Ficha docv

Ficha docv









ORDRE 5/2020, de 17 de juliol, de la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, per la qual es crea el Consell de Participació Ciutadana sobre Hàbitat Sostenible [2020/5842]

(DOGV núm. 8865 de 24.07.2020) Ref. Base de dades 005777/2020




PREÀMBUL



El canvi climàtic i la crisi ecològica són una realitat innegable. La preocupació per aquestes qüestions va fer que el Consell de la Generalitat declarara l'emergència climàtica en el nostre territori el dia 6 de setembre de 2019. El dia 13 de setembre de 2019 es va crear la Comissió Delegada del Consell de Transició Ecològica i Sostenibilitat Ambiental, afirmant la urgència de dissenyar polítiques públiques verdes que contribuïsquen a desenvolupar una societat futura més justa i sostenible. Aquesta transició cap a un model econòmic, productiu i de convivència modernitzat, ambiental i socialment sostenible ha de marcar la línia de l'actuació de les institucions de la Generalitat.

En aquesta transició, l'habitatge és un element clau que pot oferir múltiples solucions per a la lluita contra el canvi climàtic. L'habitatge contribueix a l'escalfament global a través de l'energia gastada en la construcció i l'ús de les cases i consum d'energia. La ubicació dels habitatges té un gran impacte en els estils de vida de les persones i la seua necessitat de desplaçar-se cap al treball i utilitzar les instal·lacions públiques i privades.

L'hàbitat on se situa l'habitatge, siga rural o urbà, és clau per a permetre el desenvolupament d'activitats que impacten directament en la salut de les persones però també en les possibilitats d'aconseguir un desenvolupament sostenible i respectuós amb l'ambient. El dret a l'habitatge digne i la creació de ciutats i comunitats sostenibles impliquen, en fi, un compromís assumit en l'àmbit del dret internacional dels drets humans i en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides (2016), recollit en l'objectiu 11, que ens obliguen a replantejar el futur de la política d'habitatge, amb base en un model més sostenible i ambientalment més equilibrat, la qual cosa significa construir ciutats i comunitats més habitables.



Cal recordar que la política d'habitatge engloba aspectes i matèries que van més enllà del mer enfocament sectorial, arribant a integrar polítiques d'innovació, renovació, revitalització, regeneració de la ciutat i l'hàbitat, siga rural i urbà, en el marc del desenvolupament sostenible. La salut ambiental es converteix en el millor indicador de l'habitabilitat. Un entorn habitacional amb menys pol·lució, amb una mobilitat més eficient, amb més qualitat en els seus espais públics, amb menor consum energètic, més capacitat d'autosostenibilitat alimentària i més integrada en el seu entorn territorial és una assegurança de vida per a les nostres societats.

Per tot això, l'habitatge i l'hàbitat són matèria decisiva en les discussions sobre sostenibilitat i elements clau per a l'adopció de qualsevol estratègia governamental dirigida a encoratjar el desenvolupament sostenible i ajudar a compensar i fer front als problemes greus i urgents de l'escalfament global i el canvi climàtic, apostant per la transició ecològica i la sostenibilitat ambiental.

Tenint en compte aquestes premisses, és indispensable comptar amb instruments que permeten que els actors i agents socials participen de manera activa i permanent en el disseny, implantació, supervisió i avaluació de les polítiques d'habitatge i de desenvolupament sostenible, aportant el seu coneixement i experiència i proposant accions per a dur a terme. Aquests instruments de participació són indispensables en la construcció del model de governança que permeta avançar cap a la justícia social i ecològica.

En conseqüència, d'acord amb el que es disposa en l'article 4 del Decret 5/2019, de 16 de juny, del president de la Generalitat, pel qual es determinen el nombre i la denominació de les conselleries i les seues atribucions, i també el que s'estableix en l'article 2, apartats e i h del Decret 240/219, de 25 d'octubre, del Consell, d'aprovació del Reglament orgànic i funcional de la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica,



ORDENE



Article 1. Objecte

Es crea el Consell de Participació Ciutadana sobre Hàbitat Sostenible, com a òrgan assessor, de participació, de coelaboració del coneixement i la transferència d'informació, sobre hàbitat sostenible en la Comunitat Valenciana.



Article 2. Funcions

El Consell de Participació Ciutadana sobre Hàbitat Sostenible tindrà les funcions següents:

1. Conéixer i informar els programes d'actuació i normatius del Consell en matèria d'hàbitat sostenible.

2. Detectar i debatre les necessitats sobre les que actuar de manera prioritària en el marc de la Comissió Delegada de Transició Ecològica i Sostenibilitat Ambiental.

3. Proposar accions a dur a terme en matèria d'hàbitat sostenible.

4. Col·laborar en les campanyes d'informació i divulgació que s'organitzen des de les conselleries amb competències relacionades amb l'hàbitat sostenible.

5. Assessorar en aquelles qüestions que expressament se li encomanen.

6. Dur a terme un seguiment, avaluació i control dels resultats de les polítiques públiques en l'àmbit de l'hàbitat sostenible.

7. Qualsevol altra que se li atribuïsquen normativament o es desprenga de la seua naturalesa d'òrgan col·laborador, assessor i de participació.



Article 3. Estructura

1. El Ple del Consell de Participació Ciutadana sobre Hàbitat Sostenible serà l'òrgan de decisió, i desenvoluparà les funcions establides en l'article 2.

2. D'acord amb el que establisquen les normes internes de funcionament del Consell de Participació Ciutadana sobre Hàbitat Sostenible, podran crear-se comissions de treball per a tractar matèries específiques de la competència del Consell, de les quals podran formar part, a proposta del Ple, altres integrants pel seu especial coneixement, vinculació o interés en la matèria objecte de la comissió.



