Ficha docv

Ficha docv









ORDRE 38/2018, de 20 de novembre, de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, per la qual s'estableixen les condicions, requisits i procediment per al reconeixement de cursos d'entrenadora o entrenador de pilota valenciana i s'aprova el seu pla formatiu. [2018/10876]

(DOGV núm. 8432 de 27.11.2018) Ref. Base de dades 010695/2018


  • Anàlisi documental

    Texto
    texto texto
    Origen de disposició: Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport
    Grup temàtic: Legislació
    Matèries: Esport
    Descriptors:
      Temàtics: esport, educació física, espectacle esportiu, organització esportiva



Índex

Preàmbul

Article 1. Objecte

Article 2. Entitats que podran promoure cursos d'entrenadora o entrenador

Article 3. Estructura, objectius i oferta de cursos

Article 4. Càrrega lectiva

Article 5. Requisits generals d'accés

Article 6. Requisits d'accés de caràcter específic

Article 7. Accés de persones amb discapacitat

Article 8. Període de pràctiques

Article 9. Convalidació d'àrees del bloc comú

Article 10. Requisits de professorat

Article 11. Formació a distància i semipresencial

Article 12. Convocatòria i publicitat dels cursos d'entrenadora o d'entrenador

Article 13. Avaluació

Article 14. Registre i custòdia dels documents de l'avaluació

Article 15. Reconeixement de curs i de diplomes

Article 16. Procediment d'inici dels cursos que organitze la Federació de Pilota Valenciana de la Comunitat Valenciana

Article 17. Control i seguiment del curs i dels requisits generals i de caràcter específic

Article 18. Incompliment de les condicions establides

Disposició addicional primera. Autorització a l'Escola de l'Esport per a impartir el bloc comú

Disposició addicional segona. Reconeixement de formacions anteriors de pilota valenciana

Disposició addicional tercera. Delegació i desenvolupament

Disposició addicional quarta. Incidència pressupostària

Disposició final única. Entrada en vigor

Annex I. Bloc comú. Estructura i distribució de càrrega lectiva

Annex II. Bloc específic. Pla formatiu de pilota valenciana

Annex III. Àrees del bloc específic que poden ser impartides a distància íntegrament o de forma presencial





Preàmbul



La Llei 2/2011, de 22 de març, de la Generalitat, de l'esport i l'activitat física de la Comunitat Valenciana, estableix en el seu article 3.5 que una de les línies generals d'actuació de la Generalitat és protegir i difondre els esports i jocs autòctons, dins i fora de la Comunitat Valenciana com una manera de promocionar i mantindre les tradicions esportives valencianes.

La Generalitat té entre les seues línies generals d'actuació la defensa i suport als esports autòctons i jocs tradicionals, segons estableix el seu article 45. D'altra banda, en l'article 46 la Generalitat donarà suport i tutelarà la pilota valenciana col·laborant per a això amb la federació esportiva, garantint així mateix el seu coneixement i pràctica.

També la Llei 2/2011, de 22 de març, estableix entre les funcions de l'Escola de l'Esport la d'organitzar, en col·laboració amb les federacions esportives de la Comunitat Valenciana, cursos d'entrenadors i cursos d'actualització i formació contínua.

La Federació de Pilota Valenciana de la Comunitat Valenciana té com a finalitat la promoció, la tutela, l'organització i el control de les modalitats i especialitats esportives de pilota valenciana adscrites a la Comunitat Valenciana.

L'Estatut d'Autonomia li confereix en el seu article 49.1. 28a a la Generalitat competències exclusives en matèria d'esports, i el Decret 186/2017, de 24 de novembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, estableix que aquesta conselleria és el departament del Consell al qual correspon exercir les competències en matèria d'esport.



Per a garantir l'adequada difusió de la pilota valenciana es requereixen entrenadores i entrenadors qualificats, coneixedors de les característiques d'aquest esport, i amb capacitat per a promoure la seua pràctica en condicions i mitjançant sistemes d'aprenentatge i entrenament adequats que garantisquen la salut i la seguretat dels esportistes en la seua pràctica.

