Ficha docv

Ficha docv









CORRECCIÓ d'errades de la Resolució d'11 d'agost de 2020, de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, per la qual s'estableix el pla d'actuació en les residències de persones majors dependents, els centres de dia, els habitatges tutelats i els CEAM/CIM de la Comunitat Valenciana, en el context de crisi sanitària ocasionada per la Covid-19. [2020/6681]

(DOGV núm. 8883 de 15.08.2020) Ref. Base de dades 006491/2020






S'ha advertit la comissió d'una sèrie d'errors en la Resolució d'11 d'agost de 2020, de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, per la qual s'estableix el pla d'actuació en les residències de persones majors dependents, els centres de dia, els habitatges tutelats i els CEAM/CIM de la Comunitat Valenciana, en el context de crisi sanitària ocasionada per la Covid-19, publicada en el DOGV número 880 bis de 12.08.2020.

Aquesta circumstància fa aconsellable la reproducció íntegra de la resolució, una vegada esmenats els errors, en la següent forma:



«Antecedents de fet

1. La Covid-19, per la seua facilitat de contagi i ràpida extensió, ha generat un greu problema de salut pública global que ha tingut com a conseqüència l'adopció de mesures sanitàries i de limitació de la lliure circulació sense precedents, a fi de protegir a la població, sobretot als col·lectius més vulnerables.

2. Davant l'evolució de la crisi sanitària, i amb l'objectiu de recuperar gradualment la vida quotidiana i l'activitat econòmica, minimitzant el risc que representa la pandèmia per a la salut de la població i evitant que les capacitats del Sistema Nacional de Salut es puguen desbordar, el Consell de Ministres va aprovar el 28 d'abril el Pla per a la transició a una nova normalitat. En aquest pla s'articula una eixida gradual de la situació de confinament, en cinc fases, des de la Fase 0 fins a la nova normalitat. El procés previst suposa la substitució progressiva de les restriccions de caràcter general per altres més específiques, si bé de manera flexible i asimètrica. El seu cronograma és, per tant, merament orientatiu, i no s'aplica necessàriament de manera uniforme en tot el territori. Tant el calendari com l'àmbit de les diferents fases, queden condicionats a l'evolució de la pandèmia i de la capacitat dels serveis d'atenció sanitària.

3. En el context del pla de transició aprovat pel Consell de Ministres, la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives va preveure ja a la Resolució de 29 de maig de 2020, de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, per la qual s'estableix el pla de transició a la nova normalitat, en el context de crisi sanitària ocasionada per la Covid-19, l'adaptació progressiva dels serveis de la seua competència destinats a les persones majors dependents, de manera que puguen complir la seua comesa per a establir els criteris de qualitat que han de respectar tots els centres i serveis que actuen en l'àmbit de les persones majors, amb la finalitat de garantir les condicions en què aquestes són ateses i que estan establides en la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, i en la resta de l'ordenament, però adequant el seu funcionament a les condicions de cada fase. Aquesta previsió pren en consideració els criteris proposats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), en la seua actualització de l'estratègia per a Covid-19 del passat mes d'abril, per a planejar el desconfinament, i en particular, les recomanacions de minimitzar el contagi en llocs amb alt potencial, com són els centres residencials i els llocs públics on es produeix una gran concentració de persones, i d'establir mesures preventives en els llocs de treball.



4. Prenent en consideració que les persones majors, en general, i les persones majors en residències en particular, s'han revelat com extremadament vulnerables, s'ha fet necessària una transició gradual i amb totes les precaucions, mitjançant l'establiment de les mesures per a les diferents fases recollides en la Resolució de 29 de maig de 2020, de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, per la qual s'estableix el pla de transició a la nova normalitat, en el context de crisi sanitària ocasionada per la Covid-19, de les residències de persones majors dependents, els centres de dia, els habitatges tutelats i els CEAM/CIM, en previsió de tindre una normativa única tant en cas de progressió en les fases com en el cas d'eventuals regressions de fase que pogueren produir-se en funció de l'evolució de la pandèmia. Aquesta normativa, a causa de la situació de la pandèmia, els avanços científic-sanitaris i l'afecció que el virus produeix en la ciutadania, ha de ser susceptible d'adaptació i actualització per a complir la seua fi última que és el de previndre el contagi i protegir la salut de les persones majors com a col·lectiu especialment vulnerable a la Covid-19.





Fonaments de dret

1. Com a conseqüència de la situació d'emergència de salut pública ocasionada per la Covid-19, declarada pandèmia internacional per l'Organització Mundial de la Salut l'11 de març de 2020, el Govern va declarar, mitjançant el Reial decret 463/2020, de 14 de març, l'estat d'alarma en tot el territori espanyol, a l'empara de l'article 116 de la Constitució i les lletres b i d de l'article 4 de la Llei orgànica 4/1981, d'1 de juny, dels estats d'alarma, excepció i lloc. L'estat d'alarma es va prorrogar sis vegades consecutives; l'última, mitjançant el Reial decret 555/2020, de 5 de juny, fins a les 00.00 hores del dia 21 de juny de 2020.

2. El Consell de Ministres va aprovar dimarts 28 d'abril de 2020 el Pla per a la Transició cap a una Nova Normalitat, que va establir els principals paràmetres i instruments per a l'alçament de les mesures establides en el Reial decret d'Estat d'Alarma per a contindre l'expansió de la pandèmia. Les decisions concretes i definitives s'adoptaran pel ministre de Sanitat i la resta d'autoritats delegades.



3. Amb base en el Reial decret 555/2020, de 5 de juny, de sexta pròrroga de l'estat d'alarma es va aprovar el Decret 8/2020, de 13 de juny, del president de la Generalitat, de regulació i flexibilització de determinades restriccions en l'àmbit de la Comunitat Valenciana en aplicació de la fase 3 del Pla per a la transició cap a una nova normalitat. Les condicions previstes en aquest Decret suposen en la major part dels casos una reducció significativa de les limitacions, a través de mesures com l'increment dels aforaments màxims d'ocupació en establiments i instal·lacions, o l'augment de la dimensió dels grups en què es poden exercir determinades activitats.

4. L'expiració de l'estat d'alarma el dia 21 de juny de 2020 ha determinat que queden sense efecte les mesures contingudes en el Reial decret 463/2020, d'estat d'alarma i els successius reials decrets de pròrroga.

5. El Consell, a través de l'Acord de 19 de juny de 2020 sobre mesures de prevenció, va adoptar les mesures necessàries per a fer front, després de l'alçament de l'estat d'alarma, a les necessitats derivades de la crisi sanitària, amb l'objectiu d'assegurar que les activitats en les quals puga produir-se un major risc de transmissió de la malaltia es desenvolupen en condicions que permeten controlar aquest risc. Aquestes mesures van ser les ja recollides, en la seua major part, en el Decret 8/2020, de 13 de juny, del president de la Generalitat, de regulació i flexibilització de determinades restriccions en l'àmbit de la Comunitat Valenciana en aplicació de la fase 3 del Pla per a la transició cap a una nova normalitat.

6. Una vegada finalitzat l'estat d'alarma, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, com a autoritat sanitària competent en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, va adoptar les mesures oportunes per al control d'aquesta malaltia a través de la Resolució de 20 de juny de 2020, de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, d'adopció de mesures relatives a centres de serveis socials de caràcter residencial davant de la situació sanitària ocasionada per la Covid-19, en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.

7. La Llei 3/2019, de 18 de febrer, de la Generalitat, de serveis socials inclusius de la Comunitat Valenciana, recull en l'article: 5.3: «El sistema públic valencià de serveis socials té caràcter de servei públic essencial perquè se'n deriven prestacions indispensables per a satisfer les necessitats bàsiques personals i millorar les condicions de la qualitat de vida de la ciutadania segons el que disposa l'article 128.2 de la Constitució Espanyola.»

8. En relació amb les persones majors, des de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, es va adoptar la Resolució de 29 de maig de 2020, de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, per la qual s'estableix el pla de transició a la nova normalitat, en el context de crisi sanitària ocasionada per la Covid-19, de les residències de persones majors dependents, els centres de dia, els habitatges tutelats i els CEAM/CIM, que estableix la quotidianitat que en cada fase han de tindre els diferents recursos destinats a les persones majors quant a higiene, visites, prevenció i protecció de persones usuàries i treballadores, entre altres mesures.

Valorada l'actual situació, tenint en compte la necessitat d'actualitzar les mesures vigents en les residències de persones majors dependents, els centres de dia, els habitatges tutelats i els CEAM/CIM, resolc:





Primer. Objecte i àmbit

Mitjançant la present resolució s'estableix el pla d'actuació, en el context de crisi sanitària ocasionada per la Covid-19, en les residències de persones majors dependents, els centres de dia, els habitatges tutelats i els centres especialitzats d'atenció a majors (CEAM)/centres integrals de majors (CIM) i centres assimilats compresos en l'àmbit de competències de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives.

Aquesta resolució es dicta a l'incloure noves mesures actualitzant la normativa al desenvolupament de la pandèmia de Covid-19.



Segon. Mesures de seguretat i higiene

1. Les residències de persones majors dependents, els centres de dia, els habitatges tutelats i els CEAM/CIM hauran de complir, en tot moment, les obligacions de prevenció de riscos laborals establides en la legislació vigent, tant amb caràcter general com de manera específica, per a previndre el contagi de SARS-CoV-2.

2. La disposició dels llocs de treball, l'organització dels torns i la resta de condicions de treball es modificaran, en la mesura necessària, per a garantir la possibilitat de mantindre la distància de seguretat interpersonal mínima de dos metres entre les persones treballadores, i d'aquestes respecte a les usuàries. Quan no siga possible, per raó de l'activitat, s'haurà d'utilitzar l'equip de protecció individual que determine el servei de prevenció de riscos laborals tenint com a base el procediment per als serveis de prevenció del Ministeri de Sanitat i les recomanacions a aquest efecte.

3. Les persones treballadores o usuàries dels centres diürns amb diagnòstic de Covid-19, amb símptomes compatibles amb Covid-19 o en període de quarantena domiciliària per haver tingut contacte amb alguna persona amb símptomes o diagnosticada de Covid-19, no han d'acudir a aquests centres. La reincorporació d'aquestes persones al seu lloc de treball o al centre de dia com a persona usuària podrà fer-se ateses les obligacions de prevenció de riscos laborals i al que s'estableix per les autoritats competents, sempre que quede garantit que ja no es troben en cap d'aquestes situacions i que no suposa cap risc per a les persones usuàries ni treballadores.

4. La neteja i desinfecció de les instal·lacions es farà amb la freqüència i les condicions estipulades per als centres sociosanitaris o els llocs de pública concurrència, amb especial atenció a les superfícies de contacte més freqüents. Es garantirà una ventilació adequada de totes les dependències.



Tercer. Mesures organitzatives i de funcionament

1. Les residències de persones majors dependents, centres de dia, habitatges tutelats i CEAM/CIM i centres assimilats adoptaran les mesures organitzatives i de funcionament que, per a cada tipus de recurs, s'especifiquen en els annexos d'aquesta resolució.

2. La direcció de cada recurs prepararà amb antelació suficient els canvis derivats de la transició entre fases d'acord amb el cronograma estimat, de manera que s'eviten disfuncions amb el pas de l'una a l'altra, especialment pel que respecta a la reincorporació del personal. Adoptaran, així mateix, les previsions per a un eventual retard en la transició o, fins i tot, una regressió de fase, atés que aquestes no estan prefixades i es determinaran en funció de l'evolució de la situació.

3. En la planificació de les transicions, en cas que l'autoritat competent haguera determinat la necessitat de reassignar, les residències de persones majors dependents, centres de dia, habitatges tutelats i CEAM/CIM comptaran, excepte indicació en contra, amb aquells efectius que hi hagueren sigut reassignats, que es reincorporaran als seus llocs ordinaris.

Queden exceptuades de la incorporació a l'atenció presencial les persones sensibles al risc per Covid-19 segons les disposicions sanitàries en vigor, entre elles, les dones embarassades o en període de lactància. En aquests casos s'adaptarà el lloc de treball a unes funcions de treball telemàtic o que no requerisquen atenció al públic. Si no fora possible l'adaptació del lloc de treball, es tramitarà la seua incapacitat temporal com a persona treballadora especialment sensible i es contemplarà la prestació per risc durant l'embaràs o lactància.



Quart. Pla de contingència per a les residències de persones majors



Les residències de persones majors hauran de comptar amb un pla de contingència de conformitat amb la «Guia de prevenció i control contra la Covid-19 en residències de majors i altres centres de serveis socials de caràcter residencial» de 24 de març de 2020 i altra normativa i resolucions de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, adaptat a les seues característiques, dirigit a la prevenció i a la resposta davant una eventual aparició de nous casos i brots de Covid-19.

1. El pla de contingència haurà d'incloure, a més:

a) Un estoc de garantia d'equips de protecció individual per a, almenys, quatre setmanes, i un curs específic de formació sobre l'ús d'aquell per al personal. Aquest estoc haurà d'estar disponible en cada residència abans de l'1 d'octubre de 2020.

b) La possibilitat d'aïllar un 10 % de persones residents en habitacions amb bany propi. De manera alternativa i justificada podran disposar d'un espai adaptat dins del centre residencial per a tal efecte que garantisca l'aïllament d'almenys el 10 % de les persones residents, que en tot cas haurà de tindre accés a banys d'ús exclusiu de les persones residents de la zona aïllada. Aquest percentatge es calcularà sobre les places autoritzades per part de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives.

En les residències on la incidència de la pandèmia durant els últims mesos haja superat el 50 % de persones residents contagiades o el 20 % de persones residents mortes, aquest espai haurà de ser, com a mínim, del 15 %. Aquest percentatge es calcularà sobre les places autoritzades per part de la conselleria competent.

S'hi acompanyarà el plànol de l'edifici fitant les zones d'aïllament, preferiblement vertical o per plantes, i se situaran en espais amb accés separat o als llocs de menys trànsit de l'edifici, utilitzant la sectorització d'incendis ja definida com a àrea d'ubicació.



c) Recursos humans disponibles, especificant la categoria professional i dedicació (horari setmanal) de cada persona treballadora del centre.



d) Protocol específic de desinfecció i neteja del centre en el qual es prestarà especialment atenció a les zones comunes, condícies i banys així com la gestió de residus, d'acord amb les recomanacions sanitàries vigents a cada moment.

e) Organització de les visites de familiars i persones afins regulades en cada fase.

f) Organització de les eixides individuals i grupals de les persones residents en cadascuna de les fases.

2. El pla de contingència haurà de ser validat per la Direcció General de Persones Majors de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives.



Cinqué. Pla de contingència per als centres diürns d'atenció a persones majors

Els centres diürns d'atenció a persones majors hauran de comptar amb un pla de contingència de conformitat amb la «Guia de prevenció i control contra la Covid-19 en residències de majors i altres centres de serveis socials de caràcter residencial», de 24 de març de 2020, i altra normativa i resolucions la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives adaptat a les seues característiques, dirigit a la prevenció i a la resposta davant una eventual aparició de nous casos i brots de Covid-19.

