Ficha docv

Ficha docv









RESOLUCIÓ de 28 de juny de 2011, de la Subsecretaria i de les direccions generals d'Ordenació i Centres Docents, i d'Educació i Qualitat Educativa, de la Conselleria d'Educació, Formació i Ocupació, per la qual es dicten instruccions en matèria d'ordenació acadèmica i d'organització de l'activitat docent als centres que impartisquen Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat per al curs 2011-2012. [2011/7678]

(DOGV núm. 6559 de 06.07.2011) Ref. Base de dades 007888/2011




Atés que en el curs acadèmic 2011-2012 estan implantades, amb caràcter general, les ensenyances corresponents en els instituts d'Educació Secundària, en compliment del Reial Decret 806/2006, de 30 de juny, pel qual s'establix el calendari d'aplicació de la nova ordenació del sistema educatiu (BOE de 14.07.2006), establida per la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació (BOE de 04.05.2006), la Comunitat Valenciana ha publicat els decrets de currículum de les distintes ensenyances, i ha introduït nous elements per a potenciar la qualitat educativa, el paper dels projectes educatius i el desenrotllament de l'autonomia pedagògica i d'organització dels centres.



Salvat això, la disposició transitòria onze de la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació establix que en les matèries la regulació de les quals remet la dita llei orgànica a ulteriors disposicions reglamentàries i mentres estes no siguen dictades, seran aplicables, en cada cas, les normes d'este rang que ho eren fins a l'entrada en vigor de la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig. Per tant, per a este curs acadèmic 2011-2012, continua aplicant-se, entre altres, i en el que no s'opose a normes del mateix rang publicades amb posterioritat o de rang superior, el Decret 234/1997, de 2 de setembre, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional dels Instituts d'Educació Secundària (DOGV 08.09.1997) i l'Orde de 29 de juny de 1992, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, per la qual s'aproven les instruccions que regulen l'organització i el funcionament dels centres docents que impartisquen ensenyances de segon cicle d'Educació Infantil, Preescolar, Primària, General Bàsica, educació especial, Secundària Obligatòria, Batxillerat i Formació Professional, sostinguts amb fons públics i dependents de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència de la Generalitat Valenciana (DOGV 15.07.1992).



Convé, per tant, dictar instruccions respecte a les mesures d'ordenació acadèmica entorn de la coordinació docent i l'elaboració del projecte educatiu, els horaris lectius, l'optativitat, i els aspectes didacticoorganitzatius que es referixen a l'ús vehicular i social de les dos llengües oficials de la Comunitat Valenciana, així com coordinar les actuacions docents en l'organització dels centres.

En virtut de les competències establides en el Decret 118/2007, de 27 de juliol, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria d'Educació (DOCV de 30.07.2007), estes direccions generals resolen:



Apartat únic

1. Aprovar les instruccions incloses en l'annex I, a les quals haurà d'ajustar-se l'organització i el funcionament dels instituts d'Educació Secundària durant el curs acadèmic 2011-2012.

2. Aprovar els criteris per a l'assignació horària que s'arrepleguen en l'annex II.



València, 28 de juny de 2011.- El subsecretari: Jesús Marí Farinós; el director general d'Ordenació i Centres Docents: Rafael Carbonell Peris; la directora general d'Educació i Qualitat Educativa: Beatriz Gascó Enríquez.





ANNEX I



1. PROJECTE EDUCATIU

1. L'equip directiu coordinarà l'elaboració i es responsabilitzarà de la redacció del projecte educatiu del centre, d'acord amb les directrius establides pel consell escolar i amb les propostes realitzades pel claustre de professors, l'associació de pares i mares d'alumnes i el consell de delegats d'alumnes. El projecte educatiu serà aprovat i avaluat pel consell escolar, i s'haurà d'entregar una còpia a les associacions de pares i mares dels alumnes una vegada aprovat.



2. Els instituts d'Educació Secundària elaboraran el projecte educatiu a partir de l'anàlisi prèvia de les necessitats específiques de l'alumnat, i haurà de tindre en compte les característiques de l'entorn social i cultural del centre; arreplegarà la forma d'atenció a la diversitat de l'alumnat i l'acció tutorial, així com el pla de convivència, i haurà de respectar el principi de no-discriminació i d'inclusió educativa com a valors fonamentals. Este inclourà:

a) Valors, objectius i prioritats d'actuació, d'acord amb la identitat del centre i la consecució dels fins que establixen la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació i la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià.

b) Concreció dels currículums.

c) El tractament transversal de l'educació en valors en les diferents matèries, àmbits i mòduls, amb especial referència a l'educació en la convivència escolar, familiar i social, així com a la resolució de conflictes, respectant el principi de no-discriminació i d'inclusió educativa com a valors fonamentals.

d) El pla de normalització lingüística.

e) El disseny particular del programa o programes d'educació bilingüe que aplique el centre.

f) El pla de convivència.

g) El pla d'acció tutorial.

h) El pla d'atenció a la diversitat.

i) El pla per al foment de la lectura.

j) El pla de transició de l'Educació Primària a l'Educació Secundària Obligatòria.

k) Els criteris bàsics que han d'orientar:

1. L'organització i el funcionament de l'institut.

2. La participació dels diversos estaments de la comunitat escolar.



3. Les decisions sobre la coordinació amb els servicis del municipi i les relacions previstes amb institucions públiques i privades, per a la millor consecució dels fins establits.

l) El reglament de règim interior de l'institut, amb les normes bàsiques de convivència.

3. A més dels continguts anteriors, el projecte educatiu inclourà els aspectes següents:

a) Els procediments necessaris per a conéixer les matèries optatives que millor s'adapten a les característiques de l'alumnat del centre.

b) Els mecanismes perquè hi haja una actuació coordinada dels equips docents en els processos d'avaluació.

c) Les mesures organitzatives d'atenció educativa per a aquells alumnes que opten per no cursar ensenyances de Religió.

d) Els mecanismes de participació de les famílies en el procés educatiu de l'alumnat, i en l'elaboració de propostes per al projecte educatiu.

e) Els mecanismes de cooperació amb l'alumnat per a facilitar el seu progrés educatiu.

4. Els centres docents exposaran públicament el seu projecte educatiu perquè el coneguen tots els sectors de la comunitat escolar i els que demanen places escolars.

1.1. Pla de normalització lingüística

1. El pla de normalització lingüística inclourà els apartats següents:

a) Objectius.

b) Actuacions en cada un dels àmbits d'intervenció: en l'administratiu i social, en l'acadèmic o de gestió pedagògica, interacció didàctica i interrelació amb l'entorn sociofamiliar.

c) La temporalització.

d) Criteris d'avaluació del pla.

2. El pla de normalització lingüística serà proposat a l'equip directiu per la comissió de coordinació pedagògica.

3. Per a l'elaboració i seguiment del pla de normalització lingüística, els centres podran disposar de les orientacions i el suport tècnic dels assessors d'àmbit lingüístic de la direcció general competent en la dita matèria.

1.2. Pla de convivència

1. Seran aplicables l'article 27 del Decret 39/2008, de 4 d'abril, del Consell, sobre la convivència en els centres docents no universitaris sostinguts amb fons públics i sobre els drets i deures de l'alumnat, pares, mares, tutors o tutores, professorat i personal d'administració i servicis (DOCV 09.04.2008), l'Orde de 31 de març de 2006, de la Conselleria de Cultura, Educació i Esport, per la qual es regula el pla de convivència dels centres docents (DOGV 10.05.2006), i l'Orde de 12 de setembre de 2007, de la Conselleria d'Educació, per la qual es regula la notificació de les incidències que alteren la convivència escolar, emmarcada dins del Pla de Prevenció de la Violència i Promoció de la Convivència en els centres escolars de la Comunitat Valenciana (PREVI) (DOCV 28.09.2007).



2. L'equip directiu elaborarà el pla de convivència del centre, d'acord amb les directrius establides pel consell escolar i amb les propostes realitzades pel claustre i l'associació de pares i mares i l'assessorament, si és el cas, del professor o professora d'orientació educativa del centre. El pla de convivència haurà de ser coherent amb la resta de documents de planificació del centre, servirà com a model d'actuació planificada i haurà de preveure almenys els aspectes següents:



a) Procediment d'actuació orientat a la prevenció i a aconseguir un adequat clima escolar en el centre.

b) Model d'actuació respecte a l'alumnat que presenta alteracions conductuals que dificulten lleument la convivència escolar.

c) Model d'actuació respecte a l'alumnat que presenta alteracions conductuals que dificulten greument la convivència escolar.

d) Model d'actuació davant de situacions de possible assetjament escolar o bullying.

3. El pla de convivència serà aprovat i avaluat pel consell escolar. El seu desenrotllament és responsabilitat de tots els membres de la comunitat educativa en l'àmbit de les seues competències, i es durà a terme sota la coordinació de la direcció d'estudis. La comissió de convivència del consell escolar realitzarà el seguiment del pla de convivència i elaborarà trimestralment un informe que arreplegue les incidències produïdes en el dit període, les actuacions dutes a terme, els resultats aconseguits i les propostes de millora que considere pertinents.



4. La direcció del centre docent comunicarà a la direcció general competent en matèria d'innovació i qualitat educativa, per la via d'urgència, els incidents que suposen violència exercida sobre persones i/o béns, i que, per la seua naturalesa i/o conseqüències perjudiquen la convivència en el centre, produïda tant en el centre com en el seu entorn, així com durant l'exercici d'activitats extraescolars programades pel centre o la utilització dels servicis de menjador i transport.



1.3. Pla d'acció tutorial

1. El pla d'acció tutorial serà elaborat pel departament d'orientació, d'acord amb les directrius establides per la comissió de coordinació pedagògica i en col·laboració amb els tutors i tutores, i s'hi establiran els criteris generals que hauran d'orientar la labor de tot el professorat tutor al llarg del curs escolar.

2. Així mateix, hauran de planificar-se les activitats d'informació i assessorament acadèmic i professional a l'alumnat, especialment a aquell que ha de prendre decisions enfront de distintes opcions educatives o especialitats, i les que afavorisquen la màxima adaptació i participació de l'alumnat en el centre, especialment del procedent d'un altre nivell educatiu o de nou ingrés, així com les que faciliten el desenrotllament personal de l'alumnat i la seua integració en el grup-classe.

3. En la planificació d'activitats s'haurà de preveure, igualment, aquelles que facen possible la coordinació necessària entre les famílies i el professorat tutor.

1.4. Pla d'atenció a la diversitat

1. En el pla d'actuació per a l'atenció a la diversitat de l'alumnat es preveuran els apartats següents:

a) Concreció del currículum.

b) Adaptacions curriculars individuals significatives (ACIS).

c) Adaptacions d'accés al currículum.

d) Organització de l'opcionalitat.

e) Organització d'activitats de reforç.

f) Mesures educatives complementàries per a l'alumnat que romanga un any més en el mateix curs.

g) Programa de diversificació curricular.

h) Programes de qualificació professional inicial.

i) Altres programes d'atenció a la diversitat que realitze el centre.



j) Avaluació psicopedagògica.

k) L'orientació educativa, psicopedagògica i professional i la tutoria.

2. En el projecte educatiu s'inclouran els criteris bàsics que orienten este pla.

1.5. Pla per al foment de la lectura

1. El pla per al foment de la lectura arreplegarà totes les intervencions del centre destinades al foment de la lectura i la comprensió lectora. En este, els centres docents concretaran les pautes generals per a l'elaboració del pla que s'establixen en l'Orde 44/2011, de 7 de juny, de la Conselleria d'Educació, per la qual es regulen els plans per al foment de la lectura en els centres docents de la Comunitat Valenciana (DOCV 16.06.2011), per mitjà de l'exercici d'activitats de promoció i pràctica de la lectura en els centres educatius, a fi de garantir un tractament integral i sistemàtic de les activitats dirigides a promoure la lectura i a millorar l'expressió i comprensió oral i escrita.



2. El pla de foment de la lectura haurà de ser aprovat pel consell escolar del centre.

1.6. Pla de transició de l'Educació Primària a l'Educació Secundària Obligatòria

1. Els centres que impartisquen ensenyances d'Educació Secundària Obligatòria posaran en marxa este pla seguint les indicacions establides en l'Orde 46/2011, de 8 de juny, de la Conselleria d'Educació, per la qual es regula la transició des de l'etapa d'Educació Primària a l'Educació Secundària Obligatòria a la Comunitat Valenciana (DOCV 23.06.2011).

2. L'avaluació preceptiva del pla de transició i les propostes de millora hauran de figurar en la memòria de final de curs.

1.7. Reglament de règim interior

1. Els centres docents elaboraran el seu reglament de règim interior, en virtut de la seua autonomia, i de conformitat amb el que establix el Decret 234/1997 (DOGV 08.09.1997).

2. El reglament de règim interior s'elaborarà a partir de les propostes realitzades pel claustre, les associacions de mares i pares, les associacions d'alumnes, els departaments didàctics i el consell de delegats.



3. Correspon al consell escolar l'aprovació del reglament de règim interior.

4. D'acord amb la Instrucció 1/2010 de la Subsecretaria de la Conselleria d'Educació, sobre l'ús adequat dels espais públics i dels taulers d'anuncis en l'àmbit de la Conselleria d'Educació, els reglaments de règim interior dels centres docents tindran en compte i s'adaptaran, si és el cas, a allò que ha disposat la dita instrucció, especialment en referència al fet que:

a) En tots els centres hi haurà un tauler d'anuncis i cartells oficials o més.

b) En els taulers s'arreplegaran els cartells, actes i comunicacions de la Conselleria d'Educació, així com d'altres organismes oficials, i dels òrgans de govern del centre.

c) S'habilitarà un tauler d'anuncis a disposició de les associacions de l'alumnat i les associacions de pares i mares dels alumnes, la gestió del qual correspondrà a les esmentades associacions, i en seran responsables de l'ordenació i organització.

d) Correspondrà a la direcció del centre, en l'àmbit de les seues competències, garantir l'ús adequat dels taulers. La gestió dels taulers correspondrà a la secretaria del centre.



2. PROGRAMACIÓ GENERAL ANUAL

1. En els centres d'Educació Secundària, l'equip directiu coordinarà l'elaboració de la programació general anual de l'institut (d'ara en avant PGA) i se'n responsabilitzarà, d'acord amb els criteris adoptats pel consell escolar i amb les propostes realitzades pel claustre de professors i els de la junta o consell de delegats, associacions de l'alumnat i de les associacions de pares i mares dels alumnes, si és el cas.



2. La PGA estarà constituïda pel conjunt d'actuacions derivades de les decisions adoptades en el projecte educatiu elaborat en el centre i la concreció del currículum. La PGA constituïx, per tant, la concreció dels criteris i orientacions generals per a cada curs escolar.



3. Pel que fa als seus continguts, caldrà ajustar-se al que disposa l'article 109 del Decret 234/1997, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional dels Instituts d'Educació Secundària (DOGV 08.09.1997). La PGA inclourà:

a) Les actuacions prioritàries en els àmbits següents:

1. Desenrotllament del currículum i activitats complementàries i extraescolars.

2. Orientació escolar.

3. La situació del procés d'aplicació del disseny particular del programa d'educació bilingüe de l'institut, així com una anàlisi del procés d'aplicació del pla de normalització lingüística.

4. Programa anual de formació del professorat.

5. Actuacions i programes per a l'atenció a la diversitat, per a la convivència i per a l'acció tutorial.

b) Procediments, calendari i terminis per a la realització d'estes activitats.

c) Horari general de l'alumnat i criteris pedagògics per a la seua elaboració.

d) Una memòria administrativa que inclourà el document d'organització del centre, l'estadística de principi de curs i la situació de les instal·lacions i de l'equipament.

e) En general, tots els aspectes relatius a l'organització i el funcionament del centre, incloent-hi els projectes, les normes i tots els plans d'actuació acordats i aprovats.

4. En la PGA es concretarà la distribució de matèries, àmbits i mòduls i del professorat que les impartirà, d'acord amb el programa o els programes d'educació bilingüe que aplique el centre.

5. Al finalitzar el curs, l'equip directiu inclourà en la memòria de final de curs l'avaluació de les activitats realitzades, així com la situació anual del procés d'aplicació del disseny particular del programa o programes d'educació bilingüe i del pla de normalització lingüística.



