Ficha docv

Ficha docv









RESOLUCIÓ de 20 de novembre de 2018, del director general de Medi Natural i Avaluació Ambiental, pel qual s'actualitza l'annex de l'Ordre d'11 de juny de 2009, de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge, per la qual s'aproven directrius extraordinàries per a l'aprofitament, gestió i control del conill de muntanya a la Comunitat Valenciana, relatiu al llistat de termes municipals afectats per sobrepoblació de conill de muntanya. [2018/11200]

(DOGV núm. 8437 de 04.12.2018) Ref. Base de dades 010983/2018






En els últims anys s'han detectat a algunes zones de la Comunitat Valenciana danys notables en cultius agrícoles com a conseqüència del considerable augment de les poblacions de conill de muntanya (Oryctolagus cuniculus). Per això, la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha treballat intensament a fi de mitigar aquests danys i controlar les poblacions de conill fins a portar-les a nivells acceptables.

L'11 de juny de 2009, la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge, va aprovar l'Ordre per la qual s'aproven directrius extraordinàries per a l'aprofitament, gestió i control del conill de muntanya a la Comunitat Valenciana (DOGV 6041, 23.06.2009). En el seu annex es recollien les zones i cultius afectats per sobrepoblació de l'espècie.

Durant el temps transcorregut des de la publicació d'aquesta ordre s'han identificat noves àrees i territoris de la Comunitat Valenciana amb presència de danys significatius en cultius, produïts pel conill de muntanya; o en els quals existeixen factors de risc elevats perquè aquesta situació aparega. Cal considerar que la dinàmica de la població és canviant, i que per tant, sorgeixen noves zones amb sobrepoblació i desapareixen unes altres, sent necessària, en conseqüència, una actualització periòdica d'aquesta delimitació. Així, a partir de la informació disponible en el Servei de Caça i Pesca i la remesa per ajuntaments, organitzacions professionals agràries, asseguradores, titulars cinegètics i altres administracions, s'han realitzat prospeccions per a identificar aquestes àrees en les quals conflueixen diversos factors de risc per a l'aparició de la problemàtica. A partir d'aquests treballs, es considera oportú actualitzar els termes municipals afectats per la sobrepoblació.



Vista la Llei 13/2004, de 27 de desembre, de Caça de la Comunitat Valenciana.

Vista l'Ordre d'11 de juny de 2009, de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge, per la qual s'aproven directrius extraordinàries per a l'aprofitament, gestió i control del conill de muntanya a la Comunitat Valenciana, i en particular, el que es disposa en la seua disposició addicional primera, d'acord amb la proposta de la Direcció General d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, i en virtut de les competències que té atribuïdes aquesta Direcció General pel Decret 80/2016, d'1 de juliol, del Consell, de modificació del Decret 158/2015, de 18 de setembre pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, resolc:



Primer

Actualitzar l'annex de l'Ordre d'11 de juny de 2009, de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge, per la qual s'aproven directrius extraordinàries per a l'aprofitament, gestió i control del conill de muntanya en la Comunitat Valenciana, en el qual s'assenyalen els municipis afectats per sobrepoblació, i el text refós dels quals es recull en l'annex d'aquesta resolució. S'hi indica també en aquest els municipis que s'incorporen mitjançant aquesta resolució.



Segon

La present resolució entrarà en vigor el dia de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



Contra la present resolució, que no posa fi a la via administrativa, podrà presentar-se recurs d'alçada davant del secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic en el termini d'un mes des de l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, d'acord amb el que es disposa en els articles 121 i 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.



València, 20 de novembre de 2018.– El director general de Medi Natural i Avaluació Ambiental: Antoni Marzo Pastor.







ANNEX



1. Municipis afectats per sobrepoblació de conill de muntanya.

El llistat inclou 178 termes, que suposen una superfície de 890.328 hectàrees.



A la província d'Alacant (73):

– Comarca del Baix Segura (18): Albatera, Algorfa, Almoradí, Benejúzar, Benferri, Bigastro, Callosa de Segura, Catral, Guardamar del Segura, Dolores, Jacarilla, Los Montesinos, Orihuela, Pilar de la Horadada, Rojales, San Isidro, San Miguel de Salinas i Torrevieja.

– Comarca del Baix Vinalopó (3): Crevillent, Elx i Santa Pola.

– Comarca del Comtat (16): Agres, Alcocer de Planes, Alfafara, Almudaina, Benasau, Beniarrés, Benilloba, Benillup, Benimarfull, Cocentaina, Gaianes, Gorga, Millena, Muro de Alcoy, Planes i Quatretondeta.

– Comarca del Vinalopó Mitjà (8): Aspe, Elda, el Fondó de les Neus, Hondón de los Frailes, Monforte del Cid, Monòver, Novelda i el Pinós.

– Comarca de la Marina Alta (13): Benimeli, Benissa, el Poble Nou de Benitatxell, Dénia, Gata de Gorgos, Llíber, Murla, Pedreguer, el Ràfol d'Almúnia, Sanet y Negrals, Senija, Teulada i Xàbia.

– Comarca de la Marina Baixa (4): Callosa d'en Sarrià, la Nucia, Relleu i la Vila Joiosa.

– Comarca de l'Alacantí (4): Alacant, Agost, el Campello, Mutxamel i Jijona.

– Comarca de l'Alcoià (2): Banyeres de Mariola i Penàguila.

– Comarca de l'Alt Vinalopó (5): Beneixama, Biar, el Camp de Mirra, Cañada i Villena.