Es considera que la normativa actual en matèria de formació d'entrenadores o entrenadors, i mentre no existisca una titulació acadèmica que puga crear i regular des de les administracions competents en matèria d'educació, requereix una adaptació específica a la pilota valenciana, a les seues especials característiques pel seu abast normatiu, àmbit territorial i singularitat en la seua pràctica.

Per tot el que s'ha exposat, es procedeix a establir les condicions, requisits i continguts dels cursos d'entrenadora o d'entrenador de pilota valenciana, que es desenvolupen en la Comunitat Valenciana, i en virtut del Decret 186/2017, de 24 de novembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, i vistos els informes preceptius i el resultat del tràmit d'audiència,





ORDENE



Article 1. Objecte

La present ordre té per objecte establir les condicions, requisits i procediment per al desenvolupament i reconeixement esportiu oficial en la Comunitat Valenciana de cursos d'entrenadora o entrenador de pilota valenciana i aprovar el seu pla formatiu que es recull en els annexos de la present ordre, sense que supose reconeixement a escala acadèmica.





Article 2. Entitats que podran promoure cursos d'entrenadora o entrenador

Els cursos d'entrenadora o entrenador de pilota valenciana podran estar promoguts per:

1. L'Escola de l'Esport de la Generalitat, o si escau per la conselleria amb competències en matèria d'esport.

2. La Federació de Pilota Valenciana. L'alumnat dels cursos d'entrenadora o entrenador organitzats per la Federació de Pilota Valenciana realitzaran el bloc comú que organitza i desenvolupa l'Escola de l'Esport. La resta del curs el podrà organitzar la mateixa federació adaptat a les condicions, requisits i procediment establits en la present ordre.





Article 3. Estructura, objectius i oferta de cursos

1. Els cursos d'entrenadora o entrenador de pilota valenciana s'estructuraran en dos nivells: nivell I i nivell II, corresponent la menor qualificació al primer nivell.

2. Cadascun dels nivells estarà organitzat en un bloc comú, un bloc específic i un període de pràctiques. A més podran comptar, si escau, amb una prova d'accés específica.

3. Les àrees dels blocs en cadascun dels seus nivells que es determinen podran impartir-se mitjançant formació presencial, semipresencial o a distància. L'assistència a les sessions presencials serà d'obligada assistència per a l'alumnat.

4. Els cursos tindran per objecte proporcionar en cada nivell les competències següents:

a) En el nivell I: promocionar, fomentar i realitzar la iniciació bàsica en pilota valenciana, i acompanyar i tutelar esportistes durant la seua participació en activitats i competicions pròpies de l'esport escolar o federat conforme a la normativa que regula aquestes activitats.

b) En el nivell II: adaptar, dirigir i dinamitzar l'entrenament bàsic i el perfeccionament tècnic en l'etapa de tecnificació esportiva; organitzar, acompanyar i tutelar esportistes durant la seua participació en activitats, competicions i esdeveniments pròpies d'aquest nivell; gestionar els recursos materials necessaris i organitzar activitats, competicions i esdeveniments del nivell d'iniciació esportiva.

5. El nombre de places que s'oferisquen per curs serà d'un màxim de 30 participants.

6. El bloc comú dels cursos d'entrenadora o entrenador de pilota valenciana estarà organitzat per l'Escola de l'Esport. La durada mínima i continguts seran els establits en l'annex I.

El bloc comú dels cursos d'entrenadora o entrenador de pilota valenciana tindran la durada mínima i continguts que s'estableixen en l'annex 1, i estaran sotmesos al mateix règim de taxes públiques aprovat per a la resta de modalitats esportives, segons la càrrega lectiva que corresponga al seu nivell.