6. Els centres pertanyents a la Xarxa de Centres Plurilingües incorporaran a la programació general anual els mecanismes de seguiment i avaluació del programa plurilingüe que permeten valorar els resultats obtinguts i establir, quan siga necessari, propostes de millora, que hauran de reflectir-se en la memòria final de la programació general anual de cada curs.

2.1. Horari general del centre. Sol·licitud d'horari especial

1. De conformitat amb el que establix la normativa de calendari escolar vigent per al curs 2011-2012, és a dir, la Resolució de 26 d'abril de 2011, de la Direcció General d'Ordenació i Centres Docents, per la qual es fixa el calendari escolar del curs acadèmic 2011/2012 (DOCV 06.05.2011), i l'Orde d'11 de juny de 1998, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, per la qual s'establixen els criteris generals pels quals s'ha de regir el calendari escolar per a tots els centres docents de la Comunitat Valenciana que impartixen ensenyances d'Educació Infantil, Educació Primària, Educació Secundària Obligatòria, Formació Professional, Batxillerat, ensenyances artístiques i ensenyances d'idiomes (DOGV 18.06.1998), i atenent les particularitats de cada centre i el millor aprofitament de les activitats docents i complementàries, l'equip directiu, oït el claustre, estudiarà i proposarà la jornada escolar i l'estructura de l'horari general al consell escolar perquè ho aproven.



2. En els centres en què encara no estiga constituït el consell escolar, la direcció, oït el claustre, sol·licitarà, abans del 15 de juny, a la direcció territorial, l'aprovació de l'estructura de l'horari general del centre i la jornada escolar.

3. En tots els casos hauran de respectar-se els criteris següents:

a) S'establirà un màxim de huit períodes lectius diaris, de dilluns a divendres.

b) Després de cada dos o tres períodes lectius hi haurà un període de descans de vint minuts com a mínim.

c) Les sessions lectives tindran una duració mínima de 55 minuts, a fi de garantir una duració de cinquanta minuts efectius, així com el compliment del que establix la normativa bàsica en matèria d'ensenyances mínimes.

4. Les direccions territorials, amb un informe previ de la Inspecció Educativa, podran autoritzar uns horaris que no s'ajusten als criteris anteriors quan així ho exigisquen les necessitats d'escolarització, la utilització del transport escolar en centres d'àmbit rural o comarcal, o la realització de pràctiques formatives en les empreses. El termini de sol·licitud d'horari especial finalitzarà el 15 de juny.

5. En els centres en què hi haja servicis residencials, l'horari general del centre preveurà el desenrotllament de totes les activitats acadèmiques, formatives i residencials, i distingirà entre dies lectius, no lectius i festius.

2.2. Criteris pedagògics per a l'elaboració dels horaris de l'alumnat

S'inclouran, almenys, els següents:

1. Les matèries, àmbits i mòduls es distribuiran adequadament al llarg de cada sessió diària.

2. Les matèries, àmbits o mòduls a què corresponguen dos o tres períodes lectius setmanals no podran ser impartides en dies consecutius.

3. No hi haurà dos períodes lectius diaris o més de la mateixa matèria, a excepció de les matèries que tinguen un caràcter eminentment pràctic. Les matèries optatives podran tindre, a este efecte, un tractament especial d'acord amb les seues característiques.

4. En cap cas l'horari de l'alumnat inclourà hores lliures intercalades en el seu horari lectiu, en l'Educació Secundària Obligatòria.

2.3. Programacions didàctiques i memòria

1. Cada departament elaborarà la programació didàctica de les ensenyances que té encomanades, seguint les directrius i els criteris emanats de la comissió de coordinació pedagògica.

2. El professorat programarà la seua activitat docent d'acord amb els articles 106 i 107 del Decret 234/1997 (DOGV 08.09.1997), i l'Orde 45/2011, de 8 de juny, de la Conselleria d'Educació, per la qual es regula l'estructura de les programacions didàctiques en l'ensenyança bàsica (DOCV 16.06.2011). Les dites programacions hauran de concretar, almenys, els apartats que figuren en l'article 3 de la mencionada Orde 45/2011, de 8 de juny, de la Conselleria d'Educació.

3. En les programacions didàctiques, tant d'Educació Secundària Obligatòria com de Batxillerat, es tindran en compte mesures per a difondre les bones pràctiques en l'ús de les tecnologies de la informació i comunicació.

4. En Batxillerat, les programacions didàctiques hauran de fer constar el que establix l'article 20 de l'Orde de 19 de juny de 2009, de la Conselleria d'Educació, per la qual es regula l'organització i el funcionament del Batxillerat diürn, nocturn i a distància en la Comunitat Valenciana (DOCV 30.06.2009), quant a l'adaptació de la programació a la realitat del centre i a l'alumnat, en cas de tractar-se d'alumnat adult.

5. Les programacions didàctiques hauran d'estar redactades abans de l'inici de les activitats lectives del curs escolar corresponent, i entregades a la direcció del centre abans del 30 de setembre de cada any, a fi d'adequar les programacions a les circumstàncies de l'alumnat i del centre durant el dit curs escolar.

6. El professorat de cada departament, al finalitzar el curs acadèmic, avaluarà la programació didàctica per mitjà de la qual desenrotlla el currículum de les matèries, àmbits i mòduls que té encomanats. Esta avaluació es realitzarà en els termes establits en l'article 20 de l'Orde de 14 de desembre de 2007, de la Conselleria d'Educació, sobre avaluació en Educació Secundària Obligatòria (DOCV 21.12.2007), així com en l'article 21 de l'Orde de 24 de novembre de 2008, de la Conselleria d'Educació, sobre avaluació en Batxillerat en la Comunitat Valenciana (DOCV 15.12.2008).

2.4. Calendari d'avaluacions i recuperacions

1. Els centres docents, en virtut de la seua autonomia pedagògica i organitzativa, establiran el nombre i el calendari de les sessions d'avaluació que es realitzaran per a cada curs acadèmic i grup d'alumnat al llarg del període lectiu ordinari. Com a mínim es realitzarà una avaluació cada trimestre. L'última sessió d'avaluació, al finalitzar el període lectiu, tindrà caràcter d'avaluació final ordinària. Per a l'alumnat amb matèries no superades en la dita avaluació final, hi haurà una prova extraordinària en els primers dies del mes de setembre.



2. En l'Educació Secundària Obligatòria, a més, serà preceptiu realitzar una avaluació inicial.

3. La comissió de coordinació pedagògica proposarà al claustre la planificació general de les sessions d'avaluació perquè l'aprove.

4. Les sessions d'avaluació que es realitzen al llarg del curs, incloent-hi l'avaluació final, seran distribuïdes de manera que el total de dies lectius compresos en cada període d'avaluació siga semblant.

2.5. Activitats complementàries i extraescolars. Servicis complementaris

1. Els articles 98 i 99 del Decret 234/1997 (DOGV 08.09.1997) regulen, respectivament, la composició i les funcions del departament d'activitats complementàries i extraescolars.

2. El claustre de professors, el consell de delegats i les associacions de l'alumnat tindran competència per a realitzar propostes quant a activitats complementàries i extraescolars. Igualment, les associacions de mares i pares, segons establix el Decret 126/86 (DOGV 14.11.1986).



3. En els centres en què hi haja servicis residencials, el personal especialitzat d'estos programarà les activitats residencials i formatives, d'acord amb les directrius elaborades prèviament pel consell escolar del centre i sota la coordinació i la supervisió dels òrgans residencials corresponents. Així mateix, col·laborarà en la programació d'aquelles activitats que es referisquen a l'orientació i la tutoria d'alumnat i a les activitats complementàries.

2.6. Llibres de text i la resta de materials curriculars

1. D'acord amb la disposició addicional quarta de la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació, en l'exercici de l'autonomia pedagògica, correspon als òrgans de coordinació didàctica dels centres públics adoptar els llibres de text i la resta de materials que hagen d'utilitzar-se en el desenrotllament de les diverses ensenyances.

2. L'edició i adopció dels llibres de text i la resta de materials no requeriran l'autorització prèvia de l'administració educativa. En tot cas, estos hauran d'adaptar-se al rigor científic adequat a les edats dels alumnes i al currículum aprovat per cada administració educativa. Així mateix, hauran de reflectir i fomentar el respecte als principis, valors, llibertats, drets i deures constitucionals, així com als principis i valors arreplegats en la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació, i en la Llei Orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere, als quals ha d'ajustar-se tota l'activitat educativa.

3. La supervisió dels llibres de text i altres materials curriculars constituirà part del procés ordinari d'inspecció que exercix l'administració educativa sobre la totalitat d'elements que integren el procés d'ensenyança i aprenentatge, que ha de vetlar pel respecte als principis i valors continguts en la Constitució i al que disposa la LOE.



4. La relació dels llibres de text i la resta de materials curriculars, seleccionats en cada centre per l'òrgan competent perquè els utilitze l'alumnat, s'haurà d'exposar en el tauler d'anuncis abans del 30 de juny del curs anterior. Segons el que establix l'article 79.11 del Decret 234/1997, de 2 de setembre (DOGV 08.09.1997), s'haurà d'informar la junta directiva de les associacions de mares i pares sobre els llibres de text i els materials didàctics adoptats pel centre.



5. Amb caràcter general, els llibres de text i la resta de materials curriculars adoptats no podran ser substituïts per altres durant un període mínim de quatre anys, des de la data de la seua adopció. Excepcionalment, quan la programació docent ho requerisca, la substitució abans del termini mencionat haurà de ser autoritzada per la direcció territorial corresponent, amb un informe previ de la Inspecció Educativa davant de la sol·licitud del centre, que haurà de realitzar-se amb anterioritat al 30 d'abril.

6. En l'elaboració i utilització de materials curriculars, el professorat haurà d'atindre's al que disposa l'article 32 de la Llei de Propietat Intel·lectual (text refós aprovat per Reial Decret Legislatiu 1/1996, de 12 d'abril -BOE 22.04.1996-, modificat per la Llei 23/2006, de 7 de juliol -BOE 08.07.2006-), referent a la cita i il·lustració de l'ensenyança.



2.7. Elaboració, aprovació i seguiment de la PGA

1. L'equip directiu coordinarà l'elaboració i es responsabilitzarà de la redacció de la programació general anual de l'institut, d'acord amb els criteris adoptats pel consell escolar i amb les propostes realitzades pel claustre de professors, i estudiarà les propostes formulades pel consell de delegats i les associacions de pares i mares.



2. El procés de tramitació de la PGA constarà dels passos següents:

a) Aportació, si és el cas, a la direcció del centre de propostes del consell escolar, del claustre de professors, del consell de delegats i de les associacions de mares i pares.

b) Redacció de la proposta de PGA per l'equip directiu del centre.



c) Trasllat de la proposta de PGA, preferentment per via electrònica, als membres del claustre de professors i als distints sectors del consell escolar del centre.

d) Informe del claustre de professors.

e) Aprovació de la PGA pel consell escolar de l'institut, que respectarà en tot cas els aspectes docents aprovats pel claustre, així com les propostes que facen el consell de delegats de l'alumnat i les associacions de pares i mares de l'alumnat respecte d'esta.



f) Gravació de tots els elements que componen la PGA (administratius, estadístics, pedagògics) en el format electrònic o telemàtic que requerisca l'administració educativa i posada a disposició o remissió d'esta per la dita via.

g) Posada a disposició de la comunitat educativa de la PGA aprovada, en format preferentment electrònic o telemàtic i, almenys, des de la data que siga aprovada i fins a la data d'aprovació de la següent PGA. Un exemplar d'esta quedarà en la secretaria del centre a disposició dels membres de la comunitat educativa i se'n remetrà un altre exemplar, exclusivament en format electrònic o per via telemàtica, a la Direcció Territorial d'Educació. També s'entregarà una còpia a cada sector dels representats en el consell escolar i a la junta directiva de les associacions de mares i pares.

h) Seguiment periòdic del nivell de compliment de la PGA per l'equip directiu, el claustre de professors i el consell escolar del centre, que incloga la verificació de l'adopció de les mesures adequades en cas d'incompliment per algun dels membres de la comunitat educativa.



i) Al finalitzar el període lectiu, el consell escolar, el claustre i l'equip directiu avaluaran el grau de compliment de la programació general anual i els resultats de l'avaluació i promoció de l'alumnat. A este efecte, l'equip directiu elaborarà una proposta d'informe, perquè siga aprovada pel consell escolar, incloent-hi, si és el cas, propostes de millora per a la PGA del curs següent.

j) Remissió, exclusivament per via electrònica o telemàtica, a la direcció territorial de l'informe final aprovat.

k) Posada a disposició de la comunitat educativa de l'informe final, en format preferentment electrònic, almenys des del dia de la data de la seua aprovació i fins a la data d'aprovació de la següent PGA.



3. El director o directora del centre establirà el calendari per a cada un dels tràmits assenyalats, si bé:

a) El trasllat de la proposta de PGA al claustre de professors i als sectors del consell escolar serà realitzat per la persona que exercisca la secretaria del centre amb un mínim d'una setmana d'antelació a la reunió de l'òrgan.

b) La data límit per a l'aprovació de la PGA serà el 17 de novembre.

c) La data límit per a la gravació de la PGA i la seua posada a disposició per via electrònica davant de l'administració educativa serà el 2 de desembre.

d) La data límit per a la remissió de l'informe final a l'administració educativa serà l'1 de juliol.

4. La Inspecció Educativa comprovarà que la PGA complix la normativa aplicable, i notificarà a la direcció del centre possibles incompliments, que hauran de ser corregits per esta última. La nova versió corregida de la PGA, o de l'apartat afectat per l'incompliment, serà notificada per la direcció del centre a la Inspecció Educativa i comunicada al consell escolar del centre.

5. El model de document base de la PGA està disponible en ITACA i, per als centres no inclosos en ITACA, en les aplicacions informàtiques descarregables des de la pàgina web de la conselleria competent en matèria d'educació:

a) versió en castellà:

b) versió en valencià:

6. El secretari o secretària del centre serà la persona responsable de la gravació, bé en ITACA bé en les aplicacions PGA, segons corresponga, de totes les dades administratives i estadístiques, així com de vincular la resta de documents i informacions incloses en la PGA.



7. En el cas d'emprar el centre les aplicacions PGA, el secretari o secretària d'este remetrà el fitxer informàtic complet a la direcció territorial, utilitzant les següents adreces electròniques:

a) Centres de la província d'Alacant:

b) Centres de la província de Castelló:

c) Centres de la província de València:

Estes adreces de correu electrònic seran també les utilitzades per a la remissió de l'informe d'avaluació final de la PGA.

8. Les dades del qüestionari de la societat de la informació, a gravar en ITACA o en les aplicacions PGA, hauran d'omplir-se i traslladar-se a l'administració abans del 2 de desembre.

9. Les dades del qüestionari de biblioteques escolars seran omplides, en la pàgina web del Ministeri d'Educació, en les dates que s'acorden a escala estatal i que es comunicaran als centres, via electrònica, per la unitat administrativa competent en matèria d'estudis i estadística.





3. ÒRGANS DE COORDINACIÓ DOCENT

En els instituts d'Educació Secundària es consideraran òrgans de coordinació docent:

1. Comissió de coordinació pedagògica.

2. Departaments didàctics.

3. Departament d'orientació.

4. Equip docent del grup.

5. Departament d'activitats complementàries i extraescolars.

3.1. Comissió de coordinació pedagògica. Composició i funcions



1. En els instituts d'Educació Secundària i en les seccions d'Educació Secundària Obligatòria, d'acord amb el que s'establisca en la normativa específica que en determine la creació, es constituirà la comissió de coordinació pedagògica, que estarà integrada pel director o directora, que serà el seu president, la o les direccions d'estudis, les direccions de departament, i el coordinador o coordinadora de Secundària. Actuarà com a secretari el cap o la cap de departament de menor edat.



2. Les seues competències seran les que establix l'article 95 del Decret 234/1997, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional dels instituts d'Educació Secundària (DOGV 08.09.1997).

