Ficha docv

Ficha docv









DECRET 24/2019, de 22 de febrer, del Consell, pel qual es crea i es regula el Consell Autonòmic de Salut Mental de la Comunitat Valenciana. [2019/2068]

(DOGV núm. 8497 de 01.03.2019) Ref. Base de dades 002009/2019




Preàmbul



El dret a la participació ciutadana en l'àmbit de la sanitat es reconeix en la Llei 14/1986, de 25 d'abril, general de sanitat.

La Generalitat, a través de la conselleria amb competències en matèria de sanitat, de conformitat amb el que s'estableix en l'article 54.1 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, té competència exclusiva en l'organització, administració i gestió de totes les institucions sanitàries públiques dins del territori de la Comunitat Valenciana. L'apartat 5 de l'article esmentat disposa que la Generalitat, en l'exercici de les competències en matèria de sanitat i Seguretat Social, garantirà la participació democràtica de tots els interessats.



L'Ordre de 26 de setembre de 2005, del conseller de Sanitat, va crear el Consell Assessor de Salut Mental de la Comunitat Valenciana (DOGV 5106, 04.10.2005). Aquesta ordre va suposar el suport normatiu necessari per a impulsar la implantació d'un model integrat assistencial, instaurat en el Pla director de salut mental i assistència psiquiàtrica, 2001-2004, que permetera oferir una atenció especialitzada a aquelles persones que pateixen malalties mentals, així com el suport i la informació adequada als seus familiars. Així, per al bon compliment dels seus objectius, preveia el foment de la participació dels professionals, afectats i familiars, tant en el procés terapèutic individualitzat com en la presa de decisions en relació amb el model assistencial instaurat.



La Llei de 10/2014, de 29 de desembre, de la Generalitat, de salut de la Comunitat Valenciana, modificada per la Llei 8/2018, de 20 d'abril, de la Generalitat, regula les actuacions del Sistema Valencià de Salut, i entre aquestes les corresponents a la salut mental, incloent-hi les conductes addictives.

L'Estratègia autonòmica de salut mental, 2016-2020, consolida el model d'atenció comunitari i orienta l'organització dels serveis i atenció des del paradigma del model de recuperació. L'àmplia mirada que proposa per a entendre la salut mental i l'atenció a les persones afectades implica la convergència de molts punts de vista, la sinergia de diversos àmbits, disciplines i tecnologies, i planteja la integració de l'atenció com a objectiu de millora permanent, integració entre els diferents serveis i nivells d'atenció de la xarxa sanitària i entre el sistema sanitari, social, educatiu, laboral i judicial.



Per tot el que s'ha esposat anteriorment, la conselleria amb competències en matèria de sanitat, dins de les seues línies estratègiques en el camp de la salut mental per als pròxims anys, considera necessari regular la col·laboració i participació multidisciplinària en aquest camp, per mitjà de la creació i regulació d'un consell autonòmic de salut mental de la Comunitat Valenciana com a òrgan consultiu, de seguiment i coordinació que servisca de via per a proposar, informar, coordinar, vetlar i assessorar en matèria de salut mental, incloent-hi les conductes addictives, en què estan representades les administracions públiques, les associacions de pacients i familiars i les societats científiques, així com els professionals que treballen en aquest àmbit. La regulació d'aquest Consell propiciarà la participació activa de tots els agents implicats, afavorirà l'assessorament en aquesta matèria i garantirà el coneixement, per part de la societat civil, de les actuacions a desenvolupar a la Comunitat Valenciana en matèria d'atenció i prevenció de les malalties mentals.

El Consell Autonòmic de Salut Mental ha de respondre en la seua composició a aquesta necessària atenció integral de les persones amb problemes de salut mental, de manera que juntament amb els professionals de l'àmbit sanitari hi haja també representants de les entitats d'iniciativa social, institucions, centres o serveis que treballen en el camp de la salut mental, i s'aprofitarà la seua experiència en la matèria, així com d'aquelles associacions que, per la seua relació amb les persones afectades i els seus familiars, poden contribuir en la funció de sensibilització de la societat i potenciació de polítiques socials que n'eviten l'exclusió social.

