Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 26/2005, de 4 de febrer, del Consell de la Generalitat, pel qual aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Sanitat. [2005/1245]

(DOGV núm. 4941 de 08.02.2005) Ref. Base de dades 0646/2005

DECRET 26/2005, de 4 de febrer, del Consell de la Generalitat, pel qual aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Sanitat. [2005/1245]
La Llei 3/2003, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Ordenació Sanitària de la Comunitat Valenciana, definix l'Agència Valenciana de Salut com l'eix de l'organització dels servicis sanitaris públics. L'agència queda constituïda per l'esmentada llei i supedita l'efectivitat del seu funcionament a l'aprovació d'uns estatuts reguladors.
El Decret 116/2003, d'11 de juliol, del Consell de la Generalitat, aprovà el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Sanitat.
El Decret 8/2004, de 3 de setembre, del president de la Generalitat, assignà competències a la Conselleria de Sanitat en matèria de Sanitat i assistència sanitària a la dependència.
El Decret 133/2004, de 3 de setembre, del Consell de la Generalitat, va establir l'estructura orgànica de les conselleries de l'administració de la Generalitat, i regula en el títol VI la relativa a la Conselleria de Sanitat.
Amb l'aprovació dels estatuts reguladors de l'Agència Valenciana de Salut, es fa necessari que la seua estructura i els seus òrgans de direcció estiguen en perfecta harmonia amb l'estructura orgànica i funcional de la Conselleria de Sanitat, que es regula en la present norma.
En atenció de totes estes consideracions, d'acord amb el que establixen els articles 35.f) i 70 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià, a proposta del conseller de Sanitat, i amb la deliberació prèvia del Consell de la Generalitat, en la reunió del dia 4 de febrer de 2005,
DECRETE
TÍTOL I
Disposicions generals
Article 1
La Conselleria de Sanitat és el màxim òrgan encarregat de la direcció i l'execució de la política del Consell de la Generalitat en matèria de sanitat, i exercix les competències en matèria de sanitat i assistència sanitària a la dependència que legalment té atribuïdes.
Article 2
El conseller és l'autoritat superior i el màxim òrgan executiu de la conselleria.
Sota l'autoritat del conseller, el secretari autonòmic de Sanitat és un òrgan superior de la Conselleria de Sanitat.
Article 3
1. Sota l'autoritat del conseller, el nivell directiu de la Conselleria de Sanitat està integrat pel subsecretari, el director general de Salut Pública i el director general d'Ordenació, Avaluació i Investigació Sanitària.
2. En els casos d'absència o malaltia del titular del departament, s'aplicarà el que disposa l'apartat i) de l'article 16 de la Llei de Govern Valencià. Fins que es resolga la substitució, les funcions del titular del departament les exercirà temporalment el secretari autonòmic de Sanitat, a excepció de les que li corresponen com a membre del Consell de la Generalitat, seguint l'orde de prelació previst en l'apartat 1 d'este article.
Este orde s'aplica, també per a la substitució, per a la Subsecretaria i direccions generals.
El que s'establix en els paràgrafs anteriors s'entén sense perjuí del que, si és el cas, dispose el conseller mitjançant resolució.
TÍTOL II
L'estructura i les funcions dels òrgans directius
i els servicis centrals de la conselleria
CAPÍTOL I
El conseller
Article 4
El conseller, com a màxima autoritat de la Conselleria, té totes les competències inherents al càrrec i té atribuïdes les funcions que determinen la Llei de Govern Valencià, i qualsevol altra normativa que s'aplique. Correspon al conseller resoldre en última instància els recursos que s'interposen contra resolucions del secretari autonòmic de sanitat, del subsecretari o dels directors generals, llevat de les excepcions establides en les lleis i reglaments.
El Consell de Direcció és l'òrgan col·legiat d'assessorament i assistència al conseller en l'elaboració, coordinació i execució del programa d'actuacions del departament. Sota la presidència del titular de la conselleria, el Consell de Direcció està integrat per la Secretaria Autonòmica de Sanitat, els titulars de l'Agència Valenciana de Salut, la Subsecretaria, les Direccions Generals i el director del Gabinet del conseller, que exercix la secretaria d'este consell.
A les sessions del Consell de Direcció poden assistir, a més, els directors, caps o responsables de centres, òrgans, unitats o ens adscrits al departament, quan el conseller ho estime convenient.
