Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 139/2009, de 18 de setembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge. [2009/10511]

(DOGV núm. 6107 de 22.09.2009) Ref. Base de dades 010541/2009

DECRET 139/2009, de 18 de setembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge. [2009/10511]
El Decret 92/2007, de 6 de juliol, del Consell, va establir l'estructura orgànica bàsica de la Presidència i de les conselleries de la Generalitat.
El Decret 131/2007, de 27 de juliol, del Consell, va aprovar el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge.
Mitjançant els decrets 217/2007, de 26 d'octubre, i 106/2008, de 18 de juliol, del Consell, es va modificar el Decret 131/2007, de 27 de juliol, realitzant diverses adaptacions de distints preceptes del Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge.
Posteriorment, el Decret 177/2008, de 28 de novembre, del Consell, i més recentment el Decret 131/2009, de 4 de setembre, del Consell, han modificat l'esmentat Decret 92/2007, de 6 de juliol, a fi d'efectuar alguns ajustaments en l'estructura de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge que, sense alterar el nombre d'òrgans directius ni les competències del departament, permeten potenciar l'eficàcia en el desenvolupament d'algunes de les seues funcions.
Mitjançant el Decret 12/2009, de 27 d'agost, del president de la Generalitat, s'han determinat les conselleries en què s'organitza l'administració de la Generalitat.
Atenent, doncs, l'actual estructura organitzativa de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge, realitzada mitjançant el Decret 177/2008, de 28 de novembre esmentat, resulta convenient aprovar un nou reglament orgànic i funcional d'aquesta Conselleria, amb l'objecte d'adaptar-ne l'estructura als canvis orgànics duts a terme després de l'aprovació de l'esmentat Decret 131/2007, de 27 de juliol, que va establir el seu reglament orgànic i funcional originari, determinant les funcions que s'atribueixen als òrgans superiors i centres directius que la componen, com també les de les unitats administratives de superior rang que s'adscriuen a cadascun d'aquests.
Per raó del que s'ha exposat, de conformitat amb el que estableixen els articles 28.f) i 64 de la Llei del Consell, a proposta del conseller de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge, i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 18 de setembre de 2009,
DECRETE
TÍTOL I
Disposicions generals
Article 1. La Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge
La Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge és el màxim òrgan encarregat de la direcció i execució de la política del Consell en matèria de medi ambient, recursos hídrics, canvi climàtic, urbanisme, ordenació del territori i del litoral, habitatge i qualitat de l'edificació, i exerceix les competències que en aquestes matèries té atribuïdes.
Article 2. Dels òrgans superiors i nivell directiu
1. Sota la superior direcció del conseller i vicepresident tercer del Consell, la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge està integrada pels òrgans superiors i centres directius següents:
a) La Secretaria Autonòmica de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge
b) La Subsecretaria
c) La Direcció General de l'Aigua
d) La Direcció General d'Habitatge i Projectes Urbans
e) La Direcció General de Territori i Paisatge
f) La Direcció General d'Urbanisme
g) La Direcció General de Gestió del Medi Natural
h) La Direcció General per al Canvi Climàtic
2. Per raó de l'àmbit territorial en què s'exerceixen les atribucions, els òrgans de la Conselleria es classifiquen en serveis centrals i serveis territorials.
Article 3. Òrgans i entitats adscrites
1. Les comissions territorials d'urbanisme, les comissions territorials d'habitatge, la Comissió d'Anàlisi Ambiental Integrat, les comissions territorials d'anàlisi ambiental integrada i la Comissió Consultiva d'Avaluació i Seguiment de la Protecció i Conservació del Patrimoni Arbori de la Comunitat Valenciana són òrgans col·legiats adscrits a la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge en els termes establits en la normativa específica.
2. S'adscriu a la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge l'Institut Valencià d'Habitatge, SA (IVHSA), empresa pública de la Generalitat, el qual es regeix per la seua normativa específica.
3. S'adscriu a la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge l'empresa pública Valenciana d'Aprofitament Energètic de Residus, SA (VAERSA), la qual es regeix per la seua normativa específica.
4. S'adscriu a la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge l'Institut del Paisatge de la Generalitat, el qual es regeix per la seua normativa específica.
5. S'adscriu a la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals de la Comunitat Valenciana, la qual es regeix per la seua normativa específica.
6. S'adscriu a la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge l'Institut Cartogràfic Valencià, el qual es regeix per la seua normativa específica.
TÍTOL II
De l'estructura i les funcions dels òrgans superiors,
directius i serveis centrals de la Conselleria
CAPÍTOL I
Del conseller i vicepresident tercer del Consell
Article 4. De les atribucions del conseller i vicepresident tercer del Consell
1. El conseller i vicepresident tercer del Consell és la superior autoritat de la Conselleria i exerceix les atribucions que li confereix l'article 28 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell.
