Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDRE 35/2016, de 21 de juliol, de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, per la qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions, per al foment i el suport d'activitats culturals i artístiques. [2016/5934]

(DOGV núm. 7837 de 26.07.2016) Ref. Base de dades 005639/2016

ORDRE 35/2016, de 21 de juliol, de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, per la qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions, per al foment i el suport d'activitats culturals i artístiques. [2016/5934]
PREÀMBUL

La Constitució espanyola estableix, en l’article 44.1, l’accés a la cultura com un dret de tots que ha de ser tutelat i promogut pels poders públics, i que correspon a aquests facilitar la participació de tots els ciutadans en la vida cultural, segons el seu article 9.2.
L’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana, aprovat per la Llei Orgànica 5/1982, d’1 de juliol, modificat per la Llei Orgànica 1/2006, de 10 d’abril, estableix en l’article 49.1.4t la competència exclusiva de la Generalitat en matèria de cultura.
Amb l’aprovació d’aquesta ordre es pretén establir les bases per a la convocatòria de subvencions destinades a les activitats culturals i artístiques en l’àmbit competencial de la conselleria competent en matèria de cultura.
Per tot això, en virtut de la competència atribuïda per l’article 165.1 de la Llei 1/2015, de la Generalitat, d’Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions, en relació amb el Decret 7/2015, de 29 de juny, del president de la Generalitat, pel qual es determinen les conselleries en què s’organitza l’Administració de la Generalitat, que assigna a la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport les competències en matèria de promoció i patrimoni cultural; el Decret 155/2015, de 18 de setembre, del Consell, pel qual s’aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, i conforme el Consell Jurídic Consultiu,



ORDENE

Article 1. Objecte i finalitat
La present ordre estableix les bases reguladores de les subvencions per a despeses pròpies de la realització d’activitats culturals i artístiques (d’acord amb l’article 31 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions) dutes a terme per persones físiques i jurídiques públiques o privades, previstes en la resolució de convocatòria, dins de l’àmbit d’actuació de la conselleria competent en matèria de cultura.


Article 2. Beneficiaris i requisits
Podran obtindre la condició de beneficiaris, les persones o entitats que complisquen les condicions següents:
a) Que es troben en la situació que fonamenta la concessió de la subvenció, o en les que concórreguen les circumstàncies previstes en aquestes bases reguladores i en la resolució de convocatòria.
b) No incórrer en les prohibicions per a obtindre la condició de beneficiari, incloses en l’article 13 de la Llei 38/2003.
c) Estar legalment constituïdes i gaudir de capacitat jurídica i d’obrar en el territori de la Comunitat Valenciana. Així mateix, podran sol·licitar les subvencions i obtindre la condició de beneficiaris els centres de valencians en l’exterior reconeguts oficialment d’acord amb el Decret 38/2003, de 15 d’abril, del Govern Valencià, pel qual es regula la relació amb els centres valencians en l’exterior de la Comunitat Valenciana.
d) Tenir el seu domicili fiscal, o en tot cas, disposar i acreditar documentalment l’existència de seu a la Comunitat Valenciana.
e) Estar al corrent en el compliment de les obligacions tributàries i davant de la Seguretat Social, de conformitat amb el que estableixen els articles 18 i 19 del Reial Decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s’aprova el Reglament de la Llei 38/2003. Dit extrem haurà d’acreditar-se amb anterioritat a dictar-se la proposta de resolució, així com en els processos de justificació de la subvenció concedida, en cas de no haver atorgat l’autorització perquè l’Administració puga realitzar la consulta del seu compliment.
f) Trobar-se al corrent en el pagament d’obligacions per reintegrament de subvencions.

