Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 86/1996, de 29 d'abril, del Govern Valencià, pel qual s'aprova el Reglament General dels Serveis de Transport d'Interés Metropolità de l'àrea de València.

(DOGV núm. 2744 de 09.05.1996) Ref. Base de dades 5000/1996

DECRET 86/1996, de 29 d'abril, del Govern Valencià, pel qual s'aprova el Reglament General dels Serveis de Transport d'Interés Metropolità de l'àrea de València.
La Llei de la Generalitat Valenciana 1/1991, de 14 de febrer, d'Ordenació del Transport Metropolità de l'àrea de València, en la disposició final primera, estableix que, amb l'informe previ de la Comissió del Pla de Transport, el Govern Valencià aprovarà un reglament d'aplicació als serveis de transport d'interés metropolità. Manament que respon a la necessitat d'omplir el buit normatiu produït per la mutació que s'esdevé en la naturalesa urbana i interurbana inicial dels serveis, que ha donat lloc al transport metropolità, la característica més notòria del qual és el seu sotmetiment a les prescripcions d'un Pla de Transport, que actua com a instrument vertebrador d'un sistema integrat de tipus de transport, l'objectiu del qual és satisfer les necessitats de mobilitat de la població -dret al transport-, amb el major grau d'eficiència econòmicosocial.
En aquest sentit aquest reglament s'ha sotmés al coneixement dels ajuntaments que, com que es troben en l'àrea afectada, exerceixen plenament les seues facultats en matèria de transport públic urbà i de viatgers.
Tot el desenvolupament del Pla de Transport s'entén dins del consens general i amb el màxim respecte de l'autonomia de què és titular cadascuna de les administracions que hi intervenen.
En relació amb això, el reglament, si bé porta causa directa i desplega, per tant, la Llei de la Generalitat Valenciana 1/1991, de 14 de febrer, no podia deixar d'establir en la mesura que calga les previsions sobre serveis municipals de la Llei de Bases de Règim Local, de 2 d'abril de 1985, així com les normes de caràcter general que conté la Llei 16/1987, de 30 de juliol, d'Ordenació dels Transports Terrestres, respecte dels transports urbans i interurbans, ja que ambdues classes de transport suposen el precedent immediat del transport metropolità.
Per això, fent ús de les facultats conferides en l'apartat 2 de la disposició final primera de la Llei de la Generalitat Valenciana 1/1991, de 14 de febrer, d'acord amb el dictamen del Consell d'Estat, a proposta del conseller d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports, i després de la deliberació del Govern Valencià en la reunió del dia 29 d'abril de 1996,
DECRETE
Article únic
Aprovar el Reglament General dels Serveis de Transport d'Interés Metropolità de l'àrea de València, contingut en l'annex d'aquest decret.
DISPOSICIONS TRANSITòRIES
Primera. Vigència dels títols de concessions de serveis regulars de transport per carretera
1. Les concessions de serveis regulars de transport per carretera que, d'acord amb el que estableix l'article 5 de la Llei 1/1991, de 14 de febrer, s'integren en el sistema de transport de l'àrea de València continuaran vigents en els termes establits en els títols administratius respectius. No obstant això, els seran d'aplicació les prescripcions que respecte de l'explotació establisquen els corresponents programes d'actuació del Pla de Transport Metropolità, en els quals, si escau, es consignaran les compensacions de distinta índole conduents a mantenir l'equilibri econòmic de les concessions.
2. A partir de l'entrada en vigor d'aquest reglament, les sol·licituds d'establiment d'uns nous serveis regulars de transport per carretera desenvolupats en l'àmbit territorial del Pla de Transport Metropolità, com també la modificació dels ja establits, s'atindran necessàriament a les disposicions d'aquest i a tot allò que resulte del Pla de Transport Metropolità o a les mesures cautelars que, si escau, es prenguen per a assegurar-ne la viabilitat.
Segona. Adequació dels serveis de transport urbà al Pla de Transport
1. Els programes d'explotació de les empreses de titularitat pública prestatàries dels actuals serveis de transport urbà s'acomodaran a les prescripcions del programa d'actuació del Pla de Transport corresponent, així com a les mesures cautelars que es puguen adoptar.