Aquest decret s'adequa als principis de bona regulació previstos en l'article 129 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. Es fonamenta l'oportunitat d'aquesta disposició per la necessitat d'ordenar un òrgan col·legiat que conjumine totes persones afectades i agents que treballen en l'àrea de la salut mental i responga a l'Estratègia autonòmica de salut mental, 2016-2020. La seua eficàcia queda justificada pel caràcter participatiu d'aquest òrgan, aglutinador de totes les sensibilitats i necessitats. S'ha tingut en compte el principi de proporcionalitat i seguretat jurídica, ja que aquest decret és coherent amb el marc jurídic vigent i es dicta en el marc de les competències que té la Generalitat en matèria de sanitat i salut pública. I, finalment, respecte als principis de transparència i eficiència, la seua justificació està clarament definida en aquest preàmbul i el seu objecte afecta matèries d'interés general dirigides a afavorir polítiques socials que eviten l'exclusió social de les persones amb problemes de salut mental a la Comunitat Valenciana.



Aquest decret no està recollit en les previsions reglamentàries de l'Administració de la Generalitat per a l'exercici 2019, ja que aquest projecte es va iniciar com a projecte d'ordre.

Per tot això, a proposta de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, en virtut del que es disposa en l'article 28.c de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat del Consell, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, el Consell, amb la deliberació prèvia, en la reunió de 22 de febrer de 2019,





Decrete



Article 1. Objecte

Aquest decret té per objecte crear i regular les funcions i la composició del Consell Autonòmic de Salut Mental de la Comunitat Valenciana (d'ara en avant, «el Consell»).



Article 2. Naturalesa jurídica i adscripció

1. El Consell, que es crea i es regula per aquest decret, és un òrgan col·legiat de caràcter permanent, consultiu, d'assessorament, coordinació, seguiment i participació, que vetlarà pel compliment dels drets de la ciutadania en matèria de salut mental, incloent-hi les conductes addictives.

Aquest Consell té representació de les administracions públiques, les associacions de pacients i familiars i les societats científiques, així com del personal professional que treballa en aquest àmbit, entre altres.



2. Aquest Consell està adscrit a la conselleria amb competències en matèria de sanitat, a través de la direcció general amb competències en matèria de salut mental, incloent-hi les conductes addictives.



Article 3. Definicions

A l'efecte d'aquest decret, s'entén per:

1. Salut mental. Estat de benestar en el qual l'individu és conscient de les seues pròpies capacitats, pot afrontar les tensions normals de la vida, pot treballar de forma productiva i fructífera i és capaç de fer una contribució a la seua comunitat.

2. Actuacions en salut mental. Conjunt d'activitats dirigides a la promoció del benestar mental, la prevenció de trastorns mentals i el tractament i la rehabilitació de les persones afectades per aquests trastorns, incloent-hi les conductes addictives.

3. Trastorn mental. Combinació d'alteracions del pensament, de la percepció, de les emocions, de la conducta i de les relacions amb els altres.



Article 4. Funcions

El Consell té assignades les funcions següents en matèria de salut mental:

1. Assessorar i orientar la conselleria amb competències en matèria de sanitat.

2. Vetlar pel compliment dels drets de la ciutadania en aquesta matèria i proposar actuacions que garantisquen aquests.

3. Emetre informes, propostes, recomanacions i realitzar estudis sobre les qüestions en matèria de salut mental que li siguen consultades o que es consideren d'interés.

4. Informar preceptivament sobre els avantprojectes de plans, actuacions i normativa d'aplicació, les seues revisions i modificacions.

5. Informar i assessorar sobre les normes, guies i protocols d'actuació en les matèries indicades que siguen aplicable a la Comunitat Valenciana.

6 Proposar l'organització d'actuacions que afavorisquen una major informació, sensibilització i conscienciació de la societat valenciana en salut mental.

7. Vetlar per la posada en marxa, coordinació, funcionament i seguiment de plans, projectes, actuacions, normes i estratègies en matèria de salut mental.

8. Impulsar la formació en matèria de salut mental del personal professional que exercisca les seues funcions en aquest àmbit.

9. Qualsevol altra que li siga encomanada per la conselleria amb competència en matèria de sanitat o atribuïda reglamentàriament, així com les que es deduïsquen de la seua naturalesa com a òrgan assessor, consultiu, de coordinació i de participació en aquesta matèria.



