Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDRE 1/2010, de 19 de gener, de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge, per la qual es desenvolupa el Decret 139/2009, de 18 de setembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge. [2010/765]

(DOGV núm. 6194 de 28.01.2010) Ref. Base de dades 000804/2010

ORDRE 1/2010, de 19 de gener, de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge, per la qual es desenvolupa el Decret 139/2009, de 18 de setembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge. [2010/765]
Mitjançant el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge, aprovat pel Decret 139/2009, de 18 de setembre, del Consell, s'han establit els òrgans superiors i directius de la Conselleria i s'han determinat les competències atribuïdes a aquests.
Atenent a l'actual estructura organitzativa de Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge, resulta convenient desenvolupar-lo i establir, en funció de les competències dels seus òrgans superiors i directius, l'estructura i funcions del nivell administratiu, i escometre una sèrie de modificacions que redunden en la millor gestió del servei públic.
En conseqüència, de conformitat amb el que preveu la disposició final primera del referit Decret 139/2009, de 18 de setembre, i en els articles 28 e) i 65 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, amb l'informe previ de la Conselleria de Justícia i Administracions Públiques i de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació,
ORDENE
CAPÍTOL I
Del conseller
Article 1. dels òrgans dependents del conseller
Directament dependent de la persona titular de la Conselleria, hi ha el Gabinet del conseller, com a òrgan de suport i assistència immediata a aquest, al qual li correspon la coordinació de la política d'imatge i comunicació de la Conselleria, i el Gabinet Tècnic, amb rang d'àrea, al qual li corresponen les funcions d'estudi i assessorament tècnic en quants assumptes li siguen sotmesos pel conseller i els òrgans superiors de la Conselleria, en particular quant a preparació i seguiment de l'activitat parlamentària, com també les relacions amb la Sindicatura de Greuges i el Defensor del Poble. Així mateix, sota la directa dependència del conseller, l'Oficina de l'Agenda Social, amb rang d'àrea, exerceix les funcions d'assistència tècnica en l'exercici de les competències i funcions de direcció comuna, impuls i coordinació que li corresponen com a vicepresident.
CAPÍTOL II
De la Secretaria Autonòmica
Secció primera
De la Secretaria Autonòmica
Article 2. De la Secretaria Autonòmica de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge
De la Secretaria Autonòmica de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge depenen, de conformitat amb el que estableix el Decret 139/2009, de 18 de setembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge, les direccions generals següents:
a) La Direcció General de l'Aigua
b) La Direcció General d'Habitatge i Projectes Urbans
c) La Direcció General de Territori i Paisatge
d) La Direcció General d'Urbanisme
e) La Direcció General de Gestió del Medi Natural
f) La Direcció General per al Canvi Climàtic
Secció segona
De les direccions generals
Article 3. De la Direcció General de l'Aigua
1. Per a l'exercici de les funcions que té assignades, la Direcció General de l'Aigua s'estructura en l'Àrea de Planificació i Infraestructures Hidràuliques, de la qual depenen els cinc serveis identificats en l'article següent.
2. A més, directament dependent de la direcció general hi ha el Servei de Suport Tècnic, com a unitat d'assistència, assessorament i suport immediat al titular de la direcció general i de les altres unitats adscrites a aquesta. S'ocupa de totes les tasques que li siguen encomanades pel titular de la direcció general, i en particular li correspon l'elaboració i la proposta d'informes i memòries referents a la formulació i el seguiment dels plans, programes d'actuació i projectes a càrrec de la direcció general; la preparació i el seguiment de les reunions de treball del director general amb institucions i ciutadans, com també de les assistències d'aquest a consells i comissions de què forme part; la redacció de propostes legislatives, instruccions i circulars, com també assessorament jurídic a l'àrea i als serveis tècnics de la direcció general; i el suport a les unitats de la direcció general en matèria de documentació, estudis, plans i programes.
Article 4. Àrea de Planificació i Infraestructures Hidràuliques
1. A l'Àrea de Planificació i Infraestructures Hidràuliques correspon la preparació, el seguiment i la coordinació de la planificació hidrològica valenciana, el control de la contaminació i la qualitat de les aigües, l'elaboració dels plans i estudis relacionats amb els serveis i infraestructures hidràuliques de competència de la Generalitat, la redacció i supervisió de projectes, l'execució d'obres, inclosa la gestió de les expropiacions necessàries per a la disponibilitat dels terrenys, com també l'explotació i la conservació de les infraestructures de titularitat autonòmica
2. L'Àrea de Planificació i Infraestructures Hidràuliques s'estructura en els serveis següents:
2.1. Servei de Planificació de Recursos Hidràulics, al qual li correspon la realització dels treballs de planificació hidrològica en desenvolupament de la legislació d'aigües, tant els que corresponguen a les demarcacions hidrogràfiques intracomunitàries de competència de la Generalitat Valenciana, com els de les demarcacions hidrogràfiques dels rius Ebre, Xúquer i Segura; l'elaboració, la gestió i la programació dels plans i estudis relacionats amb la qualitat, l'estalvi i la reutilització de l'aigua, el desenvolupament de les infraestructures hidràuliques urbanes i de les infraestructures de regadiu i les que afecten el domini públic hidràulic de la Generalitat; l'elaboració i la gestió de les bases d'informació relatives a l'inventari de recursos hídrics i la seua qualitat i als estudis, projectes i implantació d'obres hidràuliques; la coordinació entre la planificació hidràulica i la planificació territorial; la coordinació de les relacions institucionals de la Generalitat Valenciana amb els òrgans de govern, gestió i planificació de les demarcacions hidrogràfiques dels rius Ebre, Xúquer i Segura; i, en general, quantes funcions li siguen encomanades relatives a la planificació hidrològica.