3.2. Departaments. Composició i funcions

1. En els instituts d'Educació Secundària es constituiran els següents departaments didàctics: Arts Plàstiques, Ciències Naturals, Educació Física i Esportiva, Filosofia, Física i Química, Francés, Geografia i Història, Grec, Anglés, Llatí, Castellà: Llengua i Literatura, Matemàtiques, Música, Tecnologia, Valencià: Llengua i Literatura i Religió. Podran constituir-se, a més, departaments d'altres llengües estrangeres, quan siguen impartides com a primera llengua amb reflex en la plantilla del centre. Es constituirà el departament d'Informàtica en tots els instituts d'Educació Secundària; així com el departament d'Economia en aquells instituts d'Educació Secundària en què la plantilla del centre tinga previstes 15 hores setmanals d'Economia (incloent-hi les 3 hores de direcció de departament).

2. En els instituts on no s'hagen pogut constituir els departaments de Grec i Llatí per inexistència d'estes especialitats en la seua plantilla orgànica i existisca en el seu lloc el lloc de treball de Cultura Clàssica, es constituirà un departament, de Grec o Llatí. La denominació correspondrà a la matèria que tinga major càrrega lectiva o a una d'estes en el cas d'idèntica dedicació horària.

3. Els departaments didàctics estaran compostos per tot el professorat que impartisca l'ensenyança pròpia de les matèries, àmbits o mòduls assignats al departament. Estaran adscrits funcionalment a un departament els professors que, inclús pertanyent a un altre, impartisquen alguna matèria, àmbit o mòdul del primer.

4. Aquells professors i professores que posseïsquen més d'una especialitat o que ocupen una plaça associada a diverses especialitats, pertanyeran al departament al qual corresponga la plaça que ocupen per concurs de trasllats, amb independència de l'adscripció funcional indicada en el punt anterior.

5. Quan un professor o professora, pertanyent a un departament, no impartisca docència en este i estiga adscrit funcionalment a un altre departament, formarà part d'ambdós i conservarà el dret a participar en les reunions del departament al qual pertany.

6. Les competències dels departaments didàctics són les establides en l'article 90 del Decret 234/1997, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional dels Instituts d'Educació Secundària.



7. La direcció de departament serà exercida per un professor o professora que pertanga a este amb la condició de catedràtic o catedràtica d'Ensenyança Secundària, durant quatre cursos acadèmics. Quan en un departament hi haja més d'un catedràtic o catedràtica d'Ensenyança Secundària, la direcció d'este serà exercida pel de major antiguitat en la condició. En el cas que concórrega la mateixa antiguitat en la condició, la designació correspondrà al director o directora, oït el departament.



8. En els departaments en què que no hi haja cap catedràtic o catedràtica d'Ensenyança Secundària o, si n'hi ha, renuncien expressament al seu exercici, el director o directora, oït el departament, designarà un professor o professora del cos de professors d'Ensenyança Secundària que pertanga a este per a exercir la direcció del departament.



9. En els casos en què hi haja un sol catedràtic o catedràtica d'Ensenyança Secundària i este exercisca un càrrec directiu, la direcció adscriurà com a cap de departament, oïts els seus membres, un altre professor o professora d'este. El dit professor o professora exercirà les funcions que li corresponen i se li aplicarà el complement específic corresponent, així com la reducció d'horari prevista per a exercir esta funció.

10. Les direccions dels departaments didàctics destinaran les tres hores lectives de coordinació al desenrotllament de les funcions que els atribuïx l'article 92 del Decret 234/1997, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional dels Instituts d'Educació Secundària, a més de les complementàries que, per este motiu, tinguen assignades.



11. Per a facilitar la coordinació entre el departament didàctic i la comissió de coordinació pedagògica en el desenrotllament de la funció 1.2, que l'article 92 del Reglament Orgànic i Funcional dels Instituts de Secundària li atribuïx a la direcció del departament, este traslladarà els acords que el departament adopte a la comissió de coordinació pedagògica, i informarà els membres del departament de totes les qüestions, acordades per la comissió de coordinació pedagògica, que afecten el departament, especialment en assumptes relacionats amb la distribució horària.

3.3. Departament d'orientació. Composició i funcions

1. El departament d'orientació estarà compost pel professorat de l'especialitat Orientació Educativa corresponent del cos de professors d'Ensenyança Secundària, així com, si n'hi ha, mestres de Pedagogia Terapèutica o altres professionals, en funció de les necessitats dels centres: mestre o mestra d'educació especial de l'especialitat Audició i Llenguatge, educador o educadora d'educació especial i fisioterapeutes.

2. Els professors i professores d'àmbits del programa de diversificació curricular que tinga autoritzat el centre s'integraran funcionalment en este departament.

3. Les competències del departament d'orientació són les que establix l'article 85 del Reglament Orgànic i Funcional dels Instituts d'Educació Secundària.

4. Segons el que disposa l'article 8.3 del Reial Decret 1834/2008, de 8 de novembre, pel qual es definixen les condicions de formació per a l'exercici de la docència en l'Educació Secundària Obligatòria, el Batxillerat, la Formació Professional i les ensenyances de règim especial, i s'establixen les especialitats dels cossos docents d'Ensenyança Secundària (BOE 28.11.2008), els mestres de Pedagogia Terapèutica i d'Audició i Llenguatge podran exercir funcions d'atenció a la diversitat relacionades amb la seua especialitat en l'Educació Secundària Obligatòria.

3.4. Altres coordinacions

La reducció horària de tots els coordinadors és la prevista en les indicacions que figuren en l'annex II.

3.4.1. Coordinador de Secundària

1. En els instituts d'Educació Secundària en què s'impartisca l'etapa completa d'Educació Secundària Obligatòria hi haurà un coordinador o coordinadora d'etapa. Serà designat pel director o directora, a proposta de la direcció d'estudis, entre el professorat que impartisca classe en l'etapa.

2. El coordinador de Secundària Obligatòria desenrotllarà les funcions següents:

a) Formar part de la comissió de coordinació pedagògica del centre.

b) Participar en l'elaboració i redacció del projecte educatiu.

c) Elaborar el pla d'informació dirigit als pares, mares i tutors legals i a l'alumnat que s'ha d'incorporar al nou sistema, a fi d'exposar-los les seues característiques.

d) Coordinar les reunions del professorat que impartix classe en els grups d'Educació Secundària Obligatòria.

e) Col·laborar en la coordinació del pla d'acció tutorial en esta etapa educativa.

f) Col·laborar amb la direcció d'estudis en la coordinació amb els centres d'Educació Primària adscrits al centre als efectes d'escolarització.

3.4.2. Coordinador de l'aula d'Informàtica:

1. El coordinador de l'aula d'Informàtica serà designat per la direcció del centre entre els professors o professores d'Informàtica o, si no n'hi ha, entre els que impartisquen estes ensenyances.

2. Les seues funcions seran les següents:

a) Coordinar l'ús de l'aula o aules del centre.

b) Vetlar pel manteniment del material informàtic.

c) Assessorar en matèria informàtica la resta del professorat i informar de les activitats que es duguen a terme en l'aula o aules d'Informàtica.

d) Confeccionar l'inventari de màquines i material informàtic i responsabilitzar-se del fet que estiga disponible i en òptimes condicions d'utilització.

3.4.3. Coordinador de les tecnologies de la informació i comunicació:

El nomenament del coordinador de les tecnologies de la informació i comunicació (d'ara en avant, coordinador TIC) s'efectuarà per mitjà de proposta de la direcció del centre entre els funcionaris docents en servici actiu i amb destí definitiu en este o, si no n'hi ha, entre els docents no definitius que tinguen la formació i disponibilitat adequada. En els instituts d'Educació Secundària, el coordinador TIC serà designat, en primer lloc, entre els professors i professores de Secundària de l'especialitat Informàtica, professors tècnics de Formació Professional de sistemes i aplicacions informàtiques o, en absència d'estos, es designarà un professor o professora que acredite coneixements i experiència suficients.



3.5. Tutories. Assignació

1. La tutoria i l'orientació de l'alumnat formaran part de la funció docent. Les activitats orientadores del professorat seran arreplegades en el pla d'acció tutorial.

2. Cada grup d'alumnes tindrà un tutor o tutora que serà professorat amb dedicació completa i que impartisca una matèria, àrea o mòdul comú a tot l'alumnat del grup. Únicament en el supòsit de la impossibilitat d'assignar la tutoria a tots els grups d'un centre, podrà assignar-se la tutoria a professorat amb menys de 12 hores lectives o itinerant. Per a l'assignació de tutories es tindrà en compte l'orde següent:



a) Professorat amb destí definitiu.

b) Professorat en expectativa.

c) Professorat en pràctiques.

d) Professorat interí.

3. Una vegada confirmada la plantilla autoritzada per a cada especialitat del professorat, el professor tutor o professora tutora serà designat per la direcció del centre, a proposta de la direcció d'estudis, d'acord amb els criteris establits prèviament pel claustre.

4. L'horari de tutoria, atés el seu caràcter lectiu, formarà part de l'horari de l'alumnat.

5. La tutoria assegurarà, de manera planificada i coordinada, l'atenció a la diversitat a l'alumnat per part de tot el professorat del grup. La direcció d'estudis coordinarà el treball dels tutors i tutores, i mantindrà per a això les reunions periòdiques necessàries.

6. En les primeres sessions de tutoria, el tutor o tutora haurà d'informar el grup, per a cada matèria, àmbit o mòdul, dels criteris d'avaluació, de qualificació i de les proves a què seran sotmesos, d'acord amb els objectius i continguts de l'ensenyança en cada curs o període d'avaluació, de la programació d'estos, dels drets i deures de l'alumnat, del procediment de reclamació de qualificacions, de l'horari de tutories, així com del sistema de control de faltes d'assistència de l'alumnat que preveja el pla d'acció tutorial.

7. En la primera reunió conjunta amb els pares, mares o tutors legals dels alumnes del grup, que se celebrarà abans de 20 d'octubre, el tutor o tutora informarà de tots els aspectes indicats en l'apartat anterior. Els centres comunicaran als pares, mares o tutors legals les hores que cada tutor o tutora disposa en el seu horari per a atendre'ls.

8. Els tutors i tutores, després de cada sessió d'avaluació i quan hi haja circumstàncies que ho aconsellen, informaran l'alumnat i, si és el cas, les mares, pares o tutors legals, sobre el resultat del procés d'aprenentatge, l'evolució de l'alumne o l'alumna, i el rendiment mostrat en relació amb les seues capacitats i possibilitats.

9. En els instituts i seccions, els tutors i tutores de l'Educació Secundària Obligatòria disposaran de dos hores lectives dins del seu horari per al desenrotllament de les activitats de tutoria. Una de les dites hores lectives estarà dedicada a tot el grup d'alumnes, l'altra hora lectiva es dedicarà a l'atenció individualitzada o en xicotets grups d'alumnes, en un horari que permeta l'assistència d'este.

10. En Batxillerat, caldrà ajustar-se al que disposen els articles 16, 26 i 36 de l'Orde de 19 de juny de 2009, de la Conselleria d'Educació, per la qual es regula l'organització i el funcionament del Batxillerat diürn, nocturn i a distància en la Comunitat Valenciana (DOGV 30.06.2009), així com als annexos de la dita orde.

11. Les funcions del tutor o tutora amb el grup complet de l'alumnat seran les establides en l'article 97 del Decret 234/1997 (DOGV 08.09.1997).

12. El Decret 39/2008, de 4 d'abril, del Consell, sobre la convivència en els centres docents no universitaris sostinguts amb fons públics i sobre els drets i deures de l'alumnat, pares, mares, tutors o tutores, professorat i personal d'administració i servicis, establix, en l'article 24, el deure d'estudi i assistència a classe per a l'alumnat. Ateses les característiques de l'Educació Secundària Obligatòria com a etapa d'ensenyança obligatòria, les faltes d'assistència de l'alumnat menor d'edat seran comunicades als pares, mares o tutors legals pel professor tutor o professora tutora amb una periodicitat setmanal, en cas de reiteració sense justificació. En este mateix supòsit, el tutor o tutora informarà la direcció d'estudis per a les actuacions que es determinen i que hauran de coordinar-se amb la direcció del departament d'orientació o qui tinga atribuïdes les seues funcions.





4. PERSONAL DOCENT

4.1. Plantilla de professorat

1. Per a la determinació de la plantilla docent, serà aplicable l'Orde 101/2010, de 27 de desembre, de la Conselleria d'Educació, per la qual s'establixen criteris per a la dotació de plantilles i per a la determinació de condicions de treball del professorat dels centres docents públics que impartixen ESO, Batxillerat i Formació Professional dependents de la conselleria competent en matèria d'educació (DOCV 21.01.2011).



2. La Inspecció Educativa determinarà la càrrega horària atribuïda al centre, en funció del nombre de grups i programes autoritzats per la direcció general competent en matèria de planificació educativa i les instruccions rebudes des de la direcció territorial, en aplicació de l'Orde 101/2010, de 27 de desembre.

L'assignació d'hores lectives al centre tindrà en compte els criteris que es preveuen en l'annex II d'estes instruccions, així com la dotació autoritzada per a atendre programes de compensació educativa, PROA i PASE, diversificació curricular, qualificació professional o altres que puguen generar recursos addicionals a les necessitats d'escolarització ordinària del centre.

Una vegada determinada la càrrega horària necessària per a atendre les necessitats educatives del centre per al curs 2011-12, la Inspecció Educativa efectuarà la proposta de plantilla a partir del professorat amb destí definitiu en el centre i una vegada analitzades les propostes i observacions expressades per la direcció del centre.

3. La Inspecció Educativa comunicarà als centres la plantilla docent, amb indicació, si és el cas, del nombre de professors de cada especialitat que pot resultar afectat per carència d'horari.

4.2. Carència d'horari

1. Una vegada comunicada a la direcció dels centres la plantilla assignada, i en el supòsit que hi haja professorat que puga resultar afectat per falta d'horari, els centres reuniran el personal dels departaments o especialitats que corresponga, a fi de determinar qui resulta afectat, d'acord amb els criteris de l'apartat 4.3 d'estes instruccions. En estes reunions estarà present, almenys, un integrant de l'equip directiu del centre.

De les reunions s'alçarà acta, d'acord amb el model que es facilitarà a través de la pàgina web de la Conselleria d'Educació . En l'acta es farà constar, si és el cas, el professorat que completa horari amb una altra especialitat de què siga titular o que puga impartir d'acord amb la normativa vigent, el que assumix una altra especialitat en el centre o el que resulte desplaçat, segons corresponga. En l'acta es farà constar, al seu torn, si opta voluntàriament, en cas d'augmentar la càrrega horària en la seua especialitat, per retornar al seu centre de destí definitiu.

Les direccions dels centres docents afectats traslladaran, abans que finalitze el mes de juny, les actes que es mencionen en l'apartat anterior a la direcció territorial d'educació corresponent, amb la finalitat que siguen supervisades i informades per la Inspecció Educativa i remeses, al seu torn, a les unitats de personal docent de les direccions territorials d'Educació. Còpies de les dites actes s'arxivaran en la Inspecció Educativa.

2. En el cas que hi haja professorat afectat amb insuficiència d'horari, este romandrà en el centre, i completarà el seu horari lectiu en este o en altres de la localitat amb programes, àrees, matèries o mòduls de les seues especialitats o que puga impartir d'acord amb la normativa vigent.

En el supòsit de no voler completar l'horari lectiu, se li reduiran les retribucions bàsiques i complementàries proporcionalment a la jornada lectiva docent no realitzada, d'acord amb el que disposa l'article 8 de la Llei 12/1994, de 28 de desembre, de Mesures Administratives, modificació del text articulat de la Llei de Bases de Taxes i infraccions i procediment sancionador en matèria de defensa de la qualitat agroalimentària, de la Generalitat Valenciana (DOGV 31.12.1994).



3. En el cas que hi haja professorat amb carència d'horari de la seua especialitat, per faltar-li més de dos terços de les hores corresponents a la jornada lectiva, podrà optar, en el seu mateix centre, per una possible vacant d'una altra especialitat que puga impartir d'acord amb la normativa vigent.

Si no és possible o no opta per impartir una altra especialitat, serà desplaçat del centre, i participarà en el corresponent procediment d'adjudicació de destí provisional i anual, d'acord amb el que s'establix en l'Orde d'1 de juliol de 2002, per la qual es regula l'adscripció i els desplaçaments per modificació de plantilles docents, dels cossos de professors d'Ensenyança Secundària, professors tècnics de Formació Professional i dels cossos que impartixen ensenyances de règim especial (DOGV núm. 4291, de 12 de juliol), modificada per l'Orde de 26 de juny de 2003 (DOGV núm. 4550, de 23 de juliol).