A la província de Castelló (18):

– Comarca del Baix Maestrat (6): Benicarló, Rossell, San Rafael del Río, Sant Jordi, Traiguera i Vinaròs.

– Comarca de la Plana Alta (8): Benlloch, Cabanes, la Pobla Tornesa, la Torre d'en Doménec, Torreblanca, Vall d'Alba, Vilafamés i Vilanova d'Alcolea.

– Comarca de la Plana Baixa (4): Almenara, la Llosa, la Vall d'Uixó i Moncofa.



A la província de València (87):

– Comarca del Camp de Morvedre (7): Alfara de la Baronia, Algímia d'Alfara, Benavites, Faura, Gilet, Quart de les Valls, Quartell, Sagunt i Torres Torres.

– Comarca del Camp de Túria (6): Bétera, Llíria, la Pobla de Vallbona, Marines, Riba-roja de Túria i Vilamarxant.

– Comarca de la Costera (10): Barxeta, Cerdà, Estubeny, el Genovés, la Font de la Figuera, la Granja de la Costera, l'Alcúdia de Crespins, Llanera de Ranes, la Llosa de Ranes, Montesa, Rotglà i Corberà, Vallada i Xàtiva.

– Comarca de la Foia de Bunyol (4): Alborache, Cheste, Chiva i Godelleta.

– Comarca de la Plana d'Utiel-Requena (7): Camporrobles, Caudete de las Fuentes, Fuenterrobles, Requena, Utiel, Venta del Moro i Villargordo del Cabriel.

– Comarca de la Ribera Alta (4): Alberic, Alfarp, Algemesí, Benifaió, Montroi, Real i Turís.

– Comarca de la Vall d'Albaida (32): Agullent, Aielo de Malferit, Aielo de Rugat, Albaida, Alfarrasí, Atzeneta d'Albaida, Bèlgida, Bellús, Beniatjar, Benicolet, Benigànim, Benissoda, Benissuera, Bocairent, Bufali, Carrícola, Castelló de Rugat, Fontanars dels Alforins, Guadasséquies, Llutxent, Montaverner, Montitxelvo, l'Olleria, Ontinyent, Otos, Pinet, el Palomar, la Pobla del Duc, Quatretonda, Ráfol de Salem, Rugat, Salem, Sempere i Terrateig.

– Comarca de l'Horta Nord (4): el Puig de Santa Maria, la Pobla de Farnals, Moncada i Puçol.

– Comarca de l'Horta Sud (1): Picassent.

– Comarca dels Serrans (2): Pedralba i Villar del Arzobispo.



2. Relació de municipis incorporats mitjançant la present resolució.



La relació de termes municipals que s'incorporen respecte a l'Ordre d'11 de juny de 2009 són els següents (total 108).



A la província d'Alacant (64):

– Comarca del Baix Segura (14): Algorfa, Almoradí, Benejúzar, Benferri, Bigastro, Callosa de Segura, Catral, Guardamar del Segura, Dolores, Jacarilla, Los Montesinos, Rojales, San Isidro i Torrevieja.

– Comarca del Baix Vinalopó (3): Crevillent, Elx i Santa Pola.

– Comarca del Comtat (16): Agres, Alcocer de Planes, Alfafara, Almudaina, Benasau, Beniarrés, Benilloba, Benillup, Benimarfull, Cocentaina, Gaianes, Gorga, Millena, Muro de Alcoy, Planes i Quatretondeta.

– Comarca del Vinalopó Mitjà (5): Elda, el Fondó de les Neus, Hondón de los Frailes, Monòver i el Pinós.

– Comarca de la Marina Alta (13): Benimeli, Benissa, El Poble Nou de Benitatxell, Dénia, Gata de Gorgos, Llíber, Murla, Pedreguer, el Ràfol d'Almúnia, Sanet y Negrals, Senija, Teulada i Xàbia.

– Comarca de la Marina Baixa (4): Callosa d'en Sarrià, la Nucia, Relleu i la Vila Joiosa.

– Comarca de l'Alacantí (3): Alacant, el Campello i Xixona.

– Comarca de l'Alcoià (2): Banyeres de Mariola i Penàguila.

– Comarca de l'Alt Vinalopó (4): Beneixama, Biar, el Camp de Mirra i Cañada.



A la província de Castelló (18):

– Comarca del Baix Maestrat (6): Benicarló, Rossell, San Rafael del Rio, Sant Jordi, Traiguera i Vinaròs.

– Comarca de la Plana Alta (8): Benlloch, Cabanes, la Pobla Tornesa, la Torre d'en Doménec, Torreblanca, Vall d'Alba, Vilafamés i Vilanova d'Alcolea.

– Comarca de la Plana Baixa (4): Almenara, la Llosa, la Vall d'Uixó i Moncofa.



A la província de València (26):

– Comarca del Camp de Morvedre (2): Algímia d'Alfara i Quartell.

– Comarca del Camp de Túria (5): Llíria, la Pobla de Vallbona, Marines, Riba-roja de Túria i Vilamarxant.

– Comarca de la Costera (5): la Granja de la Costera, Alcúdia de Crespins, la Llosa de Ranes, Vallada i Xàtiva.

– Comarca de la Foia de Bunyol (4): Alborache, Cheste, Chiva i Godelleta.

– Comarca de la Ribera Alta (3): Alfarp, Montroi i Real.

– Comarca de L'Horta Nord (4): el Puig de Santa Maria, la Pobla de Farnals, Moncada i Puçol.

– Comarca de L'Horta Sud (1): Picassent.

– Comarca dels Serrans (2): Pedralba i Villar del Arzobispo.

Mapa web