2.2. Servei de Qualitat de les Aigües, al qual li correspon el control de la qualitat de les aigües i el desenvolupament dels programes per a la seua millora; l'exercici de les funcions autonòmiques en matèria d'abocaments i de protecció i control del litoral, inclòs el desenvolupament de la Directiva marc de l'aigua en aquest àmbit; i, en general, quantes funcions li siguen encomanades amb motiu de la qualitat de les aigües.
2.3. Servei de Projectes d'Infraestructures Hidràuliques, al qual li correspon la direcció, el control, la gestió i la supervisió dels projectes i la resta de documents tècnics que corresponguen de les infraestructures hidràuliques de competència de la Generalitat; l'elaboració de la normativa bàsica que s'ha de tenir en compte en la redacció dels projectes d'infraestructures hidràuliques; i, en general, quantes funcions se li encomanen en relació amb el desenvolupament dels projectes i la resta de documents tècnics per a la implantació de les infraestructures hidràuliques competència de la Generalitat.
2.4. Servei d'Infraestructures Hidràuliques Urbanes, al qual li correspon la direcció, la supervisió i el control, la certificació i la proposta de modificació, si escau, de les obres d'infraestructures hidràuliques urbanes que li siguen assignades i, en particular, les d'abastiment urbà, canalització, sanejament i estalvi i reutilització de l'aigua; el seguiment d'aquestes obres del compliment de la normativa vigent en matèria de seguretat i salut en el treball i impacte ambiental; i, en general quantes funcions li siguen assignades en relació amb el projecte, la contractació i la implantació de les infraestructures hidràuliques urbanes competència de la Generalitat.
2.5. Servei d'Infraestructures Hidràuliques de Regadiu, al qual li correspon la direcció, la supervisió i el control, la certificació i la proposta de modificació, si escau, de les obres d'infraestructures hidràuliques de regadiu; el desenvolupament reglamentari de la legislació en matèria de basses i depòsits d'aigua per a reg, l'elaboració de les normes d'explotació i l'aplicació de les normes sobre seguretat contingudes en la Llei 8/2002, de 5 de desembre, d'ordenació i modernització d'estructures agràries de la Comunitat Valenciana, i en el títol VII, de la seguretat de preses, embassaments i basses, del Reglament del domini públic hidràulic (modificat pel Reial decret 9/2008, d'11 de gener); el seguiment en les obres d'infraestructures hidràuliques de regadiu del compliment de la normativa vigent en matèria de seguretat i salut en el treball i impacte ambiental; i, en general, quantes funcions li siguen assignades en relació amb el projecte, la construcció i la implantació de les infraestructures hidràuliques de regadiu.
Article 5. De la Direcció General d'Habitatge i Projectes Urbans
Per a l'execució de les funcions assignades, la Direcció General d'Habitatge i Projectes Urbans s'estructura en l'Àrea de Gestió i Coordinació, l'Àrea de Plans d'Habitatge, l'Àrea de Qualitat de l'Edificació i l'Observatori Valencià d'Habitatge, adscrit directament a la direcció general.
Article 6. Àrea de Gestió i Coordinació
1. A l'Àrea de Gestió i Coordinació correspon executar les funcions relatives a la fixació de les directrius per a la gestió del patrimoni d'habitatges de promoció pública adscrit a la Conselleria; la coordinació dels programes específics dirigits a facilitar l'accés a l'habitatge en arrendament i, especialment, de les estructures o xarxes integrals d'informació, mediació i assessorament sobre el règim del lloguer d'habitatges; la coordinació i la gestió dels registres de demandants d'habitatges protegits; la tramitació i el seguiment de convenis de col·laboració en matèria de la seua competència amb altres entitats públiques o privades; la realització de les accions que tinguen per objectiu garantir els sòls destinats a satisfer la demanda d'habitatge protegit, siga mitjançant els programes plurianuals municipals o altres que s'establisquen; l'elaboració, coordinació i gestió de mesures dirigides a facilitar la posada en el mercat dels habitatges existents a la Comunitat; i la gestió economicocomptable dels plans d'habitatge.
2. Per a l'execució de les seues funcions, de l'Àrea de Gestió i Coordinació depén el Servei de Coordinació i Gestió del Patrimoni Públic d'Habitatge, al qual li correspon la planificació i el desenvolupament de les actuacions pròpies i concertades en matèria de gestió immobiliària d'habitatge públic, la gestió específica del sòl necessari per a la seua construcció i la gestió i administració del patrimoni públic d'habitatge; la gestió de convenis de col·laboració amb altres administracions o amb entitats públiques o privades, per al desenvolupament de les matèries pròpies de la seua competència; la realització de les actuacions necessàries per al manteniment i la gestió del patrimoni d'habitatges de promoció pública; en coordinació amb l'Advocacia, l'elaboració d'informes de tipus jurídic, la resolució de consultes i l'elaboració de propostes de resolució de recursos en matèria de lloguer d'habitatges amb protecció pública, i qualssevol altres funcions que en matèria d'habitatge protegit li siguen encomanades.
Article 7. Àrea de Plans d'Habitatge
A l'Àrea de Plans d'Habitatge li correspon executar les funcions relatives a l'elaboració de la normativa autonòmica reguladora dels plans d'habitatge, la seua posada en marxa, com també el seu règim jurídic i sancionador; la tramitació de recursos davant de la Direcció General d'Habitatge i Projectes Urbans contra les resolucions dels serveis territorials en matèria de la seua competència; l'aplicació i el desenvolupament dels drets de tanteig i retracte, la coordinació dels serveis territorials en totes les actuacions relacionades amb els plans d'habitatge, l'elaboració, la tramitació i el seguiment dels convenis amb les entitats financeres per a la bestreta de les ajudes, i l'exercici d'activitats de col·laboració amb institucions públiques i entitats privades en matèria d'habitatges amb protecció pública.
