Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Decret 189/1990, de 26 de novembre, del Consell de la Generalitat Valenciana, per qual es modifica el Decret 45/1989, de 4 d'abril, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria d'Administració Pública.

(DOGV núm. 1437 de 05.12.1990) Ref. Base de dades 3329/1990

Decret 189/1990, de 26 de novembre, del Consell de la Generalitat Valenciana, per qual es modifica el Decret 45/1989, de 4 d'abril, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria d'Administració Pública.
Segons l'experiència del temps transcorregut després la re
forma en matèria de règim local, operada per la legislació bàsica i normativa de desenvolupament, es planteja la necessitat d'estructurar les funcions de la Direcció General d'administració Local adequant-les a les tasques que habitualment es realitzen a l’empara d'aquesta normativa.
D'altra banda, la Llei de la Generalitat Valenciana 2/1990,de 4 d'abril, de Coordinació de Policies Locals de la Comunidad Valenciana, creà l’Institut Valencià de Seguretat Pública com a centre de formació de policies locals, i del personal integrant dels cossos de bombers.
Açò fa necessària la transformació del Servei de Seguretat de la Direcció General d'Interior, i l'ampliació de les funcions i activitats realitzades en matèria de formació i coordinació de policies locals, i el manteniment de les funcions de coordinació i planificació en la custòdia i vigilància d'edificis de la Generalitat Valenciana. Raons d'eficàcia aconsellen el traspàs de les actuals competències, en matèria de seguretat tècnica d'edificis i instal·lacions de la Generalitat Valenciana, al Servei d'Espectacles i Establiments públics, en la Unitat Tècnica del qual, té major cabuda, atesa la similitud de funcions que realitza aquesta unitat en relació amb les instal·lacions de pública concurrència.
D'altra banda, la posada en funcionament del Centre de Coordinació de Comunicacions, atesa la necessitat de coordinar eficaçment els recursos de la Comunitat Valenciana en matèria de protecció civil, comporta que les actuacions que, en aquest sentit, té atribuïdes l'actual Servei de Protecció Civil siguen realitzades, en major mesura, per aquest centre de coordinació.
Igualment, la complexitat de les competències que assumeix la Direcció General d'interior justifica la creació de l'Àrea d'interior, que tindrà al seu càrrec la coordinació interna de tots els serveis de la Direcció General i l’Institut Valencià de Seguretat Pública.
Per aquesta raó, en compliment del que disposen els articles 35.f), 40 i 70 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià, a proposta del Conseller d'Administració Pública, i amb la deliberació prèvia del Govern Valencià en la reunió de 26 de novembre de 1990,
DECRETE:
Article 1
Es modifica el capítol IV del títol II del Decret 45/1989, de 4 d'abril, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual s'aprovà el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria d'Administració Pública, de la següent manera:
CAPITOL IV
De la Direcció General d'administració Local
Article 18
1. La Direcció General d'administració Local és el centre directiu que programa i executa la política de la Conselleria en matèria de règim local i administració territorial.
2. En especial, tindrà al seu càrrec l’estudi, l’informe i la resolució de tots els assumptes que siguen de la seua competència en matèria de règim jurídic, personal, organització, tens i serveis de les entitats locals, en l’àmbit del que disposa l’Estatut d’autonomia de la Comunitat Valenciana i la legislació sobre règim local; així com la designació del representant de l'Administració del Consell en els tribunals, per a la selecció del personal i la provisió de llocs de treball en les entitats locals i l’elaboració de projectes de desenvolupament normatiu de la Generalitat Valenciana en matèria d'administració local.
3. Per a un millor compliment d'aquestes finalitats, del Director General d'administració Local, depèn l'Àrea d'Administració Local a què correspon la coordinació interna dels serveis de la Direcció General, la coordinació externa amb les entitats locals, la supervisió de l'aplicació dels criteris de planificació i d'execució establerts, l’estudi, l'anàlisi i la gestió de la demarcació territorial i el disseny espacial de les entitats locals i la representació del Director General en les actuacions que aquest li encomane.
4. L'Àrea d'Administració Local s'estructura en les següents unitats, amb nivell orgànic de servei:
1. Servei d'assessorament i Gestió Local.
2. Servei de Coordinació amb les Diputacions i Cooperació Local.
3. Servei de Règim Jurídic de les Entitats Locals.
Article 19
AL Servei d'assessorament i Gestió Local corresponen les següents funcions:
1. L'assessorament tècnic i jurídic de les entitats locals, mitjançant l'elaboració d'informes, estudis, dictàmens, circulars, normalització i adequació dels documents i expedients, visites informativo-gestores o qualsevol altra formula d'assistència i col·laboració amb les entitats locals.
2. La proposta de designació, del representant de l'Administració del Consell en els tribunals, de les proves selectives de personal i provisió de llocs de treball que organitze cada entitat local.
