Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 141/2003, d'1 d'agost, del Consell de la Generalitat, pel qual es modifica el Decret 41/2001, pel qual s'aprovà el Reglament d'Organització i de Règim Jurídic del Servici Valencià d'Ocupació i Formació (SERVEF). [2003/9169]

(DOGV núm. 4559 de 05.08.2003) Ref. Base de dades 3684/2003

DECRET 141/2003, d'1 d'agost, del Consell de la Generalitat, pel qual es modifica el Decret 41/2001, pel qual s'aprovà el Reglament d'Organització i de Règim Jurídic del Servici Valencià d'Ocupació i Formació (SERVEF). [2003/9169]
La Llei 3/2000 va establir en la disposició final primera l'elaboració d'un reglament d'Organització i de Règim Jurídic, consensuat al si dels seus òrgans col·legiats paritaris, en el qual es regularà el funcionament del SERVEF per al desenvolupament de les seues competències. Aquest Reglament va ser aprovat per mitjà de Decret 41/2001, de 27 de febrer, del Govern Valencià, i va sofrir posteriors modificacions d'escasa repercussió per mitjà dels decrets 173/2002, de 15 d'octubre, i 13/2003, de 18 de febrer.
En ser convenient potenciar la integració de les polítiques de foment d'ocupació amb la gestió de la intermediació en el mercat de treball, i en haver constatat la necessitat de reestructurar l'organització dels “servicis horitzontals” de l'organisme autònom per a aprofundir en la consecució d'una gestió administrativa més eficient, es fa necessària la modificació de l'estructura orgànica de la Direcció General d'Inserció Laboral, que ara passarà a denominar-se Direcció General d'Ocupació i Inserció Laboral, al mateix temps que es crea la Secretaria General del SERVEF com a òrgan directiu encarregat de l'organització de procediments i la coordinació general de la gestió de l'organisme autònom.
En conseqüència, a proposta del conseller d'Economia, Hisenda i Ocupació i després de la deliberació del Consell de la Generalitat, en la reunió del dia 1 d'agost de 2003,
DECRETE
Article 1
Se suprimeix la lletra f) de l'article 2, apartat segon, quant a les potestats en l'àmbit de les polítiques actives d'ocupació.
Article 2
Es dóna nova redacció a la lletra c) de l'apartat 1 de l'article 9, la redacció de la qual queda com segueix:
« c) Vocals, en funció de la següent representació:
– sis representants de les organitzacions sindicals més representatives,
– sis representants de les organitzacions empresarials més representatives.
Els vocals de les organitzacions sindicals i empresarials seran designats pels òrgans directius i el nomenament pel citat president, a proposta de cada entitat representada, que inclourà la dels suplents corresponents.
– quatre representants més, per part de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació: el secretari autonòmic d'Economia i Pressupostos, el subsecretari de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació, el director general d'Ocupació i Inserció Laboral i el director general de Formació i Qualificació Professional.»
Article 3
Es dóna nova redacció a la lletra b) de l'apartat 1 de l'article 12, la redacció de la qual queda com segueix:
« b) Vocals, que es distribuiran del següent mode:
– Quatre representants de les organitzacions sindicals més representatives, respectivament;
– Quatre representants de les organitzacions empresarials més representatives;
– Tres vocals per part del SERVEF: el secretari general del SERVEF, el director general d'Ocupació i Inserció Laboral i el director general de Formació i Qualificació Professional.
– El secretari del Consell, que serà el mateix que el del Consell General del SERVEF, amb veu però sense vot, exercirà les funcions d'assistència tècnica i jurídica i, com a fedatari dels acords, redactarà les actes de les reunions i certificarà els acords adoptats, amb el vistiplau del director general del SERVEF.»
Article 4
Es dóna nova redacció a l'apartat 7 de l'article 12, la redacció del qual queda com segueix:
«7. El Consell de Direcció podrà constituir comissions tècniques per a l'estudi detallat d'alguna de les línies d'actuació del SERVEF i la composició i el funcionament tindran la mateixa proporcionalitat i el mateix règim que la d'aquest, amb la participació dels representants del sector implicat.»
Article 5
Es modifica el paràgraf primer de l'apartat 1 de l'article 13, la redacció del qual queda com segueix:
«1. La Direcció General del SERVEF és l'òrgan executiu de l'organisme autònom, al front del qual estarà un director general. La Secretaria Autonòmica d'Ocupació té atribuïdes les funcions de la Direcció General del SERVEF.»
