Ficha docv

Ficha docv









ORDRE 2/2018, de 29 de gener, de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, per la qual es modifica l'Ordre 4/2016, de 26 de maig, d'aquesta conselleria, per la qual s'aproven les bases reguladores i es determina el Programa de Formació Professional per a l'Ocupació per a la realització d'accions formatives dirigides prioritàriament a persones desocupades i la formació amb compromís de contractació. [2018/843]

(DOGV núm. 8224 de 31.01.2018) Ref. Base de dades 001035/2018




Preàmbul

Amb data 2 de juny de 2016, es va publicar, en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV), l'Ordre 4/2016, de 26 de maig, de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, per la qual s'aproven les bases reguladores i es determina el Programa de Formació Professional per a l'Ocupació per a la realització d'accions formatives dirigides prioritàriament a persones desocupades i la formació amb compromís de contractació.

Posteriorment, el dia 5 de juliol de 2017 es va publicar en el Boletín Oficial del Estado (BOE) el Reial decret 694/2017, de 3 de juliol, pel qual es desplegava la Llei 30/2015, de 9 de setembre, per la qual es regula el Sistema de Formació Professional per a l'Ocupació en l'àmbit laboral, que modifica la normativa anterior.

Així mateix, amb data 28 de novembre de 2014, es va publicar en el Boletín Oficial del Estado (BOE) la Llei 27/2014, de 27 de novembre, de l'impost sobre societats, que deroga el Reial decret legislatiu 4/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de l'impost sobre societats.

D'una altra banda, en l'article 31.1 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, s'estableix que es consideren despeses subvencionables, als efectes que preveu aquesta llei, aquelles que, de manera indubtable responguen a la naturalesa de l'activitat subvencionada, siguen estrictament necessàries i es realitzen en el termini establit per les diferents bases reguladores de les subvencions.

En conseqüència s'haurà de procedir a la modificació de les bases esmentades per a adaptar-les al que estableix la normativa mencionada.

D'acord amb el que s'ha exposat i fent ús de les facultats que em confereix la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, i el Decret 104/2017, de 21 de juliol, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, de conformitat amb el Consell Valencià de Formació Professional i d'acord amb el dictamen del Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana,





ORDENE



Article únic

Modificació de l'Ordre 4/2016, de 26 de maig, de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, per la qual s'aproven les bases reguladores i es determina el Programa de Formació Professional per a l'Ocupació per a la realització d'accions formatives dirigides prioritàriament a persones desocupades i la formació amb compromís de contractació.

Els preceptes afectats per la modificació són:

Els dos primers paràgrafs del preàmbul.

Apartats c i e de l'article 2.1.

S'elimina el segon paràgraf de l'article 6, relatiu a la modalitat Formació a mida.

S'elimina el segon paràgraf de l'article 7, apartat 3, relatiu a la modalitat Formació a mida.

Article 11.2 i 11.3.

Article 22 apartats 1, 5.1.1.b, 5.1.7.

Article 23.1.b.

Disposició addicional cinquena.

Primer paràgraf de l'annex únic.





Disposició final. Entrada en vigor

Aquesta ordre entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 29 de gener de 2018



El conseller d'Economia Sostenible,

Sectors Productius, Comerç i Treball,

RAFAEL CLIMENT GONZÁLEZ





ANNEX



Relació completa dels articles modificats de l'Ordre 4/2016, de 26 de maig, de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, per la qual s'aproven les bases reguladores i es determina el Programa de Formació Professional per a l'Ocupació per a la realització d'accions formatives dirigides prioritàriament a persones desocupades i la formació amb compromís de contractació, amb la nova redacció



Un. Es modifiquen els dos primers paràgrafs del preàmbul que queden redactats com segueix:

La Llei 30/2015, de 9 de setembre, per la qual es regula el Sistema de Formació Professional per a l'Ocupació en l'àmbit laboral, i prèviament el Reial decret llei 4/2015, de 22 de març, per a la reforma urgent del Sistema de Formació Professional per a l'Ocupació en l'àmbit laboral, ha emprés una reforma integral del sistema que garanteix l'interés general i la necessària estabilitat i coherència que el sistema necessita. Els objectius estratègics se centren a afavorir la creació d'ocupació estable i de qualitat; contribuir a la competitivitat empresarial; garantir el dret a la formació laboral, i oferir garanties d'ocupabilitat i promoció professional de les persones treballadores.