3. Exercici de les funcions que l'Administració de l’Estat atribueix a la Comunitat Autònoma, en relació amb els funcionaris de l'Administració Local amb habilitació de caràcter nacional.
4. La gestió dels medis materials afectats per a les actuacions descrites, en els termes establerts en el títol IV de l’Estatut d’autonomia.
Article 20
Al Servei de Coordinació amb les Diputacions i Cooperació Local s'atribueixen les següents funcions:
1. Prestar suport tècnic i administratiu a les funcions de coordinació que corresponen a la Conselleria d'administració Pública, d'acord amb el que preveu la Llei de la Generalitat Valenciana 2/1983, de 4 d'octubre, i el Decret 129/1985, de 23 d'agost, del Consell de la Generalitat Valenciana.
2. Cooperar amb els municipis, mancomunitats i altres entitats locals en la normalització i adequació de la comptabilitat pública, en aplicació del que estableix la Llei 39/1988, de 28 de desembre, Reguladora de les Hisendes Locals, i normativa de desenvolupament.
3. L'estudi i l’elaboració de directrius per a la distribució dels fons de la Generalitat Valenciana destinats als municipis.
4. Impulsar l'associacionisme municipal, gestionant els fons adscrits per subvencionar les mancomunitats i la resta d'entitats locals.
5. La recopilació, el tractament i l'anàlisi de la informació econòmica, pressupostària financera de les entitats locals.
Article 21
El Servei de Règim Jurídic de les Entitats Locals instrueix, tramita i elabora propostes de resolució en els expedients relatius a les següents matèries:
1. L'autorització i posada en coneixement de les alienacions, gravàmens, permutes i cessions gratuïtes dels béns patrimonials de les corporacions locals, així com l’examen dels inventaris municipals de béns i drets.
2. L'alteració de la qualificació jurídica dels béns comunals per a la seua posterior aprovació i la presentació d'al·legacions en els expedients d'investigació de béns i drets que porten a terme els ajuntaments.
3. Aprovació, modificació o rehabilitació d'escuts, banderes municipals i d'altres entitats locals.
4. Alteració del nom dels municipis i resta dens locals.
5. Constitució i dissolució d'agrupacions per al sosteniment en comú, dels llocs de treball reservats a funcionaris amb habilitació de caràcter nacional i resta de personal.
6. Declaració d'urgent ocupació dels béns i drets subjectes a expedient d'expropiació forçosa per les entitats locals
7. Coneixement i examen de tots els actes i acords que les entitats locals tenen el deure de remetre a la Comunitat Autònoma, sol·licitud d'ampliació d'informació, requeriment d'anul·lació i, si escau, l'acord d'impugnació, prèvia autorització del Govern Valencià, davant la Jurisdicció Contenciosa Administrativa, dels actes i acords de les entitats locals, que incorreguem en infracció de l'ordenança jurídica, o menyscaben i interferesquen competències de la Generalitat Valenciana, o excedesquen les seues competències com a entitats locals.
8. L'aprovació dels expedients d'execució d'activitats o serveis essencials en règim de monopoli, reservats per la legislació vigent a les entitats locals.
9. Autorització del paper i el sistema de numeració impresa a les entitats locals, que adopten fulls mòbils per a la transcripció dels actes o acords.
10. Constitució i actualització del banc de dades relatiu als membres elegits de les corporacions locals.
Article 2
Es modifica el capítol VII del títol II del Decret 45/1989, de 4 d'abril, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual s'aprovà el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria d'Administració Pública, en el següent sentit:
CAPITOL VII
De la Direcció General d'Interior
Article 32
1. La Direcció General d'Interior és el centre directiu encarregat de gestionar i executar les competències atribuïdes a la Generalitat Valenciana en matèria d’associacions, consultes populars, justícia, seguretat, espectacles i establiments públics.
2. Igualment, li competeix la formació de policies locals ,i la direcció i gestió de les actuacions que desenvolupe la Generalitat Valenciana en matèria de protecció civil, i també la coordinació que sobre altres administracions públiques puga correspondre a aquella, en els termes que estableix la llei.
Article 33
Del Director General d'Interior depèn l'Àrea d'interior, la qual té al seu corre la coordinació interna dels serveis de la Direcció General i de l’Institut Valencià de Seguretat Pública, la coordinació externa amb altres administracions públiques, la supervisió de l'aplicació dels criteris de planificació i d'execució establerts i la representació del Director General en les actuacions que aquest li encomane.
L'Àrea d'interior s'estructura en les següents unitats, amb el nivell orgànic de servei:
- Servei de Protecció Civil.
- Centre de Coordinació de Comunicacions.
- Servei d’associacions i Assumptes Judicials i Electorals.
- Servei d'Espectacles i Establiments Públics.
L'Institut Valencià de Seguretat Pública és la unitat administrativa, amb nivell orgànic de servei, que té al seu càrrec les funcions en matèria d'investigació, formació i perfeccionament professional dels policies locals i bombers, i també la participació en els processos de selecció i promoció de les distintes escales en els cossos de policia i la organització de cursos i formació per a personal de protecció civil, tant tècnic com voluntari.