2. El conseller, sota la superior autoritat del Consell, assumeix la representació orgànica de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge davant de qualsevol classe d'institucions públiques i privades. Com a vicepresident tercer del Consell, assumeix les funcions que li siguen encomanades o delegades pel president i aquelles altres de direcció comuna, impuls i coordinació de les polítiques socials del Consell, vetlant per optimitzar eficaçment el conjunt de programes i actuacions i garantint la prosperitat i el progrés social de la Comunitat Valenciana.
Article 5. dels òrgans directament dependents del conseller i vicepresident tercer del Consell
Directament dependent del titular de la Conselleria, hi ha el Gabinet del conseller, com a òrgan de suport i assistència immediata a aquest, a qui correspon la coordinació de la política d'imatge i comunicació de la Conselleria, i el Gabinet Tècnic, amb rang d'àrea, al qual corresponen les funcions d'estudi i assessorament tècnic en quants assumptes li siguen sotmesos pel conseller i els òrgans superiors de la Conselleria, en particular quant a preparació i seguiment de l'activitat parlamentària, com també les relacions amb la Sindicatura de Greuges i el Defensor del Poble. Així mateix, sota la directa dependència del conseller, l'Oficina de l'Agenda Social, amb rang d'àrea, exerceix les funcions d'assistència tècnica en l'exercici de les competències i funcions de direcció comuna, impuls i coordinació que corresponen com a vicepresident.
Article 6. Del Consell de Direcció
1. El Consell de Direcció és l'òrgan col·legiat d'assessorament i assistència al conseller en l'elaboració, coordinació i execució del programa d'actuacions del departament. Sota la presidència del titular de la Conselleria, el Consell de Direcció està integrat pels titulars de la Secretaria Autonòmica, Subsecretaria, les direccions generals i el director del Gabinet del conseller, el qual n'exercix la secretaria.
2. A les sessions del Consell de Direcció poden assistir, a més, els directors, caps o responsables de centres, òrgans, unitats o ens adscrits al departament quan el conseller ho estime convenient.
3. El Consell de Direcció pot reunir-se en ple o en comissions. Poden constituir-se quantes comissions acorde el titular del departament, qui ha de determinar els membres que les han d'integrar, i ha de designar les persones que n'han d'exercir la presidència i la secretaria, sense perjudici que exercisca la facultat de presidir-les personalment.
4. Igualment, el conseller pot acordar sempre que ho estime convenient la constitució d'altres òrgans o comissions de caràcter consultiu i d'assessorament per a matèries concretes o assumptes específics, amb la composició que en cada cas determine. En concret, com a vicepresident del Consell, pot, així mateix, crear grups de treball per a l'estudi o l'assessorament en temes concrets o per a la formulació de propostes específiques, amb la composició que en cada cas determine. Quan la naturalesa de les seues comeses així ho requerisca, en aquests grups pot acordar-se la incorporació d'altres conselleries amb competències en polítiques socials.
Article 7. De la substitució en casos d'absència, vacant o malaltia
En els casos d'absència o malaltia del titular del departament, és aplicable el que disposa l'apartat i de l'article 12.1 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell. Fins que es resolga la substitució, les seues funcions com a titular del departament, a excepció de les que li corresponen com a membre del Consell, seran exercides temporalment pel titular de la Secretaria Autonòmica i, en la seua absència, se seguirà l'ordre previst en l'article 2 d'aquest decret.
Aquest ordre és aplicable, així mateix, a l'efecte de la substitució, per a la Secretaria Autonòmica, la Subsecretaria i les direccions generals.
El que estableixen els paràgrafs anteriors s'entén sense perjudici del que, si és el cas, dispose el conseller mitjançant una resolució.
CAPÍTOL II
De la Secretaria Autonòmica
Secció primera
De la Secretaria Autonòmica de Medi Ambient,
Aigua, Urbanisme i Habitatge
Article 8. De la Secretaria Autonòmica de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge
La Secretaria Autonòmica de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge, dependent del conseller i vicepresident tercer del Consell, és l'òrgan a què correspon dirigir i coordinar els centres directius adscrits sota la seua dependència, i exerceix les funcions determinades en l'article 68 de la Llei del Consell.
Secció segona
De la Direcció General de l'Aigua
Article 9. De la Direcció General de l'Aigua
1. La Direcció General de l'Aigua és l'òrgan directiu de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge que, sota la superior direcció del conseller, assumeix les funcions en matèria de planificació, gestió i protecció de recursos hídrics a la Comunitat Valenciana, planificació i gestió de les conques internes de la Comunitat Valenciana, planificació i gestió de l'aigua, construcció i explotació d'infraestructures hidràuliques, modernització de regadius, reutilització i estalvi de l'aigua, control i protecció de la qualitat de l'aigua i autorització d'abocaments.