2. Quan es tracte de serveis de transport urbà prestats per empresaris privats, l'acomodació a les prescripcions dels programes d'actuació del Pla de Transport es portarà a terme de mutu acord entre l'administració responsable del servei i l'empresari. Si no hi ha acord, l'administració introduirà les modificacions pertinents del títol administratiu. S'establiran les compensacions procedents quan s'altere l'equilibri econòmic de l'explotació.
Tercera. Vigència de les llicències d'autotaxi
Les actuals llicències municipals d'autotaxi i autoturisme continuaran vigents en els mateixos termes, sense perjudici de les prescripcions que puguen establir-se en el programa d'actuació del Pla de Transport corresponent o en les mesures cautelars que, si escau, s'adopten per a la coordinació amb els serveis regulars d'ús general i per a la seguretat del trànsit.
Quarta. Estatuts de les empreses públiques
En tot cas, les empreses públiques prestatàries de serveis declarats d'interés metropolità hauran d'adaptar els seus estatuts socials a la nova comesa en el termini de sis mesos a partir de l'aprovació del pla.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
El conseller d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports, a proposta de la Comissió del Pla de Transport Metropolità, dictarà les disposicions que calga per al desplegament i execució d'aquest decret.
Segona
Aquest decret entra en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 29 d'abril de 1996
El president de la Generalitat Valenciana,
EDUARDO ZAPLANA HERNáNDEZ-SORO
El conseller d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports,
LUIS FERNANDO CARTAGENA TRAVESEDO
ANNEX
Reglament General dels Serveis de Transport d'Interés
Metropolità de l'àrea de València
CAPíTOL I
Objecte i àmbit d'aplicació
Article 1. Objecte
És objecte d'aquest reglament l'ordenació dels serveis de transport d'interés metropolità a què fa referència l'article 5 de la Llei de la Generalitat Valenciana 1/1991, de 14 de febrer.
Article 2. àmbit d'aplicació
L'àmbit d'aplicació d'aquest reglament és el que defineix l'article 2 de la Llei de la Generalitat Valenciana 1/1991, de 14 de febrer, d'Ordenació del Transport Metropolità de l'àrea de València.
CAPíTOL II
Del dret al transport i de l'obligació de transportar
Article 3. Dret al transport
3.1 L'organització del transport metropolità de l'àrea de València com a sistema integrat té com a finalitat satisfer les necessitats de mobilitat dels usuaris en les condicions econòmiques i socials més avantatjoses per a tota la col·lectivitat.
Aquesta finalitat s'aconsegueix posant a disposició dels ciutadans els mitjans de transport públic que permeten cursar de manera efectiva la demanda de mobilitat, i mitjançant la utilització de mitjans d'automoció propis, amb les limitacions que impliquen les normes de circulació.
3.2 Els mitjans de transport públic permetran als usuaris desplaçar-se en l'àrea de València en condicions raonables d'accés, qualitat i preu, així com de cost per a tota la col·lectivitat.
Per als grups d'usuaris que hagen de ser objecte d'atenció social, es dictaran disposicions que prevegen la seua situació.
3.3 El dret al transport comprén el dret de l'usuari de ser informat sobre els mitjans que se li ofereixen i sobre les modalitats i formes d'utilització.
3.4 Hauran de ser admeses a la utilització del servei totes aquelles persones que ho desitgen, sempre que es complisquen les condicions següents:
a) Que no sobrepassen les places oferides en cada expedició.
b) Que es pague la tarifa establida per al servei.
c) Que es tinguen les condicions mínimes de sanitat, salubritat i higiene necessàries, per tal d'evitar qualsevol risc o incomoditat per als altres usuaris.
d) Que no es porten objectes que pel seu volum, composició o altres causes comporten perill o incomoditat per als altres viatgers o el vehicle.
e) Que no s'alteren les normes elementals d'educació i convivència.
f) Les altres que determine la Conselleria d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports.
Article 4. Obligació de transportar
És obligació de les empreses prestatàries de serveis de transport d'interés metropolità realitzar els serveis que els assignen els corresponents programes d'actuació del Pla de Transport, i facilitar l'accés dels usuaris, per mitjà del pagament de la tarifa escaient i el compliment de les condicions a què fa referència l'article 3.4.
