Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 116 /2003, d'11 de juliol, del Consell de la Generalitat, pel qual aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Sanitat. [2003/X8254]

(DOGV núm. 4543 de 14.07.2003) Ref. Base de dades 3389/2003

DECRET 116 /2003, d'11 de juliol, del Consell de la Generalitat, pel qual aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Sanitat. [2003/X8254]
El Decret 71/2003, de 21 de juny, del Consell de la Generalitat, va determinar el nombre i la denominació de les conselleries en què s'organitza l'administració de la Generalitat Valenciana i va crear la Conselleria de Sanitat.
El Decret 7/2003, de 21 de juny, del president de la Generalitat Valenciana, assigna a la Conselleria de Sanitat les competències en matèria de sanitat i assistència sanitària a la dependència.
D'altra banda, el Decret 81/2003, de 27 de juny, del Consell de la Generalitat, establix l'estructura orgànica bàsica de les conselleries, instaura les secretaries autonòmiques com a òrgans superiors dels departaments que actuen sota la dependència directa dels seus màxims responsables. Este decret també obliga el Consell, en la disposició final primera, a aprovar els reglaments orgànics i funcionals.
En este moment, es considera necessari dictar una nova norma que regula l'estructura orgànica i funcional de la Conselleria de Sanitat, determina les funcions que s'atribuïxen als òrgans superiors i centres directius que la componen i també les de les unitats administratives de rang superior que s'adscriuen a cada un.
Per tot això, d'acord amb el que establixen els articles 35.f i 70 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià, a proposta del conseller de Sanitat, i després de la deliberació del Consell de la Generalitat en la reunió del dia 11 de juliol de 2003,
DECRETE
Títol I
Disposicions generals
Article 1
La Conselleria de Sanitat és el màxim òrgan encarregat de la direcció i execució de la política del Consell de la Generalitat en matèria de sanitat. Exercix les competències en matèria de sanitat i assistència sanitària a la dependència que legalment té atribuïdes a estos efectes.
Article 2
El conseller és l'autoritat superior de la conselleria. N'és l'òrgan executiu màxim.
Article 3
1. Sota l'autoritat del conseller, el nivell directiu de la Conselleria de Sanitat està integrat per les unitats següents:
– Secretaria Autonòmica per a l'Agència Valenciana de la Salut
– Sotssecretaria
– Direcció General de Recursos Humans
– Direcció General de Recursos Econòmics
– Direcció General d'Assistència Sanitària
– Direcció General d'Atenció a la Dependència
– Direcció General de Farmàcia i Productes Sanitaris
– Direcció General de Qualitat i Atenció al Pacient
– Direcció General de Salut Pública
– Direcció General d'Ordenació, Avaluació i Investigació Sanitària
2. En el casos d'absència o malaltia del titular del departament, s'aplicarà el que disposa l'apartat i de l'article 16 de la Llei de la Generalitat Valenciana 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià. Fins que no es resolga la seua substitució, les seues funcions com a titular les exercirà temporalment el secretari autonòmic, llevat de les que li corresponen com a membre del Consell de la Generalitat, seguint l'orde previst en l'article 38 del Decret 81/2003, de 27 de juny, del Consell de la Generalitat, pel qual establix l'estructura orgànica de les conselleries de l'administració de la Generalitat Valenciana.
Este orde s'aplicarà també per a la substitució en els casos de la secretaria autonòmica, la sotssecretari i les direccions generals.
El que s'establix en els paràgrafs anteriors s'entén sense perjudici d'allò que, si és el cas, dispose el conseller mitjançant una resolució.
Article 4
El Consell de Salut de la Comunitat Valenciana és l'òrgan de participació i col·laboració ciutadana integrat dins de la Conselleria de Sanitat. Continuarà funcionant amb la seua composició actual fins al moment de la seua nova conformació d'acord amb el que disposa la Llei 3/2003, d'Ordenació Sanitària de la Comunitat Valenciana.
Títol II
L'estructura i les funcions dels òrgans directius
i els servicis centrals de la conselleria
Capítol I
El conseller
Article 5
El conseller, com a màxima autoritat de la conselleria, té totes les competències inherents al seu càrrec i té atribuïdes les funcions que determinen la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià, i qualsevol altra normativa que se li aplique. Correspon al conseller resoldre en última instància els recursos que s'interposen contra resolucions del secretari autonòmic, del sotssecretari o dels directors generals, llevat de les excepcions establides en les lleis i reglaments.
El Consell de Direcció és l'òrgan col·legiat d'assessorament i assistència del conseller en l'elaboració, coordinació i execució del programa d'actuacions del departament. Sota la presidència del titular de la conselleria, el Consell de Direcció està integrat pels titulars de la Secretaria Autonòmica, la Sotssecretaria i les direccions generals, i el director del Gabinet del conseller, que n'exercirà la secretaria.
