Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 82/2008, de 6 de juny, del Consell, pel qual es modifiquen el Decret 41/2006, de 24 de març, del Consell, pel qual es regulen les actuacions protegides per a facilitar l'accés a l'habitatge a la Comunitat Valenciana en l'àmbit del Pla estatal 2005-2008 i del Pla d'Accés a l'Habitatge de la Comunitat Valenciana 2004-2007, el Decret 81/2006, de 9 de juny, del Consell, de desenvolupament de les mesures i ajudes financeres a la rehabilitació d'edificis i habitatges a la Comunitat Valenciana en l'àmbit del Pla estatal 2005/2008 i del Programa Restaure de la Generalitat, el Decret 75/2007, de 18 de maig, del Consell, pel qual s'aprovà el Reglament de Protecció Pública a l'Habitatge, i el Decret 76/2007, de 18 de maig, del Consell, pel qual s'aprovà el Reglament de Rehabilitació d'Edificis i Habitatges. [2008/7236]

(DOGV núm. 5782 de 11.06.2008) Ref. Base de dades 007069/2008

DECRET 82/2008, de 6 de juny, del Consell, pel qual es modifiquen el Decret 41/2006, de 24 de març, del Consell, pel qual es regulen les actuacions protegides per a facilitar l'accés a l'habitatge a la Comunitat Valenciana en l'àmbit del Pla estatal 2005-2008 i del Pla d'Accés a l'Habitatge de la Comunitat Valenciana 2004-2007, el Decret 81/2006, de 9 de juny, del Consell, de desenvolupament de les mesures i ajudes financeres a la rehabilitació d'edificis i habitatges a la Comunitat Valenciana en l'àmbit del Pla estatal 2005/2008 i del Programa Restaure de la Generalitat, el Decret 75/2007, de 18 de maig, del Consell, pel qual s'aprovà el Reglament de Protecció Pública a l'Habitatge, i el Decret 76/2007, de 18 de maig, del Consell, pel qual s'aprovà el Reglament de Rehabilitació d'Edificis i Habitatges. [2008/7236]
D'acord amb el que disposa l'article 148.1.3ª. de la Constitució Espanyola, les comunitats autònomes tenen competència exclusiva en matèria d'habitatge, i correspon a l'Estat l'establiment d'un marc general tant per a la planificació econòmica com financera, en el qual s'emmarca el sector de l'habitatge. És per això necessària una política concertada entre ambdós, a fi d'aconseguir satisfactòriament el seu desenvolupament i atendre adequadament les necessitats en matèria d'habitatge dels ciutadans que habiten els diferents territoris que conformen Espanya.
En l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana es regulen, en l'article 49.1.9ª., les competències d'habitatge al nostre territori. Segons això, es fa del tot necessari establir un marc normatiu autònom que, d'una banda, regule la política d'habitatge a la Comunitat Valenciana i, d'una altra, duga a terme el compliment del Pla d'habitatge estatal.
El pla vigent està regulat pel Reial Decret 801/2005, d'1 de juliol, pel qual s'aprova el Pla estatal 2005-2008 per a afavorir l'accés dels ciutadans a l'habitatge, i pel Decret 41/2006, de 24 de març, del Consell, pel qual es regulen les actuacions protegides per a facilitar l'accés a l'habitatge a la Comunitat Valenciana en el marc del Pla estatal 2005-2008 i del Pla d'Accés a l'Habitatge de la Comunitat Valenciana 2004-2007, i Decret 81/2006, de 9 de juny, del Consell, de desenvolupament de les mesures i ajudes financeres a la rehabilitació d'edificis i habitatges a la Comunitat Valenciana en el marc del Pla estatal 2005/2008 i del Programa Restaure de la Generalitat.
Amb data 12 de gener es publicà en el Boletín Oficial del Estado (BOE) el Reial Decret 14/2008, d'11 de gener, pel qual es modifica el Reial Decret 801/2005, d'1 de juliol, pel qual s'aprova el Pla estatal 2005-2008 per a afavorir l'accés dels ciutadans a l'habitatge.
En l'article 1 tant del Decret 41/2006, de 24 de març, com del Decret 81/2006, de 9 de juny, del Consell, s'estableix que és objecte d'aquests la regulació dels criteris i requisits per a l'accés a les ajudes públiques, en les actuacions protegides en matèria d'habitatge i sòl, i en les de rehabilitació, a càrrec dels pressupostos de la Generalitat, com també el desenvolupament, la gestió i el reconeixement de les ajudes financeres establides pel Reial Decret 801/2005, d'1 de juliol, per al període 2005-2008.
En conseqüència, després de les modificacions establides pel Reial Decret 14/2008, d'11 de gener, en el Pla estatal 2005-2008, és necessària l'adaptació de la normativa autonòmica que desenvolupa aquest pla.
A més, transcorregut un temps des de l'entrada en vigor dels decrets 41/2006, de 24 de març, i 81/2006, de 9 de juny, del Consell, i a la vista de l'experiència adquirida a través de la seua execució, escau introduir-hi algunes disposicions que modifiquen determinats aspectes d'aquests, a fi d'adequar-se a les circumstàncies del moment i, d'altra banda, de millorar la normativa vigent en les disfuncions que s'hagen pogut observar.
Una de les novetats autonòmiques més destacades és la desaparició de les zones geogràfiques B i C per a la determinació dels preus màxims de venda i renda.
La introducció d'aquesta mesura es deu al fet que l'actual adscripció dels municipis que no es troben en els àmbits territorials de preu màxim superior a tres zones diferenciades no té sentit, en vista de les dades que ofereixen els estudis de mercat realitzats, tenint en compte que el preu de construcció és semblant en tots ells i tampoc hi ha diferències substancials en el cost del sòl on es promouen els habitatges de protecció pública.
Així mateix, la necessitat de pal·liar l'escassetat de l'oferta d'habitatges de protecció pública, en contrast amb la forta demanda insatisfeta per a aquest tipus d'habitatges, requereix l'adopció de mesures de foment per a la promoció d'aquestes.
Una d'aquestes és evitar la discriminació d'uns municipis respecte dels altres pel que fa als preus màxims autoritzats, sense perjudici de les ajudes corresponents que establisquen els plans d'habitatge aplicables.
També amb la mateixa finalitat de facilitar l'oferta d'habitatges de protecció pública, una altra novetat que convé destacar respecte dels àmbits territorials de preu màxim superior és la modificació tant en l'adscripció de determinats municipis que, a la vista dels referits estudis de mercat, tenen uns preus mitjans superiors a la resta de la Comunitat Valenciana, com en alguns coeficients aplicables per a la determinació del preu màxim, dins dels límits imposats per l'article 6 del Reial Decret 801/2005, d'1 de juliol, modificat pel Reial Decret 14/2008, d'11 de gener.
Des del punt de vista dels habitatges destinats a lloguer, és ressenyable, entre altres mesures, que la subvenció al promotor a càrrec dels pressupostos de la Generalitat per a la promoció d'aquest tipus d'actuacions es condiciona a una minoració de l'import del lloguer, a fi d'ajustar el preu a la situació existent a la Comunitat Valenciana.
També com a mesura de foment al lloguer, es preveu que aquells propietaris que oferisquen els seus habitatges a la Xarxa de Mediació, Agència Valenciana de Lloguer per un període de cinc anys podran ser beneficiaris, durant un període de fins a cinc anys, d'una assegurança de caució per impagament de rendes, d'assegurança multirisc de l'habitatge, com també acollir-se al procediment d'arbitratge, els costos del qual seran assumits a càrrec del pressupost de la Generalitat.
En un altre ordre distint, i a fi de fomentar l'eficiència energètica dels edificis residencials, siguen de nova construcció o rehabilitats, es preveuen ajudes cofinançades amb l'Agència Valenciana de l'Energia, les quals es plasmaran mitjançant el corresponent acord.
D'altra banda, una vegada finalitzat el Pla d'Accés a l'Habitatge de la Comunitat Valenciana 2004-2007, no sembla aconsellable mantenir la modalitat autonòmica d'habitatges d'accés concertat, per entendre que l'essència d'aquesta modalitat es recull en el Pla estatal sota la figura d'habitatges de preu concertat. La duplicitat de modalitats semblants no té sentit amb vista a la simplificació administrativa i la claredat respecte a la informació als ciutadans.
No obstant això, s'és conscient de l'existència d'expedients en via de tramitació que no poden deixar-se desatesos. Per això, en les disposicions transitòries es recullen totes les possibles situacions, i s'estableix la normativa aplicable en funció del seu moment de tramitació, preveient fins i tot les possibles expectatives mitjançant l'establiment d'un termini per a la presentació de les sol·licituds.
En matèria de rehabilitació, es regulen les actuacions de remodelació urbana, entenent com a tals les àrees de renovació urbana que preveu el Reial Decret 14/2008, d'11 de gener, que modifica el Reial Decret 801/2005, d'1 de juliol.
L'article 3 del present decret modifica els articles 38, 41 i 95 del Decret 75/2007, de 18 de maig, del Consell, pel qual s'aprovà el Reglament de Protecció Pública a l'Habitatge.
Respecte a l'article 38, es modifiquen els apartats 2 i 4 relatius als garatges i trasters d'edificis d'habitatges de protecció pública, se suprimeix el segon paràgraf d'aquest apartat, i se suprimeix íntegrament l'apartat 3, amb el fi, en ambdós casos, de flexibilitzar i simplificar l'aplicació de la normativa.
Es modifica l'article 41, per a adequar-lo a la nova regulació del valor dels terrenys.
Quant a l'article 95, que regula el procediment de selecció de persones per al seu posterior accés a un habitatge amb règim de protecció pública, l'objecte d'aquesta modificació és, d'una banda, simplificar el procediment existent, i, d'una altra, atorgar-li un caràcter subsidiari a fi de possibilitar que els ajuntaments i ens públics que faciliten el sòl per a la promoció d'habitatges protegits mitjançant concursos públics, puguen establir els seus propis sistemes d'adjudicació, sempre de conformitat amb els principis d'igualtat, publicitat i concurrència pública que regeixen l'administració pública.
Finalment, l'article 4 d'aquest decret modifica l'article 58 del Decret 76/2007, de 18 de maig, del Consell, pel qual s'aprovà el Reglament de Rehabilitació d'Edificis i Habitatges, concretant el termini en què hi ha limitacions respecte a la transmissió o cessió dels habitatges que han rebut ajudes en concepte de rehabilitació.
Per tot això, complits els tràmits procedimentals previstos en l'article 43 de la Llei del Consell, a proposta del conseller de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 6 de juny de 2008,
DECRETE
Article 1. Modificació del Decret 41/2006, de 24 de març, del Consell, pel qual es regulen les actuacions protegides per a facilitar l'accés a l'habitatge a la Comunitat Valenciana en el marc del Pla estatal 2005-2008 i del Pla d'Accés a l'Habitatge de la Comunitat Valenciana 2004-2007
U. L'article 6 es modifica en el següent:
1. El punt 1, apartats d) i e), queden redactats de la manera següent:
"d) Els beneficiaris de les ajudes no podran ser titulars del ple domini o d'un dret real d'ús o de gaudi sobre un altre habitatge subjecte a règim de protecció pública, excepte en cas d'ocupació temporal d'aquest per motiu de reallotjaments sota el control d'organismes públics a què es refereix aquest decret.
No podran accedir a les ajudes financeres a l'habitatge aquells que, sent titulars del ple domini d'un altre habitatge, hagen transmés un dret d'ús o gaudi i es reserva la seua nua propietat, en els dos anys anteriors a la sol·licitud de les ajudes.
Tampoc podran accedir a les ajudes establides per a la compra de l'habitatge els titulars d'un habitatge lliure quan el valor d'aquest, determinat d'acord amb la normativa de l'impost sobre transmissions patrimonials, excedisca el 40 per cent del preu màxim total de venda de l'habitatge objecte de l'actuació protegida. Aquest valor s'elevarà al 60 per cent en els supòsits següents:
a) Quan es tracte de famílies nombroses i necessitaren adquirir un habitatge de major superfície per l'increment del nombre de membres de la unitat familiar;
b) En el cas de persones majors de 65 anys, de persones amb discapacitat o de víctimes de la violència de gènere o del terrorisme.
No podran accedir a les ajudes establides per a l'inquilí els titulars d'un habitatge, d'acord amb el que disposa l'article 59 d'aquest decret.
A més dels requisits que, amb caràcter general, s'estableixen en aquest decret per a accedir tant a les ajudes com a la propietat dels habitatges de protecció pública en qualsevol de les seues modalitats, els estrangers no comunitaris hauran de disposar de targeta de residència permanent en vigor per a accedir-hi.
e) Amb caràcter general, i deixant fora de perill les excepcions que preveu l'apartat següent, com també el supòsit a què es refereix l'article 38.3.d d'aquest decret, la superfície útil màxima dels habitatges no pot excedir els 90 metres quadrats".
2. El punt 2, apartats a) i b), queden redactats de la manera següent:
"2. No obstant el que disposa l'apartat 1.e) anterior, quan es tracte d'adquisició per famílies nombroses i persones amb discapacitat amb mobilitat reduïda permanent, els límits de superfície seran els següents:
a) Habitatges protegits de nova construcció:
Famílies nombroses i persones amb discapacitat, amb mobilitat reduïda permanent: fins a 120 metres quadrats. Al respecte, els promotors podran incloure, en cada promoció, a l'efecte de la seua adquisició per famílies nombroses o persones amb discapacitat, fins a un 5 per cent d'habitatges amb una superfície útil que no excedisca els 120 metres quadrats, als quals els serà aplicable, a més dels requisits relatius a la publicitat i informació específica, el que disposa l'article 38.3 b) d'aquest decret.
Quan es tracte de promocions per a ús propi en el supòsit de família nombrosa, igualment s'aplicarà el límit de superfície de 120 metres quadrats útils, si bé a l'efecte de finançament es computaran 90 metres quadrats útils.
b) Habitatges usats:
Família nombrosa de cinc membres: la superfície útil màxima que es podrà adquirir serà de 120 metres quadrats. No obstant això, si excedeix d'aquest nombre, la superfície útil pot incrementar-se en 20 metres quadrats per cada membre de més.
