Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Ordre de 14 de desembre de 1990, del Conseller de Treball i Seguretat Social, per la qual regula el sistema d'ajudes en matèria de Serveis Socials i convoca ajudes per a 1991.

(DOGV núm. 1447 de 20.12.1990) Ref. Base de dades 3475/1990

Ordre de 14 de desembre de 1990, del Conseller de Treball i Seguretat Social, per la qual regula el sistema d'ajudes en matèria de Serveis Socials i convoca ajudes per a 1991.
L’aprovació per les Corts Valencianes de la Llei 5/1989, de 6 de juliol, de Serveis Socials de la Generalitat Valenciana, i de la normativa de desplegament, especialment el Decret 40/1990, de 26 de febrer, del Consell de la Generalitat Valenciana, sobre registre, autorització i acreditació dels Serveis Socials de la Comunitat Valenciana, han significat un important progrés per a la consolidació definitiva del sistema públic de serveis socials, i també la posada en funcionament de les eines necessàries per tal de conferir crèdit a la creixent fiabilitat a l'administració social valenciana. Exigències aquestes derivades de les competències exclusives assumides per la Generalitat Valenciana en virtut de l’Estatut d’autonomia, i de la clara conscienciació dels distints agents socials.
La Generalitat, per mitjà de la Conselleria de Treball i Seguretat Social, desplega des de fa alguns anys un esforç considerable en la implantació i desplegament del sistema públic de serveis socials, col·laborant i prestant assistència tècnica i financera a les corporacions locals i institucions sense intenció de guanys en aquelles actuacions dirigides a contribuir al benestar social dels sectors de població amb greus mancances de dotacions socials, a fi de corregir els desequilibris en la distribució dels recursos. En aquest sentit, ja durant 1990 ha estat en vigor l’Ordre de 7 de novembre de 1989, norma que va nàixer amb la pretensió de regular amb caràcter estable les transferències econòmiques a realitzar per la Generalitat Valenciana en matèria de serveis socials.
No obstant això, sembla avinent revisar determinats preceptes de la norma, en la mesura que durant 1990 han incidit sobre aquesta diverses disposicions, en especial el Decret 40/1990, el Decret 132/1990, de 23 de juliol, que aprova el Pla de Mesures d'Inserció Social a la Comunitat Valenciana, i també per la pròxima aprovació del reglament orgànic i funcional de l’IVSS, creat per la Llei de Pressupostos de la Generalitat Valenciana per a 1990.
En definitiva, amb aquesta ordre pretén adaptar l’Ordre de 7 de novembre de 1989 a les noves normes que han aparegut durant aquest últim any, i a més d'això introduir dues noves notes que suposen un important avanç en el sistema d’ajudes pel que fa als serveis socials: racionalitzar i temporalitzar els procediments per tal de resoldre els distints expedients, i subratllar l’element planificador en la transferència de recursos. La planificació es tradueix en el convenciment que la subvenció no és la figura adequada per solucionar els problemes socials, i són preferibles les tècniques de conveni i concertació i fer explícits els criteris per avaluar les peticions i potenciar la solidaritat entre les distintes parts del territori.
La planificació es configura, per tant, com a exigència ineludible per articular les aspiracions socials amb les limitacions que de cara al reconeixement d'obligacions pot assumir la Generalitat Valenciana, d'acord amb les directrius que, per a cada exercici, determinen les corresponents lleis de pressupostos de la Generalitat Valenciana.
En atenció d'aquests motius, i fent ús de les facultats que em confereix l'article 35, e de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià, i l'article 7.4 del Decret 36/88, de 21 de març,
ORDENE:
TITOL I
Ajudes I Subvencions
Article 1
1. Les convocatòries per tal de concedir ajudes a càrrec de les dotacions pressupostàries en matèria de serveis socials es realitzaran segons les disposicions d'aquesta ordre, sense perjudici de l'aplicació de totes les normes que regeixen el règim jurídic de l’Administració de la Generalitat i les seues entitats autònomes, especialment pel que fa a la pressupostària.
2. Per a cada exercici pressupostari es podran concedir ajudes i subvencions pels conceptes següents:
a) Serveis socials generals
b) Serveis socials especialitzats
C) Prestacions econòmiques individualitzades, en les diverses modalitats regulades en l'article 18 d'aquesta ordre.
3. Després d'aprovats els pressupostos generals del corresponent exercici, l’òrgan competent de la Conselleria de Treball i Seguretat Social farà públics els crèdits que per a cada tipus d'ajuda vagen a ser destinats, amb indicació de quantia màxima, aplicació pressupostària i línia de subvenció.
CAPITOL I
Serveis socials generals
Article 2 Ambit.
Anualment es faran convocatòries d'ajudes per tal de contribuir a la implantació i desplegament dels serveis socials generals de caràcter global i polivalent, organitzats sota responsabilitat pública, que atenen la problemàtica social de qualsevol ciutadà o ciutadana, el desenvolupament comunitari i la qualitat de vida de la població i la prevenció primària de situacions de segregació o marginació.
Article 3. Objecte de l'ajuda.
1. Les ajudes destinades als serveis socials generals, podran ser de tres tipus:
a) Ajudes per al pagament de salaris i Seguretat Social dels professionals dels equips de base integrats per un o alguns dels professionals de l’acció social.
b) Ajudes per al manteniment i equipament de centres socials com a recurs bàsic dels serveis socials generals.
c) Ajudes per als programes següents d'atenció bàsica:
1. Programa d'informació, assessorament i orientació sobre els drets i recursos socials existents per a la resolució de les necessitats.
2. Programa d’emergència social l’objecte del qual és l'atenció de les necessitats bàsiques de les persones que no les poden satisfer per elles mateixes.
3. Programes de convivència l’objectiu dels quals és afavorir la integració comunitària i facilitar:
3.a. Programa d'ajuda polivalent a domicili, encaminat a atendre les persones en el seu medi, fomentant-ne l'autonomia personal.
3.b. Programa d'acolliment familiar l’objectiu del qual és promoure l'acolliment temporal en família de les persones sotmeses a unes condicions específiques en llur primer entorn familiar que influeixen negativament en llur desenvolupament i benestar.
4. Programa de cooperació social l’objecte del qual és potenciar la vida de la comunitat, afavorint la participació en tasques comunes, fomentant la iniciativa social i el voluntariat.
5. Programa d'intervenció social en grups d'alt risc per a la prevenció i inserció en el medi social.
Aquests programes d’atenció bàsica estaran definits per la Direcció General de Serveis Socials per tal de garantir en cada municipi els mínims que la legislació autonòmica declara necessaris.
2. Amb caràcter extraordinari podran fer-se convocatòries d'ajudes destinades a finançar programes de convivència i integració comunitària gestionats per associacions de caràcter privat sense intenció de guany, en els sectors i conceptes que siguen fixats en cada exercici. Aquestes ajudes es tramitaran i resoldran segons allò establert per a serveis socials especialitzats en el Capítol II d’aquest Títol.
Article 4. Sol·licitants.
Podran sol·licitar les ajudes per a serveis socials generals les corporacions locals, les agrupacions d'ajuntaments i les mancomunitats.
Article 5. Formalització.