1. El pla de contingència haurà d'incloure, a més:

a) Un estoc de garantia d'equips de protecció individual per a, almenys, quatre setmanes, i un curs específic de formació sobre l'ús d'aquell per al personal. Aquest estoc haurà d'estar disponible en cada centre diürn abans de l'1 d'octubre de 2020.

b) Organització dels torns d'atenció a les persones usuàries determinades en l'annex de cada fase.

c) Recursos humans disponibles, especificant la categoria professional i dedicació (horari setmanal) de cada persona treballadora del centre.



d) Protocol específic de desinfecció i neteja del centre en el qual es prestarà especialment atenció a les zones comunes, serveis i banys, així com la gestió de residus, d'acord amb les recomanacions sanitàries vigents en cada moment.

2. El pla de contingència haurà de ser validat per la Direcció General de Persones Majors de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives.



Sisé. Eficàcia de la present resolució i els annexos

La present resolució i els seus annexos desplegarà la seua eficàcia en les residències, habitatges tutelats, centres diürns i CEAM/CIM o centres assimilats.

Amb caràcter general s'aplicarà el que es preveu per a la fase 3 en els annexos. No obstant això, si l'autoritat competent determinara que la situació epidemiològica comporta com a conseqüència l'aplicació del que es disposa en altres fases per a una determinades demarcacions territorials, residències, habitatges tutelats, centres diürns, CEAM/CIM o centres assimilats, s'aplicarà de manera singular el que s'estableix en els annexos de la fase que determine.

En tot cas, en qualsevol recurs residencial de persones majors que tinga brot actiu de Covid-19 regirà el que es preveu en els annexos per a la fase 0.



Seté. Supeditació a la normativa establida per les autoritats competents en l'àmbit sanitari

La present resolució queda supeditada a la normativa que aproven els òrgans de l'Administració general de l'Estat i de la comunitat autònoma competents en matèria sanitària, i, en tot cas, sempre estarà vinculada a la superació de les fases establides pel Govern d'Espanya per al territori de la Comunitat Valenciana i a les especificitats que en cada fase marquen els òrgans competents.

Serà d'obligat compliment la present resolució i els seus annexes així com els protocols i normativa dictada per la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives i per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública en matèria de salut pública, seguretat, prevenció i protecció front a la Covid-19 de les residències de persones majors dependents, els centres de dia, els habitatges tutelats i els CEAM/CIM, que s'aproven amb posterioritat a l'aplicació de la present resolució.





Huité. Producció d'efectes

La present resolució serà d'aplicació en la data de publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, i deixa sense efectes la Resolució de 29 de maig de 2020, de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, per la qual s'estableix el pla de transició a la nova normalitat, en el context de crisi sanitària ocasionada per la Covid-19.

Així mateix, deixa sense efectes les resolucions de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives que s'oposen a la present resolució.

S'adverteix que contra aquesta resolució, que posa fi a la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició en el termini d'un mes davant de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, previ al recurs contenciós administratiu en el termini de dos mesos, comptats des de l'endemà de la notificació, davant de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, d'acord amb el que s'estableix en la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, o un recurs potestatiu de reposició davant del mateix òrgan que va dictar l'acte, en el termini d'un mes, computat en els termes ja indicats, de conformitat amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. Tot això sense perjudici que puga interposar-se qualsevol altre recurs dels previstos en la legislació vigent.



València, 11 d'agost de 2020.– La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives: Mónica Oltra Jarque.

ANNEX I

Residències de persones majors



FASE ACTUACIONS

FASE 0 Mesures d'higiene en el recurs

– Es realitzarà neteja i desinfecció diària, amb especial atenció a les superfícies de contacte freqüent de la residència.

– S'hauran de respectar les mesures de seguretat i higiene establides per les autoritats sanitàries per a la prevenció de la Covid-19, relatives al manteniment d'una distància de seguretat de dos metres, higiene de mans i ús de màscara.

– Es mantindran les mesures d'aïllament i control establides per les instruccions emeses per l'autoritat sanitària en aquelles persones residents que presenten simptomatologia compatible amb Covid-19.

– La distribució d'espais podrà modificar-se, quan siga necessari, amb l'objectiu de garantir la distància interpersonal de seguretat.



Mesures d'higiene i/o prevenció per a les persones treballadores

– S'hauran de complir, en tot cas, les obligacions de prevenció de riscos establides en la legislació vigent i les mesures establides per les autoritats sanitàries.



Mesures d'accés de les persones proveïdores i personal extern

– S'establirà un registre d'entrada a fi de seguir la traçabilitat en el cas que corresponga. Es limitaran les zones d'accés a les persones proveïdores i es mantindran les mesures preventives que hagen sigut establides amb el procés de confinament per a l'accés al centre de provisions i de personal extern.

– Per a garantir el correcte funcionament dels centres residencials es permetrà l'accés de personal de manteniment i reparacions imprescindibles per a garantir el compliment de la normativa de salut i seguretat (revisions d'extintors, de legionel·la o d'ascensors, reparació de calderes, cuina o elements higiènics, entre d'altres).



Ingressos

– Se suspenen amb caràcter general els nous ingressos i reingressos. Únicament es permetran ingressos en centres lliures de Covid-19 amb caràcter excepcional i d'urgència social. El caràcter excepcional i d'urgència social serà determinat per la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives.



Eixides en cas de força major

– Només es permet l'eixida de la residència de persones residents per causes mèdiques (trasllat a hospital, atenció sanitària no demorable o assimilables a criteri mèdic professional).



Visites en cas de força major

– A fi de garantir un procés final de la vida digne a les persones majors i contribuir al desenvolupament d'un dol menys traumàtic per al seu entorn, es permetran de manera excepcional per part de la direcció del centre residencial les visites de familiars o persones properes de referència, i es garantirà així un tracte humanitzat i d'afectes. Així mateix, es permetran aquestes visites per a l'alleujament de la descompensació neurocognitiva de la persona resident quan així ho considere l'equip tècnic professional del centre.

– La visita s'autoritzarà per a un màxim de dues persones per persona resident. Es realitzarà amb les degudes mesures de seguretat i higiene, de manera individual, excepte en el cas de persones convivents, que hi podran entrar conjuntament.



Activitats

– Les persones residents, especialment aquelles amb grans dependències o persones molt majors, hauran de romandre la major part del temps a les seues habitacions evitant, en la mesura que siga possible, els espais comuns, i guardant la distància de seguretat interpersonal recomanada de, com a mínim, dos metres.

– Els espais comuns dels centres residencials s'utilitzaran de manera rotatòria entre les persones usuàries, per a així mantindre la distància recomanada en aquestes. En els torns d'ús dels espais comuns coincidiran sempre les mateixes persones usuàries. Així es procedirà també amb els espais externs (patis, jardins, etc.) sempre que siguen d'ús privatiu de la residència i la meteorologia ho permeta.



Menjador

– No hi haurà servei de menjador comú.

– El servei de restauració s'efectuarà a les habitacions de les persones residents.



Suport a gestions indispensables

– Com a criteri general, es requerirà la implicació de les famílies per al desenvolupament de gestions indispensables (tràmits de bancs, compres, etc.). No es realitzaran eixides de persones residents.

– Des dels centres se secundaran i/o es realitzaran les gestions indispensables davant l'absència de familiars o situacions especials en coordinació amb les famílies. En el cas que corresponga es demanarà l'autorització prèvia de la persona usuària per a realitzar la gestió.



Procediment de baixa voluntària

– Es procedirà de conformitat amb el Protocol de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives d'actuació en residències i habitatges tutelats de persones majors dependents i persones amb diversitat funcional davant la petició de baixa voluntària per una persona resident, els seus tutors legals o familiars.

FASE 1 Mesures d'higiene en el recurs

– Es realitzarà neteja i desinfecció diària, amb especial atenció a les superfícies de contacte freqüent de la residència.

– S'hauran de respectar les mesures de seguretat i higiene establides per les autoritats sanitàries per a la prevenció de la Covid-19, relatives al manteniment d'una distància de seguretat de dos metres, higiene de mans i ús de màscara.

– S'hauran de complir les mesures d'aïllament i control establides per les instruccions emeses per l'autoritat sanitària en aquelles persones residents que presenten simptomatologia compatible amb Covid-19.

– La distribució d'espais podrà modificar-se, quan siga necessari, amb l'objectiu de garantir la distància interpersonal de seguretat.



Mesures d'higiene i/o prevenció per a les persones treballadores

– S'hauran de complir, en tot cas, les obligacions de prevenció de riscos establides en la legislació vigent i les mesures establides per les autoritats sanitàries.



Mesures d'accés de les persones proveïdores i personal extern

– S'establirà un registre d'entrada a fi de seguir la traçabilitat en el cas que corresponga. Es limitaran les zones d'accés a les persones proveïdores i es mantindran les mesures preventives que hagen sigut establides amb el procés de confinament per a l'accés al centre de provisions i de personal extern.

– Per a garantir el correcte funcionament dels centres residencials es permetrà l'accés de personal de manteniment i reparacions imprescindibles per a garantir el compliment de la normativa de salut i seguretat (revisions d'extintors, de legionel·la o d'ascensors, reparació de calderes, cuina o elements higiènics, entre d'altres).



Disponibilitat de places en els centres per a aïllament

– El centre residencial ha de disposar de la possibilitat d'aïllar un 10 % de persones residents en habitacions amb bany propi, o alternativament i excepcionalment, un espai adaptat dins del centre residencial per a tal efecte que garantisca l'aïllament d'almenys el 10 % de les persones residents, que en tot cas haurà de tindre annexats banys d'ús exclusiu de les persones residents de la zona aïllada. Aquest percentatge es calcularà sobre les places autoritzades per part de la conselleria competent.

– En les residències on la incidència de la pandèmia durant els últims mesos haja superat el 50 % de persones residents contagiades o el 20 % de persones residents mortes, aquest espai haurà de ser, com a mínim, del 15 %. Aquest percentatge es calcularà sobre les places autoritzades per part de la conselleria competent.

– Es mantindrà aquest criteri fins que les autoritats sanitàries declaren la finalització de la pandèmia.



Ingressos i reingressos

– Amb caràcter general no hi haurà nous ingressos ni reingressos. Únicament es permetran ingressos en centres lliures de Covid-19 amb caràcter excepcional i d'urgència social. El caràcter excepcional i d'urgència social serà determinat per la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives.



Eixides

– No es podran realitzar eixides d'esplai de les persones residents ni individualment ni grupalment.



Eixides en cas de força major

– Només es permet l'eixida de la residència de persones residents per causa mèdiques (trasllat a hospital, atenció sanitària no demorable o assimilables a criteri mèdic professional).



Visites en cas de força major

– A fi de garantir un procés final de la vida digne a les persones majors i contribuir al desenvolupament d'un dol menys traumàtic per al seu entorn, es permetran de manera excepcional per part de la direcció del centre residencial les visites de familiars o persones properes de referència garantint així un tracte humanitzat i d'afectes. Així mateix, es permetran aquestes visites per a l'alleujament de la descompensació neurocognitiva de la persona resident quan així ho considere l'equip tècnic professional del centre.

– La visita s'autoritzarà per a un màxim de dues persones per persona resident. Es realitzarà amb les degudes mesures de seguretat i higiene, de manera individual, excepte en el cas de persones convivents, que hi podran entrar conjuntament.

– Es garantirà el contacte amb familiars, sempre que siga possible, a través de mitjans telemàtics o, en defecte d'això, es facilitarà informació telefònica personalitzada al familiar de referència sobre la situació de la persona resident.



Activitats

– L'equip del centre realitzarà les activitats que es desenvolupaven amb anterioritat a la situació de pandèmia en les àrees d'atenció psicològica, activitats de teràpia ocupacional, activitats de rehabilitació, activitats d'animació així com de prevenció i promoció de la salut, segons les característiques estructurals del centre i respectant les mesures de seguretat establides.

– En cas de passar a la fase 1 des d'una fase anterior es seguirà el pla d'incorporació a la rutina elaborat per l'equip del centre, quant a les activitats en les àrees d'atenció psicològica, activitats de teràpia ocupacional, activitats de rehabilitació, activitats d'animació així com de prevenció i promoció de la salut.

– Els serveis de perruqueria i podologia es realitzaran amb cita prèvia, atenció individual i amb les mesures de seguretat i higiene establides. Les persones residents acudiran al servei amb màscara i en l'horari establit. Es desinfectarà el material i les superfícies utilitzades després de cada servei realitzat.



Menjador

–Es garantirà el servei de menjador comú, respectant les mesures de seguretat i higiene establides per a la prevenció de la Covid-19.

– En cas de passar a la fase 1 des d'una fase anterior es seguirà el pla d'incorporació progressiva del servei de menjador elaborat per l'equip del centre amb la fi evitar que el servei de restauració s'efectue a les habitacions dels residents, atenent en tot moment les característiques estructurals del centre i respectant les mesures de seguretat establides. En cas necessari, es pot habilitar un altre espai com a menjador. Es fomentarà mantindre aquests espais habilitats en aquelles residències que hagen funcionat amb unitats de convivència independents per a mantindre la distància social entre aquests grups de persones residents i uns altres.



Suport a gestions indispensables:

– Com a criteri general, es requerirà la implicació de les famílies per al desenvolupament de gestions indispensables (tràmits de bancs, compres, etc.). No es realitzaran eixides de persones residents.

– Des dels centres se secundaran i/o es realitzaran les gestions indispensables davant l'absència de familiars o situacions especials en coordinació amb les famílies. En el cas que corresponga es demanarà l'autorització prèvia de la persona usuària per a realitzar la gestió.

FASE 2 Mesures d'higiene en el recurs

– Es realitzarà neteja i desinfecció diària, amb especial atenció a les superfícies de contacte freqüent de la residència.

– S'hauran de respectar les mesures de seguretat i higiene establides per les autoritats sanitàries per a la prevenció de la Covid-19, relatives al manteniment d'una distància de seguretat de dos metres, higiene de mans i ús de màscara.

– S'hauran de complir les mesures d'aïllament i control establides per les instruccions emeses per l'autoritat sanitària en aquelles persones residents que presenten simptomatologia compatible amb Covid-19.

– La distribució d'espais podrà modificar-se, quan siga necessari, amb l'objectiu de garantir la distància interpersonal de seguretat.



Mesures d'higiene i/o prevenció per a les persones treballadores

– S'hauran de complir, en tot cas, les obligacions de prevenció de riscos establides en la legislació vigent i les mesures establides per les autoritats sanitàries.



Mesures d'accés de les persones proveïdores i personal extern

– S'establirà un registre d'entrada a fi de seguir la traçabilitat en el cas que corresponga. Es limitaran les zones d'accés a les persones proveïdores i es mantindran les mesures preventives que hagen sigut establides amb el procés de confinament per a l'accés al centre de provisions i de personal extern.

– Per a garantir el correcte funcionament dels centres residencials es permetrà l'accés de personal de manteniment i reparacions imprescindibles per a garantir el compliment de la normativa de salut i seguretat (revisions d'extintors, de legionel·la o d'ascensors, reparació de calderes, cuina o elements higiènics, entre d'altres).