Independentment de la superfície real de l'habitatge adquirit, la qual es regularà d'acord amb el que disposa el paràgraf anterior, a l'efecte de finançament convingut i ajudes financeres només seran computables 120 metres quadrats útils
En el supòsit de persones amb discapacitat i dels habitatges rurals usats a què es refereix l'article 38.3.d): 120 metres quadrats útils."
Dos. L'article 7 queda redactat de la manera següent:
"Podran acollir-se al sistema d'ajudes per al primer accés a l'habitatge en propietat els compradors d'habitatges a què es refereix aquest decret els ingressos familiars dels quals, corregits segons estableix l'article 11 d'aquest decret, no excedisquen 3,5 vegades l'Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples, amb les excepcions que per a les ajudes a càrrec dels pressupostos de la Generalitat estableix explícitament aquest decret, i que no tinguen, ni hagen tingut, habitatge en propietat, o que tenint-lo, o havent-lo tingut, els seus titulars no disposen del dret real d'ús o gaudi d'aquest o el valor de l'habitatge, determinat d'acord amb la normativa de l'impost sobre transmissions patrimonials, no excedisca el 25 per cent del preu màxim total de venda de l'habitatge objecte de l'actuació protegida.
No podran accedir a les ajudes financeres a l'habitatge els qui, sent titulars del ple domini d'un altre habitatge, hagen transmés un dret d'ús o gaudi i es reserve la seua nua propietat, en els dos anys anteriors a la sol·licitud de les ajudes.
S'assimilen al primer accés les persones separades judicialment, divorciades o amb nul·litat matrimonial, encara que anteriorment hagen sigut titulars d'un altre habitatge, quan la titularitat, o el dret d'ús o gaudi sobre aquest, haja sigut adjudicada a l'altre cònjuge, si és el cas, per resolució judicial o document fefaent".
Tres. L'apartat 3 de l'article 8 queda redactat de la manera següent:
"3. La suma de les subvencions, tant estatals com autonòmiques, concedides per a l'adquisició de l'habitatge no podrà excedir la quantia que resulte de detraure al preu de la compravenda la quantia del préstec convingut que formalitze el beneficiari, i si així fóra, es detraurà la corresponent a la de la Generalitat".
Quatre. Els apartats 3.a) i c) de l'article 11 queden modificats de la manera següent:
"3. El càlcul dels ingressos familiars es computarà de la manera següent:
a) Es partirà de la quantia de la base imposable general i de l'estalvi, regulades en els articles 48 i 49, respectivament, de la Llei 35/2006, de 28 de novembre, de l'impost sobre la renda de les persones físiques i de modificació parcial de les lleis dels impostos sobre societats, sobre la renda de no residents i sobre el patrimoni, incrementada si és el cas en l'import que resulte del que estableix l'article 20, apartats 2 i 3, de l'esmentada llei, corresponent a la declaració o les declaracions presentades per cadascun dels membres de la unitat familiar relatives al període impositiu immediatament anterior, amb termini de presentació vençut, a la sol·licitud d'ajudes financeres a l'habitatge.
A l'efecte, cal ajustar-se a l'import declarat o, si és el cas, comprovat per l'administració tributària. Si l'interessat no ha presentat declaració, per no estar obligat a fer-ho, l'acreditació dels seus ingressos familiars s'efectuarà mitjançant declaració responsable, relativa als articles abans esmentats, sense perjudici de la possible comprovació administrativa.
c) El nombre de vegades l'Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples a què es refereix el paràgraf anterior es ponderarà de la forma següent:

ATPMS: Àmbit Territorial de Preu Màxim Superior".
Cinc. L'article 12 queda redactat de la manera següent:
"Quan, a través de la documentació aportada pels sol·licitants, s'observen uns ingressos desproporcionats per la seua baixa, i fins i tot nul·la, quantia en relació amb el preu d'adquisició de l'habitatge, es podrà dur a terme, d'acord amb el que disposa l'article 80.2 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, l'obertura d'un període probatori perquè l'interessat justifique la procedència i l'import dels ingressos per a l'adquisició de l'habitatge.
A l'efecte, s'entendrà que hi ha desproporció d'ingressos quan la suma dels rendiments nets procedents del treball o d'activitats professionals i empresarials dels membres de la unitat familiar siga inferior a una setzena part de la quantia a què ascendeix el préstec convingut, en els àmbits territorials de preu màxim superior, i una catorzena part en la resta de zones geogràfiques.
Quan es donen les esmentades situacions d'ingressos desproporcionats, la justificació dels ingressos podrà efectuar-se mitjançant l'acreditació dels corresponents al període impositiu següent i mitjançant qualsevol altre justificant que acredite la viabilitat de la compravenda.
En el cas que no resulten acreditats els ingressos o hi haja dubtes fonamentats sobre la veracitat de les dades aportades, el servici territorial competent en matèria d'habitatge resoldrà denegant l'accés.
En els supòsits d'adquirents amb discapacitat reconeguda oficialment, podrà exceptuar-se el requisit d'ingressos mínims, sempre que s'acredite que els ingressos són els de la pensió d'invalidesa".
Sis. Els apartats 1 i 3 de l'article 13 es modifiquen de la manera següent:
"1. A fi d'adequar els preus màxims de venda i renda dels habitatges protegits, s'estableixen una zona geogràfica i tres àmbits territorials de preu màxim superior, d'acord amb el que estableix el marc de les previsions de l'article 6.2 del Reial Decret 801/2005, d'1 de juliol, del Ministeri d'Habitatge.
3. Mitjançant l'annex d'aquest decret s'allisten els municipis adscrits a cada zona".
Set. L'article 14 es modifica de la forma següent:
"1. D'acord amb el que disposa la disposició addicional segona del Reial Decret 14/2008, d'11 de gener, pel qual es modifica el Reial Decret 801/2005, d'1 de juliol, pel qual s'aprova el Pla estatal 2005-2008 per a afavorir l'accés dels ciutadans a l'habitatge, s'estableix un preu bàsic per metre quadrat de superfície útil, a partir del qual es fixaran els preus màxims de venda, adjudicació i renda dels habitatges de protecció pública. Els preus màxims per metre quadrat útil per als habitatges acollits al que disposa aquest decret es determinaran multiplicant el preu bàsic nacional pels coeficients que s'estableixen en la taula següent:

Preu màxim de venda = coeficient K * Preu Bàsic Nacional
2. Els preus màxims determinats d'acord amb el que estableix aquest article, i amb els límits imposats pel Reial Decret 801/2005, d'1 de juliol, hauran de figurar en la qualificació provisional i no podran modificar-se, una vegada el promotor de l'actuació protegida haja obtingut el préstec convingut, amb la conformitat del Ministeri d'Habitatge, fins i tot si aquest préstec no s'haguera formalitzat, excepte per alteracions, dins dels màxims establits en aquest decret, en la qualificació definitiva, de les superfícies computables d'habitatges i annexos inicialment tingudes en compte.
3. Per ordre del conseller competent en matèria d'habitatge, i quan les circumstàncies així ho aconsellen, es podran modificar els coeficients assenyalats en el quadre que apareix en l'apartat 1 d'aquest article".
Vuit. Els apartats 1 i 2 de l'article 16 queden redactats de la manera següent:
"1. Els habitatges subjectes a règims de protecció pública que s'acullen a les mesures de finançament establides per aquest decret tindran un termini de protecció variable en funció del règim de protecció a què s'acullen.
Aquest termini es computarà des de la data de la qualificació definitiva, i tindrà una duració de 30 anys amb caràcter general, llevat d'excepcions:
- Els habitatges protegits de preu concertat destinats a venda, el període de protecció dels quals durarà 15 anys des de la seua qualificació definitiva. No obstant això, es mantindran les condicions del préstec convingut mentre dure el termini d'aquest i no es transmeta l'habitatge, una vegada transcorreguts els 15 anys des de la seua qualificació definitiva.
- Els habitatges protegits destinats a arrendament de renda concertada a 10 anys, el període de protecció dels quals és igual al del préstec.
El transcurs del termini del període de protecció sense necessitat de declaració especial determinarà l'extinció de totes les limitacions que imposa aquest règim legal.
No cabrà la desqualificació voluntària d'habitatges acollits a les mesures de finançament establides en aquest decret.
A fi de garantir el compliment del que anteriorment s'ha exposat, en les cèdules de qualificació provisional i definitiva, com també en l'escriptura de declaració d'obra nova, haurà de constar el termini de protecció, com també la impossibilitat de desqualificar l'habitatge. Aquesta limitació haurà de constar en el Registre de la Propietat.
2. L'ajuda per a l'adquisició protegida dels habitatges usats, i de les definides en l'article 38.3.c) i d) d'aquest decret, implicarà que els preus de venda en les transmissions següents d'aquells estaran limitats als preus màxims determinats d'acord amb el que estableix aquest decret durant un període de 15 anys des de la data d'adquisició, en la forma regulada en l'article 40.1 d'aquest decret.
Nou. L'article 18 queda redactat de la forma següent:
"La inscripció de les promocions d'habitatges acollits a qualsevol règim de protecció pública, tant els destinats a venda com a arrendament, en l'esmentat registre l'efectuarà automàticament la direcció general competent en matèria d'habitatge, en obtenir el promotor la qualificació provisional".
Deu. Se suprimeix l'apartat 6 de l'article 22.
Onze. Se suprimeixen els apartats 3 i 4 de l'article 24.
Dotze. L'article 26, en l'apartat a), queda redactat de la forma següent, i s'afig un nou apartat d):
"a) Habitatges de protecció oficial de règim especial (HPORE): habitatges de nova construcció qualificats a l'efecte establit en l'article 91.dos.6 de la Llei 37/1992, de 28 de desembre, de l'Impost sobre el Valor Afegit, i destinats exclusivament a famílies o persones individuals els ingressos familiars dels quals no excedisquen 2,5 vegades l'Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples.
També tindran aquesta consideració els habitatges qualificats com a habitatges protegits per a arrendar, de renda bàsica, encara que únicament a l'efecte establit en l'article 91 de la Llei 37/1992, de 28 de desembre, de l'Impost sobre el Valor Afegit, i no els serà aplicable el que disposa l'article 32 d'aquest decret.
d) També seran habitatges protegits de règim especial, de preu general o de preu concertat els habitatges lliures de nova construcció destinats a venda que siguen així qualificats, a instància del promotor, durant la seua construcció i fins al primer any complit des de l'expedició de la llicència de primera ocupació, el certificat final d'obra o la cèdula d'habitabilitat, segons siga procedent, sempre que complisquen els requisits necessaris a aquest efecte pel que fa a superfície útil màxima, preu màxim de venda per metre quadrat de superfície útil i nivells màxims d'ingressos dels adquirents.
Només a l'efecte del finançament convingut als adquirents, podran qualificar-se habitatges individuals dins d'una promoció sempre que tant aquests com els adquirents reunisquen els requisits que la normativa vigent establisca per a accedir als plans d'habitatge.
En aquest supòsit, el comprador podrà sol·licitar el préstec directe i les ajudes que li corresponguen, i la qualificació de protecció pública es limitarà a reconéixer que es compleixen els límits establits per a preu i superfície.
Els habitatges així qualificats estaran sotmesos al que disposa per a habitatge protegit l'últim paràgraf de l'article 62 de la Llei 8/2004, referit a les actuacions amb protecció pública d'habitatge usat o rehabilitat, la qual cosa haurà de figurar clarament en la qualificació, la qual serà única, i es traslladarà als documents en què es formalitze la compravenda, el contracte o l'escriptura.
Únicament podran acollir-se a la qualificació d'habitatges individuals a què es refereixen els tres paràgrafs anteriors els habitatges corresponents a promocions que justifiquen que les obres estaven iniciades amb anterioritat a l'entrada en vigor d'aquest decret.
Per a l'obtenció de la qualificació de protecció pública el promotor, juntament amb la nota simple registral de l'habitatge, haurà d'aportar el contracte de compravenda de l'adquirent per al seu visat, com també la documentació relativa al compliment dels requisits per a accedir a l'habitatge protegit i al finançament convingut, si és el cas. Així mateix, hauran de garantir-se mitjançant aval les quantitats lliurades anticipadament".
Tretze. L'article 28 modifica l'epígraf i s'afig un punt 2 de la manera següent:
"Article 28. Garatges, trasters i annexos
2. Quan els habitatges protegits de nova construcció siguen promoguts per promotors individuals per a ús propi en el medi, zona o municipi rural, segons s'estableix en l'article 3 de la Llei 45/2007, de 13 de desembre, per al desenvolupament sostenible del medi rural, podran incloure, a més de garatges i trasters, annexos per a les activitats econòmiques a què es refereix l'article 2.2 de la llei esmentada. En aquest supòsit, el valor màxim de l'edificació sumat al del sòl que figure en la declaració d'obra nova, per metre quadrat de superfície útil, de totes aquestes dependències vinculades o no a l'habitatge, no podrà excedir el 60 per cent del preu màxim de venda per metre quadrat útil de l'habitatge. Aquest preu haurà de figurar en la qualificació provisional de l'habitatge.
A l'efecte de determinació d'aquest valor màxim total s'inclourà, si és el cas, a més d'un garatge i un traster, sota les condicions generals a aquest efecte, el d'un d'aquests altres annexos, vinculat en projecte i registralment a l'habitatge objecte de finançament, del qual es computaran, com a màxim, 25 metres quadrats de superfície útil, amb independència que la seua superfície real siga superior".
Catorze. A l'article 29 se li afig un nou paràgraf 2:
"2. El préstec tindrà un termini d'amortització de vint-i-cinc anys, o major, amb l'acord previ amb l'entitat prestadora. El préstec estarà precedit, en el cas dels préstecs al promotor per a ús propi, d'un període de carència la duració màxima del qual serà de tres anys des de la formalització del préstec, ampliable fins a quatre anys quan hi haja circumstàncies que, segons el parer dels servicis territorials competents en matèria d'habitatge, així ho aconsellen, sempre que l'entitat prestadora hi estiga d'acord".