Article 5. Composició

1. El Consell estarà constituït pels membres següents:

a) Presidència: la persona titular de la conselleria amb competències en matèria de sanitat.

b) Vicepresidència: la persona titular de la secretaria autonòmica amb competència en matèria de salut.

c) Vocals:

1. la persona titular de la direcció general amb competència en matèria de salut mental, drogodependències i conductes addictives o persona en qui delegue.

2. Tres persones de la direcció general amb competències en matèria d'assistència sanitària, salut mental, drogodependències i conductes addictives, designades per la persona titular d'aquesta.

3. Tres persones titulars de les gerències dels departaments de salut, o comissionats, en cas de departaments de gestió indirecta, un per cada província, que seran designades amb caràcter anual i rotatori en cada província per la persona titular de la direcció general amb competència en matèria d'assistència sanitària.

4. Dues persones en representació de la conselleria amb competències en matèria de serveis socials, designades per el seu titular, una les funcions de la qual estiguen relacionades amb l'àmbit de la salut mental i una altra persona les funcions de la qual estiguen relacionades amb les competències en matèria de prevenció i atenció de violència de gènere.

5. Una persona en representació de la conselleria amb competències en matèria d'educació, designada pel titular d'aquesta conselleria.

6. Una persona en representació de la conselleria amb competències en matèria de justícia, designada pel titular d'aquesta conselleria.

7. Una persona en representació de la conselleria amb competències en matèria d'ocupació, designada pel titular d'aquesta conselleria.

8. Una persona en representació de la conselleria amb competències en matèria d'habitatge, designada pel titular d'aquesta conselleria.

9. Una persona en representació de l'òrgan autonòmic de la Comunitat Valenciana encarregat d'assessorar davant situacions de conflicte en bioètica, elegit pel ple d'aquest.

10. Dues persones, una en representació de les societats de medicina familiar i comunitària de la Comunitat Valenciana, i una altra en representació de les societats d'infermeria familiar i comunitària de la Comunitat Valenciana, les funcions de la qual estiguen relacionades amb l'àmbit de la salut mental, designades a proposta conjunta i única d'aquestes. En el cas que no hi haja acord, decidirà la Presidència entre les propostes presentades.

11. Quatre persones en representació de les associacions de pacients i familiars de l'àmbit de la salut mental, designades a proposta conjunta i única d'aquestes. En el cas que no hi haja acord, decidirà la Presidència entre les propostes presentades.

12. Quatre persones, dues en representació de les societats científiques especialitzades en psiquiatria i salut mental amb major implantació a la Comunitat Valenciana, designades a proposta conjunta i única d'aquestes, i dues en representació de les societats científiques especialitzades en psicologia clínica amb major implantació a la Comunitat Valenciana, designades a proposta conjunta i única d'aquestes. En el cas que no hi haja acord, decidirà la Presidència entre les propostes presentades.

13. Una persona en representació de les diputacions provincials de la Comunitat Valenciana, les funcions de la qual estiguen relacionades amb l'àmbit de la sanitat i la salut mental, designada per la Presidència de la diputació provincial, amb caràcter anual i rotatori per província.

14. La persona titular de la Presidència del Consell Autonòmic de Col·legis de Metges de la Comunitat Valenciana o persona de la institució en qui delegue.

15. La persona titular de la Presidència del Consell d'Infermeria de la Comunitat Valenciana, o persona de la institució en qui delegue.



16. La persona titular de la Presidència del Col·legi Oficial de Psicologia de Comunitat Valenciana, o persona de la institució en qui delegue.

17. La persona titular de la Presidència del Col·legi Oficial de Treball Social Provincial. La designació es realitzarà de forma conjunta i única entre els col·legis oficials de treball social. En el cas que no hi haja acord, decidirà la Presidència entre les propostes presentades.



18. La persona titular del deganat, d'una de les facultats amb disciplines en matèria de salut mental, d'una de les universitats de titularitat pública de la Comunitat Valenciana. La designació es realitzarà de forma conjunta i única entre les facultats indicades. En el cas que no hi haja acord, decidirà la Presidència entre les propostes presentades.



d) Secretaria: una persona funcionària de la direcció general amb competències en matèria de salut mental, drogodependències i conductes addictives, designada per la persona titular d'aquesta, que intervindrà en les sessions amb veu però sense vot. Així mateix, es designara una persona suplent, per als casos de substitució temporal en supòsits de vacant, absència o malaltia.