Article 8. Àrea de Qualitat en l'Edificació
1. A l'Àrea de Qualitat en l'Edificació correspon executar les funcions relatives a la promoció de la investigació i innovació en matèria de qualitat de l'edificació, l'elaboració de la normativa sobre la qualitat, el control i la gestió de la qualitat, amb acreditació de laboratoris i entitats de control i inspecció del compliment de la normativa europea, estatal i autonòmica en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, com també el foment de la qualitat de l'edificació mitjançant l'aprovació de documents reconeguts, millora de la competència en qualitat i motivació dels agents del sector, diferenciació de l'excel·lència en productes i edificis i increment de la informació tècnica.
2. Per al desenvolupament de les seues funcions, de l'Àrea de Qualitat de l'Edificació depén el Servei de Gestió i Control de Qualitat, al qual li correspon la programació i el desenvolupament d'estudis sobre el control de qualitat en l'edificació, la supervisió i el seguiment de la gestió i el control de la qualitat realitzat en edificis; la inspecció i el seguiment de laboratoris d'assaig i entitats de control de qualitat de l'edificació i la proposta de reconeixement oficial de distintius de qualitat de productes, serveis i obres utilitzats en l'edificació.
Article 9. L'Observatori Valencià d'Habitatge
A l'Observatori Valencià d'Habitatge, adscrit directament a la direcció general com a servei de suport, correspon realitzar les funcions relatives a la planificació i la realització d'estudis, criteris i normativa relacionada amb la rehabilitació d'edificis i habitatges, renovació i remodelació urbana, la seua coordinació amb els serveis territorials i l'elaboració de mesures per a la inspecció tècnica dels edificis d'habitatge i la seua rehabilitació; elaboració de propostes de plans d'actuació, en col·laboració amb els ajuntaments i altres entitats, que permeten elaborar censos sobre l'estat de les edificacions i l'adopció de mesures de suport per a la inspecció tècnica i periòdica d'immobles destinats a habitatge; promoure i realitzar estudis, en les matèries relacionades amb l'habitatge, de caràcter tècnic, econòmic, sociològic i jurídic, per a la seua implementació en els instruments de política d'habitatge.
Article 10. De la Direcció General de Territori i Paisatge
1. Per a l'execució de les funcions assignades, la Direcció General de Territori i Paisatge s'estructura en l'Àrea de Planificació del Territori i el Litoral, i en el Servei de Paisatge i el Servei d'Ordenació Sostenible del Medi, directament dependents de la direcció general.
2. Així, al Servei de Paisatge corresponen les funcions d'establir, en coordinació amb els criteris d'ordenació territorial, criteris tècnics per a la protecció, ordenació i gestió del paisatge; l'elaboració, el desenvolupament i el seguiment dels plans d'acció territorial en matèria de paisatge; l'elaboració i el desenvolupament dels instruments de protecció, gestió i ordenació del paisatge de competència autonòmica i de la tramitació, supervisió i informe dels instruments de protecció, gestió i ordenació del paisatge regulats reglamentàriament; el desenvolupament de guies metodològiques, manuals o instruccions que unifiquen i faciliten una millor aplicació de les disposicions del Reglament de paisatge; la cooperació amb els ajuntaments en l'elaboració, la tramitació i l'aplicació dels instruments de paisatge i facilitar l'accés a la informació disponible per a l'elaboració d'aquests instruments; la coordinació amb altres administracions públiques i organismes nacionals i internacionals, fomentant l'intercanvi d'experiències i metodologies, la participació en projectes, especialment en iniciatives amb els països firmants del Conveni europeu del paisatge; l'impuls i la gestió de convenis de col·laboració amb altres administracions, entitats públiques o privades, entitats financeres o amb els particulars en matèria de paisatge; l'estímul de la col·laboració científica i acadèmica, com també el seguiment i la participació en projectes internacionals en matèria de paisatge i territori, i especialment en iniciatives en matèria de paisatge amb els països firmants del Conveni europeu del paisatge; la gestió d'ajudes, subvencions o altres prestacions econòmiques en matèria de paisatge; la difusió, el foment de la participació pública i la sensibilització, en matèria de paisatge; la planificació i l'impuls de projectes i actuacions singulars de protecció, ordenació i gestió del paisatge; i, en general, quantes altres funcions d'anàloga finalitat li siguen encomanades.
3. Per la seua banda, al Servei d'Ordenació Sostenible del Medi li correspon realitzar la proposta de criteris i plans per a la protecció dels recursos naturals; la planificació dels espais naturals protegits; la tramitació de la declaració i ordenació dels espais naturals protegits; la planificació de zones i llocs especials de conservació per a la seua integració en la Xarxa Natura 2000, i quantes altres funcions d'anàloga finalitat li siguen encomanades.
Article 11. Àrea de Planificació del Territori i el Litoral
1. A l'Àrea de Planificació del Territori i el Litoral correspon la preparació, la tramitació i el seguiment dels plans i la resta d'instruments d'ordenació del territori i el litoral, la coordinació amb altres administracions públiques amb incidència territorial i les tasques de difusió i conscienciació pública.
2. Per a l'execució de les seues funcions, a l'Àrea de Planificació del Territori i el Litoral s'adscriu el Servei d'Ordenació Territorial, al qual correspon exercir les funcions de suport, assessorament tècnic i informe a la direcció de l'àrea en les matèries pròpies d'aquesta i, en particular, la realització d'informes, estudis i prospectives en matèria d'anàlisi i planificació estratègica territorial; l'elaboració, tramitació, supervisió i tutela dels instruments d'ordenació del territori, definits en la normativa vigent, com també l'eventual revisió o modificació d'aquesta; l'elaboració de quants informes comporte la gestió dels instruments d'ordenació del territori esmentats; i qualssevol altres funcions d'anàloga finalitat que se li encomanen.
Article 12. De la Direcció General d'Urbanisme
Per a l'execució de les funcions assignades, la Direcció General d'Urbanisme s'estructura en l'Àrea de Planejament, Normativa i Gestió Urbanística.