Quinze. L'article 30 es modifica en l'apartat a) el qual es redacta com segueix, i se li afig un nou apartat d):
"a) Ingressos familiars que no superen els límits que estableix l'article 26 d'aquest decret i que complisquen el requisit d'ingressos mínims, segons el que disposa l'article 12 d'aquest.
d) Els estrangers no comunitaris hauran de disposar de targeta de residència permanent en vigor per a accedir a la propietat de l'habitatge en qualsevol de les seues modalitats".
Setze. L'article 31 es modifica de la forma següent:
U. El punt 1 queda redactat de la manera següent:
"1. Per a obtenir les ajudes financeres destinades a accedir en propietat als habitatges protegits de nova construcció, els sol·licitants, a més de les previstes en l'article anterior, i en l'article 6 d'aquest decret, han de complir les condicions següents:
a) Tenir uns ingressos familiars que no excedisquen 6,5 vegades l'Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples, per a poder obtenir préstecs convinguts.
b) Tenir uns ingressos familiars que no excedisquen 4,5 vegades l'Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples i complir les condicions de primer accés, per a ser beneficiaris de les subvencions o xec d'accés a l'habitatge de la Generalitat.
c) Tenir uns ingressos familiars que no excedisquen 3,5 vegades l'Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples per a ser beneficiaris d'ajudes econòmiques directes i acollir-se al sistema específic d'ajudes financeres per al primer accés a l'habitatge en propietat".
Dos. Al punt 2 se li afig un nou apartat d)
"d) Quan es complisquen els supòsits de no-disposició dels drets d'ús o gaudi de l'habitatge o de valor determinat d'aquest a què es refereix l'article 12, o bé per pèrdua de la titularitat de l'habitatge deguda a extinció de condomini com a conseqüència d'una separació o divorci de la parella administrativament reconeguda com a tal, quan l'habitatge s'adjudica a l'altra part.
En els tres primers supòsits serà necessària la cancel·lació prèvia del préstec convingut anteriorment obtingut. Respecte de les ajudes econòmiques directes, es podrà optar per tornar les ajudes o per percebre'n la diferència, si escau".
Dèsset. Es modifica l'apartat 1.b) de l'article 32, el qual queda redactat com segueix:
"1.b). Que el procediment de selecció dels compradors o adjudicataris s'efectue d'acord amb el que disposa l'article 95 del Decret 75/2007, de 18 de maig, del Consell, pel qual s'aprovà el Reglament de Protecció Pública a l'Habitatge, modificat per l'article 3 d'aquest decret".
Dívuit. L'article 33 es modifica de la forma següent:
U. L'apartat 2 es modifica de la manera següent:
"2. Així mateix, es concedirà l'ajuda estatal directa a l'entrada en els termes i la quantia regulats pels articles 24 i 25 de l'esmentat reial decret, i mitjançant el procediment de pagament que s'estableix en l'article 26 d'aquest.
Les ajudes seran les següents:

**********************************************

Aquestes ajudes s'incrementaran en 900 euros quan s'acrediten circumstàncies especials.
Es consideren circumstàncies especials:
a) Famílies monoparentals.
b) Unitats familiars en què hi haja persones amb discapacitat en les condicions establides en la legislació sobre l'impost sobre la renda de les persones físiques.
c) Unitats familiars el sol·licitant de les quals siga major de 65 anys o tinguen a càrrec seu alguna persona d'aquesta edat.
d) Unitats familiars en què, entre els seus membres, hi haja víctimes de la violència de gènere o del terrorisme.
e) Els afectats per les àrees de Remodelació Urbana i altres col·lectius en situació o risc d'exclusió social o que pertanguen a altres grups qualificats per la Generalitat com de protecció preferent".
Dos. S'afig un nou apartat 3:
"3. Quan es tracte de famílies nombroses, la quantia de l'ajuda estatal directa a l'entrada es modificarà per als mateixos trams d'ingressos en les quanties següents:
IFP: Ingressos Familiars Ponderats".
Tres. Es renumera l'anterior apartat 3:
"4. En el supòsit de joves, les ajudes seran les que estableix l'article 79, apartats 1 i 2, d'aquest decret".
Dènou. L'article 34 es modifica de la manera següent:
"1. La Generalitat, a càrrec dels seus pressupostos, concedirà als adquirents en la modalitat de primer accés d'habitatges protegits de nova construcció, ja siguen de règim especial, de preu general o de preu concertat, i siguen sol·licitants d'ajudes, els ingressos familiars dels qual no superen en nombre de vegades l'Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples assenyalats en la taula i que reunisquen les altres condicions exigides legalment, una ajuda econòmica denominada «xec d'accés a l'habitatge», destinada a sufragar parcialment el pagament a compte a què ascendisca l'entrada o el preu de l'habitatge, com també les despeses de constitució del préstec hipotecari convingut.
2. Amb caràcter general, la quantia d'aquestes ajudes serà:

3. A més, també podran obtenir-se ajudes complementàries a càrrec dels pressupostos de la Generalitat quan els ingressos familiars no excedisquen 4,5 vegades l'Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples en els supòsits següents:
- Famílies nombroses: 4.000, 5.000 o 6.000 euros, depenent que el nombre de fills siga de tres, quatre, o cinc o més.
- Circumstàncies especials d'acord amb el que disposa l'article 33 d'aquest decret: 3.000 euros.
Les ajudes complementàries que es preveuen en aquest apartat són acumulables a les que s'estableixen amb caràcter bàsic en aquest article, i incompatibles entre elles, de manera que, quan concórreguen en una mateixa unitat familiar més d'una de les circumstàncies previstes en aquest apartat, per al càlcul de la subvenció es tindrà en compte la més favorable.
4. En el supòsit de joves, s'estableix una ajuda complementària específica, la qual és compatible amb qualsevol altra ajuda bàsica o complementària de les regulades per aquest article, i serà la que estableix l'article 79, apartat 4, d'aquest decret".
Vint. Es modifica l'apartat 3.c) de l'article 38:
"c) Habitatges lliures de nova construcció, adquirits quan haja transcorregut un termini d'un any com a mínim entre l'expedició de la llicència de primera ocupació, el certificat final d'obra o la cèdula d'habitabilitat, segons siga procedent, i la data del contracte d'opció de compra o de compravenda".
Vint-i-u. L'article 39 es modifica en l'apartat 3 i s'afig un nou apartat 5:
"3. El preu màxim de venda dels habitatges acollits a algun règim de protecció pública serà el que corresponga segons les normes específiques que els siguen d'aplicació, sempre que el preu de venda no excedisca els màxims establits en el número anterior d'aquest article.
Aquells habitatges que s'hagen destinat anteriorment a arrendament a 10 o 25 anys, transcorregut el termini inicial de 10 anys, es podran vendre d'acord amb les condicions que siguen d'aplicació. El preu màxim de venda per metre quadrat de superfície útil serà de 2 vegades el preu màxim legal de referència corresponent al moment de la seua qualificació provisional, una vegada actualitzat mitjançant l'aplicació de la variació percentual de l'Índex de Preus de Consum.
5. El que disposa l'article 28.2 d'aquest decret serà aplicable als habitatges usats a zones rurals a què es refereix l'article 38.3.d) d'aquest, sempre que hagen sigut definides com s'indica en l'article 28.2".
Vint-i-dos. Es modifica l'epígraf del capítol V: Arrendament amb opció de compra.
Vint-i-tres. Es modifica tant l'epígraf com el contingut de l'article 42, el qual queda redactat de la manera següent:
"Article 42. Destinataris
1. Seran destinataris dels beneficis establits en aquest decret per als habitatges promoguts en règim d'arrendament amb opció de compra els inquilins d'habitatges així qualificats per a arrendament, a 10 o 25 anys, de renda bàsica o renda concertada, en les condicions establides en aquest capítol i que reunisquen els requisits següents:
a) Complir els requisits establits per als inquilins d'habitatges protegits en el moment de la contractació del lloguer, amb les condicions establides per a la modalitat a què s'aculla l'habitatge.
b) Destinar l'habitatge a domicili habitual i permanent.
c) Que la durada del termini del contracte d'arrendament pactada amb l'inquilí s'ajuste al termini de 10 anys des de la qualificació definitiva, i que així conste en el contracte. No obstant això, si el contracte es rescindeix amb anterioritat a aquest període per alguna de les causes establides en la normativa vigent en matèria d'arrendament, haurà de mantenir-se la destinació a arrendament durant els anys restants, fins al desé des de la qualificació definitiva inclusivament. Per a aquelles promocions d'habitatges destinades a arrendament a 25 anys, el nombre d'habitatges oferits en venda als 10 anys no podrà superar el límit fixat en el 50 per cent.
2. L'inquilí podrà exercir l'opció de compra una vegada transcorreguts 10 anys des de la qualificació definitiva de l'habitatge, si ha romàs ininterrompudament en l'habitatge durant cinc anys almenys. Segons això, en el contracte d'arrendament on consta l'opció de compra haurà de recollir-se la data de qualificació definitiva.
L'inquilí, durant els tres mesos anteriors al transcurs dels deu anys des de la qualificació definitiva, haurà de manifestar fefaentment la seua intenció d'exercir l'opció de compra de l'habitatge.
3. Els inquilins podran acollir-se a les ajudes regulades per a l'adquisició d'habitatges usats en el moment en què s'exercisca l'opció de compra".
Vint-i-quatre. L'article 43 queda redactat de la forma següent:
"El preu màxim de venda per metre quadrat de superfície útil dels habitatges protegits de nova construcció, i dels provinents de la rehabilitació d'un edifici complet, acollits a aquest decret, per a la seua cessió en arrendament amb opció de compra, serà de 2 vegades el preu màxim legal de referència establit en aquest decret, corresponent al moment de la seua qualificació provisional, una vegada actualitzat mitjançant l'aplicació de la variació percentual de l'Índex de Preus de Consum, Índex General, registrada des de la data de la qualificació provisional fins a la de venda, i minorat en un 55 per cent de les quantitats lliurades en concepte d'arrendament per l'inquilí que exercite aquesta opció.
En el supòsit de joves, d'acord amb el que disposa l'article 79 d'aquest decret, la minoració a què es refereix el paràgraf anterior serà del 60 per cent".
Vint-i-cinc. L'article 44 queda redactat de la forma següent:
"1. Les ajudes a l'inquilí que adquireix l'habitatge, si escauen aquestes ajudes, se sol·licitaran i es concediran una vegada exercida l'opció de compra sobre l'habitatge i la seua quantia s'haurà d'ajustar al que s'haja disposat per a la compra d'habitatge usat vigent en el moment de la compra.
2. Per a obtenir les ajudes financeres el beneficiari haurà de justificar que reuneix els requisits establits per la normativa fixada per a habitatge usat, o figura semblant, en el moment de la compra.
3. Quan es tracte d'habitatges protegits de nova construcció, i l'inquilí complisca els requisits establits en l'article 68 d'aquest decret, podrà optar mentre estiga en règim d'arrendament, i durant el període que la normativa estableix, al suport econòmic a l'inquilí previst en aquest article".
Vint-i-sis. L'article 45 queda redactat de la forma següent:
"1. Els promotors que promoguen habitatges per a arrendament en qualsevol de les modalitats amb opció de compra en els termes que preveu aquest capítol, podran optar, per una sola vegada, a una subvenció la quantia de la qual serà de 3.000 euros a càrrec dels pressupostos de la Generalitat, per cada contracte d'arrendament amb opció a compra que s'inscriga en el Registre de la Propietat, prèviament visat pels servicis territorials competents en matèria d'habitatge, complementària de les ajudes a la promoció en arrendament.
2. Per a obtenir la referida subvenció, haurà de complir els requisits següents:
a) Els habitatges es destinaran a arrendament durant deu anys, independentment del termini de la destinació de la promoció. La prohibició de cedir-los per qualsevol títol distint haurà de constar en l'escriptura de declaració d'obra nova i divisió horitzontal, i aquesta limitació s'haurà d'inscriure com a nota marginal en el Registre de la Propietat.
La limitació serà cancel·lada quan l'inquilí exercisca l'opció de compra. Si no s'exercita aquesta opció, la cancel·lació es produirà una vegada vençut el termini de deu anys, el qual es computarà des de la data de la qualificació definitiva, i aquests habitatges quedaran alliberats d'aquesta opció i passaran a tenir les limitacions pròpies del seu règim i modalitat.
b) En els contractes d'arrendament s'haurà de recollir l'opció de compra i les seues clàusules s'hauran d'ajustar al que estableix aquest capítol.
c) Per a poder percebre l'import de la subvenció corresponent haurà d'aportar-se la inscripció en el Registre de la Propietat del contracte d'arrendament amb opció de compra a favor de l'inquilí, degudament visat pel servici territorial competent en matèria d'habitatge. La inscripció es realitzarà en la forma regulada per la legislació registral.
3. La prohibició de cessió a què es refereix l'apartat 2.a) d'aquest article no serà aplicable en el supòsit regulat en l'article 58.5 d'aquest decret, el qual es regirà pel que disposa aquest article per a l'alienació de les promocions a altres titulars".
Vint-i-set. Se suprimeix el capítol VI en la seua totalitat.
Vint-i-vuit. Es modifiquen els apartats b) i c) de l'article 50:
"b) La recuperació del parc residencial existent per a la seua incorporació al mercat immobiliari, mitjançant el suport als qui posen en lloguer habitatges usats i lliures, propis, o als qui els adquirisquen per a aquesta finalitat.
c) El suport econòmic als inquilins dels habitatges arrendats en les condicions establides en aquest decret i en el Reial Decret 801/2005, d'1 de juliol".
Vint-i-nou. L'article 51 queda redactat de la forma següent:
"S'entén per habitatges protegits de nova construcció destinats a arrendament els que, destinats a domicili habitual i permanent dels seus destinataris, tinguen una superfície útil màxima de 90 metres quadrats, complisquen els requisits establits en la Llei 8/2004, de 20 d'octubre, de la Generalitat, de l'Habitatge de la Comunitat Valenciana, i la resta de disposicions que siguen d'aplicació, i siguen qualificats com a tals per la Generalitat a través de la direcció general competent en matèria d'habitatge i els seus servicis territorials, i els seus destinataris tinguen uns ingressos familiars que no excedisquen 6,5 vegades l'Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples. S'assimilaran a aquests els habitatges així qualificats, provinents de la rehabilitació d'edificis complets per a destinar-los a arrendament.