4. El professorat al qual no puga assignar-se horari per cap dels procediments anteriors, romandrà en el seu centre de destí definitiu i el seu horari serà confeccionat per la direcció, oït l'interessat, una vegada estudiades les necessitats prioritàries del centre. L'horari d'este professorat no podrà confeccionar-se, en cap cas, reduint l'horari lectiu de la resta del professorat del departament, i consistirà en:



a) Impartir àrees, matèries o mòduls que li puguen ser assignats d'acord amb la normativa vigent.

b) Col·laborar en la impartició d'hores de dedicació a l'alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu.

c) Assumir grups de matèries optatives que no puguen constituir-se per no aconseguir el nombre mínim d'alumnes establits.

d) Si es tracta de professorat amb la competència lingüística necessària, participar en la coordinació, perfeccionament i actualització del professorat del centre i/o en la producció, traducció i correcció dels documents que genere la vida educativa i administrativa del centre, en les llengües oficials o en llengües estrangeres.

e) Si es tracta de professorat amb la competència necessària en les tecnologies de la informació i comunicació, la dedicació de les hores corresponents a la coordinació, formació, assessorament o altres tasques que faciliten al professorat del centre l'ús, desenrotllament i aplicació pedagògica d'estes tecnologies.

f) Atendre el programa de gestió de qualitat, en el cas que el centre el tinga autoritzat.

4.3. Criteris per a determinar el professorat afectat per carència d'horari

1. En els supòsits en què haja de determinar-se, entre el professorat funcionari de carrera que ocupe amb caràcter definitiu llocs de treball de la mateixa especialitat, qui és o qui són els afectats per carència d'horari, en el cas que ningú opte voluntàriament per accedir a la dita situació, s'aplicaran successivament els criteris següents:



a) Menor temps de servicis efectius com a funcionari de carrera del cos a què pertanga cada funcionari.

b) Menor antiguitat ininterrompuda com a definitiu en la plaça.

c) Any més recent d'ingrés en el cos.

d) No pertinença, si és el cas, al cos de catedràtics d'Ensenyança Secundària.

e) Menor puntuació obtinguda en el procediment selectiu a través del qual es va ingressar en el cos o, quan no siga possible, menor número de registre personal.

2. Qualsevol funcionari de carrera amb destí definitiu en el centre, amb carència d'horari en la seua especialitat, podrà sol·licitar voluntàriament el desplaçament. Quan el nombre de sol·licituds siga superior a la diferència entre el nombre de funcionaris de carrera amb destí definitiu i el nombre de llocs que preveu la plantilla en la corresponent especialitat, la prioritat per a obtindre la condició de desplaçat estarà determinada per l'aplicació successiva dels criteris següents:



a) Major temps de servicis efectius com a funcionari de carrera del cos al qual pertanga cada funcionari.

b) Major antiguitat amb destí definitiu ininterromput en la plaça.



c) Any menys recent d'ingrés en el cos.

d) La pertinença, si és el cas, al cos de catedràtics d'Ensenyança Secundària.

e) La major puntuació obtinguda en el procediment selectiu d'ingrés en el cos o, quan no siga possible, número més gran de registre personal.

3. Al personal funcionari del cos de catedràtics d'Ensenyança Secundària, a l'efecte de determinar els servicis prestats com a funcionari de carrera, se li tindrà en compte el temps de servicis efectius que haja prestat anteriorment com a funcionari de carrera en el respectiu cos de professors.

4.4. Horari

La distribució i adequació de l'horari del professorat es troba regulada en el bloc II (Horari del personal docent) de l'annex II de l'Orde de 29 de juny de 1992, de la Conselleria d'Educació (DOGV 15.07.1992).

4.4.1. Hores lectives setmanals

1. Els horaris lectius del professorat seran, amb caràcter general, de 18 hores lectives setmanals, distribuïdes de dilluns a divendres amb un mínim de dos hores lectives diàries i un màxim de cinc.

2. Les hores lectives setmanals són les següents:

a) Les corresponents als respectius currículums d'Educació Secundària Obligatòria, Batxillerat i cicles formatius de Formació Professional.

b) Hores de tutoria.

c) Hores de reforç en Educació Secundària Obligatòria.

d) Hores de desdoblaments en Educació Secundària Obligatòria.

e) Hores de programes de diversificació curricular.

f) Hores de programes de qualificació professional inicial.

g) Hores d'altres programes educatius.

h) Hores de coordinació didàctica, coordinació de l'aula d'informàtica o coordinació TIC.

i) Hores dedicades a les funcions directives.

j) Hores de repàs de matèries pendents de 1r de Batxillerat.

k) Hores d'atenció educativa.



4.4.2. Hores complementàries setmanals: fins a 7 hores

Les hores complementàries setmanals són les següents:

1. Hores de guàrdia; entre un i tres períodes horaris. Correspon al professor o professora de guàrdia:

a) Atendre els grups d'alumnes que es troben sense professor o professora i orientar les seues activitats.

b) Vetlar per l'orde i el bon funcionament del centre durant l'horari lectiu de l'alumnat i durant els esplais.

c) Anotar en el comunicat corresponent, al finalitzar el període de guàrdia, les absències del professorat, així com qualsevol altra incidència que haja pogut produir-se.

2. Hores complementàries de tutoria. Els tutors i tutores hauran de dedicar també tres hores complementàries setmanals, una vegada cobertes les hores de guàrdia i guàrdia d'esplai, una per a l'atenció als pares, mares i tutors legals, i dos per a la col·laboració amb la direcció d'estudis, amb el departament d'orientació, o el servici psicopedagògic escolar, així com per a la col·laboració amb el programa d'activitats extraescolars i complementàries del centre.

3. Reunions del departament didàctic: Una hora setmanal que pot agrupar-se quinzenalment per a reunions de major duració.

4. Organització d'activitats esportives, preparació de pràctiques de laboratori, manteniment de tallers, arxiu i preparació de materials didàctics: una o dos hores setmanals.

5. Atenció a la biblioteca: entre una i tres hores setmanals.

4.4.3. Hores complementàries de còmput mensual: 5 hores

Les hores complementàries de còmput mensual són les següents:



1. Assistència a reunions de claustre.

2. Assistència a reunions del consell escolar dels professors i professores que en siguen membres.

3. Assistència a les sessions d'avaluació.

4. Assessorament lingüístic al centre respecte dels programes d'educació bilingüe i/o a la impartició de cursos d'actualització lingüística en valencià al professorat.

5. Organització, amb l'assessorament del departament d'orientació i sota la coordinació de la direcció d'estudis de les activitats d'orientació general de l'alumnat de segon curs de Batxillerat amb la finalitat d'ajudar-los a perfilar l'elecció dels estudis de l'educació superior. Estes activitats s'exerciran preferentment en l'últim trimestre del curs.



6. Participació en activitats de formació incloses en el pla de formació del professorat convocades i autoritzades per la Conselleria d'Educació.

7. Qualsevol altra activitat que redunde en benefici del centre, autoritzada pel Consell escolar i no inclosa en les mencionades anteriorment.

4.4.4. Hores de preparació de classes i perfeccionament: 7:30 hores

D'acord amb l'Orde de 29 de juny de 1992, les 7 hores i 30 minuts restants fins a completar la jornada laboral seran de lliure disposició del professorat per a la preparació de classes, el perfeccionament individual o qualsevol altra activitat pedagògica complementària.



4.5. Elaboració dels horaris

L'elaboració dels horaris es troba regulada en el bloc II (Horari del personal docent) de l'annex II de l'Orde de 29 de juny de 1992, de la Conselleria d'Educació (DOGV 15.07.1992).

4.5.1. Distribució de torns, matèries i cursos. Orde d'elecció entre el professorat

1. Una vegada determinat el nombre de grups i programes autoritzats dels distints nivells educatius, la direcció d'estudis comunicarà als caps i les caps de departament, en el claustre que se celebre a este efecte, les dades següents: nombre de grups, nombre d'hores lectives setmanals assignades a cada departament, amb indicació expressa de les hores/especialitat que s'impartiran en valencià i les que s'impartiran en castellà.

2. Els caps i les caps de departament reuniran el professorat definitiu que en forma part i el professorat que ha obtingut destí definitiu en l'últim concurs de trasllats, i traslladaran l'assignació horària atribuïda a cada professor i professora a la direcció d'estudis, així com les hores que no hagen sigut assumides pel departament o bé la falta de càrrega horària que afecte un o més membres del departament.

3. El departament començarà la distribució de l'horari entre els seus components atribuint les hores curriculars corresponents als grups la llengua vehicular dels quals siga el valencià, segons el programa d'educació bilingüe que aplique el centre i la capacitació lingüisticotècnica del professorat, i a continuació la resta d'hores assignades al departament.

4. A l'efectuar el repartiment horari entre el professorat definitiu, en cas que hi haja excés d'hores lectives en el departament i abans de traslladar l'excés horari a la direcció d'estudis, s'aplicaran els criteris següents:

a) S'adjudicaran totes les tutories possibles.

b) S'adjudicaran totes les hores dels programes: programes de diversificació curricular, programes de qualificació professional inicial, o altres programes, que el centre tinga autoritzats, entre el professorat definitiu.

c) S'adjudicaran totes les hores possibles de reforços, desdoblaments i repassos entre el professorat definitiu.

d) En els instituts d'Educació Secundària amb més d'un torn s'agruparan les restes horàries en un torn, i si això no és possible s'agruparan en dos torns, amb indicació de les hores de nocturn.

5. En el cas que no hi haja acord per a l'elecció de torns i grups per part del professorat, s'aplicarà el que establix l'apartat 2.1 i 2.2. de l'annex II de l'Orde de 29 de juny de 1992, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, relatiu a la distribució i orde d'elecció.



6. La direcció d'estudis incorporarà a cada horari personal les hores complementàries setmanals corresponents a guàrdies, tutories de pares, mares o tutors legals, reunió de departament, etc., fins a completar les 25 hores d'obligada permanència en el centre. La direcció d'estudis elaborarà els horaris setmanals del professorat seguint els criteris adoptats pel claustre de professors i els incorporarà a la PGA que serà informada pel claustre de professors i aprovada pel consell escolar.



7. En cap cas, les preferències horàries del professorat comportaran perjuí o incompliment dels criteris pedagògics per a l'elaboració dels horaris de l'alumnat que figuren en l'apartat 2.2 d'este annex.



4.5.2. Horari de l'equip directiu

1. L'horari dels equips directius s'ajustarà al que establix l'article 4 de l'Orde 101/2010, de 27 de desembre, de la Conselleria d'Educació, per la qual s'establixen criteris per a la dotació de plantilles i per a la determinació de condicions de treball del professorat dels centres docents públics que impartixen ESO, Batxillerat i Formació Professional dependents de la conselleria competent en matèria d'educació (DOCV 21.01.2011).

2. Mentres el centre estiga obert, hi haurà en este, almenys, un membre de l'equip directiu.

4.5.3. Horari del professorat d'Orientació Educativa

1. En tots els centres d'Educació Secundària que tinguen 8 unitats o més es dotarà un lloc de l'especialitat d'Orientació Educativa.



2. La jornada laboral d'este professorat és de 37 hores i 30 minuts setmanals.

3. Durant els períodes lectius establits en el calendari escolar vigent, dedicaran a les activitats de l'institut 30 hores setmanals, de les quals 25 seran arreplegades en l'horari individual setmanal, i 5 seran hores complementàries computades mensualment.

4. Les 25 hores setmanals d'obligada permanència en el centre seran distribuïdes de la manera següent:

a) Díhuit hores setmanals d'atenció directa a l'alumnat, coincidint amb el seu horari lectiu, per a realitzar:

1. L'avaluació psicopedagògica, preferentment la de l'alumnat amb necessitats educatives especials, així com la requerida per a l'aplicació de les mesures específiques, previstes en el corresponent pla d'atenció a la diversitat de l'institut.

2. L'orientació educativa, psicopedagògica i professional, individual i grupal, prevista en el corresponent pla de l'institut.

b) Una o dos hores de guàrdia.

c) Cinc o sis hores setmanals d'assessorament psicopedagògic a la comunitat educativa:

1. Als òrgans de govern, la comissió de coordinació pedagògica i els departaments didàctics, per a l'elaboració i desenrotllament del projecte educatiu, de les concrecions dels currículums i de les programacions didàctiques, així com per a l'avaluació del funcionament i de les activitats de l'institut.

2. Als tutors i a les tutores, per a la preparació i aplicació de les seues activitats específiques, d'acord amb el pla d'acció tutorial de l'institut.

3. Al professorat, per a la detecció i prevenció de problemes d'aprenentatge i d'adaptació; per al disseny i l'aplicació de mesures educatives complementàries i de reforç, així com de les adaptacions curriculars i de les altres mesures d'atenció a la diversitat.

4. Als pares i les mares, per a atendre les seues consultes.

5. Als alumnes i a les alumnes, per a atendre les seues consultes.

d) Les cinc hores complementàries, computades mensualment, les dedicarà a les activitats següents:

1. Assistència a reunions de claustre.

2. Assistència, si és el cas, a reunions del consell escolar.

3. Assistència a sessions d'avaluació de l'alumnat.

e) Les 7 hores i mitja restants fins a completar la jornada es destinaran a la preparació de la seua activitat específica i al perfeccionament individual.

5. Les 23/24 hores setmanals d'intervenció especialitzada seran assignades per la direcció d'estudis, en la confecció dels horaris de l'institut, d'acord amb els criteris següents:

a) Haurà de romandre 5 hores diàries, com a màxim, i 2 com a mínim, de dilluns a divendres, dins de l'horari lectiu que tinga aprovat l'institut.

b) S'assignaran hores en tots els torns de l'institut.

c) En el cas que algun professor o professora tinga assignada alguna funció directiva o de coordinació, s'aplicaran a les hores d'atenció directa a l'alumnat els criteris que figuren en esta resolució respecte a l'horari de l'equip directiu.

d) D'acord amb les característiques de cada institut i amb les necessitats del seu alumnat, es podrà variar la distribució entre les hores dedicades a la intervenció directa amb alumnat i les dedicades a l'assessorament psicopedagògic a la comunitat educativa. En tot cas, el temps dedicat a la intervenció directa amb alumnes no serà inferior a 15 hores.

6. Les 25 hores d'obligada permanència en el centre es consignaran en horaris individuals, visats per la direcció del centre i amb el vistiplau del professor o professora.

4.6. Compliment de l'horari

El compliment de l'horari per part del professorat es troba regulat en el bloc II (Horari del personal docent) de l'annex II de l'Orde de 29 de juny de 1992, de la Conselleria d'Educació (DOGV 15.07.1992).



4.7. Atribució docent del professorat d'Educació Secundària Obligatòria i el Batxillerat

1. Caldrà ajustar-se al que disposa el Reial Decret 1834/2008, de 8 de novembre, pel qual es definixen les condicions de formació per a l'exercici de la docència en l'Educació Secundària Obligatòria, el Batxillerat, la Formació Professional i les ensenyances de règim especial i s'establixen les especialitats dels cossos docents d'Ensenyança Secundària (BOE de 28.11.2008). En el Batxillerat i, respecte a les matèries comunes i de modalitat, el Reial Decret 1834/2008, de 8 de novembre, es completa amb la disposició addicional sexta de l'Orde de 19 de juny de 2009, de la Conselleria d'Educació, per la qual es regula l'organització i el funcionament del Batxillerat diürn, nocturn i a distància en la Comunitat Valenciana.

2. Quant a l'atribució docent de les matèries optatives en l'Educació Secundària Obligatòria, serà aplicable l'Orde d'11 de juliol de 1997, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, per la qual s'establix l'atribució docent de matèries optatives d'oferta general en l'Educació Secundària Obligatòria a les corresponents especialitats de professorat d'Educació Secundària i professors tècnics de Formació Professional (DOGV 13.08.1997), i l'article 10 de l'Orde de 27 de maig de 2008, de la Conselleria d'Educació, per la qual es regulen les matèries optatives en l'Educació Secundària Obligatòria (DOCV 12.06.2008).



