Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 41/2006, de 24 de març, del Consell de la Generalitat, pel que es regulen les actuacions protegides per a facilitar l'accés a l'habitatge en la Comunitat Valenciana en el marc del Pla Estatal 2005-2008 i del Pla d'Accés a l'Habitatge de la Comunitat Valenciana 2004-2007. [2006/3448]

(DOGV núm. 5228 de 28.03.2006) Ref. Base de dades 1715/2006

DECRET 41/2006, de 24 de març, del Consell de la Generalitat, pel que es regulen les actuacions protegides per a facilitar l'accés a l'habitatge en la Comunitat Valenciana en el marc del Pla Estatal 2005-2008 i del Pla d'Accés a l'Habitatge de la Comunitat Valenciana 2004-2007. [2006/3448]
L'accés al gaudi d'un habitatge digne i adequat constituïx un dret de tots els espanyols, com també un mandat constitucional que l'article 47 de la Constitució espanyola indica als poders públics, que han de promoure no solament les condicions necessàries sinó també establir les normes pertinents perquè els ciutadans el facen efectiu.
Per a això el Consell de la Generalitat considera necessari dissenyar la política d'habitatge, basant-la en dos aspectes fonamentals: com un dels eixos principals de la política social i com a factor d'impuls de la llibertat d'elecció de les persones i de les seues famílies. I, per això, orientant-la a ser: impulsora de la llibertat i mobilitat de les persones, element de cohesió i vertebració social, creadora de riquesa familiar, generadora de desenrotllament econòmic i font de sostenibilitat social i mediambiental.
Així, s'impulsa una política d'habitatge que conjuga de manera eficaç, tant la qualitat i la innovació residencial amb l'adequació a les necessitats dels diferents col·lectius socials, com l'increment de la llibertat dels ciutadans amb la solidaritat i l'atenció als valors socials, que en el seu conjunt permetrà aconseguir els següents objectius:
1. Possibilitar l'accés a un habitatge digne als ciutadans, especialment als jóvens, a les persones i famílies que accedixen al seu primer habitatge i als col·lectius socials més desfavorits, incrementant per a això la seua llibertat d'elecció.
2. Facilitar la permanència en l'habitatge habitual, preferentment a les persones majors, als discapacitats i persones amb mobilitat reduïda, adequant-los a les seues necessitats personals.
3. Millorar tant la qualitat residencial de les ciutats i pobles de la Comunitat Valenciana, com la seua regeneració urbana.
4. Impulsar la mobilitat geogràfica dels ciutadans, en el ple exercici de la seua llibertat individual, entre les distintes províncies que conformen la Comunitat Valenciana.
5. Conjugar els valors del respecte mediambiental i la sostenibilitat dels territoris amb el desenrotllament de noves tecnologies i la societat de la informació.
Per a la seua consecució, la Generalitat arbitra un conjunt de mesures que comprenen distintes opcions segons les circumstàncies socioeconòmiques dels ciutadans i que els facilitaran l'accés a un habitatge digne i adequat.
Els plans d'habitatge es constituïxen com el principal instrument amb què les administracions públiques compten per a plasmar estes mesures i per a abordar la demanda dels sectors de la població amb problemes d'accés a l'habitatge i que no poden fer-ho en les condicions estrictes del lliure mercat immobiliari. Estos plans es basen en l'establiment d'un marc de finançament convingut entre l'Estat, les comunitats autònomes i les entitats financeres.
Així l'article 148.1.3a de la Constitució espanyola assigna a les comunitats autònomes la competència exclusiva en matèria d'habitatge, i correspon a l'Estat l'establiment d'un marc general tant per a la planificació econòmica com la financera, en el qual s'emmarca el sector de l'habitatge, És per això necessari una política concertada entre ambdós, a fi d'aconseguir satisfactòriament el seu desenrotllament i atendre adequadament les necessitats en matèria d'habitatge dels ciutadans que habiten els diferents territoris que conformen Espanya.
La Llei Orgànica 5/1982, d'1 de juliol, d'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, regula en l'article 31.9 les competències d'habitatge en el nostre territori. Basant-se en això, es fa del tot necessari establir un marc normatiu autònom que, per un costat regule la política d'habitatge a la Comunitat Valenciana i, per un altre, porte a terme el compliment del Pla d'habitatge estatal.
El Reial Decret 801/2005, d'1 de juliol, va aprovar el Pla estatal 2005-2008, per a afavorir l'accés dels ciutadans a l'habitatge. En l'article 1 del present decret s'establix que és objecte d'este la regulació dels criteris i requisits per a l'accés a les ajudes públiques, en les actuacions protegides en matèria d'habitatge i sòl, a càrrec dels pressupostos de la Generalitat, així com el desenrotllament, la gestió i el reconeixement de les ajudes financeres establides pel Reial decret 801/2005, d'1 de juliol, per al període 2005-2008.
En relació amb el que s'exposa anteriorment, i a fi d'aconseguir els objectius proposats que deriven del mandat constitucional de l'article 47, la política d'habitatge de la Generalitat es plasma, per un costat, en la Llei 8/2004, de 20 d'octubre, de la Generalitat, de l'Habitatge de la Comunitat Valenciana, i, per un altre, en el Pla d'accés a l'habitatge de la Comunitat Valenciana, articulada entorn dels següents eixos estratègics:
1. Establir un marc normatiu adequat per a facilitar l'accés a un habitatge digne.
2. Incentivar la promoció de sòl amb destinació a habitatges protegits.
3. Fomentar la promoció i l'adquisició d'habitatge protegit de nova construcció, incentivant l'oferta i les ajudes per a l'adquisició segons característiques socioeconòmiques dels beneficiaris, afavorint els jóvens i als que accedixen per primera vegada a l'habitatge.
4. Incentivar la promoció d'habitatge protegit en règim de lloguer, implementant mesures concretes i ajudes personalitzades.
5. Incentivar l'adquisició de l'habitatge existent, i l'eixida al mercat dels habitatges buits i usats.
6. Fomentar els programes d'accés a l'habitatge als col·lectius desfavorits que requerisquen l'habitatge com a element bàsic d'integració social.
7. Atendre el desenrotllament sostenible, bioclimatisme i innovació tecnològica en l'habitatge, promovent la innovació residencial, la millora de la qualitat tècnica i les mesures tendents a la sostenibilitat i respecte mediambiental als habitatges.
8. Incentivar la mediació social a l'habitatge.
9. Millorar els sistemes d'informació, gestió, control i participació de l'habitatge.
El present decret s'estructura en deu capítols, que s'adeqüen als eixos estratègics enumerats, quinze disposicions addicionals, sis transitòries, una derogatòria i dos finals.
El capítol I que recull les disposicions generals, regula, entre altres, quines són les actuacions protegides i les característiques de les distintes figures que s'enquadren en este concepte, els requisits per a accedir als beneficis que la norma establix, i un conjunt de disposicions amb vista a la determinació dels preus màxims de venda; atesa la zona geogràfica on es trobe ubicat l'immoble i el tipus d'actuació protegida de què es tracte. Així mateix, inclou la forma de computar els ingressos familiars per a l'accés al finançament convingut i les limitacions a l'ús i cessió que afecten este tipus d'habitatges.
El capítol II inclou les mesures de foment per a la urbanització de sòl per a habitatges protegits, establint quines són les actuacions protegides, el percentatge de sòl destinat a estos, els requisits per a accedir a les ajudes i la quantia de les subvencions, tant a càrrec dels pressupostos del Ministeri d'Habitatge, com de la Generalitat, que, en el supòsit d'esta última, tenen com a objecte fomentar la figura de l'arrendament amb opció a compra.
El capítol III regula la promoció i l'adquisició d'habitatges protegits de nova construcció. Juntament amb les disposicions que establixen el concepte i els distints tipus d'habitatge protegit de nova construcció; els requisits tant per a accedir a la propietat com a les ajudes financeres i la quantia de les ajudes a càrrec dels pressupostos del Ministeri d'Habitatge i de la Generalitat, s'arrepleguen altres que regulen diversos aspectes del règim jurídic de les actuacions protegides, com ara les relatives a les promocions per a ús propi, garatges i trasters, o les condicions en els supòsits de segones i posteriors transmissions. Així mateix, s'establix el procediment per a la concessió del finançament convingut.
El capítol IV té com a epígraf: Habitatges existents o usats. En este capítol s'arrepleguen les mesures aplicables a este tipus d'actuació protegida, es remet en alguns aspectes a la promoció i l'adquisició d'habitatges protegits de nova construcció, per ser-los aplicable un règim semblant, i, d'altra banda, s'establixen les disposicions que de forma singularitzada corresponen a esta figura.
El capítol V recull un dels supòsits més innovadors del present decret: l'arrendament concertat amb opció de compra, les ajudes del qual seran a càrrec exclusivament dels pressupostos de la Generalitat.
El capítol VI regula la declaració provisional dels habitatges d'accés concertat de nova construcció en venda que va establir el Decret 73/2005, de 8 d'abril, del Consell de la Generalitat, i d'arrendament d'accés concertat amb opció de compra, vinculant-la a la seua inscripció en el Registre Valencià d'Habitatge.
El capítol VII, denominat Mesures per al foment del lloguer, a més d'establir quines són les actuacions protegides en matèria d'arrendament, es compon de quatre seccions: 1a : Habitatges protegits de nova construcció amb destinació a arrendament; 2a: Cofinançament; 3a: Recuperació del parc residencial existent per a la seua incorporació al mercat immobiliari i, finalment, 4a: Suport econòmic als inquilins.
El capítol VIII, que contempla els programes d'accés a l'habitatge dels col·lectius específics, està constituït per dos seccions. la secció 1a regula les actuacions protegides, tant en arrendament com en compra, destinades als jóvens; la secció 2a té com a objecte els programes d'integració social, per a col·lectius específics desfavorits.
El capítol IX, que té com a epígraf Mesures de foment a l'habitatge sostenible, establix criteris de sostenibilitat per als habitatges qualificats o declarats protegits de nova construcció, així com subvencions per als promotors que apliquen estos criteris.
El capítol X regula la mediació social. Programa d'operadores socials de lloguer d'habitatges.
Finalment, les disposicions addicionals del present decret inclouen aspectes diversos però de necessària regulació que, sense ser exactament matèria de finançament, estan directament o indirectament relacionats amb esta, afecten les actuacions protegides i exigixen uns criteris clars d'interpretació.
Per tot això, complits els tràmits procedimentals previstos en l'article 49 bis de la Llei de Govern Valencià, a proposta del conseller de Territori i Habitatge, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i amb la deliberació prèvia del Consell de la Generalitat, en la reunió del dia 24 de març de 2006,
DECRETE
CAPÍTOL I
Disposicions generals
Article 1. Objecte
És objecte del present decret la regulació dels criteris i requisits per a l'accés a les ajudes públiques i al finançament convingut, en les actuacions protegides en matèria d'habitatge i sòl, a càrrec dels pressupostos de la Generalitat, així com el desenrotllament, la gestió i el reconeixement de les ajudes financeres establides pel Reial Decret 801/2005, d'1 de juliol, pel qual s'aprova el Pla estatal 2005-2008, per a afavorir l'accés dels ciutadans a l'habitatge.
Article 2. Actuacions protegides
1. Es consideren actuacions protegides en matèria d'habitatge i sòl, a l'efecte tant de les ajudes previstes en este decret com de les incorporades pel Reial decret 801/2005, d'1 de juliol, aquelles que siguen qualificades o reconegudes com a tals per la Generalitat, i complisquen els requisits establits tant en el present decret com en el Reial decret 801/2005.
2. Tindran la consideració d'actuacions protegides:
a) La promoció d'habitatges amb algun tipus de protecció pública de nova construcció destinats a venda, arrendament, arrendament amb opció de compra, o ús propi, inclús els promoguts en règim de dret de superfície o de concessió administrativa.
b) La promoció, en règim de cofinançament, dels habitatges qualificats o declarats com a habitatges protegits de promoció pública per a arrendament.
c) La compra dels habitatges de nova construcció per a venda, indicats en el punt a) d'este apartat, així com l'adquisició d'habitatges existents o usats, per a la seua tinença en règim de propietat.
d) El suport als que posen en arrendament habitatges usats i lliures, propis, o els que els adquirisquen per a tal finalitat.
e) El suport econòmic als inquilins dels habitatges arrendats sense opció a compra.
f) La urbanització de sòl, incloent si és el cas, l'adquisició onerosa d'este, destinat preferentment a la promoció d'habitatges protegits de nova construcció, per a la seua immediata qualificació.
g) La promoció de la millora de la qualitat i de la sostenibilitat de l'edificació i del parc residencial existent.
h) El suport econòmic a les finestretes úniques d'habitatge per a la gestió de les actuacions protegides en habitatge i sòl, i, si és el cas, als registres públics d'habitatges, incloent altres sistemes de transparència i prevenció del frau en esta matèria.
3. Actuacions no protegides.
No es considerarà actuació protegida la promoció d'habitatges unifamiliars aïllats, encara que siga per a ús propi, ni tampoc l'adquisició d'estos habitatges unifamiliars aïllats.
Article 3. Promotors de les actuacions protegides
Podran ser promotors de les actuacions protegides les persones físiques o jurídiques, públiques o privades, que, individualment o col·lectivament, impulsen, programen i financen, amb recursos propis o aliens, l'execució de les actuacions protegides relatives a la nova construcció d'habitatges, a l'adquisició d'habitatges usats per a la seua cessió en arrendament, o a la urbanització de sòl, a les quals es referix este decret i el Reial Decret 801/2006, d'1 de juliol.
Així mateix, s'entendran per estos els promotors d'habitatges protegits de nova construcció per a ús propi, ja es tracte de persones físiques individualment considerades, fins al moment de l'obtenció de la qualificació definitiva del seu habitatge, o agrupats en cooperatives o en comunitats de propietaris.
Article 4. Compradors d'habitatges amb protecció pública
Poden ser compradors dels habitatges amb algun tipus de protecció pública les persones físiques o jurídiques. Així mateix, s'entendran per tals els adjudicataris membres de cooperatives o de comunitats de propietaris, a partir del moment en què se'ls adjudique la propietat d'un habitatge individualitzat, i els promotors individuals d'habitatges protegits de nova construcció per a ús propi, a partir del moment de l'obtenció de la qualificació definitiva del seu habitatge.
Igualment, tindran eixa consideració les entitats sense ànim de lucre que adquirisquen els habitatges per a arrendar o per a cedir-los a persones físiques que complisquen les condicions generals d'accés als habitatges protegits.
Article 5. Beneficiaris de les actuacions protegides
Podran ser beneficiaris de les ajudes establides en este decret les famílies i les persones individuals que complisquen els requisits previstos en estos relatius a nivells d'ingressos familiars i a altres circumstàncies personals, exigibles en general i per a cada tipus d'actuació protegida.
1. Es consideren beneficiaris amb dret a protecció preferent, segons els casos, els supòsits següents:
a) Compradors que accedixen per primera vegada a l'habitatge en propietat.
b) Jóvens de fins a 35 anys.
c) Persones majors de 65 anys i les seues famílies.
d) Víctimes de la violència de gènere.
e) Víctimes del terrorisme.
f) Famílies nombroses.
g) Famílies monoparentals.
h) Persones amb discapacitat i les seues famílies.
i) Altres col·lectius en situació o risc d'exclusió social.
2. En els supòsits en què s'autoritze o es sol·licite una actuació protegida en una localitat o emplaçament en què la destinació habitual dels habitatges allí situats siga el de segona residència, es tindran en compte, a més dels que amb caràcter general establix este decret, determinades condicions personals dels compradors que justifiquen la concurrència d'interés social.
Article 6. Requisits per a accedir a les ajudes
1. Per a accedir a les ajudes financeres a l'habitatge serà necessari complir, en tot cas, les condicions que s'assenyalen en els següents apartats d'este article, sense perjudici dels requisits específics per a cada modalitat d'actuació protegida, que s'inclouen en els capítols següents del present decret, i amb independència dels requisits que en cada cas s'exigisquen tant per a accedir als habitatges objecte d'este decret com per a poder qualificar actuacions protegides acollides a este.
a) Les actuacions per a les quals se sol·licita ajuda financera a l'habitatge han de ser qualificades com a protegides o haver obtingut el visat de contracte mitjançant una resolució de l'òrgan competent en matèria d'habitatge de la Generalitat.
b) Els habitatges objecte de les dites actuacions han de dedicar-se a residència habitual i permanent dels seus destinataris, sense perjudici del que establix este decret respecte a la cessió temporal d'habitatges. Així mateix, han d'ocupar-se dins dels terminis establits en la normativa vigent i, en tot cas, en els tres mesos següents al seu lliurament, excepte pròrroga justificada per raons de tipus familiar o laboral, que ha de ser autoritzada pels servicis territorials competents en matèria d'habitatge.
c) Els preus màxims de venda, adjudicació o renda dels habitatges, no poden excedir els límits que per a cada supòsit establix este decret.
d) Els beneficiaris de les ajudes no podran ser titulars del ple domini o d'un dret real d'ús o de gaudi sobre un altre habitatge subjecte a règim de protecció pública, excepte en cas d'ocupació temporal d'este per motiu de reallotjaments sota el control d'organismes públics, a què es referix este decret.
Tampoc podran accedir a les ajudes els titulars d'un habitatge lliure, quan el valor d'este, determinat d'acord amb la normativa de l'impost sobre transmissions patrimonials, excedisca del 40 per cent del preu màxim total de venda de l'habitatge objecte de l'actuació protegida. Este valor s'elevarà al 60 per cent en els supòsits següents:
a) Quan es tracte de famílies nombroses i necessiten adquirir un habitatge de major superfície per l'increment del nombre de membres de la seua unitat familiar;
b) En el cas de persones majors de 65 anys, de les persones amb discapacitat o de víctimes de la violència de gènere o del terrorisme.
e) Amb caràcter general, la superfície útil màxima dels habitatges no pot excedir 90 metres quadrats.
En els habitatges d'accés concertat la superfície màxima s'ajustarà al que establix l'article 6.2. del Decret 73/2005, de 8 d'abril, del Consell de la Generalitat.
