Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 113/2011, de 2 de setembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua. [2011/9170]

(DOGV núm. 6602 de 06.09.2011) Ref. Base de dades 009358/2011

DECRET 113/2011, de 2 de setembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua. [2011/9170]
PREÀMBUL

El Decret 5/2011, de 21 de juny, del president de la Generalitat, pel qual es determinen les conselleries en què s'organitza l'administració de la Generalitat així com les distintes secretaries autonòmiques que les integren; es reforma l'organització bàsica de l'administració autonòmica valenciana, es modifica el nombre, la denominació i les competències de les conselleries existents, i es crea la Conselleria d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua.
La nova estructura està dissenyada de manera coherent amb el context econòmic actual, i naix amb la vocació de millorar la coordinació en la gestió de les competències assignades, així com d'aconseguir una major eficiència en la gestió dels recursos públics disponibles.
En esta conjuntura, s'assignen a la Conselleria d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua les competències en matèria d'agricultura, ramaderia, pesca, alimentació i recursos hídrics.
El Decret 75/2011, de 24 de juny, del Consell, en la redacció donada pel Decret 89/2011, de 26 d'agost, del Consell, pel qual es modifiquen els articles 1, 3, 5, 16, 17 i 23 del Decret 75/2011, de 24 de juny, del Consell pel qual s'establix l'estructura orgànica bàsica de la Presidència i de les conselleries, en l'article 23 establix la nova estructura bàsica directiva de la Conselleria d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua.

Estes modificacions impliquen una reorganització, que fa necessària l'aprovació d'una nova norma que modifique l'estructura bàsica de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, establida actualment pel Decret 121/2007, de 27 de juliol, del Consell de la Generalitat, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, incorporant-hi les noves competències en matèries de recursos hídrics i aquelles modificacions que es consideren necessàries per a millorar el seu funcionament, i es determinen les funcions que s'atribuïxen als òrgans superiors i centres directius que la componen, així com l'estructura orgànica a nivell de servici que s'adscriuen a cada un d'estos.
Per tot això, de conformitat amb el que establixen els articles 28.f) i 64 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, a proposta de la consellera d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua, i amb la deliberació prèvia del Consell de la Generalitat, en la reunió del dia 2 de setembre de 2011,


DECRETE

TÍTOL I
Disposicions generals

Article 1. Competències de la conselleria
La Conselleria d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua és la competent en les matèries d'agricultura, ramaderia, pesca, alimentació i recursos hídrics, i té a càrrec seu la direcció i execució de la política del Consell de la Generalitat en estes matèries.

Article 2. Estructura orgànica bàsica
La Conselleria d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua s'estructura en els següents òrgans superiors i directius:
a) Secretaria Autonòmica d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua.
b) Subsecretaria.
c) Direcció General de Producció Agrària i Ramaderia.
d) Direcció General d'Empreses Agroalimentàries i Desenrotllament Rural.
e) Direcció General de l'Aigua.


Article 3. Suplències
En els casos d'absència o malaltia de la persona titular del departament, serà aplicable el que disposa l'apartat 1.i) de l'article 12 de la Llei del Consell. Fins que es resolga la substitució, les seues funcions com a titular del departament seran exercides temporalment pel titular de la Secretaria Autonòmica, a excepció d'aquelles que li corresponen com a membre del Consell de la Generalitat. En cas d'absència, vacant o malaltia de la persona titular de la Secretaria Autonòmica, la persona titular del departament serà substituïda pels titulars de la Subsecretaria i de les direccions generals, seguint l'orde de prelació establit en l'article anterior.
Este orde serà aplicable, així mateix, als efectes de la seua substitució, per a la Secretaria Autonòmica, Subsecretaria i direccions generals.
El que establixen els paràgrafs anteriors s'entén sense perjuí del que, si és el cas, dispose el conseller o la consellera mitjançant una resolució.


TÍTOL II
De l'estructura i funcions dels òrgans superiors,
directius i servicis centrals de la Conselleria

CAPÍTOL I
Del conseller o la consellera

Article 4. De les atribucions del conseller o la consellera
1. La persona titular de la Conselleria d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua és l'òrgan jeràrquic superior del departament, i exercix totes les atribucions conferides per la Llei del Consell, així com qualsevol altra que li atorgue l'ordenament jurídic en l'àmbit competencial assignat a esta Conselleria.
2. La persona titular de la conselleria, sota la superior autoritat del Consell, assumix la representació orgànica de la Conselleria d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua davant de qualsevol classe d'institucions públiques i privades.

Article 5. Dels gabinets
1. El gabinet de la persona titular de la conselleria és la unitat de suport, assessorament i assistència immediata al titular del departament, de qui depén directament.
2. El gabinet de la persona titular de la conselleria té a càrrec seu el manteniment de les relacions del titular del departament amb els alts òrgans i institucions de la Generalitat, de l'Estat i de les altres administracions públiques. També té a càrrec seu les relacions informatives i amb els mitjans de comunicació en les matèries pròpies de la conselleria i no assumides per la Secretaria Autonòmica de Comunicació de Presidència de la Generalitat, així com el desenrotllament de quantes funcions se li encomanen.
3. Depenent funcionalment de la persona titular de la Conselleria i orgànicament de la Subsecretaria, a la Subdirecció General del Gabinet Tècnic, li corresponen les funcions que concernixen a assessorament tècnic, informes, estudis, documentació i seguiment parlamentari.