Podran assistir, a més, a les sessions del Consell de Direcció els directors, caps o responsables de centres, òrgans, unitats o ens adscrits al departament, quan el conseller ho estime convenient.
El Consell de Direcció pot reunir-se en ple o en comissions. Es podran constituir totes les comissions que acorde el titular del departament, el qual determinarà els membres que les han d'integrar i designarà les persones que n'han d'exercir la presidència i la secretaria, sense perjudici que exercisca la facultat de presidir-les personalment.
Igualment, el conseller pot acordar, sempre que ho estime convenient, la constitució d'altres òrgans o comissions de caràcter consultiu i d'assessorament, per a matèries concretes o assumptes específics amb la composició que determine en cada cas.
Article 6
Directament dependent del conseller de Sanitat s'adscriu el Gabinet del conseller de Sanitat com a òrgan de suport, assistència i assessorament tècnic.
Capítol II
La secretaria autonòmica per a
l'Agència Valenciana de la Salut
Article 7
1. Sota l'autoritat del conseller, el secretari autonòmic per a l'Agència Valenciana de la Salut és l'òrgan al qual correspon la direcció i execució de la política sanitària de la Generalitat Valenciana. Desplega les funcions que li atribuïx l'article 74 de la Llei de Govern valencià, així com les que assignen als servicis de salut la Llei General de Sanitat i la Llei 3/2003, de 6 de febrer, de la Generalitat Valenciana, d'Ordenació Sanitària de la Comunitat Valenciana.
2. Li correspon dirigir i coordinar els centres directius que s'adscriguen sota la seua dependència, així com les unitats administratives que s'hi integren.
3. Directament del secretari autonòmic per a l'Agència Valenciana de la Salut depenen el director general de Recursos Humans, el director general de Recursos Econòmics, el director general d'Assistència Sanitària, el director general d'Atenció a la Dependència, el director general de Farmàcia i Productes Sanitaris i el director general de Qualitat i Atenció al Pacient.
Secció primera
La Direcció General de Recursos Humans
Article 8
El director general de Recursos Humans, dependent del secretari autonòmic, exercirà les funcions en matèria de gestió i tramitació dels assumptes relatius a personal, registre i processos de selecció. El director general exercirà la representació de la Conselleria en la Mesa Sectorial de Sanitat.
Del director general de Recursos Humans depén l'Àrea de Recursos Humans, que exercirà les funcions següents:
– Tramitar els expedients disciplinaris, les situacions administratives i les incidències d'assumptes referents al personal de les institucions sanitàries.
– Coordinar i fer el seguiment dels sistemes implantats per a la selecció de personal amb vinculació amb caràcter temporal d'institucions sanitàries, així com la resolució dels recursos i reclamacions que es plantegen en esta matèria.
– Fer la tramitació dels processos de selecció i provisió de places en execució de les ofertes d'ocupació pública.
– Elaborar i fer el seguiment de les convocatòries per a la provisió de llocs de treball d'institucions sanitàries.
– Fer els nomenaments o la contractació del personal del sector sanitari.
– Fer els nomenaments i els cessaments del personal directiu de les institucions sanitàries.
– Fer la gestió de les adscripcions provisionals reglamentàries del personal d'institucions sanitàries.
– Tramitar i resoldre els recursos interposats en matèria de selecció i provisió contra els actes dels tribunals o les comissions d'avaluació.
– Classificar els llocs de treball.
– Gestionar el registre del personal d'institucions sanitàries, efectuant el control dels actes o les resolucions que afecten la vida administrativa d'este personal.
– Elaborar i modificar les plantilles preceptives i, si és procedent, les relacions de llocs de treball de naturalesa funcionarial d'institucions sanitàries.
– Elaborar les propostes de relacions de places que s'han d'incloure en les convocatòries de selecció i provisió per tal que siguen oportunament cobertes.
– Fer el seguiment i l'estudi de l'absentisme laboral a través de la informació rebuda dels centres.
– Assessorar els òrgans que efectuen la negociació col·lectiva en la Mesa Sectorial de Sanitat.
– Estudiar i fer l'informe perceptiu de les convocatòries i ofertes de qualsevol tipus de personal d'institucions sanitàries.
– Emetre els informes tècnics en matèria de personal d'institucions sanitàries.
– Tramitar les reclamacions prèvies i els expedients d'incompatibilitats del personal de les institucions sanitàries i dels recursos interposats en matèria de personal d'institucions sanitàries contra actes dictats per òrgans de la conselleria.
– Assessorar tècnicament les normes i instruccions relatives a tots els aspectes relacionats amb el personal d'institucions sanitàries.