3. Respecte a l'atribució docent de les matèries optatives del Batxillerat, es considerarà l'annex V de l'Orde de 17 de juny de 2009, de la Conselleria d'Educació, per la qual regula les matèries optatives en el Batxillerat (DOCV de 07.07.2009), i les seues modificacions donades per l'Orde 80/2010, de 14 de setembre, de la Conselleria d'Educació, per la qual es modifica parcialment l'Orde de 17 de juny de 2009, de la Conselleria d'Educació, per la qual regula les matèries optatives en el Batxillerat (DOCV 21.09.2010), així com per l'Orde 18/2011, d'1 d'abril, de la Conselleria d'Educació, per la qual es modifica parcialment l'Orde de 17 de juny de 2009, de la Conselleria d'Educació, per la qual regula les matèries optatives en el Batxillerat (DOCV 14.04.2011).





5. PROGRAMES D'EDUCACIÓ BILINGÜE I PLURILINGÜE



1. Segons disposa l'article 102 del Decret 234/1997 (DOGV 08.09.1997), en els municipis de predomini lingüístic valencià, que figuren en l'article 35 de la Llei 4/1983 d'Ús i Ensenyament del Valencià (DOGV 01.12.1983), tots els centres aplicaran un o més d'un, dels programes d'educació bilingüe. Així mateix, en els centres dels municipis de predomini lingüístic castellà que reben alumnes majoritàriament de municipis de predomini lingüístic valencià, també serà aplicable el que s'acaba de dir.

2. Estos programes són:

a) Programa d'ensenyança en valencià.

b) Programa d'incorporació progressiva.

3. Els centres dels municipis de predomini lingüístic castellà, que figuren en l'article 36 de la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià, poden aplicar, sempre que hi haja una voluntat explícitament manifestada pels pares, mares o tutors legals, qualsevol dels programes d'educació bilingüe. Estos podran incorporar-se a iniciativa de l'administració educativa, d'acord amb l'oferta institucional d'ensenyança en valencià, que es realitzarà anualment.

5.1. Programes d'educació bilingüe

1. A fi de donar continuïtat als programes d'educació bilingüe que l'alumnat haja pogut seguir al llarg de l'Educació Primària, en l'Educació Secundària els centres s'atindran als criteris següents:



a) Centres ubicats en poblacions de predomini lingüístic valencià (article 35 de la Llei 4/1983, d'Ús i Ensenyament del Valencià). Aplicaran el Programa d'incorporació progressiva i, si és el cas, el Programa d'ensenyança en valencià, en funció de la disponibilitat de professorat.



b) Centres ubicats en poblacions de predomini lingüístic castellà (article 36 de la Llei 4/1983). Estos centres elaboraran un pla de normalització lingüística amb la finalitat d'establir les condicions mínimes de sensibilització, tant del centre mateix com de l'entorn sociocultural, perquè puga fer-se efectiu el mandat de l'article 19.2 de la Llei 4/1983, d'Ús i Ensenyament del Valencià. A més, els centres que desitgen aplicar un programa d'educació bilingüe hauran de comptar amb la voluntat prèviament manifestada dels pares, mares o tutors legals i amb les possibilitats organitzatives del centre. Per a l'aplicació del Programa d'educació bilingüe, els centres elaboraran el disseny particular del programa.

2. El Programa d'ensenyança en valencià continua de forma coherent el programa o programes d'ensenyança en valencià o el Programa d'immersió lingüística de l'Educació Primària. En este programa totes o la major part de les matèries no lingüístiques tenen el valencià com a llengua vehicular d'aprenentatge.

3. El Programa d'incorporació progressiva garantirà la continuïtat del Programa d'incorporació progressiva aplicat en l'Educació Primària. Este programa suposa l'ús del valencià com a llengua vehicular en una part de les matèries no lingüístiques, d'acord amb les especificacions del disseny particular del Programa d'educació bilingüe. Este disseny garantirà, almenys, l'ús del valencià com a llengua d'aprenentatge en dos matèries no lingüístiques en cada un dels grups.



4. El Programa d'incorporació progressiva afectarà tots els alumnes del centre, excepte els que hagen sol·licitat formar part d'un grup en què s'aplique el Programa d'ensenyança en valencià.

5. Si els pares, mares o tutors legals desitgen que l'alumne o alumna reba un tractament lingüístic diferent del previst pel centre, ho manifestaran en un termini de 30 dies, a partir de l'inici de les classes. Esta sol·licitud es farà individualment i per escrit a la direcció del centre perquè adopte les mesures oportunes.

6. A fi de garantir el funcionament correcte dels programes d'educació bilingüe (Programa d'ensenyança en valencià i Programa d'incorporació progressiva), a l'hora d'assignar els torns i grups que tinguen assignatures en valencià la direcció d'estudis actuarà d'acord amb el que establixen els punts 2.2 i 2.3 de l'epígraf II, annex II, de l'Orde de 29 de juny de 1992, considerant la capacitació lingüisticotècnica en valencià i l'experiència docent prèvia en valencià.



7. Els expedients per a l'autorització del Programa d'ensenyança en valencià podrà iniciar-los el centre. A més, la Conselleria d'Educació, per a garantir la continuïtat dels programes en el pas de l'Educació Primària a l'Educació Secundària, podrà determinar en quins centres s'aplicarà el Programa d'ensenyança en valencià. Quan la proposta d'aplicació del Programa d'ensenyança en valencià la inicie la Conselleria d'Educació serà notificada al consell escolar del centre abans del començament del període d'admissió de l'alumnat.



8. Els centres de Secundària que desitgen aplicar el Programa d'ensenyança en valencià ho sol·licitaran a la direcció territorial corresponent perquè, una vegada informada per la Inspecció educativa, la sol·licitud siga remesa a la direcció general competent en la matèria perquè l'autoritze, si és procedent. La sol·licitud haurà d'anar acompanyada de la certificació de l'acta de la sessió del consell escolar en què s'haja aprovat, d'una anàlisi de la situació sociolingüística del context i de la previsió sobre la distribució del professorat d'acord amb els diferents nivells de formació lingüisticotècnica i la seua competència comunicativa.

9. Quan estos tràmits d'aprovació del Programa d'ensenyança en valencià siguen per iniciativa dels centres, es faran abans del 31 de gener del curs acadèmic anterior al del seu inici.

10. El disseny particular del programa o dels programes d'educació bilingüe és la concreció i contextualització d'estos a la realitat particular de cada centre i, al mateix temps, constituïx el conjunt de decisions prèvies per a l'elaboració dels documents d'organització i gestió educativa: el projecte educatiu, el pla de normalització lingüística i la resta de decisions organitzatives. El conjunt de decisions que conformen el disseny particular del programa haurà d'incorporar-se als documents de gestió i d'organització corresponents.



11. El contingut del disseny particular del programa o dels programes d'educació bilingüe inclourà:

a) Els objectius generals del currículum prescriptiu de l'Educació Secundària Obligatòria contextualitzats i atenent a la realitat educativa del centre i les exigències del programa.

b) El tractament metodològic de les diferents llengües.

c) La previsió d'actuacions amb els alumnes de nova incorporació al sistema educatiu valencià i que necessiten una atenció específica per a suplir la baixa competència d'estos en alguna de les llengües oficials.



d) La proporció d'ús vehicular de les dos llengües oficials en els diferents cursos i grups.

e) La previsió del centre sobre la distribució del professorat d'acord amb els diferents nivells de formació lingüisticotècnica i la seua competència en valencià.

f) La indicació de les necessitats específiques que l'aplicació dels programes d'educació bilingüe puga ocasionar perquè siguen incorporades al pla d'actuació de l'assessoria lingüística de la direcció general competent en la dita matèria, si són de la seua competència.

12. La comissió de coordinació pedagògica de cada centre concretarà el disseny particular del programa o dels programes d'educació bilingüe. La direcció del centre remetrà este disseny a la direcció territorial d'Educació corresponent una vegada aprovat pel consell escolar.



5.2. Programes plurilingües. Ensenyances del sistema educatiu impartides en llengües estrangeres

Segons establix la disposició addicional primera del Decret 112/2007, de 20 de juliol, del Consell (DOCV 24.07.2007), i la disposició addicional segona del Decret 102/2008, d'11 de juliol, del Consell (DOCV 15.07.2008), la conselleria competent en matèria d'educació podrà autoritzar programes d'educació plurilingües, que permetrà als centres docents impartir una part de les matèries del currículum en llengües estrangeres sense que això supose modificació dels aspectes bàsics dels currículums regulats respectivament pel Reial Decret 1631/2006, de 29 de desembre, pel qual s'establixen les ensenyances mínimes corresponents a l'Educació Secundària Obligatòria (BOE 05.01.2007), i el Reial Decret 1467/2007, de 2 de novembre, pel qual s'establix l'estructura del Batxillerat i se'n fixen les ensenyances mínimes (BOE 06.11.2007).

5.2.1. Experimentació de l'ús de les llengües estrangeres com a llengües vehiculars (Programa plurilingüe)

1. La Resolució de 24 de març de 2011, de la Direcció General d'Ordenació i Centres Docents de la Conselleria d'Educació, regula i establix els requisits en el curs 2011-12 per a l'experimentació de l'ús de les llengües estrangeres com a llengües vehiculars (Programa plurilingüe) en les etapes de l'Educació Secundària Obligatòria i el Batxillerat, entre altres.

2. La base del programa plurilingüe experimental serà un Programa d'educació bilingüe, és a dir un Programa d'incorporació progressiva o un Programa d'ensenyança en valencià adequats a la normativa, de manera que quede garantit que tot l'alumnat que participa en el programa també curse matèries, àmbits o mòduls impartits en valencià i en castellà.

3. Els departaments que participen directament en l'experimentació del programa plurilingüe ho han de preveure en les seues respectives programacions didàctiques i, posteriorment, en la programació general anual del centre. De la mateixa manera, el centre educatiu haurà d'adequar el disseny particular del programa (DPP) als nous programes plurilingües que s'autoritzen.

5.3. Habilitació lingüística del professorat

Serà aplicable l'Orde de 5 d'octubre de 2009, de la Conselleria d'Educació, per la qual es regula el Pla de Formació Lingüisticotécnica en Llengües del Professorat no Universitari i l'obtenció de les titulacions administratives necessàries per a l'ús vehicular de les llengües en tots els nivells d'ensenyança no universitària (DOCV 28.10.2009).





6. ENSENYANCES

6.1. ESO

El currículum de l'Educació Secundària Obligatòria a la Comunitat Valenciana està regulat en el Decret 112/2007, de 20 de juliol, del Consell (DOCV de 24.07.2007).

6.1.1. Avaluació, promoció i titulació

1. Pel que fa a l'avaluació i promoció de l'alumnat, així com a l'avaluació dels processos d'ensenyança, caldrà ajustar-se al que disposa l'Orde de 14 de desembre de 2007, de la Conselleria d'Educació, sobre avaluació en l'Educació Secundària Obligatòria (DOCV 21.12.2007).



2. Pel que fa als alumnes que cursen programes de diversificació curricular, quant a l'avaluació i promoció de l'alumnat, caldrà ajustar-se al que disposa l'article 8 de l'Orde de 16 de juny de 2008, de la Conselleria d'Educació, per la qual es regula el programa de diversificació curricular en l'Educació Secundària Obligatòria (DOCV 20.06.2008).



3. Tots els alumnes que cursen ensenyances d'Educació Secundària Obligatòria disposaran dels documents oficials d'avaluació previstos en l'Orde de 14 de desembre de 2007, abans mencionada. Per a omplir-los, les secretaries dels centres s'atindran al que disposen l'esmentada orde i la Resolució de 5 de març de 2008, de la Direcció General d'Ordenació i Centres Docents, per la qual es dicten instruccions per a formalitzar els documents bàsics d'avaluació i s'establix el procediment de sol·licitud d'assignació del número d'historial acadèmic per a Educació Primària i Educació Secundària Obligatòria. (DOCV de 14.03.2008).



4. En el cas de mobilitat d'alumnes que hagen cursat amb anterioritat ensenyances regulades segons la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig d'Educació, i que s'escolaritzen a la Comunitat Valenciana procedents d'una altra comunitat autònoma, es regularitzarà el seu expedient acadèmic als efectes de determinar el curs en què s'escolaritzaran i les matèries superades amb anterioritat, prenent com a referència la normativa bàsica continguda en el Reial Decret 1631/2006, de 29 de desembre, pel qual s'establixen les ensenyances mínimes corresponents a l'Educació Secundària Obligatòria (BOE 05.01.2007).

5. Els alumnes que superen estes ensenyances, a l'haver aconseguit les competències bàsiques i els objectius de l'etapa, obtindran el títol de Graduat en Educació Secundària Obligatòria.

6. Els alumnes que, havent finalitzat l'Educació Secundària Obligatòria i no havent obtingut el títol de Graduat en Educació Secundària Obligatòria, disposen d'un màxim de cinc matèries pendents de qualificació positiva en l'etapa i hagen complit, amb caràcter general, 18 anys d'edat l'any natural en què va finalitzar la seua permanència en la dita etapa, podran fer la prova extraordinària regulada en l'Orde 19 de novembre de 2009, de la Conselleria d'Educació, per la qual es regula la convocatòria anual i el procediment per a la realització de la prova extraordinària per a aconseguir el títol de Graduat en Educació Secundària Obligatòria pels alumnes i les alumnes que no ho hagen obtingut al finalitzar l'etapa (DOCV 10.12.2009).

6.1.2. Matèries optatives

1. En l'Educació Secundària Obligatòria, caldrà ajustar-se al que disposa l'Orde de 27 de maig de 2008, de la Conselleria d'Educació, per la qual es regulen les matèries optatives en l'Educació Secundària Obligatòria (DOCV de 12.06.2008), així com en l'Orde 64/2010, de 16 de juny, de la Conselleria d'Educació, per la qual es modifica parcialment l'Orde de 27 de maig de 2008, de la Conselleria d'Educació, per la qual es regulen les matèries optatives en l'Educació Secundària Obligatòria (DOCV 29.06.2010).

2. Tots els centres, públics i privats, inclouran en la seua proposta a l'alumnat les matèries optatives d'oferta obligada. Així mateix, en funció de les seues possibilitats organitzatives i dels seus recursos disponibles, podran oferir matèries optatives d'oferta general. Les matèries optatives d'oferta obligada i d'oferta general no requerixen autorització per a poder ser impartides.

3. Addicionalment, els centres, si és el cas, oferiran matèries optatives de disseny propi per al tercer curs de l'etapa en els termes següents:

a) Cap centre podrà oferir i, per tant impartir, matèries optatives de disseny propi que no hagen sigut autoritzades.

b) Les matèries autoritzades podran ser impartides en cursos successius sense necessitat d'una nova autorització, fins que no es modifiquen les condicions en què han sigut autoritzades.

6.1.3. Alumnes amb necessitat específica de suport educatiu o de compensació educativa

1. Tots els centres d'Educació Secundària són centres d'integració d'alumnes amb necessitats educatives especials permanents i també centres que han d'acollir alumnes que requerixen compensar desigualtats educatives. Conseqüentment, i en funció de les característiques del seu alumnat, s'haurà de contemplar esta atenció a la diversitat en el projecte educatiu.

2. Per als alumnes amb necessitat específica de suport educatiu, seran aplicables les disposicions següents:

a) Decret 39/1998, de 31 de març, del Govern Valencià, d'ordenació de l'educació per a l'atenció de l'alumnat amb necessitats educatives especials (DOGV 17.04.1998).

b) Orde de 18 de juny de 1999, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, per la qual es regula l'atenció a la diversitat en l'Educació Secundària Obligatòria (DOGV 29.06.1999).

c) Orde de 14 de març de 2005, de la Conselleria de Cultura, Educació i Esport, per la qual es regula l'atenció a l'alumnat amb necessitats educatives especials escolaritzat en centres que impartixen Educació Secundària (DOGV 14.04.2005).

d) Orde d'11 de novembre de 1994, de la Conselleria d'Educació i Ciència, per la qual s'establix el procediment d'elaboració del dictamen per a l'escolarització dels alumnes amb necessitats educatives especials (DOGV 18.01.1995).

3. En relació amb l'alumnat que presenta necessitats de compensació educativa, caldrà ajustar-se al que establixen les següents disposicions i instruccions:

a) Orde de 4 de juliol de 2001, de la Conselleria de Cultura i Educació, per la qual es regula l'atenció a l'alumnat amb necessitats de compensació educativa (DOGV 17.07.2001).

b) Orde de 21 de novembre de 2006, de la Conselleria de Cultura, Educació i Esport, per la qual es determinen els criteris i procediments per a l'atenció hospitalària i domiciliària de l'alumnat que requerisca compensació educativa en Educació Primària i Educació Secundària Obligatòria (DOGV 26.12.2006).

c) Instrucció de 18 d'abril de 2011, de la Direcció General d'Ordenació i Centres Docents, per la qual es regula el funcionament de les unitats pedagògiques hospitalàries ubicades en hospitals públics de la Comunitat Valenciana per al curs 2011-2012.