La llei esmentada preveu de forma expressa el desplegament reglamentari de determinats continguts recollits en aquesta, a més del seu desplegament amb caràcter general. A aquest efecte, s'ha publicat el Reial decret 694/2017, de 3 de juliol, pel qual es desplega la Llei 30/2015, de 9 de setembre, per la qual es regula el Sistema de Formació Professional per a l'Ocupació en l'àmbit laboral; no obstant això, aquest desplegament reglamentari no acaba en aquest reial decret, perquè per a determinats aspectes es considera més adequada la seua regulació mitjançant les corresponents ordres ministerials, a les quals es remet per al desplegament aquesta norma, i que seran d'aplicació quan s'aproven i entren en vigor.

Dos. Es fa una nova redacció dels apartats c) i e) de l'article 2.1 que queden redactats com segueix:

c) Modalitat col·lectius. Podran ser beneficiaris els centres o les entitats de formació inscrites o acreditades.

e) Modalitat Formació a mida de les empreses: podran ser objecte de finançament les accions formatives dirigides a treballadores i treballadors desocupats que incloguen compromisos de contractació, mitjançant subvencions concedides en règim de concurrència competitiva per l'Administració del Consell a les empreses o entitats que adquirisquen per a si mateixes el compromís de contractació esmentat. Així mateix, podran ser beneficiàries d'aquestes subvencions les entitats de formació acreditades i/o inscrites en els termes de l'article 15 de la Llei 30/2015, i en aquest cas podran assumir el compromís de contractació mitjançant acords o convenis amb altres empreses que efectuaran la contractació. En qualsevol cas, serà l'entitat de formació beneficiària qui assumirà la responsabilitat de l'execució de l'activitat formativa subvencionada i del compliment del compromís de contractació.

Els compromisos de contractació de les empreses o entitats hauran d'incloure la informació següent:

a) Determinació de les necessitats formatives i llocs a cobrir.

b) Procés de selecció previ al de formació, si és el cas.

c) Perfils de les persones a contractar.

d) Nombre de persones que es comprometen a contractar.

e) Tipus de contracte a realitzar i duració d'aquest.

f) Nombre d'empleats en plantilla de l'empresa o entitat contractant en la data de publicació de la convocatòria.

El compromís de contractació s'establirà sobre un percentatge del total de treballadores i treballadors formats, que no podrà ser inferior al 40 % d'aquests.

La jornada de treball serà a temps complet o temps parcial, en aquest cas amb un mínim de jornada del 50 % de la corresponent a una persona treballadora a temps complet comparable. La duració del contracte serà, com a mínim, de sis mesos en cas de jornada a temps complet i de nou mesos quan la jornada siga a temps parcial. En el supòsit de realitzar-se un contracte per a la formació i l'aprenentatge la jornada de treball serà a temps complet i la duració mínima del contracte serà de dotze mesos.

Tres. S'elimina el segon paràgraf de l'article 6, relatiu a la modalitat Formació a mida.

Quatre. S'elimina el segon paràgraf de l'article 7, apartat 3, relatiu a la modalitat Formació a mida.

Cinc. Es fa una nova redacció dels apartats 2 i 3 de l'article 11 que es refonen en un sol apartat, número 2, amb la redacció següent:



2. En la modalitat Formació a mida, els beneficiaris únicament podran subcontractar per una sola vegada l'activitat formativa, excepte quan el beneficiari siga una entitat de formació acreditada i/o inscrita, i en aquest cas aquesta no podrà subcontractar amb tercers l'execució de l'activitat formativa. La contractació de personal docent per a la impartició de la formació subvencionada per part del beneficiari no es considerarà subcontractació. Per contractació de personal docent s'entén exclusivament la contractació de persones físiques.