2. No obstant el disposat en l'apartat 1. e) anterior, quan es tracte d'adquisició per famílies nombroses i discapacitats amb mobilitat reduïda permanent, els límits de superfície seran els següents:
a) Habitatges protegits de nova construcció:
Famílies nombroses i discapacitats, amb mobilitat reduïda permanent: fins a 120 metres quadrats. Al respecte, els promotors podran incloure, en cada promoció, a l'efecte de la seua adquisició per famílies nombroses, fins a un 5 per cent d'habitatges amb una superfície útil que no excedisca de 120 metres quadrats, als quals els serà aplicable, a més dels requisits relatius a la publicitat i la informació específica, el que disposa l'article 38.3 b) d'este decret.
Quan es tracte de promocions per a ús propi en el supòsit de família nombrosa, igualment s'aplicarà el límit de superfície de 120 metres quadrats útils, si bé a efectes de finançament es computaran 90 metres quadrats útils.
b) Habitatges usats:
Família nombrosa de cinc membres: la superfície màxima que s'ha d'adquirir serà de 120 metres quadrats. No obstant això, si excedira d'este nombre, la superfície útil pot incrementar-se en 20 metres quadrats per cada membre més.
En el supòsit de discapacitats: 120 metres quadrats útils.
Independentment de la superfície real de l'habitatge adquirit, que es regularà d'acord amb el que disposa l'apartat anterior, a l'efecte de finançament convingut i ajudes financeres només seran computables 120 metres quadrats útils.
3. Quan l'actuació protegida s'ubique en una localitat o emplaçament en què la destinació habitual dels habitatges allí situats siga el de segona residència, s'han d'acreditar, a més dels requisits generals, determinades condicions personals dels compradors que justifiquen la concurrència d'interés social, per la qual cosa hauran d'aportar la documentació següent:
a) Certificat acreditatiu que el sol·licitant o sol·licitants treballen en la localitat on se situa l'habitatge o, si és el cas, estar inscrit en l'oficina d'ocupació d'aqueix municipi.
b) En el supòsit de treballadors autònoms, acreditació del domicili fiscal o certificat de l'agència tributària.
c) En el cas que els sol·licitants tinguen fills a càrrec seu, justificació que estan escolaritzats en aqueixa localitat.
d) Documentació acreditativa que no tenen habitatge en cap altra localitat de l'Estat.
e) Certificat de vida laboral en la Seguretat Social o, si és el cas, estar donat d'alta en l'impost d'activitats econòmiques.
f) La pertinença de la família al centre de salut de la zona.
Article 7. Primer accés
Podran acollir-se al sistema d'ajudes per al primer accés a l'habitatge en propietat els compradors d'habitatges a què es referix este decret els ingressos familiars dels quals, corregits segons establix l'article 11 d'este decret, no excedisquen de 3,5 vegades l'indicador públic de renda d'efectes múltiples, amb les excepcions que per a les ajudes a càrrec dels pressupostos de la Generalitat establix explícitament este decret, i que no tinguen ni hagen tingut habitatge en propietat, o que tenint-lo, o havent-lo tingut, els seus titulars no disposen del dret real d'ús o gaudi d'este o el valor de l'habitatge, determinat d'acord amb la normativa de l'impost sobre transmissions patrimonials, no excedisca del 25 per cent del preu màxim total de venda de l'habitatge objecte de l'actuació protegida.
S'assimilen al primer accés les persones separades judicialment, divorciades o amb nul·litat matrimonial, encara que anteriorment hagueren sigut titulars d'un altre habitatge, quan la titularitat d'este haja sigut adjudicada a l'altre cònjuge, si és el cas, per resolució judicial o document fefaent, sense perjudici de les limitacions corresponents a aquells adquirents que hagueren obtingut ajudes corresponents a adquisició d'habitatge protegit segons l'article 31.2 d'este decret.
Article 8. Modalitats de finançament
1. La tramitació i la resolució del finançament de les actuacions protegides la realitzarà la Generalitat a través dels òrgans competents en matèria d'habitatge i en el marc del conveni establit a l'efecte amb el Ministeri d'Habitatge.
2. El finançament de les actuacions protegides adoptarà qualsevol de les modalitats següents:
a) Préstecs convinguts concedits per les entitats de crèdit públiques i privades, en l'àmbit dels convenis subscrits amb el Ministeri de l'Habitatge i en les condicions establides en els articles 9 i 10 del Reial Decret 801/2005, d'1 de juliol, pel qual es va aprovar el Pla estatal 2005-2008, per a afavorir l'accés dels ciutadans a l'habitatge.
b) Ajudes econòmiques directes que consisteixen en:
1r. Subsidiació dels préstecs convinguts i subvencions a fons perdut a càrrec dels pressupostos de l'Estat.
2n. Subvencions a fons perdut, a càrrec dels pressupostos de la Generalitat: xec accés, tant per a venda com per a lloguer.
3. La suma de les ajudes financeres concedides no podrà excedir el preu legal màxim de l'habitatge objecte d'este, i si així fora, es detraurà la corresponent a la de la Generalitat.
Article 9. Limitacions pressupostàries
La concessió del finançament convingut a què es referix l'article anterior quedarà limitada per l'esgotament dels recursos financers destinats a esta.
En este sentit, el nombre d'actuacions protegides reconegudes per la Generalitat a càrrec del Ministeri d'Habitatge s'adequarà als objectius previstos en el conveni subscrit entre la Generalitat i el Ministeri d'Habitatge per a l'aplicació del Pla estatal 2005-2008, per a afavorir l'accés dels ciutadans a l'habitatge. D'altra banda, les ajudes previstes a càrrec dels pressupostos de la Generalitat s'ajustaran a les condicions i els límits quantitatius establits en este decret i en la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions. Estes ajudes s'executaran contra la línia T0304000. Pla d'accés a l'habitatge a la Comunitat Valenciana. del capítol 7, de l'aplicació pressupostària 14.02.02.431.20, o per l'equivalent que per raó del concepte la substituïsca.
Article 10. Facultat d'inspecció
1. La direcció general competent en matèria d'habitatge i els seus servicis territorials, en la forma que es determine, ostentaran facultats d'inspecció sobre les actuacions protegides, a fi d'evitar el frau en esta matèria, així com assegurar el compliment dels requisits establits i els compromisos dels beneficiaris d'estes. Estes facultats s'estendran a actuacions de col·laboració, si és el cas, amb altres administracions i registres públics, en particular amb l'agència estatal tributària, els centres de gestió cadastral, el col·legi de notaris i el col·legi de registradors de la propietat, mercantils i de béns mobles.
2. Quan els òrgans indicats detecten l'incompliment dels requisits per a la concessió del finançament convingut, prèvia la instrucció del corresponent procediment administratiu, podran resoldre la devolució de les ajudes concedides, incrementades amb els interessos legals corresponents des de la data de la seua percepció, si és el cas, sense perjudici de la imposició de les sancions administratives a què hi haja lloc i la remissió del tant de culpa a la jurisdicció ordinària.
3. Correspon a la direcció general competent en matèria d'habitatge la instrucció i la resolució dels expedients derivats de l'aplicació del paràgraf anterior i el seu trasllat a la Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació, a l'efecte oportú.
Article 11. Ingressos familiars i còmput d'ingressos
1. Es denomina així la quantia d'ingressos dels sol·licitants dels habitatges i ajudes del Pla de l'habitatge 2005-2008, que es pren com a referència per a poder accedir tant a les actuacions protegides com al finançament convingut al qual es referix l'article 8 d'este decret.
2. Els ingressos familiars a què es referix el present decret es determinaran d'acord amb el que preveu l'apartat següent i es referiran a la unitat familiar tal com resulta definida per les normes reguladores de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques.
A tals efectes, les referències a la unitat familiar es fan extensives a les persones que no estiguen integrades en una unitat familiar, així com a les parelles de fet reconegudes legalment segons la normativa establida respecte d'això.
En el supòsit de lloguer, d'acord amb el que disposa l'article 65 d'este decret, els ingressos familiars anuals es referiran a tots els ocupants de l'habitatge, amb independència que existisca entre ells relació de parentiu.
3. El càlcul dels ingressos familiars es computarà de la manera següent:
a) Es partirà de la quantia de la part general i especial de la renda, regulades en els articles 39, 40 i 51, respectivament, del text refós de la Llei de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, aprovat pel Reial Decret Legislatiu 3/2004, de 5 de març, corresponent a la declaració (o declaracions) presentada per cada un dels membres de la unitat familiar relativa al període impositiu immediatament anterior (amb termini de presentació vençut) a la sol·licitud d'ajudes financeres a l'habitatge.
A l'efecte, cal ajustar-se a l'import declarat o, si és el cas, comprovat per l'administració tributària. Si l'interessat no ha presentat declaració, per no estar obligat a això, l'acreditació dels seus ingressos familiars s'efectuarà per mitjà de declaració responsable, relativa als articles abans mencionats del text refós de la Llei de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, sense perjudici de la possible comprovació administrativa.
b) La quantia resultant conforme al que es preveu anteriorment es convertirà en nombre de vegades l'indicador públic de renda d'efectes múltiples.
c) El nombre de vegades l'indicador públic de renda d'efectes múltiples, a què es referix el paràgraf anterior, es ponderarà de la forma següent:
NOMBRE DE MEMBRES
N= 1 N=2 N=3 N=4 N > 5
ZONES 1 0,93 0,88 0,83 0,78
ATPMS (A) 0,80 0,80 0,74 0,70 0,66 0,62
ATPMS (B) 0,85 0,85 0,79 0,75 0,71 0,66
ATPMS (C) 0,90 0,90 0,84 0,79 0,75 0,70
Zona A 0,94 0,94 0,87 0,83 0,78 0,73
Zona B 0,97 0,97 0,90 0,85 0,80 0,75
Zona C 1,00 1,00 0,93 0,88 0,83 0,78
ATPMS: Àmbit territorial de preu màxim superior
4. Quan es tracte de promotors per a ús propi agrupats en cooperatives o en comunitats de propietaris, el sol·licitant individual ha d'acreditar novament els seus ingressos, en la forma establida en este article, en sol·licitar la subsidiació del préstec que li corresponga directament o per subrogació en allò obtingut per la cooperativa o comunitat de propietaris a la qual pertanga.
A l'efecte, es considerarà que complix les condicions per a obtindre ajudes financeres si els ingressos familiars novament acreditats, no superen en més d'un vint per cent els que es determinen en este decret per a cada tipus d'ajudes financeres. En el cas que se supere este percentatge, el sol·licitant individual pot adquirir i ocupar l'habitatge en qüestió, sense dret a ajudes econòmiques directes.
5. La sol·licitud de finançament convingut implicarà l'autorització perquè l'administració Pública competent puga sol·licitar la informació de caràcter tributari, econòmic o patrimonial que fóra legalment pertinent, en el marc de la col·laboració que s'establisca amb l'agència estatal d'administració tributària, els centres de gestió cadastral i cooperació tributària, el col·legi de notaris, el col·legi de registradors de la propietat, mercantils i de béns mobles o amb altres administracions públiques. En la mesura que, a través d'este marc de col·laboració, l'òrgan competent de l'administració autonòmica puga disposar d'estes informacions, no s'exigirà als interessats l'aportació individual de certificats expedits pels organismes al·ludits, ni la presentació, en original, còpia o certificat, de les seues declaracions tributàries.
Article 12. Ingressos mínims
Quan, a través de la documentació aportada pels sol·licitants, s'observen uns ingressos desproporcionats per la seua baixa i fins i tot nul·la quantia, en relació amb el preu d'adquisició de l'habitatge, es podrà dur a terme, d'acord amb el que disposa l'article 80.2 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, l'obertura d'un període probatori perquè l'interessat justifique la procedència i l'import dels ingressos per a l'adquisició de l'habitatge.
A l'efecte, s'entendrà que hi ha desproporció d'ingressos quan el nivell d'ingressos familiars ponderats siga inferior a una catorzena part del preu total de l'habitatge i del garatge o annexos vinculats en els àmbits territorials de preu màxim superior i una dotzena part en la resta de zones geogràfiques.
Quan es donen les esmentades situacions d'ingressos desproporcionats, la justificació dels ingressos podrà efectuar-se per mitjà de l'acreditació dels corresponents al període impositiu següent.
En el cas que no resultaren acreditats els ingressos o existiren dubtes fundats sobre la veracitat de les dades aportades, el servici territorial competent en matèria d'habitatge resoldrà concedint l'accés al préstec convingut i denegant les ajudes sol·licitades, subsidis i subvencions.
En els supòsits d'adquirents amb minusvalidesa, pot exceptuar-se el requisit d'ingressos mínims, sempre que s'acredite que els ingressos són els de la pensió d'invalidesa.
Article 13. Zones geogràfiques
1. A fi d'adequar els preus màxims de venda i renda dels habitatges protegits, s'establixen tres zones geogràfiques i tres àmbits territorials de preu màxim superior, conforme a allò establit en el marc de les previsions de l'article 6.2 del Reial decret 801/2005, d'1 de juliol.
2. En este sentit, l'article 6.4 del citat Reial Decret establix que la declaració dels nous àmbits territorials de preu màxim superior o la seua modificació es realitzarà mitjançant una ordre del titular del Ministeri d'Habitatge durant el primer trimestre de cada un dels anys 2006, 2007 i 2008, a proposta de la Comunitat Autònoma.
3. En l'annex a este decret es citen els municipis adscrits a cada zona, tenint en compte l'Ordre VIV/4080/2005, de 13 d'octubre, del Ministeri d'Habitatge (BOE 311, 29 de desembre de 2005) per la qual es declaren els àmbits territorials de preu màxim superior.
4. Per Ordre del conseller de Territori i Habitatge es podrà modificar l'adscripció dels municipis a les zones establides en el punt anterior i caldrà ajustar-se al que disposa el Reial Decret citat, als efectes de proposar l'adscripció de municipis a àmbits territorials de preu màxim superior.
Article 14. Preus màxims
D'acord amb l'article 6 del Reial Decret 801/2005, d'1 de juliol, s'establix un preu bàsic per metre quadrat de superfície útil, a partir del qual es fixaran els preus màxims de venda, adjudicació i renda dels habitatges de protecció pública. Els preus màxims per metre quadrat útil per als habitatges acollits al que disposa el present decret es determinaran multiplicant el preu bàsic nacional pels coeficients que s'establixen en la taula següent:
Preu màxim venda = coeficient K * Preu Bàsic Nacional
Per ordre del conseller competent en matèria d'habitatge, i quan les circumstàncies així ho aconsellen es podran modificar els coeficients assenyalats en el quadre anterior.
Article 15. Limitacions a l'ús i cessió
1. Els habitatges promoguts per a ús propi i els adquirits, siga per a ús propi o per a la seua cessió en règim d'arrendament, es destinaran a residència habitual i permanent del propietari o, si és el cas, de l'inquilí, i han de ser ocupats per estos dins dels terminis establits en la legislació aplicable. Els habitatges protegits, així com els habitatges usats adquirits per a la seua cessió en règim d'arrendament, podran cedir-se temporalment a víctimes de la violència de gènere i víctimes del terrorisme, persones que es troben, en general, en situacions d'emergència social, així com als afectats per actuacions de remodelació o rehabilitació de barris o zones efectuades sota el control d'organismes públics sempre que d'estos es derive la necessitat de procedir a reallotjaments temporals de tota o part de la població corresponent. En estos supòsits, caldrà ajustar-se a les normes i procediments que s'establisquen respecte a la cessió temporal dels habitatges.
2. Els compradors d'habitatges acollits a este decret, amb independència que hagen obtingut o no ajudes financeres a l'habitatge, no podran transmetre'ls inter vivos ni cedir l'ús d'estos per cap títol, durant el termini de deu anys des de la data de la formalització de la compravenda.
A l'efecte, en cas d'extinció de comunitat, no es considerarà cessió inter vivos els supòsits següents:
. Sentències de separació matrimonial o divorci quan en el conveni regulador es pacta l'adjudicació de l'habitatge a un sol dels cònjuges.
. Extinció del condomini, en el cas d'adquisicions conjuntes, per mitjà de l'adjudicació del bé a un dels adquirents.
3. La prohibició de transmetre o de cedir l'ús dels habitatges a què es referix l'apartat anterior pot deixar-se sense efecte en cas de subhasta i adjudicació de l'habitatge per execució judicial del préstec. Si s'han obtingut ajudes financeres, es requerirà la prèvia cancel·lació del préstec i el reintegrament de les ajudes econòmiques directes rebudes a l'administració concedent, si és el cas, més els interessos legals produïts des del moment de la percepció.
4. També pot deixar-se sense efecte la prohibició de transmetre o de cedir l'ús dels habitatges a què es referix l'apartat segon del present article per canvi de localitat de residència del titular de l'habitatge, o quan concórreguen altres motius justificats, sempre que hi haja autorització del servici territorial competent en matèria d'habitatge i es respecten els procediments establits. Igualment, si s'ha obtingut ajuda financera, es requerirà la prèvia cancel·lació del préstec i el reintegrament de les ajudes econòmiques directes rebudes a l'administració concedent, si és el cas, més els interessos legals produïts des del moment de la percepció.
5. La prohibició de transmetre o de cedir l'ús dels habitatges a què es referix l'apartat segon del present article pot deixar-se també sense efecte quan es tracte de qualsevol dels supòsits següents:
a) les famílies nombroses que necessiten adquirir un habitatge de major superfície per l'increment del nombre de membres de la seua unitat familiar o per discapacitat sobrevinguda d'un dels seus membres.
b) les persones majors de 65 anys, que desitgen traslladar el seu domicili habitual i permanent.
c) les persones amb discapacitat i les víctimes de la violència de gènere o del terrorisme que desitgen traslladar-se a un altre allotjament més adequat a les seues necessitats específiques.
d) totes aquelles altres persones que per les seues circumstàncies personals justificades necessiten traslladar el seu domicili habitual i permanent a un altre habitatge de menors dimensions.
En tots estos supòsits si s'han obtingut ajudes financeres, només es requerirà la prèvia cancel·lació del préstec.