7. El bloc específic de cada nivell, la seua durada mínima i continguts el compondran aquelles àrees relacionades amb els aspectes específics de la pilota valenciana i es desenvolupen en l'annex II d'aquesta ordre.



Article 4. Càrrega lectiva

La durada mínima del bloc comú, bloc específic i període de pràctiques serà el següent:

1. En el nivell I, 60 hores el bloc comú, 75 el bloc específic i 150 hores el període de pràctiques (285 hores).

2. En el nivell II, 160 hores el bloc comú, 180 el bloc específic i 200 hores el període de pràctiques (540 hores).



Article 5. Requisits generals d'accés

Per a accedir als cursos d'entrenadora o entrenador de pilota valenciana a què es refereix aquesta ordre serà necessari acreditar els requisits generals que s'enumeren a continuació:

1. Per a accedir al nivell I, estar en possessió del títol de graduat en Educació Secundària Obligatòria o titulació equivalent.

2. Per a accedir al nivell II, haver superat el nivell I del curs d'entrenadora o entrenador.

3. No obstant el que es disposa en l'apartat 1, serà possible accedir al curs sense complir el requisit de titulació de graduat en Educació Secundària Obligatòria establit sempre que la persona aspirant acredite la superació de la prova d'obtenció del graduat en ESO o de la prova d'accés als ensenyaments de règim especial que condueix a la titulació oficial de tècnic esportiu i a la formació esportiva de nivell I o la prova d'accés als cicles formatius de formació professional de grau mitjà.





Article 6. Requisits d'accés de caràcter específic

1. Per a l'accés als cursos d'entrenadora o entrenador de pilota valenciana de nivell I, a més dels requisits generals d'accés, s'ha d'acreditar haver tingut, almenys, dues temporades completes llicència federativa com a jugador o jugadora en alguna de les modalitats esportives de pilota valenciana amb anterioritat a la celebració del curs.



2. El mèrit esportiu ha d'estar acreditat per la Federació de Pilota Valenciana de la Comunitat Valenciana.



Article 7. Accés de persones amb discapacitat

Les persones amb discapacitat accediran als cursos d'entrenadora o entrenador en igualtat de condicions amb la resta de l'alumnat; serà obligació de la Federació de Pilota Valenciana en la formació que organitze dur a terme les mesures necessàries perquè aquest accés no comporte restriccions injustificades contràries al principi d'igualtat d'oportunitats.



Article 8. Període de pràctiques

1. El període de pràctiques tindrà les següents finalitats:

a) Completar l'adquisició de competències professionals i esportives pròpies de cada nivell.

b) Avaluar els aspectes més rellevants de la professionalitat assolida per l'alumnat en l'entitat esportiva i acreditar els aspectes requerits en l'acompliment de les funcions pròpies d'entrenadora o entrenador esportiu.

2. El període de pràctiques s'iniciarà quan l'alumnat haja superat la totalitat de les àrees del bloc específic i es trobe matriculat en el bloc comú del mateix nivell.

3. El període de pràctiques es durà a terme en els clubs, escoles, entitats o associacions esportives legalment constituïdes i inscrites en el Registre d'Entitats Esportives de la Comunitat Valenciana i que figuren com donats d'alta en la Federació de Pilota Valenciana de la Comunitat Valenciana.

En el cas de l'alumnat amb discapacitat s'adoptaran les mesures necessàries per a la realització de pràctiques en entorns accessibles.

4. El període de pràctiques serà supervisat per un tutor o tutora de pràctiques, que serà designat de comú acord entre la federació i el club, escola, entitat o associació esportiva en què es desenvolupen.

El tutor o tutora disposarà, almenys, d'un nivell de formació federativa superior a la de l'alumnat que ha de ser tutelat. Quan no existisca aquesta possibilitat, podran nomenar-se esportistes que acrediten experiència en l'àmbit laboral o esportiu reconegut per la Federació de Pilota Valenciana de la Comunitat Valenciana.