El Consell de Direcció pot reunir-se en Ple o en comissions. Es poden constituir totes les comissions que acorde el titular del departament, el qual ha de determinar els membres que hagen d'integrar-les i designar les persones que hagen d'exercir la presidència i la secretaria, sense perjuí que exercisca la facultat de presidir-les personalment.
Igualment, el conseller pot acordar, sempre que ho estime convenient, la constitució d'altres òrgans o comissions de caràcter consultiu i d'assessorament, per a matèries concretes o assumptes específics, amb la composició que en cada cas determine.
Article 5
Directament dependent del conseller de Sanitat s'adscriu el Gabinet del conseller, com a òrgan de suport i assistència immediata. Així mateix, sota la dependència directa del conseller hi haurà, amb rang d'àrea, un Gabinet Tècnic, al qual corresponen les funcions relatives a publicacions, comunicació, seguiment parlamentari, elaboració d'informes i estudis, així com la recopilació i anàlisi de documentació i informació relacionades amb les matèries pròpies de la conselleria.
CAPÍTOL II
L'Agència Valenciana De Salut
Article 6
L'Agència Valenciana de Salut va ser creada per mitjà de la Llei 3/2003, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Ordenació Sanitària de la Comunitat Valenciana. La seua estructura i organització es despleguen per mitjà d'uns estatuts aprovats per un decret del Consell de la Generalitat.
CAPÍTOL III
La Secretaria Autonòmica de Sanitat
Article 7
Sota l'autoritat del conseller es troba el secretari autonòmic de Sanitat, que assumix les funcions establides en l'article 74 de la Llei de Govern Valencià, i també les competències establides per qualsevol altra normativa que s'aplique. També assumirà les competències de coordinació i planificació sanitària.
El secretari autonòmic de Sanitat pot exercir les funcions i el càrrec de director gerent de l'Agència Valenciana de Salut.
CAPÍTOL IV
La Subsecretaria
Article 8
El subsecretari, sota la dependència directa del conseller de Sanitat, assumix les funcions establides en l'article 75 de la Llei de Govern Valencià, i també les competències establides per qualsevol altra normativa d'aplicació. En particular, li corresponen les funcions relatives a la gestió de personal, econòmica i administrativa de les unitats de la Conselleria de Sanitat que no formen part de l'estructura de l'Agència Valenciana de Salut, d'acord, si és el cas, amb el que establixen les disposicions dictades pels òrgans competents.
Directament del subsecretari depenen la Direcció General de Salut Pública, la Direcció General d'Ordenació, Avaluació i Investigació Sanitària, l'Escola Valenciana d'Estudis de la Salut i la Secretaria General Administrativa.
El subsecretari exercirà directament les funcions següents:
– Les encomanades i previstes en la Llei de Prevenció de Riscos Laborals i en la seua normativa de desplegament, pel que fa al personal d'institucions sanitàries.
– Tramitar i fer les propostes de resolució que expressen els motius d'expedients de reclamacions de responsabilitat patrimonial de l'administració.
A més a més, el subsecretari coordina la labor de l'Àrea Jurídica, integrada orgànicament i funcionalment en el Gabinet Jurídic de la Generalitat. És competència de l'Àrea Jurídica l'assessorament jurídic de la conselleria, a més de les funcions especificades en el Decret 27/2001, de 30 de gener, d'Organització i Règim de Funcionament dels Servicis Jurídics de la Generalitat, modificat pel Decret 66/2004, de 7 de maig, i el Decret 127/2004, de 30 de juliol.
Secció 1a
La Direcció General de Salut Pública
Article 9
El director general de Salut Pública, dependent del subsecretari, exercirà les funcions en matèria de vigilància epidemiològica, seguretat alimentària, programes de salut, salut laboral, salut maternoinfantil i Pla Autonòmic de la Sida. També exercirà les funcions següents:
– Dissenyar i gestionar els programes de prevenció i control de la infecció del VIH/Sida.
– Planificar, promoure, desplegar i coordinar les actuacions relacionades amb la prevenció i el control de la infecció VIH/Sida.
– Dissenyar, gestionar, analitzar i avaluar els programes de reducció de dany.
– Exercir les competències sanitàries en prevenció de riscos laborals, incloses les relatives a autorització de les instal·lacions sanitàries i inspecció de les activitats.
– Gestionar i desplegar les competències de l'administració sanitària sobre les entitats col·laboradores de la Seguretat Social en la gestió de les contingències laborals.