– Executar la política de relacions amb les organitzacions sindicals o els òrgans de representació del personal del sector sanitari.
– Prestar el suport administratiu a la secretaria de la Mesa Sectorial de Sanitat.
– Estudiar, analitzar i proposar el règim retributiu del personal de les institucions sanitàries.
– Establir criteris homogenis respecte a l'aplicació del règim retributiu, especialment quant a les reclamacions formulades en estes matèries.
– Estudiar i elaborar instruccions relatives a jornada, horari, permisos, vacances i llicències, per tal que s'apliquen homogèniament en els centres.
Secció segona
La Direcció General de Recursos Econòmics
Article 9
El director general de Recursos Econòmics, dependent del secretari autonòmic, exercirà les funcions en matèria de gestió econòmica i comptable, expedients de contractació i processos de contractació i aprovisionament de productes i servicis. També corresponen al director general de Recursos Econòmics les funcions següents:
– Preparar i tramitar els contractes de subministraments i servicis en els quals, per la similitud de l'objecte o per l'obtenció de millors condicions, siga convenient la contractació centralitzada per a tot l'àmbit de la Conselleria de Sanitat, així com la resta d'expedients de contractació de la Conselleria de Sanitat.
– Dictar les instruccions oportunes sobre normalització de productes, n'estiga centralitzada o no l'adquisició.
– Establir els criteris d'emmagatzemament de productes amb les institucions sanitàries.
– Coordinar els procediments de contractació dels centres de gestió referits tots a l'aprovisionament de productes i servicis.
– Efectuar la tramitació i el seguiment econòmic dels convenis i concerts.
Del director general de Recursos Econòmics depenen l'Àrea de Recursos Econòmics i l'Àrea d'Infraestructura i Manteniment.
L'Àrea de Recursos Econòmics exercirà les funcions següents:
– Executar la gestió econòmica i comptable del pressupost de despeses dels òrgans i unitats de la conselleria, tramitant els documents administratius corresponents.
– Gestionar la nòmina del personal adscrit als servicis centrals de la conselleria.
– Elaborar procediments de coordinació en matèria de gestió econòmica entre els centres de gestió de la conselleria.
– Programar, controlar, seguir i gestionar l'execució de les inversions de la conselleria.
– Elaborar, fer el seguiment i gestionar el pressupost dels òrgans i unitats de la conselleria.
– Elaborar els procediments de gestió de la nòmina del personal d'institucions sanitàries en els àmbits d'incidències, contingències fiscals i quotes socials.
– Gestionar i fer la coordinació d'ingressos pressupostaris.
– Estudiar, valorar i aplicar els resultats dels dissenys i estratègies planificades sobre gestió dels centres de la conselleria.
L'Àrea d'Infraestructura i Manteniment exercirà les funcions següents:
– Tramitar, fer el seguiment i controlar els expedients de contractació d'obres, instal·lacions, equipaments, servicis, assistències i subministraments.
– Tramitar els expedients de cessió de terrenys i immobles destinats per a ús sanitari.
– Fer el seguiment i el control de les fases d'execució de les obres contractades.
– Redactar i supervisar, si és procedent, els projectes tècnics d'execució d'obres i instal·lacions.
– Fer el seguiment, control i aprovació, si és procedent, de l'execució de les obres i inversions gestionades per la conselleria.
– Gestionar i coordinar el manteniment de les infraestructures dels centres sanitaris.
Secció tercera
La Direcció General d'Assistència Sanitària
Article 10
La Direcció General d'Assistència Sanitària, dependent del secretari autonòmic, exercirà les funcions en matèria de gestió de centres sanitaris, recursos assistencials, equipament, concerts i convenis.
Del director general d'Assistència Sanitària depenen l'Àrea de Concerts i Tecnologia Sanitària i l'Àrea d'Assistència Sanitària.
L'Àrea de Concerts i Tecnologia Sanitària exercirà les funcions següents:
– Detectar les necessitats d'inversió en equipament, proposar el pla anual d'inversions, proposar dotacions bàsiques.
– Fer el seguiment informatitzat d'incidències en equips d'electromedicina.
– Fer la implantació de sistemes de telemedicina.
– Fer les propostes dels concerts i convenis amb centres i servicis privats o públics aliens a la xarxa de la Conselleria de Sanitat.
– Fer el control de l'activitat sanitària concertada.
– Fer el control assistencial, el tràmit i l'autorització de la derivació de pacients a centres i servicis sanitaris no concertats.
L'Àrea d'Assistència Sanitària exercirà les funcions següents:
– Gestionar i planificar els recursos assistencials, proposant-ne l'adequació per a la prestació correcta dels servicis sanitaris.
– Desenvolupar la cartera de servicis i el catàleg de prestacions dels centres sanitaris amb la finalitat d'aportar informació al ciutadà de tots els recursos que hi ha.