El beneficiari haurà de disposar de mitjans propis per a les funcions de planificació i coordinació del projecte, i assumirà, en tot cas, la responsabilitat de l'execució de l'activitat subvencionada davant del SERVEF, i haurà d'assegurar, tant aquell com el subcontractista, si és el cas, el desenvolupament satisfactori de les funcions dels organismes de seguiment i control.

Sis. Es fa una nova redacció dels apartats de l'article 22, que s'indiquen a continuació:

1. Els costos subvencionables han de respondre a costos reals, efectivament realitzats, pagats i justificats mitjançant factures o documents comptables de valor probatori equivalent i que s'hagen realitzat durant el període d'execució de l'actuació, sense perjuí de les excepcions establides en aquest article per a determinades despeses.

5.1.1.b. Preparació de classes, tutoria i avaluació: amb el mateix valor hora que l'anterior, els costos de preparació de classes, tutoria i avaluació de l'alumnat participant. Per aquest concepte seran imputables les despeses que es produïsquen tant en el període d'impartició del curs com en la setmana anterior al començament i la setmana posterior a l'acabament.

5.1.7. Despeses de lloguer, arrendament financer, exclosos els interessos, o amortització de les aules, tallers i la resta de superfícies utilitzades en desenvolupament de l'acció. Les despeses d'amortització es calcularan segons normes de comptabilitat generalment acceptades, i s'aplicarà el mètode d'amortització segons les taules aprovades pel Reglament de l'impost de societats. Aquestes despeses hauran de presentar-se degudament desglossades per acció formativa i s'imputaran pel període de duració de l'acció i l'espai utilitzat en el cas de locals. Per aquest concepte seran imputables les despeses que es produïsquen tant en el període d'impartició del curs com en la setmana anterior al començament, a l'efecte de possibilitar el procediment de selecció de l'alumnat.

Set. L'apartat b de l'article 23.1 queda redactat com segueix:

b) S'admetran despeses de persones o entitats vinculades a l'entitat beneficiària. A aquests efectes es considerarà que hi ha vinculació quan concórrega alguna de les circumstàncies recollides en la normativa reguladora de l'Impost sobre Societats. En qualsevol cas, s'aportarà una declaració responsable on es manifestarà la concurrència o no de les referides circumstàncies i en cas afirmatiu s'acompanyarà d'un informe justificatiu del mètode utilitzat per a la determinació del valor normal de mercat, d'acord amb el que preveu la citada normativa.

Huit. La disposició addicional cinquena queda redactada com segueix:

Normativa d'aplicació

Aquesta ordre es dicta amb l'objecte de concretar o desplegar en l'àmbit competencial de la Comunitat Valenciana el que preveu la normativa estatal d'aplicació general que a continuació s'indica:

La Llei 30/2015, de 9 de setembre, per la qual es regula el sistema de formació professional per a l'ocupació en l'àmbit laboral.

Reial decret 694/2017, de 3 de juliol, pel qual es desplega la Llei 30/2015, de 9 de setembre, per la qual es regula el Sistema de Formació Professional per a l'Ocupació en l'àmbit laboral.

Les disposicions vigents del Reial decret 395/2007, de 23 de març, pel qual es regula el subsistema de formació professional per a l'ocupació, en matèria de formació d'oferta i s'estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions públiques destinades al seu finançament. L'Ordre TAS/718/2008, de 7 de març, que el desplega.

La Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i la seua normativa de desplegament.

Així mateix, quan es tracte de formació conduent a l'obtenció de certificats de professionalitat, s'aplicarà supletòriament el Reial decret 34/2008, de 18 de gener, pel qual es regulen els certificats de professionalitat i l'Ordre ESS/1897/2013, de 10 d'octubre, que el desplega.



Nou. El primer paràgraf de l'annex únic queda redactat com segueix:

Criteris objectius d'atorgament de la subvenció

Amb l'objecte de valorar i analitzar la qualitat de les sol·licituds presentades, les convocatòries determinaran la metodologia de valoració pràctica, i es prendran en consideració, entre les àrees que s'indiquen a continuació, aquelles que es consideren més adequades, mentre hi haja crèdit adequat i suficient per a atendre la corresponent sol·licitud:

Mapa web