Article 13. Àrea de Planejament, Normativa i Gestió Urbanística
1. A l'Àrea de Planejament, Normativa i Gestió Urbanística li correspon exercir la supervisió de l'activitat urbanística en la tramitació dels corresponents plans, la coordinació dels òrgans urbanístics territorials de la Conselleria, el desenvolupament de la normativa urbanística, la cooperació amb ajuntaments i altres administracions públiques, com també la gestió dels instruments i recursos previstos en la legislació urbanística.
2. Per a l'execució de les seues funcions, l'Àrea de Planejament, Normativa i Gestió Urbanística s'estructura en els serveis següents:
2.1. Servei de Suport Tècnic, Informació i Divulgació, al qual li corresponen les funcions de suport, assessorament tècnic i informe a la direcció de l'àrea en les matèries pròpies d'aquesta i, en particular, la coordinació, la supervisió i el control de les actuacions que, en matèria d'urbanisme, corresponen a l'àrea; la cooperació amb les entitats territorials i urbanístiques públiques i privades i el suport i la coordinació de les restants unitats i serveis mitjançant l'elaboració dels informes tècnics, estudis i anàlisis necessaris per a la determinació dels criteris i les directrius en matèria de política urbanística; les funcions de manteniment i gestió de l'arxiu documental i cartogràfic de l'àrea; les comeses i les funcions que la legislació urbanística i territorial assigna al sistema d'informació territorial, en els termes establits en aquesta, com també la seua difusió i divulgació; la gestió i coordinació, amb els serveis territorials d'urbanisme, del Registre Urbanístic de la Comunitat Valenciana i del Registre Autonòmic dels Patrimonis Municipals de Sòl i qualssevol altres funcions d'anàloga finalitat, que se li encomanen des de la direcció de l'àrea.
2.2. Servei de Coordinació Territorial, al qual corresponen les funcions de suport, assessorament jurídic i informe a la direcció de l'àrea en les matèries pròpies d'aquesta i, en particular, la coordinació, la supervisió i el control de les actuacions que, en matèria d'urbanisme, corresponen a l'àrea; la cooperació amb les entitats territorials i urbanístiques públiques i privades i el suport i la coordinació de les restants unitats i serveis mitjançant l'elaboració dels informes jurídics, estudis i anàlisis necessaris per a la determinació dels criteris i les directrius en matèria de política urbanística; la supervisió i coordinació de l'activitat que, en matèria urbanística, es desenvolupe en els serveis territorials d'urbanisme i en les distintes administracions públiques amb intervenció o incidència territorial, en funció de les seues competències respectives; l'elaboració dels informes jurídics, estudis i anàlisis necessaris per a la determinació dels criteris i les directrius de política urbanística i de sòl, com també l'assessorament legal en matèria d'urbanisme i ordenació territorial; la gestió territorial derivada de la gestió urbanística en els termes i amb el contingut que es derive de la legislació vigent i qualssevol altres funcions d'anàloga finalitat que se li encomanen des de la direcció de l'àrea.
Article 14. De la Direcció General de Gestió del Medi Natural
1. Per a l'execució de les funcions que té assignades la Direcció General de Gestió del Medi Natural s'estructura en l'Àrea de Gestió de Recursos Forestals i Conservació Ambiental, l'Àrea de Conservació d'Espais Naturals i l'Àrea d'Avaluació Ambiental.
2. Les funcions del Centre per a la Investigació i Experimentació Forestal de la Comunitat Valenciana (CIEF), integrat en la Direcció General de Gestió del Medi Natural, són les establides en el Decret 19/2005, de 28 de gener, del Consell de la Generalitat.
Article 15. L'Àrea de Gestió de Recursos Forestals i Conservació Ambiental
1. A l'Àrea de Gestió de Recursos Forestals i Conservació Ambiental li correspon executar les funcions relatives a la planificació i gestió forestal; prevenció d'incendis forestals; sanitat forestal i conservació del medi; com també la gestió i l'ordenació de la caça i la pesca continentals.
2. El cap de la Jefatura de l'Àrea de Gestió de Recursos Forestals i Conservació Ambiental està al capdavant del CIEF.
3. Per al desenvolupament de les seues funcions l'Àrea de Gestió de Recursos Forestals i Conservació Ambiental s'estructura en els serveis següents:
3.1. Servei de Gestió Forestal, al qual corresponen les funcions relatives a forests patrimonials de la Generalitat i la gestió de les forests d'utilitat pública; l'aprofitament de les rendes forestals; la conservació i defensa hidrològicoforestal; els camins ramaders; les ordenacions integrals de forests i tractaments silvícoles, obres de restauració i millora paisatgística a terrenys forestals; l'elaboració, el desenvolupament i l'aplicació de l'instrument de planificació i ordenació forestal de la Comunitat Valenciana, i qualssevol altres funcions que en matèria de gestió forestal li siguen assignades.
3.2. Servei de Prevenció d'Incendis i Sanitat Forestal, al qual li correspon la direcció tècnica de la prevenció contra els incendis forestals; vigilància fixa i mòbil; potenciació del voluntariat; silvicultura preventiva; infraestructures de prevenció; informació estadística i investigació de causes i motivacions; sanitat forestal, seguiment i desenvolupament de la planificació i ordenació forestal de la Comunitat Valenciana en la seua matèria; com també qualssevol altres funcions que en matèria de prevenció d'incendis i sanitat forestal li siguen assignades.
3.3. Servei de Caça i Pesca, al qual li correspon l'estudi i l'elaboració de propostes de directrius per a l'ordenació i la gestió de la caça i la pesca continental per a un aprofitament sostenible; la tramitació de períodes hàbils de caça i pesca; vedes especials; autoritzacions i plans tècnics de caça i pesca; reserves i tancats; el foment i el control de les espècies cinegètiques i piscícoles; la gestió de la caça i la pesca en els espais en què les tinga encomanades; i qualssevol altres funcions que en matèria de caça i pesca li siguen atribuïdes.