Article 3. Obligacions dels beneficiaris
A més de les obligacions que amb caràcter general s’estableixen en l’article 14 de la Llei 38/2003, són obligacions de les entitats beneficiàries de la subvenció, les següents:
a) Acreditar davant de l’entitat concedent la realització de l’activitat, així com el compliment dels requisits i les condicions que determinen la concessió o el gaudi de la subvenció.
b) Conservar els documents justificatius de l’aplicació dels fons rebuts inclosos els documents electrònics, mentre puguen ser objecte de les actuacions de comprovació i control.
c) Sotmetre’s a les actuacions de comprovació i control financer que corresponen a la Intervenció General, en relació amb la subvenció concedida, així com a les actuacions de comprovació que haja d’efectuar la conselleria competent en matèria de cultura, en relació amb l’objecte i la destinació de l’ajuda concedida.
d) Comunicar a la conselleria competent en matèria de cultura, a través de la direcció general competent en la dita matèria, l’obtenció d’altres subvencions, ajudes, ingressos o recursos procedents de qualsevol administració o ens públic o privat i concedit per a la mateixa finalitat que la prevista en la convocatòria corresponent. Aquesta comunicació haurà d’efectuar-se tan prompte com es conega i, en tot cas, amb anterioritat a la justificació de l’aplicació donada als fons percebuts.

e) Donar a conéixer, de manera inequívoca, que es tracta d’una acció subvencionada per la Generalitat, a través de la conselleria competent en matèria cultura. A aquest efecte, després de la notificació de la resolució de concessió, hauran d’incorporar, si és el cas, en tot el material imprés que es derive de les activitats objecte de la convocatòria respectiva, el logotip de la conselleria competent en matèria de cultura, que estarà a disposició de les entitats beneficiàries en la pàgina web d’aquesta conselleria.
f) Complir, si és el cas, les obligacions de publicitat previstes en l’article 3.2 de la Llei 2/2015, de 2 d’abril, de la Generalitat, de Transparència, Bon Govern i Participació Ciutadana de la Comunitat Valenciana.
g) Justificar l’ajuda en els termes i terminis previstos.
h) Procedir al reintegrament dels fons percebuts en els supòsits previstos en l’article 37 de la Llei 38/2003.

Article 4. Activitats subvencionables
1. Es podran subvencionar les despeses generades per la realització d’aquelles activitats que contribuïsquen a la promoció, la difusió, el disseny i l’organització d’expressions culturals i artístiques, dins del marc de les atribucions que correspon exercir a la Conselleria competent en matèria de cultura, excloent-ne els ocasionats pel mateix manteniment de l’entitat, inversions i adquisicions patrimonials.
2. Les activitats objecte de finançament hauran de ser realitzades a la Comunitat Valenciana, excepte en aquells casos que siguen promogudes pels centres valencians en l’exterior reconeguts oficialment, d’acord amb el Decret 38/2003, de 15 d’abril, del Govern Valencià, pel qual es regula la relació amb els centres valencians en l’exterior de la Comunitat Valenciana.

Article 5. Sol·licituds i documentació
Les sol·licituds es formularan en la forma i els terminis que es determinen en la convocatòria corresponent, i la seua presentació, juntament amb la documentació corresponent, suposa l’acceptació de les bases que s’estableixen en aquesta ordre.

Article 6. Procediment de concessió i tramitació
1. L’òrgan competent per a l’ordenació i la instrucció del procediment de concessió de la subvenció, serà la direcció general competent en matèria de cultura que, en qualsevol moment del procediment, podrà, d’ofici, acordar totes les actuacions necessàries per a la determinació, el coneixement i la comprovació de les dades, en virtut de què ha de pronunciar-se la resolució.
2. La comprovació de l’existència de dades no ajustades a la realitat, podrà comportar, en funció de la seua transcendència, la denegació de la subvenció sol·licitada, sense perjuí de la resta de responsabilitats que pogueren derivar-se de la dita circumstància.
3. La concessió de la subvenció es realitzarà en règim de concurrència competitiva, arreplegat en l’article 164 de la Llei 1/2015, i en l’article 22 de la Llei 38/2003.