L’ajuda s'articularà per mitjà de convenis que podran ser bilaterals entre la Conselleria de Treball i Seguretat Social i el corresponent ajuntament o ajuntaments (mancomunitats o agrupacions) o comptar amb la incorporació de la corresponent diputació provincial, afectada pel pla d'actuacions amb les diputacions provincials, a fi de col·laborar en les tasques de coordinació i planificació que preveu la Generalitat Valenciana en matèria d'assistència social i determinades en el pla d'actuacions.
Article 6. Obligacions dels beneficiaris.
- Coordinar-se amb l’òrgan competent pel que fa als serveis socials en la planificació que aquesta elabore, i presentar el programa i la justificació de l'ajuda que es concedesca.
- Col·laborar en el seguiment i avaluació que realitzarà la comissió tècnica, segons s’estableix en el pla d'actuació conjunt.
- No minorar ni anul·lar la consignació que s'haja previst inicialment en el pressupost per a aquesta finalitat.
- Comunicar la percepció de qualsevol altre ingrés o ajuda d’idèntica o anàloga naturalesa.
Article 7. Import.
L’aportació de les entitats signants del conveni s'acollirà als termes expressats en el pla d'actuació amb les diputacions provincials, quan pertoque, i si hi manca, en el conveni.
Article 8. Documentació.
1. La documentació que hauran de presentar les entitats locals interessades serà establerta anualment per l’òrgan competent en matèria de serveis socials.
2. No hauran de presentar instància sol·licitant formalització de conveni de serveis socials generals les entitats locals que en l’exercici immediatament anterior l’hagen subscrit amb la Generalitat Valenciana.
3. Els serveis territorials de l’òrgan competent en matèria de serveis socials trametran a les entitats locals interessades una proposta de conveni, que l’òrgan competent de la corporació haurà d'aprovar, facultant el president perquè el signe. La certificació de l'acord serà tramesa al Servei Territorial de Serveis Socials.
4. La proposta de conveni serà elaborada segons els criteris que para cada exercici siguen establerts per l’òrgan competent pel que fa als serveis socials, en el marc participatiu que siga establert, els quals hauran de ser publicats al DOGV.
Article 9. Seguiment dels convenis.
El seguiment d'aquests convenis es farà en els termes que estableix el pla d'actuació amb les diputacions provincials o per mitjà de les comissions de seguiment establertes en els convenis bilaterals.
Article 10. Transferències de capital.
Les ajudes per a la construcció, adquisició i reforma s'atindran al que estableix i regula el Capítol II de serveis socials especialitzats, tant pel que fa al procediment com a la manera de l'ajuda.
CAPITOL II
Serveis socials especialitzats
Article 11. Ambit.
Anualment es faran convocatòries d'ajudes per a serveis socials especialitzats dirigits a atendre necessitats socials específiques, en els sectors següents:
1. Discapacitats.
2. Tercera edat.
3. Família, infància i joventut.
4. Dones en situació de risc social.
5. Drogodependents.
6. Minories ètniques.
7. Altres grups marginats.
I en el conceptes següents:
A) Manteniment.
B) Activitats.
C) Equipament.
D) Conservació, reparació i reforma sense canvi d'ús.
E) Ajudes per a construcció
F) Ajudes per a adquisició de solars i immobles.
No podran ser subvencionats els projectes que s'ajusten a programes propis d'altres organismes, sense perjudici de la necessària col·laboració per al cas de matèries concurrents.
Article 12. Sol·licitants.
Podran sol·licitar aquestes ajudes els titulars o representants legals dels centres o serveis, sempre que aquests disposen de:
a) L’acreditació regulada en el Capítol I del Títol III del Decret 40/1990, de 26 de febrer, del Consell de la Generalitat Valenciana.
b) Tanmateix, per als conceptes D, E i F indicats en l’article anterior, serà suficient l'acreditació d'obres i, si pertoca, l’autorització prevista en el Decret 40/1990, sempre que es tracte de centres o serveis que desitgen integrar-se en el sistema públic de serveis socials, i així ho manifesten documentalment en la sol·licitud.
Article 13. Prioritats.
1. Anualment es fixaran per l’òrgan competent en matèria de serveis socials, les actuacions prioritàries pel que fa als serveis socials especialitzats, per a cada sector i concepte, que hauran de ser publicats justament amb la corresponent convocatòria.
2. En tot cas s'haurà de tenir en compte les següents prioritats:
- El Serveis que s’establesquen en la Planificació General dels Serveis Social, atenent a criteris de territorialització demografia, depressió social y dotació de recursos.
- Els ens públics, associacions i les federacions en aquest ordre, quan hi haja duplicitat entre dos o més sol·licitants i siguen els programes equivalents i la qualitat del servei.
- Els programes globals de serveis socials que contemplen accions integrades d'atenció a diversos sectors dels que són objecte en aquesta convocatòria.
Article 14. Obligacions dels beneficiaris.
Tots els sol·licitants d'ajudes per a serveis socials especialitzats adquireixen per la concessió d'aquestes, a més de les obligacions inherents a l'acreditació, les següents:
1. Atendre els requeriments dels serveis territorials de Serveis Socials en satisfacció de la demanda de serveis, respectant sempre les característiques de l’entitat i fora l'adequada qualitat d'aquests.
2. No minorar, ni anul·lar, la consignació que s'haja previst inicialment en el pressupost per a aquesta finalitat.
3. En cas de concessió d'equipament, conservació, reparació i reforma, no variar la seua finalitat en un període mínim de 10 anys.
4. En el cas de concessions per a construcció, adquisició i reforma amb canvi d'us:
- No variar la seua finalitat en un període mínim de 20 anys.
- Assumir l'aportació econòmica per la diferència entre l’import de la concessió i el cost total de l'obra per a la qual es sol·licita la subvenció, de manera que es garantitze l’execució de l’obra sol·licitada i les variacions pressupostàries, si s’originen, en l’execució d'aquestes. La dita aportació haurà d'acreditar-se en el termini dels 30 dies següents a la notificació de la resolució, mitjançant certificat de l'acord adoptat per l’òrgan competent de l'ens o els ens cofinancers, comprometent la seua aportació per a l'exercici vigent i en el cas de despesa plurianual, a més, l'aprovació per l'ens de la despesa plurianual i la seua qualificació com a despesa obligatòria.
5. Les obres hauran dencetar-se en el termini màxim de sis mesos comptadors a partir de la notificació de la concessió de l'ajuda i, dins aquest termini, caldrà remetre a l’òrgan competent en serveis socials, original i còpia validada del contracte d’execució d’obres. Cas de ser necessari un ajornament, es presentarà sol·licitud motivada, la qual serà resolta per l’òrgan competent, que concedirà o denegarà aquest ajornament.
6. Facilitar a l’òrgan competent en matèria de serveis socials tota la informació sobre l’entitat que li siga demanada.
7. Notificar a l’òrgan competent en matèria de serveis socials, la sol·licitud i concessió de tota ajuda per part d'altres organismes públics. Cas que les esmentades ajudes foren diferents de les inicials previstes en la sol·licitud l’entitat sol·licitant sotmetrà l’expedient per a estudi per l’òrgan competent, el qual podrà augmentar o disminuir la quantitat inicialment concedida mitjançant l’oportuna resolució.
Article 15. Exclusions.
Queden expressament exclosos d'aquestes ajudes els conceptes següents:
- Les quotes a associacions o federacions.
- Els serveis específicament acadèmics dels centres o d'anàlogues característiques de competència directa d'altres departaments.