Article 9. Convalidació d'àrees del bloc comú

1. L'alumnat que acredite la superació de determinats estudis universitaris o de Formació Professional i estiga en possessió de determinats títols oficials en l'àmbit de l'activitat física i de l'esport podrà convalidar aquelles àrees del bloc comú que s'enumeren a continuació:



2. Igualment es convalidarà el bloc comú de nivell I o de nivell II en tots aquells casos en els quals l'alumnat acredite:

a) Estar en possessió d'un títol de tècnic esportiu o tècnic esportiu superior d'una altra modalitat esportiva.

b) La superació del bloc comú d'un curs d'entrenador de període transitori d'una altra modalitat esportiva d'aquest mateix nivell. Aquesta acreditació haurà d'anar diligenciada per l'organisme autonòmic competent en matèria de formació esportiva.



Article 10. Requisits del professorat

1. Les àrees del bloc comú de cada nivell seran impartides pels qui estiguen en possessió d'un títol oficial de grau universitari o graduat d'educació superior o declarats equivalents a l'efecte de docència, les titulacions dels quals estiguen relacionades amb l'àrea a impartir.

2. Les àrees del bloc específic de cada nivell seran impartides per:

a) Els qui estiguen en possessió d'un títol oficial de grau universitari o graduat d'educació superior o declarats equivalents a l'efecte de docència, les titulacions dels quals estiguen relacionades amb l'àrea a impartir.

b) Entrenadors o entrenadores de la màxima formació federativa o, si no és possible, persones expertes que acrediten experiència en l'àmbit laboral o esportiu proposades per la federació esportiva amb el vistiplau de la direcció general competent en matèria esportiva.



Article 11. Formació a distància i semipresencial

1. A l'efecte del que s'estableix en aquesta ordre per al bloc específic, s'entén com:

a) Ensenyament a distància, aquell que és cursat mitjançant la docència en línia que possibilite la interacció entre l'alumnat i el professorat situats en diferents llocs.

b) Ensenyament semipresencial, aquell que és cursat mitjançant la combinació de sessions presencials d'obligada assistència per a l'alumnat, i sessions de docència en línia, que en cap cas podrà superar el 50 % de la càrrega horària total de l'àrea.

2. La formació en línia necessita els següents mitjans: aula virtual per a la formació i materials didàctics especialment dissenyats per a aquest fi.

3. L'aula virtual d'aprenentatge permetrà com a mínim:

– La comunicació entre alumnat i professorat, i viceversa.

– El treball col·laboratiu entre l'alumnat.

– L'enviament i avaluació de tasques i activitats.

– El seguiment de l'activitat de l'alumnat participant.

– La utilització d'eines d'autocorrecció d'activitats interactives.



– L'ús d'instruments d'avaluació de l'alumnat.

4. Els materials didàctics utilitzats en la formació en línia, incorporaran, almenys, algun dels següents elements: elements multimèdia i ús de recursos en internet; activitats interactives i d'autoavaluació; estructura i formats adaptats al seu ús en format electrònic.



5. La formació en línia necessita professorat encarregat de mantindre la interacció contínua amb l'alumnat mitjançant tutories per via telemàtica o presencials, o ambdues, establides en un calendari específic per a cadascuna de les àrees que s'imparteixen mitjançant formació a distància o formació semipresencial.

6. Tant en la formació a distància com en la formació semipresencial es combinarà l'avaluació contínua i formativa amb la realització d'activitats d'avaluació necessàriament presencials.

7. L'aula virtual estarà oberta a l'alumne el temps necessari per a completar les activitats formatives i de recuperació, l'avaluació i el procediment de reclamació d'exàmens.

8. L'accés l'aula en cap cas serà inferior al nombre de dies que resulte de dividir el nombre d'hores de l'àrea, dedicats a la formació en línia, entre dues. En qualsevol cas, també estarà oberta durant el període entre les convocatòries ordinària i extraordinària d'exàmens.