Article 6
Es dóna nova redacció a l'article 14, la redacció del qual queda com segueix:
«Article 14. Estructura orgànica i funcional de la Direcció General del SERVEF
1. Al front de la Direcció General del SERVEF estarà el director general, de qui dependrà directament un gabinet tècnic, amb rang de direcció d'àrea, encarregat d'assistir tècnicament el director general, de la gestió de la seua agenda, de l'organització d'actes públics on haja d'estar representat el SERVEF i de la coordinació amb el Gabinet de Premsa de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació. Li correspondrà igualment la preparació d'estudis i d'estadístiques, la coordinació i el seguiment dels programes i de les relacions del SERVEF amb la Unitat Gestora del Fons Social Europeu de la Generalitat Valenciana, i amb el Servici Públic d'Ocupació Estatal; així com el seguiment i l'atenció dels assumptes parlamentaris que facen referència al SERVEF.
2. Del director general del SERVEF dependrà directament la Secretaria General del SERVEF, que exercirà la coordinació tècnica i l'administrativa tant dels servicis centrals del SERVEF com de les direccions territorials, i atendrà la totalitat dels servicis generals del SERVEF. Al front de la Secretaria General del SERVEF hi haurà un secretari general, amb rang de director general, que serà nomenat pel Consell, a proposta del conseller d'Economia, Hisenda i Ocupació.
3. Depenen igualment de manera directa del director general del SERVEF les següents Direccions Generals:
– La Direcció General d'Ocupació i Inserció Laboral,
– La Direcció General de Formació i Qualificació Professional.
Al front de cada una de les dues direccions generals hi haurà un director general nomenat pel Consell, a proposta del conseller d'Economia, Hisenda i Ocupació, i les seues funcions s'exerciran en el marc de la coordinació i de la supervisió que establisca el director general del SERVEF en cada matèria d'actuació.»
Article 7
Es dóna nova redacció a l'article 15, la redacció del qual queda com segueix:
«Article 15. De la Secretaria General del SERVEF
1. A la Secretaria General del SERVEF li corresponen les funcions d'organització i de racionalització de procediments; informar de la viabilitat legal i econòmica dels programes d'actuacions; dirigir i coordinar les relacions institucionals del SERVEF; donar suport tècnic i administratiu a les relacions que aquest mantinga amb els distints departaments de la Generalitat Valenciana, amb d'altres administracions o amb entitats públiques o privades, així com el suport i l'assistència tècnica, de manera horitzontal, a totes les unitats directives i administratives del SERVEF, inclosos els servicis territorials. Li correspon així mateix la gestió dels recursos humans del SERVEF i la planificació, la gestió i la supervisió de l'activitat econòmica del SERVEF, així com la supervisió de l'activitat dels centres SERVEF d'ocupació i formació i l'homologació i l'avaluació dels centres externs associats i col·laboradors.
La Secretaria General del SERVEF s'estructura en les següents àrees:
– Àrea d'Organització i Sistemes d'Informació,
– Àrea de Recursos Humans i Econòmics.
2. A l'Àrea d'Organització i Sistemes d'Informació li correspon l'exercici de les funcions relatives a l'organització dels servicis administratius del SERVEF, la racionalització de procediments de gestió, la coordinació administrativa, el règim interior, els assumptes generals i el suport tècnic en matèria de sistemes d'informació i de projectes arquitectònics. Li correspon així mateix la inspecció i la supervisió de l'activitat dels centres SERVEF d'Ocupació i dels centres SERVEF de Formació, així com l'homologació i l'avaluació dels centres externs, tant d'intermediació com de formació.
L'Àrea d'Organització i Sistemes d'Informació s'estructura en els següents servicis:
– Servici d'Organització, Coordinació i Informació,
– Servici d'Informàtica,
– Servici de Projectes d'Arquitectura,
– Servici d'Homologació i Avaluació de Centres d'Intermediació,
– Servici d'Homologació i Avaluació de Centres de Formació.