- Equipament subvencionat en exercicis anteriors.
- Equipaments adquirits amb anterioritat a l'1 de gener de l’exercici per al qual es demana.
- Equipament per a obres en curs d'execució. Si la previsió de finalització ho fóra en l’exercici per al qual es demana aquesta ajuda, podrà presentar-se la sol·licitud tot i que per a la seua concessió serà imprescindible presentar el certificat d'acabat d'obres abans del 30 de setembre.
- Obres acabades abans de l'1 de gener de l’exercici per al qual es demana l'ajuda.
- Conceptes auxiliats per altres entitats en més del 70%.
- En general, tots els conceptes que per llur naturalesa puguen ser objecte d'atenció d'altres organismes públics, o derivats d'altres exercicis econòmics.
- En els centres i serveis subvencionats al 100%, qualsevol ingrés addicional suposarà una disminució de la subvenció, la qual es portarà a efecte mitjançant l'adient resolució.
Article 16. Documentació.
La documentació que els sol·licitants hauran de presentar serà determinada anyalment, en cada convocatòria, per l’òrgan competent en matèria de serveis socials.
CAPITOL III
Prestacions econòmiques individualitzades
Article 17. Ambit.
Anualment es farà convocatòria d’ajudes econòmiques per tal de remeiar una situació greument deteriorada, d'urgent necessitat o amb greus problemes que afecten llur autonomia personal, social i econòmica, a fi d'aconseguir llur normal desenvolupament humà i social.
Correspondrà a les corporacions locals la gestió d’aquestes ajudes per mitjà del Conveni de serveis socials generals, i en els termes que aquest expresse. Els serveis territorials de Serveis Socials només tramitaran les sol·licituds quan es produesca una situació excepcional i/o calga informe tècnic especialitzat, amb la justificació prèvia d’aquesta.
Article 18. Objecte.
Les ajudes podran atorgar-se a subjectes concrets, amb caràcter periòdic o per una sola vegada en l’exercici econòmic per a serveis esporàdics i adquisicions puntuals. Les ajudes podran revestir qualsevol de les modalitats següents: prestacions econòmiques reglades, ajudes d’emergència, ajudes per al desenrotllament personal i ajudes d'atenció institucionalitzada.
Article 19. Sol·licitants.
Podran sol·licitar aquestes ajudes les persones que en trobar-se en situació de greu necessitat, reunesquen els requisits següents:
1. Que la renda per càpita de la unitat familiar a què pertany el sol·licitant no supere la quantia anual que per a cada exercici siga establerta en la corresponent convocatòria, aplicant-hi factors correctors segons el nombre de membres de la unitat familiar i el concepte a subvencionar.
2. Que no hagen obtingut ajudes pel mateix concepte i quantia d'altres organismes, en l’exercici per al qual es sol·licita l'ajuda.
3. Que no siguen competència institucional d'altres organismes públics.
4. Que es dispose de la prescripció tècnica on es determine la necessitat de l'acció objecte de l'ajuda, bé pels serveis tècnics municipals o dels serveis territorials de Serveis Socials.
Article 20. Documentació.
La documentació que hauran de presentar els interessats serà fixada en cada convocatòria per l’òrgan competent en matèria de serveis socials.
TITOL II
Procediment
CAPITOL I
Lloc i termini de presentació
Article 21. Lloc de presentació
1. Les sol·licituds d'ajuda per a serveis socials generals i especialitzats, es presentaran, juntament amb la documentació requerida, en el Servei Territorial de Serveis Socials de la província on radique el centre o servei per al qual es demana la subvenció, sense perjudici del que disposa l'article 66 de la Llei de Procediment Administratiu.
2. Us sol·licituds de les ajudes individualitzades es presentaran, juntament amb la documentació requerida, en l'Ajuntament del municipi on residesquen, sense perjudici del que disposa l'article 66 de la Llei de Procediment Administratiu.
Article 22. Terminis de presentació.
1. En cada convocatòria es fixaran el terminis dins els quals hauran de presentar-se les sol·licituds per als distints tipus d'ajuda, que en tot cas, no seran inferiors a un mes per a serveis socials generals i especialitzats.
2. Per a prestacions econòmiques individualitzades podran admetre's i tramitar-se fora del termini establert sol·licituds d'ajudes que no admeten demores, sempre que s'acredite documentalment l'aparició de la necessitat fora del termini normal de presentació de sol·licituds.
En les ajudes individualitzades de caràcter periòdic la sol·licitud de pròrroga, per a l’exercici següent, podrà anticipar-se presentant-se dins els últims mesos anteriors a la finalització de l’exercici corresponent. Això no obstant, la seua regulació i resolució quedarà sotmesa a les prescripcions que es reglen per als exercicis posteriors.
CAPITOL II
Tramitació, resolució i recursos
Article 23. Valoració.
L’òrgan competent en matèria de serveis socials, fixarà anyalment els criteris i, si s'escau, mòduls econòmics, i també els límits màxims d'acord amb les disponibilitats pressupostàries, per a la valoració dels serveis i les limitacions pressupostàries, els quals hauran de ser publicats juntament a la corresponent convocatòria.
Article 24. Tramitació
1. La concessió de les ajudes regulades en aquesta ordre necessitaran la proposta prèvia de les comissions que es constituesquen amb aqueix fi, en la composició de les quals estaran presents, almenys, un representant de les àrees de gestió, iniciativa social i participació, i planificació, i també dels serveis territorials corresponents.
2. L’òrgan competent per resoldre designarà les persones que hagen d’exercir les funcions de president i secretari en cada comissió. En les ajudes que tinguen per destinatari a institucions públiques o privades farà de secretari el cap de la secció competent de la direcció d'àrea, qui estendrà acta de les propostes adoptades, i farà constar els fonaments de la respectiva comissió en efectuar cada proposta.
3. Les distintes comissions elevaran llurs propostes definitives a l’òrgan competent per a la resolució en els terminis següents:.
a) Un mes, des de la finalització del termini de presentació de sol·licituds, per a serveis socials generals i especialitzats.
b) Un mes, des de que la sol·licitud haja estat presentada, per a prestacions econòmiques individualitzades.
Article 25. Instrucció.
L’òrgan competent per a la resolució de l'expedient, a la vista de la documentació existent en cadascun d'aquests i de les obligacions que s'adquireixen per la concessió de l'ajuda, podrà demanar els informes d'organismes i entitats que crega avinent i fer les comprovacions que considere sobre l'exactitud de tot això.
Article 26. Resolució.
Serà competència del Conseller de Treball i Seguretat Social la resolució dels expedients que suposen transferències de capital, a proposta de la Direcció General de Serveis Socials.
Serà competència de la direcció general la resolució de les peticions que es formulen per a ajudes de serveis socials especialitzats, no incloses en l'apartat anterior, sense perjudici del que disposa la Llei de Pressupostos l’expedient juntament amb un informe proposta sobre la conveniència de concedir, reduir o denegar l'ajuda sol·licitada.
Per tal de formular els convenis de serveis socials generals i, si s'escau els especialitzats, s'acomoda al que disposa l’article 21-D en relació amb l'article 35 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre.
Serà competència del Servei Territorial de Serveis Socials la resolució de les sol·licituds que es formulen per a ajudes individuals. En els casos en què aquestes ajudes estiguen convingudes amb la corporació local, serà competència d’aquesta.
