Ficha docv

Ficha docv









ACORD de 5 de maig de 2017, del Consell, pel qual es regula el programa específic de productivitat per activitat addicional fora de la jornada ordinària habitual de treball del personal mèdic i d'infermeria SAMU. [2017/4394]

(DOGV núm. 8046 de 23.05.2017) Ref. Base de dades 004402/2017




El model d'assistència sanitària urgent extrahospitalària de la Comunitat Valenciana està constituït pels serveis d'emergències sanitàries, que davall la coordinació dels centres d'informació i coordinació d'urgències (CICU) són els recursos sanitaris d'atenció a urgències, emergències i catàstrofes. El seu objectiu principal és donar resposta a aquestes necessitats de la població, les 24 hores del dia, tots els dies de l'any. Del Servei d'Emergències Sanitàries depén el Servei d'Ajuda Mèdica Urgent (SAMU), que està compost per unitats medicalitzades terrestres i aèries o altres dispositius destinats a aquest efecte amb personal especialitzat i entrenat en l'atenció a les urgències vitals i catàstrofes.

La necessitat de prestar assistència sanitària de manera permanent es tradueix de vegades en el fet que determinat personal siga requerit per a realitzar una jornada que excedeix la reglamentàriament exigible, davant de la impossibilitat de trobar personal substitut. En determinats supòsits, aquestes mateixes necessitats assistencials impedeixen que l'excés de jornada esmentat siga objecte de compensació horària. Aquests supòsits, encara que resulten excepcionals, afecten de manera més freqüent a l'assistència urgent prestada pels serveis d'emergències sanitàries, i en concret les categories de metgessa/metge SAMU i infermera/infermer SAMU. Si no es retribuïren els excessos de jornada prestats, es generaria un desequilibri entre la labor realitzada pel professional i la contraprestació salarial, i es produiria un enriquiment injust de l'Administració.

En el cas del personal estatutari, aquest tipus d'activitat addicional pot integrar-se en el complement de productivitat, que tal com estableix la Llei 55/2003, de 16 de desembre, de l'Estatut Marc del Personal Estatutari dels Serveis de Salut en l'article 43.2.c està destinat a retribuir, entre altres coses, la participació del personal en programes o activitats concretes, tal com ja succeeix en el cas, per exemple, de les activitats d'extracció i trasplantament d'òrgans i teixits, autoconcertació per a la reducció de la llista d'espera quirúrgica, detecció precoç de càncer de mama i colorectal, i altres. Amb caràcter general, es tracta d'activitats dutes a terme fora de la seua jornada ordinària i d'atenció continuada, la qual cosa justifica la necessitat d'establir unes retribucions específiques directament vinculades a la realització efectiva de les activitats previstes. L'exigència del desplegament de l'aplicació concreta mitjançant un acord del Consell es conté en l'article 32.5 de la Llei 14/2016, de 30 de desembre, de pressupostos de la Generalitat per a l'exercici 2017, el qual exigeix així mateix la prèvia existència de dotació pressupostària.



Per tot això, s'estima que aquesta necessitat de remunerar l'activitat addicional a la jornada ordinària habitual, ha de ser canalitzada per mitjà del complement de productivitat corresponent, d'acord amb les normes esmentades, creant un programa específic de productivitat amb aquesta finalitat.

Per a establir la quantia del concepte retributiu s'ha tingut en compte que es tracta de realitzar el mateix tipus d'activitat que el realitzat durant la jornada ordinària, si bé de manera addicional a aquesta.

Per tot això, amb els tràmits pertinents previs i havent sigut negociat en la Mesa Sectorial de Sanitat, a proposta de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, el Consell amb la deliberació prèvia, en la reunió de 5 de maig de 2017,



ACORDA



Primer

Aprovar el programa que figura en l'annex.



Segon

Facultar la persona titular de la conselleria amb competències en matèria de sanitat per a dictar els actes administratius necessaris per a l'execució del que disposa el present acord.