Article 16. L'Àrea de Conservació d'Espais Naturals
1. A l'Àrea de Conservació d'Espais Naturals li correspon la gestió, el manteniment i la dinamització dels espais naturals protegits, la gestió de la biodiversitat i dels hàbitats que l'alberguen; la col·laboració i coordinació amb altres administracions públiques i entitats públiques i privades; i exercir la representació tècnica en els comités tècnics nacionals en les matèries pròpies de l'àrea.
2. Per a l'execució de les seues funcions, l'Àrea de Conservació d'Espais Naturals s'estructura en els serveis següents:
2.1. Servei de Biodiversitat, al qual correspon el seguiment, la protecció i la recuperació de les espècies silvestres de fauna, flora i els hàbitats naturals de la Comunitat Valenciana i, en particular, dels considerats amenaçats o d'interés per a la conservació; la gestió de la xarxa de microreserves de flora i reserves de fauna; el manteniment dels catàlegs d'espècies amenaçades; el seguiment i l'execució de plans i programes de recuperació; el manteniment del Banc de Dades de la Biodiversitat de la Comunitat Valenciana i quantes funcions en matèria de biodiversitat li siguen assignades.
2.2. Servei de Gestió d'Espais Naturals, al qual li correspon la gestió, el manteniment i la dinamització dels espais naturals protegits; l'emissió d'informes en relació amb els documents d'ordenació dels espais naturals protegits després de l'aprovació; la gestió de les zones humides i els corresponents informes en aquesta matèria; la coordinació tècnica amb les direccions territorials en les funcions pròpies del servei, com també qualssevol altres funcions d'anàloga finalitat que li siguen encomanades.
3. Estan adscrits funcionalment a la Direcció de l'Àrea de Conservació d'Espais Naturals els directors-conservadors dels espais naturals protegits, els quals coordina. Les funcions dels directors-conservadors s'especifiquen en l'article 49 de la Llei 11/1994, de 27 de desembre, d'espais naturals protegits de la Comunitat Valenciana o norma que la substituïsca.
Article 17. L'Àrea d'Avaluació Ambiental
1. A l'Àrea d'Avaluació Ambiental li correspon la tramitació, la coordinació i la gestió de l'avaluació ambiental dels estudis que es presenten en la conselleria competent en matèria de medi ambient, referits a projectes, plans i programes, d'acord amb la legislació específica aplicable en cada moment.
2. Per al desenvolupament de les seues funcions, l'Àrea d'Avaluació s'estructura en els serveis següents:
2.1. Servei d'Avaluació Ambiental Estratègica, al qual correspon la tramitació de l'avaluació ambiental de plans i programes, com també les modificacions d'aquests, que puguen tenir efectes significatius per al medi ambient, promoguts per les administracions públiques, organismes i instituts públics vinculats o dependents, d'acord amb la legislació específica. Així mateix, li correspon la coordinació que d'aquestes s'en derive amb altres entitats o organismes i, en general, quantes funcions d'anàlogues característiques li siguen encomanades.
2.2. Servei d'Avaluació d'Impacte Ambiental, al qual li correspon la tramitació de les avaluacions d'impacte ambiental de projectes públics i privats, i l'estudi i declaració d'aquestes. Així mateix, li correspon la tramitació dels plans i programes que no requerisquen avaluació ambiental estratègica, d'acord amb la normativa aplicable, i qualssevol altres funcions d'anàlogues característiques que li siguen encomanades.
Article 18. De la Direcció General per al Canvi Climàtic
Per a l'execució de les funcions que té assignades, la Direcció General per al Canvi Climàtic s'estructura en l'Àrea de Qualitat Ambiental, l'Àrea de Residus i l'Àrea del Centre de Tecnologies Netes.
Article 19. L'Àrea de Qualitat Ambiental
1. A l'Àrea de Qualitat Ambiental li correspon l'exercici de les funcions de vigilància de la qualitat de l'aire, la contaminació acústica i atmosfèrica, incloent les relatives al comerç de drets d'emissió de gasos d'efecte hivernacle, la intervenció administrativa ambiental d'activitats, el registre d'emissions en empreses d'acord amb el Reglament comunitari E-PRTR, com el desenvolupament d'estratègies sobre el canvi climàtic a la Comunitat Valenciana.
2. L'Àrea de Qualitat Ambiental s'estructura en els serveis següents:
2.1. Servei de Control Integrat de la Contaminació, al qual li corresponen les autoritzacions ambientals integrades, renovacions i modificacions (IPPC) i els instruments d'intervenció administrativa ambiental d'activitats, el registre d'emissions en empreses d'acord amb el Reglament comunitari E-PRTR, els procediments d'exigència de responsabilitat ambiental de les empreses i, en general, qualssevol altres funcions que en matèria de control integrat de la contaminació li siguen encomanades.
2.2 Servei de Protecció de l'Ambient Atmosfèric, al qual li correspon l'explotació i la gestió del sistema de vigilància i control de la qualitat de l'aire, incloent les relatives a comerç de drets d'emissió de gasos d'efecte hivernacle; l'inventari d'emissions a l'atmosfera; el registre de focus potencialment contaminants de l'atmosfera; la proposta d'actuacions relatives a la protecció atmosfèrica i acústica; el desenvolupament d'estratègies sobre el canvi climàtic a la Comunitat Valenciana i, en general, quantes funcions li siguen encomanades en matèria de protecció acústica i atmosfèrica.
Article 20. L'Àrea de Residus
1. A l'Àrea de Residus li correspon l'exercici de les competències en matèria de residus, tant urbans com industrials, les relatives a la planificació i l'autorització de les operacions de producció i gestió de residus, com també la valorització, minimització i eliminació d'aquests. També li correspon exercir les competències integrals en matèria de sòls contaminats, coordinació de sistemes integrats de gestió, accions de sensibilització per al foment de la minimització i el reciclatge de residus, com també la coordinació dels organismes encarregats de l'execució de plans zonals.
