Ficha docv

Ficha docv









ORDRE de 19 de maig 2009, de la Conselleria d'Educació, per la qual es regula l'admissió de l'alumnat en els centres docents de la Comunitat Valenciana, públics i privats amb ensenyances concertades, per a cursar ensenyances de Formació Professional de Grau Superior. [2009/6186]

(DOGV núm. 6025 de 01.06.2009) Ref. Base de dades 006232/2009




La Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació (BOE de 4 de maig), establix en el títol I, capítol V, article 41, les condicions d'accés a la Formació Professional.

El Reial Decret 1538/2006, de 15 de desembre (BOE de 3 de gener de 2007), pel qual s'establix l'ordenació general de la Formació Professional del sistema educatiu, en el capítol V establix l'oferta, l'accés, l'admissió i la matrícula en els cicles formatius.

En atenció d'estos motius, havent emés el dictamen previ el Consell Valencià de Formació Professional, i vista la proposta conjunta del director general d'Ordenació i Centres Docents i de la directora general d'Avaluació, Innovació i Qualitat Educativa i de la Formació Professional de data 18 de maig, i de conformitat amb esta, i en exercici de les competències que conferix l'article 28 e) de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell,

ORDENE

Article 1. Objecte i àmbit d'aplicació

1. La present orde té com a objecte el desenrotllament del procediment d'admissió de l'alumnat en Cicles Formatius de Formació Professional de grau superior en centres docents públics i privats amb ensenyances concertades, ubicats en l'àmbit de gestió de la Conselleria d'Educació.

2. La present orde no serà aplicable en el procés d'admissió corresponent a l'oferta parcial d'ensenyances de Formació Professional.

3. El procediment d'admissió s'aplicarà a l'alumnat que vullga accedir per primera vegada al cicle, i no serà aplicable a aquells que, en el mateix centre, promocionen d'un curs a un altre.

Article 2. Accés

L'accés de l'alumnat al primer curs serà directe o per mitjà de la superació d'una prova.

1. Condicions d'accés directe

Seran requisits acadèmics necessaris per a tindre accés directe als Cicles Formatius de Grau Superior estar en possessió d'algun dels títols següents o les seues convalidacions equivalents o homologacions a l'efecte acadèmic:

Títol de Batxillerat

Títol de Batxillerat Experimental

COU o Preuniversitari

Títol de tècnic especialista, tècnic superior o altres titulacions equivalents a l'efecte acadèmics

Títol universitari, sense posseir cap de les titulacions anteriors

2. Condicions d'accés per mitjà de prova

Tota aquella persona que no reunisca els requisits d'accés directe al primer curs dels Cicles Formatius de Grau Superior, hi podrà accedir després de superar una prova que podrà realitzar sempre que tinga 19 anys d'edat o els complisca l'any en què es faça la prova, o bé que tinga 18 anys o els complisca també l'any en què es fa la prova, si acredita haver superat un cicle de grau mitjà i vol accedir a un cicle de grau superior de la mateixa família professional o d'una família o cicle relacionat amb el cicle de grau mitjà superat.

3. Els que tinguen superada la prova d'accés a la universitat per a majors de 25 anys quedaran exempts de realitzar la prova prevista en l'apartat anterior.

Article 3. Constitució efectiva de les unitats i determinació de les vacants.

La direcció general competent per raó de la matèria determinarà les unitats que cada curs hagen de constituir-se per a atendre les necessitats d'escolarització.

La Direcció Territorial d'Educació determinarà les vacants corresponents dels centres de titularitat de la Conselleria d'Educació. En el cas dels centres privats amb ensenyances concertades, el titular del centre en determinarà les vacants i les comunicarà a la Direcció Territorial.

Quan el nombre de sol·licituds que complisquen el requisit acadèmic no arribe al mínim establit per a constituir una unitat, esta no s'autoritzarà, i als alumnes que hagen optat per eixe cicle se'ls consideraran les altres opcions formulades.

La direcció general competent en matèria de personal atendrà les necessitats de personal que es deriven de les unitats autoritzades.

Article 4. Vacants

Les places escolars de l'alumnat que promocione de curs o de l'alumnat que repetisca curs quan es mantinga el cicle i curs en el centre, es detrauran abans de determinar-ne les vacants.

Les vacants oferides per a cursar Cicles Formatius de Grau Superior s'adjudicaran d'acord amb els criteris següents:

1. Es reservarà un 5% del total de les places escolars vacants per a les persones amb discapacitat, i en cap cas la reserva serà inferior a una vacant, en aplicació del que establix la disposició addicional segona del Reial Decret 1538/2006 mencionat, anteriorment.