CAPíTOL III
Del Pla de Transport Metropolità; dels convenis
interadministratius i dels contractes/programa
Article 5. Objectius i continguts generals del pla
5.1 El Pla de Transport Metropolità establit en l'article 6 de la Llei 1/1991, de 14 de febrer, constitueix l'instrument per mitjà del qual es porta a terme l'organització dels serveis de transport públic de l'àrea de València com a sistema integrat.
5.2 En el Pla de Transport s'estableixen els objectius que cal aconseguir i les directrius que s'han de seguir, així com la determinació d'aquells serveis que es consideren d'interés metropolità.
5.3 El Pla de Transport té eficàcia vinculant quant a la regulació de les relacions juridicopúbliques de les administracions responsables dels serveis, entre si i amb les empreses prestatàries, per la qual cosa les seues prescripcions s'hauran de reflectir en els instruments contractuals corresponents, qualsevol que siga la manera de gestió del servei de transport.
5.4 De conformitat amb el que s'estableix en el capítol VII de la Llei 1/1991, de 14 de febrer, el Pla establirà les mesures per a la cooperació de les administracions públiques en el finançament del sistema de transport de l'àrea de València.
5.5 El pla, d'acord amb el que estableix l'article 6 de l'esmentada llei, contindrà les previsions necessàries per a assegurar-ne la coordinació amb els plans d'ordenació territorial i usos del sòl, d'ordenació urbana, amb la programació de la infrastructura del transport i les normes de coordinació metropolitana.
Article 6. Programes d'actuació
6.1 Els objectius del Pla de Transport Metropolità es compleixen mitjançant les directrius contingudes en els programes d'actuació i la resta de mesures que, amb aquesta finalitat, s'establisquen en el pla, així com en els documents o annexos que s'hagen d'aprovar simultàniament a aquest.
6.2. El Pla de Transport inclourà almenys els programes d'actuació següents:
a) Sobre ordenació de prestacions de serveis regulars d'ús general, les formes de gestió i compensacions que, si escau, siguen escaients.
b) Sobre convenis i concerts que calga establir entre les administracions públiques, així com sobre contractes/programa que s'hagen de realitzar entre aquelles i les empreses prestatàries de transport públic col·lectiu.
c) Sobre estacions d'autobusos, aparcaments dissuasius, intercanviadors i d'altres instal·lacions i equipaments de transport.
d) Sobre serveis d'ús especial i serveis discrecionals d'interés metropolità.
e) Sobre el marc de tarifes dels serveis del transport metropolità.
f) Sobre inspecció conjunta i pautes generals d'inspecció d'empreses i explotacions.
g) Sobre previsions generals d'ordenació del trànsit en zones urbanes i interurbanes en la relació amb la prestació del transport públic.
h) Sobre mesures de publicitat del sistema de transport i informació als usuaris.
Article 7. Convenis interadministratius
7.1 Els convenis interadministratius constitueixen la fórmula a través de la qual s'institucionalitzen les relacions i s'assumeixen els compromisos entre les diferents administracions públiques en el marc de les respectives competències, per a aconseguir els objectius del Pla de Transports de l'àrea de València.
7.2 Els convenis interadministratius determinaran l'actuació que han de seguir les administracions públiques d'acord amb el respectiu àmbit competencial; l'esquema de finançament múltiple dels serveis d'interés metropolità; les aportacions econòmiques respectives; la durada del conveni i les previsions per al seguiment i revisió.
7.3 Per la Comunitat Valenciana, els convenis interadministratius seran subscrits pel conseller d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports, amb l'autorització prèvia del Govern Valencià, i pels ens locals, pels seus òrgans representatius, d'acord amb la legislació de règim local.