– Gestionar i mantindre el sistema d'informació sanitària laboral i la promoció de la salut en el treball.
– Controlar i vigilar els aspectes sanitaris dels productes químics i, especialment, dels plaguicides i biocides.
– Dirigir i avaluar la vigilància de la salut dels treballadors, inclosa la postocupacional.
– Gestionar el sistema d'informació de riscos biològics en el personal sanitari.
Del director general de Salut Pública depenen l'Àrea de Coordinació de Centres i Actuació en Salut Pública, l'Àrea d'Epidemiologia i l'Àrea de Seguretat Alimentària.
L'Àrea de Coordinació de Centres i Actuació en Salut Pública, a la qual s'adscriuen els directors dels centres de Salut Pública, exercix les funcions següents:
– Gestionar i coordinar els centres de Salut Pública.
– Fer el seguiment, l'anàlisi i l'avaluació de la gestió dels directors i coordinadors dels centres de Salut Pública.
– Analitzar i fer l'avaluació dels indicadors de gestió per a establir les correccions oportunes a fi d'aconseguir estàndards de qualitat òptims.
– Participar amb les altres direccions generals de la Conselleria de Sanitat en el seguiment i desplegament dels plans i programes de salut.
– Coordinar les actuacions especials amb altres direccions generals, conselleries i ajuntaments en el cas que hi haja un risc per a la salut de la població.
– Dissenyar, gestionar, analitzar i avaluar els plans i programes de salut.
– Dissenyar, gestionar, analitzar i avaluar els programes de prevenció de malalties prevalents a la Comunitat Valenciana.
– Dissenyar, gestionar, analitzar i avaluar les activitats d'informació i educació per a la salut orientades a fomentar estils de vida sans en la població.
– Proporcionar una resposta ràpida davant de situacions de salut pública que poden comportar una alarma social.
– Gestionar, dissenyar i avaluar la tecnologia i els procediments en sistemes d'informació en salut pública.
– Preveure, davant de determinades situacions de risc per a la salut, la logística, els procediments i la coordinació amb la resta de recursos sanitaris i institucions de distinta naturalesa.
– Gestionar, analitzar i avaluar el Pla Oncològic.
L'Àrea d'Epidemiologia exercix les funcions següents:
– Organitzar, coordinar i avaluar la vigilància epidemiològica de les malalties transmissibles, a través del sistema de notificació de malalties i del sistema d'informació microbiològica.
– Gestionar, controlar, coordinar i avaluar els brots epidèmics i les malalties emergents per mitjà del sistema d'alerta precoç i resposta.
– Organitzar, coordinar i avaluar els programes específics de prevenció i control de malalties transmissibles.
– Difondre la informació procedent de la vigilància epidemiològica a tots els nivells de la Xarxa Valenciana de Vigilància en Salut Pública.
– Realitzar l'anàlisi epidemiològica sistemàtica de l'estat de salut.
– Realitzar els estudis epidemiològics específics per a un millor coneixement de la situació de salut de la Comunitat Valenciana.
– Gestionar, coordinar i avaluar els registres d'interés en salut pública.
– Realitzar l'estudi i l'anàlisi epidemiològic de la mortalitat i les seues causes.
– Elaborar les estadístiques sanitàries derivades de la informació epidemiològica.
L'Àrea de Seguretat Alimentària exercix les funcions següents:
– Autoritzar, i fer el reconeixement de l'acreditació i el registre de laboratoris en l'àmbit de la salut pública.
– Fer les anàlisis en matèria de seguretat alimentària i de sanitat ambiental.
– Gestionar, controlar i coordinar la xarxa de laboratoris de Salut Pública, i també l'estudi i les propostes de metodologia analítica en matèria de salut pública.
– Elaborar, actualitzar i avaluar el Pla de Seguretat Alimentària.
– Definir estratègies, planificar, normalitzar, ordenar i supervisar les actuacions del control oficial i el programa de control oficial d'aliments.
– Elaborar i gestionar el sistema d'informació de Seguretat Alimentària
– Elaborar instruccions documentades sobre la planificació del control oficial, el mostratge normalitzat i les tècniques de control.
– Estudiar, valorar i gestionar els programes de control oficial d'aliments.
– Tramitar i gestionar els expedients d'autorització sanitària de funcionament d'indústries i d'establiments alimentaris, i de les entitats de formació de manipuladors d'aliments, i gestionar-ne els registres.