2. En concret, són funcions de la Direcció General de l'Aigua:
a) L'elaboració, la proposta i el seguiment dels plans hidrològics de les conques internes de la Comunitat Valenciana.
b) La gestió i la tutela del domini públic hidràulic a les conques internes de la Comunitat Valenciana.
c) La coordinació de la participació en les demarcacions hidrogràfiques i la resta d'òrgans estatals de govern, planificació i gestió previstos en la legislació d'aigües.
d) La planificació, la construcció, la conservació i l'explotació de les infraestructures hidràuliques d'interés general comunitari.
e) La realització d'estudis, plans, normes, infraestructures i campanyes divulgatives per a l'estalvi i la gestió eficient de l'aigua.
f) L'elaboració de plans i execució d'obres per a la millora de les infraestructures de reg agrícola, i especialment per a la modernització del regadiu i l'estalvi d'aigua.
g) La planificació i l'execució d'obres de reutilització de les aigües residuals depurades.
h) La cooperació amb els ens locals en la planificació i la construcció d'obres d'abastiment, sanejament i canalització.
i) El control de la qualitat de les aigües i l'exercici de les competències autonòmiques en matèria d'abocaments i de protecció i control del litoral.
j) L'assessorament i la cooperació amb tot tipus d'entitats públiques i privades les activitats de les quals tinguen relació amb la conservació i l'ús eficient de l'aigua disponible a la Comunitat Valenciana, i amb l'obtenció de recursos externs que contribuïsquen a pal·liar el dèficit d'aigua del territori valencià.
k) La realització d'activitats d'educació i sensibilització social en relació amb la protecció i conservació dels recursos hídrics.
l) Les funcions derivades del Reial decret 9/2008, d'11 de gener, pel qual es modifica el Reglament del domini públic hidràulic, aprovat pel Reial decret 849/1986, d'11 d'abril, en matèria de seguretat de preses, embassaments i basses per a reg ubicats fora del domini públic hidràulic, sense perjudici de la necessària participació de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació en les unitats o comissions tècniques que es formen per a l'exercici de les esmentades funcions.
m) Les que en el futur puga encomanar-li el titular de la Conselleria, per delegació de les pròpies o per desenvolupament i complement de la normativa vigent.
Article 10. Estructura de la Direcció General de l'Aigua
De la Direcció General de l'Aigua depén l'Àrea de Planificació i Infraestructures Hidràuliques, a la qual correspon la preparació, el seguiment i la coordinació de la planificació hidrològica valenciana, la gestió del domini públic hidràulic, el control de la contaminació i la qualitat de les aigües, l'elaboració dels plans i estudis relacionats amb els serveis i les infraestructures hidràuliques de competència de la Generalitat, la redacció i la supervisió de projectes, l'execució d'obres, com també l'explotació i la conservació de les infraestructures.
Secció tercera
De la Direcció General d'Habitatge i Projectes Urbans
Article 11. De la Direcció General d'Habitatge i Projectes Urbans
1. La Direcció General d'Habitatge i Projectes Urbans és l'òrgan directiu de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge que, sota la superior direcció del conseller, assumeix les funcions en matèria de promoció i rehabilitació d'habitatge, foment de l'accés a l'habitatge, patrimoni residencial, promoció i control de la qualitat en l'edificació.
2. En concret, són funcions de la Direcció General d'Habitatge i Projectes Urbans:
a) La planificació i el desenvolupament de les actuacions pròpies i concertades en matèria de gestió immobiliària d'habitatge públic, sòl i patrimoni d'habitatge.
b) La definició de les actuacions protegides en matèria d'habitatge de nova construcció, habitatge usat, rehabilitació o sòl, regulant les característiques de les corresponents mesures de foment.
c) La planificació i el desenvolupament d'estudis, criteris i normativa relacionada amb la rehabilitació d'edificis i habitatge, renovació i remodelació urbana, i l'elaboració de mesures per a la inspecció tècnica dels edificis d'habitatge i la seua rehabilitació.
d) La gestió de convenis de col·laboració amb altres administracions, amb entitats públiques o privades o amb entitats financeres per al desenvolupament de les matèries pròpies de les seues competències, com també la gestió d'ajudes, subvencions o altres prestacions econòmiques en matèria de la seua competència.
e) L'elaboració de propostes de plans d'actuació, en col·laboració amb els ajuntaments i altres entitats, que permeten elaborar censos sobre l'estat de les edificacions i l'adopció de mesures de suport per a la inspecció tècnica i periòdica d'immobles destinats a habitatge.