2. Per al desenvolupament de les seues funcions, l'Àrea de Residus s'estructura en els serveis següents:
2.1. Servei de Residus Industrials, al qual li correspon la tramitació i el seguiment d'autoritzacions i registres de producció i gestió de residus industrials; la tramitació d'expedients de trasllats transfronterers de residus industrials; la realització d'actuacions que faciliten la presentació telemàtica de documents per al compliment de les obligacions exigibles als productors i gestors de residus industrials, la formulació de propostes de desenvolupament normatiu i de gestió en matèria de residus industrials, les funcions relatives a envasos industrials i comercials i quantes altres funcions en matèria de residus industrials li siguen encomanades.
2.2. Servei de Residus Urbans, al qual correspon el desenvolupament dels plans zonals de residus urbans; la tramitació d'autoritzacions i registre de producció i gestió de residus urbans i inerts; la implantació de la recollida selectiva i el foment del reciclatge i la valorització de residus urbans; les funcions relatives a envasos domèstics; la tramitació d'autoritzacions de tots els sistemes integrats de gestió en matèria de residus; el desenvolupament de les funcions relatives a sòls contaminats, a la utilització de residus inerts adequats en obres de restauració, condicionament i farciment o amb fins de construcció; funcions en matèria de restauració d'àrees degradades per activitats extractives i, en general, quantes funcions li siguen encomanades en relació amb les anteriors.
Article 21. L'Àrea del Centre de Tecnologies Netes
A l'Àrea del Centre de Tecnologies Netes correspon la direcció i la gestió del Centre de Tecnologies Netes, en el marc de les funcions atribuïdes pel decret de creació, en particular la concessió de l'etiqueta ecològica, el Registre de Centres segons el Reglament EMAS i la gestió del Registre d'Entitats Col·laboradores en Matèria de Qualitat Ambiental, com també la realització de jornades o altres actuacions de difusió ambiental.
També li correspon la direcció i la gestió del Centre d'Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana, dedicat a efectuar activitats de formació i educació ambiental.
CAPÍTOL III
De la Sotssecretaria
Article 22. De la Sotssecretaria
Per a l'execució de les funcions que té assignades, de la Sotssecretaria depenen la Secretaria General Administrativa, l'Àrea d'Inspecció i l'Àrea de Documentació, Anàlisi i Relacions Institucionals.
Article 23. De la Secretaria General Administrativa
1. A la Secretaria General Administrativa, amb el màxim rang administratiu, corresponen les funcions pròpies de la gestió de tots els serveis generals de la Conselleria i prestar suport directe al titular de la Sotssecretaria.
2. La Secretaria General Administrativa s'estructura en els serveis següents:
2.1. Servei de Contractació i Assumptes Generals, al qual correspon elaborar els criteris sobre procediments de contractació; estudiar, preparar i formalitzar els expedients de contractació i d'assumptes generals, com també el seguiment de l'execució d'aquests; la supervisió i la coordinació del parc mòbil i de les instal·lacions de la Conselleria, com també el manteniment d'aquest; l'organització de l'arxiu, del registre general de documents i de la informació al públic; la tramitació i el seguiment dels expedients de compres centralitzades i de contractes menors dels Serveis Centrals de la Conselleria; l'estudi, el control i la gestió patrimonial dels béns mobles i immobles i, en general, quantes funcions li corresponguen o se li encomanen relatives a la contractació i assumptes generals.
2.2. Servei de Gestió Econòmica i Pressupostària, al qual li correspon l'elaboració de l'avantprojecte de pressupostos de la Conselleria; la tramitació de les modificacions pressupostàries; la gestió, el seguiment i el control de l'execució pressupostària, com també la gestió de despeses i ingressos; la supervisió de l'activitat de gestió economicopressupostària que realitzen altres unitats de la Conselleria; l'elaboració de la informació economicopressupostària necessària per a la gestió de les distintes unitats administratives; emetre informe sobre els avantprojectes de llei, projectes de disposicions generals, resolucions o convenis de la Conselleria amb repercussió en la despesa pública; la gestió i el manteniment de l'inventari de béns mobles de la Conselleria; el seguiment i el control dels fons comunitaris; la coordinació i el seguiment de les distintes caixes pagadores de la Conselleria, com també la comptabilització dels comptes justificatius dels fons de caixa fixa gestionats pels centres directius de la Conselleria i, en general, quantes funcions li corresponguen o se li encomanen relatives a la gestió econòmica i pressupostària.
2.3. Servei de Gestió de Personal, al qual correspon la tramitació dels assumptes relatius a la gestió del personal i a les incidències en nòmines de la Conselleria; la preparació de les propostes de modificació de les llistes de llocs de treball; la conservació i la custòdia dels expedients dels empleats públics al servei d'aquesta; vetlar pel compliment de la normativa en matèria de personal; el seguiment del control horari; la tramitació dels expedients disciplinaris; la gestió de les pràctiques formatives d'alumnes de distints nivells educatius que es realitzen en la Conselleria; l'elaboració d'informes i propostes de resolució respecte de les reclamacions prèvies i recursos en matèria de personal i, en general, qualsevol funció que en matèria de gestió de personal li siga encomanada.
2.4. Servei d'Informàtica, al qual li correspon la informatització dels departaments de la Conselleria; l'elaboració i l'execució de plans d'informatització; l'assistència tècnica en matèria informàtica i cartogràfica als distints departaments; la gestió de bases de dades, xarxes, sistemes informàtics, suports informàtics de la cartografia i sistemes d'informació geogràfica, intranet i pàgina web de la Conselleria; vetlar per la correcta aplicació de la normativa sobre tractament de dades de caràcter personal; emetre informe sobre els plecs de prescripcions tècniques per a l'adquisició de béns o serveis informàtics i cartogràfics i, en general, quantes funcions se li encomanen en l'àmbit informàtic de la Conselleria.