Excepcionalment, podran incoar-se d'ofici expedients la finalitat dels quals siga subvencionar despeses ocasionades per internaments o assistència en institucions.
Article 27. Recursos.
Contra les resolucions que dicten els caps dels serveis territorials de Serveis Socials, podrà interposar-se recurs d’albada davant l'Il·lm. Sr. Director General de Serveis Socials en el termini de quinze dies hàbils comptadors a partir del següent al de la notificació de la resolució.
Contra les resolucions que dicte el Director General de Serveis Socials, podran els interessats interposar recurs d’alçada davant l’Hble. Sr. Conseller de Treball i Seguretat Social en el mateix termini i condicions indicats en el paràgraf anterior.
Contra les resolucions que dicte el Conseller de Treball i Seguretat Social hom pot interposar recurs contenciós administratiu, després del de reposició, en la manera prevista per la legislació vigent.
TITOL III
Del pagament i justificació de les subvencions
Article 28. Ajudes per a manteniment i activitats.
El pagament de la subvenció es farà en tres terminis:
- El primer pagament per un import de fins al 60% de la subvenció, s'ingressarà en el mateix compte amb la certificació prèvia del Servei Territorial de Serveis Socials com a que s'ha justificat l’import del primer pagament i que el funcionament del centre o servei respon a les obligacions concretes per la concessió de la subvenció.
- El segon pagament per un import de fins el 36% de la subvenció, s'ingressarà al mateix compte prèvia certificació del Servei Territorial de Serveis Socials que s'ha justificat l’import del primer pagament i que el funcionament del centre o servei respón a les obligacions contretes per la concessió de la subvenció.
- El tercer pagament, pel restant, una vegada justificat l’import total de la subvenció en els termes i condicions previstos en el paràgraf anterior.
En les corporacions locals, hom s'ajustarà al que dispose la Llei de Pressupostos.
A proposta del Servei Territorial de Serveis Socials, el pagament d'aquestes ajudes que no superen les 500.000 PTA, es podrà tramitar a l’hora de la concessió. La justificació d'aquestes es farà en el termini de sis mesos des de la data de l’ingrés dels fons en el compte corrent del sol·licitant, mitjançant la certificació expedida pel cap de l’àrea de serveis socials territorials als què estiga adscrita cada institució, a la vista de l’informe tècnic on es farà constar que s'ha acomplit la finalitat que ha motivat la concessió de l'ajuda.
El Servei Territorial de Serveis Socials podrà exigir tots els documents comptables, factures, manament de pagament, balanços etc., que crega avinent per justificar la quantia de la despesa realitzada en la prestació dels serveis subvencionats.
Els concerts establerts sobre la base de preu/plaça es justificaran mitjançant la corresponent nòmina d'atesos i informe del Servei Territorial de Serveis Socials que es compleixen les obligacions concretes.
Igualment podrà proposar a la Direcció General de serveis Socials, a la vista de la documentació demanada, la suspensió, minoració, o devolució, si pertoca, de la subvenció concedida, i l’òrgan competent dictarà la resolució que calga.
Article 29. Ajudes per a equipament, conservació, reparació i reforma.
La justificació i pagament de les ajudes per a equipament, conservació, reparació i reforma sense canvi d'ús, s'efectuarà de la manera següent:
Els pagaments es faran, en tot cas, després de la presentació de factures o certificacions d'obra, o certificació de la corporació local, amb l'assumpció que s'ha contret l’obligació de la despesa corresponent, que comprén el total o parts parcials de l’execució d'aquestes, i l’import a pagar serà el que corresponga segons la quantia de la facturació o certificació d'obra que justifique haver-les realitzat total o parcialment, fins el total de la quantitat concedida, tret del casos en què s'hagen exigit, a més, condicions especials en les resolucions de concessió, en el qual supòsit haurà d'acomodar-se al que en resulte.
Article 30. Ajudes per a construcció i adquisició.
Cas de construcció o reforma amb canvi d'us, els pagaments parcials o el total de la subvenció concedida, es faran contra certificació d'obra expedida pel tècnic competent, d'acord amb les condicions de finançament establies en la concessió d'aquesta i segons el projecte presentat; les esmentades certificacions es realitzaran segons el model oficial d'aquesta conselleria, i seran aprovades per l’òrgan competent per a la contractació de les obres subvencionades.
Cas d'adquisició de solars i immobles, la justificació serà l'escriptura de compra-venda.
Article 31. Pagament d'ajudes individuals.
En les ajudes concedides per una sola vegada, el pagament es podrà efectuar immediatament a la resolució estimatòria de la sol·licitud formulada.
En les de caràcter periòdic i temporal, el pagament es podrà anticipar per trimestres naturals, abonant-se en el primer pagament l’import corresponent a tants períodes trimestrals com hagen tingut inici des del començament de la prestació, a què l'ajuda fa referència, fins la resolució estimatòria.
A fi que els beneficiaris justifiquen la despesa, el Servei Territorial de Serveis Socials establirà n'el seguiment, i aquells estaran obligats a lliurar, a requeriment d’aquest, els rebuts o factures que acrediten la recepció del servei en els termes per als quals l'ajuda fou aprovada. Quan la documentació demandada no siga lliurada pels beneficiaris o bé siga incompleta o inadequada, el Servei Territorial de Serveis Socials haurà de suspendre o minorar la subvenció concedida, l’exigirà, si s’escau, la devolució. El Servei Territorial de Serveis Socials, per raó del tipus de necessitat, podrà evitar la justificació mitjançant l’informe motivat del tècnic competent.
Podrà acordar-se, en determinats casos, que el pagament d'ajudes per deutes motivats per la necessitat que es subvenciona, s'efectue directament a les persones creditores, remetent-se en aquest cas el justificant de pagament al deutor i deixant còpia compulsada en l’expedient.
També excepcionalment i a criteri del Cap del Servei Territorial de Serveis Socials, podrà fer-se el pagament al professional de serveis socials que presente el cas, fent-ho constar en l'expedient.
Article 32. Comunicació del cobrament de la subvenció d'ajudes per a serveis socials generals i especialitzats.
Després del cobrament de cada termini de la subvenció, les entitats hauran de trametre a l’òrgan competent en serveis socials, i en el termini d'un mes des de la referida percepció, comunicació escrita d'haver-la rebut, d'acord amb les normes següents:
- En el cas de corporacions locals, carta de pagament amb expressió de data, quantia i concepte, expedida pel dipositari i intervinguda per l’Interventor de Fons, acreditativa de l’ingrés de la subvenció en la caixa de la corporació.
- En el cas d’entitats sense intenció de guanys, notificació del director del centre o servei, comunicant la percepció de la subvenció amb indicació de data, quantia i concepte.
Article 33. Revisió.
L’incompliment total o parcial de qualsevol de les obligacions que condicionaren la concessió de la subvenció o la falta total o parcial de justificació de les quantitats concedides, constituiran causes determinants de la revocació de l'ajuda o de la seua reducció, i en tot cas, del reintegrament del seu import amb el requeriment previ de la Direcció General de serveis Socials. Cas de no ser atesa, s'iniciarà l’expedient administratiu, amb resolució motivada de l’òrgan que va concedir la subvenció, i se n'acordarà la revocació, resolució que una vegada siga definitiva en la via administrativa, serà executiva per mitjà del canal administratiu corresponent.