6. Una vegada transcorreguts deu anys des de la formalització de la compravenda, la transmissió inter vivos o la cessió de l'ús per qualsevol títol dels habitatges a què es referix el present article, comportarà la pèrdua de la condició de convingut del préstec, si és el cas, l'entitat concedent pot decidir la seua resolució.
7. La prohibició de disposar i les limitacions establides en el present article es faran constar expressament en les escriptures de compravenda, d'adjudicació o de declaració d'obra nova en el supòsit de promoció individual per a ús propi, s'adjunta a la dita escriptura la còpia compulsada de la qualificació definitiva de l'habitatge o, si és el cas, en l'escriptura de formalització del préstec hipotecari. En ambdós supòsits, esta prohibició i limitacions s'inscriuran en el Registre de la Propietat, on es faran constar per mitjà de nota marginal.
8. La Generalitat podrà exercir els drets de tanteig i retracte sobre els habitatges qualificats com de protecció pública, d'acord amb el que establix la Llei 8/2004, de 20 d'octubre, de la Generalitat, de l'habitatge de la Comunitat Valenciana, i en els termes que es prevegen en esta i disposicions que la desenrotllen.
9. En els supòsits d'habitatges de promoció pública o amb qualsevol tipus de protecció pública promogudes per promotors públics, la Generalitat podrà cedir per a cada cas o promoció, l'exercici del dret de tanteig i retracte a favor de dits promotors públics, amb la sol·lictud prèvia a la direcció general competent en matèria d'habitatge i autorització d'esta.
Article 16. Duració del règim. Desqualificació
1. Els habitatges subjectes a règims de protecció pública que s'acullen a les mesures de finançament establit per este decret tindran un règim de protecció, sense possibilitat de desqualificació voluntària, que s'estendrà a tota la vida útil de l'habitatge, considerant com a tal un període de 30 anys, comptador des de la seua qualificació definitiva, excepte els habitatges protegits de preu concertat destinats a venda, el període de protecció dels quals durarà 15 anys des de la seua qualificació definitiva, transcorreguts els quals quedarà desqualificat automàticament.
2. L'ajuda per a l'adquisició protegida dels habitatges usats, i dels definits en l'article 38.3 c) i d) d'este decret implicarà que els preus de venda en les següents transmissions d'aquells estaran limitats als preus màxims determinats conforme al que establix el present decret durant un període de 10 anys des de la data d'adquisició, en la forma regulada en l'article 40.1 d'este decret.
3. Els habitatges subjectes a règims de protecció pública destinats a arrendament i arrendament amb opció de compra tindran una duració del règim de protecció determinat en cada cas.
Article 17. Efectes de l'incompliment
L'incompliment de les condicions establides en este decret per a cada una de les actuacions protegides objecte d'ajudes financeres a l'habitatge comportarà, en tot cas, a més de les sancions que corresponguen de conformitat amb el que disposa el títol V de la Llei 8/2004, de 20 d'octubre, de la Generalitat, de l'Habitatge de la Comunitat Valenciana, la pèrdua, si és el cas, de la condició de préstec convingut i la interrupció de la subsidiació atorgada, així com el reintegrament a les administracions concedents de les quantitats satisfetes en concepte d'ajudes financeres directes, incrementades amb els interessos legals des de la seua percepció, tot això d'acord amb el que disposa la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.
Article 18. Inscripció en el Registre Valencià d'Habitatge amb Protecció Pública
1. Han d'inscriure's en el Registre Valencià d'Habitatge amb Protecció Pública, definit en l'article 18 del Decret 73/2006, del Consell de la Generalitat, de 8 d'abril, els habitatges indicats en l'article 2 de l'Ordre de 7 de juliol de 2005, de la Conselleria de Territori i Habitatge, per la qual es regula este registre.
Quan es tracte d'habitatges acollits a qualsevol règim de protecció pública, inclosos els d'accés concertat, de nova construcció o rehabilitació qualificats com a tals, tant els destinats a venda com a arrendament, i especialment aquells que es duguen a terme en sòl reservat a habitatges amb algun tipus de protecció, la dita inscripció té caràcter obligatori i serà previ, tant per a la sol·licitud de qualificació provisional com per a la declaració de protecció pública dels habitatges d'accés concertat.
2. Per a procedir a la inscripció en l'esmentat registre, cal ajustar-se preferentment als criteris següents:
a) Disponibilitat quantitativa i financera de l'actuació sol·licitada, d'acord amb els objectius establits.
b) Necessitat d'habitatge en la localitat objecte de la sol·licitud.
c) Tipus de promoció i règim dels habitatges objecte de la sol·licitud.
d) Característiques dels destinataris de la promoció als efectes de la seua pertinença a un col·lectiu de protecció preferent.
e) Emplaçament en zones de residència habitual i permanent.
f) En el cas de proposar el seu emplaçament en zones majoritàries de segona residència, a l'efecte de determinar la concurrència o interés social d'este s'ha de justificar l'existència d'equipaments socials, educatius i sanitaris, i zones verdes pròximes a l'actuació objecte de la sol·licitud.
g) Millores, quant a la qualitat i la innovació residencial, sostenibilitat, eficiència energètica i noves tecnologies, que propose l'actuació objecte de la sol·licitud.
h) Qualssevol altres criteris d'interés social, desenrotllament sostenible i mediambiental, que considere la direcció general competent en matèria d'habitatge.
3. La sol·licitud d'inscripció en el registre s'adequarà al que disposa l'Ordre de 7 de juliol de 2005, de la Conselleria de Territori i Habitatge, per la qual es regula el Registre Valencià d'Habitatges amb Protecció Pública, a més s'ha d'aportar, obligatòriament, la documentació que acredite la condició de solar dels terrenys sobre els quals s'edificarà l'actuació objecte de la sol·licitud d'inscripció en el Registre o, si no n'hi ha, certificat municipal que assenyale que l'emplaçament és susceptible d'obtenció de llicència municipal d'edificació, i si és el cas informació relativa a la reserva obligatòria per a habitatges de protecció pública conforme al planejament urbanístic.
4. La sol·licitud d'inscripció en el registre els servicis territorials de la direcció general competent en matèria d'habitatge, en el termini màxim de dos mesos, informarà atesos els mencionats criteris i conforme a les instruccions de la direcció general competent en matèria d'habitatge, per mitjà de l'emissió de l'Informe d'inscripció en el registre, no és susceptible de cap recurs.
a) En el cas que este informe siga favorable, el cap del servici territorial competent emetrà la corresponent resolució d'inscripció en el registre. A partir de la data de la dita resolució, es disposarà de tres mesos per a sol·licitar la qualificació provisional d'habitatge protegit de nova construcció o, en el cas d'habitatges d'accés concertat, la corresponent declaració de protecció pública. Vençut este termini, s'ha de sol·licitar novament la inscripció en el registre per a poder optar a la sol·licitud de qualificació provisional o a la declaració de protecció pública en el cas d'habitatges d'accés concertat.
b) En el cas que l'informe siga desfavorable, es dictarà la corresponent resolució, denegant la inscripció, contra la qual es podrà interposar el recurs administratiu procedent. Esta inscripció és requisit previ per a la tramitació administrativa posterior als efectes tant de la sol·licitud de qualificació provisional com de la de declaració de protecció pública en habitatges d'accés concertat.
No obstant això, es podrà novament sol·licitar la inscripció en el registre d'esta actuació si han variat les circumstàncies que possibiliten la seua adequació als criteris establits en l'apartat 2 d'este article.
5. En tots els casos, els futurs compradors o inquilins de les actuacions objecte d'inscripció en el registre, han de complir les condicions establides en el present decret i en general amb la normativa vigent en matèria d'habitatge.
6. En els supòsits en què s'autoritze o sol·licite una actuació protegida en una localitat o emplaçament en què la destinació habitual dels habitatges allí situats siga el de segona residència, es tindran en compte, a més dels que amb caràcter general establix este decret, les condicions previstes en l'article 6.3 d'este decret.
Article 19. Compres proindivís i amb caràcter privatiu
1. Per a la concessió de les ajudes econòmiques s'exigirà el compliment dels requisits previstos en este decret per tots els que figuren com a adquirents o adjudicataris en l'escriptura pública de compravenda, es computa la renda de tots estos, amb independència de qui aparega com a adquirent o adjudicatari en el document privat i en la sol·licitud d'ajudes econòmiques.
2. En el supòsit de règim econòmic matrimonial de separació de béns, i quan l'adquisició de l'habitatge ho siga a títol privatiu d'un dels cònjuges, es tindran en compte els ingressos d'ambdós i la resta de requisits exigibles per la normativa, ja que són constituents d'una mateixa unitat familiar.
Article 20. Solar a canvi d'obra
En els supòsits de cessió de solar a canvi d'obra, es considerarà primera transmissió als efectes de l'obtenció de les ajudes financeres, la venda dels habitatges de protecció pública així adquirits, efectuada pel cedent del solar en favor de tercers, sempre que complisquen els terminis i les condicions que establix la normativa reguladora d'este tipus d'habitatges.
En relació amb l'acreditació del préstec convingut, els adquirents, en estos casos, s'assimilaran als que accedixen a l'habitatge per mitjà de préstec directe. No obstant això, si la transmissió es produïx en el mateix acte que la cancel·lació de la permuta, l'adquirent es pot subrogar en el préstec convingut del promotor.
Article 21. Condicions per a la qualificació provisional quan hi ha càrregues financeres sobre el sòl on es pretén dur a terme la promoció
Pot obtindre's la qualificació provisional d'habitatge protegit de nova construcció encara que existisca un préstec per a l'adquisició del solar on es promouran els habitatges protegits sempre que es complisquen les condicions següents:
1. Que, d'acord amb el que disposa el capítol II d'este decret, el préstec per a adquisició o urbanització del solar siga un préstec convingut per tindre l'actuació de sòl la consideració d'actuació protegida, per la qual cosa s'ajustarà als requisits legalment establits.
2. En cas si no es tracta d'un préstec convingut, si hi ha un préstec per a l'adquisició del solar, s'acreditarà:
a) Que el préstec té com a objecte l'adquisició del solar.
b) Que l'entitat concedent d'este és una de les entitats que han subscrit conveni amb el Ministeri d'Habitatge, per al finançament del Pla d'habitatge.
c) Que l'entitat financera es compromet a reconvertir el préstec, l'import del qual no podrà excedir el preu màxim del solar determinat segons la disposició addicional novena d'este decret, en el préstec convingut per a la promoció d'habitatges, una vegada obtinguda la qualificació provisional.
Així mateix, una vegada obtinguda la qualificació provisional, el promotor de l'actuació tramitarà l'obtenció del préstec convingut a la promoció dins dels terminis establits per a això, duent a terme la reconversió del préstec del sòl, acreditant este extrem en el moment de la sol·licitud de la percepció de quantitats a compte, abans de transmetre els habitatges i en qualsevol cas sempre abans de la concessió de la qualificació definitiva.
CAPÍTOL II
Mesures de foment per a la urbanització
de sòl per a habitatges protegits
Article 22. Urbanització protegida de sòl i destinació d'este
1. Tindran la consideració d'actuacions protegides en matèria de sòl les d'urbanització este, incloent l'adquisició onerosa del sòl en les condicions establides en l'apartat 5 d'este article i en l'article 45.5 del Reial Decret 801/2005, d'1 de juliol, per a la seua immediata edificació, amb destinació predominant a la promoció d'habitatges qualificats com a protegits.
2. A l'efecte de l'apartat anterior, almenys el 50 per cent de l'edificabilitat residencial de l'àmbit d'urbanització ha de destinar-se a este ús. S'entendrà com a àmbit d'urbanització la unitat d'execució o àmbit definit a l'efecte de la urbanització conjunta i sistemàtica de dos o més parcel·les.
3. Podran acollir-se a les ajudes econòmiques establides en el Reial Decret 801/2005, d'1 de juliol, per a les àrees d'urbanització prioritària de sòl aquelles actuacions que siguen objecte d'acord de la comissió bilateral de seguiment a què es referix l'article 78 c), d'este Reial Decret, amb participació de l'ajuntament corresponent, en les quals es destine, almenys, el 75 per cent de l'edificabilitat resultant de l'àmbit d'urbanització, a la promoció immediata d'habitatges qualificats com a protegits en el marc del Pla 2005-2008.
4. Quan el sòl objecte d'urbanització derive de patrimonis públics de sòl, es considerarà que este sòl constituïx un àmbit d'urbanització. I, sempre que almenys el 50 per cent de l'edificabilitat residencial total es destine a habitatges protegits per a arrendament, o a habitatges qualificats o declarats com de règim especial o de promoció pública, es considerarà que este sòl constituïx una àrea d'urbanització prioritària de sòl. Esta afectació del sòl a estes finalitats ha d'inscriure's en el Registre de la Propietat.
A l'efecte, es podran subscriure acords o convenis amb els ajuntaments, tot això en concordança amb el que disposa l'article 262 de la Llei 16/2005, de 30 de desembre, de la Generalitat, Urbanística Valenciana.
5. En les àrees d'urbanització prioritària de sòl, l'actuació protegida pot incloure l'adquisició onerosa del sòl que s'ha d'urbanitzar, sempre que el sòl encara no haja sigut adquirit en el moment de la sol·licitud de les ajudes.
6. Als efectes del que disposen els apartats 2 i 3 d'este article, es consideraran igualment actuacions protegides els habitatges d'accés concertat que regula el Decret 73/2005, de 8 d'abril, del Consell de la Generalitat, pel qual s'establixen mesures de foment per a l'accés concertat, rehabilitació i arrendament d'habitatges en el marc d'actuació del Pla d'accés a l'habitatge Comunitat Valenciana, així com les previstes en el capítol V d'este decret, d'arrendament amb opció a compra, i podran computar-se dins del percentatge d'edificabilitat que establix este article, sense que puguen superar en cap cas el 40 per cent d'este.
L'afectació del sòl a esta finalitat ha d'inscriure's en el Registre de la Propietat, d'acord amb el que disposa l'article 23.4 del present decret.
Article 23. Requisits per a accedir a les ajudes financeres de sòl
1. El promotor del sòl ha de complir els requisits següents:
a) Acreditar prèviament la propietat del sòl, una opció de compra, un dret de superfície o un concert adequat formalitzat amb qui tinga la titularitat del sòl o qualsevol altre títol o dret que concedisca facultats per a efectuar la urbanització.
b) Subscriure el compromís d'iniciar, dins del termini màxim de tres anys, per si o per mitjà de concert amb promotors d'habitatges, la construcció d'almenys un 50 per cent dels habitatges protegits de nova construcció. El còmput del termini s'iniciarà a partir de la conformitat del Ministeri d'Habitatge a la concessió de la subvenció a què es referix l'article següent, llevat que el planejament vigent o la legislació urbanística aplicable establisquen un altre termini diferent.
c) Adjuntar a la sol·licitud d'ajudes financeres una memòria de viabilitat tecnicofinancera i urbanística del projecte, en la qual s'especificarà l'aptitud del sòl objecte d'actuació per als fins perseguits, juntament amb la corresponent documentació que justifique o certifique el planejament urbanístic aprovat definitivament pels òrgans competents; els costos de l'actuació protegida, l'edificabilitat residencial, i el nombre d'habitatges que s'han de construir ja siguen protegits, segons tipologia i altres característiques que puguen donar lloc a l'obtenció de les subvencions establides en l'article 24.1 d'este decret, ja siguen lliures. Així mateix la memòria ha de contindre la programació temporal detallada de la urbanització i edificació, el preu de venda dels habitatges protegits i la resta d'usos previstos del sòl i el desenrotllament financer de l'operació.
2. Per a poder acollir-se al finançament corresponent a les àrees d'urbanització prioritària, com també en el supòsit a què es referix l'article 22.4 d'este decret, serà necessari que es formalitze, en el marc de les comissions bilaterals de seguiment entre el Ministeri d'Habitatge i la conselleria competent en matèria d'habitatge de la Comunitat Valenciana, i amb representació de l'Ajuntament en el terme del qual s'ubique l'actuació d'urbanització, un acord, subscrit per les tres administracions, per a cada actuació en qüestió. En este acord, i conforme al nombre d'objectius i del volum de recursos convinguts, es concretaran les condicions de finançament i, si és el cas, els compromisos i les aportacions financeres de les administracions implicades, així com el sistema de seguiment del compliment del termini màxim establit per a l'efectiva promoció dels habitatges protegits objecte de subvenció.
3. No es poden obtindre ajudes financeres per a les actuacions en matèria de sòl regulades en este decret i en el Reial Decret 801/2005, d'1 de juliol, quan la sol·licitud d'esta siga presentada amb posterioritat a l'obtenció del préstec convingut corresponent als habitatges protegits de nova construcció que s'han d'edificar en este sòl. Tampoc cabrà l'obtenció d'ajudes financeres quan la unitat d'execució, o part d'esta, ja les haguera rebut, fins i tot en el marc de plans estatals anteriors.
4. Ha d'inscriure's en el Registre de la Propietat l'afectació del sòl objecte de finançament a la finalitat establida, per la qual cosa es referix al nombre d'habitatges protegits prevists, incloent les seues tipologies i altres característiques que puguen donar lloc a l'obtenció de les subvencions establides en l'article 24.1 d'este decret.
5. A més del que disposen els apartats anteriors, per a l'obtenció de les ajudes financeres, han de complir-se les condicions següents:
a) Planejament urbanístic corresponent al desenrotllament del sòl aprovat.
b) Conveni amb l'ajuntament on s'ubique el sòl o amb els propietaris d'este en les condicions que es determinen.
6. Una vegada complides totes les condicions que s'establixen en el present article i en l'anterior, el director general competent en matèria d'habitatge dictarà la corresponent resolució de concessió de qualificació provisional que donarà dret a optar al règim de finançament previst en el següent article d'este decret, de conformitat amb el Reial Decret 801/2005.
Article 24. Subvencions
1. D'acord amb el que disposa l'article 47 del Reial Decret 801/2005, d'1 de juliol, el Ministeri d'Habitatge subvencionarà el promotor, per cada habitatge protegit que s'ha de construir en l'àmbit d'urbanització, amb una quantia fixa, segons el percentatge d'habitatges protegits prevists sobre el nombre total d'habitatges que s'han de construir, així com per algunes característiques dels habitatges protegits.