Article 7. Composició de la comissió de valoració
1. L’examen i la valoració dels expedients presentats, així com la proposta de concessió consegüent i la denegació de les subvencions, correspondran a una comissió composta pels següents membre, que seran designats per la persona titular de la direcció amb competència en matèria de cultura:
a) Presidència: persona titular d’una Subdirecció General de la direcció general competent en matèria de cultura o persona en qui delegue.
b) Vicepresidència: persona titular d’una direcció de servei competent en matèria de cultura.
c) Vocals: tres persones funcionàries, tècniques de l’Administració pública, especialitzades en matèria de cultura o art.
d) Secretaria: un/a tècnic/a adscrit/a a la direcció general competent en matèria de cultura, amb veu i amb vot.
2. En allò no previst en el punt anterior, la comissió ajustarà el seu funcionament al que estableix, sobre òrgans col·legiats de les distintes administracions públiques, la legislació de règim jurídic del sector públic, vigent.

Article 8. Resolució de la convocatòria
1. L’òrgan instructor, a la vista dels expedients i de l’informe de la Comissió, formularà proposta de resolució definitiva, que elevarà a la persona titular de la conselleria competent en matèria de cultura, que serà la competent per a resoldre, sense perjuí de les disposicions vigents sobre la delegació de l’exercici de competències.
Una vegada realitzada la proposta de la comissió avaluadora sobre l’adjudicació de quantitats i la denegació de la subvenció de les sol·licituds que no complisquen els requisits previstos en les bases reguladores i en la resolució de convocatòria, aquesta es resoldrà.
En tot cas, la denegació de la subvenció ha de ser motivada i les raons es faran constar en la indicada resolució.
2. El termini màxim per a tramitar, resoldre i notificar les sol·licituds sobre les subvencions incloses en aquesta ordre serà de sis mesos a comptar de la data de publicació de la resolució de la convocatòria corresponent. Transcorregut el dit termini sense que s’haja notificat resolució expressa, les sol·licituds podran considerar-se desestimades per silenci administratiu, de conformitat amb allò que ha disposat la legislació de règim jurídic del sector públic vigent.
3. La resolució serà publicada en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana, segons el que disposa la legislació de règim jurídic del sector públic vigent.
4. Contra la resolució de convocatòria, que posarà fi a la via administrativa, podrà interposar-se un recurs potestatiu de reposició davant de l’òrgan que la dicte, en el termini d’un mes, si la resolució és expressa i, en qualsevol moment, a partir de l’endemà a aquell en què es produïsca l’acte presumpte, o ser impugnada directament davant de l’ordre jurisdiccional contenciós administratiu, en el termini de dos mesos, si és expressa la resolució, i sis, en cas de silenci administratiu, d’acord amb el que disposa la legislació de règim jurídic del sector públic vigent.


Article 9. Criteris d’atorgament de la subvenció
1. Les subvencions seran concedides, d’acord amb els principis de publicitat, transparència, objectivitat, igualtat i no discriminació i per mitjà del procediment de concurrència competitiva.
2. El procediment de concessió s’iniciarà d’ofici per mitjà de convocatòria pública, aprovada per l’òrgan competent i publicada en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.
3. La comissió de valoració podrà requerir a les persones interessades totes les dades i acreditacions que consideren necessàries per a la qualificació deguda de les activitats objecte de subvenció.
4. L’import per beneficiari es concedirà en funció de les quantitats sol·licitades i serà com a màxim de 12.000,00 euros. Si la seua suma no coincidira amb el total consignat per a esta convocatòria, s’incrementaran o disminuiran de forma proporcional a la puntuació obtinguda segons els criteris determinats en el següent punt del present article.