4. La flexibilització del període d'escolarització obligatòria per a l'alumnat amb condicions de sobredotació intel·lectual es regula per mitjà de l'Orde de 14 de juliol de 1999, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, per la qual es regulen les condicions i el procediment per a flexibilitzar, excepcionalment, la duració del període d'escolarització obligatòria dels alumnes que tenen necessitats educatives especials derivades de condicions personals de sobredotació intel·lectual (DOGV 05.08.1999).

5. L'informe psicopedagògic es regula per mitjà de l'Orde de 15 de maig de 2006, de la Conselleria de Cultura, Educació i Esport, per la qual s'establix el model d'informe psicopedagògic i el procediment de formalització (DOGV 31.05.2006).

6. Quant a altres mesures d'atenció a la diversitat, caldrà ajustar-se al que disposa l'Orde de 16 de juny de 2008, de la Conselleria d'Educació, per la qual es regula el programa de diversificació curricular en l'Educació Secundària Obligatòria (DOCV 20.06.2008), així com els capítols en vigor de l'Orde de 18 de juny de 1999, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, per la qual es regula l'atenció a la diversitat en l'Educació Secundària Obligatòria (DOGV 29.06.1999).



7. D'acord amb l'article 10 de la Llei 8/2008, de 20 de juny, de la Generalitat, dels drets de salut de xiquets i adolescents (DOCV 26.06.2008), perquè els menors escolaritzats amb problemes mèdics crònics que necessiten atenció sanitària puguen seguir el seu procés escolar amb la major normalitat possible, cada centre educatiu s'adscriurà al centre de salut més pròxim des d'on se li facilitarà, d'acord amb la valoració de les necessitats, l'atenció sanitària específica que siga necessària. L'adscripció dels centres educatius d'ensenyança obligatòria als centres de salut es regula per mitjà de l'Orde de 29 de juliol de 2009, de la Conselleria de Sanitat, que desplega els drets de salut de xiquets i adolescents en el medi escolar (DOCV 14.08.2009), i s'indica en l'article 4 que durant el mes de setembre de cada curs escolar el director del centre educatiu facilitarà al coordinador mèdic del centre de salut una llista de l'alumnat escolaritzat afectat per malalties cròniques. En el cas que hi haja alumnes amb malalties cròniques que s'incorporen al centre una vegada iniciat el curs, la direcció del centre comunicarà la dita circumstància al coordinador mèdic del centre de salut.



6.1.4. Avaluació diagnòstica

1. En el marc de l'avaluació del sistema educatiu, la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació, establix en l'article 29 que al finalitzar el segon curs de l'Educació Secundària Obligatòria els centres faran una avaluació de diagnòstic de les competències bàsiques aconseguides pels seus alumnes. A la Comunitat Valenciana, l'avaluació diagnòstica es regula per l'Orde d'11 d'abril de 2006, de la Conselleria de Cultura, Educació i Esport, per la qual es regula l'avaluació diagnòstica en l'ensenyança bàsica de la Comunitat Valenciana (DOGV 11.05.2006).



2. L'objecte de l'avaluació diagnòstica és comprovar el grau d'adquisició de les competències bàsiques del currículum corresponent a l'Educació Secundària Obligatòria.

3. Este procés, coordinat per la direcció general competent en matèria d'avaluació, avaluarà durant este curs les competències següents:



a) Tractament de la informació i competència digital.

b) Competència en comunicació lingüística.

c) Competència matemàtica.

4. L'equip directiu de cada centre organitzarà, coordinarà i garantirà la correcta aplicació i correcció de les proves, planificant i prenent les mesures oportunes perquè el professorat implicat puga dur a terme estes tasques.

5. Esta avaluació tindrà un caràcter informatiu i orientador per als centres, el professorat, l'alumnat i les seues famílies, i no tindrà efectes acadèmics per a l'alumnat. Cada un dels centres rebrà un informe sobre els seus resultats en l'avaluació diagnòstica. El dit informe haurà de ser comunicat tant al claustre de professors com al consell escolar del centre i serà el punt de partida per a la posada en marxa de plans de millora.

6. La inspecció educativa supervisarà tot el procés de l'avaluació diagnòstica en la forma que es determine reglamentàriament.

7. Els òrgans de govern i els òrgans de participació en el control i gestió així com els distints sectors de la comunitat educativa col·laboraran en l'avaluació diagnòstica dels centres.

6.1.5. Ensenyances de Religió

1. Respecte a les ensenyances de Religió caldrà ajustar-se al que disposa la disposició addicional segona del Reial Decret 1631/2006, de 29 de desembre (BOE 05.01.2007) i la disposició addicional segona del Decret 112/2007, de 20 de juliol (DOCV 24.07.2007).

2. Els centres docents, de conformitat amb els criteris que determine la conselleria competent en matèria d'educació, desenrotllaran mesures organitzatives perquè els alumnes les mares, pares o tutors del quals no hagen optat per les ensenyances de Religió, reben la deguda atenció educativa, de manera que l'elecció d'una o altra opció no supose cap discriminació.

6.1.6. Exempcions i convalidacions

1. Per a l'alumnat que cursa ensenyances professionals de Música i Dansa caldrà ajustar-se al que disposa l'Orde 71/2010, de 15 de juliol, de la Conselleria d'Educació, per la qual es regula el procediment per a sol·licitar la convalidació i exempció de matèries en l'Educació Secundària Obligatòria i el Batxillerat per part de l'alumnat que cursa simultàniament ensenyances professionals de Música i de Dansa o bé que acredita la condició d'esportista d'alt nivell, d'alt rendiment o d'elit a la Comunitat Valenciana (DOCV 30.07.2010) i en la modificació d'esta donada per l'Orde 27/2011, de 5 de maig, de la Conselleria d'Educació, per la qual es modifica parcialment l'Orde de 19 de juny de 2009, de la Conselleria d'Educació, per la qual es regula l'organització i el funcionament del Batxillerat diürn, nocturn i a distància a la Comunitat Valenciana, i l'Orde 71/2010, de 15 de juliol, de la Conselleria d'Educació, per la qual es regula el procediment per a sol·licitar la convalidació i exempció de matèries en l'Educació Secundària Obligatòria i el Batxillerat per part de l'alumnat que cursa simultàniament ensenyances professionals de Música i de Dansa o bé que acredita la condició d'esportista d'alt nivell, d'alt rendiment o d'elit a la Comunitat Valenciana (DOCV 13.05.2011).



2. Per a l'alumnat que acredite tindre la condició d'esportista d'alt nivell, d'alt rendiment o d'elit de la Comunitat Valenciana, caldrà ajustar-se al que disposen l'Orde de 15 de juny de 2009, de la Conselleria d'Educació, per la qual s'establixen mesures per a promoure i facilitar l'educació en les diferents ofertes formatives del sistema educatiu, per als esportistes d'elit de la Comunitat Valenciana (DOCV 17.07.2009), i l'Orde 71/2010, de 15 de juliol, de la Conselleria d'Educació.



3. El procediment de la convalidació o exempció de les diferents matèries d'Educació Secundària Obligatòria s'iniciarà en el cas que l'alumne, o els seus pares o tutors legals si és menor d'edat, ho sol·licite, i s'ajustarà a allò que s'ha indicat, respectivament, en els articles 9 i 10 de l'Orde 71/2010, de 15 de juliol, de la Conselleria d'Educació. Per a l'anotació definitiva de l'exempció d'Educació Física en tots els documents d'avaluació, la normativa vigent preveu la necessitat de presentar un certificat d'haver mantingut la condició d'esportista d'alt nivell, d'alt rendiment o d'elit de la Comunitat Valenciana fins a la data de l'avaluació final ordinària. No obstant això, es podrà actuar de conformitat amb l'article 3.2 b) del Decret 165/2010, de 8 d'octubre, del Consell, pel qual s'establixen mesures de simplificació i de reducció de càrregues administratives en els procediments gestionats per l'administració de la Generalitat i el seu sector públic (DOCV 14.10.2010), en el qual es diposa que la gestió de procediments administratius haurà de respondre a criteris de simplificació, entre altres, l'eliminació de càrregues administratives suprimint les peticions d'informació als usuaris, tant persones físiques com jurídiques, sobre determinades dades o la justificació del compliment de requisits que puguen ser obtinguts per la mateixa Administració. En conseqüència, es podrà eximir l'alumnat sol·licitant de l'obligació de presentar este certificat, en els termes que indique la direcció general competent en ordenació acadèmica, quan el Consell Valencià de l'Esport, com a òrgan competent, certifique que no hi ha pèrdua de la mencionada condició per cap esportista d'elit de la Comunitat Valenciana.



6.1.7. Canvi d'idioma estranger

1. Els alumnes podran cursar la mateixa segona llengua estrangera des del començament de l'etapa o incorporar-se en qualsevol dels cursos. En este supòsit, el professor de la matèria adoptarà les mesures educatives complementàries més idònies perquè l'alumnat puga assolir els objectius previstos. En el cas que hi haja disponibilitat horària del professorat amb destí definitiu, es podrà desplegar per nivells d'aprenentatge la segona llengua estrangera.

2. Quant a la possibilitat de canvi de la primera llengua estrangera, serà aplicable el que s'ha indicat en la Circular de 2 de maig de 2000, de la Direcció General d'Ordenació i Innovació Educativa i Política Lingüística, per la qual es dicten instruccions relatives al canvi d'idioma estranger en l'Educació Secundària Obligatòria:

a) Serà requisit previ, avalat per la Inspecció educativa, que la plantilla del centre dispose de professorat suficient en les especialitats corresponents a la primera i segona llengua estrangera per a atendre la possible demanda.

b) L'alumne o alumna, o els seus pares o tutors legals si és menor d'edat, ho podrà sol·licitar a la direcció del centre abans de la finalització del període de formalització de la matrícula o de la confirmació de plaça, per a iniciar en qualsevol curs de l'Educació Secundària Obligatòria el canvi d'opció en la primera llengua estrangera o per a iniciar en tercer o quart curs el canvi entre la primera i la segona llengua estrangera, exposant i justificant les raons per les quals sol·licita el dit canvi.



c) La direcció del centre coordinarà amb el departament didàctic corresponent la sol·licitud presentada i la realització d'una prova de nivell que permeta assegurar el mínim de coneixements previs necessaris per a l'adequada progressió de l'aprenentatge de l'alumne o alumna en la llengua estrangera a què pretén canviar. Esta prova versarà sobre els elements fonamentals del currículum del curs anterior, tant a nivell oral com escrit.

d) La direcció del centre, a proposta del departament didàctic corresponent, resoldrà justificadament esta sol·licitud i la comunicarà a l'interessat abans de l'inici del curs acadèmic.

e) La Inspecció educativa serà informada per la direcció de tot el procés des del seu inici i assessorarà i orientarà cada una de les actuacions que es produïsquen. Al final del procés, la direcció del centre traslladarà a la Inspecció educativa una relació ordenada per cursos dels alumnes que han canviat l'opció de primera llengua estrangera o han intercanviat les opcions de primera i segona llengua estrangera.

6.1.8. Premis extraordinaris i menció honorífica en l'etapa

Quant a la possibilitat d'atorgar la menció honorífica als alumnes l'esforç dels quals meresca ser reconegut donades les seues característiques personals o socials, així com l'adjudicació dels premis extraordinaris al rendiment acadèmic d'Educació Secundària Obligatòria, caldrà ajustar-se al que disposa l'Orde 58/2010, de 2 de juny, de la Conselleria d'Educació, per la qual es regula la menció honorífica i la convocatòria dels premis extraordinaris al rendiment acadèmic d'Educació Secundària Obligatòria de la Comunitat Valenciana a partir del curs 2009-2010 (DOCV 11.06.2010).

6.2. Batxillerat

1. El currículum del Batxillerat a la Comunitat Valenciana està regulat en el Decret 102/2008, d'11 de juliol, del Consell (DOCV 15.07.2008).

2. L'Orde de 19 de juny de 2009, de la Conselleria d'Educació, regula l'organització i el funcionament del Batxillerat diürn, nocturn i a distància a la Comunitat Valenciana (DOCV 30.06.2009).

6.2.1. Accés

1. Podran accedir al primer curs del Batxillerat els alumnes que estiguen en possessió del títol de Graduat en Educació Secundària Obligatòria. Així mateix, podran iniciar els seus estudis de Batxillerat els alumnes que hagen obtingut el títol de tècnic després de cursar la Formació Professional de Grau Mitjà, així com els qui hagen obtingut el títol de tècnic esportiu després de cursar les Ensenyances Esportives de Grau Mitjà.

2. Els que estiguen en possessió del títol de Tècnic d'Arts Plàstiques i Disseny podran accedir directament al primer curs de la modalitat d'Arts del Batxillerat

3. També podran accedir al primer curs del Batxillerat els alumnes que disposen d'estudis o títols equivalents, a efectes acadèmics, als mencionats anteriorment.

6.2.2. Avaluació, promoció i titulació

1. Pel que fa a l'avaluació i promoció de l'alumnat de Batxillerat, així com a l'avaluació dels processos d'ensenyança caldrà ajustar-se al que disposa l'Orde de 24 de novembre de 2008, de la Conselleria d'Educació, sobre avaluació en Batxillerat a la Comunitat Valenciana (DOCV 15.12.2008), amb l'excepció introduïda per la disposició addicional novena de l'Orde de 19 de juny de 2009 (DOCV 30.06.2009), en compliment de la Sentència del Tribunal Suprem de 2 de febrer de 2009, de manera que no serà aplicable el règim singular d'escolarització en què es permetia als alumnes que finalitzen primer curs de Batxillerat amb avaluació negativa en tres o quatre matèries optar per matricular-se de les matèries de primer amb avaluació negativa i ampliar esta matrícula amb dos o tres matèries de segon curs.



2. Els alumnes que superen estes ensenyances obtindran, al final de l'etapa, el títol de Batxiller, que tindrà efectes laborals i acadèmics.



3. D'acord amb el que establix l'article 50.2 de la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació, l'alumne que finalitze amb èxit les ensenyances professionals de música i dansa obtindrà el títol de Batxiller si supera les matèries comunes del Batxillerat. En relació amb este alumnat, s'haurà de tindre en compte la modificació de l'apartat 4 de l'epígraf D) de la disposició addicional primera de l'Orde de 19 de juny de 2009, i la derogació de l'article 11.5 de l'Orde de 24 de novembre de 2008, ambdós amb l'entrada en vigor de l'Orde 27/2011, de 5 de maig, de la Conselleria d'Educació, per la qual es modifica parcialment l'Orde de 19 de juny de 2009, de la Conselleria d'Educació, per la qual es regula l'organització i el funcionament del Batxillerat diürn, nocturn i a distància a la Comunitat Valenciana, i l'Orde 71/2010, de 15 de juliol, de la Conselleria d'Educació, per la qual es regula el procediment per a sol·licitar la convalidació i exempció de matèries en l'Educació Secundària Obligatòria i el Batxillerat per part de l'alumnat que cursa simultàniament ensenyances professionals de Música i de Dansa o bé que acredita la condició d'esportista d'alt nivell, d'alt rendiment o d'elit a la Comunitat Valenciana (DOCV 13.05.2011).



6.2.3. Matèries optatives

1. Caldrà ajustar-se al que disposen l'Orde de 17 de juny de 2009, de la Conselleria d'Educació, per la qual regula les matèries optatives en el Batxillerat (DOCV 07.07.2009), i l'Orde 18/2011, d'1 d'abril, de la Conselleria d'Educació, per la qual es modifica parcialment l'Orde de 17 de juny de 2009, de la Conselleria d'Educació, per la qual regula les matèries optatives en el Batxillerat (DOCV 14.04.2011).



2. L'oferta de matèries optatives que els centres docents proposen al seu alumnat preveu:

a) Matèries optatives comunes per a totes les modalitats, entre les quals s'haurà d'incloure obligatòriament una segona llengua estrangera i Tecnologies de la Informació i la Comunicació.

b) Matèries optatives específiques de cada modalitat.

c) Matèries de modalitat, ja siga de la modalitat triada o d'una modalitat diferent, sempre que les possibilitats organitzatives del centre ho permeten.