f) Vetlar pel compliment dels deures dels propietaris i usuaris d'habitatges quant al manteniment, conservació i inspecció tècnica periòdica, sense perjudici de les competències dels ajuntaments.
g) Proposar instruments de planejament i gestió, com també mesures per a la creació de reserves de sòl residencial amb destinació a la construcció d'habitatges de protecció pública.
h) La gestió i la coordinació de la xarxa d'oficines d'informació i mediació en matèria d'habitatge i lloguer.
i) Promoure i realitzar estudis en les matèries relacionades amb l'habitatge, de caràcter tècnic, econòmic, sociològic i jurídic per a la seua implementació en els instruments de política d'habitatge, articulat mitjançant l'Observatori Valencià de l'Habitatge.
j) La planificació i el desenvolupament de mesures per al foment de la qualitat en l'edificació.
k) La planificació i el desenvolupament de la investigació i la innovació prenormatives, com també l'estudi i l'elaboració de normativa sobre qualitat en l'edificació, la seua tramitació i el seguiment.
l) El control i la gestió de la qualitat en l'edificació, mitjançant l'acreditació de laboratoris d'assaig i entitats de control de qualitat i mitjançant el reconeixement de distintius de qualitat, com també les actuacions necessàries per a vetlar pel compliment a la Comunitat Valenciana de la normativa comunitària, estatal i autonòmica en matèria d'edificació.
m) El foment de la qualitat en l'edificació mitjançant l'aprovació de documents reconeguts per a la millora de la competència en qualitat, i diferenciació de l'excel·lència en productes i edificis. Foment de la informació tècnica.
n) Qualssevol altres competències que li atribuïsca la legislació vigent o li puga encomanar el titular de la Conselleria.
Article 12. Estructura de la Direcció General d'Habitatge i Projectes Urbans
De la Direcció General d'Habitatge i Projectes Urbans depenen l'Àrea de Gestió i Coordinació, l'Àrea de Plans d'Habitatge i l'Àrea de Qualitat en l'Edificació:
a) A l'Àrea de Gestió i Coordinació correspon executar les funcions relatives a la gestió economicocomptable dels plans d'habitatge; la fixació de les directrius per a la gestió del patrimoni d'habitatges de promoció pública adscrit a la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge; la gestió i la coordinació de la xarxa d'oficines d'informació i mediació en matèria d'habitatge i lloguer, i la tramitació i el seguiment de convenis de col·laboració en matèria d'habitatge amb altres entitats públiques o privades, com també la gestió de les ajudes per a foment del lloguer, tant d'inquilins com de propietaris.
b) A l'Àrea de Plans d'Habitatge correspon executar les funcions relatives a la promoció de l'habitatge de protecció pública, el seu règim jurídic, normatiu i sancionador; el seguiment dels plans d'habitatge i l'elaboració i l'anàlisi d'indicadors en relació amb la demanda, les necessitats i l'oferta d'habitatges mitjançant l'Observatori Valencià d'Habitatge; el seguiment de les actuacions relatives a la rehabilitació, renovació i remodelació urbana; l'aplicació i el desenvolupament dels drets de tanteig i retracte; la gestió del Registre Valencià d'Habitatge Protegit i la coordinació dels serveis territorials en totes les actuacions relacionades amb els plans d'habitatge.
c) A l'Àrea de Qualitat en l'Edificació correspon la promoció de la investigació, i innovació en matèries de qualitat de l'edificació; l'elaboració de normativa sobre qualitat, el seu estudi, redacció, tramitació i seguiment; el control i la gestió de la qualitat, amb acreditació de laboratoris i entitats de control i inspecció del compliment de la normativa europea, estatal i autonòmica en l'àmbit de la Comunitat Valenciana; com també el foment de la qualitat de l'edificació mitjançant l'aprovació de documents reconeguts, millora de la competència en qualitat i motivació als agents del sector, diferenciació de l'excel·lència en productes i edificis i increment de la informació tècnica.
Secció quarta
De la Direcció General de Territori i Paisatge
Article 13 De la Direcció General de Territori i Paisatge
1. La Direcció General de Territori i Paisatge és l'òrgan directiu de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge que, sota la superior direcció del conseller, exerceix les funcions en matèria de protecció, gestió i ordenació del paisatge, i d'ordenació del territori i del litoral, i actua, així mateix, com a coordinadora entre les distintes administracions públiques amb competències en aquestes matèries.
