Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

LLEI 2/1996, de 27 de desembre, de la Generalitat Valenciana, per la qual es crea la Universitat Miguel Hernández d'Elx.

(DOGV núm. 2899 de 30.12.1996) Ref. Base de dades 3421/1996

LLEI 2/1996, de 27 de desembre, de la Generalitat Valenciana, per la qual es crea la Universitat Miguel Hernández d'Elx.
Sia notori i manifest a tots els ciutadans que les Corts Valencianes han aprovat i jo, d'acord amb el que estableixen la Constitució i l'Estatut d'Autonomia, en nom del rei, promulgue la llei següent:
Preàmbul
L'evolució socioeconòmica experimentada per la Comunitat Valenciana, i en particular per les comarques del sud, ha generat una forta expansió quantitativa d'estudiants universitaris, amb l'expectativa que el creixement es mantinga durant la pròxima dècada. Ens trobem, a més, amb una forta insatisfacció de la demanda del tipus de titulació que els estudiants sol·liciten i, alhora, de la demanda del tipus de titulats que els sectors socioeconòmics necessiten per a augmentar els seus nivells de competitivitat, contribuint, a més, a reduir les taxes de desocupació.
La universitat sempre ha de proporcionar diferents nivells de resposta davant de diferents demandes socials. Així, per exemple, formació generalista juntament amb formació hiperespecialitzada, formació professional juntament amb formació acadèmica, ensenyament de qualitat juntament amb investigació de qualitat, i investigació bàsica juntament amb investigació aplicada i desenvolupament de tecnologia. Per a donar resposta a aqueixes noves necessitats és imprescindible l'actuació dels poders públics en el marc de la programació general de l'ensenyament de la Comunitat Valenciana.
Atendre aqueixes demandes i contribuir a millorar la qualitat de l'ensenyament universitari són els objectius prioritaris d'aquesta llei mitjançant la creació d'una nova universitat.
La Llei orgànica 11/1983, de 25 d'agost, de reforma universitària, concreta la delimitació competencial entre l'estat i les comunitats autònomes, modulat per la imprescindible autonomia universitària. L'article 3 indica que correspon a cada comunitat autònoma les tasques de coordinació de les universitats de la seua competència, i l'article 5 estableix igualment que la creació d'universitats es durà a terme per llei de l'assemblea legislativa de la comunitat autònoma a l'àmbit territorial de la qual s'haja d'establir. L'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana (Llei Orgànica 5/1982, d'1 de juliol) estableix en l'article 35 que és competència plena de la Generalitat la regulació i l'administració de l'ensenyament en tota la seua extensió, nivells i graus, modalitats i especialitats, en l'àmbit de les seues competències. Així mateix, el Reial Decret 2.633/1985, de 10 de novembre, determina que la creació, supressió, adscripció i integració de centres universitaris són competència de la Generalitat.
Així, per a aconseguir cobrir i incrementar satisfactòriament l'oferta d'ensenyaments universitaris, i la seua qualitat, a les comarques del sud de la Comunitat Valenciana es crea la Universitat Miguel Hernández d'Elx, que ha d'integrar i ordenar diferents ensenyaments que actualment s'imparteixen ja en la seua zona d'acció i que, juntament amb les de nova creació, seran la base per al desenvolupament de la seua pròpia personalitat.
Els objectius que es volen aconseguir són la millora de la qualitat i les potencialitats del servei públic de l'ensenyament superior, de manera que es facilite i millore l'exercici del dret a l'educació que recull la nostra constitució en l'article 27.5, i l'augment i la millor estructuració de l'oferta de places universitàries en el conjunt de la Comunitat Valenciana. Així, l'establiment de la Universitat Miguel Hernández d'Elx augmentarà l'oferta de places i contribuirà a corregir les disfuncions que la demanda ocasiona en algunes de les que hi ha actualment, evitant que l'excessiu increment del nombre d'alumnes afecte negativament el compliment de les funcions que aquesta té encomanades.