També seran habitatges protegits per a arrendament les promocions d'habitatges lliures de nova construcció que siguen així qualificades, en la modalitat que corresponga, de renda bàsica o concertada, a instància del promotor, durant la seua construcció i fins al primer any complit des de l'expedició de la llicència de primera ocupació, el certificat final d'obra o la cèdula d'habitabilitat, segons siga procedent, sempre que complisquen els requisits necessaris a aquest efecte pel que fa a superfície útil màxima, preu màxim de venda per metre quadrat de superfície útil i nivells màxims d'ingressos dels usuaris dels habitatges.
En funció del tipus de finançament a què s'acullen i del termini durant el qual es destinen a arrendament, les actuacions protegides de nova construcció destinada a arrendament poden ser:
1. En funció del tipus de finançament:
- Habitatges protegits per a arrendar de renda bàsica el preu màxim legal de referència dels quals per metre quadrat de superfície útil en el moment de la realització del contracte d'arrendament no excedisca l'establit en l'article 14 per a habitatges protegits de preu general.
- Habitatges protegits per a arrendar de renda concertada, el preu màxim legal de referència dels quals per metre quadrat de superfície útil en el moment de la realització del contracte d'arrendament, no excedisca l'establit en l'article 14 per a habitatges protegits de preu concertat.
Si l'habitatge té garatge, traster o ambdós, s'aplicarà, a l'efecte dels preus màxims legals de referència, com també per a la determinació del preu màxim legal total, el que estableix l'article 28 d'aquest decret.
2. En funció del termini durant el qual es destinen a arrendament.
Els habitatges protegits de nova construcció per a la seua cessió en arrendament hauran d'estar vinculats a aquest règim d'ús durant un període mínim de 10 o 25 anys".
Trenta. Es modifica l'apartat 1.b) de l'article 52:
"1.b) La renda anual màxima inicial en els habitatges per a llogar a 25 anys serà el 4,5 per cent del preu màxim legal determinat segons l'article 51 d'aquest decret.
La renda resultant haurà de figurar en el contracte d'arrendament, el qual haurà de ser visat per la conselleria competent en matèria d'habitatge, sense que puga superar, per metre quadrat de superfície útil, el preu màxim determinat d'acord amb aquest decret, vigent en el moment de formalitzar el contracte d'arrendament en vigor en cada moment, segons siga la modalitat d'habitatge protegit en arrendament.
Si l'habitatge té garatge o traster, s'aplicarà el criteri de preus determinat per a aquests en l'article 28 d'aquest decret".
Trenta-u. L'article 54 queda redactat de la forma següent:
"Els préstecs convinguts, a més de les característiques generals que s'apliquen als préstecs a promotors d'habitatges per a venda, tindran un termini d'amortització dels préstecs de deu o de vint-i-cinc anys, precedit d'un període de carència de fins a quatre anys, ampliable a deu anys com a màxim, quan es tracte d'habitatges a aquest mateix termini, o d'habitatges a vint-i-cinc, en la proporció que estableix l'article 33.3 del Reial Decret 801/2005, d'1 de juliol, pel qual s'aprovà el Pla estatal 2005-2008 per a afavorir l'accés dels ciutadans a l'habitatge. L'eventual ampliació del període de carència per damunt de quatre anys requerirà l'acord de l'entitat de crèdit col·laboradora que finance la promoció. La finalització del període de carència serà independent de la data d'atorgament de la qualificació definitiva de l'actuació protegida".
Trenta-dos. L'apartat 3 de l'article 56 queda redactat de la forma següent:
"3. En els altres casos, la concessió d'ajudes al promotor es practicarà una vegada obtinguda la qualificació definitiva, i es fraccionarà en funció del nombre d'habitatges efectivament arrendats, i s'haurà d'acreditar que s'està al corrent de les obligacions tributàries i de la Seguretat Social.
La subvenció de la Generalitat podrà pagar-se quan el promotor acredite haver posat els habitatges a disposició de la Xarxa de Mediació, Agència Valenciana de Lloguer, i aquesta es faça càrrec de la gestió del lloguer dels habitatges".
Trenta-tres. Es modifiquen els apartats 2, 3, 4, 5 i 6 de l'article 58, que queden redactats de la manera següent:
"2. Els habitatges protegits a 10 anys, una vegada transcorregut aquest termini, continuaran sent protegits d'acord amb el que preveu l'article 16 d'aquest decret, excepte les de renda concertada. L'arrendador podrà mantenir-los en règim de lloguer o oferir-los en venda a compradors que complisquen les condicions per a poder accedir als habitatges usats definits en l'article 38 d'aquest decret. El preu màxim de venda per metre quadrat de superfície útil serà de 2 vegades el preu màxim legal de referència corresponent al moment de la qualificació provisional, una vegada actualitzat mitjançant l'aplicació de la variació percentual de l'Índex de Preus de Consum, Índex General, registrada des de la data de la qualificació provisional fins a la de venda.
No obstant això, quan es tracte d'arrendaments amb opció de compra, per a determinar el preu aplicable haurà de tenir en compte el que estableix l'article 43 d'aquest decret.
3. Els habitatges protegits a 25 anys, una vegada transcorregut aquest termini continuaran sent protegits, d'acord amb el que preveu l'article 16 d'aquest decret. L'arrendador haurà de mantenir-los en règim de lloguer i podrà oferir en venda fins a un cinquanta per cent dels habitatges, una vegada transcorreguts deu anys des de la qualificació definitiva, al preu màxim de venda establit en el número 2 d'aquest article, a compradors que complisquen les condicions previstes en aquest per a poder accedir als habitatges usats. A l'efecte, es requerirà autorització a la conselleria competent en matèria d'habitatge, com també el compliment dels procediments establits per fer-ho.
4. A l'efecte del que preveuen els apartats 2 i 3, tindran preferència per a adquirir els habitatges els inquilins que hagen romàs almenys cinc anys en règim d'arrendament en aquests habitatges Si el promotor o el titular d'aquests habitatges els ha oferit, tots o en part, en règim d'arrendament amb opció a compra, caldrà ajustar-se al que disposa el capítol V d'aquest decret.
5. Els titulars dels habitatges protegits per a lloguer podran alienar-los a nous titulars, sempre que es tracte de societats que incloguen en el seu objecte social l'arrendament d'habitatges, incloent societats o fons d'inversió immobiliària. L'alienació haurà de ser per promocions completes, segons siga procedent d'acord amb la normativa aplicable, en qualsevol moment del període de vinculació a aquest règim d'ús, sense subjecció als preus legals màxims de referència establits en l'article 39 d'aquest decret, amb l'autorització prèvia de la Generalitat, o fins i tot per habitatges aïllats, quan els adquirents siguen entitats sense ànim de lucre o organismes públics. Aquesta alienació podrà efectuar-se en qualsevol moment del període de vinculació a aquest règim d'ús, sense subjecció als preus legals màxims de referència establits en l'article 39 d'aquest decret, amb l'autorització prèvia de la Generalitat.
Els titulars promotors podran:
a) Retenir la gestió de les promocions alienades, amb l'obligació, en tot cas, per part dels compradors, d'atenir-se a les condicions, compromisos, terminis i rendes màximes establits en aquest decret, i subrogar-se en els seus drets i obligacions, i podran subrogar-se, totalment o parcialment, en el finançament convingut que hagen obtingut els promotors.
b) Cedir la gestió d'aquestes a organismes públics, entitats sense ànim de lucre, o a societats que incloguen en el seu objecte social l'arrendament d'habitatges, amb l'obligació, per part dels gestors, d'atenir-se a les condicions, compromisos, terminis i rendes màximes establits en aquest decret.
6. Els habitatges promoguts per a ser destinats a arrendament podran ser edificats sobre sòls en règim de cessió del dret de superfície, sota qualsevol modalitat d'aquest, sempre que això no impedisca el compliment dels requisits i les obligacions de l'arrendador".
Trenta-quatre. Es modifica l'apartat 1.c) de l'article 59, el qual es redacta de la manera següent:
"1.c). Els arrendataris dels habitatges acollits a les ajudes financeres d'aquest decret no podran ser titulars del ple domini o d'un dret real d'ús o de gaudi sobre una altre habitatge subjecte a protecció pública. Tampoc no podran ser-ho d'un habitatge lliure en la mateixa localitat en què s'ubique l'habitatge a què s'accedeix en lloguer, llevat que no disposen del dret d'ús o gaudi d'aquest. En tot cas, s'exceptuaran els inquilins acollits als supòsits de cessió temporal, i els inclosos en programes d'habitatges universitaris, habitatges per a persones majors i per a víctimes de violència de gènere".
Trenta-cinc. Es modifica l'apartat b) de l'article 63:
"b) Posada en arrendament d'habitatges en les condicions que es determinen".
Trenta-sis. L'article 64 queda redactat de la forma següent:
"Les entitats sense ànim de lucre, els organismes públics i les societats que incloguen en el seu objecte social l'arrendament d'habitatges, segons estableix l'article 2 de la Llei 29/1994, de 24 de novembre, d'Arrendaments Urbans, i d'acord amb els requisits i les condicions establits en aquesta llei, podran adquirir, amb ajudes financeres, habitatges usats als quals es refereix l'article 38 d'aquest decret, sense perjudici que la superfície útil s'estenga a 120 metres quadrats, excepte els subjectes a règims de protecció pública, per a arrendar-los, sempre que:
a) Els ingressos familiars dels inquilins no excedisquen 6,5 vegades l'Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples i complisquen els requisits que estableix l'article 60 d'aquest decret.
b) Se suprimeix.
c) Els habitatges estaran vinculats al règim d'arrendament durant un període mínim de deu o de vint-i-cinc anys, atenint-se a les rendes màximes, condicions i possibilitats aplicables als habitatges protegits per a arrendar, de renda concertada.
d) Per a segones i posteriors transmissions, en els preus màxims de venda s'aplicaran els mateixos criteris que corresponen als habitatges protegits per a arrendar, de renda concertada, i durant el mateix període.
e) Les limitacions sobre la destinació de l'ús de l'habitatge i sobre els preus màxims de venda i renda hauran de figurar expressament en les escriptures de compravenda i en l'escriptura de formalització del préstec hipotecari, mitjançant la protocol·lització de la resolució administrativa corresponent, a l'efecte de la seua inscripció en el Registre de la Propietat, on es faran constar per mitjà de nota marginal".
Trenta-set. Es modifica l'apartat a) de l'article 65:
"a) Un préstec convingut la quantia màxima del qual serà del 80 per cent del preu màxim de referència de l'habitatge, sense període de carència. En el cas que hi haja annexos, s'inclourà en el preu màxim computable la superfície d'un garatge i un traster, amb les limitacions establides al respecte en aquest decret per als habitatges protegits de nova construcció".
Trenta-vuit. L'article 66 queda redactat de la manera següent:
"Article 66. Ajudes a propietaris d'habitatges lliures per a arrendar-los
1. Podran obtenir el reconeixement de subvenció, a càrrec dels pressupostos del Ministeri d'Habitatge, aquells propietaris d'habitatges lliures desocupats deslligats de qualsevol activitat econòmica o professional del propietari que els oferisca, per un període mínim de cinc anys, en arrendament mitjançant qualsevol de les formes següents:
a) Arrendament directe.
b) Cessió per qualsevol altre títol a la Generalitat.
c) A través d'agències, societats públiques o entitats col·laboradores, que incloguen entre les seues activitats la de l'arrendament d'habitatges.
2. Per a poder accedir a la subvenció l'habitatge objecte d'arrendament haurà de presentar les adequades condicions d'habitabilitat, a l'efecte de les quals el sol·licitant haurà d'aportar la llicència d'ocupació de l'habitatge.
3. No escaurà ajuda, en el supòsit d'arrendament directe, si l'arrendatari té parentiu, en primer o segon grau de consanguinitat o afinitat, amb el propietari; o quan, sent el propietari persona jurídica, l'arrendatari siga soci d'aquella.
4. La renda màxima anual inicial que ha de percebre el titular de l'habitatge lliure serà la mateixa que la d'un habitatge protegit de nova construcció en lloguer, de renda concertada, a 10 anys, calculada amb la superfície real de l'habitatge, incloent, si és el cas, la renda màxima d'un traster i un garatge, amb superfícies màximes computables iguals a les dels annexos dels habitatges protegits de nova construcció en la mateixa localitat, amb independència que les superfícies útils respectives de l'habitatge, garatge i traster, puguen ser superiors a les indicades.
5. La quantia de la subvenció serà de 6.000 euros.
6. Aquells propietaris que oferisquen els seus habitatges a la Xarxa de Mediació, Agència Valenciana de Lloguer per un període de cinc anys podran ser beneficiaris durant un període de fins a cinc anys d'una assegurança de caució per impagament de rendes, d'assegurança multirisc de l'habitatge, com també acollir-se a procediment d'arbitratge, els costos del qual seran assumits a càrrec del pressupost de la Generalitat.
7. Una vegada revisada la documentació corresponent, efectivament arrendat l'habitatge o acceptada la seua cessió, i depositada la fiança obligatòria, realitzats els tràmits oportuns, l'òrgan competent dictarà la resolució de concessió de l'ajuda corresponent.
8. La subvenció prevista en aquest article serà incompatible amb qualsevol altra que establisca la normativa vigent en matèria d'habitatge, excepte les ajudes objectives que corresponguen per la rehabilitació d'elements comuns".
Trenta-nou. Se suprimeix l'article 67.
Quaranta. L'article 68 queda redactat de la forma següent:
"1. Beneficiaris
Podran obtenir les subvencions al lloguer, a les quals es refereix l'article 50.c) d'aquest decret, a càrrec dels fons del Ministeri d'Habitatge o de la Generalitat, les persones que hagen formalitzat contracte d'arrendament d'habitatge, en els termes de la vigent Llei d'Arrendaments Urbans.
2. Condicions
Les condicions per a tenir accés a les ajudes són les següents:
a) Els beneficiaris hauran de tenir uns ingressos familiars que no excedisquen 2,5 vegades l'Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples.