Disponibilitat de places en els centres per a aïllament

– El centre residencial ha de disposar de la possibilitat d'aïllar un 10 % de persones residents en habitacions amb bany propi o, alternativament i excepcionalment, un espai adaptat dins del centre residencial per a tal efecte que garantisca l'aïllament d'almenys el 10 % de les persones residents, que en tot cas haurà de tindre annexats banys d'ús exclusiu de les persones residents de la zona aïllada. Aquest percentatge es calcularà sobre les places autoritzades per part de la conselleria competent.

– En les residències on la incidència de la pandèmia durant els últims mesos haja sigut superior a la mitjana en nombre de persones contagiades o mortes, aquest espai haurà de ser, com a mínim, del 15 %. Aquest percentatge es calcularà sobre les places autoritzades per part de la conselleria competent.

– Es mantindrà aquest criteri fins que les autoritats sanitàries declaren la finalització de la pandèmia.



Reingressos

– Es permetran els reingressos de totes les persones usuàries que durant la pandèmia van sol·licitar l'alta voluntària amb reserva de plaça. Per a poder realitzar els reingressos, amb caràcter general, el centre ha de comptar amb la disponibilitat de places per a aïllament determinades en el resolc 4.1.b de la present resolució.

– La persona resident que sol·licite el seu reingrés, sempre que no presente símptomes compatibles amb la Covid-19, haurà de sotmetre's a aïllament preventiu durant 14 dies. Si es realitza una PCR als 10 dies d'iniciar l'aïllament i el seu resultat és negatiu es podrà alçar l'aïllament. En cap cas es procedirà al reingrés d'una persona que presente símptomes compatibles amb la malaltia, havent-se de procedir en el seu entorn familiar de la mateixa manera que estiga determinada per a la població general.

– L'ingrés es realitzarà en una habitació individual amb bany d'ús exclusiu, on realitzarà l'aïllament establit.



Nous ingressos

– Es permetran els nous ingressos en el conjunt de la xarxa residencial de la Comunitat Valenciana.

– En cas de passar a la fase 2 des d'una fase anterior, es permetran els nous ingressos a partir de la segona setmana de la fase 2.

– Per a poder realitzar els ingressos, amb caràcter general, el centre ha de comptar amb la disponibilitat de places per a aïllament determinades en el resolc 4.1.b de la present resolució.

– La persona que sol·licite el seu ingrés, sempre que no presente símptomes compatibles amb la Covid-19, haurà de sotmetre's a aïllament preventiu durant 14 dies. Si es realitza una PCR als 10 dies d'iniciar l'aïllament i el seu resultat és negatiu es podrà alçar l'aïllament. En cap cas, es procedirà a l'ingrés d'una persona que presente símptomes compatibles amb la malaltia, havent-se de procedir en el seu entorn familiar de la mateixa manera determinada per a la població general.

– L'ingrés es realitzarà en una habitació individual amb bany d'ús exclusiu, on realitzarà l'aïllament establit.



Eixides

– No es podran realitzar eixides d'esplai de les persones residents ni individualment ni grupalment.



Eixides en cas de força major

– Només es permet l'eixida de la residència de persones residents per causa mèdiques (trasllat a hospital, atenció sanitària no demorable o assimilables a criteri mèdic professional).



Visites ordinàries

– Es permetran les visites, sempre amb cita prèvia, de fins a dos familiars o persones reunides per persona resident, que hi hauran d'entrar de manera individual, excepte si són convivents, i en aquest cas hi podran entrar juntes, d'acord amb els següents criteris:

– S'organitzaran un màxim de visites diàries, regulat en trams depenent del nombre de persones residents en el centre, per a evitar aglomeracions en la residència:

· En els centres amb capacitat fins a 50 places, es permetrà un màxim del 25 % de visites en relació amb el nombre de places ocupades del centre residencial.

FASE 2

(cont). · En els centres amb capacitat entre 50 a 100 places, es permetrà un màxim del 20 % de visites en relació amb el nombre de places ocupades del centre residencial.

· En els centres de més de 100 places, es permetrà un màxim del 10 % de visites en relació amb el nombre de places ocupades del centre residencial.

– Si la situació epidemiològica de l'entorn local del centre ho requereix, segons l'informe epidemiològic emès per l'autoritat sanitària competent (respecte a la traçabilitat, la incidència acumulada els últims 7 dies, l'evolució de la incidència i altres criteris epidemiològics), es podran suspendre les visites i adoptar les mesures oportunes per garantir el control de la malaltia determinades per l'autoritat competent.



– La direcció ha de determinar, en la mesura que siga possible, un lloc pròxim a l'accés del centre amb dimensions suficients per a garantir la distància social de dos metres, i en el qual puguen reunir-se les visites de les persones familiars evitant que deambulen pel centre. Excepte situacions excepcionals, aquestes s'han de realitzar en aquesta estança, i si és en un altre lloc, s'ha de respectar la distància social de dos metres.

Aquest espai disposarà de les mesures higièniques pertinents, així com del mobiliari indispensable per a realitzar la visita, i aquesta serà la més diàfana possible.

– En el cas que el centre dispose d'espais a l'aire lliure, la visita es realitzarà preferentment en aquests espais, sempre que siguen d'ús privatiu i la meteorologia ho permeta.

– L'accés al centre haurà de realitzar-se obligatòriament amb màscara. A l'entrada se li prendrà la temperatura a la visita i se li proporcionarà gel hidroalcohòlic per a la neteja de mans. Si la temperatura corporal supera els 37,5°, no se li permetrà l'accés al centre.

– Durant la visita s'hauran d'observar les mesures d'higiene i prevenció establides per les autoritats sanitàries, i en particular el manteniment de la distància de seguretat de dos metres, la higiene de mans i ús de màscara.

– La persona familiar o propera haurà de ser qui sol·licite la cita prèvia a fi de visitar el seu familiar resident. Davant la demanda de cita prèvia telefònica, s'emplenarà el qüestionari indicat a continuació, que registrarà, juntament amb les seues dades personals i les respostes facilitades, el personal encarregat per a evitar l'entrada en el centre de visites amb simptomatologia compatible amb Covid-19.

· Ha passat vosté la malaltia de Covid-19?

· En cas d'haver-la passat, segueix vosté en aïllament?

· Ha estat convivint amb una persona amb sospita o confirmació de Covid-19?

· Té febre o l'ha tinguda en els últims 14 dies? (temperatura superior a 37,5°)

· Té o ha tingut tos o qualsevol altre problema respiratori en els últims 14 dies?

· Té o ha tingut diarrea o qualsevol altre problema digestiu en els últims 14 dies?

· Ha tingut en els últims 14 dies sensació de molt de cansament o malestar en el cos?

· Ha notat una pèrdua en el sentit de l'olfacte o del gust en els últims 14 dies?

– El centre analitzarà la demanda plantejada i consensuarà el dia i l'hora de la visita. La duració de la visita serà determinada per l'equip professional per raó dels criteris establits per aquest.

– Entre una i una altra visita el personal de neteja desinfectarà la dependència conforme amb el que s'estableix en el pla de contingència.

– Davant la sospita o confirmació d'un brot de Covid-19, la direcció del centre, com a mesura preventiva, suspendrà les visites al centre.



Activitats

– L'equip del centre realitzarà les activitats que es desenvolupaven amb anterioritat a la situació de pandèmia en les àrees d'atenció psicològica, activitats de teràpia ocupacional, activitats de rehabilitació, activitats d'animació així com de prevenció i promoció de la salut, segons les característiques estructurals del centre i respectant les mesures de seguretat establides.

– Els serveis de perruqueria i podologia seguiran la seua activitat amb cita prèvia, atenció individual i amb les mesures de seguretat i higiene establides. Les persones residents acudiran al servei amb màscara i en l'horari establit. Es desinfectarà el material i les superfícies utilitzades després de cada servei realitzat.

FASE 3 Mesures d'higiene en el recurs

– Es realitzarà neteja i desinfecció diària, amb especial atenció a les superfícies de contacte freqüent de la residència.

– S'hauran de respectar les mesures de seguretat i higiene establides per les autoritats sanitàries per a la prevenció de la Covid-19, relatives al manteniment d'una distància de seguretat de dos metres, higiene de mans i ús de màscara.

– Es mantindran les mesures d'aïllament i control establides per les instruccions emeses per l'autoritat sanitària en aquelles persones residents que presenten simptomatologia compatible amb Covid-19.

– La distribució d'espais podrà modificar-se, quan siga necessari, amb l'objectiu de garantir la distància interpersonal de seguretat.



Mesures d'higiene i/o prevenció per a les persones treballadores

– S'hauran de complir, en tot cas, les obligacions de prevenció de riscos establides en la legislació vigent i les mesures establides per les autoritats sanitàries.



Mesures d'accés de les persones proveïdores i personal extern

– S'establirà un registre d'entrada a fi de seguir la traçabilitat en el cas que corresponga. Es limitaran les zones d'accés a les persones proveïdores i es mantindran les mesures preventives que hagen sigut establides amb el procés de confinament per a l'accés al centre de provisions i de personal extern.

– Per a garantir el correcte funcionament dels centres residencials es permetrà l'accés de personal de manteniment i reparacions imprescindibles per a garantir el compliment de la normativa de salut i seguretat (revisions d'extintors, de legionel·la o d'ascensors, reparació de calderes, cuina o elements higiènics, entre d'altres).



Disponibilitat de places en els centres per a aïllament

– El centre residencial ha de disposar de la possibilitat d'aïllar un 10 % de persones residents en habitacions amb bany propi o, alternativament i excepcionalment, un espai adaptat dins del centre residencial per a tal efecte que garantisca l'aïllament d'almenys el 10 % de les persones residents, que en tot cas haurà de tindre annexats banys d'ús exclusiu de les persones residents de la zona aïllada. Aquest percentatge es calcularà sobre les places autoritzades per part de la conselleria competent.

– En les residències on la incidència de la pandèmia durant els últims mesos haja sigut superior a la mitjana en nombre de persones contagiades o mortes, aquest espai haurà de ser, com a mínim, del 15 %. Aquest percentatge es calcularà sobre les places autoritzades per part de la conselleria competent.

– Es mantindrà aquest criteri fins que les autoritats sanitàries declaren la finalització de la pandèmia.



Reingressos

– Es permetran els reingressos de totes les persones usuàries que durant la pandèmia van sol·licitar l'alta voluntària amb reserva de plaça. Per a poder realitzar els reingressos, amb caràcter general, el centre ha de comptar amb la disponibilitat de places per a aïllament determinades en el resolc 4.1.b de la present resolució.

– La persona resident que sol·licite el seu reingrés, sempre que no presente símptomes compatibles amb la Covid-19, haurà de sotmetre's a aïllament preventiu durant 14 dies. Si es realitza una PCR als 10 dies d'iniciar l'aïllament i el seu resultat és negatiu es podrà alçar l'aïllament. En cap cas es procedirà al reingrés d'una persona que presente símptomes compatibles amb la malaltia, havent-se de procedir en el seu entorn familiar de la mateixa manera que estiga determinada per a la població general.

– L'ingrés es realitzarà en una habitació individual amb bany d'ús exclusiu, on realitzarà l'aïllament establit.



Nous ingressos

– Es permetran els nous ingressos en el conjunt de la xarxa residencial de la Comunitat Valenciana

– Per a poder realitzar els ingressos, amb caràcter general, el centre ha de comptar amb la disponibilitat de places per a aïllament determinades en el resolc 4.1.b de la present resolució.

– La persona que sol·licite el seu ingrés, sempre que no presente símptomes compatibles amb la Covid-19, haurà de sotmetre's a aïllament preventiu durant 14 dies. Si es realitza una PCR als 10 dies d'iniciar l'aïllament i el seu resultat és negatiu es podrà alçar l'aïllament. En cap cas, es procedirà a l'ingrés d'una persona que presente símptomes compatibles amb la malaltia, havent-se de procedir en el seu entorn familiar de la mateixa manera determinada per a la població general.

– L'ingrés es realitzarà en una habitació individual amb bany d'ús exclusiu, on realitzarà l'aïllament establit.



Visites ordinàries

– Es permetran les visites, sempre amb cita prèvia, de fins a dos familiars o persones reunides per persona resident, que hi hauran d'entrar de manera individual, excepte si són convivents, i en aquest cas hi podran entrar juntes, d'acord amb els següents criteris:

– S'organitzaran un màxim de visites diàries, regulat en trams depenent del nombre de persones residents en el centre, per a evitar aglomeracions en la residència:

· En els centres amb capacitat fins a 50 places, es permetrà un màxim del 25 % de visites en relació amb el nombre de places ocupades del centre residencial.

· En els centres amb capacitat entre 50 a 100 places, es permetrà un màxim del 20 % de visites en relació amb el nombre de places ocupades del centre residencial.

· En els centres de més de 100 places, es permetrà un màxim del 10 % de visites en relació amb el nombre de places ocupades del centre residencial.

– Si la situació epidemiològica de l'entorn local del centre ho requereix, segons l'informe epidemiològic emès per l'autoritat sanitària competent (respecte a la traçabilitat, la incidència acumulada els últims 7 dies, l'evolució de la incidència i altres criteris epidemiològics), es podran suspendre les visites i adoptar les mesures oportunes per garantir el control de la malaltia determinades per l'autoritat competent.

FASE 3

(cont.) – La direcció ha de determinar, en la mesura que siga possible, un lloc pròxim a l'accés del centre amb dimensions suficients per a garantir la distància social de dos metres, i en el qual puguen reunir-se les visites de les persones familiars evitant que deambulen pel centre. Excepte situacions excepcionals, aquestes s'han de realitzar en aquesta estança, i si és en un altre lloc, s'ha de respectar la distància social de dos metres. Aquest espai disposarà de les mesures higièniques pertinents, així com del mobiliari indispensable per a realitzar la visita, i aquesta serà la més diàfana possible.

– En el cas que el centre dispose d'espais a l'aire lliure, la visita es realitzarà preferentment en aquests espais, sempre que siguen d'ús privatiu i la meteorologia ho permeta.

– L'accés al centre haurà de realitzar-se obligatòriament amb màscara. A l'entrada se li prendrà la temperatura a la visita i se li proporcionarà gel hidroalcohòlic per a la neteja de mans. Si la temperatura corporal supera els 37,5°, no se li permetrà l'accés al centre.

– Durant la visita s'hauran d'observar les mesures d'higiene i prevenció establides per les autoritats sanitàries, i en particular el manteniment de la distància de seguretat de dos metres, la higiene de mans i ús de màscara.

– La persona familiar o propera haurà de ser qui sol·licite la cita prèvia a fi de visitar el seu familiar resident. Davant la demanda de cita prèvia telefònica, s'emplenarà el qüestionari indicat a continuació, que registrarà, juntament amb les seues dades personals i les respostes facilitades, el personal encarregat per a evitar l'entrada en el centre de visites amb simptomatologia compatible amb Covid-19.

· Ha passat vosté la malaltia de Covid-19?

· En cas d'haver-la passat, segueix vosté en aïllament?

· Ha estat convivint amb una persona amb sospita o confirmació de Covid-19?

· Té febre o l'ha tinguda en els últims 14 dies? (temperatura superior a 37,5°)

· Té o ha tingut tos o qualsevol altre problema respiratori en els últims 14 dies?

· Té o ha tingut diarrea o qualsevol altre problema digestiu en els últims 14 dies?