5. D’acord amb la Llei 1/2015, els criteris de valoració de les sol·licituds, seran determinats en les convocatòries, atenent la comissió de valoració als següents criteris objectius d’atorgament de la subvenció:
a) Qualitat cultural i/o artística de la memòria, fins a 10 punts.
b) Trajectòria i especialització de la persona sol·licitant, fins a 6 punts.
c) Innovació, 1 punt.
d) Divulgació de les expressions culturals i artístiques desenvolupades a la Comunitat Valenciana, 4 punts.
e) Situació sociocultural i econòmica del territori, fins a 5 punts.
f) Continuïtat en la programació, fins a 3 punts.
g) Per la seua incidència en col·lectius desfavorits, 2 punts.

Article 10. Circumstàncies que podran donar lloc a la modificació de la resolució
Tota alteració de les condicions tingudes en compte per a la concessió de la subvenció, i en tot cas, l’obtenció concurrent d’altres subvencions o ajudes concedides per altres administracions o ens públics o privats, podrà donar lloc a la modificació o revocació de la resolució de concessió, així com el reintegrament de les quantitats percebudes en els termes establits per l’article 172 de la Llei 1/2015, i l’article 37 de la Llei 38/2003, i el procediment sancionador corresponent.


Article 11. Justificació de la subvenció
1. La justificació de la subvenció concedida, es realitzarà per part de les entitats beneficiàries, per mitjà de la presentació, davant de la direcció general competent en matèria de cultura, de la documentació de caràcter econòmic justificativa de l’import concedit i d’una memòria tècnica relativa a l’actuació subvencionada.

Quan les activitats hagueren sigut finançades, a més de la subvenció, amb fons propis o altres subvencions o recursos, haurà d’acreditar-se per mitjà de documentació de caràcter econòmic l’import, procedència i aplicació d’aquests fons a les activitats subvencionades.

2. La documentació de caràcter econòmic a presentar haurà de justificar les despeses corrents ocasionades en l’aplicació del programa subvencionat i contindrà:
a) Una relació detallada de les despeses ocasionades pel projecte objecte de subvenció, amb identificació del creditor i del concepte de despesa, import, data d’emissió, relació amb el projecte subvencionat i percentatge de finançament que s’imputa a la Generalitat, segons el model que determine la convocatòria.
b) Les factures o els documents de valor probatori equivalent acreditatius de les despeses incorporades en la relació anterior, per mitjà de la presentació d’originals o còpies compulsades. Aquestes hauran de reunir els requisits inclosos en el Reial Decret 1619/2012, de 30 de novembre, pel qual s’aprova el reglament que es regula les obligacions de facturació.
3. La memòria tècnica o descriptiva de l’execució dels programes subvencionats haurà de permetre conéixer el nombre de beneficiaris del programa, les actuacions realitzades, el grau de compliment dels objectius proposats, els materials i la metodologia emprada i quantes altres dades es considere de rellevància.
4. El termini màxim per a la justificació de la subvenció i la presentació de la memòria tècnica, finalitzarà el 15 de novembre de l’any de la convocatòria.
En el cas que no es presente la justificació en els terminis indicats en la convocatòria, l’entitat beneficiària perdrà el dret a la subvenció, tot això d’acord amb el que estableixen els articles 3 i 10 d’aquesta ordre.


Article 12. Règim de pagament de la subvenció
1. El pagament de les subvencions, es realitzarà una vegada publicada la resolució d’adjudicació i prèvia presentació per part del beneficiari de la documentació justificativa.
2. No obstant això, amb caràcter previ al pagament de la subvenció el beneficiari haurà de trobar-se al corrent en el compliment de obligacions tributàries i davant de la Seguretat Social i aportar declaració responsable de no ser deutora per resolució de procediment de reintegrament de subvencions.
3. Serà requisit previ al pagament de les subvencions concedides a les entitats locals, l’acreditació d’estar al corrent en el compliment de l’obligació de rendició dels seus comptes anuals, davant de la Sindicatura de Comptes.