6.2.4. Alumnat amb necessitats educatives especials

1. En relació amb l'alumnat que presenta necessitats educatives especials, en el Batxillerat caldrà ajustar-se al que disposa la secció III de l'Orde de 14 de març de 2005, de la Conselleria de Cultura, Educació i Esport, per la qual es regula l'atenció a l'alumnat amb necessitats educatives especials escolaritzat en centres que impartixen Educació Secundària (DOGV 14.04.2005).

2. Els alumnes amb necessitats educatives especials que cursen ensenyances de Batxillerat seran avaluats, amb caràcter general, d'acord amb el que establix l'Orde de 24 de novembre de 2008 (DOCV 15.12.2008).

3. De conformitat amb el que establix l'article 22 del Decret 39/1998, de 31 de març (DOGV 17.04.1998), estos alumnes tindran dret a les adaptacions curriculars que possibiliten o faciliten el seu procés educatiu. Així mateix, en la celebració de les proves específiques que es convoquen, s'hauran d'adaptar la duració i les condicions de realització d'estes proves a les característiques d'estos estudiants.



4. Podran ser declarats exempts de qualificació en determinades matèries del currículum els alumnes amb problemes greus d'audició, visió o motricitat, o altres que es determinen, per als quals no siga possible realitzar adaptació curricular sense afectar el nivell bàsic dels continguts exigits. Esta exempció, si és el cas, haurà de ser autoritzada per la direcció general competent quant a alumnat amb necessitats educatives especials i la seua sol·licitud haurà de realitzar-se d'acord amb el que disposa l'article dèsset de l'Orde de 14 de març de 2005.

5. En els documents bàsics d'avaluació de Batxillerat de l'alumnat es consignarà l'exempció una vegada concedida amb l'expressió exempt/a incorporant a l'expedient una còpia de la resolució per la qual s'ha autoritzat.

6.2.5. Ensenyances de Religió

1. Respecte a les ensenyances de Religió caldrà ajustar-se al que disposen la disposició addicional tercera del Reial Decret 1467/2007, de 2 de novembre (BOE 06.11.2007), la disposició addicional tercera del Decret 102/2008, d'11 de juliol, del Consell (DOCV 15.07.2008), i l'article 14 de l'Orde de 19 de juny de 2009, de la Conselleria d'Educació, per la qual es regula l'organització i el funcionament del Batxillerat diürn, nocturn i a distància a la Comunitat Valenciana (DOCV 30.06.2009).

2. Els centres docents inclouran les ensenyances de Religió en l'horari lectiu del centre en condicions de no-discriminació horària. Així mateix, els centres disposaran les mesures organitzatives necessàries per a proporcionar la deguda atenció educativa en el cas de l'alumnat que haja optat per no cursar ensenyances de Religió, i garantirà, en tot cas, que l'elecció d'una opció o de l'altra no supose cap discriminació. La dita atenció no comportarà en cap cas l'aprenentatge de continguts curriculars associats al coneixement del fet religiós ni a qualsevol matèria de l'etapa.

6.2.6. Exempcions i convalidacions

1. Per a l'alumnat que cursa ensenyances professionals de música i dansa caldrà ajustar-se al que disposa l'Orde 71/2010, de 15 de juliol, de la Conselleria d'Educació, per la qual es regula el procediment per a sol·licitar la convalidació i exempció de matèries en l'Educació Secundària Obligatòria i el Batxillerat per part de l'alumnat que cursa simultàniament ensenyances professionals de Música i de Dansa o bé que acredita la condició d'esportista d'alt nivell, d'alt rendiment o d'elit a la Comunitat Valenciana (DOCV 30.07.2010).

2. Per a l'alumnat que acredite tindre la condició d'esportista d'alt nivell, d'alt rendiment o d'elit de la Comunitat Valenciana, caldrà ajustar-se al que disposen l'Orde de 15 de juny de 2009, de la Conselleria d'Educació, per la qual s'establixen mesures per a promoure i facilitar l'educació en les diferents ofertes formatives del sistema educatiu, per als esportistes d'elit de la Comunitat Valenciana (DOCV 17.07.2009), i l'Orde 71/2010, de 15 de juliol, de la Conselleria d'Educació.



3. El procediment de la convalidació o exempció de les diferents matèries de Batxillerat s'iniciarà en el cas que l'alumne, o els seus pares o tutors legals si és menor d'edat, ho sol·licite, i s'ajustarà al que s'ha indicat, respectivament, en els articles 9 i 10 de l'Orde 71/2010, de 15 de juliol, de la Conselleria d'Educació.

4. D'acord amb el Reial Decret 1538/2006, de 15 de desembre, pel qual s'establix l'ordenació general de la Formació Professional del sistema educatiu (BOE 03.01.2007), les convalidacions de mòduls professionals pertanyents als cicles formatius de Grau Mitjà amb matèries de Batxillerat, s'establiran en la norma que regule cada títol.



5. Als alumnes que estiguen en possessió del títol de tècnic per haver superat estudis corresponents a un cicle formatiu de grau mitjà de Formació Professional, se'ls podran aplicar convalidacions de mòduls professionals amb matèries de Batxillerat, d'acord amb el que establix l'article 46 del Reial Decret 1538/2006, de 15 de desembre, pel qual s'establix l'ordenació general de la Formació Professional del sistema educatiu.

6. Als alumnes que estiguen en possessió del títol de tècnic per haver superat estudis corresponents a un cicle formatiu de grau mitjà d'Arts Plàstiques i Disseny, se'ls podran aplicar convalidacions de mòduls professionals amb matèries de Batxillerat, de conformitat amb el que establix l'article 25 del Reial Decret 596/2007, de 4 de maig, pel qual s'establix l'ordenació general de les ensenyances professionals d'Arts Plàstiques i Disseny (BOE 25.05.2007), i amb la disposició addicional sèptima del Reial Decret 1467/2007, de 2 de novembre (BOE 06.11.2007).

7. Respecte a l'exempció de la matèria de Valencià, caldrà ajustar-se al que disposa la Resolució de 25 de maig de 2005, de la Direcció General d'Ensenyament, per la qual es donen instruccions per a la tramitació de l'exempció de valencià (DOGV 10.06.2005). Correspon a la direcció general competent en matèria de plurilingüisme la resolució de les sol·licituds d'exempció d'avaluació de la matèria de Valencià.

6.2.7. Canvi de modalitat, via, llengua estrangera. Mobilitat entre règims d'estudis. Matèries de Batxillerat cursades a distància

1. Respecte als canvis de modalitat i via i de règim d'estudis, serà aplicable l'Orde de 19 de juny de 2009, de la Conselleria d'Educació, per la qual es regula l'organització i el funcionament del Batxillerat diürn, nocturn i a distància a la Comunitat Valenciana (DOCV 30.06.2009).

2. L'alumnat que haja cursat en primer curs una determinada llengua estrangera, i desitge canviar de llengua estrangera per raons justificades, podrà sol·licitar el canvi si repetix primer curs en la seua totalitat o bé en el moment en què es trobe en condicions de promocionar a segon curs. Este canvi sempre estarà supeditat a l'oferta i a les possibilitats organitzatives del centre. El procediment per al seu tràmit i autorització es descriu en l'article 12 de l'Orde de 19 de juny de 2009, de la Conselleria d'Educació, per la qual es regula l'organització i el funcionament del Batxillerat diürn, nocturn i a distància a la Comunitat Valenciana.



3. Quant a l'alumnat que desitge cursar matèries de modalitat en règim a distància perquè no s'oferixen en el seu centre per raons organitzatives, caldrà ajustar-se al que disposa la Resolució de 9 de juny de 2010, de les direccions generals d'Ordenació i Centres Docents i d'Avaluació, Innovació i Qualitat Educativa i de la Formació Professional, de la Conselleria d'Educació, per la qual es dicten instruccions en matèria d'ordenació acadèmica i organització de l'activitat docent per a l'alumnat de Batxillerat en règim ordinari diürn que sol·licite matricular-se a distància d'alguna matèria de modalitat perquè no s'oferix en el seu centre (DOCV 21.06.2010).

6.3. Reclamació de qualificacions

1. Fins que no entre en vigor la nova normativa reguladora, caldrà ajustar-se al que establix l'Orde de 23 de gener de 1990, de la Conselleria de Cultura i Educació, per la qual es regula l'exercici del dret de reclamació de qualificacions estimades incorrectes en els nivells d'ensenyances no universitàries (DOGV 07.02.1990) i en la Resolució de 23 de gener de 1990, de la Direcció General d'Ordenació i Innovació Educativa, per la qual s'establix el procediment i els terminis per a exercir este dret (DOGV 07.02.1990). El tutor o tutora haurà d'informar l'alumnat del seu grup explícitament del contingut de l'orde i la resolució mencionades.

2. La direcció del centre farà públics els continguts mínims, els criteris d'avaluació i els sistemes de recuperació establits en les respectives programacions didàctiques, sense perjuí de la responsabilitat que té cada professor i professora d'informar l'alumnat sobre el contingut de la programació, els mínims exigibles i els criteris d'avaluació i qualificació.





7. CRITERIS PER A LA CONSTITUCIÓ DE GRUPS I CONFECCIÓ D'HORARIS

1. Els equips directius confeccionaran els grups d'alumnes tenint en compte els criteris següents:

a) Els grups han de ser homogenis quant al nombre, i s'exclourà en la seua composició qualsevol criteri discriminatori.

b) Els alumnes amb necessitats educatives especials permanents escolaritzats en els centres d'Educació Secundària hauran d'estar distribuïts de forma homogènia entre tots els grups d'un mateix curs, en la composició dels quals s'exclourà qualsevol criteri discriminatori.



c) Els alumnes que es queden un any més en un curs seran també distribuïts de manera homogènia.

d) El nombre màxim d'alumnes amb necessitats educatives especials permanents serà de 2 per aula. En estes circumstàncies, per cada alumne o alumna amb necessitats educatives especials permanents, es reduirà la ràtio en 3 alumnes, sense perjuí dels desdoblaments establits.



2. La direcció general competent en matèria de centres docents autoritzarà la constitució de grups en les diverses ensenyances per a cada curs escolar.

7.1. ESO

1. L'Orde de 29 d'abril de 2008, de la Conselleria d'Educació, regula l'horari de l'Educació Secundària Obligatòria (DOCV 15.05.2008).



2. L'horari setmanal per a cada un del primer i segon curs d'Educació Secundària Obligatòria serà de 30 hores lectives, i de 32 para cada un dels cursos de tercer i quart.

3. Per a l'alumnat amb necessitats educatives especials, la distribució horària podrà ajustar-se a la proposta d'adaptació curricular individualitzada.

4. El nombre màxim d'alumnes per grup serà de 30.

5. Per a les matèries optatives, segons el que disposa l'Orde de 27 de maig de 2008, de la Conselleria d'Educació, per la qual es regulen les matèries optatives en l'Educació Secundària Obligatòria (DOCV 12.06.2008), el nombre de grups que es constituïsquen per a cursar matèries optatives no podrà superar, en cada un dels cursos de l'etapa, el doble dels grups constituïts per al desenrotllament de les matèries troncals del currículum. Les matèries optatives de disseny propi i d'oferta general autoritzades només podran ser impartides si hi ha un nombre mínim de 15 alumnes matriculats. En el cas de les matèries d'oferta obligada per part dels centres, no serà necessari un nombre mínim d'alumnat matriculat per a impartir-les, sempre que hi haja disponibilitat horària del professorat i no supose un augment de la plantilla prevista.

7.2. Batxillerat

1. L'horari del Batxillerat està regulat en l'annex I de l'Orde de 19 de juny de 2009 (DOCV 30.06.2009).

2. Amb caràcter general, el nombre màxim d'alumnes en cada un dels grups de Batxillerat que es constituïsquen serà de 35, tant per a les matèries comunes com per a les matèries de modalitat o optatives.



3. Els alumnes que es queden un any més en el mateix curs o tinguen necessitats educatives especials de caràcter permanent hauran d'estar distribuïts de manera homogènia entre tots els grups existents d'una mateixa modalitat i d'un mateix curs.

4. Amb caràcter general, quan en un centre estiguen constituïdes dos o més modalitats de Batxillerat, s'agruparà l'alumnat en les matèries comunes i en les pròpies de modalitat o optatives coincidents, amb un màxim de 35 alumnes i alumnes per grup.

5. El nombre màxim d'alumnes amb necessitats educatives especials permanents serà de 2 per aula. En estes circumstàncies, per cada alumne o alumna amb necessitats educatives especials permanents, es reduirà la ràtio en 3 alumnes, sense perjuí dels desdoblaments establits.



6. Quant a les matèries optatives, caldrà ajustar-se al que disposa l'Orde de 17 de juny de 2009, de la Conselleria d'Educació, per la qual regula les matèries optatives en el Batxillerat (DOCV 07.07.2009). Per a les matèries optatives d'oferta obligada no s'establix nombre mínim d'alumnes, sempre que les hores resultants puguen ser assumides pel professorat amb destí definitiu en el centre. Així mateix, el nombre de grups que es constituïsquen per a cursar matèries optatives no podrà superar, en cada un dels cursos de l'etapa, el doble dels grups constituïts per al desenrotllament de les matèries comunes del currículum. Únicament es podrà superar este nombre de grups sempre que hi haja disponibilitat horària del professorat i no supose un increment de la plantilla prevista. Les matèries optatives només podran ser impartides si hi ha un nombre mínim de 12 alumnes matriculats. En el cas de les matèries d'oferta obligada per part dels centres, no serà necessari un nombre mínim d'alumnes matriculats per a impartir-les, sempre que hi haja disponibilitat horària del professorat i no supose un augment de la plantilla prevista.



8. MATRÍCULA

1. D'acord amb el Decret 33/2007, de 30 de març, del Consell, pel qual es regula l'accés als centres docents públics i privats concertats que impartixen ensenyances de règim general (DOCV 03.04.2007), la matriculació de l'alumnat en un centre públic o privat concertat suposarà respectar el projecte educatiu del centre i el caràcter propi, si és el cas, sense perjuí dels drets reconeguts als alumnes i a les seues famílies.



2. Els centres docents públics i privats concertats estan obligats a mantindre escolaritzat l'alumnat fins al final de l'ensenyança obligatòria, excepte el canvi de centre produït per voluntat familiar o per aplicació de la normativa sobre convivència dels centres docents en l'apartat que regula els drets i deures de l'alumnat.



8.1. Documents de matrícula

1. D'acord amb l'Orde de 27 d'abril de 2007, de la Conselleria de Cultura, Educació i Esport, per la qual es regula el procediment d'admissió de l'alumnat en els centres docents públics i privats concertats que impartixen ensenyances d'Educació Infantil, Educació Primària i Educació Secundària de la Comunitat Valenciana (DOCV 02.05.2007), per a la formalització de la matrícula, a més de la sol·licitud presentada en el seu dia, s'aportaran:

a) El llibre de família o, si no n'hi ha, un certificat de la inscripció de naixement expedit pel Registre Civil. Esta documentació haurà d'acreditar que l'alumne o alumna complix el requisit d'edat establit en l'article 22 de la Llei Orgànica 2/2006, d'Educació.

A este efecte, es comprovarà que l'alumne o alumna complix o complirà el requisit de l'edat exigida, abans que finalitze l'any natural en què s'inicia el curs acadèmic a què pretén accedir.

b) Quan es tracte d'un alumne o alumna procedent d'un altre centre, presentarà el certificat de baixa del centre anterior amb expressió de la seua situació acadèmica. La documentació aportada haurà d'acreditar que l'alumne o alumna complix els requisits acadèmics exigits per l'ordenament jurídic vigent per al nivell educatiu i curs al qual pretén accedir. Este certificat serà expedit pel centre d'origen i s'ajustarà al model vigent, i hi constaran els estudis que realitza o ha realitzat l'alumne en eixe curs escolar.

c) En el moment d'efectuar la matrícula, o amb anterioritat a l'inici del curs escolar, en el primer curs d'Educació Secundària Obligatòria, Batxillerat i Cicles Formatius de Formació Professional, l'alumne o alumna, o els seus representants legals, hauran de presentar l'Informe de Salut de l'Escolar publicat per Orde de 27 de febrer de 2002 de la Conselleria de Sanitat (DOGV 27.03.2002).