· Ha tingut en els últims 14 dies sensació de molt de cansament o malestar en el cos?

· Ha notat una pèrdua en el sentit de l'olfacte o del gust en els últims 14 dies?

– El centre analitzarà la demanda plantejada i consensuarà el dia i l'hora de la visita. La duració de la visita serà determinada per l'equip professional per raó dels criteris establits per aquest.

– Entre una i una altra visita el personal de neteja desinfectarà la dependència conforme amb el que s'estableix en el pla de contingència.

– Davant la sospita o confirmació d'un brot de Covid-19, la direcció del centre, com a mesura preventiva, suspendrà les visites al centre.



Activitats

– L'equip del centre realitzarà les activitats que es desenvolupaven amb anterioritat a la situació de pandèmia en les àrees d'atenció psicològica, activitats de teràpia ocupacional, activitats de rehabilitació, activitats d'animació així com de prevenció i promoció de la salut, segons les característiques estructurals del centre i respectant les mesures de seguretat establides.

– Els serveis de perruqueria i podologia seguiran la seua activitat amb cita prèvia, atenció individual i amb les mesures de seguretat i higiene establides. Les persones residents acudiran al servei amb màscara i en l'horari establit. Es desinfectarà el material i les superfícies utilitzades després de cada servei realitzat.



Eixides

– Per a les eixides de residències lliures de Covid-19 (sense brot ni sospita de brot, o amb brot tancat):

– L'equip directiu del centre elaborarà un protocol d'actuació amb la finalitat de garantir les eixides de les persones residents així com el retorn d'aquestes. El protocol ha d'establir almenys, la gestió de la demanda d'eixides, designar professional de referència, registre, horaris, presa de temperatura, llavat de mans, ús de màscara, canvi de roba i dutxa després del retorn.

– Les eixides sense pernoctació hauran de realitzar-se per les persones majors amb acompanyament professional o familiar o de persona propera, prèvia autorització del centre. La persona propera o familiar signarà la declaració responsable elaborada per la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives que a aquest efecte li facilitarà la direcció del centre. La persona acompanyant es comprometrà a adoptar totes les mesures preventives (màscara, distància social i higiene de mans). Es prendran, al retorn al centre, les mesures higièniques adequades.

– Aquelles persones residents que se'n vagen de vacances amb els seus familiars durant un període igual o superior a 7 dies, hauran de sol·licitar-lo amb antelació i signar elles o els seus representants legals, segons el cas, el protocol d'eixides vacacionals de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives que a aquest efecte li facilitarà la direcció del centre. El reingrés es farà sota les mateixes condicions que en l'apartat d'ingressos i reingressos.

– Si la situació epidemiològica de l'entorn local del centre ho requereix, segons l'informe epidemiològic emès per l'autoritat sanitària competent (respecte a la traçabilitat, la incidència acumulada els últims 7 dies, l'evolució de la incidència i altres criteris epidemiològics), es podran suspendre les eixides i adoptar les mesures oportunes per garantir el control de la malaltia determinades per l'autoritat competent.







ANNEX II

Habitatges tutelats



FASE ACTUACIONS

– El pla de contingència d'aquests centres contindrà les mesures que s'establisquen en cada moment per l'administració competent per al conjunt de la població major que viu en el seu domicili particular.

– L'habitatge tutelat haurà de comptar amb un pla de contingència per al desenvolupament de la seua activitat que contindrà de manera específica:

a) Mesures de prevenció i higiene en recurs.

b) Ús dels espais comuns

c) Eixides i entrades en l'habitatge de les persones convivents

d) Visites de familiars o persones properes a les persones convivents.

Pel que respecta als nous ingressos, es podran realitzar a les fases 2 i 3.

– En el supòsit de sospita o confirmació d'un cas positiu per alguna de les persones majors que viuen en l'habitatge, aquesta persona serà atesa en l'hospital de la seua àrea de salut o infraestructura sanitària alternativa fins que siga negativa, abans de poder tornar al seu habitatge tutelat.























ANNEX III

Centres de dia



FASE ACTUACIONS

FASE 0 Activitat

– No hi ha assistència presencial a les persones usuàries del servei. No obstant això, es farà el seguiment de manera telemàtica, teràpies en línia i el suport domiciliari que es prestara des del tancament de l'activitat.



Accions específiques

– El personal dels centres quedarà a la disposició de qualsevol necessitat que els siga requerida per la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives.

FASE 1 Mesures d'higiene i/o de prevenció en el recurs

– Es realitzarà neteja i desinfecció diària, amb especial atenció a les superfícies de contacte freqüent del centre, així com serveis i banys geriàtrics.

– S'establiran reforços de neteja i desinfecció de tots els espais.

– S'hauran de respectar les mesures de seguretat i higiene establides per les autoritats sanitàries per a la prevenció de Covid-19, relatives al manteniment d'una distància de seguretat de dos metres, higiene de mans i ús de màscara.

– La distribució d'espais podrà modificar-se, quan siga necessari, amb l'objectiu de garantir la distància interpersonal de seguretat de dos metres.



Mesures d'higiene i/o prevenció per a les persones treballadores

– S'hauran de complir, en tot cas, les obligacions de prevenció de riscos establides en la legislació vigent i les mesures establides per les autoritats sanitàries.



Mesures d'accés de les persones proveïdores i personal extern

– S'establirà un registre d'entrada a fi de seguir la traçabilitat en el cas que corresponga. Es limitaran les zones d'accés a les persones proveïdores i personal extern amb la finalitat de garantir circuits segurs de circulació en el centre.



Activitats

– No hi ha assistència presencial a les persones usuàries del servei. No obstant això, es farà el seguiment de manera telemàtica, teràpies en línia i el suport domiciliari que es prestara des del tancament de l'activitat.



Incorporació de persones usuàries

– La direcció del centre contactarà amb la persona usuària, o en el seu cas amb el seu familiar responsable, per a informar de la seua reincorporació al centre en etapes posteriors.

– Les famílies hauran de comunicar qualsevol incidència en l'àmbit de la salut de la unitat de convivència que puga alertar d'un possible contagi de Covid-19 o contacte estret, i en tal cas no podrà incorporar-se.



Transport de persones usuàries del domicili al centre

– S'haurà de planificar el desplaçament al centre de les persones usuàries.

– Per a utilitzar el servei de transport del centre s'hauran d'organitzar les rutes d'acord amb el que s'estableix en l'article 2 de l'Ordre TMA/384/2020, de 3 de maig, per la qual es dicten instruccions sobre la utilització de màscares en els diferents mitjans de transport i es fixen requisits per a garantir una mobilitat segura, de conformitat amb el Pla per a la transició cap a una nova normalitat (BOE 123, 03/05/20) o qualsevol altra disposició que es desenvolupe sobre aquest tema.

FASE 2 Mesures d'higiene en el recurs

– Abans de l'inici de qualsevol activitat en el centre s'ha de procedir a la neteja i desinfecció de les instal·lacions.

– Es realitzarà neteja i desinfecció diària, amb especial atenció a les superfícies de contacte freqüent del centre.

– S'establiran reforços de neteja i desinfecció de tots els espais.

– S'hauran de respectar les mesures de seguretat i higiene establides per les autoritats sanitàries per a la prevenció de la Covid-19, relatives al manteniment d'una distància de seguretat de dos metres, higiene de mans i ús de màscara.

– La distribució d'espais podrà modificar-se, quan siga necessari, amb l'objectiu de garantir la distància interpersonal de seguretat.



Mesures d'higiene i/o prevenció per a les persones treballadores

– S'hauran de complir, en tot cas, les obligacions de prevenció de riscos establides en la legislació vigent i les mesures establides per les autoritats sanitàries.

– Se les haurà de fer control de temperatura a l'entrada del torn i usaran mesures de protecció (ús de màscara, i altres elements de protecció necessaris, així com rentada o higienització de mans segons les directrius marcades per les autoritats sanitàries).



Mesures d'accés de les persones proveïdores i personal extern

– S'establirà un registre d'entrada a fi de seguir la traçabilitat en el cas que corresponga. Es limitaran les zones d'accés a les persones proveïdores i personal extern amb la finalitat de garantir circuits segurs de circulació en el centre.



Incorporació de persones usuàries

– Els centres diürns d'atenció a persones majors obriran amb les mesures de seguretat i higiene pertinents. El centre disposarà d'un pla de contingència regulat al resolc cinqué de la present resolució, validat a aquest efecte per la Direcció General de Persones Majors de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives.

· En el cas, dels centres de dia, sense residència annexa, es podrà organitzar en torns de fins a un 33 % de les places autoritzades, que rotaran de manera setmanal. Els grups d'atenció seran sempre els mateixos, així com les persones professionals que els atenguen.

· En el cas, dels centres de dia, amb residència annexa, estaran oberts exclusivament per a les persones residents amb les mateixes condicions d'higiene i seguretat que en la residència.



Activitat

– Les teràpies individuals i grupals pròpies del centre s'ajustaran a la realitat de les persones usuàries de cada torn, prenent especial atenció a les conseqüències físiques, psicològiques i emocionals del període de confinament. Les activitats es realitzaran amb les mesures d'higiene i seguretat establides anteriorment, i es prestarà especial atenció a la neteja i desinfecció entre activitat i activitat i en la finalització de cada torn.



Transport de les persones usuàries del domicili al centre i recepció de persones usuàries

– Les persones familiars que porten al centre als seus majors no podran entrar en les instal·lacions, i serà el personal l'encarregat de facilitar-los l'entrada al centre.

– La persona usuària acudirà al transport col·lectiu proveïda de màscara. Se li higienitzaran les mans abans de pujar al vehicle de transport i se li realitzarà control de temperatura. No es permetrà l'accés al vehicle a les persones usuàries si la temperatura arriba o supera 37,5 °C.

– S'efectuarà un procés de desinfecció, després de cada ruta, de les superfícies de contacte del vehicle.

– En entrar la persona usuària en les dependències del centre es desinfectarà la sola de les sabates, rodes de carros i altres mesures ortopèdiques, es llavarà o se li llavaran les mans amb gel hidroalcohòlic que es posarà a la seua disposició. Si a la persona usuària no se li ha pres prèviament la temperatura, se li prendrà a l'entrada del centre.

FASE 3 Mesures d'higiene en el recurs

– Abans de l'inici de qualsevol activitat en el centre s'ha de procedir a la neteja i desinfecció de les instal·lacions.

– Es realitzarà neteja i desinfecció diària, amb especial atenció a les superfícies de contacte freqüent del centre.

– S'establiran reforços de neteja i desinfecció de tots els espais.

– S'hauran de respectar les mesures de seguretat i higiene establides per les autoritats sanitàries per a la prevenció de la Covid-19, relatives al manteniment d'una distància de seguretat de dos metres, higiene de mans i ús de màscara.

– La distribució d'espais podrà modificar-se, quan siga necessari, amb l'objectiu de garantir la distància interpersonal de seguretat.



Mesures d'higiene i/o prevenció per a les persones treballadores

– S'hauran de complir, en tot cas, les obligacions de prevenció de riscos establides en la legislació vigent i les mesures establides per les autoritats sanitàries.

– Se les haurà de fer control de temperatura a l'entrada del torn i usaran mesures de protecció (ús de màscara, i altres elements de protecció necessaris, així com rentada o higienització de mans segons les directrius marcades per les autoritats sanitàries).



Mesures d'accés de les persones proveïdores i personal extern

– S'establirà un registre d'entrada a fi de seguir la traçabilitat en el cas que corresponga. Es limitaran les zones d'accés a les persones proveïdores i personal extern amb la finalitat de garantir circuits segurs de circulació en el centre.



Incorporació de persones usuàries

– Els centres diürns d'atenció a persones majors estaran oberts amb les mesures de seguretat i higiene pertinents.

· En el cas dels centres de dia, sense residència annexa, es podrà organitzar en torns de fins a un 50 % de les places autoritzades, que rotaran de manera setmanal. Els grups d'atenció seran sempre els mateixos, així com les persones treballadores professionals que els atenen. Aquells centres que per la seua infraestructura permeten guardar les distàncies de seguretat i higiene per a un nombre major de persones usuàries podran, previ validat per la Direcció General de Persones Majors de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, ampliar el grup de persones per damunt del 50 %.

· En el cas dels centres de dia amb residència annexa rotaran de manera setmanal per torns les persones usuàries del centre de dia residents i les persones usuàries del centre de dia no residents. La setmana en què les persones residents no acudisquen al centre dia es duran a terme les activitats del centre de dia en els espais comuns de la residència, observant en tot cas les mesures de seguretat i higiene.



Activitats

– Les teràpies individuals i grupals pròpies del centre s'ajustaran a la realitat de les persones usuàries de cada torn, prenent especial atenció a les conseqüències físiques, psicològiques i emocionals del període de confinament. Les activitats es realitzaran amb les mesures d'higiene i seguretat establides anteriorment, i es prestarà especial atenció a la neteja i desinfecció entre activitat i activitat i en la finalització de cada torn.



Transport de les persones usuàries del domicili al centre i recepció de persones usuàries

– Les persones familiars que porten al centre als seus majors no podran entrar en les instal·lacions, i serà el personal l'encarregat de facilitar-los l'entrada al centre.

– La persona usuària acudirà al transport col·lectiu proveïda de màscara. Se li higienitzaran les mans abans de pujar al vehicle de transport i se li realitzarà control de temperatura. No es permetrà l'accés al vehicle a les persones usuàries si la temperatura arriba o supera 37,5 °C.

– S'efectuarà un procés de desinfecció, després de cada ruta, de les superfícies de contacte del vehicle.

– En entrar la persona usuària en les dependències del centre es desinfectarà la sola de les sabates, rodes de carros i altres mesures ortopèdiques, es llavarà o se li llavaran les mans amb gel hidroalcohòlic que es posarà a la seua disposició. Si a la persona usuària no se li ha pres prèviament la temperatura, se li prendrà a l'entrada del centre.







ANNEX IV

CEAM/CIM i llars/clubs de convivència per a persones majors

 

FASE ACTUACIONS

FASE 0 Activitats

– Se suspén l'activitat completa dels CEAM/CIM i centres assimilats.



Accions específiques

– El personal dels centres continuarà a la disposició de qualsevol necessitat que els siga requerida per la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives.

FASE 1 Activitats

– Se segueix suspesa l'activitat completa dels CEAM/CIM i centres assimilats.



Accions específiques

– El personal dels centres continuarà a la disposició de qualsevol necessitat que els siga requerida per la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives.

FASE 2 Mesures d'higiene en el recurs

– Abans de l'inici de qualsevol activitat en el centre s'ha de procedir a la neteja i desinfecció de les instal·lacions.

– Es realitzarà neteja i desinfecció diària, amb especial atenció a les superfícies de contacte freqüent del centre.

– S'establiran reforços de neteja i desinfecció de tots els espais.

– S'hauran de respectar les mesures de seguretat i higiene establides per les autoritats sanitàries per a la prevenció de la Covid-19, relatives al manteniment d'una distància de seguretat de dos metres, higiene de mans i ús de màscara.

– La distribució d'espais podrà modificar-se, quan siga necessari, amb l'objectiu de garantir la distància interpersonal de seguretat.