2. Les funcions de la Direcció General de Territori i Paisatge són les següents:
a) L'exercici de la política territorial, mitjançant el desenvolupament dels instruments d'ordenació del territori i del litoral definits en la normativa vigent.
b) La cooperació i coordinació amb les distintes administracions públiques amb intervenció o incidència territorial en funció de les seues competències respectives, com també la difusió i la conscienciació pública referida als problemes territorials de la Comunitat Valenciana.
c) La definició, supervisió i tutela dels instruments per a l'ordenació del territori i del litoral, com també la impulsió de la seua execució.
d) L'aprovació dels estudis d'inundabilitat per a la concreció del risc d'inundació.
e) La definició i l'execució de les polítiques de paisatge a la Comunitat Valenciana.
f) L'elaboració i el desenvolupament del Pla d'acció territorial del paisatge de la Comunitat Valenciana, i de l'estratègia de paisatge definit en aquest.
g) L'elaboració, la supervisió i la tramitació dels instruments previstos en la normativa de protecció del paisatge.
h) El foment de la participació pública i la coordinació amb altres administracions públiques en matèria de paisatge.
i) La cooperació amb els ajuntaments en l'elaboració, tramitació i aplicació dels instruments de paisatge.
j) La planificació i l'impuls d'actuacions singulars de protecció, ordenació i gestió de paisatges.
k) La gestió de convenis de col·laboració amb altres administracions, entitats públiques o privades, entitats financeres o amb els particulars per al desenvolupament de les matèries pròpies de les seues competències, com també la gestió d'ajudes, subvencions o altres prestacions econòmiques en matèria de la seua competència.
l) La difusió i sensibilització en matèria d'ordenació del territori i paisatge.
m) L'estímul de la col·laboració científica i acadèmica, com també el seguiment i la participació en projectes internacionals en matèria de paisatge i territori, i especialment en iniciatives en matèria de paisatge amb els països firmants del Conveni europeu del paisatge.
n) Establir els criteris i els plans per a la protecció dels recursos naturals, planificar els espais naturals protegits, tramitar-ne la declaració i ordenació, planificar zones i llocs especials de conservació per a integrar-los en la Xarxa Natura 2000, i quantes altres funcions d'anàloga finalitat li siguen encomanades.
o) Les que en un futur puga encomanar-li el titular de la Conselleria, per delegació de les pròpies o per desenvolupament i complement de la normativa vigent.
Article 14. Estructura de la Direcció General de Territori i Paisatge
De la Direcció General de Territori i Paisatge depén l'Àrea de Planificació del Territori i el Litoral, a la qual correspon la preparació, la tramitació i el seguiment dels plans i la resta d'instruments d'ordenació del territori i el litoral; la coordinació amb altres administracions públiques amb incidència territorial, i les tasques de difusió i conscienciació pública.
Secció cinquena
De la Direcció General d'Urbanisme
Article 15. De la Direcció General d'Urbanisme
1. La Direcció General d'Urbanisme és l'òrgan directiu de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge que, sota la superior direcció del conseller, exerceix les funcions en matèria de planejament, gestió i normativa urbanística, com també la coordinació amb les distintes administracions públiques amb competència en la matèria.
2. Les funcions de la Direcció General d'Urbanisme són les següents:
a) La supervisió i la tutela dels instruments urbanístics, d'acord amb els principis de sostenibilitat i qualitat de vida, en la tramitació de plans urbanístics.
b) La cooperació i coordinació amb les distintes administracions públiques amb intervenció o incidència urbanística en funció de les seues competències respectives.
c) La difusió, divulgació de la informació urbanística, com també les de manteniment i gestió de l'arxiu documental i cartogràfic en matèria d'urbanisme.
d) La proposta d'elaboració i redacció d'estudis, plans i projectes que li encomane l'autoritat competent.
e) El desenvolupament de la normativa urbanística, com també la determinació de criteris i directrius de política urbanística.
f) Les que en un futur puga encomanar-li el titular de la Conselleria per delegació de les pròpies o per desenvolupament i complement de la normativa vigent.
Article 16. Estructura de la Direcció General d'Urbanisme
De la Direcció General d'Urbanisme depén l'Àrea de Planejament, Normativa i Gestió Urbanística, a la qual correspon exercir la supervisió de l'activitat urbanística en la tramitació dels corresponents plans, la coordinació dels òrgans urbanístics territorials de la Conselleria, el desenvolupament de la normativa urbanística, la cooperació amb ajuntaments i altres administracions públiques, com també la gestió dels instruments i recursos previstos en la legislació urbanística.
Secció sisena
De la Direcció General de Gestió del Medi Natural
Article 17. De la Direcció General de Gestió del Medi Natural
1. La Direcció General de Gestió del Medi Natural és l'òrgan directiu de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge, que sota la superior direcció del conseller, exerceix les funcions en matèria d'administració i gestió dels camins ramaders, d'elaboració, promoció i execució de les mesures adequades per a la conservació de la biodiversitat i per a la protecció i gestió de les forests i dels recursos forestals, la planificació i gestió dels espais naturals, com també l'avaluació estratègica ambiental i l'avaluació i estimació de l'impacte ambiental de plans, programes i projectes.