2.1. El Servici d'Organització, Coordinació i Informació realitzarà les següents funcions:
a) Estudi dels processos, les estructures i els mètodes de treball de les distintes dependències del SERVEF, així com l'elaboració de propostes d'organització i de modernització d'aquestos.
b) Racionalització dels procediments administratius i implantació de sistemes d'homologació de documents i de normalització d'expedients.
c) Coordinació de la tramitació de les ordres reguladores d'ajudes gestionades pel SERVEF, així com dels convenis de col·laboració que aquest subscriga amb entitats públiques i privades.
d) Implantació, en col·laboració amb el Servici de Sistemes d'Informació, de procediments automatitzats de gestió.
e) Gestió dels assumptes generals dels servicis centrals del SERVEF: règim interior, manteniment d'instal·lacions i semblants.
f) Coordinació de les unitats de registre de documents del SERVEF i gestió del Registre General.
g) Gestió i conservació del Fitxer General del Servici Valencià d'Ocupació i Formació.
h) Elaboració, gestió i coordinació de la informació, les publicacions i la imatge corporativa del SERVEF.
i) Coordinació dels servicis de traducció, de correcció i de publicació en el DOGV de les disposicions que així ho requerisquen.
2.2. El Servici d'Informàtica, que exercirà les següents funcions:
a) Direcció i impuls de la informatització dels servicis del SERVEF.
b) Direcció, control i supervisió de les instal·lacions informàtiques que es porten a terme, així com el manteniment i el seguiment posteriors.
c) Gestionar les bases de dades, les xarxes i els sistemes informàtics operatius del SERVEF.
d) Supervisió del compliment de la normativa sobre tractament automatitzat de dades de caràcter personal.
e) Coordinació amb l'INEM en la implantació de sistemes integrats d'informació en matèria d'ocupació i de formació professional.
f) Gestió de plans de formació en matèria informàtica del SERVEF, en col·laboració amb el Servici de Gestió de Personal i Nòmines.
2.3. El Servici de Projectes d'Arquitectura, que realitzarà les següents funcions:
a) Planificar la realització de projectes d'obra i d'instal·lacions als centres propis i a la resta de dependències administratives del SERVEF.
b) Realitzar la supervisió i la direcció tècnica de les obres.
c) Realitzar els informes de supervisió dels projectes d'obres presentats pels centres col·laboradors i associats per a l'homologació.
d) Avaluació i informe tècnic de necessitats d'inversió o de millora dels immobles del SERVEF.
2.4. El Servici d'Homologació i Avaluació de Centres de Formació, que realitzarà les següents funcions:
a) Tramitació dels expedients d'homologació dels centres col·laboradors del SERVEF en l'àmbit de la formació, així com els de sanció, d'extinció o de resolució de l'activitat d'aquestos.
b) Inspecció i supervisió de l'activitat dels centres propis i col·laboradors en l'àmbit de la formació.
c) Estudi, avaluació i control de la gestió dels programes d'actuació del SERVEF als centres col·laboradors per a la formació.
d) Proposta de mesures tècniques, informàtiques i normatives en matèria de centres de formació i programes de l'àrea de la seua actuació.
2.5. El Servici d'Homologació i Avaluació de Centres d'Intermediació, a què corresponen les següents funcions:
a) Tramitació dels expedients d'homologació dels centres associats del SERVEF en l'àmbit de la intermediació laboral, així com els de sanció, d'extinció o de resolució de l'activitat d'aquestos.
b) Inspecció i supervisió de l'activitat dels centres propis i associats en l'àmbit de la intermediació.
c) Estudi, avaluació i control de la gestió dels programes d'actuació del SERVEF als centres associats per a la intermediació.
d) Proposta de mesures tècniques, informàtiques i normatives en matèria de centres per a la intermediació laboral i programes de l'àrea de la seua actuació.
3. Àrea de Recursos Humans i Econòmics
A l'Àrea de Recursos Humans i Econòmics li correspon la planificació, la gestió i la supervisió dels recursos humans i econòmics del SERVEF. Li correspondrà, així mateix, l'assessorament en matèria econòmica i de gestió de personal als distints òrgans directius i administratius de l'organisme.
S'estructura en els següents Servicis:
– Servici de Gestió de Personal i Nòmines,
– Servici de Programació i Gestió Pressupostària,
– Servici de Gestió Financera i Econòmica,
– Servici de Contractació i Gestió Patrimonial.