2. Quan es considere necessari, el Consell podrà convidar a participar, amb veu però sense vot, en les reunions i col·laborar en el desenvolupament de les activitats altres persones de reconeguda competència en els temes a tractar o les activitats de les quals siguen considerades d'interés.

3. El nomenament i el cessament de les persones components del Consell s'efectuarà per resolució de la persona titular de la conselleria amb competències en matèria de sanitat.

4. En la designació de les persones components del Consell, es procurarà la presència equilibrada de dones i homes, en aplicació del que es preveu en la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat de dones i homes, i en la Llei 9/2003, de 2 d'abril, de la Generalitat, per a la igualtat entre dones i homes.



Article 6. Funcionament

1. Totes les persones membres del Consell seran elegides o designades per a un període de dos anys, i podran ser reelegibles, per períodes d'igual duració, excepte els supòsits indicats en els apartats 2 i 11 de l'article 5.c d'aquest decret. No obstant això, les persones membres del Consell podran ser destituïdes per l'òrgan que les va nomenar per mitjà de resolució motivada.

2. El Consell ha de reunir-se, com a mínim, dues vegades a l'any, i en sessió extraordinària quan la persona que ostente la Presidència ho estime oportú, o a petició de la majoria de les vocalies, sempre que hi haja una motivació. La convocatòria i l'ordre del dia de cada reunió, juntament amb la documentació necessària, seran remesos a les persones membres amb una antelació mínima de quaranta-huit hores, excepte en els casos d'urgència justificada.

3. Per a l'elaboració i preparació dels diferents informes, el Consell podrà sol·licitar tots els informes que considere necessaris, així com comptar amb la presència de persones expertes que considere oportuns que actuaran amb dret de veu però sense vot.

4. En les reunions que realitze el Consell es requerirà l'assistència de la Presidència i de la Secretaria, o, si escau, d'aquells que els substituïsquen, i almenys la meitat dels seus membres. Les reunions seran dirigides per la Presidència. Els acords s'adoptaran per majoria de vots dels seus membres assistents, i dirimirà els empats el vot de la persona titular de la presidència.

5. No podrà ser objecte de deliberació o acord cap assumpte que no figure inclòs en l'ordre del dia, llevat que hi assistisquen la majoria absoluta dels seus membres.

6. Podrà assistir a les reunions amb veu però sense vot, en qualitat d'experts o assessors, qualsevol persona que es considere d'interés a aquest efecte, a iniciativa de la Presidència o a petició de la majoria dels vocals.

7. De les sessions del Consell s'alçarà per part de la Secretaria la corresponent acta, que haurà de ser subscrita i aprovada per totes les persones membres del Consell presents en la reunió.

8. La participació i activitat de les persones membres d'aquest òrgan es realitzarà amb caràcter gratuït, sense que siga procedent cap mena d'indemnització.



Article 7. Presidència del Consell

A la Presidència del Consell corresponen les funcions següents:



a) Ostentar la representació, a tots els nivells, del Consell.

b) Acordar la convocatòria de les sessions ordinàries i extraordinàries i fixar l'ordre del dia, tenint en compte, si escau, les peticions dels seus membres, formulades amb la suficient antelació.

c) Presidir les sessions i moderar el desenvolupament dels debats i suspendre-les per causes justificades.

d) Visar les actes i certificats dels acords de l'òrgan.

e) Dirimir, amb el seu vot de qualitat, els empats que pogueren produir-se en l'adopció d'acords.

f) Adoptar les mesures necessàries per a l'adequat funcionament del Consell Autonòmic de Salut Mental.

g) Totes aquelles que siguen inherents al seu càrrec, o se li atribuïsquen per disposició legal o reglamentària.



Article 8. Vicepresidència del Consell

A la Vicepresidència del Consell correspon assistir al president en l'exercici de les seues funcions, i la seua substitució en cas d'absència, vacant o malaltia.