Mesures d'higiene i/o prevenció per a les persones treballadores

– S'hauran de complir, en tot cas, les obligacions de prevenció de riscos establides en la legislació vigent i les mesures establides per les autoritats sanitàries.

– Se les haurà de fer control de temperatura a l'entrada del torn i usaran mesures de protecció (ús de màscara, i altres elements de protecció necessaris, així com rentada o higienització de mans segons les directrius marcades per les autoritats sanitàries).



Mesures d'accés de les persones proveïdores i personal extern

– S'establirà un registre d'entrada a fi de seguir la traçabilitat en el cas que corresponga. Es limitaran les zones d'accés a les persones proveïdores i personal extern amb la finalitat de garantir circuits segurs de circulació en el centre.



Accés de persones usuàries

– L'horari del centre serà l'habitual, i l'atenció a la ciutadania serà exclusivament amb cita prèvia.

– L'accés a les dependències haurà de comportar la desinfecció del calçat i de mesures ortopèdiques (cadires de rodes,

caminadors, etc.) mitjançant processos o soluciones desinfectants.

– El personal establit prendrà la temperatura de la persona usuària, que no serà superior a 37,5°; si és superior a aquesta, no podrà accedir a les dependències.



Gestió de la cita prèvia

– Davant la demanda de cita prèvia telefònica, s'emplenarà el qüestionari indicat a continuació. La persona professional o encarregada registrarà, juntament amb les seues dades personals, les respostes facilitades.

· Ha passat vosté la malaltia de Covid-19?

· En cas d'haver-la passat, segueix vosté en aïllament?

· Ha estat convivint amb una persona amb sospita o confirmació de Covid-19?

· Té febre o l'ha tinguda en els últims 14 dies? (temperatura superior a 37,5°)

· Té o ha tingut tos o qualsevol altre problema respiratori en els últims 14 dies?

· Té o ha tingut diarrea o qualsevol altre problema digestiu en els últims 14 dies?

· Ha tingut en els últims 14 dies sensació de molt de cansament o malestar en el cos?

· Ha notat una pèrdua en el sentit de l'olfacte o del gust en els últims 14 dies?



Requisits d'accés

– La persona usuària acudirà al centre sempre amb cita prèvia i proveïda de màscara.

– Per a l'accés a les dependències la persona usuària ha de figurar en els respectius llistats de cita prèvia que s'hagen determinat.

– No haurà d'anar acompanyada a les dependències del centre, excepte si necessita ajuda d'una tercera persona (en aquest cas la persona que l'acompanye ha de complir les mateixes mesures que les establides per a la persona usuària)

– Acudirà al centre desproveïda de polseres, anells, arracades, rellotge, etc.

– Ha d'assistir a l'hora assignada. No hi podrà accedir abans de la cita. El retard en l'arribada suposarà que no podrà ser atesa, i necessitarà una nova cita prèvia per a assistir al centre.

– Haurà de comunicar telefònicament al centre que no assistirà a la cita davant qualsevol símptoma dels indicats en el qüestionari.

– Mentre romanga al centre guardarà la distància de seguretat amb altres persones usuàries o professionals, si escau.

– S'hauran de respectar en tot moment les mesures establides d'aforament i circulació en el centre.

– La persona usuària que no complisca qualsevol d'aquests requisits no podrà accedir al centre.



Activitats

– L'activitat serà exclusivament de manera individual i solament per als serveis de parafina, podologia, fisioteràpia, teràpies rehabilitadores i perruqueria.

FASE 3 Mesures d'higiene en el recurs

– Es realitzarà neteja i desinfecció diària, amb especial atenció a les superfícies de contacte freqüent del centre.

– S'establiran reforços de neteja i desinfecció de tots els espais.

– S'hauran de respectar les mesures de seguretat i higiene establides per les autoritats sanitàries per a la prevenció de la Covid-19, relatives al manteniment d'una distància de seguretat de dos metres, higiene de mans i ús de màscara.

– La distribució d'espais podrà modificar-se, quan siga necessari, amb l'objectiu de garantir la distància interpersonal de seguretat.



Mesures d'higiene i/o prevenció per a les persones treballadores

– S'hauran de complir, en tot cas, les obligacions de prevenció de riscos establides en la legislació vigent i les mesures establides per les autoritats sanitàries.

– Se les haurà de fer control de temperatura a l'entrada del torn i usaran mesures de protecció (ús de màscara, i altres elements de protecció necessaris, així com rentada o higienització de mans segons les directrius marcades per les autoritats sanitàries).



Mesures d'accés de les persones proveïdores i personal extern

– S'establirà un registre d'entrada a fi de seguir la traçabilitat en el cas que corresponga. Es limitaran les zones d'accés a les persones proveïdores i personal extern amb la finalitat de garantir circuits segurs de circulació en el centre.



Accés de persones usuàries

– L'horari del centre serà l'habitual, i l'atenció a la ciutadania serà exclusivament amb cita prèvia

– L'accés a les dependències haurà de comportar la desinfecció del calçat i de mesures ortopèdiques (cadires de rodes, caminadors, etc.) mitjançant processos o soluciones desinfectants.

– El personal establit prendrà la temperatura de la persona usuària, que no serà superior a 37,5°; si és superior a aquesta, no podrà accedir a les dependències.



Gestió de la cita prèvia

– Davant la demanda de cita prèvia telefònica, s'emplenarà el qüestionari indicat a continuació. La persona professional o encarregada registrarà, juntament amb les seues dades personals, les respostes facilitades.

· Ha passat vosté la malaltia de Covid-19?

· En cas d'haver-la passat, segueix vosté en aïllament?

· Ha estat convivint amb una persona amb sospita o confirmació de Covid-19?

· Té febre o l'ha tinguda en els últims 14 dies? (temperatura superior a 37,5°)

· Té o ha tingut tos o qualsevol altre problema respiratori en els últims 14 dies?

· Té o ha tingut diarrea o qualsevol altre problema digestiu en els últims 14 dies?

· Ha tingut en els últims 14 dies sensació de molt de cansament o malestar en el cos?

· Ha notat una pèrdua en el sentit de l'olfacte o del gust en els últims 14 dies?



Requisits d'accés

– La persona usuària acudirà al centre sempre amb cita prèvia i proveïda de màscara.

– Per a l'accés a les dependències la persona usuària ha de figurar en els respectius llistats de cita prèvia que s'hagen determinat.

– No haurà d'anar acompanyada a les dependències del centre, excepte si necessita ajuda d'una tercera persona (en aquest cas la persona que l'acompanye ha de complir les mateixes mesures que les establides per a la persona usuària)

– Acudirà al centre desproveïda de polseres, anells, arracades, rellotge, etc.

– Ha d'assistir a l'hora assignada. No hi podrà accedir abans de la cita. El retard en l'arribada suposarà que no podrà ser atesa, i necessitarà una nova cita prèvia per a assistir al centre.

– Haurà de comunicar telefònicament al centre que no assistirà a la cita davant qualsevol símptoma dels indicats en el qüestionari.

– Mentre romanga al centre guardarà la distància de seguretat amb altres persones usuàries o professionals, si escau.

– S'hauran de respectar en tot moment les mesures establides d'aforament i circulació en el centre.

– La persona usuària que no complisca qualsevol d'aquests requisits no podrà accedir al centre.



Servei de menjador

– Es permetrà l'obertura de servei de menjador sempre que existisca una entrada independent o la possibilitat d'articular una entrada separada entre l'espai on es realitzen les activitats o tractaments i el propi menjador, a l'efecte que les persones que assistisquen a la cafeteria o bar no deambulen pel centre sense cita prèvia o sessió programada. L'aforament no podrà superar el 75 % de l'aforament total autoritzat i haurà de garantir la distància de seguretat de 2 metres.

– El concessionari podrà oferir menjar per a portar



Activitats

– L'activitat serà de manera individual i per als serveis de parafina, podologia, fisioteràpia, teràpies rehabilitadores i perruqueria. També es podran realitzar tallers d'envelliment actiu amb grups reduïts de fins a deu persones, sempre que es respecten les distàncies de seguretat, i amb les mesures higièniques corresponents.

– Es podran realitzar tallers d'envelliment actiu amb grups reduïts de fins a 10 persones, sempre que es respecten les distàncies de seguretat, i amb les mesures higièniques corresponents.

– Incorporació a la rutina de les activitats grupals i tallers que es desenvolupaven amb anterioritat a la situació de pandèmia, tot això de conformitat amb les característiques estructurals del centre i respectant les mesures de seguretat establides per les autoritats sanitàries. Les activitats grupals es realitzaran amb un màxim de 10 persones.

– En les activitats que requerisquen ús de material individual aquest serà aportat per les persones usuàries, i si no és possible, s'adaptarà l'activitat de manera que s'evite l'ús de material compartit i col·lectiu.

– Es mantindran inactius els serveis de biblioteca, préstecs de llibres, sales de lectura, jocs de taules i billars. Es potenciarà l'ús de les tecnologies digitals per a poder realitzar aquest tipus d'activitats d'oci.







* * * * *













ANEXO I

Residencias de personas mayores



FASE ACTUACIONES

FASE 0 Medidas de higiene en el recurso

– Se realizará limpieza y desinfección diaria, con especial atención a las superficies de contacto frecuente de la residencia.

– Se deberán respetar las medidas de seguridad e higiene establecidas por las autoridades sanitarias para la prevención de la Covid-19, relativas al mantenimiento de una distancia de seguridad de dos metros, higiene de manos y uso de mascarilla.

– Se mantendrán las medidas de aislamiento y control establecidas por las instrucciones emitidas por la autoridad sanitaria en aquellas personas residentes que presenten sintomatología compatible con Covid-19.

– La distribución de espacios podrá modificarse, cuando sea necesario, con el objetivo de garantizar la distancia interpersonal de seguridad.



Medidas de higiene y/o prevención para las personas trabajadoras

– Se deberá cumplir, en todo caso, con las obligaciones de prevención de riesgos establecidas en la legislación vigente y las medidas establecidas por las autoridades sanitarias.



Medidas de acceso de las personas proveedoras y personal externo

– Se establecerá un registro de entrada a fin de seguir la trazabilidad en el caso que corresponda. Se limitarán las zonas de acceso a las personas proveedoras y se mantendrán las medidas preventivas que hayan sido establecidas con el proceso de confinamiento para el acceso al centro de provisiones y de personal externo.

– Para garantizar el correcto funcionamiento de los centros residenciales se permitirá el acceso de personal de mantenimiento y reparaciones imprescindibles para garantizar el cumplimiento de la normativa de salud y seguridad (revisiones de extintores, de legionela o de ascensores, reparación de calderas, cocina o elementos higiénicos, entre otros).



Ingresos

– Se suspenden con carácter general los nuevos ingresos y reingresos. Únicamente se permitirán ingresos en centros libres de Covid-19 con carácter excepcional y de urgencia social. El carácter excepcional y de urgencia social será determinado por la Vicepresidencia y Conselleria de Igualdad y Políticas Inclusivas.



Salidas en caso de fuerza mayor

– Solo se permite la salida de la residencia de personas residentes por causa médicas (traslado a hospital, atención sanitaria no demorable o asimilables a criterio médico profesional).



Visitas en caso de fuerza mayor

– Al objeto de garantizar un proceso final de la vida digno a las personas mayores y contribuir al desarrollo de un duelo menos traumático para su entorno, se permitirán de forma excepcional por parte de la dirección del centro residencial las visitas de familiares o personas allegadas de referencia garantizando así un trato humanizado y de afectos. Asimismo se permitirán estas visitas para el alivio de la descompensación neurocognitiva de la persona residente cuando así lo considere el equipo técnico profesional del centro.

– La visita se autorizará para un máximo de dos personas por persona residente. Se realizará con las debidas medidas de seguridad e higiene, de manera individual, excepto en el caso de personas convivientes que podrán entrar conjuntamente.



Actividades

– Las personas residentes, especialmente aquellas con grandes dependencias o personas muy mayores, deberán permanecer la mayor parte del tiempo en sus habitaciones evitando, en la medida de lo posible, los espacios comunes, y guardando la distancia de seguridad interpersonal recomendada de, como mínimo, dos metros.

– Los espacios comunes de los centros residenciales se utilizarán de forma rotatoria entre las personas usuarias, para así mantener la distancia recomendada en las mismas. En los turnos de uso de los espacios comunes coincidirán siempre las mismas personas usuarias. Así se procederá también con los espacios externos (patios, jardines, etc.) siempre que sean de uso privativo de la residencia y la meteorología lo permita.



Comedor

– No habrá servicio de comedor común.

– El servicio de restauración se efectuará en las habitaciones de las personas residentes.



Apoyo a gestiones indispensables

– Como criterio general se requerirá la implicación de las familias para el desarrollo de gestiones indispensables (trámites de bancos, compras, etc.). No se realizarán salidas de personas residentes.

– Desde los centros se apoyará y/o realizarán las gestiones indispensables ante la ausencia de familiares o situaciones especiales en coordinación con las familias. En el caso que corresponda se recabará la autorización previa de la persona usuaria para realizar la gestión.



Procedimiento de baja voluntaria

– Se procederá de conformidad con el Protocolo de la Vicepresidencia y Conselleria de Igualdad y Políticas Inclusivas de actuación en residencias y viviendas tuteladas de personas mayores dependientes y personas con diversidad funcional ante la petición de baja voluntaria por una persona residente, sus tutores legales o familiares. 

FASE 1 Medidas de higiene en el recurso

– Se realizará limpieza y desinfección diaria, con especial atención a las superficies de contacto frecuente de la residencia.

– Se deberán respetar las medidas de seguridad e higiene establecidas por las autoridades sanitarias para la prevención de la Covid-19, relativas al mantenimiento de una distancia de seguridad de dos metros, higiene de manos y uso de mascarilla.

– Se deberán cumplir las medidas de aislamiento y control establecidas por las instrucciones emitidas por la autoridad sanitaria en aquellas personas residentes que presenten sintomatología compatible con Covid-19.

– La distribución de espacios podrá modificarse, cuando sea necesario, con el objetivo de garantizar la distancia interpersonal de seguridad.



Medidas de higiene y/o prevención para las personas trabajadoras

– Se deberá cumplir, en todo caso, con las obligaciones de prevención de riesgos establecidas en la legislación vigente y las medidas establecidas por las autoridades sanitarias.



Medidas de acceso de las personas proveedoras y personal externo

– Se establecerá un registro de entrada a fin de seguir la trazabilidad en el caso que corresponda. Se limitarán las zonas de acceso a las personas proveedoras y se mantendrán las medidas preventivas que hayan sido establecidas con el proceso de confinamiento para el acceso al centro de provisiones y de personal externo.

– Para garantizar el correcto funcionamiento de los centros residenciales se permitirá el acceso de personal de mantenimiento y reparaciones imprescindibles para garantizar el cumplimiento de la normativa de salud y seguridad (revisiones de extintores, de legionela o de ascensores, reparación de calderas, cocina o elementos higiénicos, entre otros).