– Gestionar el sistema d'intercanvi ràpid d'informació sobre alertes i notificacions de caràcter alimentari.
– Gestionar el programa d'escorxadors.
– Avaluar la conformitat dels sistemes d'autocontrol aplicats per les empreses alimentàries per mitjà d'auditories de verificació.
Secció 2ª
La Direcció General d'Ordenació,
Avaluació i Investigació Sanitària
Article 10
El director general d'Ordenació, Avaluació i Investigació Sanitària, dependent del subsecretari, exercix les funcions en matèria d'autorització, obertura i registre de centres sanitaris, inspecció de centres, servicis i unitats i establiments sanitaris, públics i privats; investigació i informació i avaluació externa de l'activitat sanitària. Igualment exercix el seguiment i l'avaluació del Pla de Salut de la Comunitat Valenciana, i també s'encarrega de dinamitzar, potenciar i coordinar l'activitat investigadora en l'àmbit de la conselleria.
D'acord amb el Decret 14/2002, de 8 de febrer, del Consell de la Generalitat, l'Institut per a l'Acreditació i Avaluació de les Pràctiques Sanitàries, SA, depén de la Conselleria de Sanitat, a través del director general d'Ordenació, Avaluació i Investigació Sanitària.
Del director general d'Ordenació, Avaluació i Investigació Sanitària dependrà l'Àrea d'Inspecció, Avaluació i Ordenació, que exercix les funcions següents:
– Les contingudes en la legislació referent a la inspecció de servicis sanitaris de la Generalitat.
– Establir les condicions per a l'obertura de centres sanitaris.
– Autoritzar per a l'obertura tot tipus d'establiments sanitaris.
– Mantindre el registre sanitari de centres i unitats.
– Mantindre els registres estadístics i la coordinació amb organismes nacionals.
– Gestionar el Sistema d'Informació Poblacional de la Conselleria de Sanitat.
– Avaluar noves tecnologies, analitzant-ne l'impacte assistencial i econòmic de la incorporació .
– Realitzar l'avaluació del resultat assistencial en els centres concertats.
Secció 3ª
L'Escola Valenciana d'Estudis de la Salut
Article 11
L'Escola Valenciana d'Estudis de la Salut, és un òrgan directament dependent de la Subsecretaria, per al suport cientificotècnic en matèria d'investigació i docència. Té les funcions següents:
– Analitzar les necessitats de formació dels professionals i organitzar els plans docents adequats per a cobrir-les.
– Assessorar en la fixació de la política d'investigació sanitària i en l'establiment de les seues prioritats.
– Promoure la investigació en relació amb els problemes i les necessitats de salut de la població de la Comunitat Valenciana.
– Formar, reciclar i perfeccionar, de manera continuada, els professionals del camp de la salut, la gestió i l'administració sanitària, tot això des d'una perspectiva interdisciplinària i aproximant la formació als centres de treball.
– Assessorar la Conselleria de Sanitat i la resta d'òrgans de la Generalitat, en tots els assumptes de la seua competència que se li consulten.
– Qualssevol altres d'interés per al sistema sanitari valencià que se li assignen.
Al capdavant de l'escola hi ha el director de l'Escola Valenciana d'Estudis de la Salut, amb rang de director general, que exercix les funcions següents:
– Establir i executar els plans i programes de la Generalitat relatius a la formació especialitzada del seu personal sanitari.
– Fomentar i col·laborar en la formació especialitzada dirigida a personal no dependent de la Generalitat, com també en l'ensenyança i docència pregraduada, postgraduada i continuada dels professionals sanitaris, a través del marc de participació que s'establisca en acords o convenis amb l'administració de l'Estat, les universitats i la resta d'organismes competents.
– Organitzar seminaris, cursos, ponències i altres actes de naturalesa semblant.
– Assessorar i assistir tècnicament el conseller, les institucions i les empreses públiques i, si és el cas, les privades.
– La formació del personal investigador.
– Donar suport a equips estables en línies d'investigació que es consideren prioritàries, tant en l'orde científic com en el tècnic.
– Organitzar reunions científiques i d'especialistes.
– Publicar els estudis i les investigacions la difusió dels quals es considere d'interés.
– Crear i gestionar un fons bibliogràfic i de documentació especialitzada.