Els ingressos familiars anuals es referiran, en aquest cas, als de tots els ocupants de l'habitatge que consten en el certificat d'empadronament que s'aporte a l'expedient, amb independència que hi haja entre aquests relació de parentiu.
b) L'habitatge es destinarà a domicili habitual i permanent.
3. No podrà concedir-se l'ajuda si:
- Algun dels titulars del contracte d'arrendament és beneficiari del mateix tipus d'ajuda, o de la renda bàsica d'emancipació regulada en el Reial Decret 1472/2007, de 2 de novembre.
- El sol·licitant de l'ajuda és titular d'un altre habitatge, llevat que no dispose de l'ús ni del gaudi d'aquest o, sent un habitatge lliure, es trobe ubicat en una altra localitat diferent de la de l'habitatge llogat pel beneficiari de l'ajuda. En tot cas, s'exceptuaran els inquilins acollits als supòsits de cessió temporal, establits en l'article 13.1 i els inclosos en programes d'habitatges universitaris, habitatges per a persones majors i per a víctimes de violència de gènere.
- El sol·licitant de l'ajuda té parentiu en primer o segon grau de consanguinitat o d'afinitat amb l'arrendador del seu habitatge habitual, o bé l'arrendador és una persona jurídica i el
sol·licitant és soci o partícip d'aquesta.
- El sol·licitant de l'ajuda és beneficiari de programes de promoció pública que tinga ja bonificacions en el lloguer de l'habitatge.
4. Quan l'habitatge objecte d'arrendament estiga sotmés a algun règim de protecció pública que establisca límits a la seua renda màxima en lloguer de conformitat amb la normativa en la matèria, excepte els habitatges protegits de nova construcció de renda concertada, els inquilins només podran accedir a les ajudes a càrrec dels pressupostos de la Generalitat".
Quaranta-u. L'article 69 es redacta de la manera següent:
"Per a la concessió de l'ajuda complementària es prendran en consideració les circumstàncies especials següents:
a) Tenir una edat no superior a 35 anys.
b) Ser víctima de la violència de gènere o del terrorisme.
c) Famílies nombroses i les constituïdes pel pare o la mare i els fills.
d) Persones amb discapacitat reconeguda oficialment.
e) Pertànyer a un col·lectiu en situació o risc d'exclusió social.
f) Unitats familiars amb ingressos inferiors a 1,5 vegades l'Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples.
g) Qualsevol altra que per la seua especial circumstància, requerisca d'una atenció especial, com ara ser major de 65 anys, ser pensionista, o tenir majors a càrrec seu.
La subvenció podrà ser feta efectiva a l'inquilí, o a l'arrendador, directament per la Generalitat, o a través de l'agència o societat pública que s'encarregue de la gestió de l'arrendament.
La duració màxima d'aquesta subvenció serà de 24 mesos, condicionada al fet que es mantinguen les circumstàncies que van donar lloc al reconeixement inicial del dret a l'ajuda.

***************************************
No es podran obtenir novament aquestes subvencions fins transcorreguts, almenys, cinc anys des de la data del seu reconeixement".
Quaranta-dos. L'article 70 queda modificat de la manera següent:
"1. Una vegada revisada la documentació corresponent, i realitzats els tràmits oportuns, l'òrgan competent dictarà la resolució de concessió de l'ajuda corresponent al primer any.
2. Els beneficiaris previstos en aquest títol podran sol·licitar la bestreta d'ajudes financeres acudint a les entitats de crèdit amb què la Generalitat haja subscrit acords establint aquesta possibilitat i en les condicions que s'hi s'establisquen".
Quaranta-tres. Se suprimeix l'article 71.
Quaranta-quatre. L'article 72 queda redactat de la manera següent:
"1. Són aquelles actuacions protegides en programes específics que permeten l'accés a l'habitatge als col·lectius que s'indiquen a continuació:
a) Habitatges per a universitaris o destinats a altres col·lectius, com ara persones majors, immigrants, persones amb discapacitats o qualssevol que per les seues característiques siguen assimilables a aquestes situacions.
b) Habitatges per a joves, menors de 35 anys en el moment de la presentació de la sol·licitud, amb ingressos familiars inferiors a 2,5 vegades l'Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples, la unitat familiar dels quals no excedisca els 5 membres.
2. Cada actuació acollida a aquesta modalitat podrà assenyalar requisits d'accés específics, els quals seran determinats en el moment de l'aprovació de la convocatòria del procediment de selecció, si és el cas, per part de la direcció general competent en matèria d'habitatge, d'acord amb el que estableix el Reglament d'Habitatges amb Protecció Pública".
Quaranta-cinc. L'article 73 queda redactat de la manera següent:
"Podran coexistir en una mateixa promoció habitatges acollits a diferents modalitats i programes, sempre que siguen compatibles.
Quan es tracte de promotors públics o entitats sense ànim de lucre, la direcció general competent en matèria d'habitatge podrà subscriure els acords pertinents per a establir les condicions i els procediments relatius al pagament de les subvencions".
Quaranta-sis. L'article 74 queda redactat de la manera següent:
"1. Les actuacions protegides acollides a aquesta modalitat, siguen de nova construcció o procedents de la rehabilitació d'edificis, s'integraran en algun dels grups següents:
a) Habitatges o allotjaments destinats a lloguer o a altres formes d'explotació per a col·lectius definits en l'article 72.1.a).
La superfície útil d'aquests habitatges o allotjaments no podrà excedir 45 metres quadrats.
La superfície útil corresponent a servicis comuns, la qual, en el cas que n'hi haja, haurà de ser així mateix protegida, no podrà excedir el 30 per cent de la superfície útil dels habitatges o allotjaments. En tot cas, els servicis comuns conformaran un conjunt residencial integrat al servici dels residents en aquest.
També haurà d'estar protegida una plaça de garatge, vinculada registralment i en projecte, sempre que ho requerisquen les ordenances municipals. La superfície útil màxima computable de la plaça de garatge, com també el preu màxim legal de referència, per metre quadrat de superfície útil, seran els mateixos que els dels habitatges protegits de nova construcció, i els seus annexos, de renda bàsica.
Aquestes promocions podran dur-se a terme fins i tot en sòls dotacionals, de conformitat amb el que establisca la legislació urbanística.
b) Habitatges destinats a lloguer per a joves, segons el que estableix l'article 72.1.b). Aquesta modalitat pot incloure l'opció de compra.
La superfície útil d'aquests habitatges no podrà excedir els 70 metres quadrats.
També haurà d'estar protegida una plaça de garatge, vinculada registralment i en projecte, sempre que ho requerisquen les ordenances municipals. La superfície útil màxima computable de la plaça de garatge, com també el preu màxim legal de referència per metre quadrat de superfície útil seran els mateixos que els dels habitatges protegits de nova construcció, i els seus annexos, de renda bàsica.
2. La renda anual màxima inicial serà la mateixa que la dels habitatges protegits de nova construcció, de renda bàsica, a 10 o a 25 anys, segons siga procedent, incloent, per al cas de promocions definides en l'article 74.1.a), la superfície útil corresponent als servicis co-muns.
3. Per a aquells habitatges acollits a la modalitat d'arrendament amb opció de compra, s'aplicaran les mateixes limitacions i condicions assenyalades en el capítol V d'aquest decret".
Quaranta-set. L'article 75 queda redactat de la manera següent:
"Article 75. Ajudes econòmiques per a la promoció d'habitatges acollits a programes específics
Els promotors dels habitatges acollits a les modalitats descrites en l'article 74 anterior podran obtenir les ajudes següents:
El règim de finançament convingut serà l'establit per als habitatges protegits de nova construcció per a arrendar de renda bàsica, fins i tot per a aquells habitatges així qualificats, provinents de la rehabilitació integral d'edificis. Les ajudes seran les següents:
a) Préstec convingut per als habitatges en arrendament de renda bàsica. Subsidiació d'aquest en les condicions establides per a la subsidiació del préstec al promotor d'habitatges en arrendament de renda bàsica.
b) Subvenció al promotor a càrrec dels pressupostos del Ministeri d'Habitatge.
1. Per a aquells programes descrits en l'article 74.1.a)

Les quanties de les subvencions s'incrementaran quan l'habitatge estiga situat en un àmbit territorial declarat de preu màxim superior d'acord amb el que disposen els articles 39 i 73.2 del Reial Decret 801/2005, d'1 de juliol.
2. Per a aquells programes descrits en l'article 74.1.b)
Subvenció al promotor a càrrec dels pressupostos del Ministeri d'Habitatge en les mateixes condicions que les establides per a les promocions d'habitatges en arrendament de renda bàsica.
c) Subvenció de la Generalitat:
La Generalitat subvencionarà el promotor d'aquest tipus d'habitatges, i les quanties per habitatge seran les que s'assenyalen a continuació.

Serà requisit per a obtenir aquesta subvenció que la renda anual màxima inicial en els habitatges per a llogar a 10 anys siga el 4,5 per cent del preu màxim legal, i per als habitatges per a llogar a 25 anys el 3,5 per cent del preu màxim legal".
Quaranta-vuit. Es modifiquen els apartats 1, 3, 5, 6 i 7 de l'article 76:
"1. La concessió de les ajudes al promotor es practicarà una vegada obtinguda la qualificació definitiva, i es fraccionarà en funció del nombre d'habitatges efectivament arrendats, i el promotor haurà d'acreditar estar al corrent de les obligacions tributàries i de la Seguretat Social.
La subvenció de la Generalitat podrà pagar-se quan el promotor acredite haver posat els habitatges a disposició de la Xarxa de Mediació, Agència Valenciana de Lloguer, i aquesta es faça càrrec de la gestió del lloguer dels habitatges.
Així mateix, en el supòsit d'habitatges per a universitaris podrà pagar-se quan el promotor acredite haver posat els habitatges a disposició de la Universitat, i aquesta assumisca l'adjudicació dels habitatges o allotjaments.
3. L'arrendament, excepte el que disposen els dos últims paràgrafs de l'apartat 1 d'aquest article, es justificarà mitjançant l'aportació del contracte per al seu visat reglamentari, i s'acompanyarà de la documentació acreditativa del compliment de les condicions establides per a l'accés als habitatges en règim d'arrendament.
5. A proposta de la Generalitat, mitjançant informe motivat del director general d'Habitatge, el Ministeri d'Habitatge podrà autoritzar que s'anticipe al promotor la percepció de fins al 50 per cent de la subvenció a càrrec del Ministeri d'Habitatge, després del certificat previ de la iniciació de les obres i la justificació de les circumstàncies que motiven la bestreta.
6. Quan la promoció siga duta a terme per promotors públics o entitats sense ànim de lucre, la direcció general competent en matèria d'habitatge podrà acordar un procediment específic per al pagament anticipat de les subvencions a càrrec de la Generalitat.
7. En el cas de les altres modalitats regulades en l'article 72.1.a), a més de la d'habitatges per a universitaris, ja prevista en l'apartat 1 d'aquest article, la direcció general competent en matèria d'habitatge podrà acordar un procediment específic per al pagament anticipat de les subvencions a càrrec de la Generalitat".
Quaranta-nou. L'article 77 queda modificat de la forma següent:
"Article 77. Condicions per a la promoció d'habitatges acollida a aquests programes
En les promocions d'aquestes característiques, hauran de concórrer les condicions següents:
a) Que el procediment de selecció dels adjudicataris s'efectue mitjançant concurrència pública, d'acord amb el que disposa el Reglament d'Habitatges amb Protecció Pública o un altre procediment prèviament aprovat per la direcció general competent en matèria d'habitatge.
b) Que els programes específics destinats als col·lectius descrits en l'article 72.1.a) universitaris o altres col·lectius específics s'ajusten al que disposen els articles 104 i següents del Reglament d'Habitatges de Protecció Pública.
c) Quan les actuacions s'efectuen en sòls cedits de forma gratuïta a promotors per a la promoció d'habitatges de nova construcció, procedents de patrimonis municipals o públics o procedents d'actuacions de renovació urbana, en les condicions que reglamentàriament s'establisquen d'acord amb la legislació vigent, haurà de justificar-se suficientment el cost de la promoció a l'efecte de la determinació del preu màxim de venda, i consegüentment de renda, dels habitatges".
Cinquanta. Els apartats 3 i 4 de l'article 79 es modifiquen de la manera següent:
"3. A més, a les ajudes del Ministeri els seran aplicables els increments que estableix l'article 25.5 del Reial Decret 801/2005, d'1 de juliol, per als Àmbits Territorials de Preu Màxim Superior.
4. Les ajudes de la Generalitat per als compradors joves seran les següents:
Amb caràcter general, per a aquells compradors que siguen joves menors de 35 anys en el moment de la presentació de la sol·licitud d'ajudes per a la compra de l'habitatge i tinguen ingressos familiars que no excedisquen 4,5 vegades l'Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples: 3.000 euros.
Les ajudes que es preveuen en aquest apartat són acumulables a les que s'estableixen per a la compra d'habitatge en l'article 34 d'aquest decret.
En el supòsit d'arrendament amb opció de compra, d'acord amb el que disposa l'article 43 d'aquest decret, la minoració de la renda per als joves que exercisquen aquesta opció serà d'un 60 per cent".
Cinquanta-u. Se suprimeix l'article 80.
Cinquanta-dos. Se suprimeix l'article 81.
Cinquanta-tres. Se suprimeix la subsecció 3ª de la secció 1ª del capítol VIII en la seua totalitat.
Cinquanta-quatre. Se suprimeix la secció 2ª del capítol VIII en la seua totalitat.
Cinquanta-cinc. El capítol IX es modifica de la manera següent:
"CAPÍTOL IX. Mesures per a la millora de la qualitat als edificis d'habitatges de nova construcció
Article 88. Concessió d'ajudes per a la millora de la qualitat i eficiència energètica en els habitatges amb protecció pública de nova construcció
A fi de fomentar la millora de la qualitat en els edificis d'habitatges amb protecció pública, la Generalitat concedirà ajudes a aquests, d'acord amb els criteris següents:
a) Perfil de qualitat específic d'estalvi d'energia i sostenibilitat.