9. Les àrees del bloc específic susceptibles de ser impartides íntegrament a distància o de manera semipresencial seran les reflectides en l'annex II.

10. L'avaluació final per a les àrees impartides a distància íntegrament exigirà la superació de proves presencials.



Article 12. Convocatòria i publicitat dels cursos d'entrenadora o entrenador

1. Les convocatòries hauran de fer-se públiques i detallaran, a més de totes aquelles dades que la federació estime procedents, els terminis d'inscripció i matriculació, el nombre de places, els criteris de selecció de les persones aspirants, el preu total que ha d'abonar l'alumnat i el pla de formació amb especificació de la càrrega lectiva. Si escau, es detallaran, a més, tots aquells conceptes que comporten per a l'alumnat costos addicionals.

2. La federació haurà d'incloure en lloc preferent i visible de la convocatòria dels cursos informació sobre el caràcter condicional del reconeixement del curs, dependent del compliment dels requisits establits en la present ordre, així com de la responsabilitat que assumeix per l'incompliment d'aquestes. Igual que, aquesta informació s'haurà d'aportar per escrit a les persones participants al començament del curs.





Article 13. Avaluació

1. Avaluació dels requisits d'accés de caràcter específic: es qualificarà en el seu conjunt com a apte o no apte.

2. Avaluació de les àrees del bloc comú i bloc específic: l'alumnat serà avaluat i qualificat en cada àrea i el resultat de l'avaluació s'expressarà en l'acta final mitjançant la corresponent qualificació que seguirà el model de l'escala numèrica, d'1 a 10 punts, sense decimals. Tindran la consideració d'aprovades les qualificacions iguals o superiors a 5 punts, i de no aprovades les restants.

La superació d'un nivell requerirà l'avaluació positiva de totes i cada una de les àrees que formen part dels blocs comú i específic respectivament, així com del corresponent període de pràctiques.

3. Avaluació del període de pràctiques: es qualificarà, en el seu conjunt, com a apte o no apte.

4. Els cursos tindran necessàriament dues convocatòries d'examen, una ordinària, que tindrà lloc després de finalitzar el període lectiu i una altra que tindrà caràcter extraordinari i que se celebrarà dins d'un termini no inferior a 15 dies ni superior a dos mesos comptats des de la data de la prova ordinària. En la convocatòria extraordinària només podrà prendre part l'alumnat que no haja superat l'àrea en la convocatòria ordinària.

La superació del curs requerirà la superació de totes i cadascuna de les àrees que componen cadascun dels blocs formatius.



Article 14. Registre i custòdia dels documents de l'avaluació

1. Als efectes previstos en la present ordre, tenen la consideració de documents de registre de l'avaluació:

a) L'acta d'avaluació dels requisits de caràcter específic: recollirà la qualificació final aconseguida per l'alumnat després de l'acreditació del mèrit esportiu, i contindrà, relacionats en ordre alfabètic els cognoms, el nom i el número de document identificatiu corresponent de la totalitat de l'alumnat. L'acta es tancarà amb la data d'emissió, i quedarà signada pel secretari o la secretària de la Federació de Pilota Valenciana de la Comunitat Valenciana.

b) Les actes finals de les convocatòries ordinària i extraordinària.

c) Certificat del bloc comú.

d) El certificat del període de pràctiques.

e) Expedient de l'alumne o l'alumna.

2. Tots els documents de registre de l'avaluació hauran de mencionar en lloc preferent:

a) La present ordre, que regula el pla formatiu per al reconeixement dels cursos.

b) La data d'entrada en el registre oficial de la declaració responsable del curs sol·licitat.

3. Les actes finals de la convocatòria ordinària i extraordinària recolliran les qualificacions finals aconseguides per l'alumnat en cadascuna de les convocatòries i àrees, tant en el bloc comú com en el bloc específic, de manera que hi haurà una acta final per a la convocatòria ordinària i una altra acta final, si és necessari, per a la convocatòria extraordinària. En cada acta figurarà la totalitat de l'alumnat amb dret a prendre part en la convocatòria, en relació ordenada alfabèticament segons cognoms i nom, amb expressió del número del document identificatiu de cadascun d'ells.