3.1. Servici de Gestió de Personal i Nòmines, a què correspon l'acompliment de les següents funcions:
a) Planificació i gestió dels recursos humans del SERVEF.
b) Elaboració d'estudis sobre les plantilles de personal de les distintes unitats del SERVEF i propostes de modificació de les relacions de Llocs de Treball de l'organisme.
c) Tramitació administrativa d'incidències en nòmina i situacions de personal.
d) Elaboració d'informes i de propostes de resolució respecte de les reclamacions prèvies en matèria de personal.
e) Custòdia i manteniment dels expedients de personal.
f) Planificació i execució dels plans de formació del personal del SERVEF, així com coordinació amb els plans desenvolupats pels departaments de la Generalitat Valenciana amb competències en la matèria.
g) Administració i càlcul de la nòmina del personal del SERVEF.
h) Gestió, control i proposta de pagament de les assegurances socials, MUFACE i drets passius i la resta de retencions salarials, així com el seguiment dels processos d'incapacitat temporal.
i) Tramitació dels expedients de reintegrament i de compensació de deutes per errors materials en la nòmina del personal.
3.2. Servici de Programació i Gestió Pressupostària, el qual exercirà les següents funcions:
a) Control i seguiment de l'execució pressupostària de l'estat de despeses del pressupost i les seues modificacions.
b) Gestió comptable i pressupostària de l'organisme.
c) Elaboració de l'avantprojecte de pressupost del SERVEF.
c) Supervisió de l'activitat de gestió econòmica i pressupostària que realitzen les unitats directives i administratives del SERVEF.
d) Elaboració de la informació econòmica i pressupostària necessària per a la presa de decisions i la gestió dels òrgans directius i de les unitats administratives del SERVEF.
e) Informar dels avantprojectes de llei, dels projectes de disposicions generals, o dels convenis que tinguen una repercussió econòmica per al SERVEF.
f) Control i gestió pressupostària dels ingressos afectes a l'organisme i, en particular, el finançament finalista procedent de l'administració General de l'Estat i dels fons estructurals de la Unió Europea.
g) Elaboració de la informació comptable necessària per a la rendició dels comptes anuals del SERVEF i el subministrament d'informació comptable als òrgans de fiscalització corresponents.
3.3. Servici de Gestió Financera i Econòmica
a) Gestió de la Tresoreria del SERVEF, que assegurarà l'ingrés dels drets i el compliment de les obligacions de pagament.
b) Gestió i administració dels recursos financers de l'organisme, tant per a operacions pressupostàries com extrapressupostàries.
c) Elaboració i seguiment del Pla de Disposició de Fons Anual de l'organisme.
d) Coordinació de les distintes caixes pagadores del SERVEF, així com el seguiment i la comptabilització dels comptes justificatius dels fons de caixa fixa gestionats per aquestes.
e) Gestió dels reintegraments de despeses producte de l'execució pressupostària i del seguiment i el control d'aquestos en funció de l'origen dels fons que els financen.
f) Gestió dels dèbits a càrrec de tercers i compensacions de deutes amb corporacions locals.
g) Planificació, gestió i supervisió econòmica de la despesa corrent i d'inversió de naturalesa horitzontal i compartida relativa a les distintes unitats directives i administratives dels servicis centrals i direccions territorials del SERVEF.
g) Gestió econòmica de les despeses corresponents als programes i a les actuacions gestionats per la Secretaria General del SERVEF.
3.4. Servici de Contractació i Gestió Patrimonial, el qual exercirà les següents funcions:
a) Tramitació i seguiment de l'execució dels expedients de contractació de l'àmbit d'actuació del SERVEF, inclosa la contractació menor i l'adquisició de subministraments pel procediment de compra centralitzada.
b) Gestió patrimonial i inventari dels béns mobles i immobles del SERVEF.
c) Valoració comptable del patrimoni del SERVEF.
d) Assessorament als òrgans de contractació i d'assistència tècncia a la mesa de contractació del SERVEF.
e) Gestió de les autoritzacions i les llicències administratives per a la realització d'inversions.»