La Universitat Miguel Hernández d'Elx adopta l'estructura organitzativa i acadèmica prevista per la Llei orgànica de reforma universitària; s'identifica amb el principi d'autonomia universitària establert per la Constitució espanyola, fonamentat en el principi de llibertat acadèmica, manifestat en les llibertats de càtedra, investigació i estudi, i pretén respondre als reptes científics, tècnics, culturals i socials que planteja el moment històric que vivim, amb ple respecte a l'Estatut d'Autonomia, amb la finalitat d'arribar a les més altes quotes de qualitat docent i investigadora.
La nova universitat recull les aspiracions, l'esforç, el treball i la voluntat dels ciutadans de les comarques del sud de la Comunitat Valenciana. Adopta el nom de l'il·lustre poeta nascut a Orihuela, l'any 1910, i actuarà com a motor del progrés industrial, cultural, científic i tècnic a les comarques meridionals de la Comunitat Valenciana.
La proposta de creació ha estat sotmesa al Consell Interuniversitari de la Comunitat Valenciana i ha obtingut l'informe preceptiu del Consell d'Universitats.
Article 1
Es crea la Universitat Miguel Hernández d'Elx, la qual té personalitat jurídica i patrimoni propi i l'activitat de la qual es regularà pel que estableix la Llei Orgànica 11/1983, de 25 d'agost, de Reforma Universitària; la Llei de la Generalitat 3/1985, de 9 de març, de Coordinació Interuniversitària de la Comunitat Valenciana; la Llei de la Generalitat 4/1985, de 16 de març, del Consell Social de les Universitats de la Comunitat Valenciana; la present llei i normes que la desenvolupen; i, en general, la legislació autonòmica i estatal aplicable en la matèria.
Article 2
1. Per a l'organització i gestió dels ensenyaments conduents a l'obtenció de títols acadèmics, la universitat consta dels següents centres:
Facultat de Ciències Experimentals.
Facultat de Ciències Socials i Jurídiques.
Escola Politècnica Superior.
Escola Politècnica Superior d'Orihuela.
Facultat de Medicina.
2. Les titulacions inicialment assignades a la Universitat Miguel Hernández d'Elx i que s'han d'impartir en els diferents centres són les que figuren relacionades en l'annex I.
Article 3
A partir de l'entrada en vigor d'aquesta llei, s'adscriuen a la Universitat Miguel Hernández d'Elx els ensenyaments i els centres de titularitat pública existents a la província d'Alacant que es detallen en l'annex II
Article 4
1. La universitat tindrà la seua seu a la ciutat d'Elx.
2. Els centres dependents d'aquesta universitat es localitzaran, inicialment, en els campus situats a les ciutats d'Elx, San Juan de Alicante, Orihuela i Altea.
Article 5
Mentre que no s'aproven els estatuts de la Universitat Miguel Hernández d'Elx, la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència té, respecte d'aquesta, les competències que la Llei Orgànica 11/1983, de 25 d'agost, de Reforma Universitària, atribueix a les universitats, sense perjudici que els òrgans creats per aquesta llei puguen exercir les funcions específiques que s'hi els assigne i en la normativa de desenvolupament.
Article 6
Es creen els següents òrgans provisionals de govern de la universitat:
- El rector-president, que haurà de ser catedràtic d'universitat. Serà nomenat pel Consell, a proposta del titular de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència.
- La Comissió Gestora, que assumeix les funcions de govern necessàries per a l'organització i l'engegament de la nova universitat i el desenvolupament de les activitats acadèmiques.
- El Consell Econòmic, que assumeix les funcions econòmiques i pressupostàries que l'ordenament jurídic confereix al consell social de la universitat.
Article 7
1. La Comissió Gestora estarà integrada pel rector-president, el secretari general, els vicerectors, el gerent i entre sis i deu vocals.
2. Els vicerectors, el secretari general i els vocals, que han de ser professors d'universitat, seran nomenats pel titular de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, a proposta del rector-president.