– Gestionar i fer la promoció de programes en funció de les atencions d'infermeria.
– Elaborar i analitzar els indicadors de càrrega de treball del personal.
– Control de l'activitat assistencial.
– Gestionar el programa d'atenció urgent per a les grans ciutats.
– Coordinar els centres d'informació i coordinació d'urgències.
– Exercir les funcions derivades del pla director d'urgències amb especial incidència en el transport sanitari i gestionant el programa d'emergències mèdiques.
– Elaborar protocols i guies de pràctica clínica.
– Elaborar i gestionar programes d'integració assistencial, a fi de facilitar l'accessibilitat del sistema.
– Potenciar el desenvolupament i l'homogeneïtzació de les alternatives assistencials: atenció domiciliària, cirurgia sense ingrés, hospital de dia.
– Desenvolupar instruments per a potenciar la gestió clínica en els centres sanitaris.
– Desenvolupar i avaluar fórmules de gestió d'integració dels recursos assistencials: àrees clíniques, unitats de gestió clínica i noves unitats organitzatives.
– Desenvolupar i avaluar sistemes de desenvolupament professional als professionals dirigits a aconseguir l'excel·lència en l'assistència.
– Desenvolupar i implantar la gestió per processos.
– Desenvolupar i fer el seguiment de contractes de gestió.
– Desenvolupar i impulsar programes dirigits a problemes de salut emergents.
– Desenvolupar i impulsar programes dirigits a problemes de salut susceptibles de diagnòstic i tractament per l'avanç de les noves tecnologies.
– Elaborar els protocols dirigits a la posada en marxa dels programes esmentats.
– Impulsar la utilització de sistemes i tecnologies de la informació en els servicis centrals i centres sanitaris.
– Desenvolupar, dissenyar, impulsar i mantindre funcionalment les ferramentes per a dur a terme una atenció amb nivells màxims de qualitat.
Depenen directament del director general d'Assistència Sanitària els directors d'Assistència Sanitària de Zona, que tenen naturalesa estatutària i fan les funcions previstes en el Decret 215/1999, de 9 de novembre, pel qual es crea la figura del director d'Assistència Sanitària de Zona.
Secció quarta
La direcció general d'Atenció a la Dependència
Article 11
El director general d'Atenció a la Dependència, dependent del secretari autonòmic, exercirà les funcions en matèria de política sociosanitària, drogodependències i salut mental. També corresponen al director general d'Atenció a la Dependència les funcions següents:
– Fer el manteniment dels sistemes d'informació en matèria de drogodependències i trastorns addictius.
– Fer la prestació de servicis i gestió dels centres d'atenció i prevenció de les drogodependències de titularitat de la Generalitat Valenciana.
– Coordinar els centres, servicis i programes assistencials i de prevenció que siguen finançats per la Conselleria de Sanitat.
– Fer la coordinació i el seguiment de les accions que conté el Pla Autonòmic Valencià sobre Drogodependències i Altres Trastorns Addictius.
– Fer la preparació i tramitació dels convenis, concerts i subvencions corresponents a les matèries assignades al director general.
– Tramitar els expedients administratius per a l'obtenció de l'acreditació i el registre dels centres i servicis d'atenció i prevenció de drogodependències.
– Tramitar els expedients sancionadors corresponents a la direcció general.
– Gestionar i planificar els centres, servicis i programes de salut mental, així com la coordinació del Pla director de Salut Mental de la Comunitat Valenciana.
– Impulsar una política sociosanitària, en el si de la Conselleria de Sanitat, en coordinació amb altres unitats del Consell de la Generalitat.
Secció cinquena
La Direcció General de Farmàcia i Productes Sanitaris
Article 12
El director general de Farmàcia i Productes Sanitaris, dependent del secretari autonòmic, exercirà les funcions sobre planificació de recursos farmacèutics i racionalització de l'ús del medicament.
Del director general de Farmàcia i Productes Sanitaris depén l'Àrea de Farmàcia i Productes Sanitaris, que exercirà les funcions següents:
– Fixar els criteris i procediments d'autorització, classificació i registre dels centres, servicis i establiments farmacèutics, així com els centres, establiments i servicis l'objecte dels quals siguen els productes sanitaris.
– Planificar els recursos farmacèutics i fixar els criteris d'autorització i definició de les condicions de l'exercici de l'activitat professional farmacèutica.
– Supervisar, coordinar i avaluar la xarxa autonòmica de farmacovigilància i potenciar l'activitat del Centre Autonòmic Valencià d'Informació de Medicaments.
– Coordinar amb l'Agència Espanyola del Medicament les funcions que en són exclusives.
– Fer la gestió d'alertes, desabastiments i comunicació de riscos de medicaments.