Article 8
Es dóna nova redacció a l'article 16, la redacció del qual queda com segueix:
«Article 16. De la Direcció General d'Ocupació i Inserció Laboral
1. A la Direcció General d'Ocupació i Inserció Laboral li correspondrà l'exercici de les funcions que té encomanades el SERVEF en matèria de foment de l'ocupació, desenvoluparà aquestes en col·laboració amb l'administració de l'Estat i executarà els programes adreçats a la creació d'ocupació en les diverses modalitats. Així mateix, li correspon l'exercici de les funcions de gestió i de control en matèria d'intermediació en el mercat de treball, especialment la captació de les ofertes de treball i la promoció d'accions d'informació i d'orientació professional a favor de les persones desocupades, així com la cooperació en la gestió de les prestacions per desocupació, la competència de la qual la té l'Institut Nacional d'Ocupació, en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.
La Direcció General d'Ocupació i Inserció Laboral s'estructura en dues àrees:
– Àrea d'Inserció Laboral,
– Àrea de Foment d'Ocupació.
2. L'Àrea d'Inserció Laboral s'estructura en els següents servicis:
– Servici de Gestió de la Intermediació Laboral,
– Servici de Gestió de Programes.
2.1. Servici de Gestió de la Intermediació Laboral, en el qual s'enquadren les funcions relacionades amb les següents matèries:
a) Gestió de la intermediació laboral, amb la potenciació tant dels mètodes de classificació de persones demandants d'ocupació, com de la captació i la gestió de les ofertes d'ocupació. Així mateix, gestionarà l'activitat de la Xarxa Eures.
b) Col·laboració en l'elaboració d'estadístiques per al seguiment de les ofertes d'ocupació i de les ocupacions en coordinació amb els altres ens o organismes.
c) Gestió de les activitats sobre inscripció de persones demandants d'ocupació i registre de contractes.
d) Gestió dels programes i de les actuacions que calga desenvolupar en matèria d'orientació laboral i d'assistència a l'autocupació, tot incloent-hi l'elaboració d'objectius i la gestió econòmica i pressupostària.
e) Així mateix, gestionarà qualsevol altre programa que desenvolupe l'administració de l'Estat i que afecte la Comunitat Valenciana i li siga atribuït en relació amb les accions d'intermediació i d'orientació laboral.
f) Estudi dels itineraris d'inserció laboral per a persones desocupades i de les accions i els servicis a persones desocupades o a persones demandants d'ocupació.
2.2. Servici de Gestió de Programes, en el qual s'enquadren les funcions relacionades amb les següents matèries:
a) Gestió dels programes de suport a la intermediació laboral desenvolupats per entitats externes i finançats directament amb fons propis o comunitaris per la Generalitat Valenciana, i la gestió econòmica i pressupostària en coordinació amb l'Àrea d'Organització i Sistemes d'Informació.
b) Autorització i control de les agències de col·locació sense ànim de lucre.
c) Atendrà les reclamacions, les queixes i els suggeriments dels usuaris del SERVEF en matèria d'intermediació i d'orientació laboral.
d) Gestió d'accessos d'usuaris a l'aplicació informàtica, en coordinació amb el Servici d'Informàtica i l'Àrea de Planificació i Avaluació de Centres, en matèries d'intermediació i d'orientació laboral.
e) Elaboració d'informes i preparació d'expedients de recursos administratius i de procediments d'ofici.
f) Així mateix, gestionarà qualsevol altra tasca que li siga atribuïda en relació amb les actuacions de programes propis o d'assumptes generals.
3. L'Àrea de Foment d'Ocupació s'estructura en les següents unitats:
– Servici de Planificació de Programes d'Ocupació,
– Servici de Gestió de Programes d'Ocupació,
– Servici d'Ocupació per a Discapacitats.
3.1. Servici de Planificació de Programes d'Ocupació
En el Servici de Planificació de Programes d'Ocupació s'hi enquadren les següents funcions:
– Preparació de disposicions normatives en matèria de foment d'ocupació adreçades a col·lectius de difícil inserció en el mercat laboral com són les persones joves, les persones desocupades de llarga durada i les persones desocupades majors de 45 anys, amb especial atenció a les dones desocupades.
– Control i seguiment dels procediments per a la gestió d'ajudes dels programes d'ocupació estable, de suport a emprenedors, d'ocupació pública d'interés social i de programes de desenvolupament local.
– Estudi i implantació de nous programes adreçats a la creació de llocs de treball, a l'estabilitat en l'ocupació, a la conciliació de la vida familiar i laboral, així com mesures de reorganització del temps de treball.