Disponibilidad de plazas en los centros para aislamiento

– El centro residencial ha de disponer de la posibilidad de aislar un 10 % de personas residentes en habitaciones con baño propio, o alternativa y excepcionalmente, un espacio adaptado dentro del centro residencial para tal efecto que garantice el aislamiento de al menos el 10 % de las personas residentes, que en todo caso deberá tener anejo baños de uso exclusivo de las personas residentes de la zona aislada. Dicho porcentaje se calculará sobre las plazas autorizadas por parte de la Conselleria competente.

– En las residencias donde la incidencia de la pandemia durante los últimos meses haya superado el 50 % de personas residentes contagiadas o el 20 % de personas residentes fallecidas este espacio deberá ser como mínimo del 15 %. Dicho porcentaje se calculará sobre las plazas autorizadas por parte de la Conselleria competente.

– Se mantendrá este criterio hasta que las autoridades sanitarias declaren la finalización de la pandemia.



Ingresos y reingresos

– Con carácter general no habrá nuevos ingresos ni reingresos. Únicamente se permitirán ingresos en centros libres de Covid-19 con carácter excepcional y de urgencia social. El carácter excepcional y de urgencia social será determinado por la Vicepresidencia y Conselleria de Igualdad y Políticas Inclusivas.



Salidas

– No se podrán realizar salidas de esparcimiento de las personas residentes ni individualmente ni grupalmente.



Salidas en caso de fuerza mayor

– Solo se permite la salida de la residencia de personas residentes por causa médicas (traslado a hospital, atención sanitaria no demorable o asimilables a criterio médico profesional).



Visitas en caso de fuerza mayor

– Al objeto de garantizar un proceso final de la vida digno a las personas mayores y contribuir al desarrollo de un duelo menos traumático para su entorno, se permitirán de forma excepcional por parte de la dirección del centro residencial las visitas de familiares o personas allegadas de referencia garantizando así un trato humanizado y de afectos. Asimismo se permitirán estas visitas para el alivio de la descompensación neurocognitiva de la persona residente cuando así lo considere el equipo técnico profesional del centro.

– La visita se autorizará para un máximo de dos personas por persona residente. Se realizará con las debidas medidas de seguridad e higiene, de manera individual, excepto en el caso de personas convivientes que podrán entrar conjuntamente.

– Se garantizará el contacto con familiares siempre que sea posible a través de medios telemáticos o en su defecto se facilitará información telefónica personalizada al familiar de referencia sobre la situación de la persona residente.



Actividades

– El equipo del centro realizará las actividades que se desarrollaban con anterioridad a la situación de pandemia en las áreas de atención psicológica, actividades de terapia ocupacional, actividades de rehabilitación, actividades de animación así como de prevención y promoción de la salud, según las características estructurales del centro y respetando las medidas de seguridad establecidas.

– En caso de pasar a la fase 1 desde una fase anterior, se seguirá el plan de incorporación a la rutina elaborado por el equipo del centro, respecto de las actividades que se desarrollaban con anterioridad a la situación de pandemia en las áreas de atención psicológica, actividades de terapia ocupacional, actividades de rehabilitación, actividades de animación así como de prevención y promoción de la salud, según las características estructurales del centro y respetando las medidas de seguridad establecidas.

– Los servicios de peluquería y podología se realizarán con cita previa, atención individual y con las medidas de seguridad e higiene establecidas. Las personas residentes acudirán al servicio con mascarilla y en el horario establecido. Se desinfectará el material y las superficies utilizadas después de cada servicio realizado.



Comedor

– Se garantizará el servicio de comedor común, respetando las medidas de seguridad e higiene establecidas para la prevención de la Covid-19.

– En caso de pasar a la fase 1 desde una fase anterior, se seguirá el plan de incorporación progresiva del servicio de comedor elaborado por el equipo del centro con el fin evitar que el servicio de restauración se efectúe en las habitaciones de los residentes, atendiendo en todo momento a las características estructurales del centro y respetando las medidas de seguridad establecidas. En caso necesario, se puede habilitar otro espacio como comedor. Se fomentará mantener estos espacios habilitados en aquellas residencias que hayan funcionado con unidades de convivencia independientes para mantener la distancia social entre estos grupos de personas residentes y otros.



Apoyo a gestiones indispensables:

– Como criterio general se requerirá la implicación de las familias para el desarrollo de gestiones indispensables (trámites de bancos, compras, etc.). No se realizarán salidas de personas residentes.

– Desde los centros se apoyará y/o realizarán las gestiones indispensables ante la ausencia de familiares o situaciones especiales en coordinación con las familias. En el caso que corresponda se recabará la autorización previa de la persona usuaria para realizar la gestión.

FASE 2 Medidas de higiene en el recurso

– Se realizará limpieza y desinfección diaria, con especial atención a las superficies de contacto frecuente de la residencia.

– Se deberán respetar las medidas de seguridad e higiene establecidas por las autoridades sanitarias para la prevención de la Covid-19, relativas al mantenimiento de una distancia de seguridad de dos metros, higiene de manos y uso de mascarilla.

– Se deberán cumplir las medidas de aislamiento y control establecidas por las instrucciones emitidas por la autoridad sanitaria en aquellas personas residentes que presenten sintomatología compatible con Covid-19.

– La distribución de espacios podrá modificarse, cuando sea necesario, con el objetivo de garantizar la distancia interpersonal de seguridad.



Medidas de higiene y/o prevención para las personas trabajadoras

– Se deberá cumplir, en todo caso, con las obligaciones de prevención de riesgos establecidas en la legislación vigente y las medidas establecidas por las autoridades sanitarias.



Medidas de acceso de las personas proveedoras y personal externo

– Se establecerá un registro de entrada a fin de seguir la trazabilidad en el caso que corresponda. Se limitarán las zonas de acceso a las personas proveedoras y se mantendrán las medidas preventivas que hayan sido establecidas con el proceso de confinamiento para el acceso al centro de provisiones y de personal externo.

– Para garantizar el correcto funcionamiento de los centros residenciales se permitirá el acceso de personal de mantenimiento y reparaciones imprescindibles para garantizar el cumplimiento de la normativa de salud y seguridad (revisiones de extintores, de legionela o de ascensores, reparación de calderas, cocina o elementos higiénicos, entre otros).



Disponibilidad de plazas en los centros para aislamiento

– El centro residencial ha de disponer de la posibilidad de aislar un 10 % de personas residentes en habitaciones con baño propio o, alternativa y excepcionalmente, un espacio adaptado dentro del centro residencial para tal efecto que garantice el aislamiento de al menos el 10 % de las personas residentes, que en todo caso deberá tener anejo baños de uso exclusivo de las personas residentes de la zona aislada. Dicho porcentaje se calculará sobre las plazas autorizadas por parte de la Conselleria competente.

– En las residencias donde la incidencia de la pandemia durante los últimos meses haya sido superior a la media en número de personas contagiadas o fallecidas este espacio deberá ser como mínimo del 15 %. Dicho porcentaje se calculará sobre las plazas autorizadas por parte de la Conselleria competente.

– Se mantendrá este criterio hasta que las autoridades sanitarias declaren la finalización de la pandemia.



Reingresos

– Se permitirán los reingresos de todas las personas usuarias que durante la pandemia solicitaron el alta voluntaria con reserva de plaza. Para poder realizar los reingresos, con carácter general, el centro debe contar con la disponibilidad de plazas para aislamiento determinadas en el resuelvo 4.1.b de la presente resolución.

– La persona residente que solicite su reingreso, siempre que no presente síntomas compatibles con la Covid-19, tendrá que someterse a aislamiento preventivo durante 14 días. Si se realiza una PCR a los 10 días de iniciar el aislamiento y su resultado es negativo se podrá levantar el aislamiento. En ningún caso, se procederá al reingreso de una persona que presente síntomas compatibles con la enfermedad, teniéndose que proceder en su entorno familiar de la misma manera que esté determinado para la población general.

– El ingreso se realizará en una habitación individual con baño de uso exclusivo, donde realizará el aislamiento establecido.



Nuevos ingresos

– Se permitirán los nuevos ingresos en el conjunto de la red residencial de la Comunitat Valenciana

– En caso de pasar a la fase 2 desde una fase anterior, se permitirán los nuevos ingresos a partir de la segunda semana de la fase 2.

– Para poder realizar los ingresos, con carácter general, el centro debe contar con la disponibilidad de plazas para aislamiento determinadas en el resuelvo 4.1.b de la presente resolución.

– La persona que solicite su ingreso, siempre que no presente síntomas compatibles con la Covid-19, tendrá que someterse a aislamiento preventivo durante 14 días. Si se realiza una PCR a los 10 días de iniciar el aislamiento y su resultado es negativo se podrá levantar el aislamiento. En ningún caso, se procederá al ingreso de una persona que presente síntomas compatibles con la enfermedad, teniéndose que proceder en su entorno familiar de la misma manera que esté determinado para la población general.

– El ingreso se realizará en una habitación individual con baño de uso exclusivo, donde realizará el aislamiento establecido.



Salidas

– No se podrán realizar salidas de esparcimiento de las personas residentes ni individualmente ni grupalmente.



Salidas en caso de fuerza mayor

– Solo se permite la salida de la residencia de personas residentes por causas médicas (traslado a hospital, atención sanitaria no demorable o asimilables a criterio médico profesional).



Visitas ordinarias

– Se permitirán las visitas, siempre con cita previa, de hasta dos familiares o personas allegadas por persona residente, que tendrán que entrar de manera individual, excepto si son convivientes, y en este caso podrán entrar juntas, de acuerdo con los siguientes criterios:

– Se organizarán un máximo de visitas diarias, regulado en tramos dependiente del número de personas residentes en el centro, para evitar aglomeraciones en la residencia:

· En los centros con capacidad hasta 50 plazas, se permitirá un máximo del 25 % de visitas en relación con el número de plazas ocupadas del centro residencial.

FASE 2

(cont.) · En los centros con capacidad entre 50 en 100 plazas, se permitirá un máximo del 20 % de visitas en relación con el número de plazas ocupadas del centro residencial.

· En los centros de más de 100 plazas, se permitirá un máximo del 10 % de visitas en relación con el número de plazas ocupadas del centro residencial.

– Si la situación epidemiológica del entorno local del centro lo requiere, según el informe epidemiológico emitido por la autoridad sanitaria competente (respecto a la trazabilidad, la incidencia acumulada los últimos 7 días, la evolución de la incidencia y otros criterios epidemiológicos), se podrán suspender las visitas y adoptar las medidas oportunas para garantizar el control de la enfermedad determinadas por la autoridad competente.



– La dirección ha de determinar en la medida de lo posible un lugar próximo al acceso del centro con dimensiones suficientes para garantizar la distancia social de dos metros, y en el que puedan reunirse las visitas de las personas familiares evitando la deambulación de los mismos por el centro. Salvo situaciones excepcionales estas se han de realizar en dicha estancia y si es en otro lugar, se debe respetar la distancia social de dos metros. Este espacio dispondrá de las medidas higiénicas pertinentes, así como con el mobiliario indispensable para realizar la visita, siendo esta lo más diáfana posible.

– En el caso de que el centro disponga de espacios al aire libre, la visita se realizará preferentemente en dichos espacios, siempre que sean de uso privativo y la meteorología lo permita.

– El acceso al centro deberá realizarse obligatoriamente con mascarilla. A la entrada se le tomará la temperatura a la visita y se le proporcionará gel hidroalcohólico para la limpieza de manos. Si la temperatura corporal supera los 37,5º no se permitirá su acceso al centro.

– Durante la visita se deberán observar las medidas de higiene y prevención establecidas por las autoridades sanitarias, y en particular el mantenimiento de la distancia de seguridad de dos metros, la higiene de manos y uso de mascarilla.

– La persona familiar o allegada deberá ser quien solicite la cita previa al objeto de visitar a su familiar residente. Ante la demanda de cita previa telefónica se cumplimentará el cuestionario indicado a continuación que se registrará junto con sus datos personales las respuestas facilitadas por el personal encargado para evitar la entrada en el centro de visitas con sintomatología compatible con Covid-19.

· ¿Ha pasado Usted la enfermedad de Covid-19?

· En caso de haberla pasado, ¿sigue Usted en aislamiento?

· ¿Ha estado conviviendo con una persona con sospecha o confirmación de Covid-19?

· ¿Tiene fiebre o la ha tenido en los últimos 14 días? (temperatura superior a 37,5º)

· ¿Tiene o ha tenido tos o cualquier otro problema respiratorio en los últimos 14 días?

· ¿Tiene o ha tenido diarrea o cualquier otro problema digestivo en los últimos 14 días?

· ¿Ha tenido en los últimos 14 días sensación de mucho cansancio o malestar en el cuerpo?

· ¿Ha notado una pérdida en el sentido del olfato o del gusto en los últimos 14 días?

– El centro analizará la demanda planteada y consensuará el día y la hora de la visita. La duración de la misma será determinada por el equipo profesional en razón de los criterios establecidos por el mismo.

– Entre una y otra visita el personal de limpieza desinfectará la dependencia conforme lo establecido en el plan de contingencia.

– Ante la sospecha o confirmación de un brote de Covid-19 la dirección del centro como medida preventiva suspenderá las visitas al centro.



Actividades

– El equipo del centro realizará las actividades que se desarrollaban con anterioridad a la situación de pandemia en las áreas de atención psicológica, actividades de terapia ocupacional, actividades de rehabilitación, actividades de animación así como de prevención y promoción de la salud, según las características estructurales del centro y respetando las medidas de seguridad establecidas.

– Los servicios de peluquería y podología seguirán su actividad con cita previa, atención individual y con las medidas de seguridad e higiene establecidas. Las personas residentes acudirán al servicio con mascarilla y en el horario establecido. Se desinfectará el material y las superficies utilizadas después de cada servicio realizado.

FASE 3 Medidas de higiene en el recurso

– Se realizará limpieza y desinfección diaria, con especial atención a las superficies de contacto frecuente de la residencia.

– Se deberán respetar las medidas de seguridad e higiene establecidas por las autoridades sanitarias para la prevención de la Covid-19, relativas al mantenimiento de una distancia de seguridad de dos metros, higiene de manos y uso de mascarilla.

– Se mantendrán las medidas de aislamiento y control establecidas por las instrucciones emitidas por la autoridad sanitaria en aquellas personas residentes que presenten sintomatología compatible con Covid-19.

– La distribución de espacios podrá modificarse, cuando sea necesario, con el objetivo de garantizar la distancia interpersonal de seguridad.



Medidas de higiene y/o prevención para las personas trabajadoras

– Se deberá cumplir, en todo caso, con las obligaciones de prevención de riesgos establecidas en la legislación vigente y las medidas establecidas por las autoridades sanitarias.



Medidas de acceso de las personas proveedoras y personal externo

– Se establecerá un registro de entrada a fin de seguir la trazabilidad en el caso que corresponda. Se limitarán las zonas de acceso a las personas proveedoras y se mantendrán las medidas preventivas que hayan sido establecidas con el proceso de confinamiento para el acceso al centro de provisiones y de personal externo.

– Para garantizar el correcto funcionamiento de los centros residenciales se permitirá el acceso de personal de mantenimiento y reparaciones imprescindibles para garantizar el cumplimiento de la normativa de salud y seguridad (revisiones de extintores, de legionela o de ascensores, reparación de calderas, cocina o elementos higiénicos, entre otros).