Article 4. Composició del Ple

1. El Ple del Consell de Participació Ciutadana sobre Hàbitat Sostenible estarà integrat per:

a) La Presidència, que correspondrà a la persona que presidisca la Comissió Delegada del Consell de Transició Ecològica i Sostenibilitat Ambiental.

b) La Vicepresidència, que correspondrà a la persona titular de la direcció general de coordinació institucional del departament competent en matèria d'habitatge i arquitectura bioclimàtica.

c) Les vocalies següents, designades per la persona titular de la conselleria competent en matèria d'habitatge i arquitectura bioclimàtica:



1a. Una persona representant dels municipis de la Comunitat Valenciana a proposta de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.



2a. Una persona representant de les universitats públiques de la Comunitat Valenciana, proposada per acord de les i els rectors d'aquestes.

3a. Una persona representant del Consell Escolar de la Comunitat Valenciana, a proposta d'aquest.

4a. Una persona representant del Consell Valencià de la Joventut, a proposta d'aquest.

5a. Una persona especialista en matèria d'estalvi i eficiència energètica, representant del departament del Consell o del seu sector públic amb competències en matèria d'energia, a proposta d'aquest.

6a. Dues persones representants de les associacions professionals de persones treballadores autònomes, una per cadascun dels grups més representatius, inscrites en el corresponent registre de la Comunitat Valenciana, a proposta d'aquests.

7a. Dues persones representants d'organitzacions empresarials amb major representativitat en la Comunitat Valenciana, a proposta d'aquestes.

8a. Dues persones representants dels sindicats més representatius en la Comunitat Valenciana, a proposta d'aquests.

9a. Dues persones representants de les organitzacions professionals agràries representatives en la Comunitat Valenciana, a proposta d'aquestes.

10a. Huit persones representants de les associacions més representatives en l'àmbit de la Comunitat Valenciana l'objecte de les quals estiga relacionat amb la defensa dels drets humans, en particular, els drets de la infància i adolescència; els drets de les dones, la plena igualtat i la no discriminació, i els drets de persones amb diversitats funcionals, les persones majors, els col·lectius LGTBI, les persones immigrants i l'atenció a persones en risc d'exclusió social i/o vulnerabilitat, a proposta d'aquestes.

11a. Huit persones representants de les associacions més representatives en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, l'objecte de les quals estiga relacionat amb la defensa dels drets de la naturalesa i el medi ambient, l'ecologia i l'hàbitat sostenible, a proposta d'aquestes.

12a. Dues persones representants de les associacions de veïns de més implantació en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, a proposta d'aquestes.

13a. Dues persones representants de la federació de consumidors de més implantació en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, a proposta d'aquesta.

d) La Secretaria, que serà exercida per la persona titular de la sotssecretaria del departament competent en matèria d'habitatge i arquitectura bioclimàtica, que assistirà a les reunions amb veu però sense vot.

2. La composició del Consell de Participació Ciutadana sobre Hàbitat Sostenible s'ajustarà en tot cas als principis de presència equilibrada entre dones i homes.



Article 5. Funcions de la Secretaria

Correspon a la persona que exercisca la Secretaria del Ple del Consell de Participació Ciutadana sobre Hàbitat Sostenible les funcions d'alçar actes de les sessions i certificar el seu contingut, i també garantir que els procediments i regles de constitució i adopció d'acords són respectats.



Article 6. Règim de funcionament

1. El Ple del Consell de Participació Ciutadana sobre Hàbitat Sostenible es reunirà amb caràcter ordinari bimestralment, i amb caràcter extraordinari quan es convoque per la persona que ocupe la Presidència, a iniciativa pròpia o per sol·licitud d'un terç dels seus membres, que hauran d'incorporar a la seua sol·licitud l'ordre del dia que es proposa.

2. La Secretaria, per ordre de la Presidència, realitzarà la convocatòria de les reunions.

3. El Consell de Participació Ciutadana sobre Hàbitat Sostenible aprovarà les seues normes de funcionament en les quals s'haurà de garantir el principi de representació equilibrada entre homes i dones.



Article 7. Règim jurídic

Sense perjudici del que s'estableix en aquesta ordre, el Consell de Participació Ciutadana sobre Hàbitat Sostenible s'ajustarà en el seu funcionament a les normes bàsiques establides en la secció tercera del capítol II del títol preliminar, subsecció 1a, articles 15 a 18, de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic.





Disposició addicional



Única. Incidència pressupostària

El compliment i posterior desplegament d'aquesta ordre no podrà tindre incidència en la dotació dels capítols de despeses assignades a la conselleria competent en matèria d'habitatge i arquitectura bioclimàtica i, en tot cas, hauran de ser ateses pels mitjans personals i materials de l'esmentada conselleria.





Disposició transitòria



Única. Designació de les persones representants de les associacions professionals de persones treballadores autònomes

Una vegada que l'òrgan competent de l'Administració del Consell regule les condicions i el procediment per a la determinació de la representativitat de les associacions professionals de persones treballadores autònomes i establisca quines d'aquestes associacions són les més representatives, es designaran les persones representants en el Ple establides en l'article 4.1.c.6a. Fins a aqueix moment es convidarà les organitzacions registrades a participar i es designarà les persones representants de les associacions professionals de persones treballadores autònomes en funció del nombre dels seus membres.





Disposició final



Única. Entrada en vigor

Aquesta ordre entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 17 de juliol de 2020



El vicepresident segon

i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica,

Rubén Martínez Dalmau

Mapa web