Article 8. Contractes/programa i programes d'explotació
8.1 Els contractes/programa establiran en tot cas els compromisos adquirits, tant per l'administració responsable del servei, com per l'empresa prestatària d'aquest. En el contracte/programa es fixa l'assignació de comeses d'acord amb el programa d'actuació corresponent; el marc de tarifes amb determinació, si escau, de la part del preu que cal cobrir a càrrec de subvencions; les compensacions de servei públic que siguen procedents; el procediment de control d'ingressos, i totes les prescripcions que calguen per aconseguir els objectius i complir les directrius del Pla de Transport. Contindran també els procediments d'actualització i revisió, així com de seguiment i control del contracte/programa.
8.2 Els contractes/programa els subscriurà l'administració responsable del servei i els òrgans de representació de l'empresa.
En tot cas, caldrà la participació del conseller d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports, que actuarà en nom i representació del Govern Valencià, com a autoritat superior de transport metropolità.
8.3 Els programes d'explotació de les empreses gestores dels serveis d'interés metropolità establiran amb detall la forma en què es desenvolupen les prestacions que es consignen en els corresponents programes d'actuació del Pla de Transport, i inclouran almenys:
- La concreció del calendari i expedicions establert en el programa d'actuació, en termes d'horaris inicials i parcials de servei, i, en conseqüència, de les velocitats comercials proposades.
- La relació de mitjans humans i materials necessaris per al desenvolupament de l'oferta programada, amb indicació expressa de ratios de productivitat i aprofitament de recursos.
- Les característiques del material mòbil utilitzat, períodes d'amortització i previsions de substitució.
CAPíTOL IV
De les maneres de gestió del transport metropolità
i de les empreses públiques i privades
Article 9. Gestió directa i gestió indirecta
9.1 Els serveis de transport metropolità de caràcter regular i d'ús general, qualsevol que siga el mitjà tècnic utilitzat, amb sotmetiment al pla, els podrà gestionar l'administració titular del servei per mitjà de qualsevol de les modalitats següents:
a) Gestió per la mateixa administració.
b) Societat mercantil, el capital de la qual pertanya íntegrament a l'administració o administracions responsables del servei.
c) Concessió per la qual l'empresari gestiona el servei a risc i ventura, mitjançant la tarifa establida amb la conformitat de l'administració responsable.
d) Gestió interessada per la qual l'administració i l'empresari participen en els resultats de l'explotació del servei en la forma i proporció que s'establisca contractualment. Es pot estipular un benefici mínim en favor d'una de les parts, atenent els resultats de l'explotació.
e) Concert amb persona natural o jurídica que estiga realitzant activitats de transport públic de viatgers.
f) Societat mercantil i cooperatives legalment constituïdes el capital social de les quals pertanya només parcialment a les administracions públiques.
9.2 El Pla de Transport determinarà les possibles formes de prestació dels serveis d'interés metropolità en atenció al compliment òptim dels seus objectius.
La gestió per la mateixa administració tindrà caràcter excepcional i haurà de ser expressament autoritzada pel Govern Valencià, a proposta de la Comissió del Pla, durant el temps que, amb aquesta finalitat, es determine.
La concessió administrativa constituirà una forma de prestació del transport metropolità en la qual s'hauran d'estipular les prescripcions necessàries per a assegurar els objectius del Pla. Es pot assignar amb aquesta finalitat unes zones determinades per a aquesta forma de prestació del servei.
La resta de formes de gestió contindran en tot cas les prescripcions tècniques, econòmiques i jurídiques conduents al compliment dels objectius i directrius del Pla de Transport.
9.3 Els serveis de transport metropolità d'ús especial i els serveis discrecionals, qualsevol que siga la manera utilitzada, es prestaran mitjançant la corresponent autorització o llicència administrativa, en què es podran establir les prescripcions que siguen adequades per al compliment dels objectius del pla.
Aquests serveis només temporalment i excepcionalment, i a través de decisió motivada, podran prestar-se en forma directa.
Article 10. Relacions de les empreses amb les administracions públiques
10.1 Les empreses públiques prestatàries de serveis d'interés metropolità mantindran, si escau, l'administració, el patrimoni propi i l'autonomia de gestió necessària per a executar les prestacions previstes en els programes d'actuació del Pla de Transports i la resta de mesures de planejament, als quals s'adaptaran els programes d'explotació de l'empresa.
10.2 Les relacions de les empreses de capital privat amb les administracions públiques s'atindran a les clàusules dels títols administratius respectius.