– Fer la gestió i coordinació del marc d'activitats, així com el control efectiu de l'organització i vigilància dels servicis d'urgències, torns de guàrdia, horaris, vacances i de l'assistència prestada per les oficines de farmàcia i la resta de servicis i establiments farmacèutics.
– Les atribuïdes pel Reial Decret 851/1999, de 21 de maig, i altres funcions que la normativa encomana a la Generalitat Valenciana en matèria de productes farmacèutics.
– Les atribuïdes pel Reial Decret 414/1996, d'1 de març, sobre regulació dels productes sanitaris.
– Centralitzar la informació referent a assajos clínics autoritzats, així com el control de la publicitat i les tècniques de promoció de medicaments.
– Elaborar, revisar i supervisar els concerts amb proveïdors en matèria de medicaments i productes sanitaris.
– Distribuir i fer el control dels segells oficials i talonaris de receptes oficials de la Conselleria de Sanitat.
– Fomentar activitats d'ús racional del medicament i d'atenció farmacèutica.
– Impulsar una guia farmacoterapèutica bàsica i dinàmica, que servisca de referent per a la implantació en totes les àrees de salut a través de les comissions farmacoterapèutiques.
– Gestionar i coordinar les prestacions ortopèdiques, reintegrament de despeses i transport sanitari no concertat.
– Fer l'autorització de dietes d'estada per assistència sanitària.
– Tramitar les qüestions relatives a convenis internacionals.
– Fer l'autorització a les empreses per als servicis de prevenció de l'assistència medicofarmacèutica als seus treballadors.
– Gestionar la implantació correcta del sistema d'informació Gaia i la gestió i el manteniment de les bases dades corresponents.
Secció sisena
La Direcció General de Qualitat i Atenció al Pacient
Article 13
El director general de Qualitat i Atenció al Pacient, dependent del secretari autonòmic, exercirà les funcions en matèria de valoració del nivell de satisfacció del pacient i detecció d'àrees de millora.
De director general de Qualitat i Atenció al Pacient depén l'Àrea de Qualitat i Atenció al Pacient, que exercirà les funcions següents:
– Fer l'anàlisi de les dades generades pels sistemes d'informació sanitària.
– Elaborar els indicadors de gestió sanitària.
– Fer l'anàlisi i l'avaluació dels processos assistencials.
– Elaborar i fer el seguiment d'indicadors d'activitat i gestió.
– Fer la implantació i el seguiment del Sistema d'Informació Econòmica en tots els centres de gestió i l'anàlisi de les dades obtingudes a través d'este sistema.
– Identificar necessitats de sistemes de qualitat i implantació d'estos sistemes.
– Elaborar informació contrastada sobre qualitat de servicis, per tal que la utilitzen els professionals i la conega el públic.
– Promoure la potenciació dels principis de la medicina basada en l'evidència, orientant les actuacions cap a la millora de la pràctica assistencial.
– Desenvolupar la gestió basada en l'excel·lència.
– Instaurar un sistema d'indicadors de qualitat per a control i avaluació de processos.
– Avaluar el nivell de satisfacció dels usuaris dels servicis sanitaris.
– Dissenyar, implantar i desenvolupar la Carta del Pacient de la Comunitat Valenciana.
– Coordinació d'associacions i voluntariat, convenis i subvencions.
– Coordinar la comunicació dirigida al pacient, així com l'elaboració de materials i publicacions d'informació sanitària.
– Adaptar les infraestructures a fi de facilitar l'accés als servicis a persones discapacitades.
– Analitzar les causes de les queixes, suggeriments, agraïments i reclamacions.
– Coordinar la comunicació dirigida al pacient.
– Elaboració de materials i publicació d'informació sanitària.
– Millorar l'accés dels pacients als servicis sanitaris i la informació del ciutadà sobre els servicis i les prestacions sanitàries.
– Facilitar el dret a la lliure elecció de metge i de centre.
Capítol III
La sotssecretaria
Article 14
El sotssecretari, sota la dependència directa del conseller de Sanitat, assumix les funcions establides en l'article 75 de la Llei de Govern Valencià, així com les competències establides per qualsevol altra normativa que se li aplique.
Directament de la Sotssecretaria depenen el director general de Salut Pública, el director general d'Ordenació, Avaluació i Investigació Sanitària, l'Escola Valenciana d'Estudis de la Salut i el secretari general administratiu.
El sotssecretari exercirà directament les funcions següents:
– Les encomanades i previstes en la Llei de Prevenció de Riscos Laborals i en la normativa que la desplega.
– Tramitar i fer les propostes que expliciten els motius de resolució d'expedients de reclamacions de responsabilitat patrimonial de l'administració.