Article 34
Les normes contingudes en aquest títol seran d'aplicació sempre que les corresponents de Lleis de Pressupostos o les normes de desenvolupament no establesquen condicions distintes, més que més pel que fa al pagament de transferències a favor de les Corporacions locals.
DISPOSICIONS TRANSITORIES
Primera
1. Es fa la convocatòria d'ajudes en matèria de serveis socials per a l'any 1991 en els conceptes següents:
a) serveis socials generals.
b) serveis socials especialitzats, en els conceptes següents:
1) Manteniment.
2) Activitats.
C) Prestacions econòmiques individualitzades.
d) Ajudes per a manteniment i activitats d'associacions privades, sense finalitat de lucre, d'acord amb l'article 3.2 d'aquesta Ordre.
2. El termini de presentació de sol·licituds serà el següent:
a) Per a serveis socials generals i especialitzats, des del 21 de desembre de 1990 fins al 20 de gener de 1991.
b) Per a prestacions econòmiques individualitzades, des de l'1 de gener fins al 31 d'octubre de 1991.
3. La documentació que cal presentar-hi, i també els criteris d'avaluació i concessió de cada tipus d'ajuda, figuren com annexos números I, II, III, i IV, d'aquesta ordre.
4. La Conselleria de Treball i Seguretat Social publicarà, mitjançant resolució les dotacions pressupostàries màximes par a cada tipus d'ajuda, després d'aprovada la Llei de Pressupostos de la Generalitat Valenciana per a 1991.
5. Les prestacions econòmiques Individualitzades, en la seua modalitat de Prestacions Econòmiques Reglades, es regiran pels convenis que, a l’empara del Decret 132/1990, subscriga la Generalitat Valenciana amb les corporacions locals, per mitjà de la corresponent convocatòria.
Segona
Les sol·licituds presentades corresponents a l'exercici anterior que no hagen estat resoltes, no necessitaran aportar novament els documents, si no han variat les circumstàncies que motivaren la primera petició.
Tercera
Fins que comence a vigir el Reglament Orgànic i Funcional de l’IVSS s'entendrà com a òrgan competent en matèria de serveis socials a la Direcció General de Serveis Socials, llevat de les funcions que estiguen expressament atribuïdes a altres òrgans per aquesta ordre.
DISPOSICIONS ADDICIONALS
Primera
1. Anualment, l’òrgan competent farà convocatòria d’ajudes pel que fa als serveis socials; en cada convocatòria es farà constar:
a) Les ajudes que, segons l'article 1 d'aquesta ordre, poden ser sol·licitades per les entitats o persones interessades.
b) Els crèdits que per a cada tipus d’ajuda vagen a ser destinats, amb indicació de quantia màxima, aplicació pressupostària i línia de subvenció. La publicació de les dotacions pressupostàries podrà, tanmateix, ser demorada fins l'aprovació de la corresponent Llei de Pressupostos.
c) La documentació que, per a cada tipus d'ajuda, els interessats han de presentar-hi.
d) Els terminis de presentació de sol·licituds per als diversos tipus d'ajuda.
e) Els criteris i prioritats per a l'avaluació, quantificació i concessió de les distintes ajudes i subvencions.
f) La renda per càpita màxima de les unitats familiars per poder sol·licitar prestacions econòmiques individualitzades.
2. En tots els altres extrems, les convocatòries es regiran per aquesta ordre, sense perjudici de l'aplicació del règim jurídic i pressupostari de l'administració de la Generalitat Valenciana i de les seues entitats Autònomes.
Segona
1. El termini per tal d'elaborar propostes de resolució establert en l'article 24.3 d'aquesta ordre, no serà d'aplicació en els supòsits previstos en els article 26 i 37 de la Llei 4/1984 de 1-3 de juny, d'Hisenda Pública de la Generalitat Valenciana.
2. En aquests casos, el termini d'un mes es computarà des de la publicació de la corresponent llei de pressupostos o des que es produesca la generació de crèdit, i en ambdós casos s'hauran de publicar les noves dotacions pressupostaris.
3. Açò preceptuat en aquesta disposició addicional no serà d'aplicació a les sol·licituds de prestacions econòmiques individualitzades una vegada aprovat el pressupost de la Generalitat Valenciana, o generat el crèdit.
Tercera
Les entitats públiques i privades podran sol·licitar la formalització d'un conveni per tal d'obtenir les ajudes que en matèria de serveis socials especialitzats preveu aquesta ordre, de la manera i condicions que determine la Conselleria de Treball i Seguretat Social. En aquest cas, es sotmetran als termes especificats d'aquest.
Quarta
Les ajudes a les corporacions locals amb més de 20.000 habitants, tenen caràcter subsidiari, ateses les competències que la Llei de Règim Local les atribueix pel que fa als serveis socials. En les restants, es tindrà en compte la col·laboració prestada per les respectives diputacions provincials, d'acord amb el que preveu l'article 13 de la Llei de la Generalitat Valenciana 5/1989, de 6 de juliol, i l'article 36 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril.
DISPOSICIO DEROGATORIA
Són derogades les disposicions d'inferior o igual rang que s'oposen a aquesta ordre.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
Als impresos del centre i sempre que es faça publicitat, mitjançant qualsevol mitjà de comunicació, dels centres i serveis, activitats i programes subvencionats total o parcialment per les ajudes a què fa referència aquesta ordre, serà obligatori fer constar explícitament que es tracta d'un centre, servei, activitat o programa subvencionat per la Generalitat Valenciana.
Als locals dels centres o serveis subvencionats haurà d'exposar-se en lloc visible la placa identificativa i homologada, en la qual s'indique la condició de subvencionat per la Generalitat Valenciana quan l'ajuda siga superior al 50% del cost del servei.
Segona
Aquesta ordre vigirà a l’endemà de la publicació al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana. No obstant això, no es dictarà cap resolució sobre les sol·licituds d’ajuda a l’empara d'aquesta, fins l'1 de gener dels respectius anys en els quals estiga vigent.
València, 14 de desembre de 1990.
El Conseller de Treball i Seguretat Social,
MIQUEL DOMENECH I PASTOR
ANNEX I
Programes convivència i cooperació
Primer
Les associacions sense intenció de guanys podran sol·licitar subvencions o convenis per a 1991, atés l'article 3.2 d'aquesta ordre, sempre que reunesquen les condicions següents:
a) Estar registrada en la Direcció General de Serveis Socials.
b) Tenir com a funció principal l'atenció als grups sòcio- assistencials que la Llei de Serveis Socials en l’article 4 considera àrees d'intervenció prioritària.
e) Determinar en els seus programes la coordinació amb els serveis socials generals del municipi, i amb la Direcció General de Serveis Socials si el seu àmbit d'actuació és supramunicipal.
Segon
Tindran prioritat els programes destinats a:
- La convivència de la tercera edat.
- La implantació de les mesures d'inserció establertes pel pla d'integració.
- La convivència i integració de les persones amb discapacitat.
- La convivència i integració de les minories ètniques.
- La prevenció i reinserció de toxicòmans.
- L’acolliment familiar.
Tercer
S'exclouen expressament d'aquestes ajudes les associacions la funció principal de les quals siga objecte d'altres convocatòries.