Se permitirá el acceso al personal en prácticas laborales o formativas al centro siguiendo las mismas normas de seguridad e higiene que el resto del personal de la residencia.



Disponibilidad de plazas en los centros para aislamiento

– El centro residencial ha de disponer de la posibilidad de aislar un 10 % de personas residentes en habitaciones con baño propio o, alternativa y excepcionalmente, un espacio adaptado dentro del centro residencial para tal efecto que garantice el aislamiento de al menos el 10 % de las personas residentes, que en todo caso deberá tener anejo baños de uso exclusivo de las personas residentes de la zona aislada. Dicho porcentaje se calculará sobre las plazas autorizadas por parte de la Conselleria competente.

– En las residencias donde la incidencia de la pandemia durante los últimos meses haya sido superior a la media en número de personas contagiadas o fallecidas este espacio deberá ser como mínimo del 15 %. Dicho porcentaje se calculará sobre las plazas autorizadas por parte de la Conselleria competente. Se mantendrá este criterio hasta que las autoridades sanitarias declaren la finalización de la pandemia.



Reingresos

– Se permitirán los reingresos de todas las personas usuarias que durante la pandemia solicitaron el alta voluntaria con reserva de plaza.

Para poder realizar los reingresos, con carácter general, el centro debe contar con la disponibilidad de plazas para aislamiento determinadas en el resuelvo 4.1.b de la presente resolución.

– La persona residente que solicite su reingreso, siempre que no presente síntomas compatibles con la Covid-19, tendrá que someterse a aislamiento preventivo durante 14 días. Si se realiza una PCR a los 10 días de iniciar el aislamiento y su resultado es negativo se podrá levantar el aislamiento. En ningún caso, se procederá al reingreso de una persona que presente síntomas compatibles con la enfermedad, teniéndose que proceder en su entorno familiar de la misma manera que esté determinado para la población general.

– El reingreso se realizará en una habitación individual con baño de uso exclusivo, donde permanecerá durante el aislamiento.



Nuevos ingresos

– Se permitirán los nuevos ingresos en el conjunto de la red residencial de la Comunitat Valenciana.

Para poder realizar los ingresos, con carácter general, el centro debe contar con la disponibilidad de plazas para aislamiento determinadas en el resuelvo 4.1.b de la presente resolución.

– La persona que solicite su ingreso, siempre que no presente síntomas compatibles con la Covid-19, tendrá que someterse a aislamiento preventivo durante 14 días. Si se realiza una PCR a los 10 días de iniciar el aislamiento y su resultado es negativo se podrá levantar el aislamiento. En ningún caso, se procederá al ingreso de una persona que presente síntomas compatibles con la enfermedad, teniéndose que proceder en su entorno familiar de la misma manera que esté determinado para la población general.

– El ingreso se realizará en una habitación individual con baño de uso exclusivo, donde realizará el aislamiento establecido.



Visitas ordinarias

– Se permitirán las visitas, siempre con cita previa, de hasta dos familiares o personas allegadas por persona residente, que tendrán que entrar de manera individual, excepto si son convivientes, y en este caso podrán entrar juntas, de acuerdo con los siguientes criterios:

– Se organizarán un máximo de visitas diarias, regulado en tramos dependiente del número de personas residentes en el centro, para evitar aglomeraciones en la residencia:

· En los centros con capacidad hasta 50 plazas, se permitirá un máximo del 25 % de visitas en relación con el número de plazas ocupadas del centro residencial.

· En los centros con capacidad entre 50 en 100 plazas, se permitirá un máximo del 20 % de visitas en relación con el número de plazas ocupadas del centro residencial.

· En los centros de más de 100 plazas, se permitirá un máximo del 10 % de visitas en relación con el número de plazas ocupadas del centro residencial.

– Si la situación epidemiológica del entorno local del centro lo requiere, según el informe epidemiológico emitido por la autoridad sanitaria competente (respecto a la trazabilidad, la incidencia acumulada los últimos 7 días, la evolución de la incidencia y otros criterios epidemiológicos), se podrán suspender las visitas y adoptar las medidas oportunas para garantizar el control de la enfermedad determinadas por la autoridad competente.

FASE 3

(cont.) – La dirección ha de determinar en la medida de lo posible un lugar próximo al acceso del centro con dimensiones suficientes para garantizar la distancia social de dos metros, y en el que puedan reunirse las visitas de las personas familiares evitando la deambulación de los mismos por el centro. Salvo situaciones excepcionales estas se han de realizar en dicha estancia y si es en otro lugar, se debe respetar la distancia social de dos metros. Este espacio dispondrá de las medidas higiénicas pertinentes, así como con el mobiliario indispensable para realizar la visita, siendo esta lo más diáfana posible.

– En el caso de que el centro disponga de espacios al aire libre, la visita se realizará preferentemente en dichos espacios, siempre que sean de uso privativo y la meteorología lo permita.

– El acceso al centro deberá realizarse obligatoriamente con mascarilla. A la entrada se le tomará la temperatura a la visita y se le proporcionará gel hidroalcohólico para la limpieza de manos. Si la temperatura corporal supera los 37,5º no se permitirá su acceso al centro.

– Durante la visita se deberán observar las medidas de higiene y prevención establecidas por las autoridades sanitarias, y en particular el mantenimiento de la distancia de seguridad de dos metros, la higiene de manos y uso de mascarilla.

– La persona familiar o allegada deberá ser quien solicite la cita previa al objeto de visitar a su familiar residente. Ante la demanda de cita previa telefónica se cumplimentará el cuestionario indicado a continuación que se registrará junto con sus datos personales las respuestas facilitadas por el personal encargado para evitar la entrada en el centro de visitas con sintomatología compatible con Covid-19.

· ¿Ha pasado Usted la enfermedad de Covid-19?

· En caso de haberla pasado, ¿sigue Usted en aislamiento?

· ¿Ha estado conviviendo con una persona con sospecha o confirmación de Covid-19?

· ¿Tiene fiebre o la ha tenido en los últimos 14 días? (temperatura superior a 37,5º)

· ¿Tiene o ha tenido tos o cualquier otro problema respiratorio en los últimos 14 días?

· ¿Tiene o ha tenido diarrea o cualquier otro problema digestivo en los últimos 14 días?

· ¿Ha tenido en los últimos 14 días sensación de mucho cansancio o malestar en el cuerpo?

· ¿Ha notado una pérdida en el sentido del olfato o del gusto en los últimos 14 días?

– El centro analizará la demanda planteada y consensuará el día y la hora de la visita. La duración de la misma será determinada por el equipo profesional en razón de los criterios establecidos por el mismo.

– Entre una y otra visita el personal de limpieza desinfectará la dependencia conforme lo establecido en el plan de contingencia.

– Ante la sospecha o confirmación de un brote de Covid-19 la dirección del centro como medida preventiva suspenderá las visitas al centro.



Actividades

– El equipo del centro realizará las actividades que se desarrollaban con anterioridad a la situación de pandemia en las áreas de atención psicológica, actividades de terapia ocupacional, actividades de rehabilitación, actividades de animación así como de prevención y promoción de la salud, según las características estructurales del centro y respetando las medidas de seguridad establecidas.

– Los servicios de peluquería y podología seguirán su actividad con cita previa, atención individual y con las medidas de seguridad e higiene establecidas. Las personas residentes acudirán al servicio con mascarilla y en el horario establecido. Se desinfectará el material y las superficies utilizadas después de cada servicio realizado.



Salidas

– Para las salidas de residencias libres de Covid-19 (sin brote ni sospecha de brote, o con brote cerrado):

– El equipo directivo del centro elaborará un protocolo de actuación con el fin de garantizar las salidas de las personas residentes así como el regreso de las mismas. El protocolo tiene que establecer al menos, la gestión de la demanda de salidas, designar profesional de referencia, registro, horarios, toma de temperatura, lavado de manos, uso de mascarilla, cambio de ropa y ducha tras el regreso.

– Las salidas sin pernoctación deberán realizarse por las personas mayores con acompañamiento profesional o familiar o de persona allegada, previa autorización del centro. La persona allegada o familiar firmará la declaración responsable elaborada por la Conselleria de Igualdad y Políticas Inclusivas que a tal efecto le facilitará la dirección del centro. La persona acompañante se comprometerá a adoptar todas las medidas preventivas (mascarilla, distancia social e higiene de manos). Se tomarán, al regreso al centro, las medidas higiénicas adecuadas.

– Aquellas personas residentes que se vayan de vacaciones con sus familiares durante un periodo igual o superior a 7 días, deberán solicitarlo con antelación y firmar ellas o sus representantes legales, según el caso, el protocolo de salidas vacacionales de la Conselleria de Igualdad y Políticas Inclusivas que a tal efecto le facilitará la dirección del centro. El reingreso se hará bajo las mismas condiciones que en el apartado de ingresos y reingresos.

– Si la situación epidemiológica del entorno local del centro lo requiere, según el informe epidemiológico emitido por la autoridad sanitaria competente (respecto a la trazabilidad, la incidencia acumulada los últimos 7 días, la evolución de la incidencia y otros criterios epidemiológicos), se podrán suspender las salidas y adoptar las medidas oportunas para garantizar el control de la enfermedad determinadas por la autoridad competente.







ANEXO II

Viviendas tuteladas



FASE ACTUACIONES

– El plan de contingencia de estos centros contendrá las medidas que se establezcan en cada momento por la administración competente para el conjunto de la población mayor que vive en su domicilio particular.

– La vivienda tutelada deberá contar con un plan de contingencia para el desarrollo de su actividad que contendrá de manera específica:

a) Medidas de prevención e higiene en recurso.

b) Uso de los espacios comunes.

c) Salidas y entradas en la vivienda de las personas convivientes

d) Visitas de familiares o personas allegadas a las personas convivientes. Por lo que respecta a los nuevos ingresos se podrán realizar en las fases 2 y 3.

– En el supuesto de sospecha o confirmación de un caso positivo por alguna de las personas mayores que viven en la vivienda, dicha persona deberá atendida en el hospital de su área de salud o infraestructura sanitaria alternativa hasta negativizar, antes de poder volver a su vivienda tutelada.



















ANEXO III

Centros de día



FASE ACTUACIONES

FASE 0 Actividad

– No hay asistencia presencial a las personas usuarias del servicio. No obstante, se realizará el seguimiento de forma telemática, terapias on-line y el apoyo domiciliario que se viniera prestando desde el cierre de la actividad.



Acciones específicas

– El personal de los centros quedará a disposición de cualquier necesidad que les sea requerida por la Vicepresidencia y Conselleria de Igualdad y Políticas Inclusivas.

FASE 1 Medidas de higiene y/o de prevención en el recurso

– Se realizará limpieza y desinfección diaria, con especial atención a las superficies de contacto frecuente del centro, así como aseos y baños geriátricos.

– Se establecerán refuerzos de limpieza y desinfección de todos los espacios.

– Se deberán respetar las medidas de seguridad e higiene establecidas por las autoridades sanitarias para la prevención de Covid-19, relativas al mantenimiento de una distancia de seguridad de dos metros, higiene de manos y uso de mascarilla.

– La distribución de espacios podrá modificarse, cuando sea necesario, con el objetivo de garantizar la distancia interpersonal de seguridad de dos metros.



Medidas de higiene y/o prevención para las personas trabajadoras

– Se deberá cumplir, en todo caso, con las obligaciones de prevención de riesgos establecidas en la legislación vigente y las medidas establecidas por las autoridades sanitarias.



Medidas de acceso de las personas proveedoras y personal externo

– Se establecerá un registro de entrada a fin de seguir la trazabilidad en el caso que corresponda. Se limitarán las zonas de acceso a las personas proveedoras y personal externo con el fin de garantizar circuitos seguros de circulación en el centro.



Actividades

– No hay asistencia presencial a las personas usuarias del servicio.

– No obstante, se continuará con el seguimiento de forma telemática, terapias on-line y el apoyo domiciliario que se viniera prestando desde el cierre de la actividad.



Incorporación de personas usuarias

– La dirección del centro contactará con la persona usuaria, o en su caso con su familiar responsable, para informar de su reincorporación al centro en etapas posteriores.

– Las familias deberán comunicar cualquier incidencia en el ámbito de la salud de la unidad de convivencia que pueda alertar de un posible contagio de Covid-19 o contacto estrecho y en tal caso no podrá incorporarse.



Transporte de personas usuarias del domicilio al centro

– Se deberá planificar el desplazamiento al centro de las personas usuarias.

– Para utilizar el servicio de transporte del centro se deberán organizar las rutas de acuerdo a lo establecido en el artículo 2 de la Orden TMA/384/2020, de 3 de mayo, por la que se dictan instrucciones sobre la utilización de mascarillas en los distintos medios de trasporte y se fijan requisitos para garantizar una movilidad segura de conformidad con el plan para la transición hacia una nueva normalidad (BOE 123, 03/05/20) o cualquier otra disposición que se desarrolle al respecto.

FASE 2 Medidas de higiene en el recurso

– Con anterioridad al inicio de cualquier actividad en el centro, se procederá a la limpieza y desinfección de las instalaciones.

– Se realizará limpieza y desinfección diaria, con especial atención a las superficies de contacto frecuente del centro.

– Se establecerán refuerzos de limpieza y desinfección de todos los espacios.

– Se deberán respetar las medidas de seguridad e higiene establecidas por las autoridades sanitarias para la prevención de la Covid-19, relativas al mantenimiento de una distancia de seguridad de dos metros, higiene de manos y uso de mascarilla.

– La distribución de espacios podrá modificarse, cuando sea necesario, con el objetivo de garantizar la distancia interpersonal de seguridad.



Medidas de higiene y/o prevención para las personas trabajadoras

– Se deberá cumplir, en todo caso, con las obligaciones de prevención de riesgos establecidas en la legislación vigente y las medidas establecidas por las autoridades sanitarias.

– Se les deberá hacer control de temperatura a la entrada del turno y usarán medidas de protección (uso de mascarilla, y otros elementos de protección necesarios, así como lavado o higienizado de manos según directrices marcadas por las autoridades sanitarias).



Medidas de acceso de las personas proveedoras y personal externo

– Se establecerá un registro de entrada a fin de seguir la trazabilidad en el caso que corresponda. Se limitarán las zonas de acceso a las personas proveedoras y personal externo con el fin de garantizar circuitos seguros de circulación en el centro.



Incorporación de personas usuarias

– Los centros diurnos de atención a personas mayores abrirán, con las medidas de seguridad e higiene pertinentes. El centro dispondrá del plan de contingencia regulado en el resuelvo quinto de la presente resolución, validado a tal efecto por la Dirección General de Personas Mayores de la Conselleria de Igualdad y Políticas Inclusivas.

· En el caso, de los centros de día, sin residencia anexa, se podrá organizar en turnos de hasta un 33 % de las plazas autorizadas que rotarán de forma semanal. Los grupos de atención serán siempre los mismos así como las personas profesionales que los atiendan.

· En el caso, de los centros de día, con residencia anexa, estarán abiertos exclusivamente para las personas residentes con las mismas condiciones de higiene y seguridad que en la residencia.