Article 13: Compatibilitat amb altres subvencions i ingressos
Les subvencions regulades per les presents bases, seran compatibles amb la percepció d’altres subvencions procedents de qualssevol administracions o ens públics o privats, nacionals o internacionals, sempre que el conjunt de totes aquestes no supere el cost de l’activitat subvencionada o implique una disminució de l’import del finançament propi exigit, si és el cas, per a cobrir l’activitat subvencionada o supere la intensitat d’ajuda establida per a les circumstàncies concretes de cada cas, en un reglament d’exempció per categories o en una decisió adoptada per la Comissió Europea.
Igualment, són compatibles amb altres ingressos o recursos per a la mateixa finalitat, amb la limitació de no superar el cost de l’activitat.
Als efectes de control dels límits anteriorment exposats, s’exigirà als participants en el projecte, una declaració responsable d’ajudes, en la qual s’indiquen totes les que tinguen concedides o sol·licitades per al mateix projecte. Així mateix, s’inclouran en aquesta declaració totes les ajudes que hagen sigut concedides d’acord amb un règim expressament designat com de minimis, i que l’entitat tinga concedides o sol·licitades durant l’exercici fiscal en curs i els dos exercicis fiscals anteriors.


Article 14: Pla de control
Es durà a terme un pla de control de la realització de l’activitat subvencionada, per mitjà de la comprovació i el control de la documentació de caràcter econòmic, justificativa de l’import concedit, i de la memòria tècnica relativa a l’actuació subvencionada, que a aquest efecte s’ha establit en les presents bases, com a aportació preceptiva per la persona beneficiària, per al pagament de l’ajuda, de conformitat amb el que estableix l’article 169 de la Llei 1/2015, sobre un percentatge mínim d’ajuda sobre el total pagat en aqueixa línia, que determinarà l’òrgan concedent.


Article 15: Consideració d’ajudes de minimis
1. Les subvencions de la present convocatòria no necessiten ser notificades a la Comissió Europea, atés que aquestes estan acollides al règim de minimis establit en el Reglament (CE) número 1407/2013, de la Comissió, de 18 de desembre de 2013 (DOUE L 352/1, 24.12.2013), relatiu a l’aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea a les ajudes de minimis i pel seu import no suposen un falsejament de la competència que afecte els intercanvis comercials entre estats membres.
2. En cap cas aquestes ajudes podran superar l’import màxim total per beneficiari de 200.000 euros durant un període de tres exercicis fiscals, ni individualment, ni com a resultat de l’acumulació amb altres ajudes de minimis concedides al mateix beneficiari, conforme estableix el Reglament (CE) número 1407/2013, de la Comissió.
3. Sense perjuí de l’anterior, serà possible l’acumulació amb un altre tipus d’ajudes per a la mateixa acció subvencionada, excepte si aquesta acumulació conduïra a una intensitat de l’ajuda superior a l’establida per a les circumstàncies concretes de cada cas en un reglament d’exempció per categories o en una decisió adoptada per la Comissió.
4. No estaran acollides a aquest règim de minimis, les empreses que operen en els sectors determinats en el punt 1, de l’article 1, del dit reglament.



DISPOSICIONS FINALS

Primera. Marc normatiu
La present orde es dicta en desplegament del que disposa el títol X, de la Llei 1/2015, estarà al que disposen els preceptes bàsics de la Llei 38/2003 i el Reglament que la desenrotlla, aprovat pel Reial Decret 887/2006, de 21 de juliol.

Segona. Habilitació competencial
S’autoritza la direcció general amb competències en matèria de cultura a dictar quantes instruccions siguen necessàries perquè, en l’àmbit de les seues competència, adopte les mesures necessàries per a l’aplicació d’aquesta ordre i de les convocatòries corresponents.

Tercera. Entrada en vigor
La present ordre entrarà en vigor l’endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

DISPOSICIONS ADDICIONALS

Única. No incidència pressupostària
Les presents bases no tenen incidència pressupostària, per no suposar un increment de la despesa.

València, 21 de juliol de 2016

El conseller d’Educació,
Investigació, Cultura i Esport
VICENT MARZÀ IBÁÑEZ

linea
Mapa web