4. La Subdirecció General del Gabinet Tècnic s'estructura en els servicis següents:
a) Servici d'Informes i Activitat Parlamentària, al qual correspon assessorar, d'acord amb criteris de competència tècnica i des d'una perspectiva pluridisciplinària, la persona titular del departament, elaborar i analitzar la informació i documentació sobre les matèries pròpies de la conselleria, preparar els informes i estudis tècnics i les memòries necessaris, proposar i tramitar les actuacions de la Conselleria relacionades amb l'activitat parlamentària.
b) Servici de Documentació, Publicacions i Estadística Departamental, al qual correspon gestionar les bases de dades documentals d'interés per a la Conselleria, col·laborar en el tractament, organització i recuperació de la documentació rellevant per al desenrotllament de les funcions d'assessorament corresponents a la subdirecció general, proposar i elaborar publicacions i estadístiques en matèria de la Conselleria.


CAPÍTOL II
De la Secretaria Autonòmica d'Agricultura,
Pesca, Alimentació i Aigua

Secció primera
Competències de la Secretaria Autonòmica
d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua

Article 6. La Secretaria Autonòmica d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua
1. La Secretaria Autonòmica d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua assumix les funcions que li atribuïx l'article 68 de la Llei del Consell en matèria de foment i garantia agrària, política agrària comuna, desenrotllament rural, investigació agrària, programes operatius, empreses agroalimentàries, cooperativisme agrari, producció i comercialització agrària; ramaderia i pesca, protecció, qualitat, innovació i tecnologia agroalimentària, relacions amb la Unió Europea en les esmentades matèries, així com recursos hídrics.
2. Sota la dependència directa del conseller o consellera, a la Secretaria Autonòmica d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua, òrgan superior de la conselleria, li correspon dirigir i coordinar els centres directius que s'adscriguen sota la seua dependència, així com les unitats integrades en estos, i assumir les funcions executives següents:

a) Impulsar i coordinar la consecució dels programes i l'execució dels projectes que exercixen els centres directius que estan sota la seua dependència, controlant i supervisant el compliment dels seus objectius.
b) Resoldre els recursos que s'interposen contra les resolucions dels centres directius que estan sota la seua dependència i els actes dels quals no esgoten la via administrativa.
c) Desenrotllar, programar i executar mesures orientades a garantir la renda agrària, fomentant la contractació d'assegurances agràries.
d) Recolzar institucionalment les organitzacions professionals agràries i la resta d'organitzacions representatives del sector agroalimentari.
e) Custodiar i gestionar el Registre de Societats Agràries de Transformació de la Comunitat Valenciana, així com les funcions en matèria de qualificació, promoció i ordenació d'estes.
f) Qualssevol altres que li atribuïsca la legislació vigent o se li assignen reglamentàriament.
3. S'adscriu a la Conselleria d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua, a través de la Secretaria Autonòmica, l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals de la Comunitat Valenciana, que es regirà per la seua normativa específica.
4. Directament de la Secretaria Autonòmica dependrà la Subdirecció General de Pesca, de la qual depenen el Servici d'Ordenació del Sector Pesquer i el Servici de Conservació dels Recursos Pesquers i, a la qual s'adscriu l'Institut Politècnic Maritimopesquer del Mediterrani.

5. La Subdirecció General de Pesca té encomanada la gestió del Fons Europeu de la Pesca en la Comunitat, així com qualsevol fons europeu i mesures de foment destinades a la millora de la competitivitat del sector pesquer i de l'aqüicultura; l'ordenació, el foment, la modernització del sector pesquer i aqüícola, la millora en la comercialització dels seus productes, així com les condicions socioeconòmiques dels pescadors; la protecció dels recursos pesquers i del medi marí, incloent-hi els estudis i experimentació en eixes matèries que permeten el seu aprofitament sostenible, així com la coordinació i el suport a la innovació en el sector pesquer i en l'aqüicultura; la direcció de les funcions de tutela sobre les confraries de pescadors i les seues federacions, així com qualssevol altres actuacions relacionades amb la pesca marítima en aigües interiors.
6. Al Servici d'Ordenació del Sector Pesquer corresponen les funcions següents:
a) L'ordenació, foment i modernització del sector pesquer i aqüícola, i la millora de les infraestructures vinculades amb la seua comercialització i transformació.
b) El control del cens de la flota operativa, els canvis de modalitats, canvis de base, i el control en la construcció i modernització dels barcos pesquers.
c) La coordinació i el foment de la diversificació econòmica del sector pesquer i planificació de les polítiques d'integració i igualtat en el sector.
d) La definició de la política de promoció dels productes pesquers de la Comunitat Valenciana, i el foment de la qualitat d'estos.

e) La coordinació i el suport a la innovació en el sector pesquer i aqüícola.
f) La promoció de l'associacionisme pesquer, el foment de la constitució d'organitzacions de productors pesquers i aqüícoles i el seu reconeixement, així com la col·laboració amb les confraries de pescadors i la preparació i el seguiment dels processos electorals d'estes i de les seues federacions.
g) La regulació de la comercialització i transformació pesquera en general i de la primera venda en llotja en particular, així com la determinació dels agents autoritzats a exercir eixa activitat i, en general, l'establiment de mesures que faciliten la transparència dels mercats pesquers.
h) L'autorització dels centres d'expedició i de depuració de mariscos, així com dels establiments relacionats amb la comercialització pesquera i aqüícola.
i) Les activitats formatives del sector, així com la gestió de llicències i autoritzacions corresponents.
j) La gestió de les línies d'ajudes i altres mesures de foment destinades a la millora estructural del sector pesquer, així com la dels registres associats a les funcions pròpies del servici.
k) Qualsevol altra funció de naturalesa anàloga que li siga encomanada.
7. El Servici de Conservació de Recursos Pesquers exercirà les funcions següents:
a) L'establiment i la gestió de les mesures de protecció, conservació i regeneració dels recursos pesquers i del medi marí.