Cada pàgina es tancarà amb la data d'expedició d'aquesta, la signatura de la totalitat del professorat que ha impartit cadascuna de les àrees i el segell de la Federació de Pilota Valenciana de la Comunitat Valenciana.

Les actes finals de la convocatòria ordinària i extraordinària hauran de presentar-se en un termini màxim de 2 mesos, a partir de la data de celebració d'aquestes.

4. La realització i superació del període de pràctiques s'acreditarà amb el certificat de pràctiques.

El certificat serà expedit pels clubs, escoles, entitats o associacions esportives on s'haja realitzat el període de pràctiques, i signat pel tutor o tutora i amb el vistiplau de la Federació de Pilota Valenciana de la Comunitat Valenciana.

La presentació del certificat de pràctiques es durà a terme durant un període màxim de 12 mesos, a partir de la publicació de les notes de les àrees del bloc específic.

5. La Federació de Pilota Valenciana de la Comunitat Valenciana custodiarà els originals de la totalitat dels documents de registre de l'avaluació corresponents a cada curs realitzat, almenys durant un any després de la signatura de les actes finals del curs, per a la seua possible revisió per part de l'Administració esportiva.

La direcció general amb competències en matèria esportiva custodiarà els originals de la totalitat dels documents de registre de l'avaluació del bloc comú i les còpies compulsades dels documents de registre de l'avaluació del bloc específic i certificats de pràctiques.





Article 15. Reconeixement de curs i de diplomes

1. En finalitzar un curs la Federació de Pilota Valenciana de la Comunitat Valenciana estendrà una certificació individualitzada d'entrenadora o entrenador de nivell I o de nivell II a l'alumnat que haja superat la totalitat del curs. Aquesta certificació acreditarà la superació de la formació realitzada i el diploma al qual dóna lloc, sense que revista validesa a efectes acadèmics.

2. En l'anvers de l'acreditació, figuraran:

a) La Federació de Pilota Valenciana de la Comunitat Valenciana com a entitat que expedeix el diploma.

b) El nom i cognoms, data de naixement, número de document identificatiu corresponent, lloc de naixement i signatura de la persona interessada.

c) El nom i el nivell de l'acreditació que s'obté.

d) El logotip, el segell de la Federació de Pilota Valenciana de la Comunitat Valenciana, la signatura del seu representant i les dades de registre de diploma en la federació.

e) Data d'expedició del diploma.

3. En el revers de l'acreditació, per la seua banda, figuraran:

a) Referència a la present ordre que aprova el pla formatiu.

b) La diligència de la direcció general amb competències en matèria esportiva, amb les seues corresponents referències a les dades registrals, signatures i segell que acreditarà el reconeixement oficial del diploma.

c) Referència a la data de presentació de la declaració responsable per la Federació de Pilota Valenciana de la Comunitat Valenciana per a la sol·licitud del curs.

4. La direcció general amb competències en matèria esportiva, realitzades les actuacions de control i seguiment previstes en l'article 17, dictarà la resolució de reconeixement del curs realitzat i efectuarà la corresponent diligència dels diplomes i certificats tal com estableix l'apartat anterior.



Article 16. Procediment d'inici dels cursos que organitze la Federació de Pilota Valenciana de la Comunitat Valenciana

La Federació de Pilota Valenciana de la Comunitat Valenciana haurà de presentar en la direcció general amb competències en matèria esportiva la següent documentació:

1. Declaració responsable que el curs que desenvoluparà es troba adaptat a la present ordre, el seu professorat i l'alumnat reuneixen els requisits establits i compta amb les assegurances legalment establides per a exercir les seues funcions.