Article 9. Secretaria del Consell

A la Secretaria del Consell correspon:

a) La custòdia de tota la documentació.

b) Realitzar les convocatòries de les sessions, amb l'ordre prèvia de la Presidència, així com les citacions als membres del Consell.

c) Preparar i distribuir la documentació necessària per a les deliberacions.

d) Redactar i autoritzar les actes de les sessions.

e) Expedir certificats d'actes, acords i informes, amb el vistiplau de la Presidència.

f) Totes aquelles que siguen inherents al seu càrrec.



Article 10. Comissió Permanent de Salut Mental

1. A l'efecte de dotar d'una major agilitat i continuïtat en el seguiment de la implementació dels plans o estratègies en matèria de salut mental, en el si del Consell es crearà la Comissió Permanent de Salut Mental.

2. La Comissió tindrà funcions delegades pel Consell i estarà presidida per la persona que ocupe la Vicepresidència del Consell i en la seua composició comptarà amb quatre persones vocals; una en representació de les societats científiques, la persona de la direcció general amb competències en matèria de salut mental, drogodependències i conductes addictives, una altra en representació de la conselleria amb competències en matèria de serveis socials i una altra en representació de les associacions de pacients i familiars de l'àmbit de la salut mental. La Secretaria l'ocuparà la mateixa persona que ocupe la Secretaria del Consell.



3. La Comissió s'haurà de reunir trimestralment amb caràcter ordinari i en sessió extraordinària quan la persona que ostente la Presidència ho estime oportú, o a petició de la majoria de les vocalies. De les sessions del Comité es donarà compte al Consell.

4. La Comissió podrà acordar la creació de grups de treball amb persones de perfil tècnic i assessor per a l'estudi, anàlisi i execució d'assumptes relacionats amb les matèries objecte de la seua competència que específicament li siguen encomanats, amb subjecció a les directrius i termini que se'ls determine.

Els grups de treball elaboraran informes o propostes que elevaran a la Comissió perquè en tinga coneixement i aprovació.

En l'acord de constitució de grups de treball, la Comissió determinarà l'objecte, finalitat, composició i funcionament de cada grup de treball.

Els grups de treball es constituiran pel temps necessari per a la realització de les tasques específiques que li siguen encomanades, i es dissoldran se quan finalitzen aquestes tasques.



Article 11. Règim jurídic

Sense perjudici de l'aplicació de les normes relatives als òrgans col·legiats, contingudes en la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, el Consell es regeix, quant a la composició i funcionament, pel que preveu aquest decret i pel que, si escau, establisca el seu respectiu reglament de funcionament intern i la resta de la normativa que li siga aplicable.



Article 12. Seu

La seu del Consell es fixa en la de la conselleria amb competències en matèria de sanitat, sense perjudici que puguen realitzar-se sessions d'aquest en les seus que prèviament s'establisquen en les corresponents convocatòries.





Disposicions addicionals



Primera. Constitució

El Consell es constituirà en el termini de trenta dies des de l'entrada en vigor d'aquest decret.



Segona. Incidència pressupostària

L'aplicació i posterior desplegament d'aquest decret no podrà tindre cap incidència en la dotació de tots i cada un dels capítols de despesa del pressupost la Generalitat, i, en qualsevol cas, haurà de ser atés amb els seus mitjans humans i materials.





Disposició derogatòria



Única. Derogació normativa

1. Queda derogada l'Ordre de 26 de setembre de 2005, del conseller de Sanitat, per la qual es procedeix a la creació del Consell Assessor de Salut Mental de la Comunitat Valenciana, així com l'Ordre de 14 de febrer de 2006, del conseller de Sanitat, per la qual es modifica l'Ordre de 26 de setembre de 2005, del conseller de Sanitat, per la qual es va crear el Consell Assessor de Salut Mental de la Comunitat Valenciana.



2. Així mateix, queden derogades totes les disposicions d'igual o inferior rang que s'oposen al que es preveu en aquest decret.





Disposicions finals



Primera. Facultat de desplegament normatiu i interpretació

Es faculta la persona titular de la conselleria amb competències en matèria de sanitat per a dictar totes les disposicions que siguen necessàries per al desplegament i compliment del que es disposa en aquest decret.



Segona. Entrada en vigor

Aquest decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



Alacant, 22 de febrer de 2019



El president de la Generalitat,

XIMO PUIG I FERRER



La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública,

ANA BARCELÓ CHICO

Mapa web