Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDE 1/2010, de 18 de febrer, de la Conselleria de Benestar Social, de modificació de l'Orde de 9 d'abril de 1990, de la Conselleria de Treball i Seguretat Social, per la qual es desplega el Decret 40/1990, de 26 de febrer, del Consell de la Generalitat Valenciana, sobre registre, autorització i acreditació dels servicis socials de la Comunitat Valenciana. [2010/2035]

(DOGV núm. 6214 de 25.02.2010) Ref. Base de dades 002185/2010

ORDE 1/2010, de 18 de febrer, de la Conselleria de Benestar Social, de modificació de l'Orde de 9 d'abril de 1990, de la Conselleria de Treball i Seguretat Social, per la qual es desplega el Decret 40/1990, de 26 de febrer, del Consell de la Generalitat Valenciana, sobre registre, autorització i acreditació dels servicis socials de la Comunitat Valenciana. [2010/2035]
Índex
Preàmbul
Article únic. Modificació de l'orde
Disposició transitòria primera. Sol·licituds en tramitació
Disposició transitòria segona. Centres autoritzats
Disposició derogatòria única. Normes que es deroguen
Disposició final primera. Entrada en vigor
PREÀMBUL
La Llei 39/2006, de 14 de desembre, de Promoció de l'Autonomia Personal i Atenció a les persones en situació de dependència, establix una nova concepció dels servicis socials, derivada de la «necessitat de garantir als ciutadans, i a les mateixes comunitats autònomes, un marc estable de recursos i servicis per a l'atenció a la dependència i la seua progressiva importància porta ara a l'Estat a intervindre en este àmbit amb la regulació continguda en esta llei, que la configura com una nova modalitat de protecció social que amplia i complementa l'acció protectora de l'Estat i del sistema de la Seguretat Social». Este nou sistema suposa, de fet, la modificació de les prestacions, recursos i servicis que actualment es presten, i per consegüent, l'adaptació dels ja existents a esta nova situació.
L'Orde de 9 d'abril de 1990, de la Conselleria de Treball i Seguretat Social, per la qual es desplega el Decret 40/1990, de 26 de febrer, del Consell de la Generalitat Valenciana, sobre registre, autorització i acreditació dels servicis socials de la Comunitat Valenciana, i les seues successives modificacions, arreplega la tipologia de centres actualment existent en la Comunitat Valenciana, destinats a l'atenció de persones amb qualsevol tipus de discapacitat.
D'altra banda, la Directiva 2006/123/CE del Parlament Europeu i del Consell de 12 de desembre de 2006, relativa als servicis en el mercat interior, establix les condicions per a la concessió de l'autorització d'acord amb el que disposa l'article 10 de la mateixa Directiva, i d'acord amb el que establix l'article 44 d'esta, es procedix a l'adequació de l'article 9 pel qual s'establixen les condicions i els requisits específics per a l'acreditació de centres i servicis socials.
Per això, es fa necessari, amb caràcter d'urgència, ajustar la tipologia de centres i recursos existents a la nova situació i crear un nou tipus que agrupe els que, amb diversa terminologia, complixen una mateixa finalitat.
Per tot això, de conformitat amb el que disposa l'article 28.e de la Llei de la Generalitat 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, conforme el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana,
ORDENE
Article únic. Modificació de l'orde
Aprovar la modificació dels articles 9, 38 i 39 i els annexos IV i V de l'Orde de 9 d'abril de 1990, de la Conselleria de Treball i Seguretat Social, per la qual es desplega el Decret 40/1990, de 26 de febrer, del Consell de la Generalitat Valenciana, sobre registre, autorització i acreditació dels servicis socials de la Comunitat Valenciana, en els termes fixats en l'annex.
DISPOSICIONS TRANSITÒRIES
Primera. Sol·licituds en tramitació
Les sol·licituds que es troben en tramitació amb anterioritat a la data d'entrada en vigor de la present orde es regiran en els seus aspectes substantius i materials per les normes vigents en el moment de la sol·licitud.
Segona. Centres autoritzats
Els centres autoritzats amb anterioritat a l'entrada en vigor d'esta orde quan, en la seua totalitat o en la part susceptible d'ús independent, complisquen en la seua integritat els requisits establits en ella, i amb independència de la seua denominació, es consideraran, amb la sol·licitud prèvia del titular del centre, com a «centre d'atenció diürna per a persones en situació de dependència» i «centre d'atenció residencial per a persones en situació de dependència», mitjançant resolució motivada de la direcció general competent en matèria de persones amb discapacitat i dependència, sense necessitat d'ulteriors adaptacions.
DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA
Única. Normes que es deroguen
Queden derogades les disposicions d'igual rang o inferior en tot el que s'oposen al que disposa esta orde.
DISPOSICIÓ FINAL
Primera. Entrada en vigor
La present orde entrarà en vigor als 10 dies de la seua publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.