Es presentarà amb una antelació mínima d'un mes d'acord amb la data prevista d'inici del curs segons el calendari presentat i anirà dirigida a la direcció general amb competències en matèria esportiva de la Generalitat i estarà signada per la persona que presidisca la federació, o persona representant autoritzada.

2. En la declaració responsable hauran de constar, entre altres, els següents apartats:

a) Que compleix els requisits establits en aquesta ordre per a accedir a la diligència dels diplomes de l'alumnat assistent al curs, i es compromet a mantindre el seu compliment durant el període de realització del curs.

b) Que la informació que apareix en la convocatòria del curs compleix els requisits establits en aquesta ordre.

c) Que posseeix un règim de seguretat contractat, que compta amb la cobertura de les assegurances legalment establides per a exercir les seues funcions.

d) Que la titulació acadèmica o esportiva del professorat tutor del període de pràctiques i del professorat del bloc específic s'ajusta al que es preveu en els articles 8 i 10 respectivament de la present ordre.

e) Que compta amb clubs, escoles, entitats o associacions esportives per a la realització del període de pràctiques de l'alumnat.

f) Que posseeix els documents originals o fotocòpies compulsades següents: número d'identificació fiscal de la Federació; títol de propietat, autorització, conveni o contracte per a l'ús de les instal·lacions on haja de realitzar-se el curs; dades personals del professorat amb la seua respectiva titulació i àrea que impartirà, i la cobertura de les assegurances legalment establides per a exercir les seues funcions.

g) Que es compromet a mantindre el compliment de la normativa, a conservar la documentació que siga aplicable i a adaptar-se a les modificacions legals que puguen produir-se, durant el desenvolupament del curs, així com a la seua presentació a la direcció general amb competències en matèria esportiva de la Generalitat.

h) Que es compromet a informar adequadament l'alumnat sobre el caràcter condicional del reconeixement del curs al qual es refereix la disposició 12.2.

3. Juntament amb la declaració responsable s'aportarà la següent informació:

a) Any en què es desenvoluparà el curs.

b) Nivell del curs.

c) Règim d'ensenyament utilitzat en cada àrea.

d) Calendari i horaris del curs.

e) Nombre de places que es convoquen.

f) Distribució del professorat per àrees.

g) Calendari i horari de les proves ordinària i extraordinària d'avaluació, incloses les de les àrees d'ensenyament semipresencial i a distància.

h) Nom i número del document identificatiu corresponent, del director o directora del curs.

i) Nom i titularitat de l'entitat i/o de les instal·lacions que s'utilitzaran, expressant els seus espais i dimensions, així com el règim d'ús, lloguer o mitjançant conveni.

j) Relació del professorat i la seua titulació.

k) En el cas que alguna de les àrees utilitze la formació en línia, s'haurà d'aportar la direcció de l'aula virtual i clau d'accés total a aquesta i als materials didàctics així com l'estructura i periodització dels continguts.

l) Convocatòria del curs i informació que es facilitarà en la seua difusió.

4. La direcció general amb competències en matèria esportiva de la Generalitat a l'efecte de facilitar la seua elaboració i recollida de dades podrà facilitar un model de declaració responsable i projecte de curs.





Article 17. Control i seguiment del curs i dels requisits generals i de caràcter específic

La direcció general amb competències en matèria esportiva de la Generalitat establirà les mesures necessàries per a:

1. Determinar la veracitat del que s'exposa en la declaració responsable.

2. Efectuar el control, seguiment i inspecció dels requisits d'accés, tant generals com de caràcter específic, del bloc específic i del període de pràctiques del curs.

Tot això a fi de comprovar que es desenvolupa conforme a les condicions declarades.

3. Qualsevol modificació que afecte les condicions declarades respecte al curs haurà de ser prèviament comunicada per la federació a l'òrgan al qual s'haja dirigit la declaració responsable.