Les entitats sol·licitants hauran d'aportar la documentació exigida per als serveis socials especialitzats, en els termes que estableix l'annex 3.
ANNEX II
Serveis socials generals
Primer
La selecció dels programes que s'hagen de finançar en el conveni de 1991 correspondrà a les delegacions territorials.
Segon
Només es subvencionaran els programes que pertanyen a l’àmbit dels serveis socials en els termes definits en el Pla d'Ordenació de Serveis Socials i en el Pla de Mesures d'Inserció Social i l’ordre que el desplega.
Tercer
El percentatge assignat a cadascun dels programes atendrà els factors següents de caràcter general:
a) El nivell d’execució i l'avaluació de l’esmentat programa en l’exercici de 1990.
b) El pressupost que l'Ajuntament dedica als serveis socials en relació al pressupost general del municipi.
c) Us necessitats objectives del municipi, originades per la seua problemàtica social.
d) La demanda existent en el municipi que haja estat formulada abans i no haja estat atesa per manca de pressupost.
e) La dotació de recursos ja existents en el municipi pel que fa als indicadors establerts en la zonificació.
f) La col·laboració de l'ajuntament amb els centres de la Direcció General, amb especial referència als serveis socials especialitzats que transcendeixen en l’àmbit municipal.
g) La participació de les diputacions provincials en el manteniment i finançament dels corresponents programes.
h) Les competències i responsabilitats en matèria de serveis socials dels municipis, d'acord amb els preceptes de la Llei 7/1985, de Bases del Règim Local.
Quart
La documentació que haurà de presentar-se per les corporacions locals per a l’establiment del conveni de serveis socials generals serà la següent:
A) Per als nous convenis:
a) Instància signada per l'alcalde- president de l'ajuntament o mancomunitat sol·licitant el conveni. Quan concórreguen diversos ajuntaments en una mateixa sol·licitud la instància serà signada per qui haja estat facultat amb aqueix fi pels plens dels ajuntaments respectius.
b) Relació dels serveis socials amb què compta l'ajuntament i programes que pretenguen desplegar, detallant la consignació pressupostària per a cadascun.
El Servei Territorial de Serveis Socials corresponent trametrà als sol·licitants una proposta de conveni que haurà de ser aprovada pel ple de l'ajuntament, facultant l'alcalde per a la signatura. La certificació de l'acord serà tramesa al Servei Territorial de Serveis Socials.
B) Per a convenis que hagen estat en vigor l'any 1990, la corporació haurà d’enviar als serveis territorials, una vegada rebuda, la proposta de conveni:
- Memòria d’execució de l'any anterior, segons model F-2-G, fitxa de serveis socials generals.
- Certificació de l'acord de l’òrgan de govern per la qual s'autoritza la signatura del conveni.
ANNEX III
Serveis socials especialitzats
Primer
El mòduls econòmics que hauran de ser aplicats en el procés de formalització de convenis i concessió de subvencions referits al concepte de manteniment són els següents:
I. Minusvàlids
1r. Centres de dia. Centres ocupacionals.
A) Subvencions:
- Manteniment fins 112.000 PTA/persona/any
- Personal fins 220.000 PTA/persona/any
B) Convinguts:
El mòdul aplicable es de fins 2.037 PTA/persona/dia
2º. Residències:
1º) Minusvàlids Psíquics Autònoms
- Manteniment:
Per a residència de més de 20 usuaris fins 221.000 PTA/pers./any
Per a habitatges tutelats de 10 o menys usuaris fins 179.000 PTA/persona/any
Per a habitatges tutelats de 10 o menys usuaris fins a 179.000 PTA/persona/any
En aquest cas es considerarà una quantitat global per centre de fins a 171.990 FITA, en concepte de subministraments.
- Personal.
Per a residència de més de 20 usuaris fins a 422.000 PTA/persona/any
Per a habitatge tutelada de 10 o menys usuaris. Es considerarà la quantitat global de fins a 4.247.000 per cada centre d'aquestes característiques.
2n) Minusvàlids psíquics profunds.
- Manteniment fins 249.000 PTA/persona/any
- Personal fins 1.067.000 PTA/persona/any
II. Tercera edat. Residències
A) Subvencionats:
1º. Residència Assistida
- Manteniment fins 242.000 PTA/persona/any
- Personal fins 511.000 PTA/persona/any
2º. Residència de Vàlids
- Manteniment fins 227.000 PTA/persona/any
- Personal fins 306.000 PTA/persona/any
3º. Residència Mixta
- Manteniment fins 233,000 PTA/persona/any
- Personal fins 442.000 PTA/persona/any
B) Convinguts:
1º. Residència Assistida.- El mòdul aplicable es de fins 3.430 PTA/persona/dia
2º. Residència Vàlids.- El mòdul aplicable es de fins 1.640 PTA/persona/dia
En els centres subvencionats de minusvàlids i tercera edat cal tenir en compte les consideracions següents:
1r. Manteniment: els mòduls abans esmentats no preveuen els concepte que es detallen tot seguit i que requereixen ser considerats en la concessió, amb les especificacions següents:
A) Comunicacions.
Centres Minusvàlids 47.200 PTA/any/centro
Centres Tercera Edat 47.200 PTA/any/residència fins 40 places
A partir de 41 places 78.700 PTA/any/residència
B) Arrendaments, primes, assegurances Cost Real
2n. Personal: els mòduls abans citats no preveuen els concepte de plus de direcció i triennis que hauran de ser considerats d’acord amb les característiques del centre.
III. Menor.
A) Subvencionats-
1r. Residència.- El mòdul establert és de fins a 970 PTA/persona/dia.
B) Convinguts:
1r. Centres de dia.- El mòdul establert és de fins a 1.725 PTA/persona/dia.
2n. Residència.- El mòdul establert és de fins a 2.300 PTA/persona/dia.
IV. Drogues.
1r. Centres de dia.- El mòdul establert és de fins a 1.970 PTA/persona/dia.
2n. Comunitat terapèutica.- El mòdul establert és de fins a 2.940 PTA/persona/dia.
V. Dona
El mòdul aplicable en centres d'internament és de 1.600 PTA/ persona/dia.
El mòdul aplicable en centres d'internament per a dones amb problemàtica especial que necessiten un determinat tipus de centre és de 2.050 PTA/dona/dia.
Quan l’ingrés de la dona es faça conjuntament amb fills s'aplicarà el mòdul de 750 PTA/xiquet/dia.
Segon
En l’aplicació d'aquests mòduls hauran de tenir-se en compte les instruccions següents:
1r. Els centres objecte de conveni o subvenció hauran d'estar acreditats, segons el que disposa el Decret 40/1990.
2n. Els mòduls establerts han de considerar-se màxims, per tant les quantitats concedides estaran d'acord amb:
- Nombre de beneficiaris.
- Adequació del centre als criteris establerts en l'Ordre de 9 d'Abril de 1990 pel que fa a l’estat de les instal·lacions, infrastructures, personal que disposen, prestacions que hi ofereixen ........
- Ingressos de l'entitat titular del Centre.
- Ingressos aportats pels beneficiaris, hom s'ajustarà al que dispose la Llei de Taxes de la Generalitat Valenciana.
3r. La quantitat fixa per reserva de plaça en els centres residencials, i que tinguen formalitzat el conveni serà del 50% del preu de la plaça estipulat en l'esmentat conveni.