– Col·laborar amb institucions públiques o privades, i especialment amb les universitats de la Comunitat Valenciana, per al desenvolupament de projectes i programes mixtos d'investigació i de documentació científica i tècnica sobre qualsevol matèria relacionada amb la salut, en els termes que s'establisquen en els acords o convenis de cooperació corresponents.
– Establir beques, a càrrec dels seus pressupostos i d'acord amb els principis de publicitat, concurrència, mèrit i capacitat, com també la seua tramitació, tot això per a la promoció i el desplegament de les activitats que li són pròpies.
Secció 4ª
La Secretaria General Administrativa
Article 12
Adscrita a la Subsecretaria i d'acord amb l'article 79 de la Llei de Govern Valencià, la Secretaria General Administrativa és la unitat que, com a òrgan del màxim nivell administratiu, presta suport al subsecretari i, sota la seua autoritat, atén els servicis generals de la conselleria. També exercix les funcions següents:
– Gestionar el Registre General de la conselleria i les oficines d'informació i d'iniciatives i reclamacions que en depenen.
– Gestionar l'arxiu i l'inventari de béns i material de la conselleria.
– Gestionar els servicis de traducció i fer els tràmits necessaris per a la publicació d'actes o disposicions en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
– Tramitar les circulars i els oficis-circulars de la conselleria.
– Gestionar i controlar els assumptes generals.
Tramitar els convenis i acords de col·laboració que la conselleria haja de proposar al Consell de la Generalitat.
TÍTOL III
L'organització territorial
Article 13
Els servicis territorials de la conselleria són l'expressió orgànica del principi de desconcentració que regix l'activitat de l'administració de la Generalitat i sota l'autoritat superior del conseller, depenen orgànicament del subsecretari, i funcionalment del secretari autonòmic de Sanitat, del director gerent de l'Agència Valenciana de Salut, del subsecretari i de cada director general en les matèries de les competències pròpies.
Article 14
En cada una de les províncies de la Comunitat Valenciana hi ha d'haver una direcció territorial de la Conselleria de Sanitat, al cap de la qual hi ha un director, que assumix la representació de la conselleria.
DISPOSICIÓ ADDICIONAL
Sense perjuí del que disposa este reglament, les funcions que s'atribuïxen als diversos òrgans de la conselleria en matèria d'investigació i innovació tecnològica i assumptes econòmics s'entenen sotmeses a les competències que corresponen a les comissions delegades creades sobre eixes matèries.
DISPOSICIONS TRANSITÒRIES
Primera
Els actuals secretari autonòmic per a l'Agència Valenciana de la Salut, director general de Recursos Humans, director general de Recursos Econòmics, director general d'Assistència Sanitària, director general d'Atenció a la Dependència, director general de Farmàcia i Productes Sanitaris i director general de Qualitat i Atenció al Pacient continuaran amb les mateixes funcions previstes en el Decret 116/2003, d'11 de juliol, del Consell de la Generalitat, que aprovà el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Sanitat, fins que no es produïsquen els nomenaments del director gerent de l'Agència Valenciana de Salut i de cada un dels directors generals que, com a òrgans de gestió, en depenen, previstos en els estatuts de l'Agència Valenciana de Salut.
Segona
Les unitats i els llocs de treball de nivell administratiu continuaran subsistents i continuaran donant el suport administratiu en relació amb els assumptes i expedients que els corresponga per raó de la matèria, sense perjuí de la competència per a resoldre-hi dels òrgans als quals els ha sigut atribuïda, la seua retribució es farà a càrrec dels mateixos crèdits pressupostaris, tot això fins que s'aproven les relacions de llocs de treball adaptades a l'estructura orgànica prevista en este reglament i que, des del moment de la seua entrada en vigor, es produïsquen determinats canvis d'adscripció d'unitats administratives, d'acord amb la reorganització efectuada.
Tercera
Per al que establix la disposició transitòria segona, les unitats la denominació de les quals no haja canviat passaran a dependre, amb els actuals mitjans personals i materials, de les unitats superiors que establix este reglament.
DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA
Queden derogades totes les disposicions del mateix rang o d'un rang inferior que s'oposen al present decret.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
El conseller de Sanitat queda facultat per a dictar totes les disposicions que requerisca el desplegament i l'execució del present decret, en compliment del que disposa l'article 71 de la Llei de Govern Valencià.
Segona
El present decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 4 de febrer de 2005
El president de la Generalitat,
FRANCISCO CAMPS ORTIZ
El conseller de Sanitat,

linea
Mapa web