facilita l'accés. En aquest cas vigeix la limitació de la renda per càpita.
4. Atenció institucionalitzada. Comprèn aquelles mesures de necessària aplicació grau si s'han exhaurit els processos establerts en els apartats anteriors o aquests resulten insuficients per a atendre les necessitats de l'individu que requereix l’atenció especialitzada en un centre, realitzant-se mitjançant la integració en:
4.1. Centres residencials. Tindran consideració de residència, els centres que proporcionen a la persona la convivència en règim de llar i l’atenció especialitzada que requeresca en cada cas.
Onze. Documentació
Instància segons model oficial subscrita pel beneficiari o pel seu representant legal degudament emplenada.
Als barris d'acció preferent, s'hi podran anul·lar diverses sol·licituds, quan es tracte de situacions similars i també fer valer un informe social globalitzat per a tots aquests.
Tant en un supòsit com en l'altre el Cap del Servei Territorial de Serveis Socials o l'alcalde, en el cas de concert, podrà requerir la documentació que justifique els dubtes que han estat exposats en la instància.

linea
Mapa web