La reserva de plaça preveu dues situacions:
a) Places pendents de cobertura.
b) Places el titular de les quals s'absenta del centre per raons diverses i per un període superior a set dies.
4t. Excepcionalment, la comissió a què fa referència l'article 24 d'aquesta ordre podrà fer propostes que ultrapassen els mòduls màxims descrits, quan concórreguen en el centre o servei circumstàncies extraordinàries, degudament acreditades en l'expedient i reflectides en l'acta corresponent, i sempre que aquestes circumstàncies tinguen, segons el parer de l'esmentada comissió, caràcter transitori.
Tercer
Amb relació a la documentació es tindrà en compte el següent:
Cada entitat haurà de sol·licitar les subvencions pels concepte que crega avinent instància, a partir de la qual es formularà un expedient bàsic del qual es derivaran peces separades per concepte subvencionables, podent-se així mateix resoldre's les subvencions independentment.
La instància, segons model oficial, es retirarà dels serveis territorials de Serveis Socials, i serà subscrita per qui tinga la representació legal de l’entitat.
Les entitats sol·licitants hauran d'aportar la documentació específica següent:
A) Per a manteniment:
1. Pressupost d'ingressos i despeses de la gestió ordinària de l’exercici per al qual es sol·licita la subvenció, formalitzada segons model oficial.
2. En el cas residències i centres assistencials, relació nominal de beneficiaris en model oficial; també es ressenyaran les pensions, ajudes i aportacions dels beneficiaris.
3. Relació de plantilla del personal del centre en model oficial.
4. Programa d'actuació del centre en model oficial.
5. Qualsevol altra documentació que segons el parer del Servei Territorial de Serveis Socials siga necessària.
La documentació d'aquest apartat A), podrà obviar-se en cas d'haver-se lliurat, segons establesca l’ordre d'acreditació de serveis socials especialitzats.
B) Per a activitats:
El pressupost del programa o activitats a realitzar, detallat en partides i en seua corresponent fonamentació.
Quart
Les prioritats s'estableixen per tal d'atendre les necessitats dels centres que a hores d'ara estan en funcionament i en segon lloc els de nova creació sempre que disposen de les autoritzacions pertinents.
ANNEX IV
Prestacions econòmiques individualitzades
Primer
Aquestes disposicions són obligatòries per a les delegacions territorials de serveis socials i els municipis que tinguen suscrit convenis amb la Conselleria de Treball i Seguretat Social en matèria de prestacions econòmiques individualitzades.
Segon
S'entén per ajuda individual aquella que és atorgada de manera directa al beneficiari mateix o al seu representant legal, per a satisfer una necessitat individual o de nucli familiar amb la finalitat de remeiar una situació greument deteriorada, d'urgent necessitat o amb greus problemes específics que afecten la seua autonomia, personal, social i econòmica, amb la finalitat d’aconseguir el seu normal desenvolupament humà i social, i que no es puga resoldre amb mitjans econòmics propis.
Tercer
Als efectes presents tindran la consideració de prestacions econòmiques individualitzades les modalitats següents:
1. Prestacions econòmiques reglades.
2. Ajudes d’emergència.
3. Desenvolupament personal.
4. Atenció Institucionalitzada.
Quart
La concessió d'aquest tipus d’ajuda està determinada per dos factors:
a) L’existència d'una necessitat reconeguda.
b) La insuficiència de recursos econòmiques per tal de satisfer-la. Amb aquesta finalitat la renda per càpita per aquest exercici quedarà establerta en la quantia de 320.000 PTA anuals, per a les Ajudes d’Emergència.
Cinqué
Determinació del límit d'ingressos. Es consideraran ingressos familiars la totalitat dels ingressos procedents de tots i cadascun dels membres computables de la família.
Han de ser considerats tots els ingressos provinents de sous, propietats, interessos bancaris..., incloses les pensions o ajudes de qualsevol dels seus membres, que corresponguen a institucions públiques.
Es consideraran membres computables aquells que convisquen en el domicili familiar.
Els ingressos estan referits a impostos bruts.
S'haurà de justificar documentalment els ingressos o la falta d'aquests. Així mateix, s'hauran d'acreditar el nombre de membres components de la família.
La renda per càpita s'obtindrà dividint els ingressos entre el nombre de membres.
Sisé
La quantia de les ajudes individuals no podrà excedir, en cap de les casos, del cost de la necessitat que tracten de cobrir.
Seté
La quantia màxima a atorgar està estipulada per mitjà dels mòduls que s'estableixen per als diferents tipus d’ajudes, que mai hauran de ser sobrepassats.
Vuité
La quantia a concedir estarà en funció dels ingressos globals familiars, aplicant-li els percentatges corresponents d'acord amb la despesa que s'efectue.
Nové
La concessió d'una ajuda de caràcter individual serà incompatible amb el benefici gratuït i simultani de serveis que cobresquen els mateixos supòsits i les mateixes necessitats per als quals es va sol·licitar l'ajuda, bé siga perquè es presten directament per institucions públiques o privades que tinguen concedida una subvenció pública, o funcionen en règim de conveni. Així mateix, serà incompatible amb una altra subvenció de diferent organisme per a la mateixa finalitat. Per tant s’estableix el principi general d'incompatibilitat de les ajudes individuals i institucionals i resultaran incompatibles únicament quan presenten diferent naturalesa i atenguen distinta finalitat.
Desè
Tipus i característiques de les prestacions. S'estableixen els següents tipus de prestacions en funció de les característiques de la necessitat que l’individu presenta i de la incidència que puga tenir en el seu procés personal.
1. Prestacions econòmiques reglades
1.1. Estan dirigides a persones físiques o unitats de convivència que no tinguen mitjans de subsistència amb la finalitat de donar suport a la seua integritat social.
1.2. Les condicions, els requisits i els procediments administratius vénen establerts per l’Ordre d'11 de setembre de 1990, de la Conselleria de Treball i Seguretat Social, per la qual es desenvolupa el Decret 132/1990, de 23 de juliol, del Consell de la Generalitat Valenciana pel qual s'aprova el Pla de Mesures d'Inserció Social a la Comunitat Valenciana.
1.3. Per a la concessió del PER. serà condició necessària la prèvia formalització del conveni entre l'ajuntament del sol·licitant i la conselleria de Treball i Seguretat Social, llevat de l’excepció que es preveu en l'article 8 de l’Ordre del dia 11 de setembre.
2. Ajudes d’Emergència.
2.1. Són ajudes econòmiques de caràcter extraordinari destinades a pal·liar situacions d’emergència de persones amb habitatges independents afectades per un estat de necessitat. Van dirigides a la unitat de convivència.
2.2. Tenen caràcter finalista i seran incompatibles amb qualsevol altra prestació pública, dret o percepció econòmica o ingrés privat que puga correspondre al beneficiari o a un altre membre de l’habitatge per a la mateixa finalitat.
2.3. En casos excepcionals i en virtut de la gravetat de la situació sòcio- econòmica justificada en els informes pertinents podran se complementàries.
2.4. Serà requisit d’aquesta ajuda no disposar d'ingressos suficients per a afrontar les despeses que es deriven de la situació d’emergència.
