Ficha docv

Ficha docv









DECRET 110/2017, de 28 de juliol, del Consell, pel qual es modifica l'article 4 del Decret 125/2014, de 25 de juliol, del Consell, sobre fires comercials de la Comunitat Valenciana. [2017/7218]

(DOGV núm. 8113 de 25.08.2017) Ref. Base de dades 007588/2017




PREÀMBUL



La Llei 3/2011, de 23 de març, de la Generalitat, de comerç de la Comunitat Valenciana, estableix un marc normatiu que necessita desenvolupament reglamentari en diferents matèries. En el cas concret de les fires comercials, aquest desenvolupament reglamentari es va realitzar mitjançant el Decret 125/2014 sobre fires comercials de la Comunitat Valenciana, i així adapta el marc normatiu anteriorment existent als principis de simplificació i reducció de càrregues administratives, així com en el que disposa la Directiva 2006/123/CE del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de desembre de 2006, relativa als serveis en el mercat interior, i en la Llei 17/2009, de 23 de novembre, sobre el lliure accés a les activitats de serveis i el seu exercici.

En l'article 4 de l'esmentat decret s'estableix el règim a què han d'ajustar el seu funcionament les institucions firals, com a entitats que organitzen i gestionen fires oficials, imposant-los una sèrie de restriccions que suposen un llast a la seua competitivitat en un mercat cada vegada més obert i competitiu, en què altres entitats organitzen fires i altres esdeveniments sense cap tipus de restricció.

Així, a fi de dotar de major competitivitat a les institucions firals de la Comunitat Valenciana, s'ha considerat convenient modificar el seu marc reglamentari, de manera que puguen desenvolupar totes les seues potencialitats mitjançant l'ús de qualsevol tipus de formes empresarials o partenariats publicoprivats i no es vegen en inferioritat de condicions respecte a altres entitats del sector que desenvolupen la seua activitat en altres àmbits geogràfics. D'altra banda, aquesta modificació també contempla les cada vegada més àmplies activitats de les fires mostrari actuals, presents en la pràctica totalitat dels sectors econòmics (industrials, comercials, turístics, culturals o d'oci) així com les noves modalitats de gestió i explotació d'aquestes activitats.

Aquesta disposició ha sigut consultada amb les entitats que representen interessos del sector a què la norma regularà.

Alhora, aquesta disposició està inclosa en el Pla normatiu de l'Administració de la Generalitat per a 2017.

Per tot això, de conformitat amb els articles 18.f i 28.c de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat, del Consell, a proposta del conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, el Consell, prèvia deliberació, en la reunió del 28 de juliol de 2017,





DECRETE



Article únic. Modificació del Decret 125/2014, sobre fires comercials de la Comunitat Valenciana

Es modifica l'article 4 del Decret 125/2014, sobre fires comercials de la Comunitat Valenciana, que queda redactat en els termes que s'indiquen en l'annex d'aquest decret.





DISPOSICIONS ADDICIONALS



Primera. Sol·licitud d'aprovació dels nous estatuts

Les institucions firals disposaran de tres mesos des de l'entrada en vigor d'aquest decret per a dirigir la corresponent sol·licitud d'aprovació dels seus nous estatuts a la direcció general competent en matèria de comerç acompanyada d'un nou text d'aquests en què s'hagen incorporant les adaptacions que siguen procedents.



Segona. Incidència pressupostària

L'aplicació i el desplegament d'aquest decret no podrà tindre cap incidència en la dotació dels capítols de despesa assignada en la conselleria competent en matèria de comerç i en qualsevol cas haurà de ser atesa amb els mitjans personals i materials d'aquesta conselleria.