2. En especial, té atribuïdes les funcions següents:
a) La gestió per a la protecció de les forests o terrenys forestals de la Comunitat Valenciana de forma integrada, tenint en compte conjuntament la flora, la fauna i el medi físic que les constitueix.
b) L'elaboració i la proposta de plans i programes de regeneració de la coberta forestal, com també el manteniment i la recuperació de les espècies autòctones.
c) Planificar i gestionar les accions de prevenció dels incendis forestals, segons el que disposa la Llei 3/1993, de 9 de desembre, de la Generalitat, forestal de la Comunitat Valenciana, com també la coordinació, a aquest efecte, amb altres administracions públiques.
d) Garantir l'ús públic de la forest, afavorint l'ús excursionista, recreatiu i pedagògic, amb l'establiment de les mesures cautelars necessàries per fer-ho.
e) Fomentar la participació dels ciutadans en el manteniment i l'ampliació dels recursos forestals.
f) L'elaboració de les mesures necessàries per a la recuperació o restauració dels terrenys degradats, erosionats, afectats per un incendi forestal o afectats per plagues o malalties forestals o circumstàncies climatològiques adverses de caràcter extraordinari.
g) L'elaboració dels instruments de planificació en matèria de caça, com també la conservació de la riquesa cinegètica, la declaració dels espais cinegètics i el control del Registre dels Espais Cinegètics de la Comunitat Valenciana.
h) L'elaboració de plans i programes per a l'ús dels camins ramaders, de conformitat amb la normativa vigent, garantint l'ús públic d'aquestes i l'adequada conservació, adoptant quantes mesures calguen per a la seua restauració i protecció.
i) El desenvolupament de plans i mesures per a protegir, conservar i regenerar el medi natural garantint el manteniment de l'equilibri ecològic.
j) La gestió de convenis de col·laboració amb altres administracions, entitats públiques o privades, entitats financeres o amb els particulars per al desenvolupament de les matèries pròpies de les seues competències, com també la gestió d'ajudes, subvencions o altres prestacions econòmiques en matèria de la seua competència.
k) L'avaluació ambiental estratègica dels plans i programes, com també les seues modificacions, que puguen tenir efecte significatiu sobre el medi ambient, promoguts per les administracions públiques, organismes i instituts públics vinculats o dependents, que es desenvolupen al territori de la Comunitat Valenciana.
l) L'avaluació d'impacte ambiental de projectes públics i privats, com també dels plans i programes que no requerisquen avaluació ambiental estratègica, d'acord amb la normativa aplicable, que s'efectuen al territori de la Comunitat Valenciana.
m) La gestió dels espais naturals garantint la sostenibilitat dels hàbitats naturals.
n) La difusió i la sensibilització en matèria d'espais naturals.
o) L'estímul de la col·laboració científica i acadèmica, com també el seguiment i la participació en projectes internacionals en matèria d'espais naturals.
p) Les que en un futur puga encomanar-li el titular de la Conselleria, per delegació de les pròpies o per desenvolupament i complement de la normativa vigent.
3. Queda integrat en la Direcció General de Gestió del Medi Natural el Centre per a la Investigació i Experimentació Forestal de la Comunitat Valenciana (CIEF), creat pel Decret 19/2005, de 28 de gener, del Consell, al capdavant del qual està el titular de la direcció de l'Àrea de Recursos Forestals i Conservació Ambiental.
Article 18. Estructura de la Direcció General de Gestió del Medi Natural
De la Direcció General de Gestió del Medi Natural depenen l'Àrea de Gestió de Recursos Forestals i Conservació Ambiental, l'Àrea d'Avaluació Ambiental i l'Àrea de Conservació d'Espais Naturals:
a) A l'Àrea de Gestió de Recursos Forestals i Conservació Ambiental correspon executar les funcions relatives a la planificació i gestió forestal, prevenció d'incendis forestals, sanitat forestal i conservació del medi, gestió i ordenació de la caça i la pesca continental.
b) A l'Àrea d'Avaluació Ambiental correspon la tramitació, coordinació i gestió dels projectes, plans i programes, en els termes que preveuen les lletres k) i l) de l'article 17.2.
c) A l'Àrea de Conservació d'Espais Naturals correspon la gestió, el manteniment i la dinamització dels espais naturals protegits, la gestió de la biodiversitat i dels hàbitats que l'allotgen, com també qualsevol altra funció d'anàloga finalitat que li siga encomanada.