3. El gerent serà nomenat pel titular de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, a proposta del rector-president, i no pot exercir funcions docents.
Article 8
El Consell Econòmic estarà integrat pel president i setze vocals.
Seran vocals del Consell Econòmic:
- El rector-president de la universitat.
- El secretari general de la universitat.
- El gerent.
- Dos vocals elegits per la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència.
- Un vocal elegit per les Corts Valencianes.
- Un vocal elegit per la Diputació d'Alacant.
- Un vocal elegit per cadascun dels ajuntaments on hi haja campus.
- Un vocal elegit pels estudiants de la universitat.
- Un vocal elegit pel PAS adscrit a la universitat.
- Un vocal elegit pel PDI adscrit a la universitat.
- Un vocal elegit pels empresaris.
- Un vocal elegit pels sindicats.
El president del Consell Econòmic serà nomenat pel Consell, a proposta del titular de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència.
Article 9
1. S'autoritza en el present exercici pressupostari un crèdit extraordinari de 100.000.000 de pessetes amb la destinació de cobrir les despeses derivades de la posada en funcionament de la Universitat Miguel Hernández d'Elx.
2. La Generalitat habilitarà en els pressupostos els crèdits plurianuals necessaris per a la realització dels projectes d'inversió que garantisquen la implantació de la Universitat Miguel Hernández d'Elx en el quinquenni 1997-2001.
3. Durant el període transitori previst en la disposició transitòria tercera de la present llei, las transferències amb destinació a les despeses corrents generades per la universitat s'habilitaran amb independència del Programa Plurianual de Finançament del Sistema Públic Universitari Valencià.
Article 10
La universitat assumirà la titularitat dels béns de domini públic de la Generalitat que siguen afectats en el compliment de les seues funciones. L'assumpció de la titularitat dels béns inicialment afectats s'ha de fer efectiva després de constituït el Consell Econòmic.
Disposicions transitòries
Primera
La universitat iniciarà les activitats acadèmiques en el curs 1997/98, d'acord amb el que disposa l'article 15 del Reial Decret 557/1991, de 12 d'abril, sobre creació i reconeixement d'universitats i centres universitaris.
Per tal que siga possible acomplir aqueix objectiu, hom autoritza tots els organismes involucrats en l'engegada d'aqueixes activitats acadèmiques perquè faciliten els tràmits necessaris, utilitzant-hi procediments d'urgència, en els termes que hi haja establits en les normes corresponents.
Segona
En el termini de tres mesos, comptadors a partir de l'entrada en vigor de la present llei, el Consell, a proposta del titular de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència i després d'escoltar la Comissió Gestora, aprovarà la normativa provisional reguladora de la Universitat Miguel Hernández d'Elx, que vigirà fins que s'aproven els estatuts.
Tercera
Transcorreguts cinc anys des de l'entrada en vigor d'aquesta llei, la universitat procedirà a l'elecció del claustre constituent. L'esmentat claustre elegirà el rector-president i procedirà a l'elaboració i aprovació dels estatuts de la universitat en el termini màxim d'un any a partir de la seua constitució.
Quarta
A partir de l'entrada en vigor d'aquesta llei i en un termini màxim de tres mesos, el Consell aprovarà, mitjançant decret, la normativa reguladora de la readscripció a què fa referència l'article 3 de la present llei, amb expressió dels recursos humans i materials objecte de la mateixa.
Cinquena
El nomenament del rector-president i dels membres de la Comissió Gestora a què fan referència els articles 6 i 7 d'aquesta llei comportarà la situació administrativa de serveis especials per a aqueixos funcionaris fins al moment de la seua incorporació definitiva a la Universitat Miguel Hernández d'Elx."
Disposicions finals
Primera
Es faculta el Consell i el titular de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència per a dictar, en l'àmbit de les seues respectives competències, les disposicions necessàries per al desenvolupament i el compliment del que disposa la present llei.
Segona
La present llei entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
Per tant, ordene que tots els ciutadans, tribunals, autoritats i poders públics als quals pertoque, observen i facen complir aquesta llei.