2.5. Es consideraran situacions d’emergència aquella que originen despeses extraordinàries per a cobrir necessitats específiques de caràcter bàsic i urgent, con és ara:
a) despeses imprescindibles per a l’ús de la habitatge habitual
b) menjador escolar
c) despeses excepcionals en què concórren circumstàncies de greu o d'urgent necessitat social i es consideren d'interés per a l'atenció de persones amb important problemàtica.
d) despeses destinades a cobrir necessitats bàsiques familiars, exclusivament, en el supòsits que l'ajuntament no haja subscrit amb la Conselleria de Treball i Seguretat Social un conveni destinat a Prestacions Econòmiques Reglades.
3. Desenvolupament Personal.
Comprén totes aquelles mesures que actuen directament sobre el subjecte i/o la seua família i que col·laboren al seu manteniment en l’entorn social mateix, incrementant la seua autonomia, potenciant les sues possibilitats, afavorint les relacions i la integració en la societat. S’articulen mitjançant les possibilitats següents:
3.1. Rehabilitació. Tenen consideració de tractaments rehabilitadors tots aquells processos dirigits a:
- Prevenir possibles processos degeneratius i potenciar el desenvolupament de les capacitats.
- Aconseguir la rehabilitació dels aspectes deteriorats potenciant al màxim les capacitats residuals.
- Superar els desajusts psíquiques o els trastorns psicopatològics reforçant la personalitat i recuperant al màxim les capacitats.
Aquest tractaments han d'estar encaminats a aconseguir la major autonomia personal i social de l'individu, subjecte d'aquests, facilitant la seua integració social.
Es consideren en aquest apartat:
- Estimulació precoç.
- Logopèdia.
- Psicoteràpia.
A fi de possibilitar la percepció d'aquest serveis es podrà concedir ajuda per al transport que hi facilita l'accés. En aquest cas vegeix la limitació de la renda per càpita.
Solament es procedirà a la concessió s'ajudes de tractament subvencionats en l'exercici anterior i que per no haver finalitzat el procés de recuperació requerisquen la continuació en l'actual exercici.
3.2. Ajuda Polivalent a Domicili. Consisteix en la prestació d'una sèrie de serveis personal al domicili mateix amb la finalitat de cobrir necessitats elementals i conduents a fomentar la seua autonomia personal, evitant el desarrelament del seu entorn i l’ingrés en una institució.
Comprendrà serveis con ara neteja, agençament, maneig: cura personal, preparació de menjars i, en general, atenció a les necessitats que isquen en el desenvolupament de les activitats de la vida diària en tots aquells casos en què a causa de mancanses físiques, psíquiques o socials, es necessite l'ajuda d'altres persones que no poden afrontar les necessitats amb mitjans personals o familiars. De la mateixa manera s'emprendran programes d'atenció educativa en els casos necessaris.
3.3. Capacitat de desplaçament. La necessitat d’atendre la capacitat de desplaçament va referida a facilitar els desplaçaments, per mitjans propis i autònomes d’aquelles persones que pels seus greus problemes motrius tenen obstacles per a la utilització dels mitjans de transport públic.
Amb aquesta finalitat es consideren:
- obtenció del permís de conduir.
- adquisició d'un vehicle de motor.
- adaptació d'un vehicle de motor.
3.4. Potenciació de relacions amb l’entorn. Les mesures que es prevenen en aquest apartat es destinen a facilitar el desenvolupament de l’individu en el seu entorn, en tots aquells casos en que el subjecte presenta greus problemes motrius o sensorials, per mitjà de:
a) la utilització d’ajudes tècniques: adaptació funcional de la llar, adquisició d’estris necessaris per al desenvolupament en la vida quotidiana, pròtesis i òstesis auditivas.
b) o bé, mitjançant l’eliminació de barreres arquitectòniques que hi hagen a l’habitatge del minusvàlid o ancià i que hi obstaculitzen la seua mobilitat, i que comprén les transformacions o reformes que contribuesquen a remoure els obstacles i facilitar-ne la mobilitat.
3.5. Acollida Familiar: Famílies Educadores. Figura jurídica de caràcter administratiu o judicial que atorga la guarda o assistència del beneficiari a una persona o nucli familiar que sustituesca o complemente temporalment la seua.
4. Atenció Institucionalitzada.
Compren aquelles mesures de necessària aplicació grau s'han exhaurit els processos establerts en els apartats anteriors o aquests resulten insuficients per a atendre les necessitats de l’individu que requereix l'atenció especialitzada en un centre, realitzant-se mitjançant la integració en:
4.1. Centres Residencials. Tindran consideració de residència, els centres que proporcionen a la persona la convivència en règimen de llar i l'atenció especialitzada que requeresca en cada cas.
Onzè: Documentació
Instància segons model oficial suscrita pel beneficiari o pel seu representant legal degudament emplenada.
Als barris d’acció preferent, s'hi podran annular diverses sol·licituds, quan es tracte de situacions similars i també fer valer un informe social globalitzat per a tots aquests.
Tant en un supòsit com en l'altre el cap del Servei Territorial de serveis Socials o l'alcalde, en el cas de concert podrà requerir la documentació que justifique les dudes que han estat exposades en la instància.
Doce.- Mòduls
1. Prestacions Econòmiques Reglades. Reglades per l’Ordre del dia onze de setembre de 1.990, pel Decret 132/1.990.
2. Ajudes D’Emergència 2.1. Us d'habitatge habitual 10.000. PTA/mes 2.2. Menjador escolar 6.600. PTA/mes
2.3. Accions extraordinàries cost real sense superar 441.000.
2.4. Necessitats bàsiques 310.000.
3. Desenvolupament Personal 3.1. Rehabilitació
A) Trataments:
- Estimulació precoç 12.100. PTA/mes.
- Logopèdia 12.100 PTA/mes.
- Psicoteràpia 16.800 FITA/mes.
B) Transport per rehabilitació 8.000 PTA/mes 3.2. Ajuda polivalent a domicili
- Prestacions serveis Temporal (no superarà les dues hores setmanals) 750. PTA/hora.
- Prestacions serveis Permanent (Anual) 318.255. PTA/any
3.3. Capacitat de desglossament
- Obtenció del permís de conduir 38.502. PTA
- Adquisició vehicles de motor 277.200 PTA
- Adaptació vehicles de motor 110.303 PTA
3.4. Potenciació relacions amb l’entorn
A) Ajudes Tècniques
- Pròtesis- Ortesis, relatives a l'aparell auditiu 94.500. PTA
- Adaptació llar i estuis 157.500 PTA
B) Barreres arquitectòniques 441.000 PTA
3.5. Acollida familiar: Famílies Educadores
- Família educadora, 945 FITA/xiquet/dia.
- Acollida judicial (des de 11.1.90), 945 PTA/xiquet/dia.
- Acollida judicial (pendent revisió) 462 PTA/xiquet/dia.
4. Atenció Institucionalitzada
4.1. Centres Residencials
- Servei d'internament en centres de minusvàlids, 1.600. PTA/pers/dia.
- 3ª Edat drogues i dona 48.000 PTA/pers/dia
- Servei d'internament en centres del menor. 960. PTA/xiq./dia
- servei d'internament per a dones amb problemàtica especial que requeresca un determinat tipus de centre. 2.048. PTA/dona/dia
- Quan l’ingrés de la dona s'efectua conjuntament amb els seus fills, s'aplicarà el mòdul de: 750. PTA/Xiq./dia

linea
Mapa web