També li correspon l’execució de les competències en matèria de coordinació dels policies locals, informant i assessorant les entitats locals en aquesta matèria, i establint els mitjans de supervisió necessaris per a garantir l’efectivitat de la coordinació, previ informe a la Comissió de Coordinació dels Policies Locals.
Article 34
El Servei de Protecció Civil és l’encarregat de planificar les actuacions que desenvolupe la Generalitat Valenciana en matèria de protecció civil, d’acord amb la normativa vigent.
Correspon a aquest servei:
a) Elaborar i actualitzar els plans d'actuació front a riscos catastròfics, la competència dels quals, té atribuïda la Generalitat Valenciana en la legislació sobre protecció civil.
b) Coordinar, amb la resta de les administracions públiques, els plans d'actuació davant riscos catastròfics a la Comunitat Valenciana, fomentant la redacció dels plans municipals davant aquests.
c) Fomentar l'autoprotecció corporativa i ciutadana.
d) Realitzar campanyes d'orientació de l’opinió pública i promoure la creació d'agrupacions de col·laboradors voluntaris.
e) Prestar assessorament i assistència tècnica en matèria de protecció civil a entitats públiques i privades.
f) Elaborar o col·laborar amb altres institucions de la Comunitat Valenciana, en els mapes de riscos i el catàleg de recursos propis i aliens mobilitzables.
Article 35
El Centre de Coordinació de Comunicacions és l’encarregat de coordinar els recursos i les comunicacions de la Comunitat Valenciana, especialment les relacionades amb protecció civil. Correspon a aquest servei:
a) Coordinar i dirigir les actuacions preventives i operatives dels serveis dependents de la Generalitat Valenciana, especialment, en cas de sinistre o catàstrofe, d'acord amb la normativa vigent.
b) Mantenir actualitzat el mapa de riscos potencials de la Comunitat Valenciana i el catàleg de recursos propis i aliens mobilitzables.
c) Promoure i col·laborar en projectes d'estudis i investigació de tècniques operatives de prevenció i protecció de riscos catastròfics.
d) Organitzar un sistema de comunicacions que proporcione la major eficàcia en actuacions en matèries de competència de la Generalitat Valenciana.
Article 36
El Servei d’Associacions i Assumptes Judicials i Electorals, és la unitat administrativa encarregada d'executar les funcions que corresponen a la Generalitat Valenciana en aplicació de l’Estatut i de la Llei Orgànica del Poder Judicial, en l’àmbit de l'Administració de Justícia, i col·laborant en les activitats adreçades a proveir, els òrgans judicials radicats a la Comunitat Autònoma, dels mitjans necessaris per al desenvolupament de la seua funció; impulsar la normalització lingüística en l'Administració de Justícia, preparar les actuacions encaminades a la conservació, actualització i desenvolupament del Dret Civil Valencià; règim jurídic i registre d’associacions amb domicili a la Comunitat Valenciana, i registres de col·legis professionals i dels consells valencians de col·legis professionals que es constituesquen; tramitació del nomenament de notaris i registradors de la propietat, mercantils, i l’estudi i proposta de la fixació de les demarcacions notarials i de registre.
Igualment, li correspon la gestió de les competències atribuïdes a la Generalitat Valenciana, en matèria de consultes populars i electorals en el marc de la Llei Orgànica 5/1985, de 19 de juny, del Règim Electoral General, i la Llei de la Generalitat Valenciana 1/1987, de 31 de març, Electoral Valenciana.
Com a unitats administratives dependents del Servei d'Associacions i Assumptes Judicials i Electorals, les Oficines d'Ajuda a les Víctimes del Delit (AVD), seguint les més modernes orientacions del Dret Penal, s'encarrega de proporcionar assistència tècnica i informació immediata a les persones que, com a conseqüència del seu delit o falta, hagen sofert algun dany o menyscapte en la seua persona o béns.
Article 37
El Servei d'Espectacles i Establiments Públics és la unitat administrativa, que té al seu càrrec la gestió de les competències que en matèria de policia, d'espectacles, establiments públics i activitats recreatives, té la Generalitat Valenciana. Tramitarà els expedients relatius a autoritzacions d'espectacles i activitats recreatives, emetrà informe dels projectes d'obres referents a locals de pública concurrència afectats, i exercirà les funcions de vigilància, inspecció, requeriment i proposta de sanció que corresponguen a l’exercici de les esmentades competències.
També realitzarà les funcions de coordinació, assessorament i inspecció de les instal·lacions de seguretat tècnica, en els edificis de la Generalitat Valenciana.
DiSPOSICIO FINAL
Aquest decret vigirà el mateix dia de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
Valencia, 26 de novembre de 1990.
El President de la Generalitat Valenciana, JOAN LERMA I BLASCO
El Conseller d'Administració Pública,
EMERIT BONO I MARTINEZ

linea
Mapa web