València, 18 de febrer de 2010
La consellera de Benestar Social,
ANGÉLICA SUCH RONDA
ANNEX
L'Orde de 9 d'abril de 1990, de la Conselleria de Treball i Seguretat Social, per la qual es desplega el Decret 40/1990, de 26 de febrer, del Consell de la Generalitat Valenciana, sobre registre, autorització i acreditació dels servicis socials queda modificat com seguix:
1. L'article 9 queda redactat de la manera següent:
«Per a la seua acreditació, els centres o servicis hauran de complir els requisits que s'establisquen en la norma que regule l'acreditació de centres i servicis que atenguen persones en situació de dependència, en els termes i en el termini que en esta es determine. En tot cas hauran d'integrar-se en els sistemes de qualitat que determine la Conselleria de Benestar Social.»
2. L'article 38 de l'Orde de 9 d'abril de 1990, de la Conselleria de Treball i Seguretat Social, per la qual es desplega el Decret 40/1990, de 26 de febrer, del Consell de la Generalitat Valenciana, sobre registre, autorització i acreditació dels servicis socials de la Comunitat Valenciana queda redactat de la manera següent:
«Els centres d'atenció especialitzada són centres de dia la finalitat dels quals és realitzar el suport psicosocial a través de tècniques adequades, i facilitar l'accés als recursos ordinaris en funció de l'autonomia personal i integració social.
Quant a la problemàtica atesa, es classifiquen en els següents recursos les característiques diferencials dels quals es despleguen en l'annex IV:
1. Centre de dia per a persones amb discapacitat.
2. Centre ocupacional per a persones amb discapacitat.
3. Centre de dia per a drogodependents.
4. Centre de dia per a menors.
5. Centres de rehabilitació i integració social per a persones amb malaltia mental crònica (CRIS).
6. Centres de dia per a persones amb malaltia mental crònica.
7. Centre d'atenció diürna per a persones amb discapacitat en situació de dependència.»
3. L'article 39 de l'Orde de 9 d'abril de 1990, de la Conselleria de Treball i Seguretat Social, per la qual es desplega el Decret 40/1990, de 26 de febrer, del Consell de la Generalitat Valenciana, sobre registre, autorització i acreditació dels servicis socials de la Comunitat Valenciana, queda redactat de la manera següent:
«Les residències són centres de convivència destinats a servir d'habitatge a aquelles persones les dificultats físiques, psíquiques o socials de les quals els impedisca la seua autonomia personal, familiar i social, segons criteris de territorialitat, personalització, integració i necessitats dels usuaris.
Quant a la problemàtica atesa, es classifiquen en els següents recursos les característiques dels quals es despleguen en l'annex V:
1. Residència de persones amb discapacitat.
2. Comunitat terapèutica.
3. Casa d'acollida per a dones en situació d'emergència.
4. Residència maternoinfantil.
5. Residència infantil.
6. Residència comarcal.
7. Residència juvenil.
8. Centre de reeducació.
9. Centre específic per a persones amb malaltia mental crònica (CEEM).
10. Centre d'atenció residencial per a persones amb discapacitat en situació de dependència.»
4. L'annex IV.8 de l'Orde de 9 d'abril de 1990, de la Conselleria de Treball i Seguretat Social, per la qual es desplega el Decret 40/1990, de 26 de febrer, del Consell de la Generalitat Valenciana, sobre registre, autorització i acreditació dels servicis socials de la Comunitat Valenciana, queda redactat de la manera següent:
«8. Centre d'atenció diürna per a persones amb discapacitat en situació de dependència.
Definició: són centres destinats a persones amb discapacitat en situació de dependència que, per raons derivades de la malaltia o la discapacitat i lligades a la falta o pèrdua de l'autonomia mental, intel·lectual o sensorial, necessiten de l'atenció d'una altra o altres persones per a realitzar les activitats bàsiques de la vida diària.
Finalitat: millorar el nivell d'autonomia personal. Proporcionar atenció integral per al manteniment, rehabilitació i millora de les habilitats personals. Facilitar activitats d'oci i ocupació del temps lliure.
Beneficiaris: persones amb discapacitat en situació de dependència, en qualsevol dels seus graus i nivells, que patisquen una greu pèrdua de les seues capacitats físiques, mentals o intel·lectuals, i que necessiten d'ajuda per a la realització de les activitats bàsiques de la vida diària.
Ubicació: en centres urbans de fàcil accés, pròxims a equipaments comunitaris.
Capacitat: disposaran d'una capacitat assistencial d'un màxim de 100 places en règim ambulatori, i atendran a les necessitats de suport individualitzat de cada usuari.
Habitabilitat: per a una capacitat màxima de 100 places, els centres d'atenció diürna hauran de comptar amb les estades següents:
Un vestíbul.
Un despatx administratiu.
Un despatx de direcció.