b) La gestió de l'activitat pesquera en les aigües interiors de la Comunitat Valenciana, control de l'esforç pesquer, establiment entre altres mesures de vedes temporals i parades biològiques de la flota.

c) La coordinació i planificació de l'activitat investigadora en matèria de recursos pesquers.
d) L'elaboració de propostes de plans de gestió de l'activitat pesquera, així com plans de seguiment dels recursos pesquers.
e) El control de les zones de producció de mol·luscos, la presa de mostres, així com l'establiment de la classificació d'estes.

f) La proposta de declaració i gestió de l'activitat corresponent en les zones de protecció pesquera i la creació i seguiment d'esculls artificials.
g) La participació i la coordinació d'estratègies, plans i mesures per a la conservació dels recursos marins vius i dels seus ecosistemes.

h) L'arreplega i el tractament de la informació relativa al control de l'activitat pesquera, referida especialment a notes de primera venda, i esforç de la flota.
i) La gestió de les línies d'ajudes i altres mesures de foment destinades a la protecció dels recursos pesquers i aqüicultura.
j) La coordinació en l'àmbit autonòmic de la participació en els plans nacionals d'aqüicultura.
k) Qualsevol altra funció de naturalesa anàloga que li siga encomanada.


Secció segona
Nivell directiu de la Secretaria Autonòmica
d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua

Article 7. Nivells directius
La Secretaria Autonòmica d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua s'estructura en els següents nivells directius:
a) Direcció General de Producció Agrària i Ramaderia.
b) Direcció General d'Empreses Agroalimentàries i Desenrotllament Rural
c) Direcció General d'Aigua.
Article 8. De les funcions de les direccions generals
Els titulars de les direccions generals, sota la dependència de la persona titular de la Secretaria Autonòmica d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua, exerciran les funcions establides en l'article 70 de la Llei del Consell.

Article 9. De la Direcció General de Producció Agrària i Ramaderia

1. La Direcció General de Producció Agrària i Ramaderia és l'òrgan directiu de la Conselleria d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua que assumix les funcions en matèria d'investigació agrària, experimentació, capacitació i transferència tecnològica, política agrària comuna, competitivitat de la producció agrària, protecció agroalimentària i ramaderia.

2. La Direcció General de Producció Agrària i Ramaderia és competent en matèria de producció primària, mitjans de producció i ordenació dels sectors agrícola i ramader. Durà a terme polítiques de millora de la competitivitat i de la renda de les explotacions agrícoles i ramaderes, de sanitat vegetal i animal i de seguretat alimentària en estos àmbits, de benestar animal, així com de control de qualitat al llarg de la cadena alimentària. Aplicarà les mesures de la política agrària comuna dirigida als agricultors i mercats agraris. Dissenyarà i aplicarà una política d'investigació, experimentació, transferència tecnològica i formació continuada per al sector agroalimentari.
3. S'adscriu a la Conselleria d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua, a través de la Direcció General de Producció Agrària i Ramaderia, l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries i l'Observatori de Preus dels Productes Agroalimentaris de la Comunitat Valenciana, com a òrgan col·legiat adscrit a la Conselleria de Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua, amb funcions d'informació, consulta, assessorament, proposta i estudi en matèria de preus dels aliments.

4. Coordinaran i dirigiran les funcions pròpies de la direcció general les següents subdireccions generals:
- Subdirecció General de Política Agrícola Comuna i Competitivitat.
- Subdirecció General de Protecció Agroalimentària.
5. La Subdirecció General de Política Agrària Comuna i Competitivitat assumix les funcions de desenrotllament dels programes d'adaptació de l'oferta del sector agrari a la demanda, així com l'aplicació de les mesures de la PAC dirigida a les explotacions agrícoles i ramaderes. D'esta dependran els servicis següents:
a) Servici de Pagaments Directes i Sol·licitud Única, al qual correspon programar, dirigir, executar i controlar els procediments necessaris per a la gestió de les ajudes comunitàries o nacionals cofinançades amb fons comunitaris, els beneficiaris de les quals siguen els agricultors i ramaders i l'objectiu de les quals siga millorar la renda dels productors i promoure una agricultura sostenible en qualsevol zona del territori, així com qualsevol altra funció de naturalesa anàloga que li siga encomanada.
b) Servici d'Ajudes Estructurals, al qual correspon programar, dirigir, executar i controlar els procediments necessaris per a la gestió de les ajudes comunitàries o nacionals, els beneficiaris de les quals siguen els agricultors i ramaders i l'objectiu de les quals siga modernitzar les explotacions agràries, millorar la seua competitivitat, promoure la incorporació de noves tecnologies o la seua adaptació a les exigències dels mercats o de la legislació sectorial o mediambiental, així com qualsevol altra funció de naturalesa anàloga que li siga encomanada.
c) Servici de Control i Suport Tècnic, al qual correspon programar, dirigir, executar i controlar els programes d'ordenació, millora i reestructuració de les produccions agràries, els dirigits a la protecció de les rendes, en especial els que mantinguen el potencial productiu dels sectors, i els que suposen una intervenció en els mercats derivada de la política agrària comuna. Igualment donarà suport tècnic general a l'aplicació dels diferents programes en el sector agrari a través del manteniment dels registres generals d'explotacions agràries, els sistemes d'informació geogràfica relacionats amb les funcions de la Subdirecció General de Política Agrària Comuna i Competitivitat, així com qualsevol altra funció de naturalesa anàloga que li siga encomanada.