2. En els cicles formatius de la família d'Activitats Físiques i Esportives es reservaran, per als que acrediten ser esportistes d'elit de nivell A i de nivell B de la Comunitat Valenciana, les places escolars següents:

a) 1 plaça escolar per grup per a accés directe.

b) 2 places escolars per grup per a accés per mitjà de prova.

3. La resta de les places escolars vacants es distribuiran de la manera següent:

a) El 80% de les places escolars per a accés directe, aplicant els criteris de prioritat a què fa referència l'article 6 d'esta orde. Sense perjuí d'això, es reservarà un 5% de les places escolars oferides per als esportistes que acrediten la condició d'esportista d'alt nivell o d'alt rendiment, de conformitat amb el que disposa l'article 9.3 del Reial Decret 971/2007, de 13 de juliol, sobre esportistes d'alt nivell i alt rendiment.

b) El 20% per a accés per mitjà de prova; estes places s'assignaran segons la qualificació que s'obtinga en la prova.

Una vegada finalitzat el procés d'admissió extraordinari, les vacants que hagen quedat sense cobrir es podran acumular en a) o en b) indistintament.

Article 5. Sol·licituds

1. Es presentaran, seguint el model que figura com a annex I d'esta orde, al centre docent on se sol·licite plaça en primera opció. Només podrà sol·licitar-se plaça per a aquells cicles formatius en els quals s'haja publicat que hi ha vacant.

2. En la sol·licitud s'indicarà un màxim de cinc opcions per orde de prioritat.

3. A la sol·licitud s'adjuntarà tota la documentació acreditativa per a l'accés, així com la necessària per a l'aplicació dels criteris de prioritat a què fa referència la present orde.

Article 6. Admissió

1. Dins de la modalitat d'accés directe, s'establixen els següents criteris de prioritat per a cada cicle formatiu, dels indicats en la primera columna del quadre que constituïx l'annex II:

1.1.a) Tindran preferència, ordenades segons la nota mitjana que figure en l'historial acadèmic, les sol·licituds dels que hagen cursat alguna de les modalitats de Batxillerat o de Batxillerat Experimental, així com les respectives opcions del Curs d'Orientació Universitària, assenyalades en la segona columna de l'annex II.

1.1.b) Dins dels supòsits anteriors, si n'hi ha, tindran preferència les sol·licituds dels que hagen cursat la matèria o les matèries assenyalades en la tercera columna de l'annex II, ordenades segons la nota mitjana de l'historial acadèmic. (Quan consten dos o més matèries, es donarà preferència a les sol·licituds dels que hagen cursat 2 o 3 matèries, en compte de només 1 o 2; en cada subgrup s'ordenaran per la nota mitjana de l'historial acadèmic).

1.2.a) A continuació seran ordenades, segons la nota mitjana de l'historial acadèmic, les restants sol·licituds dels que complisquen els requisits d'accés.

1.2.b) Entre estes, si n'hi ha, tindran preferència les sol·licituds dels que hagen cursat la matèria o les matèries assenyalades en la tercera columna de l'annex II, ordenades segons la nota mitjana de l'historial acadèmic.

2. Accés per mitjà de prova.

Les certificacions de les proves indiquen l'opció que l'alumne ha superat i esta permet identificar els cicles a què té accés.

Les sol·licituds que acrediten l'opció corresponent s'ordenaran de més a menys qualificació.

3. Admissió en un curs que no siga primer.

Quan el nombre de sol·licituds per a plaça escolar, en un curs que no siga primer, siga superior al nombre de vacants, la prioritat en l'admissió s'aplicarà de més a menys, segons la nota mitjana de primer.

4. En totes les modalitats, en cas d'empat, s'acudirà a un sorteig que aplicarà el programa informàtic encarregat de gestionar el procés d'admissió.

Article 7. Comissions sectorials d'escolarització de Formació Professional

1. Cada direcció territorial establirà una comissió d'escolarització sectorial que s'ocuparà exclusivament del procés d'admissió en els Cicles Formatius de Grau Superior de Formació Professional que s'impartisquen en el seu àmbit competencial. Els seus membres seran designats per la Direcció Territorial i estaran integrades, almenys, per:

a) President, que representarà l'administració educativa.

b) Secretari.

c) El director d'un centre públic.

d) El titular d'un centre privat concertat o el seu representant.

e) Un representant de les associacions de Mares i Pares d'Alumnes.

f) Un representant de les associacions de l'alumnat.

g) Un representant de l'administració local, proposat per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.