A més, la Sotssecretaria coordinarà la labor de l'Àrea Jurídica, integrada orgànicament i funcionalment en el Gabinet Jurídic de la Generalitat Valenciana. A l'Àrea Jurídica li competix l'assessorament jurídic de la conselleria, a més de les funcions especificades en el Decret 27/2001, de 30 de gener, d'Organització i Règim de Funcionament dels Servicis Jurídics de la Generalitat Valenciana.
Secció primera
La Direcció General de Salut Pública
Article 15
El director general de Salut Pública, dependent del sotssecretari, exercirà les funcions en matèria de vigilància epidemiològica, seguretat alimentària, programes de salut, salut laboral, salut maternoinfantil i Pla Autonòmic de la Sida. També exercirà les funcions següents:
– Dissenyar i gestionar els programes de prevenció i control de la infecció del VIH/sida.
– Planificar, promoure, desenvolupar i coordinar les actuacions relacionades amb la prevenció i el control de la infecció VIH/sida.
– Dissenyar, gestionar, analitzar i avaluar els programes de reducció de dany.
– Exercir les competències sanitàries en prevenció de riscos laborals, incloses les relatives a l'autorització de les instal·lacions sanitàries i la inspecció de les activitats.
– Gestionar i desplegar les competències de l'administració sanitària sobre les entitats col·laboradores de la Seguretat Social en la gestió de les contingències laborals.
– Gestionar i mantindre el sistema d'informació sanitària laboral i la promoció de la salut en el treball.
– Controlar i vigilar els aspectes sanitaris dels productes químics i especialment de plaguicides i biocides.
– Dirigir i avaluar la vigilància de la salut dels treballadors, inclosa la postocupacional.
– Gestionar el sistema d'informació de riscos biològics en personal sanitari.
Del director general de Salut Pública depenen l'Àrea de Coordinació de Centres i Actuació en Salut Pública, l'Àrea de Seguretat Alimentària i l'Àrea d'Epidemiologia.
L'Àrea de Coordinació de Centres i Actuació en Salut Pública, a la qual s'adscriuen els directors dels centres de Salut Pública, exercirà les funcions següents:
– Gestionar i coordinar els centres de Salut Pública.
– Fer el seguiment, l'anàlisi i l'avaluació de la gestió dels directors i coordinadors dels centres de Salut Pública.
– Analitzar i fer l'avaluació dels indicadors de gestió per a establir les correccions oportunes a fi d'abastar estàndards de qualitat òptims.
– Participar amb les altres direccions generals de la Conselleria de Sanitat en el seguiment i desplegament dels plans i programes de salut.
– Coordinar les actuacions especials amb altres direccions generals, conselleries i ajuntaments en el cas que existisca un risc per a la salut de la població.
– Dissenyar, gestionar, analitzar i avaluar els plans i programes de salut.
– Dissenyar, gestionar, analitzar i avaluar els programes de prevenció de malalties prevalents a la Comunitat Valenciana.
– Dissenyar, gestionar, analitzar i avaluar les activitats d'informació i educació per a la salut orientades a fomentar estils de vida sans en la població.
– Proporcionar una resposta ràpida davant de situacions de salut pública que poden comportar una alarma social.
– Gestionar, dissenyar i avaluar la tecnologia i els procediments en sistemes d'informació en salut pública.
– Preveure, davant de determinades situacions de risc per a la salut, la logística, procediments i coordinació amb la resta de recursos sanitaris i institucions de distinta naturalesa.
– Gestionar, analitzar i avaluar el Pla Oncològic.
L'Àrea d'Epidemiologia exercirà les funcions següents:
– Organitzar, coordinar i avaluar la vigilància epidemiològica de les malalties transmissibles a través del sistema de notificació de malalties i el sistema d'informació microbiològica.
– Gestionar, controlar, coordinar i avaluar els brots epidèmics i les malalties emergents mitjançant el sistema d'alerta precoç i resposta.
– Organitzar, coordinar i avaluar els programes específics de prevenció i control de malalties transmissibles.
– Difondre la informació procedent de la vigilància epidemiològica a tots els nivells de la Xarxa Valenciana de Vigilància en Salut Pública.
– Fer l'anàlisi epidemiològica sistemàtica de l'estat de salut.
– Fer els estudis epidemiològics específics per a un coneixement millor de la situació de salut de la Comunitat Valenciana.
– Gestionar, coordinar i avaluar els registres d'interés en salut pública.
– Fer l'estudi i l'anàlisi epidemiològica de la mortalitat i les seues causes.
– Elaborar les estadístiques sanitàries derivades de la informació epidemiològica.
L'Àrea de Seguretat Alimentària farà les funcions següents:
– Autoritzar i fer el reconeixement de l'acreditació i registre de laboratoris en l'àmbit de la salut pública.