Estes subvencions tindran les quanties següents:
% d'edificabilitat per Quantia addicional per
a habitatges protegits Quantia general cada habitatge protegit
sobre total edificabilitat (€/habitatge protegit) < 70 m²
> 50 < 75 1.300 500
> 75 (Àrees d'urbanització prioritària)
. sense adquisició de sòl 2.500 500
. amb adquisició de sòl 2.800 500
El pagament d'estes subvencions, destinades directament als qui destinaran sòl urbanitzat a habitatges protegits, es fraccionarà segons el desenrotllament i la justificació de la inversió i de les disponibilitats pressupostàries del Ministeri d'Habitatge.
2. Quan la programació inicial establida es modifique sense que la conselleria competent en matèria d'habitatge, en l'àmbit del conveni amb el Ministeri d'Habitatge, ho hagen autoritzat, o quan els retards en el compliment de la dita programació, excepte causa justificada, posen de manifest la impossibilitat de complir el termini de construcció establit en l'article 23.1. b), s'aplicarà el que establix l'article 17 d'este decret respecte a l'incompliment.
3. La Generalitat subvencionarà a càrrec dels seus pressupostos amb una quantia addicional fixa de 500 euros per habitatge a construir en l'àmbit d'urbanització, quan es tracte de les actuacions que inclou el capítol V d'este decret, habitatges destinats a arrendament amb opció a compra.
4. La Generalitat pot subvencionar a càrrec dels seus pressupostos una quantia addicional fixa de 200 euros per habitatge que s'ha de construir en l'àmbit d'urbanització, quan en l'ordenació urbanística dels habitatges s'adopten mesures per al foment sostenible d'estos, s'incorporen actuacions integrals de construcció urbana amb criteris ecològics, bioclimàtics i mediambientals, extrems estos que s'incorporaran a la resolució del director general competent en habitatge.
CAPÍTOL III
Promoció y adquisició d'habitatges protegits
de nova construcció
Article 25. Concepte
S'entén per habitatges protegits de nova construcció els que, destinats a domicili habitual i permanent, tinguen una superfície útil màxima de 90 metres quadrats, a excepció dels destinats a famílies nombroses o persones discapacitades amb mobilitat reduïda que s'ajustaran quant a la seua superfície al que disposa l'article 6.e. d'este decret, complisquen els requisits establits en la Llei 8/2004, de l'Habitatge de la Comunitat Valenciana i la resta de disposicions que se'ls apliquen i siguen qualificats com a tals per la Generalitat a través de la direcció general competent en matèria d'habitatge i els seus servicis territorials, i els seus destinataris tinguen uns ingressos familiars que no excedisquen de 6,5 vegades l'indicador públic de renda d'efectes múltiples.
Article 26. Tipus d'habitatges protegits de nova construcció
Segons els ingressos dels adquirents i del tipus de finançament a què s'accedisca i del preu màxim de venda, que s'ajustarà als coeficients establits per a les distintes modalitats en l'article 14 d'este decret, les actuacions protegides de nova construcció poden ser:
a) Habitatges de protecció oficial de règim especial (HPORE): habitatges de nova construcció qualificats als efectes establits en l'article 91.dos.6 de la Llei 37/1992, de 28 de desembre, de l'Impost sobre el Valor Afegit, i destinats exclusivament a famílies o persones individuals els ingressos familiars dels quals no excedisquen de 2,5 vegades l'indicador públic de renda d'efectes múltiples.
b) Habitatges protegits de preu general (HPPG): habitatges de nova construcció així qualificats per la conselleria competent en matèria d'habitatge, els adquirents del qual tinguen uns ingressos familiars que no superen 5,5 vegades l'indicador públic de renda d'efectes múltiples.
c) Habitatges protegits de preu concertat (HPPC): habitatges així qualificats per la conselleria competent en matèria d'habitatge els adquirents dels quals tinguen uns ingressos familiars que no superen 6,5 vegades l'indicador públic de renda d'efectes múltiples.
Article 27. Promocions per a ús propi
Quan es tracte de promocions d'habitatge per a ús propi, el preu màxim d'adjudicació, o valor de l'edificació sumat al del sòl que figure en la declaració d'obra nova, en cas de promoció individual, tindran els límits establits en l'article 14 i inclouran el conjunt dels pagaments que efectue el promotor individual, el cooperativista o comuner que siguen imputables al cost de l'habitatge, per ser necessaris per a dur a terme la promoció i la individualització física i jurídica d'este, incloent si és el cas, els honoraris de la gestió.
S'entendran per gastos necessaris els d'escriptura i inscripció del sòl i els de la declaració d'obra nova i divisió horitzontal així com els del préstec hipotecari, assegurances de percepció de quantitats a compte i altres d'anàlegs. No tindran esta consideració les aportacions al capital social, les quotes socials ni les de participació en altres activitats que puga desenrotllar la cooperativa o comunitat de propietaris.
Article 28. Garatges i trasters
Quan la promoció incloga garatges o trasters, amb independència que estiguen o no vinculats a l'habitatge, el preu màxim de venda per metre quadrat de superfície útil d'estos, que figurarà així mateix en la qualificació provisional de l'habitatge, no podrà excedir el 60 per cent del preu màxim de venda per metre quadrat de superfície útil d'este.
El preu màxim total de venda per a l'obtenció de les ajudes inclourà, si és el cas, el d'un traster i el d'un garatge vinculats. Als efectes de preu i finançament, només seran computables com a màxim 8 metres quadrats de superfície útil de traster i 25 metres quadrats de superfície útil de garatge, amb independència que la seua superfície real siga superior.
Article 29. Finançament a la promoció dels habitatges
Els promotors d'habitatges de nova construcció qualificats provisionalment com a protegits que estiguen destinats a la venda, podran obtindre, a més de les ajudes en forma de sòl ja urbanitzat, o destinades a este propòsit, a què es referix el capítol II d'este decret, préstecs convinguts que s'atorgaran conforme a les condicions establides en els articles 9 i 44 del Reial Decret 801/2005, d'1 de juliol.
Article 30. Requisits per a accedir en propietat a l'habitatge
Per a accedir en propietat als habitatges protegits de nova construcció a què es referix el present capítol, els adquirents d'estos han de reunir els requisits següents:
a) Ingressos familiars que no superen els límits que establix l'article 26 d'este decret.
b) No ser titulars del ple domini o d'un dret real d'ús o de gaudi sobre un altre habitatge subjecte a règim de protecció pública, excepte en cas d'ocupació temporal d'este per motiu de reallotjaments sota control d'organismes públics, a què es referix l'article 15.1 d'este decret.
c) No ser titulars d'un habitatge lliure, quan el valor d'este, determinat d'acord amb la normativa de l'impost sobre transmissions patrimonials, excedisca del 40 per cent del preu màxim total de venda de l'habitatge objecte de l'actuació protegida. Este valor s'elevarà al 60 per cent en els supòsits següents:
1. Quan es tracte de famílies nombroses i necessiten adquirir un habitatge de major superfície per l'increment del nombre de membres de la seua unitat familiar.
2. En el cas de persones majors de 65 anys, de les persones amb discapacitat o de víctimes de la violència de gènere o del terrorisme.
3. En cas de trasllat de domicili a una altra localitat, quan es tracte de famílies amb ingressos familiars corregits d'acord amb el que disposa l'article 12 d'este decret, que no excedisquen d'1,5 vegades l'indicador públic de renda d'efectes múltiples.
Article 31. Requisits per a accedir a les ajudes financeres
1. Per a obtindre les ajudes financeres destinades a accedir en propietat als habitatges protegits de nova construcció, els sol·licitants, a més dels previstos en l'article anterior, han de complir les condicions següents:
a) Tindre uns ingressos familiars que no excedisquen de 6,5 vegades l'indicador públic de renda d'efectes múltiples, per a poder obtindre préstecs convinguts i per a ser beneficiaris de les subvencions o xec accés a l'habitatge de la Generalitat.
b) Tindre uns ingressos familiars que no excedisquen de 3,5 vegades l'indicador públic de renda d'efectes múltiples per a ser beneficiaris d'ajudes econòmiques directes i acollir-se al sistema específic d'ajudes financeres per al primer accés a l'habitatge en propietat.
2. A més dels requisits relatius als ingressos familiars establits en l'apartat anterior, els sol·licitants no poden haver obtingut prèviament ajudes financeres per a adquisició d'habitatge, a l'empara de plans d'habitatge, durant els deu anys anteriors a la sol·licitud actual d'este. S'entendrà que s'han obtingut ajudes financeres a l'habitatge, a l'efecte d'este decret, quan s'haja formalitzat el préstec convingut.
No obstant això, no serà necessari complir esta condició:
a) Quan la nova sol·licitud d'ajudes financeres a l'habitatge es dega a l'adquisició d'un habitatge per a destinar-lo a residència habitual i permanent, en una altra localitat, com a conseqüència del canvi de residència del titular.
b) Quan la nova sol·licitud d'ajudes financeres a l'habitatge es dega a un increment del nombre de membres de la unitat familiar per a adquirir un habitatge per part d'una família nombrosa, amb major superfície útil del que tenia.
c) Quan la nova sol·licitud d'ajudes financeres es produïsca per la necessitat d'un habitatge adaptat a les condicions de discapacitat sobrevinguda d'algun membre de la unitat familiar del sol·licitant.
En els tres supòsits, serà necessària la prèvia cancel·lació del préstec convingut anteriorment obtingut. Respecte de les ajudes econòmiques directes, es podrà optar per tornar les ajudes o per percebre la diferència si és el cas.
Article 32. Habitatges de protecció oficial de règim especial. Requisits
1. Els habitatges protegits podran ser qualificats com a habitatges de protecció oficial de règim especial als efectes establits en l'article 91.2.6 de la Llei 37/1992, de 28 de desembre, de l'Impost sobre el Valor Afegit, en aquelles actuacions promogudes per a venda o adjudicació, quan concórreguen les circumstàncies següents:
a) Que els destinataris tinguen ingressos familiars que no excedisquen de 2,5 vegades l'indicador públic de renda d'efectes múltiples.
b) Que el procediment de selecció dels compradors o adjudicataris s'efectue d'acord amb el que disposa la normativa que desenrotlle la Llei 8/2004, de 20 d'octubre, de l'Habitatge de la Comunitat Valenciana. Mentre s'aprova dita normativa, s'aplicarà el que establix la disposició transitòria cinquena d'este decret.
c) Que complisquen les exigències de les disposicions generals regulades en el capítol I d'este decret.
d) Que el seu preu per metre quadrat útil no excedisca de l'establit en l'article 14 d'este decret.
Amb la sol·licitud de qualificació definitiva ha de justificar-se el compliment dels requisits arreplegats en este apartat.
2. Quan les actuacions es desenrotllen sobre sòls cedits de forma gratuïta a promotors, per a la promoció d'habitatges de nova construcció, procedents de patrimonis municipals o públics o procedents d'actuacions de renovació urbana, en les condicions que reglamentàriament s'establisquen conforme a la legislació vigent, ha de justificar-se prou el cost de la promoció a efectes de la determinació del preu de venda dels habitatges.
3. No podran qualificar-se com a habitatges de protecció oficial de règim especial les promocions per a ús propi, llevat que excepcionalment i per motius justificats de caràcter social, s'autoritze mitjançant una resolució del director general competent en matèria d'habitatge, i sempre d'acord amb els informes tècnics que corresponguen.
Article 33. Ajudes financeres a càrrec dels pressupostos del Ministeri de l'Habitatge
1. El Ministeri d'Habitatge subsidiarà els préstecs convinguts obtinguts pels compradors d'habitatges protegits de nova construcció per a venda, de règim especial i de preu general, acollits al sistema de finançament per a primer accés a l'habitatge en propietat, en la quantia i pels períodes que establix l'article 23 del Reial Decret 801/2005, d'1 de juliol.
Estes quanties són les següents:
a) 82 euros a l'any, per cada 10.000 euros de préstec, durant un màxim de 10 anys, quan els ingressos familiars no excedisquen de 2,5 vegades l'indicador públic de renda d'efectes múltiples.
b) 48 euros a l'any, per cada 10.000 euros de préstec, durant un màxim de 5 anys, quan els ingressos familiars siguen superiors a 2,5 vegades l'indicador públic de renda d'efectes múltiples i no excedisquen de 3,5 vegades este indicador
c) Quan es tracte d'una família nombrosa, la quantia fixa de subsidiació corresponent en cada cas s'incrementarà durant els primers cinc anys del període d'amortització del préstec convingut, en una quantia anual per cada 10.000 euros de préstec, de 50 euros, si els ingressos familiars no excedixen de 2,5 vegades l'indicador públic de renda d'efectes múltiples, o de 30 euros, si estos ingressos superen 2,5 vegades, però no excedixen de 3,5 vegades el citat indicador.
El període de duració de la subsidiació, la pròrroga d'esta i la compatibilitat amb l'ajuda estatal directa, s'ajustaran al que disposa l'article 23 del Reial Decret 801/2005.
2. Així mateix es concedirà l'ajuda estatal directa a l'entrada en els termes i la quantia regulats pels articles 24 i 25 del citat Reial decret, i per mitjà del procediment de pagament que s'establix en l'article 26 d'este.
Les dites ajudes seran les següents:
Es consideren circumstàncies especials:
a) Famílies monoparentals.
b) Unitats familiars en què hi haja persones amb discapacitat en les condicions establides en la legislació sobre l'impost sobre la renda de les persones físiques.
c) Unitats familiars el sol·licitant de les quals siga major de 65 anys o tinguen a càrrec seu alguna Persona d'aqueixa edat.
d) Unitats familiars en què, entre els seus membres, hi haja víctimes de la violència de gènere o del terrorisme.
e) Col·lectius en situació o risc d'exclusió social o que pertanguen a altres grups qualificats per la Generalitat com de protecció preferent.
3. En el supòsit de jóvens, les ajudes seran les que establix l'article 79, apartats 1 i 2 d'este decret.
Article 34. Ajudes financeres a càrrec dels pressupostos de la Generalitat
La Generalitat, a càrrec dels seus pressupostos, concedirà als adquirents en la modalitat de primer accés d'habitatges protegits de nova construcció ja siguen de règim especial, de preu general o de preu concertat i siguen sol·licitants d'ajudes els ingressos familiars dels quals no superen en nombre de vegades l'indicador públic de renda d'efectes múltiples assenyalats en la taula i reunisquen les altres condicions exigides legalment, una ajuda econòmica, anomenada Xec accés a l'habitatge, destinada a sufragar parcialment el pagament a compte al qual ascendisca l'entrada o el preu de l'habitatge, com també els gastos de constitució del préstec hipotecari convingut.
La quantia d'estes ajudes serà:
Quadre d'ajudes per a habitatges de nova construcció.
Nombre vegades
IPREM Situació Total nova SGV
ATPMS (1) Fora d'ATPMS
<1,5 Jove 15,0% 13,0%
general 12,5% 10,5%
<2,5 Jove 7,0% 5,0%
general 4,5% 2,5%
<3,5 jove 3,0% 3,0%
general 2,0% 2,0%
<4,5 jove 3,0% 3,0%
general 2,0% 2,0%
<5,5 jove 3,0% 3,0%
general 2,0% 2,0%
(1) Àmbit territorial de preu màxim superior.
Article 35. Concessió de les ajudes financeres de la Generalitat
1. La concessió de les ajudes de la Generalitat, prèvia acreditació dels requisits establits, s'efectuarà d'acord amb les condicions següents:
a) Quan es tracte del promotor per a ús propi, una vegada obtinguda la qualificació definitiva.
b) En el cas d'adquirents i adjudicataris quan, obtinguda la qualificació definitiva, s'aporte l'escriptura pública inscrita en el Registre de la Propietat que acredite la transmissió de l'habitatge i el certificat municipal d'empadronament en este. També podrà aportar-se nota simple o certificat registral que mostre les dades de la transmissió.
El termini per a sol·licitar les ajudes serà de dotze mesos des de la formalització de l'escriptura.
2. La suma de les ajudes financeres concedides no podrà excedir el preu legal màxim de l'habitatge objecte d'estes, i si així fóra, es detraurà la corresponent a la de la Generalitat.
3. Segons el que disposa l'article 17.3.e) de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, en relació amb els criteris objectius per a l'atorgament de les ajudes, es tindrà en compte, si és el cas, la prelació en la presentació de les sol·licituds, d'acord amb el número d'ordre que conste en el registre d'entrada.
4. La quantia de la subvenció a l'adquirent podrà ser pagada al promotor de l'habitatge, si es descompta del preu de venda d'este i sempre que així es mostre en l'escriptura corresponent.
Article 36. Bestreta del pagament de les ajudes financeres de la Generalitat
1. Els beneficiaris de les ajudes a càrrec dels pressupostos de la Generalitat podran sol·licitar la bestreta d'estes a les entitats de crèdit amb què la Generalitat haja subscrit conveni establint este supòsit.
2. Cada sol·licitud anirà acompanyada de la prèvia resolució administrativa concedint les ajudes a què es referix l'apartat anterior.
3. Una vegada acreditada per l'interessat l'esmentada resolució administrativa, les entitats de crèdit podran tramitar i concedir la bestreta de les ajudes financeres.
4. La Generalitat podrà en tot moment supervisar o inspeccionar les gestions realitzades per les entitats de crèdit, per mitjà dels corresponents servicis econòmics de la conselleria competent en matèria d'habitatge.
Article 37. Segones i posteriors transmissions
1. El preu màxim de venda, per metre quadrat de superfície útil, en segones i ulteriors transmissions, d'un habitatge de protecció pública no podrà excedir 2 vegades el preu de venda inicial de l'habitatge, una vegada actualitzat per mitjà de l'aplicació de la variació percentual de l'índex nacional general del sistema d'índexs de preus al consum registrat des de la data de la primera transmissió fins a la de la segona o ulterior transmissió de què es tracte, entenent com a preu inicial de l'habitatge el del mòdul vigent en el moment de la qualificació definitiva.