3.2. Servici de Gestió de Programes d'Ocupació, en el qual s'enquadren les següents funcions:
– Elaboració de l'avantprojecte de pressupostos corresponent als programes i a les actuacions en matèria de foment de l'ocupació, així com el seguiment d'aquell.
– Elaboració d'informes d'execució i d'estadístiques per a l'anàlisi qualitativa i quantitativa de la gestió dels programes d'ocupació.
– Justificació de fons al Ministeri i al Fons Social Europeu.
– Elaboració de convenis amb entitats col·laboradores del SERVEF en matèria de foment d'ocupació.
– Seguiment i avaluació del Programa Operatiu de la Generalitat Valenciana en matèria de foment d'ocupació.
– Tramitació de recursos administratius derivats dels programes d'ajudes a l'ocupació.
– Gestió d'aquells programes d'ocupació la competència dels quals s'atribuïsca directament a l'Àrea de Foment d'Ocupació.
3.3. Servici de Programes d'Ocupació per a Discapacitats, en el qual s'enquadren les següents funcions:
– Qualificació i registre dels centres especials d'Ocupació
– Ajudes públiques als centres especials d'Ocupació per a la creació d'ocupació estable per a persones amb discapacitat i el manteniment dels llocs creats.
– Seguiment i avaluació de les subvencions de foment d'ocupació adreçades als centres especials d'Ocupació .
– Seguiment i avaluació dels centres especials d'Ocupació
– Suport a la contractació de persones amb discapacitat en empreses ordinàries.
– Suport a l'activitat emprenedora de persones amb discapacitat.»
Article 9
Se suprimeixen els articles 18, 18 bis, 19 i 20.
Article 10
Es dóna nova redacció als paràgrafs primer, segon, tercer i quart de l'article 22, la redacció dels quals queda com segueix:
«Territorialment, la Direcció General del SERVEF s'estructura en servicis centrals i direccions territorials. Els servicis centrals tenen competència sobre tot el territori de la Comunitat Valenciana; les direccions territorials, d'àmbit provincial, exerceixen les competències que legalment tinguen atribuïdes.
Les direccions territorials, com a expressió organitzativa del principi de desconcentració, depenen orgànicament del director general del SERVEF, i funcionalment de la Secretaria General del SERVEF i de cada direcció general en les matèries de les respectives competències.
Al front de les direccions territorials estarà el director territorial d'Ocupació del SERVEF, amb grau de cap d'àrea, la dependència orgànica del qual serà directa del director general del SERVEF.
Les direccions territorials d'Ocupació del SERVEF s'estructuren en els següents servicis:»
Article 11
Es dóna nova redacció a la lletra n) de l'article 13, amb la redacció següent:
«n) Resoldre en via administrativa els recursos que s'interposen contra qualsevol acte o resolució del director del SERVEF, del secretari general, dels directors generals i territorials. Contra els actes que s'hi puga interposar recurs d'alçada i no s'esgote la via administrativa en el director, amb l'informe d'aquest o aquesta, es resoldrà davant del conseller competent en matèria d'ocupació.»
Article 13
Es dóna nova redacció a l'apartat 1 de l'article 31, amb la redacció següent:
«1. Es podran recórrer en reposició, potestativament, els actes derivats del director del SERVEF, del secretari general, d'un director general o d'un director territorial que esgoten la via administrativa. Els actes contra els quals es puga interposar recurs d'alçada els resoldrà l'òrgan immediatament superior, amb l'informe d'aquell en què no s'esgote la via administrativa.»
DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA
Les unitats i els llocs de treball de caràcter administratiu continuaran subsistents i seran retribuïts a càrrec dels mateixos crèdits pressupostaris, fins que s'aproven les relacions de Llocs de Treball adaptades a l'estructura orgànica d'aquest Reglament, sense perjuí que des del moment de l'entrada en vigor es produïsquen determinats canvis d'adscripció d'unitats administratives, de conformitat amb la reorganització efectuada.
DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA
Queden derogades totes aquelles disposicions d'igual o d'inferior rang que s'oposen o que contradiguen el que disposa el present Decret.
DISPOSICIÓ FINAL
El present Decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 1 d'agost de 2003
El president de la Generalitat,
FRANCISCO CAMPS ORTIZ
El conseller d'Economia, Hisenda i Ocupació,

linea
Mapa web