2. Les comissions sectorials d'escolarització de Formació Professional es regiran, quant al seu funcionament, pel que disposen els articles del 22 al 27 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.

3. Les comissions sectorials de Formació Professional s'ocuparan, en el seu àmbit respectiu, de:

a) Garantir als interessats la informació necessària sobre els centres públics i privats concertats, i sobre les places d'estes ensenyances que hi ha disponibles.

b) Facilitar als centres docents del seu àmbit la informació i documentació necessàries sobre el procés d'admissió i la formalització de les sol·licituds.

c) Comprovar que en el tauler d'anuncis dels centres docents s'ha publicat el calendari de matriculació, la normativa vigent i les places vacants, segons els models que figuren en els annexos del IV al IX.

d) Resoldre els problemes d'escolarització que li formulen els consells escolars, o, si és el cas, les comissions municipals d'escolarització.

e) Resoldre les reclamacions formulades en matèria d'admissió d'alumnat de Formació Professional.

f) Informar la direcció territorial o la comissió municipal d'escolarització que corresponga sobre els problemes d'escolarització del seu àmbit competencial, i proposar, si és el cas, l'adopció de les mesures pertinents.

g) Demanar de les comissions municipals d'escolarització el nombre de places que es reserven per a l'alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu.

Article 8. Reclamacions i recursos

1. Les reclamacions, que sempre es dirigiran al centre de primera opció, hauran de formular-se en el termini de tres dies hàbils a comptar a partir de l'endemà de la publicació de les llistes provisionals d'alumnat admés i no admés, i es resoldran amb anterioritat a la publicació de les llistes definitives.

2. En el cas que l'admissió s'haja sol·licitat en un centre públic, els interessats podran formular reclamació contra les llistes definitives d'alumnat admés i no admés, en el termini de dos dies hàbils des de la seua publicació, a la comissió sectorial que corresponga, que resoldrà en el termini de tres dies hàbils.

Contra la dita resolució, els interessats podran interposar recurs d'alçada a la direcció territorial corresponent en el termini d'un mes comptat des de l'endemà de la notificació de l'acord adoptat per la Comissió Sectorial d'Escolarització o del compliment del termini establit per a l'adopció de l'acord.

La resolució de la Direcció Territorial posarà fi a la via administrativa i el silenci administratiu tindrà caràcter desestimatori.

3. En cas que l'admissió s'haja sol·licitat en un centre privat concertat, els interessats podran formular denúncia a la direcció territorial corresponent, la qual iniciarà, si és el cas, el procediment previst en els articles 61 i següents de la Llei Orgànica 8/1985, de 3 de juliol, Reguladora del Dret a l'Educació, modificats per la disposició final primera, punt 10, de la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació.

Article 9. Matriculació

Únicament podrà matricular-se en la modalitat d'horari especial l'alumnat que complisca els requisits establits en l'Orde de 5 de juliol de 1999 (DOGV del 21 de juliol), modificada per l'Orde de 7 de febrer de 2000 (DOGV del 16 de febrer), per les quals es regula este tipus d'ensenyances.

En cas que en un centre, dins de l'horari ordinari, però no coincident, es constituïsquen dos grups d'un mateix cicle formatiu, haurà d'indicar-se la preferència en la matrícula, tenint en compte que l'assignació a un o grup a l'altre s'efectuarà segons el següent orde prioritari:

1. Treballadors en actiu.

2. Alumnat amb familiars de primer grau amb discapacitat igual o superior al 33%.

3. Esportistes d'elit, d'alt nivell o d'alt rendiment.

4. Alumnat matriculat en ensenyances reglades de règim especial.

DISPOSICIONS ADDICIONALS

Primera. Execució

Es faculta els diferents directors generals perquè dicten, en els seus àmbits competencials, les disposicions necessàries per a l'execució i aplicació del que preveu esta orde.

Segona. Adaptació d'annexos

Així mateix, es faculta els diferents directors generals per a modificar per resolució els annexos de la present orde, amb l'objecte d'adaptar-los a noves titulacions i a legislació que incidisca en el seu contingut.

Tercera. Compliment i difusió

La Inspecció Educativa i les direccions de cada centre docent compliran i faran complir el que establix esta orde i adoptaran les mesures necessàries perquè el seu contingut siga conegut per tots els membres de la comunitat educativa.

DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA

Única

Per al curs 2009/10 serà aplicable el calendari que figura en l'annex III i les instruccions que per a aplicar-lo puguen establir les direccions territorials.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Única

Queda derogada l'Orde de 14 de maig de 2007, de la Conselleria de Cultura i Educació (DOCV del 29 de maig), per la qual es regula l'admissió de l'alumnat en els centres de la Comunitat Valenciana, mantinguts amb fons públics, per a cursar ensenyances de Formació Professional Específica de Grau Superior, així com totes les normes, del mateix rang o d'un rang inferior, que s'oposen al que establix la present orde.