– Fer l'anàlisi en matèria de seguretat alimentària i sanitat ambiental.
– Gestionar, controlar i coordinar la xarxa de laboratoris de Salut Pública, així com l'estudi i propostes de metodologia analítica en matèria de salut pública.
– Elaborar, actualitzar i avaluar el Pla de Seguretat Alimentària.
– Definir estratègies, planificar, normalitzar, ordenar i supervisar les actuacions del control oficial i el programa de control oficial d'aliments.
– Elaborar i gestionar el sistema d'informació de seguretat alimentària.
– Elaborar instruccions documentades sobre la planificació del control oficial, el mostratge normalitzat i les tècniques de control.
– Estudiar, valorar i gestionar els programes de control oficial d'aliments.
– Tramitar i gestionar els expedients d'autorització sanitària de funcionament d'indústries i establiments alimentaris, i de les entitats de formació de manipuladors d'aliments, i gestionar estos registres.
– Gestionar el sistema d'intercanvi ràpid d'informació sobre alertes i notificacions de caràcter alimentari.
– Gestionar el programa d'escorxadors.
– Avaluar la conformitat dels sistemes d'autocontrol aplicats per les empreses alimentàries mitjançant auditories de verificació.
Secció segona
La Direcció General d'Ordenació, Avaluació
i Investigació Sanitària
Article 16
El director general d'Ordenació, Avaluació i Investigació Sanitària, dependent del sotssecretari, exercirà les funcions en matèria d'autorització, obertura i registre de centres sanitaris, inspecció de centres, servicis i unitats i establiments sanitaris, públics i privats, investigació i informació i avaluació externa de l'activitat sanitària. També farà el seguiment i l'avaluació del Pla de Salut de la Comunitat Valenciana i s'encarregarà de dinamitzar, potenciar i coordinar l'activitat investigadora en l'àmbit de la conselleria.
D'acord amb el Decret del Govern Valencià 14/2002, de 8 de febrer, l'Institut per a l'Acreditació i Avaluació de les Pràctiques Sanitàries, SA, depén de la Conselleria de Sanitat, a través del director general d'Ordenació, Avaluació i Investigació Sanitària.
Del director general d'Ordenació, Avaluació i Investigació Sanitària depén l'Àrea Inspecció, Avaluació i Ordenació, que farà les funcions següents:
– Les que conté el Decret 15/2003, de 18 febrer, que aprova el Reglament d'Organització i Funcionament de la Inspecció de Servicis Sanitaris de la Generalitat Valenciana.
– Analitzar les necessitats de formació dels professionals i organitzar els plans docents adequats per a cobrir-les.
– Establir les condicions per a l'obertura de centres sanitaris.
– Autoritzar l'obertura de tot tipus d'establiments sanitaris.
– Mantindre el registre sanitari de centres i unitats.
– Mantindre els registres estadístics i la coordinació amb organismes nacionals.
– Gestionar el Sistema d'Informació Poblacional de la Conselleria de Sanitat.
– Avaluar noves tecnologies, analitzant l'impacte assistencial i econòmic de la seua incorporació.
– Fer l'avaluació del producte sanitari final.
– Fer l'avaluació del resultat assistencial en els centres concertats.
– Establir mecanismes per a l'avaluació continuada del producte sanitari.
Secció tercera
L'Escola Valenciana d'Estudis de la Salut
Article 17
L'Escola Valenciana d'Estudis de la Salut és un òrgan adscrit a la Conselleria de Sanitat, dependent directament del sotssecretari, per al suport cientificotècnic en matèria d'investigació i docència. Li corresponen les funcions següents:
– Assessorar en la fixació de la política d'investigació sanitària i en l'establiment de les prioritats en este àmbit.
– Promoure la investigació en relació amb els problemes i les necessitats de salut de la població de la Comunitat Valenciana.
– Formar, reciclar i perfeccionar, de manera continuada, els professionals del camp de la salut, la gestió i l'administració sanitària, tot això des d'una perspectiva interdisciplinària i aproximant la formació als centres de treball.
– Assessorar la Conselleria de Sanitat i la resta d'òrgans de la Generalitat Valenciana en tots els assumptes de la seua competència que li siguen consultats.
– Qualssevol altres d'interés per al sistema sanitari valencià que li siguen assignades.
Al capdavant d'esta institució es troba el director de l'Escola Valenciana d'Estudis de la Salut, amb rang de director general, que exercirà les funcions descrites en l'article tercer del Decret 210/1992, de 23 de novembre, que va aprovar el Reglament d'Organització i Funcionament de l'Institut Valencià d'Estudis en Salut Pública.