El perfil de qualitat identifica la millora de prestacions en dos requisits de l'edificació. En el d'estalvi d'energia, es consideraran la limitació de la demanda, la millora del rendiment de les instal·lacions tèrmiques i la contribució solar d'aigua calenta sanitària, entre altres. En el de sostenibilitat, mitjançant un ús sostenible de recursos naturals, considerant l'eficiència en el consum d'aigua, en les instal·lacions de sanejament i llanterneria, com també en equipament de l'edifici, banys i cuines, la gestió de materials i residus, com també criteris de millora en el disseny en recintes de l'edifici i l'habitatge, entre altres.
A l'efecte, la conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge establirà amb l'Institut Valencià de l'Edificació les condicions perquè l'Institut atorgue el corresponent perfil de qualitat específic, a l'efecte de l'obtenció de les ajudes següents:
1. Perfil alt d'estalvi energia i alt de sostenibilitat: 1.000 euros per habitatge.
2. Un dels perfils alt i l'altre perfil molt alt: 2.000 euros per habitatge.
3. Perfil molt alt d'estalvi energia i molt alt de sostenibilitat: 3.000 euros per habitatge.
b) Alta qualificació energètica
Mitjançant una ordre conjunta entre la conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge i la conselleria d'Infraestructures i Transport, s'establiran les característiques i els requisits per a l'accés a les ajudes per a nous edificis d'habitatges amb protecció pública que assolisquen la qualificació energètica de la classe A o B mitjançant reducció del consum d'energia, d'acord amb el Reial Decret 47/2007, de 19 de gener, i les corresponents disposi-cions de la Generalitat".
Cinquanta-sis. El capítol X queda redactat com segueix:
"CAPÍTOL X. Mediació social. Programa d'operadores socials de lloguer d'habitatges
Article 89. Concepte
1. Depenent de la conselleria competent en matèria d'habitatge, es crea un sistema de mediació en el mercat de lloguer d'habitatge per a incrementar l'oferta d'habitatges a preus moderats que permeta atendre la demanda del mercat.
2. La Xarxa de Mediació, Agència Valenciana de Lloguer té com a objecte crear o reforçar, en col·laboració amb altres administracions i amb entitats socials sense ànim de lucre especialitzades en mediació d'habitatge, una bossa d'habitatge en lloguer.
3. Mitjançant una ordre es desenvoluparà el funcionament de la Xarxa de Mediació, Agència Valenciana de Lloguer i el sistema de subvencions que han de percebre els integrants d'aquesta".
Cinquanta-set. La disposició addicional vuitena se suprimeix i se substitueix per l'article 82 del Decret 75/2007, de 18 de maig, del Consell, pel qual s'aprovà el Reglament de Protecció Pública a l'Habitatge.
Cinquanta-vuit. La disposició addicional novena queda redactada de la manera següent:
"A l'efecte de la valoració dels terrenys on s'hagen a promoure habitatges protegits, s'aplicarà el valor de repercussió del sòl determinat pel mètode del valor residual estàtic, incloent, si és el cas, el que corresponga a la urbanització.
Amb caràcter general per a tots els habitatges amb protecció pública, aquest valor no podrà excedir el 15 per cent dels preus màxims de venda equivalents dels habitatges, locals, garatges i trasters. No obstant això, per a règim general, renda bàsica, preu concertat i renda concertada, en els Àmbits Territorials de Preu Màxim Superior "A"·, el límit serà del 25 per cent, i en el cas d'Àmbits Territorials de Preu Màxim Superior "B" i "C", el límit serà del 20 per cent".
Cinquanta-nou. La disposició addicional deu se suprimeix i se substitueix per l'article 81 del Decret 75/2007, de 18 de maig, del Consell, pel qual s'aprovà el Reglament de Protecció Pública a l'Habitatge.
Seixanta. La disposició addicional catorze se suprimeix.
Article 2. Modificació del Decret 81/2006, de 9 de juny, del Consell, de desenvolupament de les mesures i ajudes financeres a la rehabilitació d'edificis i habitatges a la Comunitat Valenciana en el marc del Pla estatal 2005/2008 i del Programa Restaure de la Generalitat
U. Es modifica l'apartat 1 de l'article 15. Nuclis antics de municipis o nuclis de població que no excedisquen els 2.000 habitants, el qual queda redactat com segueix:
"1. Els nuclis antics dels municipis de menys de 2.000 habitants, amb delimitació conforme al document urbanístic que corresponga, i amb la sol·licitud prèvia de l'ajuntament corresponent podran ser declarats àrees de rehabilitació a l'efecte del règim d'ajudes en aquest decret en el context de Plans de Revitalització de Comarques d'Interior o de Millora dels Municipis de la Comunitat Valenciana, mitjançant acord amb la conselleria de Presidència dins de plans a fi a garantir la cohesió territorial al medi rural o convenis amb les diputacions provincials, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies o mancomunitats de municipis".
Dos. Es modifica l'apartat 3 de l'article 22, el qual queda redactat com segueix:
"3. A l'efecte de la consideració de remodelació urbana, s'entendran sota aquesta denominació les àrees de renovació urbana regulades per l'article 70 duo, 70 ter i 70 sex del Reial Decret 14/2008, d'11 de gener, que preveuen les actuacions en els teixits urbans, zones d'aquests o barris en procés de degradació física, social o ambiental, així acordades per les comissions bilaterals de seguiment a què es refereix l'article 78.c) del Reial Decret 801/2005, d'1 de juliol, i preveuen, almenys, que el 75 per cent de les actuacions previstes d'habitatges de nova construcció siguen de protecció pública".
Tres. S'afig un nou apartat 4 a l'article 22, el qual queda redactat com segueix:
"4. Actuacions protegides en les àrees de Remodelació Urbana:
En les esmentades àrees estaran protegides les actuacions següents:
a) Actuacions d'urbanització o reurbanització de l'àmbit considerat.
b) Reallotjament de les persones afectades
c) Actuacions de manteniment de l'edificació objecte de l'actuació fins que s'efectue la renovació urbana.
d) Demolició total o parcial de l'edificació existent.
e) Construcció dels nous habitatges protegits.
f) Adjudicació d'aquests als beneficiaris que han sigut reallotjats".
Quatre. L'article 23 es modifica de la manera següent:
"Article 23. Condicions de la remodelació urbana. Tràmit i acord amb el Ministeri d'Habitatge per a l'àrea de renovació urbana
1. Condicions
Les intervencions de remodelació urbana requereixen unes condicions per a possibilitar la seua eficàcia i que han d'estar referides com a mínim als aspectes següents:
a) Consens institucional: que reflectisca la participació i els compromisos de les administracions que intervenen.
b) Concertació social: mitjançant els acords necessaris i les fórmules de participació amb els residents i atenent a les situacions de reallotjament i readjudicació.
c) Compromís amb l'actuació. Les administracions instrumentaran les mesures de participació, informació i gestió per a fer viable l'actuació d'acord amb els terminis programats, els sistemes de gestió proposats i la proximitat als afectats, mitjançant oficines de suport a la gestió i informació, a manera de finestreta única. L'ordenació urbana i el planejament urbanístic adequat relatiu a les actuacions de remodelació i reurbanització hauran de disposar de les aprovacions pertinents.
d) S'haurà d'atendre especialment l'adequació de les tipologies i dissenys dels habitatges, amb vista als col·lectius destinataris d'aquests, la seua compatibilitat a mitjà termini per als habitatges de les generacions següents a les que actualment envellides han d'ocupar-los, l'adequació al programa familiar de les famílies censades, i possibilitar la flexibilitat en l'àmbit normatiu per al disseny dels habitatges.
2. Condicions per a acollir-se al finançament
Per a poder acollir-se al finançament corresponent a les àrees de renovació urbana caldrà:
a) Amb caràcter previ, que s'elabore un document que justifique la necessitat d'acollir-se a la declaració d'àrea de renovació urbana per no incloure's en els supòsits d'àrea de rehabilitació, ja siga integral o de nucli històric.
b) Que es formalitze un acord de col·laboració, en el marc dels convenis de col·laboració que s'han de subscriure amb el Ministeri d'Habitatge per a l'aplicació del Pla estatal 2005-2008, i amb la participació de l'ajuntament corresponent en el terme del qual s'ubique l'actuació objecte de renovació. Posteriorment aquest acord s'aprovarà en el si de la Comissió Bilateral de Seguiment.
c) La conselleria competent en matèria d'habitatge remetrà, prèviament a la firma de l'acord, al Ministeri d'Habitatge, i segons es concreta en l'apartat 3 següent, una resolució prèvia juntament amb la memòria-programa en què, a més de justificar-se la necessitat de la declaració d'àrea de renovació urbana, es recullen els aspectes següents:
1r. Les corresponents delimitacions geogràfiques i, si és el cas, les edificacions de reallotjament temporal de la població de l'àrea ubicats fora d'aquesta.
2n. Estudi socioeconòmic de l'àrea de renovació urbana proposada, i els plans de reallotjament de la població, especificant les modalitats previstes segons grups i problemàtiques concretes.
3r. El programa d'actuacions integrals que s'hagen de concertar amb altres administracions públiques. En aquest tipus d'actuacions, les quals afectaran de vegades poblacions vulnerables o en risc de marginació, resulten fonamentals mesures d'acompanyament, incloent el pla de seguiment i suport a la integració social de la part de població de l'àrea que, si és el cas, ho necessite, i suport social de tipus multidisciplinari, amb diverses mesures, ja siguen educativoformatives, laborals, d'auxili social o sanitàries, a fi d'aconseguir l'impacte social dinamitzador requerit per l'espai urbà en procés de degradació.
4t. Els aspectes tècnics i econòmics essencials de les actuacions previstes i la seua programació, en especial:
- Les fórmules de gestió que hagen d'aplicar-se, incloent la participació veïnal i la d'altres administracions.
- L'estimació dels costos, degudament desglossats a l'efecte de les subvencions.
- Les fonts de finançament previstes que justifiquen la viabilitat financera de l'operació.
- El calendari previst d'actuacions i fluxos de tresoreria.
Es podran admetre, com a part del cost global de les actuacions, l'establiment d'oficines d'informació i gestió suficientment dotades de personal i mitjans necessaris, coordinant-se, si és el cas, amb els servicis de mediació social.
3. Sol·licitud i resolució de la conselleria competent en matèria d'habitatge
La sol·licitud per a procedir al conveni per a la intervenció mitjançant una Àrea de Remodelació Urbana l'haurà de realitzar l'ajuntament afectat aportant la documentació relativa a les condicions establides en l'apartat anterior i els compromisos respecte a les actuacions urbanístiques necessàries que s'han d'adoptar per a portar endavant les actuacions.
La sol·licitud s'haurà de formalitzar davant de la conselleria competent en matèria d'habitatge, la qual demanarà, si és el cas, els corresponents informes tècnics a l'ajuntament i altres organismes i els que realitze a aquest efecte la direcció general competent en habitatge.
A la vista de tot això, la conselleria competent en matèria d'habitatge es pronunciarà mitjançant una resolució condicionada sobre l'actuació de remodelació urbana a la vista de la memòria-programa per a proposar la formalització de l'acord de col·laboració amb el Ministeri d'Habitatge i amb la participació de l'ajuntament corresponent en el terme del qual s'ubique l'actuació objecte de renovació.
4. Formalització del conveni
La resolució de la conselleria competent en matèria d'habitatge servirà de base per a la subscripció de l'acord amb l'ajuntament afectat per a elevar aquest al Ministeri d'Habitatge".
Cinc. L'article 24 queda redactat com segueix:
"1. Condicions generals que han de complir els promotors.
1r. Podran ser promotors de les àrees de renovació urbana les administracions públiques que intervinguen en l'àrea, com també societats públiques d'habitatge i sòl sota qualsevol forma jurídica i organismes públics creats a aquest efecte, sense perjudici dels possibles concerts amb la iniciativa privada, siga per al finançament de les actuacions o per a la promoció d'habitatges, sempre que, en cas de creació de consorcis o societats gestores mixtes, el control financer i de la gestió recaiga en l'ens públic.
2n. El promotor haurà de complir els requisits següents:
a) Per a possibilitar la renovació efectiva, el promotor i els titulars dels habitatges afectats objecte de la renovació formalitzaran en un document jurídic el compromís d'acceptació de les actuacions de renovació en les condicions que es concreten.
En aquest sentit, es podrà establir un percentatge mínim d'acceptació de l'àrea de renovació urbana per part dels seus ocupants, propietaris dels habitatges existents, perquè es puguen iniciar les actuacions, fins i tot havent-hi propietaris que, tenint dret a formar part de l'actuació, no hagen acceptat l'actuació de renovació.
b) Subscriure el compromís d'iniciar, dins del termini màxim de tres anys, la construcció d'almenys un 50 per cent dels habitatges protegits de nova construcció. El còmput del termini s'iniciarà a partir de l'inici de les actuacions, llevat que el planejament vigent o la legislació urbanística aplicable establisquen un altre termini diferent.
L'inici de les actuacions es computarà a partir de la col·locació del cartell informatiu de les actuacions en què s'haurà de delimitar l'àrea objecte de la renovació, l'import d'aquesta i la representació de les administracions intervinents.
2. Condicions generals que han de complir els beneficiaris dels nous habitatges protegits
1r. Els beneficiaris hauran de complir alguna de les condicions següents, a l'efecte d'accés als nous habitatges protegits de l'àrea de renovació urbana:
a) Amb caràcter preferent, estar inclòs en el cens d'aquelles persones que hagen de ser reallotjades i que acrediten suficientment un règim de tinença dels habitatges objecte de la renovació, com a titulars d'aquests. L'òrgan corresponent de la conselleria competent en matèria d'habitatge, amb l'acord previ de la Comissió Bilateral de Seguiment, podrà establir els criteris que s'han d'aplicar quan alguna d'aquestes persones no reunisca la totalitat de les condicions per a l'accés a un habitatge protegit.
b) Subsidiàriament, també podran ser beneficiaris dels nous habitatges protegits aquelles persones que complisquen els requisits per a accedir a habitatges protegits i a les ajudes financeres, establits en el Reial Decret 801/2005, d'1 de juliol.
2n. L'adjudicació dels habitatges es realitzarà d'acord amb la normativa aplicable i amb subjecció als principis de publicitat, transparència, objectivitat, igualtat i no-discriminació, i atenent a criteris relatius al nombre de membres de la unitat familiar, renda individual i familiar i possible concurrència de situacions singulars de necessitat o dependència. Així mateix, s'haurà de tenir en compte el règim de possessió de l'habitatge ocupat per a l'adjudicació del nou habitatge.