6. A la Subdirecció General de Protecció Agroalimentària correspon el desenrotllament dels programes de seguretat, sanitat i qualitat de la producció agrària, a més del benestar animal i els controls de la cadena alimentària que corresponguen a esta Conselleria, i la instrucció dels expedients sancionadors en estes matèries, així com la inspecció, la vigilància i el control de les activitats relacionades amb els recursos pesquers. Depenen de l'esmentada subdirecció els servicis següents:

a) Servici de Sanitat Vegetal, al qual corresponen els programes de protecció, prevenció, defensa, control i eradicació de plagues i malalties dels cultius, incloent-hi les campanyes institucionals, els avisos i el foment i control dels programes sanitaris de les explotacions i de les seues associacions i agrupacions i la gestió de les ajudes derivades, el desplegament i aplicació dels programes de lluita biològica i gestió integrada de plagues i els plans derivats de l'autorització i l'ús sostenible de productes fitosanitaris. Igualment assumirà la gestió dels registres d'establiments de comercialització de material vegetal, el seu control i l'expedició de passaports fitosanitaris, així com qualsevol altra funció de naturalesa anàloga que li siga encomanada.

b) Servici de Sanitat i Benestar Animal, al qual corresponen els programes de protecció, prevenció, defensa, control i eradicació de malalties dels animals de producció, i d'altres zoonosis, incloent-hi els programes oficials, el control del moviment comercial, els programes anuals zoosanitaris i la gestió de les ajudes derivades; s'hi incorpora la ramaderia integrada. A més, assumix l'aplicació de la Llei 6/2003, de 4 de març, de la Generalitat, de Ramaderia de la Comunitat Valenciana, pel que fa a ordenació de l'activitat ramadera i identificació animal, així com la protecció i el benestar animal, en animals de producció, companyia i experimentació. A més, es gestionaran els registres corresponents, incloent-hi els parcs i nuclis zoològics, així com qualsevol altra funció de naturalesa anàloga que li siga encomanada.

c) Servici de Seguretat Alimentària i Control de Qualitat, al qual correspon la gestió del risc per a la salut pública derivat de la utilització de mitjans de la producció agrària, productes fitosanitaris i zoosanitaris, i pinsos, la competència dels quals corresponga a l'administració agrària valenciana, amb la inclusió dels codis de bones pràctiques, la gestió dels registres d'operadors i l'execució dels plans de vigilància de residus en la producció agrària; i l'aplicació de la normativa europea de seguretat alimentària en la producció primària, així com la inspecció de traçabilitat i qualitat de mitjans de la producció agrària i d'aliments al llarg de la cadena alimentària fins a la primera transformació, o fins al consumidor final en cooperació amb altres servicis de la Generalitat; així com qualsevol altra funció de naturalesa anàloga que li siga encomanada.

d) Servici d'Anàlisi Agroalimentària, al qual correspon la realització de determinacions analítiques i certificacions, si fóra necessari, de mitjans de producció agrària, de productes agrícoles i ramaders, i d'aliments per a la determinació de components, ingredients, contaminants, presència d'agents productors de plagues i malalties, antígens o anticossos, o verificació de la qualitat organolèptica dels productes agroalimentaris. Duran a terme també l'autocontrol de qualitat de tota la xarxa de laboratoris i el registre i l'autorització dels laboratoris privats amb activitat en matèria de producció primària, així com qualsevol altra funció de naturalesa anàloga que li siga encomanada.


Article 10. De la Direcció General d'Empreses Agroalimentàries i Desenrotllament Rural
1. La Direcció General Empreses Agroalimentàries i Desenrotllament Rural és l'òrgan directiu de la Conselleria d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua que assumix les funcions en matèria d'augment del valor afegit dels productes agrícoles, ramaders i forestals, empreses agroalimentàries, cooperativisme agrari, comercialització, estratègia territorial rural i estructures agràries.
2. La Direcció General d'Empreses Agroalimentàries i Desenrotllament Rural, en l'exercici de les seues funcions, elaborarà els projectes i els avantprojectes normatius, i tramitarà les ajudes i resoldrà els expedients administratius aplicables a les matèries de la seua competència. A més, dissenyarà i executarà l'estratègia territorial rural i l'ordenació del territori dirigida a la millora de les estructures agràries, com també gestionarà totes les actuacions dirigides a la millora de la industrialització, innovació, transformació, promoció i internacionalització de les indústries agroalimentàries, cooperatives, associacions de productors, figures de qualitat diferenciada o altres operadors que per la seua naturalesa jurídica o la seua activitat puguen ser beneficiaris d'estes actuacions.
3. Coordinaran i dirigiran les funcions pròpies de la direcció general les següents subdireccions generals:
- Subdirecció General d'Empreses Agroalimentàries.
- Subdirecció General de Desenrotllament Rural.
4. A la Subdirecció General d'Empreses Agroalimentàries correspon l'exercici de les funcions de disseny, planificació, coordinació i execució de les activitats industrials, innovació i transformació, la promoció i internacionalització de les empreses i cooperatives agroalimentàries, així com les activitats de promoció i difusió del sector agroalimentari i les seues produccions, de la qual depenen els servicis següents:

a) Servici de Concentració de l'Oferta i Cooperativisme, al qual correspon la gestió tècnica i documental de les activitats de transformació i industrialització de les PIME, grans empreses, cooperatives i organitzacions de productors agroalimentaris; així com la labor de control i monitorització de les convocatòries i programes d'ajudes destinades a l'exercici de l'activitat industrial i de promoció; la direcció, la planificació, la coordinació i la supervisió de les polítiques actives en matèria d'ordenació i innovació de les empreses agroalimentàries; el desenrotllament i la gestió de mesures de suport a l'associacionisme agroalimentari, concentració de l'oferta, i els programes operatius, a més de la coordinació del registre d'indústries agroalimentàries, del registre d'embotelladors i del registre d'etiquetatge d'empreses vitivinícoles; la fixació i l'impuls de les directrius en matèria de cooperativisme agrari, així com la planificació, la gestió, la coordinació i l'execució de les mesures específiques en esta matèria i qualsevol altra funció de naturalesa anàloga que li siga encomanada.
b) Servici de Comercialització, al qual correspon desenrotllar les funcions relatives a la comercialització i promoció dels productes agroalimentaris, a través del disseny, la planificació i l'execució de les accions de promoció de les indústries i productes agroalimentaris en l'àmbit local, nacional i internacional; de l'impuls i gestió de les figures de qualitat diferenciada, agricultura ecològica i altres marques de qualitat relatives a la producció agroalimentària de la Comunitat Valenciana; així com la gestió dels programes voluntaris de qualitat en la producció, la resolució i el control de les ajudes a favor de la competitivitat del sector agroalimentari i la col·laboració i la coordinació amb altres administracions en el foment i la promoció dels productes agroalimentaris, a més del suport a les actuacions de les associacions, fundacions, federacions, i interprofessionals dirigides a eixe mateix fi, així com qualsevol altra funció de naturalesa anàloga que li siga encomanada.

5. A la Subdirecció de Desenrotllament Rural li correspon el disseny i l'execució de l'estratègia territorial rural, la gestió de les inversions, activitats i propostes de desenrotllament rural realitzades per les indústries agroalimentàries, cooperatives, associacions de productors, figures de qualitat diferenciada, corporacions municipals o altres operadors que per la seua naturalesa jurídica o la seua activitat puguen ser beneficiaris d'estes actuacions; la promoció de la millora del patrimoni rural a través de l'elaboració de plans i programes d'ajuda; l'orientació de la política comunitària en matèria de desenrotllament rural; la planificació, la publicació, la gestió i el control de les ajudes comunitàries; la coordinació i el seguiment de la política estatal en esta matèria i el desenrotllament de les funcions sobre ordenació del territori i millora de les estructures agràries, de la qual depenen els servicis següents:
a) Servici d'Estratègia Territorial Rural, al qual correspon l'execució de l'estratègia territorial rural de la Comunitat Valenciana realitzant les funcions de gestió, coordinació i resolució de les convocatòries d'ajudes en matèria de desenrotllament rural, el seu control i els mecanismes de pagament, així com qualsevol altra funció de naturalesa anàloga que li siga encomanada.
b) Servici d'Estructures Agràries, al qual corresponen les funcions de gestió i coordinació de les actuacions, i projectes en matèria de concentració parcel·lària i arrendaments rústics i històrics, així com l'ordenació i millora de les estructures agràries, i la col·laboració i concertació amb les distintes administracions en la implantació de l'estratègia de desenrotllament rural de la Comunitat, així com qualsevol altra funció de naturalesa anàloga que li siga encomanada.

Article 11. De la Direcció General d'Aigua
1. La Direcció General de l'Aigua és l'òrgan directiu de la Conselleria d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua, que assumix les funcions en matèria de planificació, gestió i protecció de recursos hídrics, projectes d'infraestructures hidràuliques urbanes i de regadiu a la Comunitat Valenciana, construcció i explotació d'infraestructures hidràuliques, planificació i gestió de les conques internes de la Comunitat Valenciana, modernització de regadius, reutilització i estalvi de l'aigua, control i protecció de la qualitat de l'aigua, i autorització d'abocaments.

2. En concret, són funcions de la Direcció General d'Aigua:
a) L'elaboració i la proposta de la planificació hidrològica que afecta els sistemes d'explotació inclosos íntegrament a la Comunitat, en el marc de la demarcació hidrogràfica corresponent. La gestió i la protecció del domini públic hidràulic en eixos àmbits quan es materialitzen les transferències corresponents.
b) La planificació i gestió de la qualitat de les aigües de transició i costaneres de la Comunitat.
c) L'optimització de regadius i la racionalització de l'ús de l'aigua.