Actividad

– Las terapias individuales y grupales propias del centro se ajustarán a la realidad de las personas usuarias de cada turno tomando especial atención a las consecuencias físicas, psicológicas y emocionales del periodo de confinamiento. Las actividades se realizarán con las medidas de higiene y seguridad establecidas anteriormente. Y se prestará especial atención a la limpieza y desinfección entre actividad y actividad y en la finalización de cada turno.



Transporte de las personas usuarias del domicilio al centro y recepción de personas usuarias

– Las personas familiares que traigan al centro a sus mayores no podrán entrar en las instalaciones y será el personal el encargado de facilitar su entrada del centro.

– La persona usuaria acudirá al transporte colectivo provista de mascarilla. Se le higienizarán las manos antes de subir al vehículo de transporte y se le realizará control de temperatura. No se permitirá el acceso al vehículo a las personas usuarias si la temperatura alcanza o supera 37,5º C.

– Se efectuará un proceso de desinfección, tras cada ruta, de las superficies de contacto del vehículo.

– Al entrar la persona usuaria en las dependencias del centro se desinfectará la suela de los zapatos, ruedas de carros y otras medidas ortopédicas, se lavará o se le lavaran las manos con gel hidroalcohólico que se pondrá a su disposición. Si a la persona usuaria no se le ha tomado previamente la temperatura se le tomará a la entrada del centro 

FASE 3 Medidas de higiene en el recurso

– Con anterioridad al inicio de cualquier actividad en el centro, se procederá a la limpieza y desinfección de las instalaciones.

– Se realizará limpieza y desinfección diaria, con especial atención a las superficies de contacto frecuente del centro.

– Se establecerán refuerzos de limpieza y desinfección de todos los espacios.

– Se deberán respetar las medidas de seguridad e higiene establecidas por las autoridades sanitarias para la prevención de la Covid-19, relativas al mantenimiento de una distancia de seguridad de dos metros, higiene de manos y uso de mascarilla.

– La distribución de espacios podrá modificarse, cuando sea necesario, con el objetivo de garantizar la distancia interpersonal de seguridad.



Medidas de higiene y/o prevención para las personas trabajadoras

– Se deberá cumplir, en todo caso, con las obligaciones de prevención de riesgos establecidas en la legislación vigente y las medidas establecidas por las autoridades sanitarias.

– Se les deberá hacer control de temperatura a la entrada del turno y usarán medidas de protección (uso de mascarilla, y otros elementos de protección necesarios, así como lavado o higienizado de manos según directrices marcadas por las autoridades sanitarias).



Medidas de acceso de las personas proveedoras y personal externo

– Se establecerá un registro de entrada a fin de seguir la trazabilidad en el caso que corresponda. Se limitarán las zonas de acceso a las personas proveedoras y personal externo con el fin de garantizar circuitos seguros de circulación en el centro.



Incorporación de personas usuarias

– Los centros diurnos de atención a personas mayores estarán abiertos con las medidas de seguridad e higiene pertinentes.

· En el caso de los centros de día, sin residencia anexa, se podrá organizar en turnos de hasta un 50 % de las plazas autorizadas que rotarán de forma semanal. Los grupos de atención serán siempre los mismos, así como las personas trabajadoras profesionales que los atienden. Aquellos centros que por su infraestructura permitan guardar las distancias de seguridad e higiene para un número mayor de personas usuarias podrán, previo validado por la Dirección General de Personas Mayores de la Conselleria de Igualdad y Políticas Inclusivas, ampliar el grupo de personas por encima del 50 %. 

· En el caso de los centros de día con residencia anexa rotarán de forma semanal por turnos las personas usuarias del centro de día residentes y las personas usuarias del centro de día no residentes. La semana en que las personas residentes no acudan al centro día se llevarán a cabo las actividades del centro de día en los espacios comunes de la residencia, observando en todo caso las medidas de seguridad e higiene. 



Actividades

– Las terapias individuales y grupales propias del centro se ajustarán a la realidad de las personas usuarias de cada turno tomando especial atención a las consecuencias físicas, psicológicas y emocionales del periodo de confinamiento. Las actividades se realizarán con las medidas de higiene y seguridad establecidas anteriormente. Y se prestará especial atención a la limpieza y desinfección entre actividad y actividad y en la finalización de cada turno



Transporte de las personas usuarias del domicilio al centro y recepción de personas usuarias

– Las personas familiares que traigan al centro a sus mayores no podrán entrar en las instalaciones y será el personal el encargado de facilitar su entrada del centro.

– La persona usuaria acudirá al transporte colectivo provista de mascarilla. Se le higienizarán las manos antes de subir al vehículo de transporte y se le realizará control de temperatura. No se permitirá el acceso al vehículo a las personas usuarias si la temperatura alcanza o supera 37,5º C.

– Se efectuará un proceso de desinfección, tras cada ruta, de las superficies de contacto del vehículo.

– Al entrar la persona usuaria en las dependencias del centro se desinfectará la suela de los zapatos, ruedas de carros y otras medidas ortopédicas, se lavará o se le lavaran las manos con gel hidroalcohólico que se pondrá a su disposición. Si a la persona usuaria no se le ha tomado previamente la temperatura se le tomará a la entrada del centro.







ANEXO IV

CEAM/CIM y hogares/clubs de Convivencia para personas mayores

 

FASE ACTUACIONES

FASE 0 Actividades

– Se suspende la actividad completa de los CEAM/CIM y centros asimilados.



Acciones específicas

– El personal de los centros continuará a disposición de cualquier necesidad que les sea requerida por la Vicepresidencia y Conselleria de Igualdad y Políticas Inclusivas.

FASE 1 Actividades

– Sigue suspendida la actividad completa de los CEAM/CIM y centros asimilados.



Acciones específicas

– El personal de los centros continuará a disposición de cualquier necesidad que les sea requerida por la Vicepresidencia y Conselleria de Igualdad y Políticas Inclusivas.

FASE 2 Medidas de higiene en el recurso

– Con anterioridad al inicio de cualquier actividad en el centro, se procederá a la limpieza y desinfección de las instalaciones.

– Se realizará limpieza y desinfección diaria, con especial atención a las superficies de contacto frecuente del centro.

– Se establecerán refuerzos de limpieza y desinfección de todos los espacios.

– Se deberán respetar las medidas de seguridad e higiene establecidas por las autoridades sanitarias para la prevención de la Covid-19, relativas al mantenimiento de una distancia de seguridad de dos metros, higiene de manos y uso de mascarilla.

– La distribución de espacios podrá modificarse, cuando sea necesario, con el objetivo de garantizar la distancia interpersonal de seguridad.



Medidas de higiene y/o prevención para las personas trabajadoras

– Se deberá cumplir, en todo caso, con las obligaciones de prevención de riesgos establecidas en la legislación vigente y las medidas establecidas por las autoridades sanitarias.

– Se les deberá hacer control de temperatura a la entrada del turno y usarán medidas de protección (uso de mascarilla, y otros elementos de protección necesarios, así como lavado o higienizado de manos según directrices marcadas por las autoridades sanitarias).



Medidas de acceso de las personas proveedoras y personal externo

– Se establecerá un registro de entrada a fin de seguir la trazabilidad en el caso que corresponda. Se limitarán las zonas de acceso a las personas proveedoras y personal externo con el fin de garantizar circuitos seguros de circulación en el centro.



Acceso de personas usuarias

– El horario del centro será el habitual y la atención a la ciudadanía será exclusivamente con cita previa

– El acceso a las dependencias deberá conllevar la desinfección del calzado y de medidas ortopédicas, (sillas de ruedas, andadores, etc.) mediante procesos o soluciones desinfectantes.

– Se procederá por el personal establecido, a la toma de temperatura de la persona usuaria, no debiendo ser esta superior a 37,5º. La superación de la misma implicará su no acceso a las dependencias.



Gestión de la cita previa

– Ante la demanda de cita previa telefónica se cumplimentará el cuestionario indicado a continuación. La persona profesional o encargada registrará junto con sus datos personales las respuestas facilitadas.

· ¿Ha pasado usted la enfermedad de Covid-19?

· En caso de haberla pasado, ¿sigue Usted en aislamiento?

· ¿Ha estado conviviendo con una persona con sospecha o confirmación de Covid-19?

· ¿Tiene fiebre o la ha tenido en los últimos 14 días? (temperatura superior a 37,5º)

· ¿Tiene o ha tenido tos o cualquier otro problema respiratorio en los últimos 14 días?

· ¿Tiene o ha tenido diarrea o cualquier otro problema digestivo en los últimos 14 días?

· ¿Ha tenido en los últimos 14 días sensación de mucho cansancio o malestar en el cuerpo?

· ¿Ha notado una pérdida en el sentido del olfato o del gusto en los últimos 14 días?



Requisitos de acceso

– La persona usuaria acudirá al centro siempre con cita previa y provista de mascarilla.

– Para el acceso a las dependencias la persona usuaria ha de figurar en los respectivos listados de cita previa que se hayan determinado.

– No deberá ir acompañada a las dependencias del centro, salvo si precisa ayuda de tercera persona (en este caso la persona que le acompañe ha de cumplir las mismas medidas que las establecidas para la persona usuaria)

– Acudirá al centro desprovista de pulseras, anillos, pendientes, reloj, etc.

– Ha de asistir a la hora asignada. No podrá acceder con antelación a la cita. El retraso en la llegada supondrá que no podrá ser atendida, necesitando una nueva cita previa para asistir al centro.

– Deberá comunicar telefónicamente al centro su no asistencia a la cita ante cualquier síntoma de los indicados en el cuestionario.

– En su permanencia en el centro guardará la distancia de seguridad con otras personas usuarias o profesionales en su caso.

– Se deberán respetar en todo momento las medidas establecidas de aforo y circulación en el centro.

– La persona usuaria que no cumpla cualquiera de estos requisitos no podrá acceder al Centro.



Actividades

– La actividad será exclusivamente de forma individual y solamente para los servicios de parafina, podología, fisioterapia, terapias rehabilitadoras y peluquería.

FASE 3 Medidas de higiene en el recurso

– Se realizará limpieza y desinfección diaria, con especial atención a las superficies de contacto frecuente del centro.

– Se establecerán refuerzos de limpieza y desinfección de todos los espacios.

– Se deberán respetar las medidas de seguridad e higiene establecidas por las autoridades sanitarias para la prevención de la Covid-19, relativas al mantenimiento de una distancia de seguridad de dos metros, higiene de manos y uso de mascarilla.

– La distribución de espacios podrá modificarse, cuando sea necesario, con el objetivo de garantizar la distancia interpersonal de seguridad.



Medidas de higiene y/o prevención para las personas trabajadoras

– Se deberá cumplir, en todo caso, con las obligaciones de prevención de riesgos establecidas en la legislación vigente y las medidas establecidas por las autoridades sanitarias.

– Se les deberá hacer control de temperatura a la entrada del turno y usarán medidas de protección (uso de mascarilla, y otros elementos de protección necesarios, así como lavado o higienizado de manos según directrices marcadas por las autoridades sanitarias).



Medidas de acceso de las personas proveedoras y personal externo

– Se establecerá un registro de entrada a fin de seguir la trazabilidad en el caso que corresponda. Se limitarán las zonas de acceso a las personas proveedoras y personal externo con el fin de garantizar circuitos seguros de circulación en el centro.



Acceso de personas usuarias

– El horario del centro será el habitual y la atención a la ciudadanía será exclusivamente con cita previa

– El acceso a las dependencias deberá conllevar la desinfección del calzado y de medidas ortopédicas, (sillas de ruedas, andadores, etc.) mediante procesos o soluciones desinfectantes.

– Se procederá por el personal establecido, a la toma de temperatura de la persona usuaria, no debiendo ser esta superior a 37,5º. La superación de la misma implicará su no acceso a las dependencias.



Gestión de la cita previa

– Ante la demanda de cita previa telefónica se cumplimentará el cuestionario indicado a continuación. La persona profesional o encargada registrará junto con sus datos personales las respuestas facilitadas.

· ¿Ha pasado Usted la enfermedad de Covid-19?

· En caso de haberla pasado, ¿sigue Usted en aislamiento?

· ¿Ha estado conviviendo con una persona con sospecha o confirmación de Covid-19?

· ¿Tiene fiebre o la ha tenido en los últimos 14 días? (temperatura superior a 37,5º)

· ¿Tiene o ha tenido tos o cualquier otro problema respiratorio en los últimos 14 días?

· ¿Tiene o ha tenido diarrea o cualquier otro problema digestivo en los últimos 14 días?

· ¿Ha tenido en los últimos 14 días sensación de mucho cansancio o malestar en el cuerpo?

· ¿Ha notado una pérdida en el sentido del olfato o del gusto en los últimos 14 días?



Requisitos de acceso

– La persona usuaria acudirá al centro siempre con cita previa y provista de mascarilla.

– Para el acceso a las dependencias la persona usuaria ha de figurar en los respectivos listados de cita previa que se hayan determinado.

– No deberá ir acompañada a las dependencias del centro, salvo si precisa ayuda de tercera persona (en este caso la persona que le acompañe ha de cumplir las mismas medidas que las establecidas para la persona usuaria)

– Acudirá al centro desprovista de pulseras, anillos, pendientes, reloj, etc.

– Ha de asistir a la hora asignada. No podrá acceder con antelación a la cita. El retraso en la llegada supondrá que no podrá ser atendida, necesitando una nueva cita previa para asistir al centro.

– Deberá comunicar telefónicamente al centro su no asistencia a la cita ante cualquier síntoma de los indicados en el cuestionario.

– En su permanencia en el centro guardará la distancia de seguridad con otras personas usuarias o profesionales en su caso.

– Se deberán respetar en todo momento las medidas establecidas de aforo y circulación en el centro.

– La persona usuaria que no cumpla cualquiera de estos requisitos no podrá acceder al Centro.



Servicio de comedor

– Se permitirá la apertura de servicio de comedor siempre que exista una entrada independiente o la posibilidad de articular una entrada separada entre el espacio donde se realicen las actividades o tratamientos y el propio comedor, al efecto de que las personas que asistan a la cafetería o bar no deambulen por el centro sin cita previa o sesión programada. El aforo no podrá superar el 75 % del aforo total autorizado y deberá garantizar la distancia de seguridad de 2 metros.

– El concesionario podrá ofrecer comida para llevar.



Actividades

– La actividad será de forma individual para los servicios de parafina, podología, fisioterapia, terapias rehabilitadoras y peluquería.

– Se podrán realizar talleres de envejecimiento activo con grupos reducidos de hasta diez personas, siempre que se respeten las distancias de seguridad, y con las medidas higiénicas correspondientes.

– Incorporación a la rutina de las actividades grupales y talleres que se desarrollaban con anterioridad a la situación de pandemia, todo ello de conformidad con las características estructurales del centro y respetando las medidas de seguridad establecidas por las autoridades sanitarias. Las actividades grupales se realizarán con un máximo de diez personas.

– En las actividades que requieran uso de material individual (esterillas, caballetes, cintas, etc.) este será aportado por las personas usuarias, y si no es posible, se adaptará la actividad de forma que se evite el uso de material compartido y colectivo.

– Se mantendrán inactivos los servicios de biblioteca, préstamos de libros, salas de lectura, juegos de mesas y billares. Se potenciará el uso de las tecnologías digitales para poder realizar este tipo de actividades de ocio.»



Mapa web