3r. Mitjançant un acord motivat de la Comissió Bilateral de Seguiment del Pla, podrà eximir-se els inquilins i adquirents dels habitatges protegits de les condicions, incompatibilitats i límits establits amb caràcter general en el Reial Decret 801/2005, d'1 de juliol, en la mesura que això siga necessari per a aconseguir les finalitats socials proposades i tenint en compte les circumstàncies personals específiques. S'hauran de determinar, a més, les aportacions dels beneficiaris, si és el cas, com també la valoració dels béns afectes al procés de renovació.
3. Les condicions regulades per a ser beneficiari de les ajudes a càrrec del Ministeri d'Habitatge establides en el paràgraf anterior s'aplicaran per a ser beneficiari de les ajudes que s'establisquen a càrrec de la Generalitat per a aquest supòsit.
4. En qualsevol cas, l'aplicació del règim de les ajudes es concretarà mitjançant una resolució motivada de la conselleria competent en matèria d'habitatge i es tindrà en compte per a recollir-les en l'acord que s'establisca amb el Ministeri d'Habitatge".
Sis. L'article 27 queda redactat de la forma següent:
"1. El cost corresponent a la redacció de l'informe de conservació de l'edifici serà assumit en la seua totalitat per la Generalitat, a càrrec dels pressupostos de la conselleria competent en matèria d'habitatge.
Quan es du a terme un pla d'actuació per a la inspecció d'edificis en àrees de rehabilitació acordat a aquest efecte amb el corresponent ajuntament, es podran establir fórmules de cofinançament i gestió mitjançant conveni entre ambdues administracions.
2. El pagament dels imports d'aquests informes té el caràcter de subvenció al promotor de les actuacions de rehabilitació, o si és el cas al titular de l'edifici o habitatge, i es farà si és el cas directament al col·legi professional amb què s'haja convingut, en les condicions establides en els convenis amb els col·legis professionals d'arquitectes, aparelladors i arquitectes tècnics de la Comunitat Valenciana.
3. Les ajudes i les condicions exigides per a la seua aplicació estan regulades en el Reglament de Rehabilitació d'Edificis i Habitatges, aprovat pel Decret 76/2007, de 18 de maig, del Consell.
4. Informes de detecció de risc estructural en edificis construïts entre els anys 1950 i 1980:
Si com a conseqüència de l'informe de conservació de l'edifici es dedueix l'existència de risc per deteriorament estructural en edificis construïts entre els anys 1950 i 1980, haurà d'acreditar-se si l'existència d'aquest és produïda per la presència de ciment aluminós mitjançant un informe d'inspecció preliminar de l'estructura de l'edifici, el cost del qual serà a càrrec de la Generalitat i que haurà d'ajustar-se a les condicions tècniques establides mitjançant el corresponent document reconegut, el qual es realitzarà en col·laboració amb el Col·legi Oficial d'Arquitectes de la Comunitat Valenciana, i aquest cost haurà de ser conforme amb el determinat per a l'ICE amb la tarifa aprovada a aquest efecte per ordre del conseller competent en matèria d'habitatge".
Set. Se suprimeix l'article 56.
Vuit. Se suprimeix l'article 57.
Nou. Se suprimeix l'article 58.
Deu. Es modifica l'apartat 1 de l'article 60 i s'afig un nou apartat 4, els quals queden redactats com segueix:
"1. Les ajudes financeres per a les actuacions protegides en àrees de rehabilitació integral consistiran en subvencions i préstecs convinguts, sense subsidiació a càrrec dels pressupostos del Ministeri d'Habitatge, destinades als promotors de les actuacions protegides, siguen persones físiques o ens gestors i podran ser protegides les actuacions de rehabilitació d'edificis i habitatges, l'execució de la urbanització i de la reurbanització i l'eliminació d'infrahabitatges, sempre que hi haja la declaració prèvia de l'àrea de rehabilitació per part de la Generalitat d'acord amb el que estableix aquest decret.
4. L'ens gestor de les actuacions en àrees de rehabilitació integral podrà obtenir un préstec convingut, sense subsidiació, la quantia del qual podrà arribar a la totalitat del pressupost protegit, amb un període màxim d'amortització de 15 anys, precedit d'un període de carència la duració màxima del qual serà de tres anys. Els titulars dels edificis i habitatges afectats per les actuacions de rehabilitació de l'àrea podran subrogar-se en aquest préstec, moment a partir del qual s'iniciarà el període d'amortització. En el cas que no hi haja ens gestor, o si aquest últim no ha obtingut préstec convingut, aquests titulars podran obtenir préstecs convinguts directes, sense subsidiació, la quantia dels quals podrà arribar a la totalitat del pressupost protegit de la rehabilitació de l'habitatge o edifici, amb un període màxim d'amortització de quinze anys, sense període de carència".
Onze. S'afig un nou apartat 3 en l'article 62 i es renumeren els apartats 3 i 4 existents:
"3. L'ens gestor de les actuacions en àrees de rehabilitació en centres històrics podrà obtenir un préstec convingut, sense subsidiació, la quantia del qual podrà arribar a la totalitat del pressupost protegit, amb un període màxim d'amortització de 15 anys, precedit d'un període de carència la duració màxima del qual serà de tres anys. Els titulars dels edificis i habitatges afectats per les actuacions de rehabilitació de l'àrea podran subrogar-se en aquest préstec, moment a partir del qual s'iniciarà el període d'amortització. En el cas que no hi haja ens gestor, o si aquest últim no ha obtingut préstec convingut, aquests titulars podran obtenir préstecs convinguts directes, sense subsidiació, la quantia dels quals podrà arribar a la totalitat del pressupost protegit de la rehabilitació del seu habitatge o edifici, amb un període màxim d'amortització de quinze anys, sense període de carència.
4. Les actuacions de rehabilitació s'hauran d'ajustar estrictament al Pla especial de protecció i rehabilitació vigent, i no podran finançaran en cap cas les intervencions que comporten el buidatge de les edificacions objecte de rehabilitació.
5. Els acords per a finançament d'aquestes àrees de rehabilitació s'hauran d'atenir al que s'estableix al respecte per a les àrees de rehabilitació integral".
Dotze. Es modifica l'apartat 4 de l'article 65 i l'apartat 2 de l'article 66, que queden redactats com segueix:
"Article 65.4. Ajudes per a la millora de l'envoltant tèrmica en les actuacions de rehabilitació en els edificis d'habitatges
A fi de fomentar la millora d'eficiència energètica dels edificis d'habitatge, la Generalitat concedirà ajudes per a la seua rehabilitació energètica.
Mitjançant una ordre conjunta entre la conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge i la conselleria d'Infraestructures i Transport, s'establiran els requisits i les característiques de les actuacions de millora energètica relatives a l'envoltant tèrmica dels edificis de conformitat amb el Document Bàsic HE-1: Limitació de la Demanda Energètica del Codi Tècnic de l'Edificació.
Les ajudes es concretaran en l'ordre conjunta atenent de forma diferenciada les que amb caràcter general es realitzen en la rehabilitació dels edificis d'habitatge, les que prevegen mesures específiques i les que es realitzen a fi d'aconseguir una determinada qualificació energètica A o B d'acord amb el Reial Decret 47/2007, de 19 de gener, i les corresponents disposicions de la Generalitat, com també aquelles relatives a la instal·lació d'energies alternatives".
"Article 66. 2.d). En la millora de les condicions d'eficiència i estalvi energètic dels habitatges, s'establiran mitjançant una ordre conjunta entre la conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge i la conselleria d'Infraestructures i Transport, els requisits i les característiques objecte de subvenció".
Tretze. L'article 75 queda redactat de la manera següent:
"1. A l'efecte del que s'ha establit respecte de les actuacions protegides previstes en l'apartat 4 de l'article 22 d'aquest decret respecte a la remodelació urbana, les ajudes que es regulen es referiran a:
a) Ajudes al promotor o ens gestor de les actuacions, quan així es determine:
1r. Ajudes per a la urbanització o reurbanització de l'àrea que s'ha de remodelar.
2n. Ajudes per a la rehabilitació dels edificis de caràcter dotacional per a equipament social, cultural o educatiu, tal com s'estableixen per a les àrees de rehabilitació.
b) Ajudes als afectats usuaris o propietaris residents i dels nous habitatges protegits:
1r. Préstecs convinguts en les condicions establides pel pla d'habitatge vigent per a l'accés a l'habitatge.
2n. Ajudes directes per a l'adquisició d'habitatge protegit de nova construcció.
3r. Ajudes complementàries de caràcter específic al tipus d'actuació.
2. A l'efecte que corresponga, s'estableix com a valor dels terrenys on s'hagen de promoure habitatges protegits, resultants de l'actuació de remodelació, el valor dels terrenys determinat de conformitat amb el que disposa la disposició addicional novena del Decret 41/2006, de 24 de març, del Consell".
Catorze. S'introdueix un nou article, l'article 75 bis
"Article 75 bis. Ajudes a càrrec del Ministeri d'Habitatge en les àrees de renovació urbana
1. Les modalitats, quanties màximes i terminis de les ajudes financeres a les àrees de renovació urbana, com també les condicions per a la seua determinació concreta, s'establiran mitjançant un acord de la Comissió Bilateral de Seguiment, i les subvencions a l'ens gestor no podran excedir el 50 per cent del pressupost protegit, excloent les aportacions dels particulars.
2. Les ajudes financeres per a les actuacions protegides en àrees de renovació consistiran en subvencions a càrrec dels pressupostos del Ministeri d'Habitatge, destinades als promotors i altres beneficiaris, siguen persones físiques o ens gestors, i es pagaran a través de la conselleria competent en matèria d'habitatge.
Els ens gestors i, si és el cas, els promotors de sòl i d'habitatges protegits, podran així mateix obtenir préstecs convinguts, amb les condicions establides en el Reial Decret 801/2005, d'1 de juliol.
Els inquilins i adquirents dels habitatges protegits podran obtenir les ajudes financeres determinades en el Reial Decret 801/2005, d'1 de juliol. Tot això sense perjudici del seu possible finançament complementari a través de fons europeus.
3. A l'efecte del còmput d'objectius finançats, en el marc del Pla estatal d'habitatge 2005-2008, es prendrà en compte el nombre major d'habitatges afectats per la renovació, ja siguen les existents a l'inici de les actuacions, o les resultants, en finalitzar les actuacions de renovació urbana. Les actuacions es computaran com finançades una vegada es formalitze l'acord de la Comissió de Seguiment del Pla.
Quan les actuacions estiguen dividides en fases, es computaran els habitatges de cadascuna d'aquestes des del moment de la firma del corresponent acord de la Comissió Bilateral de Seguiment per a cada fase.
4. La Comissió Bilateral de Seguiment constituirà, al seu torn, una Comissió Tècnica per al seguiment de cadascuna de les actuacions en l'àrea de renovació urbana. Aquesta Comissió Tècnica informarà periòdicament la Comissió Bilateral de Seguiment".
Quinze. Se suprimeix l'article 76.
Setze. Se suprimeix l'article 77.
Dèsset. Se suprimeix l'article 78.
Dívuit. L'article 80 queda redactat de la manera següent:
"Article 80. Ajudes financeres a càrrec dels pressupostos de la Generalitat, en àrees de renovació urbana declarades per la Generalitat i convingudes amb el Ministeri d'Habitatge
1. La Generalitat reconeixerà a les persones residents en el barri objecte de les actuacions de remodelació i renovació urbana que acrediten el títol de propietat o ús de l'habitatge, com també l'empadronament en aquest per un període d'almenys dos anys anteriors a l'actuació, les ajudes per a l'accés a l'habitatge establides per la normativa vigent, sempre que complisquen els requisits que aquesta normativa exigeix per a la modalitat que corresponga, i amb les particularitats regulades en aquest article i concretades en els apartats següents.
2. En el supòsit a què es refereix l'apartat anterior, i a l'efecte d'obtenir les ajudes de primer accés a càrrec dels pressupostos de la Generalitat que estableix l'article 34 del Decret 41/2006, modificat per aquest decret, no es tindrà en compte la titularitat de l'habitatge preexistent objecte de la remodelació, sempre que es complisquen els altres requisits que estableix l'esmentat Decret 41/2006 modificat.
3. Ajudes complementàries. Ateses les especials circumstàncies que concorren en una actuació de remodelació urbana, atenent a les condicions socioeconòmiques dels residents, s'estableix un règim d'ajudes complementari a l'anterior, l'aplicació del qual es determinarà en la resolució corresponent de la direcció general per a la declaració de l'àrea de remodelació, la quantia de la qual correspon a les assenyalades en la modificació dènou de l'esmentat decret, en relació amb l'article 34, apartat 3.
4. Suport econòmic als inquilins
Amb caràcter complementari a les ajudes als inquilins regulades en l'article 69 del Decret 41/2006, de 24 de març, s'estableix una subvenció addicional per a aquells inquilins els ingressos familiars dels quals no superen 1,5 vegades l'Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples, a càrrec dels pressupostos de la Generalitat.
HABITATGES PROTEGITS, EXCEPTE ELS DE RENDA CONCERTADA,
O AMB LÍMITS A LA SEUA RENDA MÀXIMA EN LLOGUER.
General 10% renda anual
Límit màxim: 720 €/any
Circumstàncies especials 5% renda anual complementària
Límit màxim: 360 €/any
Aquest règim d'ajudes complementàries es determinarà en la resolució corresponent de la direcció general per a la declaració de l'àrea de remodelació".
Article 3. Modificació dels articles 38, 41 i 95 del Decret 75/2007, de 18 de maig, del Consell, pel qual s'aprovà el Reglament de Protecció Pública a l'Habitatge
U. Es modifiquen els apartats 2 i 4 de l'article 38 del Decret 75/2007, els quals queden redactats com segueix, i se suprimeix l'apartat 3 del mateix article:
"2. La protecció s'estén als garatges d'edificis d'habitatges de protecció pública, els quals tindran el preu limitat i podran ser annexos inseparables vinculats als habitatges o no. La vinculació, si és el cas, es farà constar en l'expedient administratiu, es consignarà en les qualificacions, provisional i definitiva, i en l'escriptura de declaració d'obra nova i constitució del règim de propietat horitzontal, a l'efecte de la constància en el Registre de la Propietat.
a) El preu màxim aplicable, llevat que els plans d'habitatge i sòl o mesures de finançament aplicable n'establisquen un altre distint, serà el 60 per cent del mòdul de venda per la superfície útil de la plaça de garatge.