d) La coordinació de la participació de la Comunitat en les demarcacions hidrogràfiques i la resta d'òrgans estatals de govern, planificació i gestió previstos en la legislació d'aigües.
e) La planificació, projecte, construcció, conservació i explotació de les infraestructures hidràuliques d'interés general comunitari.
f) La realització d'estudis, plans, normes, infraestructures i campanyes divulgatives per a l'estalvi i la gestió eficient de l'aigua.
g) L'elaboració de plans i execució d'obres per a la millora de les infraestructures de reg agrícola i especialment per a la modernització del regadiu i l'estalvi d'aigua.
h) La planificació i execució d'obres de reutilització de les aigües residuals depurades.
i) La cooperació amb els ens locals en la planificació i construcció d'obres d'abastiment, sanejament i protecció davant d'avingudes en nuclis urbans.
j) El control de la qualitat de les aigües costaneres i de transició, incloent-hi les aigües de bany i l'exercici de les competències autonòmiques en matèria d'autoritzacions d'abocament al domini públic maritimoterrestre.
k) L'assessorament i cooperació amb tot tipus d'entitats públiques i privades, les activitats de les quals tinguen relació amb la conservació i ús eficient de l'aigua a la Comunitat Valenciana, i amb l'obtenció de recursos externs que contribuïsquen a pal·liar la situació d'escassetat del recurs en el territori valencià.
l) La realització d'activitats d'educació i sensibilització social en relació amb la protecció i conservació dels recursos hídrics.
m) Les funcions derivades de la normativa sectorial aplicable en matèria de seguretat de preses, embassaments i basses per a reg ubicats fora del domini públic hidràulic.
n) Qualsevol altra funció de naturalesa anàloga que li siga encomanada.
3. Per a l'exercici de les funcions que té assignades, la Direcció General d'Aigua, s'estructura en la Subdirecció General de Planificació i Infraestructures Hidràuliques.
4. A la Subdirecció General de Planificació i Infraestructures Hidràuliques correspon la coordinació dels servicis i l'anàlisi i supervisió de les seues propostes; el seguiment dels treballs realitzats per estos, l'elaboració de les propostes d'actuació i totes les activitats que siguen necessàries per a assolir els objectius establits per la direcció general, així com la direcció de les unitats que directament tinga assignades i el seguiment i control pressupostari dels diferents programes de la direcció general, de la qual depenen els servicis següents:

a) Servici de Planificació de Recursos Hidràulics i Qualitat de les Aigües, al qual correspon la realització dels treballs de planificació que afecten els sistemes d'explotació inclosos íntegrament a la Comunitat, en el marc de la demarcació hidrogràfica corresponent; l'elaboració i proposta d'acció en la planificació de les demarcacions hidrogràfiques de conques intercomunitàries que afecten la Comunitat Valenciana (Segura, Xúquer, Ebre i Tajo), i en el Pla Hidrològic Nacional; l'elaboració, la gestió i la programació de plans i estudis relacionats amb l'abastiment i el regadiu, la defensa enfront d'inundacions, la qualitat, l'estalvi i la reutilització de l'aigua; l'elaboració i gestió de les bases d'informació relatives a l'inventari de recursos hídrics i la seua qualitat i als estudis, projectes i implantació d'obres hidràuliques; el seguiment del Pla d'Inversions Estratègiques; la participació i proposta d'actuació en la planificació territorial; la coordinació de les relacions institucionals de la Generalitat Valenciana amb els òrgans de govern, gestió i planificació de les demarcacions hidrogràfiques de les quals forma part; el desenrotllament de la Directiva Marco de l'Aigua i el control de qualitat en les aigües costaneres i de transició de la Comunitat; el control de les aigües de bany; l'exercici de l'autorització i el control dels abocaments al domini públic marítim terrestre, i en general quantes funcions li siguen encomanades en relació amb la planificació hidrològica i la qualitat de les aigües, així com qualsevol altra funció de naturalesa anàloga que li siga encomanada.

b) Servici d'Infraestructures Hidràuliques Urbanes, al qual correspon la direcció, el control, la gestió i la supervisió tècnica de projectes i la resta de documents tècnics d'infraestructures hidràuliques urbanes de competència de la Generalitat; la proposta de tramitació de contractes d'assistència tècnica per a la redacció de projectes i direccions d'obra; la proposta de desenrotllament de normativa aplicable per a la redacció dels projectes i la direcció i control d'obres d'infraestructures hidràuliques urbanes; la direcció, supervisió i control, certificació i proposta de modificació, si és el cas, de les obres d'infraestructures hidràuliques urbanes que li siguen assignades i, en particular, les d'abastiment urbà, canalització, sanejament i estalvi i reutilització de l'aigua, i la redacció dels documents tècnicoadministratius necessaris per a les contractacions corresponents; el seguiment en estes obres del compliment de la normativa vigent en matèria de seguretat i salut en el treball i impacte ambiental; la coordinació en l'execució dels distints contractes de projectes i obres per a garantir la major eficiència en el compliment pressupostari i, en general, totes les funcions que li siguen assignades en relació amb el projecte, la contractació i la implantació de les infraestructures hidràuliques urbanes competència de la Generalitat, així com qualsevol altra funció de naturalesa anàloga que li siga encomanada.

c) Servici d'Infraestructures Hidràuliques de Regadiu, al qual correspon la direcció, el control, la gestió i la supervisió tècnica dels projectes i la resta de documents tècnics d'infraestructures hidràuliques de regadiu de competència de la Generalitat; la proposta de tramitació de contractes d'assistència tècnica per a la redacció de projectes i direccions d'obra de regadiu; la proposta de desenrotllament de normativa aplicable per a la redacció dels projectes i la direcció i control d'obres d'infraestructures hidràuliques de regadiu; la direcció, la supervisió i el control, la certificació i la proposta de modificació, si és el cas, de les obres d'infraestructures hidràuliques de regadiu que li siguen assignades; i la redacció dels documents tècnicoadministratius necessaris per a les contractacions corresponents; el desplegament reglamentari de la legislació en matèria de basses i depòsits d'aigua per a reg, l'elaboració de les normes d'explotació i l'aplicació de les normes sobre seguretat contingudes en la normativa sectorial aplicable en matèria d'ordenació i modernització d'infraestructures agràries a la Comunitat Valenciana, així com en la normativa sectorial sobre seguretat de preses, embassaments i basses; el seguiment en les obres d'infraestructures hidràuliques de regadiu del compliment de la normativa vigent en matèria de seguretat i salut en el treball i impacte ambiental; la coordinació en l'execució dels distints contractes de projectes i obres per a garantir la major eficiència en el compliment pressupostari i, en general totes les funcions que li siguen assignades en relació amb el projecte, la construcció i la implantació de les infraestructures hidràuliques de regadiu; així com el suport a les polítiques de millores en les infraestructures de regadiu i eficiència en l'ús de l'aigua i qualsevol altra funció de naturalesa anàloga que li siga encomanada.