2.5. Servei d'Ordenació i Coordinació Administrativa, al qual correspon la tramitació dels assumptes que s'hagen d'elevar a la Comissió de Secretaris Autonòmics i Sotssecretaris i al Consell, el trasllat dels seus acords i la custòdia dels certificats d'aquests; la tramitació de les reclamacions sobre responsabilitat patrimonial; la racionalització, normalització i millora de procediments i documents administratius; la tramitació i coordinació de convenis i acords de col·laboració que ha de subscriure la Conselleria; l'assistència tècnica en l'elaboració i tramitació de convocatòries de subvencions; l'impuls i la coordinació dels projectes normatius; la coordinació dels serveis de traducció i la realització dels tràmits necessaris per a la publicació d'actes o disposicions en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana; l'elaboració d'informes tecnicojurídics relatius a l'activitat competencial de la Secretaria General Administrativa i qualsevol altra funció que en matèria d'ordenació i coordinació administrativa li siga encomanada.
2.6. Servei de Supervisió de Projectes i Obres, al qual li correspon verificar que s'han tingut en compte les disposicions generals de caràcter legal o reglamentari, com també la normativa tècnica que siga aplicable per a cada tipus de projecte d'obres; emetre informe sobre els certificats finals d'obra i les liquidacions que corresponga en funció de la normativa en matèria d'hisenda sobre fiscalització prèvia dels expedients, i, en general, quantes funcions relatives a projectes d'obres li atribuïsca la legislació de contractes de les administracions públiques o li siguen encomanades.
Article 24. De l'Àrea d'Inspecció
1. A l'Àrea d'Inspecció correspon exercir les funcions de vigilància i control del compliment de les matèries pròpies de la Conselleria per a la defensa del medi ambient, tramitar i instruir els expedients sancionadors i proposar el Pla d'inspecció ambiental d'acord amb la Recomanació del Parlament i del Consell de 4 d'abril de 2002, sobre criteris mínims d'inspeccions ambientals en els estats membres (2001/331/CE). En particular, en matèria d'aigua, li correspon la vigilància i el control de les aigües de consum humà, abocaments terra-mar, piscines i criteris higienicosanitaris per a la prevenció i el control de la legionel·losi. En matèria d'urbanisme, li correspon la vigilància i el control de les matèries pròpies de la Conselleria, tramitant i instruint expedients de restauració de la legalitat urbanística i sancionadors. I en general, li correspon emetre informe sobre els recursos que es formulen contra els actes que imposen sancions i qualsevol altra funció relativa a la inspecció que li siga encomanada.
2. Per al desenvolupament de les seues funcions, l'Àrea d'Inspecció s'estructura en els serveis següents:
2.1. Servei de Coordinació de la Inspecció Tècnica, al qual correspon la coordinació i la direcció tècnica dels inspectors ambientals, com també la tramitació de les diligències preliminars en les actuacions pròpies de la inspecció, proposant l'adopció de mesures provisionals i definitives, la proposta d'inici de procediments sancionadors als responsables d'infraccions ambientals, i l'assessorament i la informació en la matèria, en especial a altres administracions publiques i a les persones inspeccionades.
2.2 Servei d'Inspecció Urbanística, al qual li correspon la coordinació i la direcció dels inspectors urbanístics; la vigilància, la investigació i la comprovació de les construccions il·legals ubicades en sòl no urbanitzable, proposant l'assumpció de mesures en matèria de disciplina urbanística tant en l'exercici de competències pròpies com per substitució en supòsits que constituïsquen infraccions greus o molt greus i que afecten interessos supramunicipals; la vigilància dels actes i acords de les entitats locals per a la impugnació de llicències atorgades il·legalment; i l'assessorament als municipis en matèria de disciplina urbanística, prestant la col·laboració tècnica i documental quan així se sol·licita, assessorant els cossos i forces de seguretat de l'Estat i altres administracions quant a l'elaboració d'actes d'inspecció i exercici de funcions inspectores.
Article 25. De l'Àrea de Documentació, Anàlisi i Relacions Institucionals
1. A l'Àrea de Documentació, Anàlisi i Relacions Institucionals li correspon demanar, analitzar i elaborar, si escau, la informació que li sol·liciten els òrgans de direcció per a l'exercici de les seues funcions, com també la que es requerisca per a respondre les demandes d'altres organismes i institucions, col·lectius i ciutadans en general, amb l'excepció de l'atribuïda expressament a altres òrgans en el Reglament orgànic i funcional. Igualment, li correspon la coordinació en la gestió i la difusió de la informació ambiental, com també en els processos de participació pública no regulats específicament i el seguiment dels òrgans col·legiats adscrits a la Conselleria o en els quals aquesta participa. Li correspon també el seguiment dels plans i programes que es realitzen en col·laboració amb altres departaments, altres administracions o institucions, i dels projectes i actuacions cofinançats amb fons europeus.
2. Per al desenvolupament de les seues funcions l'Àrea de Documentació, Anàlisi i Relacions Institucionals s'estructura en els serveis següents:
2.1. El Servei d'Anàlisi, Avaluació i Informació Ambiental, al qual correspon l'obtenció i el tractament de la informació que sol·liciten els òrgans de direcció, la coordinació dels serveis de documentació i informació de la Conselleria i la del Centre d'Informació i Documentació Ambiental (CIDAM), com també processos de participació pública en matèria de medi ambient. També li correspon la realització d'informes i la determinació i l'actualització d'indicadors sobre l'estat del medi ambient de la Comunitat Valenciana.