2. Als alumnes que accedisquen al tercer curs d'Educació Secundària Obligatòria, la Tresoreria de la Seguretat Social els atorgarà el número de la Seguretat Social (NUSS) d'acord amb el que establix el Reial Decret 84/1996, de 26 de gener, pel qual s'aprova el Reglament General sobre inscripció d'empreses i afiliació, altes, baixes i variacions de dades de treballadors en la Seguretat Social (BOE 27.02.1996). Este document haurà de ser presentat en el centre docent per l'alumne o alumna, o els seus representants legals.

3. L'alumne o alumna haurà d'abonar la quota corresponent de l'assegurança escolar en el moment de formalitzar la matrícula en la secretaria del centre a partir del tercer curs en Educació Secundària Obligatòria i en la resta d'ensenyances postobligatòries.

4. No obstant això, els alumnes que cursen les ensenyances professionals de Música o de Dansa en conservatoris de Música o de Dansa, i que al mateix temps cursen tercer i quart d'Educació Secundària Obligatòria o Batxillerat, es consideraran compresos en el camp d'aplicació de l'assegurança escolar, sense que per siga necessari abonar una nova quota, ja que, d'acord amb l'article 60.4 del Reglament General sobre Cotització i Liquidació d'altres Drets de la Seguretat Social, aprovat pel Reial Decret 2064/1995, de 22 de desembre, l'obligació de cotitzar a l'assegurança escolar és única per estudiant i curs acadèmic encara que l'estudiant estiga matriculat en diversos centres.



5. En l'ensenyança obligatòria, en cas que en el moment de la matrícula no es puga aportar tota la documentació requerida, es podrà formalitzar la matrícula, condicionada a la posterior entrega de l'esmentada documentació, excepte la documentació que certifique la situació acadèmica.

6. En els centres d'ensenyança secundària, l'accés a un Programa de qualificació professional inicial, a una modalitat de Batxillerat o a un cicle formatiu de la Formació Professional requerirà la participació en el procés d'admissió, amb independència que l'alumne estiga cursant altres ensenyances, inclús no obligatòries, en el mateix centre.



7. Els alumnes d'Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat que hagen superat totes les matèries, àmbits o mòduls en l'avaluació final ordinària, formalitzaran la matrícula per al curs següent en el període de matriculació de juny i juliol. Així mateix, els alumnes en condicions de promocionar dins de la mateixa etapa, també podran formalitzar la matrícula per al curs següent en el dit període de matriculació, encara que tinguen matèries, àmbits o mòduls pendents de superació en les proves extraordinàries.

8.2. NIA

1. L'Orde de 29 d'abril de 2009, de la Conselleria d'Educació, per la qual es regula el número identificatiu de l'alumnat de la Comunitat Valenciana (NIA) (DOCV 02.06.2009), regula l'assignació d'un número d'identificació personal (NIA) a cada alumna i alumne per a facilitar la gestió dels processos referents a la documentació de l'alumnat al llarg de la seua vida escolar.

2. El NIA l'assignarà la Conselleria d'Educació seguint el procediment indicat en l'article 4 de l'Orde de 29 d'abril de 2009, i es farà constar en tota la documentació oficial en què calga identificar un alumne o alumna.

3. Els centres docents emetran per a cada alumne o alumna una targeta que servirà com a document acreditatiu del número d'identificació de l'alumnat.

8.3. Trasllat de matrícula

Quan un alumne o una alumna es trasllade de centre per a prosseguir els estudis d'Educació Secundària Obligatòria o Batxillerat, caldrà ajustar-se al que disposen, respectivament, l'article 17 de l'Orde de 14 de desembre de 2007, sobre avaluació en Educació Secundària Obligatòria, i els articles 12, 16 i 18 de l'Orde de 24 de novembre de 2008, de la Conselleria d'Educació, sobre avaluació en Batxillerat a la Comunitat Valenciana.

8.4. Anul·lació de matrícula en Batxillerat

1. D'acord amb l'article 9 de l'Orde de 24 de novembre de 2008, de la Conselleria d'Educació, sobre avaluació en Batxillerat a la Comunitat Valenciana (DOCV 15.12.2008), amb la finalitat de no esgotar el nombre d'anys durant els quals es pot estar cursant Batxillerat en règim ordinari, els alumnes podran sol·licitar al director o directora del centre docent on estiga matriculat l'anul·lació de la matrícula corresponent quan acrediten trobar-se en alguna de les circumstàncies següents: malaltia prolongada de caràcter físic o psíquic, incorporació a un lloc de treball, obligacions ineludibles de tipus personal o familiar que impedisquen la normal dedicació a l'estudi o altres circumstàncies, degudament justificades, que revisten caràcter excepcional, com les establides en la Llei Orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere.



2. Les sol·licituds hauran de formular-se, en tot cas, abans de finalitzar el mes d'abril i seran resoltes, oït l'equip docent i el departament d'orientació o qui tinga atribuïdes les seues funcions, per la direcció del centre docent on es trobe matriculat l'alumne o l'alumna, que autoritzarà l'anul·lació de la matrícula sempre que resulte acreditada l'existència d'una de les causes que figuren en el punt anterior. En cas de denegació, els interessats podran elevar un recurs davant de la direcció territorial competent en matèria d'educació.

8.5. Alumnes estrangers

1. Per a l'admissió i matriculació dels alumnes estrangers s'haurà de tindre en compte el que establix la Resolució de 9 de febrer de 2005, del director general d'Ensenyança, per la qual es dicten instruccions per a l'aplicació de la Llei Orgànica 4/2000, d'11 de gener, i del Reial Decret 2393/2004, de 30 de desembre, sobre drets i llibertats dels estrangers a Espanya i la seua integració social en el sistema educatiu (DOGV 23.02.2005).

2. La instrucció primera.1 de la Resolució de 26 de febrer de 2003, de les direccions generals de Centres Docents i d'Ordenació i Innovació Educativa i Política Lingüística, per la qual es dicten instruccions per a l'aplicació de l'Orde d'Educació, Cultura i Esports 3305/2002, de 16 de desembre, sobre homologació i convalidació de títols i estudis estrangers d'educació no universitària (DOGV 03.03.2003), mantindrà la seua vigència per a la incorporació d'alumnes estrangers entre l'1 de setembre i el 30 de març. No obstant això, quan la incorporació es produïsca després del 30 de març, la valoració inicial serà prèvia a la incorporació de l'alumnat al seu grup-aula, ja que pot resultar aconsellable incorporar-lo a un altre grup de menor edat per a reforçar el seu aprenentatge lingüístic, si és el cas, en l'últim trimestre del curs i facilitar la seua incorporació al seu grup d'edat al curs següent.



3. És preceptiva l'avaluació al juny d'este alumnat, si bé, per desconeixement de la llengua vehicular de l'ensenyança podrà no ser avaluat al llarg del curs acadèmic. En este supòsit, en l'expedient acadèmic i en la informació a les famílies dels resultats de l'avaluació es farà constar esta circumstància.

8.6. Esportistes d'alt nivell, d'alt rendiment i d'elit de la Comunitat Valenciana

1. Els esportistes d'alt nivell i d'alt rendiment podran acollir-se als beneficis establits en l'article 9 del Reial Decret 971/2007, de 13 de juliol, sobre esportistes d'alt nivell i alt rendiment (BOE 25.07.2007).



2. Els esportistes d'elit de la Comunitat Valenciana disposaran de beneficis en relació amb el seguiment dels seus estudis, en els termes establits en l'article 8 del Decret 13/2006, de 20 de gener, del Consell de la Generalitat, sobre els esportistes d'elit de la Comunitat Valenciana (DOGV 24.01.2006), en l'Orde de 23 d'abril de 2007, de la Conselleria de Cultura, Educació i Esport, per la qual es desenrotlla el Decret 13/2006, de 20 de gener, del Consell de la Generalitat, sobre els esportistes d'elit de la Comunitat Valenciana (DOCV 16.05.2007), i en l'article 2 de l'Orde de 15 de juny de 2009, de la Conselleria d'Educació, per la qual s'establixen mesures per a promoure i facilitar l'educació en les diferents ofertes formatives del sistema educatiu, per als esportistes d'elit de la Comunitat Valenciana (DOCV 17.07.2009).



3. Segons el que establix la disposició addicional segona de l'Orde de 19 de juny de 2009, de la Conselleria d'Educació, per la qual es regula l'organització i el funcionament del Batxillerat diürn, nocturn i a distància a la Comunitat Valenciana (DOCV 30.06.2009), els alumnes que acrediten la seua condició d'esportista d'alt nivell, d'alt rendiment o d'elit, i l'activitat esportiva específica de la qual siga incompatible amb l'horari establit en els estudis de Batxillerat en règim ordinari diürn o nocturn, podran matricular-se en els grups específics de centres autoritzats per a impartir el Batxillerat específic per a esportistes d'alt nivell, d'alt rendiment i d'elit, que serà semblant al model A del Batxillerat en règim nocturn, amb un horari que permeta compaginar l'activitat esportiva i els estudis.



9. CENTRES

9.1. Centres de pràctiques

La participació dels centres i del professorat en la formació pedagògica i didàctica dels estudiants del màster que habilita per a la professió de professor d'Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat, Formació Professional i ensenyances d'idiomes, es realitzarà segons el que establix l'Orde de 30 de setembre de 2009, de la Conselleria d'Educació, per la qual es regula la convocatòria i el procediment per a la selecció de centres de pràctiques i s'establixen orientacions per al desenrotllament del Pràcticum dels títols oficials de màster que habiliten per a l'exercici de les professions de professor d'Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat, Formació Professional i ensenyances d'idiomes (DOCV 15.10.2009).

9.2. Xarxa de Centres Plurilingües

1. La Xarxa de Centres Plurilingües quedarà constituïda per aquells centres docents de la Comunitat Valenciana que oferisquen en la seua proposta curricular, per a alguna de les ensenyances autoritzades, en un cicle o curs, almenys una àrea, matèria o mòdul no lingüístic en un idioma estranger, preferentment en anglés, i que ho sol·liciten d'acord amb el que disposa l'Orde 19/2011, de 5 d'abril, de la Conselleria d'Educació, per la qual s'establix la Xarxa de Centres Docents Plurilingües a la Comunitat Valenciana (DOCV 15.04.2011).

2. Els centres pertanyents a la Xarxa es caracteritzaran per la coexistència i convivència equilibrada de les dos llengües oficials de la Comunitat Valenciana i de, almenys, una llengua estrangera, preferentment l'anglés, en àrees, matèries o mòduls no lingüístics.

3. Els mencionats centres tindran com a objectiu, sense perjuí de les excepcions regulades en la normativa en vigor, que l'alumnat adquirisca les competències lingüístiques i comunicatives pròpies de cada etapa en les dos llengües cooficials i en una llengua estrangera, i fomentaran, al seu torn, l'excel·lència en l'aprenentatge en llengua estrangera, preferentment l'anglés.

4. Els centres docents pertanyents a la Xarxa duran a terme la previsió dels recursos perquè l'alumnat escolaritzat en els centres escolars públics pertanyents a la Xarxa de Centres Plurilingües puga continuar l'aprenentatge iniciat fins a la finalització de les ensenyances que s'impartisquen en el centre.

9.3. Xarxa de Centres Intel·ligents

1. La Xarxa de Centres Educatius Intel·ligents està formada pel conjunt de centres educatius intel·ligents.

2. El centre educatiu intel·ligent disposa d'equipament TIC en tots els espais educatius del centre i accés a Internet per a facilitar l'ús de continguts educatius digitals que ajuden en el procés d'ensenyança-aprenentatge utilitzant tècniques innovadores.

3. En aquells centres que pertanguen a la xarxa de centres educatius intel·ligents, es tindrà en compte la dedicació en hores a la coordinació TIC, sense que puga suposar un increment de la plantilla del centre.



9.4. ITACA

1. El Decret 51/2011, de 13 de maig, del Consell, sobre el sistema de comunicació de dades a la conselleria competent en matèria d'educació, a través del sistema d'informació ITACA, dels centres docents que impartixen ensenyances reglades no universitàries (DOCV 17.05.2011), regula este sistema d'informació com a instrument per a la gestió i la comunicació de les dades i dels documents necessaris per a l'adequat funcionament del sistema educatiu de la Comunitat Valenciana.



2. El sistema d'informació ITACA té com a finalitat la consecució d'una gestió integrada dels procediments administratius i acadèmics del sistema educatiu de la Comunitat Valenciana.

3. Tots els centres d'Educació Secundària tenen l'obligació de comunicar a la conselleria competent en matèria d'educació, en el termini establit en la normativa vigent i a través del sistema ITACA, la informació requerida en el mencionat Decret 51/2011.



CONSIDERACIONS FINALS



1. Este annex de la present resolució serà aplicable, per al curs acadèmic 2011-2012, en els centres docents públics de la Comunitat Valenciana que, degudament autoritzats, impartisquen ensenyances d'Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat. Pel que fa als centres privats concertats, l'annex I d'esta resolució serà aplicable, amb caràcter supletori, únicament en els apartats relatius a les ensenyances, matrícula i centres.

2. Totes les referències contingudes en la present resolució respecte a les ensenyances de Formació Professional, únicament seran aplicables amb caràcter supletori i sense perjuí d'altres disposicions dictades per la direcció general competent en matèria de Formació Professional respecte a l'organització i el funcionament de les dites ensenyances.



3. La direcció de cada centre complirà i farà complir el que establix esta resolució i adoptarà les mesures necessàries perquè el seu contingut siga conegut per tots els membres de la comunitat educativa.

4. La inspecció educativa vetlarà pel compliment del que establix esta resolució.

5. Les direccions territorials d'Educació resoldran, en l'àmbit de la seua competència, els problemes que sorgisquen de l'aplicació de la present resolució.

6. En centres que impartixen ensenyances de règim especial, esta resolució serà aplicable, amb caràcter supletori, únicament en els apartats relatius a personal docent.

7. Totes les referències al professorat i a situacions per a les quals en esta resolució s'utilitza la forma del masculí genèric han d'entendre's aplicables indistintament a dones i hòmens.







ANNEX II



CRITERIS PER A L'ASSIGNACIÓ HORÀRIA



L'assignació horària i la dotació de plantilles de professorat en els instituts d'educació secundària es farà segons el que disposa l'Orde 101/2010, de 27 de desembre, de la Conselleria d'Educació, per la qual s'establixen criteris per a la dotació de plantilles i per a la determinació de condicions de treball del professorat dels centres docents públics que impartixen ESO, Batxillerat i Formació Professional dependents de la conselleria competent en matèria d'educació (DOCV 21.01.2011)

A més del que establix esta norma, s'hauran de tindre en compte els següents criteris per a l'assignació horària :

1) Coordinador de Secundària. El coordinador de l'etapa d'Educació Secundària Obligatòria tindrà les següents reduccions horàries:

Centres complets

-Centres amb menys de 10 grups: disposaran de 2 hores de reducció horària.

-Centres de 10 a 23 grups: disposaran de 3 hores de reducció horària.

-Centres amb 24 o més grups: disposaran de 4 hores de reducció horària.

Centres incomplets. Coordinador de cicle

-Centres amb menys de 8 grups: disposaran de 2 hores de reducció horària.

-Centres de 8 a 12 grups: disposaran de 3 hores de reducció horària.

-Centres amb més de 12 grups: disposaran de 4 hores de reducció horària.

2) Coordinador/a de l'Aula d'Informàtica. El coordinador de l'Aula d'Informàtica tindrà les reduccions següents:

-Centres amb menys de 10 grups d'Informàtica: disposaran de 2 hores de reducció horària.

-Centres amb més de 9 grups i menys de 18 grups d'Informàtica: disposaran de 4 hores de reducció horària.

-Centres amb 18 o més grups d'Informàtica: disposaran de 6 hores de reducció horària.

3) Coordinador TIC. El coordinador TIC tindrà les reduccions següents:

2 hores lectives i 2 hores complementàries.

4) Repassos de matèries pendents de 1r de Batxillerat: una hora setmanal per curs i especialitat (5 a 15 alumnes). En els centres amb doble torn es podrà autoritzar una segona hora.

5) Departament d'Economia

En aquells IES en què la plantilla del centre tinga previstes 15 hores setmanals d'Economia (incloses les 3 hores de cap de Departament), hi haurà un Departament d'Economia.

Mapa web