CAPÍTOL III
De la Subsecretaria

Article 12. Subsecretaria
1. Sota la directa dependència de la persona titular de la Conselleria, la Subsecretaria assumix les funcions establides en l'article 69 de la Llei del Consell, i així mateix, la direcció de les oficines comarcals de la Conselleria d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua.
2. L'Agència Valenciana de Foment i Garantia Agrària està adscrita a la Conselleria d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua, a través de la Subsecretaria. És una entitat autònoma de naturalesa mercantil creada per Llei 14/2005, de 23 de desembre, de la Generalitat, de Mesures Fiscals, de Gestió Financera i Administrativa, i d'Organització de la Generalitat, i l'estatut de la qual es va aprovar pel Decret 123/2006, de 8 de setembre, del Consell. La persona titular de la Subsecretaria és el director o directora de l'Agència Valenciana de Foment i Garantia Agrària, sota la superior direcció del titular de la Conselleria.

3. Dependent de la Subsecretaria, es troba la Secretaria General Administrativa, que atendrà tots els servicis generals del departament, excepte el suport tècnic en la redacció de projectes, direcció d'obres i manteniment d'instal·lacions i redacció d'informes dels avantprojectes i projectes d'obres, així com les seues modificacions i liquidacions, i comprovarà el compliment de la normativa que siga aplicable, que serà assumit pel servici de la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient que tinga atribuïdes les funcions en matèria de supervisió de projectes.
4. De la Secretaria General Administrativa depenen els servicis següents:
a) Servici de Coordinació i Suport Tècnic, al qual correspon la coordinació, racionalització, normalització i millora dels procediments administratius; elaboració i assistència tècnica en l'elaboració i tramitació de les disposicions normatives de la conselleria; la tramitació dels assumptes que s'hagen d'elevar a la Comissió de Secretaris Autonòmics i Subsecretaris i al Consell, el trasllat dels seus acords i la custòdia de les certificacions d'estos, la tramitació i la coordinació de convenis i acords de col·laboració que ha de subscriure la Conselleria; l'assistència tècnica en l'elaboració i tramitació de convocatòries de subvencions; la tramitació i proposta de resolució de les reclamacions d'indemnització patrimonial derivades del funcionament dels servicis de la conselleria, i la tramitació de les queixes i relacions amb els jutjats que pogueren derivar-se del seu funcionament; l'elaboració d'informes tecnicojurídics relatius a l'activitat competencial de la Subsecretaria i dels esborranys, avantprojectes i projectes normatius que siguen enviats per altres conselleries i per les diferents administracions per al seu informe; la realització dels tràmits necessaris per a la publicació d'actes o disposicions en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana; així com qualsevol altra funció que en matèria d'ordenació i coordinació administrativa li siga encomanada.

b) Servici de Contractació i Assumptes Generals, al qual correspon elaborar els criteris sobre procediments de contractació; estudiar, preparar i formalitzar els expedients de contractació i d'assumptes generals així com el seguiment de la seua execució; la coordinació i, si és el cas, gestió del manteniment de les instal·lacions i del parc mòbil de la Conselleria; l'organització del registre general de documents i de la informació al públic; la tramitació i el seguiment dels expedients de compres centralitzades i de contractes menors dels servicis centrals de la Conselleria; l'estudi, el control i la gestió patrimonial dels béns mobles i immobles i, en general, totes les funcions que corresponguen o se li encomanen relatives a la contractació.
c) Servici de Recursos Humans, al qual correspon la tramitació dels assumptes relatius a la gestió del personal i a les incidències en nòmines de la Conselleria; la preparació de les propostes de modificació de les relacions de llocs de treball; la conservació i la custòdia dels expedients dels empleats públics al servici d'esta; vetlar pel compliment de la normativa en matèria de personal; el seguiment del control horari; la tramitació dels expedients disciplinaris; la gestió de les pràctiques formatives d'alumnes de distints nivells educatius que es realitzen en la Conselleria; l'elaboració d'informes i propostes de resolució respecte de les reclamacions prèvies i recursos en matèria de personal i, en general, qualsevol funció que en matèria de gestió de personal li siga encomanada; així com organitzar i coordinar les oficines comarcals, i qualsevol altra funció de naturalesa anàloga que li siga encomanada.

d) Servici de Programació i Gestió Econòmica, al qual correspon l'elaboració de l'avantprojecte de pressupostos de la Conselleria; la tramitació de les modificacions pressupostàries; la gestió, el seguiment i el control de l'execució pressupostària, així com la gestió de gastos i ingressos; la supervisió de l'activitat de gestió economicopressupostària que realitzen altres unitats de la conselleria; l'elaboració de la informació economicopressupostària necessària per a la gestió de les distintes unitats administratives; informar sobre els avantprojectes de llei, projectes de disposicions generals, resolucions o convenis de la conselleria amb repercussió en el gasto públic; la gestió; el seguiment i el control dels fons comunitaris, la tramitació dels documents comptables de gastos i ingressos pressupostaris i extrapressupostaris; la coordinació i el seguiment de les distintes caixes pagadores de la Conselleria, així com la comptabilització dels comptes justificatius dels fons de caixa fixa gestionats pels centres directius de la Conselleria; la gestió de nòmines i, en general, quantes funcions corresponguen o se li encomanen relatives a la gestió econòmica i pressupostària, així com qualsevol altra funció de naturalesa anàloga que li siga encomanada.