Secció setena
De la Direcció General per al Canvi Climàtic
Article 19. De la Direcció General per al Canvi Climàtic
1. La Direcció General per al Canvi Climàtic és l'òrgan directiu de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge que, sota la superior direcció del conseller, assumeix les funcions en matèria d'estudi i prevenció dels efectes del canvi climàtic, planificació, execució i gestió dels plans de residus, control de la contaminació, intervenció administrativa ambiental d'activitats i realització de programes de formació ambiental.
2. Les funcions de la Direcció General per al Canvi Climàtic són les següents:
a) La promoció i coordinació dels plans i programes de formació ambiental.
b) La planificació, execució i gestió del Pla integral de residus, plans zonals i la resta d'instruments de planificació en matèria de residus i, si és el cas, altres sectorials, com també l'autorització dels sistemes integrats de gestió de residus i la promoció del reciclatge de residus.
c) El control sobre la producció, gestió, valorització i eliminació dels residus urbans i industrials, com també sobre els sòls contaminats.
d) El control sobre la qualitat de l'aire, la contaminació acústica i atmosfèrica, incloent el relatiu al comerç de drets d'emissió de gasos d'efecte hivernacle, com també altres formes de contaminació.
e) Les competències que li corresponguen en el marc de la normativa en matèria de prevenció i control integrats de la contaminació, inclòs el Reglament comunitari sobre emissions (Reglament E-PRTR), com també les relatives a la intervenció administrativa ambiental d'activitats.
f) L'establiment dels criteris ambientals i les mesures adequades, com també la coordinació amb les diferents administracions públiques amb competència sobre el territori, per al desenvolupament de l'estratègia sobre el canvi climàtic a la Comunitat Valenciana.
g) El foment del desenvolupament de tecnologies netes, el sistema comunitari d'ecogestió i auditories en empreses (Reglament EMAS), la concessió de l'etiqueta ecològica, com també la gestió del Registre d'Entitats Col·laboradores de l'administració en Matèria de Qualitat Ambiental.
h) Les que en un futur puga encomanar-li el titular de la Conselleria, per delegació de les pròpies o per desenvolupament i complement de la normativa vigent.
Article 20. Estructura de la Direcció General per al Canvi Climàtic.
De la Direcció General per al Canvi Climàtic depenen l'Àrea de Qualitat Ambiental, l'Àrea de Residus i l'Àrea del Centre de Tecnologies Netes:
a) Correspon a l'Àrea de Qualitat Ambiental l'exercici de les competències en matèria de vigilància de la qualitat de l'aire, la contaminació acústica i atmosfèrica, incloent les relatives al comerç de drets d'emissió de gasos d'efecte hivernacle, la intervenció administrativa ambiental d'activitats, el registre d'emissions en empreses d'acord amb el Reglament comunitari E-PRTR, com també el desenvolupament d'estratègies sobre el canvi climàtic a la Comunitat Valenciana.
b) Correspon a l'Àrea de Residus l'exercici de les competències en matèria de residus, tant urbans com industrials, les relatives a la planificació, autorització de les operacions de producció i gestió de residus, com també la valorització, minimització i eliminació d'aquests. També li corresponen les competències integrals en matèria de sòls contaminats, coordinació de sistemes integrats de gestió, accions de sensibilització per al foment de la minimització i reciclatge de residus, com també la coordinació dels organismes encarregats de l'execució de plans zonals.
c) Correspon a l'Àrea del Centre de Tecnologies Netes, en el marc de les competències atribuïdes pel Decret 144/2005, de 7 d'octubre, del Consell pel qual es crea, el foment de tecnologies netes, les validacions ambientals, la concessió de l'etiqueta ecològica, el registre de centres segons el Reglament comunitari d'ecogestió i auditoria i el Registre d'Entitats Col·laboradores en Matèria de Qualitat Ambiental.
CAPÍTOL III
De la Subsecretaria
Article 21. De la Subsecretaria
1. La Subsecretaria ha de proveir la coordinació dels distints òrgans de la conselleria en aquelles actuacions que hagen de realitzar-se conjuntament i vetlar per l'eficaç tramitació dels assumptes que hagen d'atendre els serveis dependents d'aquesta i que afecten els restants, exercint les funcions determinades en l'article 69 de la Llei del Consell.
2. La Subsecretaria dirigeix i coordina les funcions corresponents a la gestió administrativa, contractació, gestió econòmica i pressupostària, supervisió de projectes, organització i informàtica.