La modificació de les clàusules contractuals per exigències del Pla de Transport comportarà una indemnització únicament si ocasiona a l'empresari un desequilibri econòmic en la situació pactada.
10.3 Les empreses dedicades a la prestació de serveis regulars d'ús general, siguen públiques o privades, hauran de presentar davant la Comissió Executiva del Pla un programa d'explotació de trànsits, que tindrà com a continguts mínims els que estableix l'article 8.3 i, que, en tot cas, s'ajustarà formalment al que preveu el Pla de Transport Metropolità.
Quan durant la vigència del Pla de Transport, el programa d'explotació s'haja d'adequar eventualment a les necessitats de la demanda, l'empresa sol·licitarà les modificacions a l'administració responsable del servei que decidirà sobre aquestes atenent els objectius i previsions establits en el programa d'actuació corresponent del Pla de Transport Metropolità, i traslladarà la resolució presa a la Comissió Executiva del Pla.
10.4 Les relacions de Renfe amb la Generalitat Valenciana, per al compliment de les prescripcions del Pla de Transport, s'atindran a allò que establisquen els convenis interadministratius respectius i els contractes/programa.
Article 11. Inspecció de serveis de transport
La inspecció ordinària dels serveis de transport d'interés metropolità la duran a terme les administracions públiques responsables d'aquests, les quals compliran, amb aquesta finalitat, el programa d'actuació corresponent del Pla de Transport en què podran establir-se actuacions específiques per ordre del Govern Valencià.
Article 12. Comptabilitat de costos dels serveis d'interés metropolità
12.1 Els prestataris de serveis públics d'interés metropolità, siguen públics o privats, estaran obligats a presentar una estructura de costos, amb els conceptes i criteris que s'establisquen en el Pla de Transport Metropolità i que es basen en la comptabilitat oficialment exigida, que permeten conéixer el cost assignable a cada línia. Hauran de presentar anualment davant de la Comissió Executiva del Pla, i a través de les administracions de què depenguen, una memòria explicativa dels resultats.
La Comissió Executiva del Pla podrà requerir les empreses subvencionades perquè se sotmeten a una auditoria comptable.
Quan a més de fer serveis d'interés metropolità, l'empresa realitze també serveis d'àmbit superior, l'explotació dels primers haurà de comptabilitzar-se de la manera que determina el punt 2 d'aquest article.
12.2 En el cas que una empresa faça simultàniament serveis d'interés metropolità i serveis d'àmbit territorial superior, l'estructura de la comptabilitat ha de permetre definir els costos associats als serveis d'interés metropolità d'acord amb les determinacions del Pla de Transport Metropolità.
Les despeses s'equilibraran per mitjà dels ingressos d'explotació i, si escau, pels pagaments dels poders públics, sense que siga possible realitzar transferències destinades a un altre sector de l'activitat de l'empresa.
Article 13. Competències sobre la gestió i finançament dels serveis metropolitans
13.1 El compliment de les previsions del Pla de Transport, dels programes d'actuació i de la resta de mesures planificadores compet a les administracions responsables dels serveis, així com a les empreses prestatàries d'aquests i és garant últim de l'actuació d'aquestes, d'acord amb el Pla de Transport, el Govern Valencià.
13.2 En representació del Govern Valencià, correspon al conseller d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports subscriure els convenis i concerts que s'hagen d'establir amb altres administracions públiques per al finançament del sistema de transports de l'àrea de València, així com els contractes/programa que, per a l'explotació dels serveis, s'hagen de subscriure amb les empreses gestores.
13.3 El conseller d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports de la Generalitat atorga les concessions, autoritzacions i llicències dels serveis declarats d'interés metropolità i adopta totes les mesures que calga per a assegurar el compliment del Pla de Transport, tret que la competència s'haja atribuït expressament al Govern Valencià o a altres administracions públiques locals o supralocals.