2. Este sistema de preus màxims de venda s'aplicarà mentre dure el règim legal de protecció i s'ajustarà al que disposa l'article 14 d'este decret.
3. No obstant l'establit en els apartats anteriors, tant en el supòsit de segones o posteriors transmissions, com en el de primera transmissió, quan transcorregut un any des de la qualificació definitiva, no hagen sigut venuts, no es podrà aplicar l'actualització prevista en l'apartat primer d'este article fins que no hagen transcorregut cinc anys des de la dita qualificació definitiva.
En estos supòsits, el preu màxim de venda serà el vigent en el moment del contracte de venda, d'acord amb el que disposa l'article 14 d'este decret.
CAPÍTOL IV
Habitatges existents o usats
Article 38. Concepte i àmbit
1. Concepte. Són els habitatges lliures o protegits l'adquisició dels quals, en segona o posterior transmissió, es considera protegida previ el compliment de determinades condicions, i el preu de venda del qual, en següents transmissions, està limitat durant els terminis establits en el present decret.
2. Àmbit. A l'efecte d'este decret es considera adquisició protegida d'habitatges usats l'efectuada a títol onerós, d'habitatges en segona o posteriors transmissions, i en les condicions establides en este capítol.
3. Podran obtindre les mateixes ajudes financeres que els habitatges usats a què es referix este article, les següents modalitats d'habitatges:
a) Habitatges subjectes a règims de protecció pública, adquirits en segona o posterior transmissió.
A l'efecte, es consideraran segones transmissions, les que tinguen com a objecte habitatges protegits que s'hagueren destinat amb anterioritat a arrendament, i es realitze transcorregut el termini exigit per la normativa del pla de finançament a què es va acollir l'habitatge, o, si no n'hi ha, transcorreguts almenys deu anys des de la qualificació definitiva.
b) Habitatges adquirits en primera transmissió i subjectes a règims de protecció pública, amb superfície de fins a 120 metres quadrats, als quals es referix l'article 6, 2 a) d'este decret, quan haja transcorregut un termini d'un any com a mínim des de la data de la qualificació o la declaració definitiva d'estos, i no hagueren sigut adquirits per les famílies nombroses o, si és el cas, pels discapacitats amb mobilitat reduïda, als quals es destinaven.
c) Habitatges lliures de nova construcció, adquirits quan haja transcorregut un termini de dos anys com a mínim entre l'expedició de la llicència de primera ocupació, el certificat final d'obra o la cèdula d'habitabilitat, segons siga procedent, i la data del contracte d'opció de compra o de compravenda.
d) Habitatges rurals usats, no aïllats, en nuclis urbans i amb servicis urbanístics, amb una superfície útil que no excedisca de 120 metres quadrats i siguen adquirits en municipis o nuclis de població que no superen els 2000 habitants de dret.
Article 39. Preus màxims
1. El preu màxim de venda dels habitatges usats, per metre quadrat de superfície útil, serà el que establix l'article 14 per a esta modalitat.
2. Si l'habitatge tinguera un garatge o un traster, estiguen o no vinculats a l'habitatge, el preu màxim de venda per metre quadrat de superfície útil d'estos no podrà excedir el 60 per cent del preu màxim de venda per metre quadrat de superfície útil d'este.
A l'efecte de determinació del preu màxim total de venda, només seran computables com a màxim 8 metres quadrats de superfície útil de traster i 25 metres quadrats de superfície útil de garatge, amb independència que la seua superfície real siga superior.
Els criteris de mesurament de superfície per a la determinar preus màxims, seran els que s'utilitzen per als habitatges protegits de nova construcció.
3. El preu màxim de venda dels habitatges acollits a algun règim de protecció pública serà el que corresponga segons les normes específiques que se'ls s'apliquen, sempre que el seu preu de venda no excedisca dels màxims establits en el número anterior d'este article.
4. El preu màxim de venda dels habitatges a què es referixen les lletres b), c), i d) de l'article 38.3 d'este decret, serà el mateix que corresponga a un habitatge lliure usat acollit a allò que s'ha previngut en esta mateixa norma, en la mateixa ubicació, en el moment de la compra. No obstant això, a l'efecte de finançament només es computaran 90 metres quadrats útils.
Article 40. Segones i posteriors transmissions
1. A l'efecte de segones i posteriors transmissions dels habitatges usats, acollits a este decret, i dels altres habitatges a què es referixen les lletres c), i d) del seu article 38.3 d'este capítol, s'aplicaran, quant als preus màxims de venda, els mateixos criteris aplicables als habitatges protegits de nova construcció, excepte el que disposa l'apartat 3 de l'article 37 d'este decret, i durant el període establit en l'article 16.2 d'este decret, és a dir, 15 anys. Quan es tracte dels habitatges a què es referix el número 38.3.a) d'este decret, s'aplicaran les seues normes específiques.
2. Els contractes de compravenda dels habitatges usats a què es referix este article hauran d'aportar-se per al seu visat en els servicis territorials competents en matèria d'habitatge, a fi de verificar el compliment dels requisits exigits legalment.
3. Així mateix, les escriptures de compravenda s'inscriuran en el Registre de la Propietat, constant per mitjà de nota marginal les limitacions legals que, si és el cas, els siguen aplicables.
Article 41. Tipus de finançament i requisits per a l'obtenció
1. Els préstecs convinguts als compradors d'habitatges usats tindran les mateixes característiques que els corresponents als préstecs directes de compradors d'habitatges protegits de nova construcció, excepte en els supòsits previstos en l'article 38. 3 b) i d) d'este decret, en els quals podran obtindre's els préstecs convinguts corresponents a 90 metres quadrats útils, amb independència que la superfície real, dins del límit establit en este article, siga major.
2. Per a l'obtenció dels préstecs a què es referix l'apartat anterior, es compliran els requisits següents:
a) Que s'haja celebrat contracte d'opció de compra o de compravenda, degudament visat per l'òrgan administratiu competent, acreditatiu del compliment dels requisits i les condicions necessaris per a obtindre les ajudes financeres a l'habitatge.
b) Si el venedor ha rebut un préstec convingut per a este habitatge, ha de cancel·lar-lo prèviament o simultàniament a la formalització del préstec al comprador, excepte en el supòsit previst en l'article 70.2, b), del Reial decret 801/2005, d'1 de juliol.
c) Que entre la celebració del contracte d'opció de compra o de compravenda i la sol·licitud del visat d'este per l'òrgan competent no hagen transcorregut més de quatre mesos.
d) El termini de validesa del visat per a sol·licitar a l'entitat financera el préstec convingut serà de sis mesos des del seu atorgament.
3. Els tipus de finançament, els requisits per a accedir a la propietat de l'habitatge, els requisits per a accedir a les ajudes financeres que corresponguen i el procediment de concessió de les dites ajudes, s'ajustaran a allò que s'ha establit per als habitatges protegits de nova construcció.
4. Així mateix, la subsidiació dels préstecs convinguts i l'ajuda estatal directa a l'entrada seran les que establix l'article 30 del Reial Decret 801/2005, d'1 de juliol. Les ajudes a càrrec dels pressupostos de la Generalitat seran les establides en l'article 34 d'este decret.
CAPÍTOL V
Arrendament concertat amb opció a compra
Article 42. Beneficiaris
Podran ser beneficiaris d'una subvenció a càrrec dels pressupostos de la Generalitat, denominada Xec opció compra, els inquilins que s'acullen a la figura d'arrendament amb opció de compra en les condicions establides en este capítol i que reunisquen els requisits següents:
a) Tindre uns ingressos familiars que no excedisquen de 6,5 vegades l'indicador públic de renda d'efectes múltiples.
b) Destinar l'habitatge a domicili habitual i permanent.
c) Que complisca les condicions de primer accés que establix l'article 7 d'este decret, excepte el límit d'ingressos, que s'ajustarà al que disposa l'apartat a) d'este article.
d) Que l'habitatge estiga destinat a arrendament durant 10 anys. L'inquilí podrà optar a la compra, d'acord amb el que establix este capítol, a partir del seté any de l'inici de l'arrendament.
e) La superfície construïda de l'habitatge no podrà excedir 85 metres quadrats.
f) La superfície de garatges i trasters s'ajustarà al que establix l'article 6.2 del Decret 73/2005, de 8 d'abril.
Article 43. Preu de venda i renda
El preu màxim legal inicial a l'efecte de determinació de la renda serà el que establix l'article 6.3 del Decret 73/2005, de 8 d'abril, vigent en el moment de l'inici del contracte.
La renda màxima anual serà el 5,5 per cent del preu màxim legal inicial previst en el paràgraf anterior, que s'actualitzarà anualment d'acord amb les variacions percentuals de l'índex nacional general del sistema d'índexs de preus al consum.
El preu de venda de l'habitatge quan s'exercite l'opció de compra es calcularà multiplicant per 2 el preu màxim legal inicial, minorat en el 55 per cent de les quantitats entregades en concepte d'arrendament per l'inquilí que exercite esta opció.
En el supòsit de jóvens, d'acord amb el que disposa l'article 80 d'este decret, la minoració a què es referix el paràgraf anterior serà del 60 per cent.
L'arrendador podrà percebre, a més de la renda inicial o revisada que corresponga, el cost real dels servicis de què gaudisca l'inquilí i se satisfacen per l'arrendador, com també les altres repercussions autoritzades per la legislació aplicable.
Article 44. Xec opció compra. Quantia
1. La subvenció denominada Xec opció compra es concedirà en el moment en què exercisca l'opció de compra sobre l'habitatge i la seua quantia s'ajustarà al que disposa l'article 9.2, Xec-accés a l'habitatge, del Decret 73/2005, de 8 d'abril.
2. Es considerarà que s'ha exercit el dret d'opció de compra quan s'aporte escriptura inscrita de compravenda justificativa d'esta, o, si és el cas, certificat registral que acredite este extrem.
3. En el moment de l'exercici de l'opció de compra, per a obtindre les ajudes financeres a què fa referència este article i el següent, el beneficiari ha de justificar que reunix els requisits establits per la normativa llavors vigent.
Article 45. Subvenció al promotor i obligació d'inscriure en el Registre d'Habitatges amb Protecció Pública
1. A l'efecte del que disposa l'article 19 del Decret 73/2005, de 8 d'abril, del Consell de la Generalitat, i l'Ordre de 7 de juliol de 2005, que el desenrotlla, els promotors que promoguen habitatges per a arrendament amb opció a compra en els termes previstos en este capítol, han de procedir a la seua inscripció en el Registre Valencià d'Habitatges de Protecció Pública i a la seua posterior declaració de protecció pública en les condicions regulades per este decret.
2. Els promotors que promoguen habitatges per a arrendament amb opció de compra en els termes previstos en este capítol, podran optar a una subvenció la quantia de la qual serà del 10 per cent del preu màxim legal inicial a què es referix el paràgraf primer de l'article 43 d'este decret.
3. Per a obtindre la referida subvenció, ha de complir els requisits següents:
a) Els habitatges es destinaran a arrendament durant deu anys. La prohibició de cedir-los per qualsevol títol distint ha de constar en l'escriptura de declaració d'obra nova i divisió horitzontal, i esta limitació s'inscriurà com a nota marginal en el Registre de la Propietat.
La limitació serà cancel·lada quan l'inquilí exercite l'opció de compra a partir del seté any d'arrendament. Si no s'exercitara la dita opció, la cancel·lació es produirà transcorreguts els deu anys des de la data de l'escriptura de declaració d'obra nova i divisió horitzontal, estos habitatges quedaran lliures.
b) En els contractes d'arrendament es recollirà l'opció a compra i les seues clàusules s'ajustaran al que establix este capítol.
c) Per a poder percebre l'import de la subvenció corresponent ha d'aportar-se la inscripció en el Registre de la Propietat del contracte d'arrendament amb opció de compra a favor de l'inquilí.
CAPÍTOL VI
Declaració de protecció pública dels habitatges d'accés
concertat de nova construcció en venda i d'arrendament
d'accés concertat amb opció de compra
Article 46. Obligatorietat i objecte de la declaració de protecció pública
Els promotors d'habitatges d'accés concertat regulats pel Decret 73/2005, de 8 d'abril, del Consell de la Generalitat, de nova construcció, destinats a venda o a arrendament amb opció de compra, han de sol·licitar la declaració de protecció pública a fi de garantir el compliment de les limitacions urbanístiques establides respecte a les reserves d'habitatges amb protecció pública i, si és el cas, la disponibilitat de finançament per als compradors o inquilins.
Article 47. Inscripció en el Registre Valencià d'Habitatge i sol·licitud de la declaració de protecció pública dels habitatges d'accés concertat
1. Els promotors dels habitatges d'accés concertat de nova construcció destinats a venda o arrendament amb opció de compra, prèviament han d'obtindre la inscripció en el Registre Valencià d'Habitatge conforme a l'article 18 d'este decret.
2. La sol·licitud de declaració de protecció pública s'ha de presentar en el servici territorial competent en matèria d'habitatge, una vegada obtinguda la Llicència municipal d'edificació i la declaració d'obra nova en construcció, i amb les dades registrals dels habitatges. A més de les dades identificatives del promotor, la sol·licitud s'acompanyarà dels documents següents:
a) Declaració d'obra nova, que inclou preceptivament la llicència d'edificació, i el que això comporta respecte a l'obligació de l'ajuntament de vetlar pel compliment del que establix la Llei 8/2004, de 20 d'octubre, de la Generalitat, d'Habitatge de la Comunitat Valenciana, i la Llei 3/2004, de 30 de juny, de la Generalitat, d'Ordenació i Foment de la Qualitat de l'Edificació.
b) Un exemplar del projecte bàsic amb la finalitat d'identificar els habitatges.
3. Una vegada concedida la declaració de protecció pública, els servicis territorials competents en matèria d'habitatge traslladaran esta al promotor i a l'Ajuntament, als efectes de vetlar pel que disposa la Llei 8/2004, d'habitatge de la Comunitat Valenciana i als efectes urbanístics quant a reserva d'habitatge protegit que corresponguen.
4. Finalitzades les obres, i quan l'ajuntament concedisca la llicència d'ocupació, traslladarà esta als servicis territorials competents en matèria d'habitatge, a fi que estos verifiquen que els habitatges estan efectivament en condició de ser formalitzada la seua venda d'acord amb la reserva efectuada i procedir al seu control respecte als expedients de visats i ajudes.
Article 48. Concessió de la declaració de protecció pública dels habitatges d'accés concertat
1. Els servicis territorials competents en matèria d'habitatge informaran les sol·licituds de declaració de protecció pública, tant dels habitatges d'accés concertat destinats a venda com els d'arrendament amb opció de compra.
L'informe tindrà en compte la identificació dels habitatges, el seu règim, venda o lloguer amb opció de compra, superfícies i preus, d'acord amb el que disposa l'article 6 del Decret 73/2005, de 8 d'abril, del Consell de la Generalitat.
Si la documentació aportada fóra incompleta o patira d'algun defecte administratiu, es requerirà el promotor per a la seua rectificació, concedint-li un termini que en cap cas podrà excedir de quinze dies, sota l'advertència que si així no ho fera, se li tindrà per desistit de la seua petició, prèvia resolució notificada en forma legal.
De la mateixa manera es procedirà, sense necessitat de nou requeriment, en el cas que la rectificació efectuada pel promotor no corregira alguns dels defectes l'esmena dels quals els haguera sigut requerida.
2. El servici territorial competent en matèria d'habitatge atorgarà, si procedix, la declaració de protecció pública, tenint en compte la documentació aportada pel promotor.
La declaració de protecció pública es referirà a les dades següents:
a) La modalitat d'habitatge d'accés concertat: venda o arrendament amb opció a compra.
b) Termini d'execució de les obres.
c) Nombre d'habitatges, superfícies construïdes i útils per cada tipus i preus màxims aplicables.
d) Garatges vinculats o no vinculats als habitatges, i preus màxims.
e) Trasters i preus màxims.
f) Condicions generals respecte a les condicions de finançament d'acord amb la normativa per als habitatges d'accés concertat.
g) Les dades registrals dels habitatges objecte de la declaració.
3. La denegació de la declaració de protecció pública dels habitatges d'accés concertat serà motivada i susceptible de recurs d'alçada davant del director general competent en matèria d'habitatge, en els termes establits per la Llei 30/1992, 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
Article 49. Efectes de la concessió de la declaració de protecció pública dels habitatges d'accés concertat
La concessió de la declaració de protecció pública determina:
1. El compliment, que queda condicionat al moment de la finalització, si és el cas, de la reserva d'habitatges de protecció pública a l'efecte urbanístic. En cas d'incompliment d'este extrem es procedirà a l'aplicació de les sancions que corresponguen conforme a la legislació en matèria urbanística i d'habitatge.
2. La possibilitat, per als compradors, d'accedir als habitatges d'acord amb els terminis determinats per a la promoció, així com a les condicions de finançament de l'habitatge d'accés concertat, i dins dels límits de la disponibilitat financera i pressupostària.
L'accés al finançament concertat dels adquirents es regirà pel que disposa el Decret 73/2005, de 8 d'abril, modificat per la disposició addicional catorzena d'este decret.
3. El sotmetiment a totes i cada una de les condicions i requisits establits a este efecte per la Llei 8/2004, de 20 d'octubre, de la Generalitat, d'Habitatge de la Comunitat Valenciana.
4. El termini per a resoldre la sol·licitud de declaració de protecció pública serà de dos mesos i el sentit del silenci serà positiu.
CAPÍTOL VII
Mesures per al foment del lloguer
Article 50. Actuacions protegides en matèria d'arrendament
D'acord amb el que disposa l'article 2 d'este decret, són actuacions protegides en matèria d'arrendament les següents:
a) La promoció d'habitatges protegits de nova construcció per a arrendar, incloent els habitatges així qualificats, provinents de la rehabilitació d'edificis complets, els destinades preferentment a jóvens; i el cofinançament de la promoció per a l'arrendament d'habitatges protegits de promoció pública.
b) La recuperació del parc residencial existent per a la seua incorporació al mercat immobiliari, per mitjà del suport als qui posen en lloguer habitatges usats i lliures, propis, prèvia rehabilitació d'este si és el cas o als que els adquirisquen per a tal finalitat.
c) El suport econòmic als inquilins dels habitatges arrendats sense opció a compra.