El propietari podrà sol·licitar del servici territorial competent en matèria d'habitatge la desvinculació de la plaça de garatge, quan el pla d'habitatge i sòl o les mesures de finançament aplicables ho permeten. Amb aquest fi caldrà que la desvinculació complisca la normativa específica de l'expedient de construcció i el règim de propietat horitzontal que haja pogut establir-se. Obtinguda la desvinculació, el preu continua estant limitat durant tot el període de protecció.
b) Als edificis l'ús principal dels quals siga el d'habitatge i que complementàriament incloguen garatges, i sempre que aquests estiguen vinculats exclusivament amb els respectius habitatges o servisquen els propietaris o arrendataris d'aquests o dels locals del mateix edifici, la llicència municipal d'edificació portarà implícita la concessió de la llicència d'activitat dels garatges, i no s'aplicarà en aquests casos el procediment administratiu regulat per la legislació específica d'activitats qualificades, i l'ajuntament haurà de comprovar que el projecte compleix la normativa aplicable als garatges, com també l'adequació a l'esmentat projecte de l'obra realitzada, a l'efecte pertinent de la posterior expedició de llicència d'ocupació, segons disposa l'apartat 2 de l'article 28 de la Llei 3/2004, de 30 de juny, de la Generalitat, d'Ordenació i Foment de la Qualitat de l'Edificació.
Les característiques tècniques, superfícies i dimensions mínimes dels garatges es regularan per la normativa tècnica específica d'aplicació. Quan no quede clar el funcionament correcte de determinades places d'aparcament, es podrà exigir, per a obtenir la qualificació provisional, documentació complementària que justifique la facilitat d'accés i eixida dels vehicles a les seues places, mitjançant el grafisme, en el plànol d'aparcament del projecte arquitectònic, de les maniobres reals per a estacionar i desestacionar els vehicles, almenys en les places més desfavorables, entenent com a tals les que estiguen situades al fons de carrers, cantonades o racons, i les situades al costat d'elements estructurals, rampes o paraments que per la seua posició i característiques puguen dificultar les maniobres d'entrada i eixida a la plaça.
3. Se suprimeix.
4. Trasters: El preu màxim aplicable, llevat que els plans d'habitatge i sòl o les mesures de finançament n'establisquen un altre distint, serà el 60 per cent del mòdul de venda per la superfície útil del traster, el qual haurà de reunir les característiques establides per la normativa tècnica d'aplicació i, en tot cas, seran protegits i estaran vinculats o no als habitatges. El seu emplaçament en l'edifici s'efectuarà de manera que no siga possible la seua incorporació física a un habitatge".
Dos. Se suprimeix el punt 1 de l'article 41 del Decret 75/2007.
Tres. L'article 95 del Decret 75/2007 se modifica i queda redactat del mode que segueix:
"1. En les promocions d'habitatges de protecció pública realitzades tant per la iniciativa pública com per la privada, siga amb destinació a venda o a arrendament, sobre sòl procedent de concursos públics, serà de compliment obligatori el procediment que es regula en aquest article i s'aplicarà a la selecció de persones que pretenguen accedir a qualsevol tipus d'habitatge protegit, fins i tot els habitatges de protecció oficial de règim especial.
2. Els ajuntaments, les empreses públiques o altres entitats de caràcter anàleg, i els promotors privats que hagen subscrit conveni amb alguna d'aquelles, quan actuen com a promotors dels habitatges de protecció pública a què es refereix l'apartat anterior, podran aplicar facultativament el procediment establit en l'apartat següent per a la selecció d'adjudicataris. En el cas que opten per un procediment alternatiu, hauran d'actuar de conformitat amb els principis d'igualtat, publicitat i concurrència pública que regeix l'administració pública. Els gerents o secretaris de les empreses o organismes públics que realitzen l'actuació, o hagen adjudicat el sòl mitjançant concurs públic, certificaran davant dels servicis territorials competents en matèria d'habitatge el compliment dels principis esmentats.
3. Si no s'opta per un procediment alternatiu, segons el que disposa l'apartat anterior, el procediment aplicable serà el següent:
- Sol·licitar a la direcció general competent en matèria d'habitatge l'aprovació del procediment de selecció que s'ha de dur a terme. Aquesta sol·licitud haurà de presentar-se en el moment de sol·licitar la qualificació provisional, i s'hi haurà d'adjuntar la proposta de cadascun dels documents necessaris segons els apartats següents. L'autorització serà simultània a la concessió de la qualificació provisional.
- Publicar anunci de la convocatòria d'inscripció almenys en dos diaris d'àmplia difusió local, i en el qual s'especifique com a mínim, a més de la informació necessària per a la identificació de la promoció, el termini d'inscripció (mai inferior a un mes) i el lloc de presentació de sol·licituds. L'anunci haurà d'incloure, a més, referència dels llocs on es troben les bases o el reglament que regulen tant els requisits establits per la normativa d'aplicació, com els particulars pel promotor, com també els percentatges de reserva a col·lectius preferents, si és el cas, informació que haurà d'estar sempre disponible en la pàgina web de la Generalitat i de l'empresa o organisme públic promotor de les actuacions.
- Publicar anunci, com a mínim en dos diaris d'àmplia difusió local, de la data, l'hora i el lloc de realització del sorteig, el qual, podrà dur-se a terme siga de forma pública, siga per qualsevol altre mitjà, com l'aplicació de nous sistemes, que garantisca la transparència i sempre davant de fedatari públic.
- El sorteig haurà de realitzar-se una vegada obtinguda la qualificació provisional i sempre abans de l'obtenció de la qualificació definitiva.
- El nombre mínim de seleccionats en el sorteig serà el del total d'habitatges, incrementat en nombre suficient com per a disposar d'una llista de reserva amb què poder cobrir la total oferta, que, a mode indicatiu, seria el triple que el nombre d'habitatges. En les bases s'haurà de preveure la fórmula per a cobrir les vacants en el cas que s'esgote la llista de reserva inicial.
- Efectuat el sorteig, els seleccionats hauran de justificar el compliment dels requisits de la convocatòria, com també els generals d'accés a l'habitatge assenyalats en la normativa vigent.
- Quan es tracte d'habitatges destinats a venda, i a fi de verificar el compliment dels requisits exigits legalment per a l'accés a l'habitatge i a les seues ajudes, s'hauran de presentar en els servicis territorials competents en matèria d'habitatge els contractes de compravenda per al visat, com també la documentació exigida per la normativa per a l'obtenció de les ajudes. La denegació del visat comportarà l'exclusió del sol·licitant de la llista de selecció final, i correrà el torn al següent en aquesta llista.
- Quan es tracte d'habitatges destinats a lloguer, igualment s'hauran de presentar en els servicis territorials competents els contractes d'arrendament perquè es visen, acompanyats de la documentació que corresponga. La denegació del visat serà causa de resolució del contracte d'arrendament, i així s'expressarà com a clàusula en aquest contracte.
4. Les entitats i empreses públiques que s'acullen al que disposa l'apartat 2 d'aquest article hauran de complir necessàriament el que estableixen els dos últims paràgrafs de l'apartat anterior.
5. En els supòsits de promocions per a ús propi no serà d'aplicació el que disposa aquest article".
Article 4. Modificació de l'article 58 del Decret 76/2007, de 18 de maig, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament de Rehabilitació d'Edificis i Habitatges
U. Es modifica l'apartat 2.a) de l'article 58 del Decret 76/2007, el qual queda redactat com segueix:
"Els habitatges que s'hagen rehabilitat i pels quals s'hagen rebut ajudes econòmiques subjectives o personals no podran ser objecte de cessió intervius, totalment o parcialment, per cap títol, durant el termini de deu anys a partir de la data de la qualificació definitiva de l'expedient de rehabilitació, tret que es reintegre la totalitat de l'import percebut incrementat en els interessos legals, excepte aquells supòsits recollits en la normativa relativa a adquisició d'habitatges amb protecció pública".
DISPOSICIONS TRANSITÒRIES
Primera. Habitatges protegits de nova construcció
El que disposa aquest decret serà aplicable a les actuacions protegides pendents de qualificació provisional a l'entrada en vigor d'aquest decret, com també a aquelles que tenint ja concedida aquesta qualificació no han obtingut encara préstec convingut, formalitzat o no, amb la conformitat del Ministeri d'Habitatge.
Segona. Sol·licitud de finançament convingut i de visat de contractes dels habitatges amb protecció pública
Les sol·licituds de finançament convingut, com també el visat de contractes per a l'adquisició dels habitatges protegits, es resoldrà d'acord amb la normativa vigent en el moment de la sol·licitud.
Les ajudes a l'inquilí sol·licitades en el període comprés entre l'entrada en vigor del Reial Decret 14/2008, d'11 de gener, i l'entrada en vigor d'aquest decret, es resoldran d'acord amb el que disposa el Decret 41/2006, de 24 de març, del Consell, excepte aquells casos en què l'habitatge objecte d'arrendament estiga sotmés a règim de protecció pública. En aquests casos, exceptuant els habitatges protegits de nova construcció de renda concertada, els inquilins només podran accedir a les ajudes a càrrec dels pressupostos de la Generalitat, i aquests expedients es resoldran amb posterioritat a l'entrada en vigor d'aquest decret.
Les ajudes al propietari d'habitatge lliure desocupat oferit en lloguer, sol·licitades en el període comprés entre l'entrada en vigor del Reial Decret 14/2008, d'11 de gener, i l'entrada en vigor d'aquest decret, es resoldran de conformitat amb el que disposa aquest decret.
Tercera. Habitatges d'accés concertat amb declaració de protecció pública regulats per la normativa autonòmica
Els habitatges d'accés concertat de nova construcció amb declaració de protecció pública, destinats a venda, sol·licitada a l'entrada en vigor d'aquest decret, es regiran, una vegada concedida, pel que disposen el Decret 73/2005 i Decret 41/2006 en la versió no modificada d'aquest últim decret. Això és aplicable, així mateix, als preus màxims i a les zones geogràfiques per a determinar-los, els quals no podran acollir-se al que disposa aquest decret, ni al que estableix l'article 21 del Decret 75/2007, de 18 de maig, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament de Protecció Pública a l'Habitatge.
En el cas de promocions d'habitatges d'accés concertat de nova construcció amb declaració de protecció pública destinats a arrendament amb opció de compra, es regiran, una vegada concedida, pel que disposen el Decret 73/2005 i Decret 41/2006 en la versió no modificada d'aquest últim decret.
No obstant això, els usuaris d'aquests habitatges podran optar a les ajudes següents:
- Les ajudes a l'inquilí que adquireix l'habitatge, si escauen, se sol·licitaran i concediran una vegada exercida l'opció de compra sobre l'habitatge i la seua quantia s'haurà d'ajustar al que s'ha disposat per a la compra d'habitatge usat, vigent en el moment de la compra.
- Quan l'inquilí complisca els requisits establits en l'article 1, apartat quaranta, d'aquest decret, que modifica l'article 68 del Decret 41/2006, de 24 de març, podrà optar mentre està en règim d'arrendament i durant el període que la normativa estableix, al suport econòmic a l'inquilí previst en aquest article.
No obstant això, si compleixen els requisits establits tant en el Reial Decret 801/2005 modificat, com en el Decret 41/2006, modificat per aquest decret, podran renunciar a aquesta declaració i optar per acollir-se a alguna de les modalitats previstes en aquests.
Quarta. Sol·licituds d'ajudes per a adquisició d'habitatges d'accés concertat en qualsevol de les modalitats
1. Amb caràcter general, les sol·licituds ja presentades a l'entrada en vigor d'aquest decret es resoldran d'acord amb el que disposen els decrets 73/2005 i 41/2006 en la versió no modificada d'aquest últim decret.
2. En el supòsit de promocions d'habitatges d'accés concertat amb declaració de protecció pública concedida o sol·licitada a l'entrada en vigor d'aquest decret, els adquirents es regiran així mateix pel que estableix el paràgraf anterior, encara que presenten la sol·licitud d'ajudes i el contracte de compravenda perquè es vise després d'aquesta entrada en vigor.
3. Fins al 31 de desembre de 2008 podran acollir-se a les ajudes d'habitatge d'accés concertat regulades en els decrets 73/2005 i 41/2006 en la versió no modificada d'aquest últim decret els adquirents d'habitatges de nova construcció sense declaració de protecció pública que complisquen els requisits establits en aquesta normativa.
4. L'adquisició d'habitatges usats la sol·licitud d'ajudes dels quals es presente després de l'entrada en vigor d'aquest decret es regularà pel que s'hi disposa. No obstant això, si s'incompleix el requisit de superfície, durant sis mesos des de l'entrada en vigor d'aquest decret, podran acollir-se a les ajudes d'habitatge d'accés concertat regulades en els decrets 73/2005 i 41/2006 en la versió no modificada d'aquest últim decret els adquirents d'habitatges usats que complisquen els requisits establits en aquella normativa.
DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA
Única
Queda derogat el títol I del Decret 73/2005, de 8 d'abril, del Consell, pel qual s'estableixen noves mesures de foment per a l'accés concertat, rehabilitació i arrendament d'habitatges en el marc d'actuació del Pla d'Accés a l'Habitatge de la Comunitat Valenciana 2004-2007, amb les excepcions que estableixen les disposicions transitòries d'aquest decret.
Igualment, es deroguen totes les disposicions que del mateix rang o d'un rang inferior s'oposen al que disposa aquest decret.
DISPOSICIÓ FINAL
Única
Aquest decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.
València, 6 de juny de 2008
El president de la Generalitat,
FRANCISCO CAMPS ORTIZ
El conseller de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge,
JOSÉ RAMÓN GARCÍA ANTÓN
ANNEX / ANEXO


linea
Mapa web