Quatre despatxos polivalents.
Sis sales polivalents.
Cinc lavabos per a usuaris del centre.
Dos banys complets per a usuaris del centre.
Una cuina equipada.
Dos vestidors amb dutxes per al personal del centre.
Les estades descrites s'adequaran proporcionalment al nombre d'usuaris autoritzats en el centre.
Personal: les ràtios de personal s'adequaran al que establix la Resolució de 2 de desembre de 2008, de la Secretaria d'Estat de Política Social, Famílies i Atenció a la Dependència i a la Discapacitat, per la qual es publica l'Acord del Consell Territorial del Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència, sobre criteris comuns d'acreditació per a garantir la qualitat dels centres i servicis del sistema per a l'autonomia i atenció a la dependència (BOE núm. 303, de 17.12.2008).»
5. L'annex V.11 de l'Orde de 9 d'abril de 1990, de la Conselleria de Treball i Seguretat Social, per la qual es desplega el Decret 40/1990, de 26 de febrer, del Consell de la Generalitat Valenciana, sobre registre, autorització i acreditació dels servicis socials de la Comunitat Valenciana, que queda redactat de la manera següent:
«11. Centre d'atenció residencial per a persones amb discapacitat en situació de dependència.
Definició: són centres destinats a servir d'habitatge comú a persones amb discapacitat que tinguen reconeguda la situació de dependència en qualsevol dels seus graus i nivells, a les quals les seues necessitats de suports, la seua situació intel·lectual o mental, afegida a la seua situació sociofamiliar, dificulta la seua integració i permanència en el seu ambient familiar i comunitari, oferint-los els suports necessaris i assistència integral en totes les activitats bàsiques de la vida diària.
Beneficiaris: persones amb discapacitat que tinguen reconeguda la situació de dependència, en qualsevol dels seus graus i nivells, amb autonomia limitada que per les seues dificultats d'integració i permanència en el seu entorn familiar i comunitari necessiten d'una alternativa a la llar.
Finalitat: servir d'habitatge a les persones en situació de dependència en qualsevol dels seus graus i nivells. Proporcionar suports i assistència integral en tot el referent a les necessitats bàsiques de la vida diària.
Ubicació: els centres residencials d'atenció a les persones dependents estaran ubicats en zones urbanes o pròximes a elles, en llocs de fàcil accés que puguen permetre un contacte amb la comunitat.
Capacitat: disposaran d'una capacitat assistencial màxima de 40 places per mòdul, i podran comptar amb un nombre total d'usuaris que no supere els 120, amb independència del nombre de mòduls.
Habitabilitat: els centres residencials amb capacitat màxima de 40 usuaris hauran de comptar, com a mínim, amb les instal·lacions següents:
- Vestíbul.
- Cuina.
- Rebost-magatzem.
- Habitació de neteja-bugaderia.
- Un menjador / sala.
- Un saló d'estar.
- Banys i lavabos: a les zones comunes d'un centre de 40 places haurà d'haver-hi un lavabo cada 10 usuaris, mentre que als centres de més de 40 places haurà de complir-se la ràtio d'un lavabo cada 12 usuaris. En la zona de dormitoris haurà d'existir un bany complet per cada quatre usuaris.
- Aules tallers per a programes i activitats: Per a centres fins a 40 places existirà una sala cada huit usuaris, mentre que en els centres de 40 usuaris la ràtio serà d'una sala cada deu usuaris.
- Sala d'atenció sanitària.
- Despatxos de personal.
- Àrea d'administració i direcció.
- Dormitoris.
- Dos vestidors amb dutxes per al personal del centre.
En els centres de menys de 40 usuaris, les estades descrites s'adequaran proporcionalment al nombre d'usuaris autoritzats en el centre.
Quan el centre dispose de més d'un mòdul, podran ser compartides les estades destinades a vestíbul, cuina, rebost-magatzem i neteja-bugaderia.
Personal: Les ràtios de personal s'adequaran al que establix la Resolució de 2 de desembre de 2008, de la Secretaria d'Estat de Política Social, Famílies i Atenció a la Dependència i a la Discapacitat, per la qual es publica l'Acord del Consell Territorial del Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència, sobre criteris comuns d'acreditació per a garantir la qualitat dels centres i servicis del sistema per a l'autonomia i atenció a la dependència (BOE núm. 303, de 17.12.2008).»
6. Les referències contingudes en l'Orde de 9 d'abril de 1990, de la Conselleria de Treball i Seguretat Social, per la qual es desplega el Decret 40/1990, de 26 de febrer, del Consell de la Generalitat Valenciana, sobre registre, autorització i acreditació dels servicis socials de la Comunitat Valenciana, al terme «minusvalidesa», se substituïxen pel de «discapacitat»; així mateix, els termes «minusvàlid» o «minusvàlida», se substituïxen pel de «persona amb discapacitat».

linea
Mapa web