Tercer

Aquest acord tindrà efectes des de la data de la seua aprovació i mentre estiga vigent l'article 32.5 de la Llei 14/2016, de 30 de desembre, de pressupostos de la Generalitat per a l'exercici 2017, o precepte equivalent en les successives lleis de pressupostos anuals de la Generalitat.



València, 5 de maig de 2017



La consellera secretària,

MÓNICA OLTRA JARQUE





ANNEX

Programa específic de productivitat per activitat addicional fora de la jornada ordinària habitual de treball del personal mèdic i d'infermeria SAMU



Primer. Objecte i àmbit d'aplicació

L'objecte del present acord és establir i regular el programa específic de productivitat per activitat addicional fora de la jornada ordinària habitual de treball del personal estatutari de les categories metgessa/metge SAMU i infermera/infermer SAMU dels serveis d'emergències sanitàries de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.



Segon. Condicions generals del programa

1. La participació del personal en el programa tindrà caràcter voluntari, i es realitzarà addicionalment a la jornada habitual de treball.



2. El personal que participe en aquestes activitats haurà de tindre resultats adequats, almenys iguals al rendiment habitual o normal, durant la jornada laboral ordinària.

3. La participació del personal en el programa es realitzarà de forma equitativa entre els professionals voluntaris que complisquen els requisits.



Tercer. Supòsit en què pertoca l'aplicació del programa

Procedirà l'aplicació del present programa quan el personal previst en el seu àmbit d'aplicació siga requerit per necessitats del servei per a realitzar la prestació d'algun torn de treball addicional sobre els fixats en la seua jornada ordinària davant de la carència puntual de personal de la mateixa plantilla, no haja sigut possible trobar personal de substitució ni puga realitzar-se la compensació horària del torn addicional esmentat.



En cap cas procedirà l'abonament d'aquest concepte quan no haja sigut esgotada la jornada ordinària establida, bé en termes anuals, bé respecte als torns habituals en un determinat període de meritació. Amb aquesta finalitat, al final de l'exercici podrà emportar-se a efecte la liquidació corresponent.

L'assignació d'un d'aquests torns de treball addicionals es realitzarà de manera que no interferisca amb el descans després d'un torn de treball ordinari ni amb la prestació del següent.



Quart. Remuneració de l'activitat

1. La retribució per participació en aquest programa té la naturalesa de complement de productivitat a què es refereix l'article 43.2.c de la Llei 55/2003, de 16 de desembre, de l'Estatut Marc del Personal Estatutari dels Serveis de Salut.

2. La retribució a percebre pel personal que participa en aquest programa s'estableix en 22,68 euros/hora per al personal metgessa/metge SAMU i 15,22 euros/hora per al personal infermera/infermer SAMU. Les hores prestades per aquest concepte dins de la franja nocturna es computaran aplicant el mateix coeficient de bonificació del treball nocturn que l'establit per a la jornada ordinària, i es retribuirà la quantitat total d'hores resultants.

3. Aquest programa tindrà una dotació pressupostària anual màxima de 742.000 euros.

4. Les retribucions establides i la dotació pressupostària anual d'aquest programa previstes en els dos paràgrafs anteriors experimentaran en cada exercici les variacions establides amb caràcter general per a les retribucions dels empleats públics en la corresponent llei de pressupostos de la Generalitat.

5. La meritació del complement tindrà caràcter mensual, i es farà efectiva en el mes següent al de la seua realització.



Cinqué. Naturalesa del temps de treball prestat

El temps de treball prestat inclòs en el present programa tindrà el caràcter de prolongació voluntària de la jornada ordinària general establida. En conseqüència, haurà de respectar-se la duració màxima del temps de treball setmanal en el còmput que corresponga, així com s'aplicaran les regles generals de descans entre jornades de treball i les seues excepcions, tot això d'acord amb el que preveu la Directiva 2003/88/CE, de 4 de novembre, sobre ordenació del temps de treball.

Mapa web