SECCIÓ 1a
Habitatges protegits de nova construcció
amb destinació a arrendament
Article 51. Modalitats
S'entén per habitatges protegits de nova construcció destinats a arrendament els que, destinats a domicili habitual i permanent dels seus destinataris, tinguen una superfície útil màxima de 90 metres quadrats, complisquen els requisits establits en la Llei 8/2004, de l'habitatge de la Comunitat Valenciana i la resta de disposicions que se'ls s'apliquen i siguen qualificats com a tals per la Generalitat a través de la direcció general competent en matèria d'habitatge i els seus servicis territorials, i els seus destinataris tinguen uns ingressos familiars que no excedisquen de 6,5 vegades l'indicador públic de renda d'efectes múltiples. S'assimilaran a estos els habitatges així qualificats, provinents de la rehabilitació d'edificis complets per a destinar-los a arrendament.
En funció del tipus de finançament a què s'acullen i del termini durant el qual es destinen a arrendament, les actuacions protegides de nova construcció destinada a arrendament poden ser:
1. En funció del tipus de finançament:
a) Habitatges protegits per a arrendar de renda bàsica, el preu màxim legal de referència dels quals per metre quadrat de superfície útil no excedisca de l'establit en l'article 14 per a habitatges protegits de preu general.
b) Habitatges protegits per a arrendar de renda concertada, el preu màxim legal de referència dels quals per metre quadrat de superfície útil no excedisca de l'establit en l'article 14 per a habitatges protegits de preu concertat.
Si l'habitatge té garatge, traster o ambdós, s'aplicarà, a l'efecte dels seus preus màxims legals de referència, així com per a la determinació del preu màxim legal total, el que establix l'article 28 d'este decret.
2. En funció del termini durant el qual es destina a arrendament.
Els habitatges protegits de nova construcció per a la seua cessió en arrendament han d'estar vinculats a este règim d'ús durant un període mínim de deu o vint-i-cinc anys.
Article 52. Renda màxima
1. Les rendes màximes anuals dels habitatges promoguts amb destinació a arrendament seran un percentatge del preu màxim legal total de referència calculat segons la duració del període d'amortització del préstec, de la manera següent:
a) La renda anual màxima inicial en els habitatges per a llogar a 10 anys serà, el 5,5 per cent del preu màxim legal determinat segons l'article 51 d'este decret.
b) La renda anual màxima inicial en els habitatges per a llogar a 25 anys serà el 3,5 per cent del preu màxim legal determinat segons l'article 51 d'este decret.
La renda resultant ha de figurar en el contracte d'arrendament, que serà visat per la conselleria competent en matèria d'habitatge sense que puga superar, per metre quadrat de superfície útil, el preu màxim determinat d'acord amb el present decret, vigent en el moment de formalitzar el contracte d'arrendament en vigor en cada moment, segons siga la modalitat d'habitatge protegit en arrendament.
Si l'habitatge té garatge o traster s'aplicarà el criteri de preus determinat per estos en l'article 28 del present decret.
2. La renda inicial aplicada, o que ha pogut aplicar-se, en cada un dels contractes subscrits, pot actualitzar-se anualment segons les variacions percentuals de l'índex nacional general del sistema d'índexs de preus al consum.
3. L'arrendador pot percebre, a més de la renda inicial o revisada que corresponga, el cost real dels servicis de què gaudisca l'inquilí i se satisfacen per l'arrendador, així com les altres repercussions autoritzades per la legislació aplicable.
Article 53. Regles generals sobre ajudes financeres
A més de les ajudes en forma de sòl ja urbanitzat, o destinades a este propòsit, que s'establixen de conformitat amb el que disposa el capítol II d'este decret, els promotors d'habitatges protegits de nova construcció per a l'arrendament podran obtindre préstecs convinguts, subsidiació per a estos i subvencions.
Article 54. Préstecs convinguts a promotors
Els préstecs convinguts, a més de les característiques generals que s'apliquen als préstecs a promotors d'habitatges per a venda s'ajustaran al que establix l'article 37 del Reial Decret 801/2005, d'1 de juliol.
Article 55. Subsidiació de préstecs convinguts
La subsidiació per als préstecs convinguts obtinguts per promotors d'actuacions destinades a arrendament respondrà, segons es tracte d'habitatges de renda bàsica o de renda concertada, als barems que per a cada un d'estos tipus d'actuació establix l'article 38 del Reial decret 801/2005, d'1 de juliol i que són els següents:
Durant el període de carència, la subsidiació aplicable serà la mateixa que la corresponent als 5 primers anys del període d'amortització.
Article 56. Ajudes financeres
1. D'acord amb el que disposa l'article 39 del Reial decret 801/2005, d'1 de juliol, el Ministeri d'Habitatge subvencionarà als promotors d'habitatges qualificats o declarats protegits per a arrendar, de renda bàsica, la superfície útil dels quals no excedisca de 70 metres quadrats.
Les quanties de les subvencions seran les següents:
Període d'amortització Quantia subvenció
calculada en euros
10 anys 8.000
25 anys 11.000
Les quanties de les subvencions s'incrementaran, quan l'habitatge està situada en un àmbit territorial declarat de preu màxim superior, en las següents quanties, segons el grup:
Període d'amortització Quantia subvenció addicional calculada en euros
ATPMS A ATPMS B ATPMS C
10 años 3.000 2.000 1.000
25 años 4.000 2.700 1.300
2. A proposta de la Generalitat, per mitjà d'informe motivat del director general competent en matèria d'habitatge, el Ministeri d'Habitatge podrà autoritzar que s'anticipe al promotor la percepció de fins al 50 per cent de la subvenció, després del certificat de la iniciació de les obres i la justificació de les circumstàncies que motiven la bestreta.
A proposta, així mateix, de la Generalitat, esta bestreta podrà aconseguir la totalitat de la mencionada subvenció, quan el promotor es comprometa a reduir la renda que s'ha de percebre, durant els primers cinc anys, de manera que la dita renda se situe en 1 punt percentual menys que les establides en l'article 52 d'este decret.
Les quantitats la bestreta de les quals autoritze el Ministeri d'Habitatge conforme a les disponibilitats pressupostàries, han de ser garantides per mitjà d'aval o altres mitjans de garantia acceptats per l'ordenament jurídic que asseguren la seua devolució en cas d'incompliment dels requisits exigits per a l'obtenció de la subvenció, o de falta de la qualificació definitiva o, si és el cas, de la declaració de terminació de les obres.
3. En els altres casos, la concessió d'ajudes al promotor es practicarà una vegada obtinguda la qualificació definitiva, fraccionant-se segons el nombre d'habitatges efectivament arrendats, ha d'acreditar-se estar al corrent de les obligacions tributàries i de la Seguretat Social.
4. El servici territorial competent en matèria d'habitatge resoldrà als efectes de declarar el compliment dels requisits exigits per la normativa vigent, condicionant-se la concessió i el pagament de la subvenció a què existisca crèdit pressupostari.
5. La Generalitat, a càrrec dels seus pressupostos, concedirà subvencions en els supòsits que contempla el capítol VIII d'este decret: programes d'accés a l'habitatge de col·lectius específics.
Article 57. Seguiment de l'activitat de la promoció
Amb independència del finançament convingut que es reconega al promotor atesa l'actuació realitzada, transcorreguts dotze mesos des de la data de la qualificació definitiva sense que s'haja sol·licitat el visat de contractes, es procedirà al reintegrament d'ofici de les ajudes concedides en la promoció d'habitatges de nova construcció amb destinació a arrendament, de conformitat amb el procediment normativament establit.
En qualsevol cas i amb independència del necessari reintegrament, s'interromprà la subsidiació per a procedir, si és el cas, a l'inici d'un expedient sancionador, de conformitat amb el que ha disposat la Llei 8/2004, de 20 d'octubre, de l'Habitatge de la Comunitat Valenciana..
Article 58. Condicions de cessió i alienació
1. Els habitatges protegits de nova construcció per a la seua cessió en arrendament, i els provinents de rehabilitació d'un edifici complet a què s'acullen les mesures previstes en este decret, han d'estar vinculades a este règim d'ús durant un període mínim de deu o de vint-i-cinc anys, segons la qualificació atorgada.
Este termini de vinculació, que ha de figurar en la qualificació provisional d'actuació protegida, es comptarà a partir de la data de la qualificació definitiva. Així mateix, es recollirà en l'escriptura de declaració d'obra nova i constarà inscrit en el Registre de la Propietat.
2. Els habitatges protegits a 10 anys, una vegada transcorregut este termini, continuaran sent protegits, d'acord amb el que preveu l'article 16 del present decret, excepte els de renda concertada. L'arrendador podrà mantindre en règim de lloguer o oferir-los en venda, en les condicions dels habitatges usats a les quals es referix l'article 37 d'este decret.
3. Els habitatges protegits a 25 anys, una vegada transcorregut este termini continuaran sent protegits, d'acord amb el que preveu l'article 16 del present decret. L'arrendador podrà vendre fins a un cinquanta per cent dels habitatges, una vegada transcorreguts deu anys des de la qualificació definitiva, al preu màxim legal de referència a què es referix l'article 39 d'este decret, a compradors que complisquen les condicions per a poder accedir als habitatges usats definits en este decret. A estos efectes, es requerirà autorització a la conselleria competent en matèria d'habitatge, així com el compliment dels procediments establits per a això.
4. A l'efecte del que preveuen els apartats 2 i 3 tindran preferència per a adquirir els habitatges els inquilins que hagen romàs almenys cinc anys en règim d'arrendament en estos habitatges. A estos efectes, el promotor comunicarà fefaentment la seua intenció de vendre'l a l'inquilí.
5. Els titulars dels habitatges protegits per a lloguer podran alienar-los a nous titulars, sempre que es tracte de societats que incloguen en el seu objecte social l'arrendament d'habitatges, incloent societats o fons d'inversió immobiliària. L'alienació serà per promocions completes, segons siga procedent d'acord amb la normativa aplicable, en qualsevol moment del període de vinculació a este règim d'ús, sense subjecció als preus legals màxims de referència establits en l'article 39 d'este decret, amb l'autorització prèvia, de la Generalitat.
Els titulars promotors podran:
a) Retindre la gestió de les promocions alienades, amb l'obligació, en tot cas, per part dels compradors, d'atindre's a les condicions, compromisos, terminis i rendes màximes establits en este decret, subrogant-se en els seus drets i obligacions i podent subrogar-se, totalment o parcialment, en el finançament qualificat que hagen obtingut els promotors.
b) Cedir la gestió d'estos a organismes públics, entitats sense ànim de lucre, o a societats que incloguen en el seu objecte social l'arrendament d'habitatges, amb l'obligació, per part dels gestors, d'atindre's a les condicions, compromisos, terminis i rendes màximes establits en este decret.
6. Els habitatges promoguts per a ser destinats a arrendament podran ser edificats sobre sòls en règim de cessió del dret de superfície, sota qualsevol modalitat d'este, sempre que això no impedisca el compliment dels requisits i les obligacions de l'arrendador.
Article 59. Condicions de l'inquilí
1. Només podran accedir als habitatges protegits de nova construcció qualificats per a arrendament aquells ciutadans que complisquen les condicions següents:
a) Ingressos familiars que no excedisquen de:
1r. 5,5 vegades l'indicador públic de renda d'efectes múltiples, quan es tracte d'habitatges protegits per a arrendar, de renda bàsica.
2n. 6,5 vegades l'indicador públic de renda d'efectes múltiples, quan es tracte d'habitatges protegits per a arrendar, de renda concertada.
3r. Les condicions particulars que es determinen per als programes específics.
b) Destinar l'habitatge a domicili habitual i permanent.
c) No ser titulars del ple domini o d'un dret real d'ús i gaudi sobre un altre habitatge subjecte a règim de protecció pública, excepte en el cas d'ocupació temporal d'este per motiu de reallotjament sota el control d'organismes públics a què es referix l'article 15.1 d'este decret, i qualsevol altra excepció que s'establisca per als programes d'integració social previstos en la secció 2a del capítol VIII del present decret.
d) No ser titulars d'un habitatge lliure, quan el valor d'este, determinat d'acord amb la normativa de l'impost sobre transmissions patrimonials, excedisca del 40 per cent del preu màxim total de venda de l'habitatge objecte de l'actuació protegida. Este valor s'elevarà al 60 per cent en els supòsits establits en l'article 30. c) d'este decret.
2. Podran assimilar-se a la condició d'inquilins protegits aquelles entitats o associacions sense anime de lucre, entre els fins de les quals estiga el de donar suport a persones amb discapacitats físiques o psíquiques o persones majors, per mitjà de tutela i assistència i que requerisquen de l'habitatge com a mitjà d'inserció social, amb independència que s'assimilen o no a les condicions establides en este decret per a col·lectius específics.
Article 60. Rehabilitació d'edificis complets destinats a arrendament
El promotor de la rehabilitació d'un edifici complet podrà sol·licitar per a l'habitatge o habitatges que resultaran després de la rehabilitació la seua qualificació com a habitatges protegits de nova construcció amb destinació a arrendament sempre que estos habitatges complisquen la normativa que els siga aplicable, així com les condicions establides en este decret i puguen optar al sistema d'ajudes financeres tant el promotor com l'inquilí.
SECCIÓ 2a
Cofinançament
Article 61. Cofinançament dels costos de promoció
1. Es podran qualificar de promoció pública els habitatges existents adquirits pels ens locals, els seus organismes autònoms o patronats, empreses de capital íntegrament públic, com també per les organitzacions sense ànim de lucre, per a destinar-los en arrendament o qualsevol altra forma de cessió a unitats familiars o de convivència els ingressos dels quals anuals corregits no excedisquen d'1,5 vegades l'indicador públic de renda d'efectes múltiples, sempre que es complisquen les condicions següents:
a) La superfície màxima protegida de l'habitatge no podrà excedir de 90 metres quadrats útils, amb l'excepció prevista en este decret per a famílies nombroses. No obstant, a l'efecte tant de preu com de finançament convingut, només seran computables 70 metres quadrats útils, que, en el cas de famílies nombroses podrà incrementar-se fins a 90.
b) El preu d'adquisició de l'habitatge no podrà ser superior a l'assenyalat en el present decret com a preu màxim de venda en els habitatges usats, en la zona en què s'ubique l'habitatge.
c) La renda anual de l'arrendament no podrà excedir el 3 per cent del preu d'adquisició de l'habitatge
d) L'habitatge ha de quedar vinculat al règim d'ús d'arrendament o cessió durant un període mínim de deu anys, extrem que es farà constar expressament en el Registre de la Propietat per mitjà de nota marginal, així com el dret de tanteig i retracte a favor de la Generalitat.
2. La Generalitat reconeixerà per a estes actuacions l'accés al finançament qualificat, que serà del 30 per cent del cost de la promoció a càrrec dels pressupostos del Ministeri d'Habitatge i del 30 per cent a càrrec de la Generalitat, que, a estos efectes, no podrà computar-se per més d'1,10 vegades el preu bàsic a nivell nacional vigent en el moment d'iniciar-se la promoció. A càrrec dels fons de la Generalitat quan l'habitatge s'ubique en un àmbit territorial de preu màxim superior s'incrementarà pel coeficient corrector que li corresponga.
3. Correspon al director general competent en matèria d'habitatge el reconeixement de les ajudes a les actuacions previstes en el present article, així com l'establiment dels criteris de control i seguiment d'este tipus d'actuacions
El pagament de l'aportació financera estatal podrà fraccionar-se en anualitats, amb un nombre màxim de tres, i una entrega inicial de fins al 30 per cent, a l'inici de l'obra, segons acorden les administracions actuants.
Article 62. Habitatges de promoció pública en arrendament
Podran acollir-se al sistema de cofinançament establit en l'article anterior d'este decret els habitatges de promoció pública, segons el que establix el Reial Decret 3148/1978, de 10 de novembre, pel qual es desenrotlla el Reial Decret Llei 31/1978, de 31 d'octubre, sobre Política d'Habitatge, i destinats exclusivament a famílies o persones individuals els ingressos familiars de les quals no excedisquen d'1,5 vegades l'indicador públic de renda d'efectes múltiples quan es destinen a arrendament, per un termini no inferior a deu anys.
SECCIÓ 3a
Recuperació del parc residencial existent per a la seua
incorporació al mercat immobiliari
Article 63. Actuacions protegides
Es consideren actuacions protegides a l'efecte de les ajudes previstes en este decret:
a) Adquisició d'habitatge usat per a arrendar, d'acord amb el que disposa l'article 64 d'este decret.
b) Posada en arrendament d'habitatges lliures prèvia rehabilitació d'estos, si és el cas, en les condicions que es determinen.
Article 64. Adquisició d'habitatges usats per a arrendar
1. Les entitats sense ànim de lucre, els organismes públics i les societats que incloguen en el seu objecte social l'arrendament d'habitatges, segons establix l'article 2 de la Llei 29/1994, de 24 de novembre, d'Arrendaments Urbans, i d'acord amb els requisits i les condicions establides en esta llei, podran adquirir, amb ajudes financeres, habitatges usats als quals es referix l'article 38 d'este decret, excepte els subjectes a règims de protecció pública, per a arrendar-lo, sempre que:
a) Els ingressos familiars dels inquilins no excedisquen de 5,5 vegades l'indicador públic de renda d'efectes múltiples i complisquen els requisits que establix l'article 60 d'este decret.
b) El preu màxim d'adquisició serà el corresponent als habitatges usats, d'acord amb el que establix este decret.
c) Els habitatges estaran vinculats al règim d'arrendament durant un període mínim de deu o de vint-i-cinc anys, atenint-se a les rendes màximes, condicions i possibilitats aplicables als habitatges protegits per a arrendar, de renda bàsica.
d) Per a segones i posteriors transmissions, en els preus màxims de venda s'aplicaran els mateixos criteris que corresponen als habitatges protegits per a arrendar, de renda bàsica, i durant el mateix període.
e) Les limitacions sobre la destinació de l'ús de l'habitatge i sobre els preus màxims de venda i renda han de figurar expressament en les escriptures de compravenda i en l'escriptura de formalització del préstec hipotecari, a l'efecte de la seua inscripció en el Registre de la Propietat, on es faran constar per mitjà de nota marginal.