DISPOSICIONS FINALS

Primera. Calendari

Sense perjuí del procediment establit en la present orde, la direcció territorial corresponent dictarà una resolució per mitjà de la qual establirà, per a cada curs, el calendari de matriculació i les instruccions necessàries per a dur-lo a terme.

Segona. Entrada en vigor

La present orde entrarà en vigor l'endemà de ser publicada en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

València, 19 de maig de 2009

El conseller d'Educació,

ALEJANDRO FONT DE MORA TURÓN

Annex II

Criteris en ordre de prioritat, per a l'admissió d'alumnat d'accés directe a cicles formatius de Grau Superior. CURS 2009-2010.

BCT: Batxillerat LOE de Ciències i Tecnologia

BHCS: Batxillerat LOE d'Humanitats i Ciències Socials

BA: Batxillerat Logse d'Arts. BHCS: Batxillerat Logse d'Humanitats i Ciències Socials. BCNS: Batxillerat Logse de Ciències de la Naturalesa i de la Salut.

BT: Batxillerat Logse de Tecnologia.

BA: Batxillerat Artístic. BAG: Batxillerat d'Administració i Gestió. BL: Batxillerat Lingüístic. BCHS: Batxillerat de Ciències Humanes i Socials

BCN: Batxillerat de Ciències de la Naturalesa i de la Salut. BTI: Batxillerat Tècnic Industrial

A: COU, opció A. B: COU, opció B. C: COU, opció C. D: COU, opció D.

Annex III

Calendari d'admissió per a ensenyances

de cicles formatius de Grau Superior

Este procés d'admissió afecta els centres públics i els centres privats concertats que impartisquen les ensenyances de Formació Professional de Grau Superior i s'organitzarà en les fases que s'indiquen a continuació:

1. Admissió d'alumnes

1.1. Publicació de vacants existents en els centres educatius per al procés d'admissió d'alumnes: 2 de juny.

1.2. Presentació de sol·licituds i documentació corresponent, en els centres amb vacants en els CF de primera opció: del 3 a l'11 de juny, els dos inclosos.

(Els centres podran incorporar les dades de la sol·licitud en el suport informàtic que es determine fins al 15 de juny)

1.3. Entrega, pels centres d'origen, del certificat sobre el requisit acadèmic (Batxillerat o equivalents): 25 i 26 de juny.

1.4. Entrega, pels centres d'origen, del certificat de complir el requisit d'haver aprovat la prova d'accés a Cicles Formatius de Grau Superior: 29 i 30 de juny.

1.5. Presentació del requisit acadèmic en els centres de 1ª opció: del 26 al 30 de juny.

1.6. Presentació del requisit d'haver superat la prova d'accés en els centres de 1ª opció: 30 de juny i 1 de juliol.

1.7. Publicació, als centres, de les llistes provisionals d'alumnes admesos: el 13 de juliol.

1.8. Presentació de reclamacions al centre: fins al 15 de juliol.

1.9. Publicació, als centres, de les llistes definitives d'alumnes admesos: el 20 de juliol.

1.10. Presentació de reclamacions a la comissió sectorial: fins al 21 de juliol.

1.11. Resolució de les reclamacions a les llistes definitives per part de la Comissió Sectorial: el 24 de juliol.

Contra esta resolució els interessats podran interposar recurs d'alçada davant del director territorial corresponent en el termini d'un mes.

1.12. Termini de formalització de matrícula: del 27 al 29 de juliol (alumnes admesos segons les llistes, annexos VI).

1.13. Termini de formalització de matrícula per a cobrir les places que queden vacants: 30 i 31 de juliol.

2. Calendari del procés extraordinari d'admissió i matriculació.

2.1. Publicació de vacants: dia 7 de setembre.

2.2. Presentació de sol·licituds d'admissió amb requisit acadèmic: 7 i 8 de setembre.

(Els centres podran incorporar les dades de la sol·licitud en el suport informàtic que es determine fins a les 15 h del 8 de setembre.)

2.3. Publicació als centres de les llistes provisionals d'alumnes admesos: el 9 de setembre.

2.4. Presentació de reclamacions al centre: fins al 10 de setembre.

2.5. Publicació als centres de les llistes definitives d'alumnes admesos: l'11 de setembre.

2.6. Termini de formalització de la matrícula: fins al 14 de setembre.

Mapa web