TÍTOL III
De l'organització territorial

Article 13. Estructura bàsica
Per a la gestió desconcentrada de les seues competències, la Conselleria d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua s'organitza territorialment en direccions territorials i en oficines comarcals.

Article 14. Direccions territorials
1. En cada una de les tres províncies, una direcció territorial, dependent orgànicament de la Subsecretaria i funcionalment de la Secretaria Autonòmica d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua, a través de les direccions generals competents per raó de la matèria, gestionarà les funcions que se li atribuïxen en matèria agrària, ramadera, pesquera, alimentària i de recursos hídrics.
2. Correspon a la persona titular de cada direcció territorial coordinar les oficines comarcals de la seua província, així com les restants unitats i seccions administratives adscrites a la direcció territorial, i vetlar pel seu funcionament correcte, adoptant a este efecte les mesures que siguen necessàries, i exercint totes aquelles facultats que se li deleguen o assignen.
3. Sota la dependència dels directors o directores territorials s'integra el secretari o secretària territorial a qui correspon la funció de coordinar i impulsar els assumptes generals de les direccions territorials, en les matèries administratives i econòmiques, així com aquelles funcions que se li atribuïsquen o deleguen. Substituirà en cas d'absència, vacant o malaltia el director o la directora territorial.
4. El director o directora territorial, en coordinació amb els òrgans directius implicats, podrà adscriure el personal de la direcció territorial i de les oficines comarcals a les activitats de gestió, control i inspecció de qualssevol de les diferents línies de treball de la conselleria dutes a terme en la seua província, en funció de les necessitats, amb independència de la unitat o oficina en la qual estiga destinat.

Article 15. Organització territorial
1. Les oficines comarcals de la Conselleria d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua (OCAPA) són unitats administratives territorialment desconcentrades, orgànicament adscrites a la Subsecretaria, i que depenen funcionalment dels òrgans directius que corresponguen per raó de la matèria.
2. Exerciran les funcions d'informació i assistència als ciutadans, la gestió, la inspecció i la tramitació d'expedients d'ajudes i subvencions, i el subministrament de dades i informació als centres superiors i directius de la Conselleria, i col·laboraran en la formació dels professionals del sector.



DISPOSICIONS ADDICIONALS

Primera. Integració de les unitats referenciades en normes vigents en funció de les competències assignades
Les referències que les disposicions vigents facen a unitats de la Conselleria d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua s'entendran referides als òrgans previstos en este reglament, d'acord amb les competències que els han sigut atribuïdes.
Segona. Competència sancionadora en matèria de subvencions
Correspon al conseller o la consellera, en el seu àmbit competencial, la imposició de sancions que deriven dels procediments sancionadors instruïts en matèria de subvencions.

DISPOSICIONS TRANSITÒRIES

Primera. Règim transitori de les unitats i llocs de treball de nivell administratiu
Les unitats i llocs de treball de nivell administratiu continuaran subsistents i continuaran donant el suport administratiu en relació amb aquells assumptes i expedients que els corresponguen per raó de la matèria, sense perjuí de la competència per a resoldre dels òrgans als quals els ha sigut atribuïda; la seua retribució es realitzarà amb càrrec als mateixos crèdits pressupostaris, tot això fins que s'aproven les relacions de llocs de treball adaptades a l'estructura orgànica prevista en este reglament, sense perjuí que, des del moment de la seua entrada en vigor, es produïsquen determinats canvis d'adscripció d'unitats administratives, de conformitat amb la reorganització efectuada.


Segona. Adscripció orgànica de les unitats i llocs de treball la denominació dels quals no ha canviat
Als efectes del que establix l'apartat anterior, les unitats la denominació de les quals no haja canviat passaran a dependre, amb els seus actuals mitjans personals i materials, de les unitats superiors que establix este reglament.

Tercera. Gestió transitòria dels crèdits pressupostaris pels centres directius
En tant la Conselleria d'Hisenda i Administració Pública no efectue les modificacions pressupostàries derivades d'este reglament, els distints centres directius gestionaran els crèdits relatius a les competències que els han sigut atribuïdes.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA ÚNICA

Queden derogades totes les disposicions que del mateix rang o d'un rang inferior s'oposen al que establix el present decret i, en especial el Decret 121/2007, de 27 de juliol, del Consell, pel qual es va aprovar el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Agricultura, Pesca i Alimentació; així com l'Orde de 21 de novembre de 2006, de la Conselleria de Agricultura, Pesca i Alimentació, per la qual es desplega el Decret 149/2005, de 21 de novembre, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Agricultura, Pesca i Alimentació.
Així mateix, queda derogat el Decret 139/2009, de 18 de setembre, que aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge, i l'Orde 1/2010, de 19 de gener, de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge, per la qual es desplega el Decret 139/2009, en les competències assignades a la Direcció General de l'Aigua.

DISPOSICIONS FINALS

Primera. Habilitació per al desplegament i execució del decret
Es faculta el conseller o consellera d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua per a dictar totes les disposicions que requerisca el desplegament i l'execució d'este decret, en compliment del que disposa l'article 71 de la Llei del Consell.

Segona. Entrada en vigor
Este decret entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

Castelló de la Plana, 2 de setembre de 2011

El president de la Generalitat,
ALBERTO FABRA PART

La consellera d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua,
MARITINA HERNÁNDEZ MIÑANA

linea
Mapa web