Article 65. Tipus d'ajudes per a l'adquisició d'habitatges usats per a arrendar
Les entitats, organismes públics i societats a què es referix l'article anterior que adquirisquen habitatges usats per a la seua cessió en arrendament en les condicions indicades, podran obtindre les ajudes que s'establixen a continuació:
a) un préstec convingut la quantia màxima del qual serà del 80 per cent del preu total de l'habitatge, sense període de carència.
b) la mateixa subsidiació que els habitatges protegits per a arrendar, de renda bàsica, excepte quan l'habitatge s'ubique en un àmbit territorial de preu màxim superior, i en este cas la subsidiació respondrà al barem següent:
c) la mateixa subvenció, i sota les mateixes condicions, que els habitatges protegits per a arrendar, de renda bàsica.
Les quanties de les subvencions seran les següents:
Període d'amortització Quantia subvenció
calculada en euros
10 anys 8.000
25 anys 11.000
Les quanties de les subvencions s'incrementaran, quan l'habitatge estiguera situat en un àmbit territorial declarat de preu màxim superior, en les següents quanties, segons el grup:
Període d'amortització Quantia subvenció addicional
calculada en euros
ATPMS A ATPMS B ATPMS C
10 anys 3.000 2.000 1.000
25 anys 4.000 2.700 1.300
Article 66. Ajudes a propietaris d'habitatges lliures per a arrendar-los, prèvia rehabilitació, si és el cas, o cedir-los per qualsevol altre títol a la Generalitat
1. Podran obtindre el reconeixement d'una subvenció per la Generalitat, aquells propietaris d'habitatges lliures desocupats la superfície útil dels quals no excedisca de 120 metres quadrats i els oferisquen, per un període mínim de cinc anys, en arrendament per mitjà de qualsevol de les formes següents:
a) Arrendament directe.
b) Cessió per qualsevol altre títol a la Generalitat.
c) A través d'agències, societats públiques o entitats col·laboradores, que incloguen entre les seues activitats la de l'arrendament d'habitatges, com ara l'Agència de Lloguer Infohabitatge o agent col·laborador de la Xarxa Valenciana d'Infohabitatge Solidari.
2. Les quanties de les subvencions seran:
a) En el cas que es rehabilite prèviament l'habitatge:
1r. 6.000 euros, quan es destine part de la subvenció concedida a cobrir els gastos d'assegurança contra possibles impagaments i desperfectes excepte els originats pel desgastament de l'ús ordinari de l'habitatge.
2n. 4.000 euros, si renuncia per mitjà de manifestació expressa a formalitzar esta assegurança.
En ambdós supòsits podrà obtindre's una quantia addicional del 7 per cent de la part de pressupost protegit corresponent a obres que tinguen com a objecte l'adequació a l'eficiència energètica, en les condicions a què es referix este decret, amb un límit de 200 euros per habitatge o local que participe en els costos de la rehabilitació.
b) En el cas que no es rehabilite prèviament l'habitatge:
1r. 3.000 euros, quan es destine part de la subvenció concedida a cobrir els gastos d'assegurança contra possibles impagaments i desperfectes excepte els originats pel desgastament de l'ús ordinari de l'habitatge.
2n. 2.000 euros, si renuncia per mitjà de certificat exprés a formalitzar esta assegurança.
3. La renda màxima anual inicial que ha de percebre el titular de l'habitatge lliure serà del 5,5 per cent del preu màxim legal de referència de l'habitatge que, a efectes de càlcul, es determinarà aplicant el preu màxim legal de referència aplicable als habitatges protegits de nova construcció per a arrendament de renda concertada, a una superfície útil que no podrà excedir 90 metres quadrats. En el cas que existiren garatge i traster no podran excedir les superfícies màximes d'estos de les que corresponen a les establides en este decret per als habitatges protegits de nova construcció, amb independència que les superfícies útils respectives de l'habitatge, garatge i traster, pogueren ser superiors a les indicades.
4. Si l'habitatge que s'ha de rehabilitar és qualificat provisionalment com a protegit, per a arrendament, el titular d'este, promotor de la seua rehabilitació, podrà obtindre les ajudes financeres que correspondria a un promotor d'habitatges protegits per a arrendament, en la modalitat que corresponga, i han de ser destinats els habitatges a este ús i complir totes les condicions respecte a superfícies, rendes màximes i vinculació temporal mínima al règim d'arrendament.
5. El pagament de les ajudes a què es referix este article s'ajustarà al que establix l'article 70 del present decret.
Article 67. Finançament específic de la rehabilitació d'edificis destinats a lloguer sense qualificació d'habitatge protegit de nova construcció
1. Si el promotor de la rehabilitació d'un edifici complet sol·licita la qualificació a què es referix l'article 66.4 d'este decret podrà optar per alguna de les alternatives següents:
a) Sol·licitar les ajudes financeres establides en este decret per a la promoció d'habitatges en arrendament, amb l'autorització prèvia de la Generalitat, quan la totalitat dels habitatges resultants de la rehabilitació es destinaran a este ús i complisquen totes les condicions respecte a superfícies, rendes màximes i vinculació temporal mínima al règim d'arrendament.
b) Sol·licitar les ajudes financeres establides amb caràcter general per la normativa vigent per a la rehabilitació d'edificis.
2. Els promotors de les actuacions regulades en este article podran excloure de la sol·licitud de qualificació alguns dels habitatges, sense que el percentatge d'habitatges exclosos puga superar el 20 per cent de la totalitat, sempre que justifiquen prou els motius per què sol·liciten la dita exclusió.
SECCIÓ 4a
Suport econòmic als inquilins
Article 68. Beneficiaris i condicions per a l'obtenció de les ajudes
1. Beneficiaris
Podran obtindre les subvencions al lloguer, a les quals es referix l'article 50 c) d'este decret les persones que hagen formalitzat contracte d'arrendament d'habitatge, en els termes de la vigent Llei d'arrendaments urbans.
Per a la concessió d'este tipus d'ajudes serà necessari que el sol·licitant presente per al seu visat davant de la direcció general competent en matèria d'habitatge, el contracte d'arrendament, d'acord amb el procediment legalment regulat.
2. Condicions
Les condicions per a tindre accés a les ajudes són les següents:
a) Pel que fa a l'habitatge:
1r) La renda anual que han de satisfer els inquilins estarà compresa entre el 2 per cent i el 9 per cent del preu màxim a què es referix l'article 51 d'este decret per als habitatges protegits per a arrendament de renda bàsica.
2n) La superfície màxima computable per als habitatges no serà superior a 90 metres quadrats de superfície útil i per al garatge i traster, les previstes en l'article 28 d'este decret, encara quan les superfícies reals respectives siguen superiors.
3r) L'habitatge ha de presentar les adequades condicions d'habitabilitat, així com que les seues dimensions superficials siguen les necessàries per a albergar els seus ocupants, computant-se a l'efecte un mínim de 10 metres quadrats útils de superfície per persona que habitarà l'habitatge.
b) Pel que fa als inquilins:
1r) Els beneficiaris han de tindre uns ingressos familiars que no excedisquen de 2,5 vegades l'indicador públic de renda d'efectes múltiples. Els ingressos familiars anuals es referiran, en este cas, als de tots els ocupants de l'habitatge que consten en el certificat d'empadronament que s'aporte a l'expedient, amb independència que existisca entre estos relació de parentiu.
2n) L'habitatge es destinarà a domicili habitual i permanent de la unitat arrendatària.
3r) Els ocupants no han de ser titulars de cap altre immoble en la mateixa localitat, amb independència del règim d'ús d'este.
4t) Es prioritzaran els supòsits en què concórrega alguna de les següents circumstàncies dels ocupants de l'habitatge.
a) Famílies monoparentals.
b) Ser víctima de la violència de gènere o del terrorisme.
c) Famílies nombroses.
d) Persones amb discapacitat reconeguda oficialment.
e) Pertànyer a un col·lectiu en situació o risc d'exclusió social.
f) Qualsevol altra que per la seua especial circumstància, requerisca d'una atenció especial, com ara ser major de 65 anys o tindre majors a càrrec seu.
3. Queden exclosos els beneficiaris de programes de promoció pública que gaudisquen ja de bonificacions en el lloguer de l'habitatge per un import igual o superior al 50 per cent d'este.
Article 69. Quantia i duració de les subvencions a inquilins
La quantia màxima anual de la subvenció no excedirà, amb caràcter general, del 40 per cent de la renda anual que s'ha satisfer, ni d'un màxim absolut de 2.880 euros, i podrà ser feta efectiva a l'inquilí, o a l'arrendador, directament per la Generalitat, o a través de l'agència o societat pública que s'encarregue de la gestió de l'arrendament. L'arrendador, en estos casos, descomptarà prèviament la quantia de l'ajuda de la renda total que l'arrendatari ha de pagar.
En el cas que es tracte de víctimes de violència de gènere o de terrorisme la Generalitat reconeixerà, a càrrec dels seus pressupostos, un 10 per cent més a l'establit amb caràcter general amb un límit absolut de 3.168 euros anuals.
Amb caràcter complementari i per a aquells eventuals beneficiaris els ingressos familiars dels quals no superen 1,5 vegades l'indicador públic de renda d'efectes múltiples la Generalitat reconeixerà el 10 per cent addicional amb el límit absolut referit en el paràgraf anterior sempre que es trobe en algun dels supòsits següents: majors de 65 anys, persones amb discapacitat, famílies monoparentals, persones en situació de desocupació, famílies nombroses, persones afectades per un procés de reallotjament i persones pertanyents a col·lectius en risc d'exclusió social, justificat per mitjà d'informe dels servicis socials municipals corresponents.
La duració màxima d'esta subvenció serà de vint-i-quatre mesos, condicionada que es mantinguen les circumstàncies que van donar lloc al reconeixement inicial del dret a l'ajuda.
Amb caràcter excepcional, quan concórreguen especials circumstàncies socials, els ingressos familiars corregits d'acord amb el que disposa l'article 11 d'este decret no superen 1,5 vegades l'indicador públic de renda d'efectes múltiples i s'acompanye informe dels servicis socials de l'ajuntament corresponent, la Generalitat podrà prorrogar dos anys més la seua aportació del 10 per cent mitjançant una resolució del director general competent en matèria d'habitatge.
No es podran obtindre novament estes subvencions fins transcorreguts almenys cinc anys des de la data de reconeixement del dret a estes.
Article 70. Pagament de les subvencions i sol·licitud de la bestreta del pagament de les ajudes financeres recollides en el present títol
1. Una vegada revisada la documentació corresponent, i realitzats els tràmits oportuns, es dictarà, per l'òrgan competent, la resolució de concessió de l'ajuda corresponent al primer any, el pagament de la qual s'efectuarà en dos terminis. A l'inici de l'any següent, es dictarà una resolució de pròrroga per al segon any, si és el cas.
2. Els dos terminis per al pagament de la subvenció que establix l'apartat anterior s'efectuaran de la forma següent: el 40 per cent de l'import després de la concessió de la subvenció. I la quantitat restant, una vegada aportada i comprovada la documentació justificativa de la correcta i efectiva aplicació de l'ajuda.
La documentació justificativa a què es referix el paràgraf anterior es presentarà en el termini de 15 dies comptadors una vegada transcorregut un any des que la sol·licitud va entrar en el registre de l'òrgan competent per a la tramitació de les ajudes. En cas contrari, finalitzarà el termini de vigència dels efectes previstos en la resolució.
3. Els beneficiaris previstos en el present títol podran sol·licitar la bestreta d'ajudes financeres acudint a les entitats de crèdit amb què la Generalitat haja subscrit acords establint esta possibilitat i en les condicions que en estos s'establisca.
Article 71. Pòlisses col·lectives d'assegurances
L'administració autonòmica competent en matèria d'habitatge podrà subscriure convenis amb les companyies asseguradores per a l'establiment de pòlisses d'assegurances col·lectives en els supòsits regulats en esta secció i en l'article 66 del present decret.
CAPÍTOL VIII
Programes d'accés a l'habitatge de
col.lectius específics: hàbitat solidari
Article 72. Actuacions protegides programes Hàbitat solidari
Són aquelles actuacions protegides en programes específics que permeten l'accés a l'habitatge als col·lectius específics que s'indiquen a continuació:
a) Les compreses en el programa Hàbitat jove, es qualifiquen com a tals la promoció d'habitatges de nova construcció en l'arrendament per a jóvens i per a universitaris, la figura d'habitatge jove amb opció de compra, el cofinançament d'habitatge de promoció pública en arrendament per a jóvens, així com determinats supòsits de compra.
b) Les compreses en el programa Hàbitat d'integració social, es qualifiquen com a tals les actuacions destinades a altres col·lectius socialment desfavorits, com persones majors, immigrants, discapacitats o qualssevol que per les seues característiques siguen assimilables a les dites situacions.
Article 73. Coexistència de distintes modalitats d'arrendament
Podran coexistir en una mateixa promoció habitatges acollits a diferents modalitats i programes, sempre que siguen compatibles, així com habitatges acollits al programa de lloguer-jove, habitatges acollits al programa d'integració social i habitatges protegits destinades a arrendament durant vint-i-cinc anys que no es troben dins de cap dels programes esmentats.
Quan es tracte de promotors públics o entitats sense ànim de lucre, la direcció general competent en matèria d'habitatge podrà subscriure els acords pertinents per a establir les condicions i procediments relatius al pagament de les subvencions.
Secció 1ª
programa hàbitat jove
Subsecció 1a
Habitatge jove en lloguer
Article 74. Actuacions protegides
Podran acollir-se a les ajudes financeres establides en els següents articles aquells habitatges qualificats com a protegits, siguen de nova construcció, o procedents de la rehabilitació d'edificis, i destinats a arrendament, sense opció a compra, per a jóvens que s'integren en algun dels grups següents:
A) Habitatge per a universitaris
Es definixen com a habitatges per a universitaris, aquells habitatges protegits amb destinació a arrendament, de renda bàsica, a 10 o 25 anys, de nova construcció o procedents de remodelació d'edificis. Se'ls aplicarà el finançament i les limitacions previstes per a este tipus d'habitatges, d'acord amb el que disposa la secció 1a del capítol VII i en l'article 75 d'este decret.
La superfície màxima dels habitatges no superarà els 45 metres quadrats de superfície útil, incloent, si és el cas, la superfície destinada a servicis comuns. La part corresponent als servicis comuns no podrà superar el 20 per cent de la superfície útil de l'habitatge a què s'adscriu. Es podrà incloure a l'efecte de finançament, una plaça de garatge, vinculada registralment i en projecte, amb les limitacions previstes de preu i superfície.
Els usuaris d'estos habitatges seran jóvens en el moment de la sol·licitud i acreditaran la seua condició d'estudiant universitari.
B) Habitatges accés jove en lloguer
Es definixen com a habitatges accés jove en lloguer, aquells habitatges protegits amb destinació a arrendament, de renda bàsica, a 10 o a 25 anys, de nova construcció o procedents de la remodelació d'un edifici. Se'ls aplicarà el finançament i les limitacions previstes per a este tipus d'habitatges, segons el que disposa l'article 76 d'este decret.
La superfície màxima dels habitatges no superarà els 70 metres quadrats de superfície útil. Es podrà incloure a efectes de finançament, una plaça de garatge i un traster, vinculats registralment i en projecte, amb les limitacions previstes de preu i superfície d'este tipus d'habitatges.
Els usuaris d'estos habitatges:
a) Seran jóvens en el moment de la sol·licitud.
b) Els seus ingressos familiars inferiors a 2,5 IPREM.
c) La unitat familiar no excedirà de 5 membres.
La renda anual màxima inicial serà la mateixa que la dels habitatges protegits de nova construcció de renda bàsica, atés el termini de vinculació atorgat.
Article 75. Ajudes i límits de l'habitatge jove en lloguer
Amb caràcter general el règim de finançament convingut serà l'establit per al foment de mesures d'arrendament, habitatges protegits de nova construcció per a arrendar de renda bàsica, incloent els habitatges així qualificats, provinents de la rehabilitació d'edificis.
Estos habitatges podran optar a les ajudes següents:
a) Préstec convingut per als habitatges en arrendament de renda bàsica.
b) Subvenció al promotor a càrrec dels pressupostos del Ministeri de l'Habitatge, si la superfície útil no excedix de 45 metres quadrats.
c) Subvenció de la Generalitat per a habitatges amb una superfície de fins a 70 metres quadrats útils.
1. Subsidiació del préstec:
Duració PER FRACCIÓ DE 10.000 €
10 anys 295 € /any/F (DE L'1r al 5é) + 177 € /any/F (DEL 6é al 10é)
25 anys 263 € /any/F (5 primers) + 205 € /any/F (DEL 6é al 20é)
2. Subvenció del Ministeri solament per a aquells habitatges la superfície útil dels quals no excedisca de 45 metres quadrats, incloent, si és el cas, la superfície destinada a servicis comuns.
Període d'amortització quantia
10 anys 10.200 €
25 anys 13.200 €
Les quanties de les subvencions s'incrementaran, quan l'habitatge estiguera situat en un àmbit territorial declarat de preu màxim superior d'acord amb el que disposen els articles 39 i 73.2 del Reial decret 801/2005, d'1 de juliol.
3. Subvenció de la Generalitat:
La Generalitat subvencionarà a càrrec dels seus pressupostos estes promocions amb el 20 per cent del preu màxim de venda que corresponguera en el moment de la seua qualificació provisional quan es tracte d'arrendaments a 25 anys i d'un 10 per cent del preu màxim de venda que corresponguera al moment de la seua qualificació provisional quan es tracte d'arrendaments a 10 anys.
Article 76. Gestió de les ajudes
1. La concessió de les ajudes al promotor es practicarà una vegada obtinguda la qualificació definitiva, fraccionant-se segons el nombre d'habitatges efectivament arrendats, el promotor ha d'acreditar estar al corrent de les obligacions tributàries i de la Seguretat Social.