CAPíTOL V
De la determinació dels serveis
d'interés metropolità establits en la llei
Article 14. Serveis d'interés metropolità
14.1 Són serveis d'interés metropolità i, per tant, formen part del sistema de transports de l'àrea de València, els que es presten en l'àmbit territorial definit en l'article 2 de la Llei 1/1991, de 14 de febrer, que tot seguit s'indiquen:
a) Els de transport urbà de viatgers que presta l'Empresa Municipal de Transports de València (EMT).
b) Els de transport de viatgers per carretera prestats pel Consorci Valencià de Transports (CVT).
c) Els ferroviaris de viatgers prestats en l'àmbit territorial de la Llei per Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV).
d) Els regulars i discrecionals de transport de viatgers per carretera d'ús general o ús especial, així com les expedicions parcials dels serveis de superior àmbit que siguen declarats d'interés metropolità d'acord amb les determinacions d'aquest reglament.
e) Els serveis ferroviaris de rodalia prestats per la Red Nacional de Ferrocarriles EspaÑoles (Renfe) que, en aplicació de l'article 33.8 de l'Estatut d'Autonomia, s'establisquen a través d'un conveni entre l'estat i la Generalitat Valenciana.
14.2 Són també serveis d'interés metropolità i formen també part del sistema de transports de l'àrea de València, tots els altres serveis de transport urbà o interurbà de viatgers, prestats en l'àmbit territorial esmentat, que siguen declarats d'interés metropolità en el Pla de Transport o mitjançant la tramitació de l'expedient a què fa referència l'article 16, a més dels que es deriven dels indicats en els apartats anteriors.
Article 15. Procediment directe de declaració d'interés metropolità
15.1. La determinació dels serveis d'interés metropolità a què fan referència els punts b), c) i d) de l'article 14.1, es portarà a terme a través del Pla de Transport i dels seus programes d'actuació.
15.2 La determinació dels serveis ferroviaris d'interés metropolità a què fa referència el punt e) de l'article 14.1, es portarà a terme en el contracte/programa que comporte el conveni que s'haja de realitzar entre l'Estat i la Generalitat Valenciana.
15.3 Als efectes del que estableix l'article anterior, quan es tracte de serveis incorporats a una xarxa que ultrapasse l'àmbit territorial del Pla de Transport Metropolità, es tindran en compte les necessitats d'explotació unitària i prestació coordinada dels serveis, així com l'existència d'economies d'escala i altres circumstàncies, que afavorisquen l'optimització del sistema de transport de l'àrea de València.
Article 16. Expedients de declaració de serveis d'interés metropolità
16.1. Independentment dels supòsits establits en els articles anteriors, la Comissió Executiva del Pla de Transport, abans o després de l'aprovació d'aquest, per si o a instància de les administracions afectades, podrà incoar expedient de declaració d'interés metropolità respecte de serveis ja existents o de nova creació.
16.2 La incoació de l'expedient requerirà un estudi tècnic i econòmic que incloga, almenys, els punts següents:
a) Justificació del caràcter metropolità del servei en raó de les necessitats d'explotació unitària, complementació o coordinació dels serveis; l'existència d'economies d'escala o altres circumstàncies que afavorisquen l'optimització del conjunt.
b) Manera de gestió i característiques de prestació del servei, així com mesures tècniques i legals que, si escau, calguen per a la seua integració en el sistema.
c) Vehicles i instal·lacions que s'hagen d'adscriure al servei.
d) Cost d'establiment i funcionament, així com fórmules de finançament, amb expressió de les aportacions econòmiques que, si escau, calga imputar a les administracions públiques.
16.3 L'expedient es tramitarà a través de la Secretaria General de la comissió, que el sotmetrà al tràmit d'informació pública per un termini de 20 dies, a la qual seran convocats expressament les administracions i ajuntaments afectats, els empresaris transportistes titulars dels serveis afectats i les associacions d'usuaris.
La convocatòria d'informació pública s'anunciarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana i en el Boletín Oficial del Estado. Se sol·licitarà, simultàniament i en el mateix termini, un informe del Consell Metropolità de l'Horta.
16.4. L'expedient informatiu l'elevarà la Secretaria General a la comissió executiva que, mitjançant el seu president, sotmetrà la proposta escaient al Govern Valencià per a la resolució que calga, resolució que exhaurirà la via administrativa i que podrà ser objecte de recurs davant la jurisdicció contenciosa administrativa. La comissió executiva informarà, en les sessions ordinàries, al Ple de la Comissió dels expedients informatius tramitats i de la situació de tramitació.