Article 18. Incompliment de les condicions establides

La inexactitud, falsedat o omissió, de caràcter essencial, en qualsevol dada, manifestació o document que s'adjunte o incorpore a la declaració responsable, o la no-presentació davant l'administració esportiva competent de la declaració responsable, determinarà mitjançant resolució la impossibilitat de continuar amb l'exercici del dret al reconeixement del curs per part de l'administració esportiva competent o a continuar amb el desenvolupament d'aquest des del moment en què es tinga constància d'aquests fets, sense perjudici de les responsabilitats penals, civils o administratives que pertoquen.





DISPOSICIONS ADDICIONALS



Primera. Autorització a l'Escola de l'Esport per a impartir el bloc comú

S'autoritza l'Escola de l'Esport a impartir per a la modalitat de pilota valenciana el bloc comú de nivell 1 i de nivell 2 que tindran les mateixes característiques que les establides per a la resta de modalitats esportives, encara que sense efectes acadèmics.



Segona. Reconeixement de formacions anteriors de pilota valenciana

Els cursos organitzats per la Federació de Pilota Valenciana de la Comunitat Valenciana amb la col·laboració de l'Escola de l'Esport que hagen sigut organitzats amb anterioritat a la publicació d'aquesta ordre, així com els diplomes expedits per la realització d'aquests, seran equivalents als regulats en la present norma.



Any Curs Codi Registre

2010 Entrenador de Pilota Valenciana nivell 1 TR/A/PILOT/1/2010-22

2011 Entrenador de Pilota Valenciana nivell 1 TR/A/PILOT/1/2011-57

2013 Entrenador de Pilota Valenciana nivell 1 TR/A/PILOT/1/2013-44





Tercera. Delegació i desenvolupament

Es delega en la persona titular de la direcció general amb competència en matèria d'esport la facultat per a autoritzar el desenvolupament dels cursos als quals es refereix la present normativa, així com a adoptar les mesures oportunes per al seu compliment i aplicació, així com per a resoldre totes les incidències que es plantegen en la seua interpretació i execució.



Quarta. Incidència pressupostària

La implantació i el desenvolupament d'aquesta ordre no podrà tindre cap incidència en la dotació dels capítols de despesa assignats a la conselleria competent en matèria d'esport i, en tot cas, haurà de ser atesa amb els seus mitjans personals i materials.





DISPOSICIÓ FINAL



Única. Entrada en vigor

La present ordre entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 20 de novembre de 2018



El conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport,

VICENT MARZÀ IBÁÑEZ







ANNEX I

BLOC COMÚ. Estructura i distribució de càrrega lectiva



NIVELL 1



ÀREES DEL BLOC COMÚ CÀRREGA LECTIVA EN HORES

Bases del comportament esportiu 20

Primers auxilis 30

Activitat física adaptada i discapacitat 5

Organització esportiva 5

Càrrega horària del bloc comú 60



NIVELL 2

ÀREES DEL BLOC COMÚ CÀRREGA LECTIVA EN HORES

Bases de l'aprenentatge esportiu 45

Bases de l'entrenament esportiu 65

Esport adaptat i discapacitat 20

Organització i legislació esportiva 20

Gènere i Esport 10

Càrrega horària del bloc comú 160









ANNEX II

BLOC ESPECÍFIC: Pla formatiu de pilota valenciana



Nivell I – Àrees del bloc específic Hores

Àrea: Història i sociologia 3

Àrea: Metodologia i didàctica 23

Àrea: Reglaments i iniciació tecnicotàctica en les diferents modalitats 25

Àrea: Seguretat i higiene 3

Àrea: Condició física 12

Àrea: Desenvolupament professional 9

Càrrega horària del bloc específic 75







Nivell II – Àrees del bloc específic Hores

Àrea: Història, sociologia i psicologia 4

Àrea: Metodologia i didàctica 26

Àrea: Reglaments i desenvolupament tecnicotàctica en les diferents modalitats 80

Àrea: Seguretat i higiene 15

Àrea: Condició física 35

Àrea: Desenvolupament professional 20

Càrrega horària del bloc específic 180







Mapa web