2.2. El Servei de Difusió i Divulgació, al qual correspon la gestió dels instruments generals d'informació al públic i de les publicacions de la Conselleria, com també l'assistència als òrgans de direcció en el disseny i l'execució de campanyes, realització d'esdeveniments i, en general, qualsevol funció anàloga que li siga encomanada.
2.3. El Servei de Relacions Institucionals, al qual li correspon assistir als òrgans de direcció quant al seguiment de plans i programes de caràcter transversal en què participe la Conselleria o els que es realitzen en col·laboració amb altres administracions o institucions, el seguiment i la coordinació de les actuacions relacionades amb els projectes cofinançats a càrrec dels Fons Europeus i el seguiment dels òrgans col·legiats adscrits a la Conselleria, com també aquells en què aquesta participe en les distintes administracions públiques. També li correspon la tramitació i el seguiment dels procediments derivats de la normativa comunitària en general, en coordinació amb la conselleria competent en matèria de relacions exteriors, com els d'infracció de la normativa comunitària, l'adaptació, l'aplicació i el seguiment de la implantació de directives comunitàries i, en general, quantes funcions anàlogues li siguen encomanades.
3. Al capdavant del Centre d'Informació i Documentació Ambiental de la Comunitat Valenciana, al qual li correspon demanar, gestionar i coordinar la informació ambiental, la seua difusió i tractament, de conformitat amb el que disposa la normativa reguladora, està la persona titular de l'Àrea de Documentació, Anàlisi i Relacions Institucionals.
CAPÍTOL IV
De les direccions territorials
Article 26. De les direccions territorials
1. En cadascuna de les tres províncies d'Alacant, Castelló i València, hi ha una direcció territorial de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge, sota la dependència orgànica de la Sotssecretaria i amb competència en el territori de la respectiva província. Funcionalment, les direccions territorials depenen de les direccions generals, en consideració a la matèria a què, en cada cas, es referisca la corresponent actuació administrativa, les quals, a aquest efecte, han d'establir els criteris i les directrius necessaris.
2. En cadascuna de les províncies, dependent de la Sotssecretaria, hi ha un director territorial que dirigeix i coordina els programes, activitats, serveis, seccions, unitats administratives i els llocs de treball que segons la llista de llocs de treball de l'administració al servei del Consell figuren adscrits a la direcció territorial, de conformitat amb els criteris i les directrius que establisca cadascun dels centres directius de la conselleria, segons l'índole de la matèria, el qual ha de vetlar pel seu funcionament correcte i adoptar les mesures que calguen.
3. Així mateix, en cada direcció territorial, un secretari territorial, amb rang de cap de servei, ha de prestar assistència tècnica al director territorial i ha d'exercir les atribucions de tramitació administrativa, de gestió de personal, d'assumptes generals i de gestió econòmica i pressupostària.
Article 27. Serveis d'àmbit provincial
1. De cadascuna de les direccions territorials depenen els serveis d'àmbit provincial següents:
1.1 Servei Territorial d'Urbanisme, al qual correspon, seguint els criteris i les directrius de la direcció general, l'aplicació i el control del planejament i la gestió urbanística, com també dels instruments d'ordenació, la secretaria permanent de la corresponent comissió territorial d'urbanisme i, en general, quantes funcions relatives a planificació i ordenació territorial li siguen encomanades.
1.2. Servei Territorial d'Habitatge i Projectes Urbans, al qual corresponen les funcions de tramitació, gestió i resolució dels expedients ordinaris de qualificació o declaració d'habitatges de protecció pública, d'acord amb la normativa vigent, com també la resolució de quants tràmits se'n deriven, d'acord amb la regulació legal; tramitació, gestió i resolució dels expedients ordinaris d'ajudes a l'habitatge, acollits als marcs reguladors d'actuacions protegibles en matèria d'habitatge i d'altres programes complementaris; tramitació, seguiment i informes tècnics en actuacions directes i convingudes i àrees de rehabilitació urbana, com també, si és el cas, l'aprovació de projectes tècnics en els supòsits regulats en els respectius convenis; incoació d'expedients sancionadors en matèria d'habitatge, amb les facultats d'imposició de sancions econòmiques dins dels límits imposats per la legislació vigent i, en general, quantes funcions d'anàlogues característiques li siguen encomanades.
1.3. Servei Territorial de Medi Ambient, al qual li correspon, en el seu àmbit, l'execució i la supervisió de la planificació en matèria forestal; la prevenció d'incendis forestals i la gestió dels camins ramaders; la tramitació i la gestió de l'ordenació en matèria cinegètica i piscícola; en l'àmbit de funcions desenvolupades per l'Àrea de Conservació d'Espais Naturals, el desenvolupament d'actuacions relatives a la conservació de la biodiversitat, la gestió dels expedients referits al Catàleg de cavitats subterrànies de la Comunitat Valenciana i l'emissió d'informes específics o complementaris sobre l'afecció a espais naturals protegits i zones humides que siguen sol·licitats des de la Direcció General, com també les funcions concretes que en matèria d'espais naturals siguen atribuïdes per la direcció general competent, d'acord amb els criteris i les directrius que aquesta establisca; les actuacions referents al canvi climàtic, a la qualitat ambiental i de les aigües, i als instruments d'intervenció ambiental previstes en la normativa en matèria de prevenció i control integrats de la contaminació; i, en general, quantes funcions relatives a medi ambient li siguen encomanades.
DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA
Única. Derogació normativa
Queda derogada l'Ordre de 15 de febrer de 2007, de la Conselleria de Territori i Habitatge, per la qual es desenvolupa el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria, aprovat pel Decret 137/2006, de 29 de setembre, del Consell, com també totes les disposicions que del mateix rang o d'un rang inferior s'oposen a aquesta ordre.
DISPOSICIÓ FINAL
Única. Entrada en vigor
Aquesta ordre entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.
València, 19 de gener de 2010
El conseller de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge
i vicepresident tercer del Consell,
JUAN GABRIEL COTINO FERRER

linea
Mapa web