Secció quarta
La Secretaria General Administrativa
Article 18
Adscrita a la Sotssecretaria i d'acord amb l'article 79 de la Llei de Govern Valencià, la Secretaria General Administrativa, és la unitat que, com a màxim òrgan del nivell administratiu, presta suport al sotssecretari i, sota la seua autoritat, atén els servicis generals de la conselleria. També exercirà les funcions següents:
– Gestionar el Registre General de la conselleria i les oficines d'informació i d'iniciatives i reclamacions que en depenen.
– Gestionar l'arxiu i l'inventari de béns i material de la conselleria.
– Gestionar els servicis de traducció i fer els tràmits necessaris per a la publicació d'actes o disposicions en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
– Tramitar les circulars i els oficis circulars de la conselleria.
– Gestionar i controlar els assumptes generals.
– Tramitar els convenis i acords de col·laboració que la conselleria haja de proposar al Govern Valencià.
Del secretari general administratiu depén l'Àrea d'Organització i Sistemes de Comunicació, que és la unitat que dirigix i impulsa l'ús de les tecnologies i els sistemes d'informació i les telecomunicacions per a l'ús en assumptes propis de la conselleria, així com l'optimació i normalització dels procediments de treball. També exercirà les funcions següents:
– Definir estratègies, planificar, normalitzar, ordenar i supervisar actuacions en relació amb els sistemes d'informació i comunicació de la conselleria.
– Definir estratègies, planificar, normalitzar, ordenar i supervisar actuacions en relació amb la racionalització administrativa.
– Planificar i controlar les inversions en tecnologies de la informació.
– Ordenar, planificar, desenvolupar i gestionar les comunicacions de veu i dades en l'àmbit de la conselleria, seguint les normes i orientacions generals de la Generalitat Valenciana.
– Impulsar la utilització de sistemes i tecnologies de la informació en els servicis centrals i territorials de la conselleria.
– Vetlar per la gestió operativa dels equips informàtics, bases de dades, xarxes locals i sistemes de seguretat en este àmbit.
– Racionalitzar i normalitzar els procediments administratius i mètodes de treball en l'àmbit de la conselleria, seguint les orientacions generals de la Generalitat Valenciana.
– Servir com a òrgan de comunicació i enllaç amb el PROP.
– Impulsar i coordinar funcionalment la implantació de sistemes d'informació en els centres sanitaris, cuidant-ne l'harmonització i la compatibilitat.
– Impulsar projectes d'implantació de sistemes d'informació en l'àmbit de la salut i fer-ne la gestió operativa.
Títol III
L'organització territorial
Article 19
Els servicis territorials de la conselleria són l'expressió orgànica del principi de desconcentració que regix l'activitat de l'administració de la Generalitat Valenciana i, sota l'autoritat superior del conseller, depenen orgànicament del sotssecretari i funcionalment del secretari autonòmic, sotssecretari i cada direcció general en les matèries de les seues competències.
Article 20
En cada una de les províncies de la Comunitat Valenciana hi haurà una direcció territorial de la Conselleria de Sanitat, al front de la qual hi haurà un director, que assumirà la representació de la conselleria.
DISPOSICIÓ ADDICIONAL
Sense perjudici de allò que disposa este reglament, les funcions que s'atribuixen als distints órgans de la conselleria en matèria d'Investigació i Innovació Tecnològica i Assumptes Econòmics s'entendran sotmeses a les competències que corresponen a les comissions delegades creades sobre les dites matèries.
DISPOSICIONS TRANSITÒRIES
Primera
Les unitats i llocs de treball del nivell administratiu continuaran subsistents i continuaran donant el suport administratiu en relació amb els assumptes i expedients que els corresponguen segons la matèria abans de la reestructuració duta a terme mitjançant el Decret 7/2003, sense perjudici de la competència per a resoldre dels òrgans als quals ha sigut atribuïda, seran retribuïdes a càrrec dels mateixos crèdits pressupostaris, tot això fins que s'aproven les relacions de llocs de treball adaptades a l'estructura orgànica prevista en este reglament, sense perjudici que, des del moment de l'entrada en vigor, es produïsquen determinats canvis d'adscripció d'unitats administratives, d'acord amb la reorganització efectuada.
Segona
Als efectes del que establix la disposició transitòria primera, les unitats la denominació de les quals no haja canviat, passaran a dependre, amb els actuals mitjans personals i materials, de les unitats superiors que establix este reglament.
DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA
Queden derogades totes les normes de rang igual o inferior que s'oposen al que establix este decret.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
Es faculta el conseller de Sanitat per a dictar totes les disposicions que requerisquen el desplegament i l'execució d'este decret, segons que disposa l'article 71 de la Llei de Govern Valencià.
Segona
Este decret entrarà vigirà l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 11 de juliol de 2003
El president de la Generalitat,
FRANCISCO CAMPS ORTIZ
El conseller de Sanitat,

linea
Mapa web