Article 17. Efectes de la declaració de servei d'interés metropolità
17.1 La declaració de servei d'interés metropolità implica la consegüent mutació en la naturalesa del servei, però no comporta la pèrdua de la titularitat pública per l'administració responsable del servei, si bé l'exercici de les potestats d'ordenació i coordinació, inclosa la potestat d'establir tarifes, s'haurà de produir a través de la Comissió del Pla de Transport.
17.2. Les actuals empreses municipals de transport urbà podran transformar-se en empreses de caràcter metropolità d'acord amb l'ordenament legal vigent.
CAPíTOL VI
De les diferents classes de serveis d'interés
metropolità i del règim d'explotació
Article 18. Classificació dels serveis d'interés metropolità
Atenent la seua comesa, els serveis d'interés metropolità poden ser:
a) Regulars permanents d'ús general, que tenen com a finalitat satisfer la demanda col·lectiva i permanent de mobilitat. Qualsevol ciutadà els podrà utilitzar si abans paga la tarifa que corresponga i compleix les normes a què fa referència l'article 3.4 d'aquest reglament.
b) Regulars temporals d'ús general, que tenen com a finalitat satisfer les demandes col·lectives estacionals. Podran ser utilitzats, també, per qualsevol ciutadà, en les condicions que estableix aquest reglament.
c) D'ús especial que estan destinats a satisfer exclusivament la demanda de grups homogenis d'usuaris, tals com escolars i treballadors o altres grups específics semblants.
d) Els de transport públic de caràcter discrecional prestats a demanda.
e) Els prestats mitjançant autotaxis o automòbils de turisme, el radi d'acció dels quals comprenga tot l'àmbit metropolità.
Article 19. Dret de compensació de servei públic
Solament els serveis regulars permanents d'ús general podran ser objecte de compensacions de servei públic, a través dels programes d'actuació que sobre això s'establisquen en el Pla de Transport.
Article 20. Règim d'explotació dels serveis regulars d'ús general prestats pels diferents tipus de transport
20.1 L'explotació dels serveis regulars d'ús general, qualsevol que siga el seu títol administratiu i la seua manera de prestació, es portarà a terme complint les condicions i prescripcions establertes en els corresponents programes d'actuació, contractes/programa i la resta de mesures derivades del Pla de Transport.
El detall de les prescripcions tècniques a què ha de sotmetre's l'actuació de les empreses gestores es recollirà en els programes d'explotació corresponents.
20.2 Només s'admetrà concurrència entre diferents tipus de transport, o entre línies del mateix tipus, en la mesura que resulte de les normes de racionalització de trànsits establides en els programes d'actuació del Pla de Transport.
20.3 Els nous serveis regulars que s'hagen de prestar pel sistema de concessió administrativa s'adjudicaran mitjançant licitació en concurs públic. El projecte s'haurà de sotmetre a les prescripcions que sobre itineraris, expedicions, vehicles i règim de tarifes establisca l'administració corresponent, de conformitat amb les previsions del Pla de Transport.
Els licitadors podran formular ofertes que incloguen precisions, ampliacions, modificacions o millores, sobre les prescripcions que tinguen caràcter de mínims, .
20.4 Abans de la inauguració del servei, l'adjudicatari de la concessió haurà de presentar davant de la Comissió Executiva del Pla, el programa d'explotació a què fa referència l'article 8.3.
20.5 En tot allò que no siga contrari a les previsions d'aquest reglament, regirà el que estableix sobre explotació de concessions de transport per carretera el Reglament dels Transports Terrestres, de 28 de setembre de 1990.
20.6 L'explotació dels serveis regulars d'ús general per mitjà d'autobusos, es portarà a terme d'acord amb el corresponent programa d'actuació del Pla de Transport i es basarà en el programa d'explotació respectiu de l'empresa.
20.7 L'explotació dels serveis regulars d'ús general prestats mitjançant empresa pública, per autobús o per ferrocarril, es portarà a terme en la forma que establisquen els corresponents contracte/programa i el programa d'explotació de l'empresa.