Article 22. Estructura de la Subsecretaria
1. De la Subsecretaria depenen la Secretaria General Administrativa, l'Àrea d'Inspecció i l'Àrea de Documentació, Anàlisis i Relacions Institucionals:
a) A la Secretaria General Administrativa, amb el màxim rang administratiu, corresponen les funcions pròpies de la gestió de tots els serveis generals de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge.
b) A l'Àrea d'Inspecció correspon exercir les funcions de vigilància, control i instrucció d'expedients sancionadors en matèria ambiental, aigua i urbanisme.
c) A l'Àrea de Documentació, Anàlisis i Relacions Institucionals correspon coordinar els serveis de documentació i informació de la Conselleria, realitzar l'anàlisi i el seguiment de plans i programes, en particular els que impliquen col·laboració de la Conselleria amb altres departaments del Consell o altres institucions, el seguiment i la coordinació de les actuacions relacionades amb projectes cofinançats a càrrec dels fons europeus i la tramitació dels procediments d'infracció normativa comunitària que afecten la Conselleria, com també qualsevol altres funcions que li encomane el titular de la Subsecretaria.
2. Queda integrat en la Subsecretaria el Centre d'Informació i Documentació Ambiental de la Comunitat Valenciana (CIDAM), a què li correspon demanar, gestionar i coordinar la informació ambiental, la seua difusió i tractament, de conformitat amb el que disposa la normativa reguladora, al capdavant del qual està el titular de l'àrea d'Informació i Documentació.
TÍTOL III
De l'organització territorial
Article 23. De les direccions territorials
1. Com a expressió del principi de desconcentració, en cadascuna de les tres províncies d'Alacant, Castelló i València, hi ha una direcció territorial de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge, sota la dependència orgànica de la Subsecretaria i amb competència en el territori de la respectiva província.
2. Funcionalment, les direccions territorials depenen de les direccions generals, en consideració a la matèria a què, en cada cas, es referisca la corresponent actuació administrativa, i que, a aquest efecte, establiran els criteris i directrius necessaris.
Article 24. Dels directors territorials
1. Al capdavant de cada direcció territorial hi ha un director territorial que dirigeix i coordina els programes, activitats, serveis i unitats administratives dependents o integrats en la direcció territorial, de conformitat amb els criteris i directrius que establisca cadascun dels centres directius de la Conselleria, segons l'índole de la matèria, vetlant pel funcionament correcte i adoptant les mesures que calguen.
2. El director territorial exerceix les funcions que li atribueixen les disposicions vigents, i les que expressament li deleguen els òrgans directius competents.
DISPOSICIONS ADDICIONALS
Primera. Funcions en matèria d'investigació i innovació tecnològica i assumptes econòmics
Sense perjudici del que disposa aquest decret, les funcions que s'atribueixen als distints òrgans de la Conselleria en matèria d'investigació i innovació tecnològica i assumptes econòmics s'entenen sotmeses a les competències que corresponen a les comissions delegades del Consell creades sobre aquestes matèries.
Segona. Funcions en matèria d'administració hidràulica
A l'efecte del que preveu la vigent legislació d'aigües, la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge assumeix les funcions de l'administració hidràulica en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.
Tercera. Competències en matèria d'infraestructures hidràuliques
Les referències a la conselleria competent en matèria d'agricultura i a l'administració agrària valenciana contingudes en la Llei 8/2002, de 5 de desembre, d'ordenació i modernització de les estructures agràries de la Comunitat Valenciana s'entenen fetes a la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge quan es referisquen a competències en matèria d'infraestructures hidràuliques.
DISPOSICIONS TRANSITÒRIES
Primera
Les unitats i els llocs de treball de nivell administratiu continuen subsistents i continuen donant el suport administratiu en relació amb aquells assumptes i expedients que els corresponguen per raó de la matèria, sense perjudici de la competència per a resoldre dels òrgans als quals els ha sigut atribuïda. La seua retribució ha d'efectuar a càrrec dels mateixos crèdits pressupostaris, tot això fins que s'aproven les llistes de llocs de treball adaptades a l'estructura orgànica prevista en aquest decret, sense perjudici que, des del moment de l'entrada en vigor, es produïsquen determinats canvis d'adscripció d'unitats administratives, de conformitat amb la reorganització efectuada.
Segona
A l'efecte del que disposa l'apartat anterior, les unitats la denominació de les quals no haja canviat, passen a dependre, amb els actuals mitjans materials i personals, de les unitats superiors que s'estableixen en aquest decret.
DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA ÚNICA
Queda derogat el Decret 131/2007, de 27 de juliol, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge, com també totes les disposicions que del mateix rang o d'un rang inferior s'oposen a aquest decret.
DISPOSICIONS FINALS
Primera. Desenvolupament
Es faculta el conseller de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge per a dictar totes les disposicions que requerisca l'aplicació i desenvolupament d'aquest decret, en compliment del que disposa l'article 65 de la Llei del Consell.
Segona. Entrada en vigor
Aquest decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.
València, 18 de setembre de 2009.
El president de la Generalitat,
FRANCISCO CAMPS ORTIZ
El conseller de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge,
JUAN GABRIEL COTINO FERRER

linea
Mapa web