València, 27 de desembre de 1996
El president de la Generalitat Valenciana,
EDUARDO ZAPLANA HERNÁNDEZ-SORO
ANNEX I
Facultat de Ciències Experimentals (campus d'Elx)
- Ensenyaments conduents a l'obtenció del títol oficial de diplomat en Estadística.
- Ensenyaments conduents a l'obtenció del títol oficial de llicenciat en Ciències i Tècniques Estadístiques (2n cicle).
Facultat de Ciències Socials i Jurídiques (campus d'Elx):
- Ensenyaments conduents a l'obtenció del títol oficial de llicenciat en Investigació i Tècniques de Mercat (2n cicle).
- Ensenyaments conduents a l'obtenció del títol oficial de llicenciat en Dret, especialitat en Dret de l'Empresa.
- Ensenyaments conduents a l'obtenció del títol oficial de diplomat en Relacions Laborals.
- Ensenyaments conduents a l'obtenció del títol oficial de llicenciat en Ciències Actuarials i Financeres.
Facultat de Medicina (campus de San Juan de Alicante)
- Ensenyaments conduents a l'obtenció del títol oficial de llicenciat en Medicina.
- Ensenyaments conduents a l'obtenció del títol oficial de diplomat en Fisioteràpia.
- Ensenyaments conduents a l'obtenció del títol oficial de diplomat en Podologia.
Escola Politècnica Superior
* Campus d'Elx
- Ensenyaments conduents a l'obtenció del títol oficial d'Enginyer Industrial.
- Ensenyaments conduents a l'obtenció del títol oficial d'Enginyer Tècnic de Telecomunicacions, especialitat en Sistemes Electrònics.
- Ensenyaments conduents a l'obtenció del títol oficial d'Enginyer Tècnic de Telecomunicacions, especialitat en Sistemes de Telecomunicacions.
- Ensenyaments conduents a l'obtenció del títol oficial d'Enginyer de Materials (2n cicle).
* Campus d'Altea
Ensenyaments conduents a l'obtenció del títol oficial de llicenciat en Belles Arts.
Escola Politècnica Superior d'Orihuela (campus d'Orihuela)
- Ensenyaments conduents a l'obtenció del títol oficial d'Enginyer Agrònom.
- Ensenyaments conduents a l'obtenció del títol oficial d'Enginyer Tècnic Agrícola, especialitat en Explotacions Agropecuàries.
- Ensenyaments conduents a l'obtenció del títol oficial d'Enginyer Tècnic Agrícola, especialitat en Hortofruticultura i Jardineria.
- Ensenyaments conduents a l'obtenció del títol oficial d'Enginyer Tècnic Agrícola, especialitat en Indústries Agràries i Alimentàries.
- Ensenyaments conduents a l'obtenció del títol oficial de llicenciat en Ciència i Tecnologia dels Aliments.
- Ensenyaments conduents a l'obtenció del títol oficial d'Enginyer Tècnic en Explotacions Forestals.
ANNEX II
Centres i ensenyaments de la Universitat d'Alacant que es readscriuen a la Universitat Miguel Hernández d'Elx:
- Facultat de Medicina (campus de San Juan de Alicante) i els ensenyaments que imparteix.
- Els ensenyaments conduents a l'obtenció dels títols oficials de diplomat en Estadística.
- Institut Universitari de Neurociència.
Així mateix, es desvincula de la Universitat Politècnica de València, i es readscriu a la Universitat Miguel Hernández d'Elx, la Escola Politècnica Superior (campus d'Orihuela), que imparteix els ensenyaments conduents a l'obtenció dels títols oficials de:
- Enginyer Agrònom.
- Enginyer Tècnic Agrícola, especialitat en Explotacions Agropecuàries.
- Enginyer Tècnic Agrícola, especialitat en Hortofruticultura i Jardineria.
- Enginyer Tècnic Agrícola, especialitat en Indústries Agràries i Alimentàries.

linea
Mapa web