20.8 Les empreses prestatàries de serveis regulars d'ús general d'interés metropolità s'atindran a les normes de comptabilitat a què fa referència l'article 12 d'aquest reglament.
Article 21. Règim d'explotació dels serveis per autobús d'ús especial
21.1 La prestació de serveis d'ús especial per autobús es portarà a terme mitjançant l'autorització administrativa corresponent, en què s'establiran les prescripcions corresponents a la comesa del servei de manera que es complesquen els objectius del Pla de Transport.
El termini de durada d'aquestes autoritzacions serà d'un any, prorrogable periòdicament, amb la sol·licitud prèvia i posterior constatació que es compleixen les condicions establides contractualment. Han de ser sol·licitades amb un mes d'antelació.
21.2 En el procediment d'atorgament de les autoritzacions podrà preveure's la participació dels usuaris o dels seus representants. L'administració competent podrà exigir la realització anticipada d'un contracte o precontracte de servei entre aquells i l'empresari transportista.
21.3 En l'autorització es fixaran les rutes o trajectes que s'han de seguir, amb l'expressió dels punts d'origen, parada i destinació, tenint en compte les exigències de la coordinació amb la resta de serveis de transport, la circulació urbana i la seguretat dels usuaris.
21.4 Per als serveis d'ús especial que no transcórreguen íntegrament per sòl urbà o urbanitzable es concedirà un dret de preferent adjudicació a les empreses titulars de serveis regulars permanents de viatgers d'ús general, de la manera i en les condicions que estableix l'article 108 del Reglament de la Llei d'Ordenació dels Transports Terrestres.
CAPíTOL VII
Del règim de tarifes dels serveis regulars
d'ús general d'interés metropolità
Article 22. Principis generals
22.1 Els serveis regulars d'ús general integrats en la xarxa bàsica i en les xarxes complementàries del sistema de transport metropolità estaran subjectes a les tarifes que determine el Pla de Transport, que podrà ser revisat amb la periodicitat que es determine.
22.2 L'estructura de tarifes dels serveis indicats en l'apartat anterior estarà d'acord amb la idea de complementarietat entre tipus de transport que presideix l'organització de l'àrea de València.
En aquest sentit, el programa d'integració de tarifes es basarà en els principis de tractament equivalent d'àmbits espacials homogenis, despenalització de transbordaments i tractament favorable dels usuaris freqüents del sistema de transports.
No obstant això, quan es tracte de serveis prestats mitjançant concessió administrativa o concert, si es mantenen els objectius del pla, podran establir-se les fórmules de tarifes que siguen més adequades a aquestes modalitats de gestió dels serveis públics.
22.3 La determinació de les tarifes es farà d'acord amb la valoració dels elements que integren l'estructura de costos i es distingirà la part que haja de satisfer l'usuari i la que, si escau, s'haja de satisfer amb subvencions de les administracions públiques, tenint en compte el caràcter i les obligacions de servei públic imposat.
Article 23. Règim especial
Quan per raons de política econòmica, el preu del transport estiga inclòs en alguna de les modalitats d'intervenció regulades en la normativa general de preus, la Conselleria d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports sotmetrà les tarifes corresponents als òrgans competents sobre control de preus d'àmbit autonòmic.
Article 24. Obligacions pressupostàries
24.1 En les subvencions atorgades per l'administració de l'estat al transport urbà, el Govern Valencià, en la seua condició d'intermediari necessari entre aquella i els ens locals, amb l'informe previ de la comissió del pla, fixarà els imports que han de percebre les empreses a fi de cobrir diferències entre ingressos i despeses d'explotació.
24.2 En el cas que alguna de les administracions locals compromeses a destinar recursos propis al finançament dels serveis d'interés metropolità, no ho fera o entrebancara el que disposa l'apartat anterior, sense perjudici de les impugnacions que calguen, el Govern Valencià, com a autoritat en matèria de tarifes del transport metropolità, adoptarà de conformitat amb el que estableix l'article 13.3 de la Llei de la Generalitat Valenciana 1/1991, de 14 de febrer, les mesures conduents per fer complir les obligacions imposades en virtut del pla.

linea
Mapa web