DISPOSICIÓ FINAL



Única. Entrada en vigor

Aquest decret entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 28 de juliol de 2017



El president de la Generalitat Valenciana,

XIMO PUIG I FERRER



El conseller d'Economia Sostenible,

Sectors Productius, Comerç i Treball,

RAFAEL CLIMENT I GONZÁLEZ







ANNEX ÚNIC

Modificació de l'article 4 del Decret 125/2014, de 25 de juliol,

sobre fires comercials de la Comunitat Valenciana



Article 4. Institucions firals

1. Es consideren institucions firals aquelles entitats públiques o privades que, gaudint de personalitat jurídica pròpia i estant domiciliades en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana, tinguen per objecte principal la creació, organització i gestió de fires comercials, sense perjuí d'altres activitats com ara reunions, congressos o esdeveniments que puga realitzar en els àmbits industrial, comercial, turístic, cultural i d'oci.

2. Les institucions firals es regeixen pels seus estatuts, que tindran caràcter públic i hauran de regular tot el referent a la seua constitució, dissolució, administració i composició, així com les facultats dels seus òrgans de govern.

En l'òrgan superior de govern de la institució firal hauran tindre representació: l'Administració municipal corresponent al seu domicili social, el Consell de Cambres Oficials de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació de la Comunitat Valenciana, així com la conselleria competent en matèria de comerç.

3. Els estatuts de les institucions firals i les seues modificacions hauran de ser aprovats per la conselleria competent en matèria de comerç, que comprovarà si aquests compleixen amb allò que s'ha estipulat en aquest decret i la resta de normativa aplicable.

A aquest efecte, les institucions firals dirigiran la corresponent sol·licitud d'aprovació, acompanyada d'un exemplar dels estatuts, a la direcció general competent en matèria de comerç, la qual elevarà l'oportuna proposta a la persona titular de la Conselleria, una vegada analitzada l'adequació dels estatuts a allò que s'ha estipulat en aquest decret en relació a l'objecte social, òrgans de govern i domicili social.

El termini màxim per a emetre resolució serà de tres mesos a comptar de la data de la presentació de la sol·licitud, transcorregut el qual s'entendrà estimada, d'acord amb el que estableix l'article 24 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

4. A fi d'elaborar i publicar el calendari de fires comercials oficials, cada institució firal haurà de comunicar a la direcció general competent en matèria de comerç, abans de l'1 de novembre de cada any, la relació de fires comercials oficials que organitze, tant directament, com indirectament sota la seua supervisió, l'any següent, fent constar la seua denominació, àmbit territorial, duració, dates d'inici i finalització, nombre d'expositors i superfície que ocupen, així com l'oferta de serveis als expositors i la gamma de productes a exposar.



5. Amb caràcter excepcional, l'organització de fires comercials que no hagen sigut objecte de comunicació a la direcció general competent en matèria de comerç abans de l'1 de novembre de cada any no obstarà per a la seua consideració com a fires comercials oficials, sempre que reunisquen els requisits previstos en l'article 3 d'aquest decret i la seua realització es comunique a l'esmentada direcció general almenys amb un mes d'antelació a l'inici de la seua activitat, justificant que no van poder ser previstes amb antelació suficient per a la seua incorporació al calendari de fires comercials oficials.

6. La institució firal organitzadora d'una fira comercial oficial haurà de garantir el compliment de la normativa aplicable a aquests tipus de manifestacions, i, en especial, la relativa a la seguretat de les persones, els productes, les instal·lacions industrials i el medi ambient.



7. Sense perjuí del compliment de la normativa que se li aplique en funció de la forma jurídica que adopten, els comptes anuals de les institucions firals, juntament amb l'informe d'auditoria, es depositaran en el registre mercantil corresponent a la localitat en què la institució firal tinga la seua seu.

També amb caràcter anual, les institucions firals hauran de presentar a la direcció general competent en matèria de comerç una memòria de cadascun dels certàmens organitzats en les seues instal·lacions, i es distingiran entre els organitzats directament, i indirectament davall la seua supervisió. Aquestes memòries contindran, com a mínim, informació referida als aspectes següents: nombre de visitants, impacte econòmic, superfície ocupada, nombre d'empreses participants, característiques del certamen i impacte social.

Mapa web