2. El servici territorial competent en matèria d'habitatge resoldrà als efectes de declarar el compliment dels requisits exigits per la normativa vigent, condicionant-se la concessió i el pagament de la subvenció a què existisca crèdit pressupostari.
3. L'arrendament es justificarà per mitjà de l'aportació del contracte per al seu visat reglamentari.
4. Per al seguiment i el control de la gestió d'estes ajudes s'aplicarà el que disposa l'article 57 d'este decret.
5. A proposta de la Generalitat, per mitjà d'informe motivat del director general d'habitatge, el Ministeri d'Habitatge podrà autoritzar que s'anticipe al promotor la percepció de fins al 50 per cent de la subvenció, previ certificat de la iniciació de les obres i justificació de les circumstàncies que motiven la bestreta.
Article 77. Condicions per a la promoció d'habitatge jove en lloguer
En les promocions d'estes característiques han de concórrer les condicions següents:
a) Que el procediment de selecció dels adjudicataris s'efectue per mitjà de concurrència pública, conforme al que ha assenyalat l'article 32.1.b) d'este decret per als habitatges protegits qualificats de protecció oficial en règim especial.
b) Quan les actuacions es desenrotllen en sòls cedits de forma gratuïta a promotors per a la promoció d'habitatges de nova construcció, procedents de patrimonis municipals o públics o procedents d'actuacions de renovació urbana, en les condicions que reglamentàriament s'establisquen conforme a la legislació vigent, ha de justificar-se prou el cost de la promoció a l'efecte de la determinació del preu màxim de venda, i consegüentment de renda, dels habitatges.
Article 78. Cofinançament d'habitatge de promoció pública en arrendament per a jóvens per institucions públiques i entitats sense ànim de lucre
1. La Generalitat reconeixerà la possibilitat de cofinançar el cost de promoció, sota qualsevol modalitat, d'habitatges qualificats o declarats protegits de promoció pública, sempre que romanguen en règim d'arrendament per un període mínim de vint-i-cinc anys i que la superfície útil màxima dels habitatges no excedisca de 70 metres quadrats, o de 90, quan la unitat familiar conste de quatre o més membres, sempre que es destinen preferentment a jóvens o a experiències de convivència intergeneracional.
La Generalitat reconeixerà per a estes actuacions l'accés al finançament qualificat consistent en una subvenció del 40 per cent del cost d'adquisició a càrrec dels pressupostos del Ministeri d'Habitatge i una altra subvenció d'un 30 per cent a càrrec dels pressupostos de la Generalitat. A l'efecte no podrà computar-se per més d'1,10 vegades el preu bàsic a nivell nacional vigent en el moment d'iniciar-se la promoció. A càrrec dels fons de la Generalitat quan l'habitatge s'ubique en un àmbit territorial de preu màxim superior s'incrementarà pel coeficient d'increment que corresponga.
El pagament de l'aportació financera estatal podrà fraccionar-se en anualitats, amb un nombre màxim de tres, i una entrega inicial de fins al 30 per cent, a l'inici de l'obra, segons acorden ambdós administracions.
2. Igualment, la Generalitat reconeixerà el cofinançament, a través de la firma de convenis específics amb institucions públiques i entitats sense ànim de lucre amb finalitat social, el cost de promoció, davall qualsevol modalitat, d'habitatges qualificats o declarats protegits de promoció pública, sempre que romanguen en règim d'arrendament per un període mínim de vint-i-cinc anys i que la superfície útil màxima dels habitatges no excedisca de 70 metres quadrats, destinats a jóvens en situacions específiques.
Subsecció 2a
Habitatge jove en compra
Article 79. Regulació específica d'ajudes
Per a facilitar l'accés a la propietat d'un habitatge, per part dels jóvens, s'establixen unes mesures específiques de suport a la compra d'habitatge protegit de nova construcció de règim especial o preu general, quan els sol·licitants siguen jóvens que aporten la totalitat o la major part dels ingressos familiars.
1. Les quanties de les ajudes estatals directes a l'entrada, establides en l'article 33 d'este decret, seran les següents:
a) Si els ingressos del sol·licitant no excedixen de 2,5 vegades l'indicador públic de renda d'efectes múltiples: 10.000 euros.
b) Si els ingressos del sol·licitant excedixen de 2,5 vegades l'indicador públic de renda d'efectes múltiples, però no superen 3,5 vegades el citat indicador: 7.000 euros.
2. Si concorren en els jóvens sol·licitants alguna o diverses de les circumstàncies que es ressenyen en l'article 33 d'este decret, la quantia de les ajudes a què es referix el número 1 anterior s'incrementarà en 1000 euros.
3. A més, seran aplicables els increments que establix l'article 25.5 del Reial decret 801/2005, d'1 de juliol.
4. La Generalitat concedirà a càrrec dels seus pressupostos, de conformitat amb el que disposa l'article 34 d'este decret les ajudes següents:
Nº vegades IPREM ATPMS (1) Fora d'ATPMS
<1,5 15,0% 13,0%
<2,5 7,0% 5,0%
<3,5 3,0% 3,0%
<4,5 3,0% 2,0%
<5,5 3,0% 2,0%
(1) ATPMS: Àmbits territorials de preu màxim superior
5. En el supòsit de compradors de fins a 35 anys, que hagen ja adquirit en primer accés un habitatge en propietat, amb una superfície útil que no excedira de 70 metres quadrats, i que necessiten adquirir un habitatge de major superfície per l'increment del nombre de membres de la seua unitat familiar, estos compradors s'assimilaran a les famílies nombroses a l'efecte de les excepcions favorables previstes en l'article 31.2. b) d'este decret.
Article 80. Habitatge jove amb opció a compra
1. Quan els que opten a l'arrendament concertat amb opció a compra regulat en el capítol V d'este decret siguen jóvens, la minoració de la renda a què es referix l'article 43 d'este, serà d'un 60 per cent.
Per a acollir-se al que disposa este article, el requisit de l'edat per a la consideració de jove ha de complir-se en el moment de l'exercici de l'opció de compra i per tots els membres de la unitat familiar.
2. Els jóvens que es troben en habitatges de lloguer, tant els finançats conforme al capítol VII, com havent sigut beneficiari de les subvencions del capítol II, a partir del cinqué any des de l'inici de la percepció d'estes, tindran preferència per a accedir als habitatges protegits en propietat.
3. Així mateix, serà aplicable a l'habitatge jove amb opció a compra el que disposa l'article 81 relatiu al microcrèdit jove.
Article 81. Microcrèdit jove
Podran ser beneficiaris de les ajudes previstes en este article les persones físiques i unitats familiars els ingressos de les quals no superen 1,5 vegades l'indicador públic de renda d'efectes múltiples, i sempre que tots els membres, si és el cas, tinguen la consideració de jove.
Les ajudes consistiran en el pagament, a càrrec dels pressupostos de la Generalitat, d'una quantitat equivalent al 30 per cent de l'import del microcrèdit sol·licitat a qualsevol entitat financera en les condicions de mercat, destinat a cobrir els gastos previs necessaris per a l'accés al primer habitatge: notaria, registre, impostos, valoracions i altes de les companyies subministradores. En cap cas, la dita ajuda superarà la quantitat de 1.000 euros.
Amb la sol·licitud, ha d'aportar-se la documentació justificativa dels gastos realitzats d'acord amb el que ha expressat el paràgraf anterior, juntament amb la documentació acreditativa de la titularitat de l'habitatge.
El termini per a la sol·licitud de les ajudes serà de 12 mesos des de la formalització del microcrèdit.
Subsecció 3a
Xec lloguer jove: suport econòmic als inquilins
jóvens menors de 35 anys
Article 82. Beneficiaris i condicions per a l'obtenció de les ajudes
1. Beneficiaris
Podran obtindre les subvencions al lloguer, a les quals es referix l'article 50 d'este decret, les persones jóvens menors de 35 anys que hagen formalitzat contracte d'arrendament d'habitatge, en els termes de la vigent Llei d'arrendaments urbans.
Per a la concessió d'este tipus d'ajudes serà necessari que el sol·licitant presente per al seu visat davant de la direcció general competent en matèria d'habitatge, el contracte d'arrendament, d'acord amb el procediment legalment regulat.
2. Condicions
Les condicions per a tindre accés a les ajudes són les següents:
a) Pel que fa a l'habitatge:
1r. La renda anual que han de satisfer els inquilins estarà compresa entre el 2 per cent i el 9 per cent del preu màxim a què es referix l'article 51 d'este decret per als habitatges protegits per a arrendament de renda bàsica.
2n. La superfície màxima computable per als habitatges no serà superior a 90 metres quadrats de superfície útil i per al garatge i traster, les previstes en l'article 28 d'este decret, encara quan les superfícies reals respectives siguen superiors.
3r. L'habitatge ha de presentar les adequades condicions d'habitabilitat, com també que les seues dimensions superficials siguen les necessàries per a albergar els seus ocupants, computant-se a l'efecte un mínim de 10 metres quadrats útils de superfície per persona que habitarà l'habitatge.
b) Pel que fa als inquilins:
1r. Els beneficiaris han de tindre uns ingressos familiars o de la unitat de convivència, que no siguen inferiors a 0,20 vegades i no excedisquen de 3,5 vegades l'indicador públic de renda d'efectes múltiples. Els ingressos anuals es referiran, en este cas, als de tots els ocupants de l'habitatge que consten en el certificat d'empadronament que s'aporte a l'expedient, amb independència que existisca entre estos relació de parentiu.
2n. L'habitatge es destinarà a domicili habitual i permanent de la unitat arrendatària.
3r. Els ocupants no han de ser titulars de cap altre immoble en la mateixa localitat, amb independència del règim d'ús d'este.
4t. Es ponderaran les següents circumstàncies dels ocupants de l'habitatge.
a) Viure sol i ser menor de 35 anys.
b) Unitats arrendatàries, de convivència o familiars, els integrants de la qual siguen jóvens menors de 35 anys.
c) Família monoparental, menor de 35 anys.
d) Jóvens menors de 35 anys amb discapacitat reconeguda oficialment.
e) Jove o parelles jóvens, menors de 35 anys, amb un major de 65 anys o una persona discapacitada a càrrec seu.
f) Jóvens menors de 35 anys que pertanguen a un col·lectiu en situació de risc d'exclusió social, justificat per mitjà d'informe dels servicis socials municipals corresponents.
g) Jóvens menors de 35 anys, víctimes de violència de gènere o de terrorisme.
3. Exclusions
Queden exclosos els beneficiaris de programes de promoció pública que gaudisquen ja de bonificacions en el lloguer de l'habitatge per un import igual o superior al 50 per cent d'este.
4. Quantia i duració de les subvencions a inquilins
La quantia màxima anual de la subvenció no excedirà, amb caràcter general, del 40 per cent de la renda anual que s'ha de satisfer, ni d'un màxim absolut de 2.880 euros, i podrà ser feta efectiva a l'inquilí, o a l'arrendador, directament per la Generalitat, o a través de l'agència o societat pública, o de l'agent col·laborador de la Xarxa Valenciana d'Infohabitatge Solidari que s'encarregue de la gestió de l'arrendament. L'arrendador, en estos casos, descomptarà prèviament la quantia de l'ajuda de la renda total que l'arrendatari ha de pagar.
En el cas que es tracte de víctimes de violència de genere o de terrorisme la Generalitat reconeixerà, a càrrec dels seus pressupostos, un 10 per cent més a l'establit amb caràcter general amb un límit absolut de 3.168 euros anuals.
Amb caràcter complementari i per a aquells eventuals beneficiaris, jóvens menors de 35 anys, els ingressos familiars o d'unitats de convivència dels quals no superen 1,5 vegades l'indicador públic de renda d'efectes múltiples, la Generalitat reconeixerà un 10 per cent més a l'establit amb caràcter general amb el límit absolut referit en el paràgraf anterior.
La duració màxima d'esta subvenció serà de vint-i-quatre mesos, condicionada que es mantinguen les circumstàncies que van donar lloc al reconeixement inicial del dret a l'ajuda.
Amb caràcter excepcional, quan concórreguen especials circumstàncies socials, els ingressos familiars corregits d'acord amb el que disposa l'article 11 d'este decret no superen 1,5 vegades l'indicador públic de renda d'efectes múltiples i s'acompanye informe dels servicis socials de l'ajuntament corresponent, la Generalitat podrà prorrogar dos anys més la seua aportació del 10 per cent mitjançant una resolució del director general competent en matèria d'habitatge.
No es podran obtindre novament estes subvencions fins transcorreguts almenys cinc anys des de la data de reconeixement del dret a estes.
5. Pagament de les subvencions i sol·licitud de la bestreta del pagament de les ajudes financeres recollides en el present títol.
a) El pagament de la subvenció s'efectuarà en dos terminis. El 40 per cent de l'import de la subvenció s'anticiparà després de la concessió d'esta. Una vegada aportada i comprovada la documentació justificativa de la correcta i efectiva aplicació de l'ajuda, es pagarà la quantitat restant.
La documentació justificativa a què es referix el paràgraf anterior ha de presentar-se en els quinze dies següents a la finalització de l'any natural del contracte d'arrendament.
b) Els beneficiaris previstos en el present títol podran sol·licitar la bestreta d'ajudes financeres acudint a les entitats de crèdit amb què la Generalitat haja subscrit acords establint esta possibilitat i en les condicions que en estos s'establisca.
6. Pòlisses col·lectives d'assegurances
L'administració autonòmica competent en matèria d'habitatge podrà subscriure convenis amb les companyies asseguradores per a l'establiment de pòlisses d'assegurances col·lectives en els supòsits regulats en esta secció i en l'article 66 del present decret.
Secció 2a
Programes d'hàbitat d'integració social
Article 83. Beneficiaris
Per a facilitar la integració social dels col·lectius en situacions específiques i amb baix nivell de renda, s'establixen uns programes específics
1. Per a ser beneficiari de les ajudes o de l'ús dels habitatges de les distintes actuacions que integren els programes d'integració social aquells els ingressos familiars dels quals no excedisquen de 2,5 vegades l'indicador públic de renda d'efectes múltiples, llevat que expressament s'establisca altres, i han de ser promocions destinades a arrendament a 25 anys, de renda bàsica.
Tot això sense perjudici que puguen accedir a un habitatge a través de les restants mesures que preveu el decret com ara el cofinançament d'habitatges o la rehabilitació d'habitatges per a arrendament.
2. També podran ser beneficiàries de les ajudes les corporacions locals i les entitats sense ànim de lucre en els termes disposats en este decret.
Article 84. Actuacions protegides dels programes hàbitat d'integració social
1. A l'efecte d'este decret tenen la consideració d'actuacions protegibles les que s'indiquen a continuació atesos els destinataris d'estes:
a) Hàbitat señor: actuacions previstes destinades a persones majors, especialment en l'àmbit rural.
b) Hàbitat d'integració: actuacions destinades a possibilitar l'allotjament de treballadors de temporada.
c) Hàbitat socioterapèutic: actuacions destinades a possibilitar l'allotjament de persones integrades en un programa socioterapèutic.
d) Hàbitat adaptat: mesures de foment per a l'adaptació d'habitatges per a discapacitats sensorials o persones amb mobilitat reduïda.
2. Quan este tipus d'allotjaments constituïsca experiències pilot, amb vista a raons socials, els serà aplicable el que disposa l'article 5, segon i tercer paràgraf, del Decret 286/1997, de 25 de novembre, del Consell de la Generalitat, pel qual s'aproven les normes d'habitabilitat, disseny i qualitat d'habitatges en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.
3. Totes les actuacions referides als programes d'hàbitat senior, hàbitat d'integració, hàbitat socioterapèutic i habitatges adaptats a discapacitats, hauran d'inscriure's en el Registre Valencià d'Habitatge amb Protecció Pública.
Article 85. Ajudes i límits generals dels programes hàbitat d'integració social
1. Amb caràcter general el règim de finançament convingut serà l'establit per als habitatges protegits destinats a arrendament, de renda bàsica a 25 anys de nova construcció o provinents de la rehabilitació d'edificis, excepte en el cas que en un programa concret s'especifique una altra possibilitat.
2. Les subvencions als promotors d'habitatges protegits de nova construcció per a arrendar, establides en l'article 50 d'este decret, tindran les següents quanties, si els habitatges reunixen les característiques dels habitatges protegits en lloguer, la superfície útil no excedirà de 45 metres quadrats, incloent si és el cas la superfície destinada a servicis comuns:
Període d'amortització Quantia subvenció (€)
10 anys 10.200
25 anys 13.200
Les quanties de les subvencions s'incrementaran, quan l'habitatge estiguera situat en un àmbit territorial declarat de preu màxim superior, en les mateixes quanties, segons el grup, que les establides en l'esmentat article 56.
Article 86. Ajudes i limites particulars dels programes hàbitat d'integració docial
A) Ajudes
A càrrec dels pressupostos de la Generalitat es reconeixerà una subvenció complementària a l'establida amb caràcter general en l'article anterior depenent de la tipologia d'actuació de què es tracte, sempre que es complisquen les condicions establides per la normativa aplicable als programes d'integració social.
1. Hàbitat sènior urbà: Actuacions destinades a l'allotjament de persones majors en municipis majors de 5.000 habitants.
La quantia de la subvenció, amb caràcter general, serà del 20 per cent del preu de venda equivalent calculat en la qualificació provisional.
A fi de fomentar estes actuacions en els referits municipis, esta subvenció s'incrementarà amb un 20 per cent addicional del preu de venda a càrrec dels pressupostos de la Generalitat quan es tracte d'una promoció vinculada a l'arrendament durant el termini de 25 anys.
2. Hàbitat sènior rural: Actuacions destinades a l'allotjament de persones majors en municipis menors de 5.000 habitants.
La quantia de la subvenció serà del 20 per cent del preu de venda equivalent calculat en la qualificació provisional.
A fi de fomentar estes actuacions en xicotets municipis s'establixen les següents aportacions complementàries addicionals a càrrec dels pressupostos de la Generalitat, quan es complisca la condició de promoció vinculada a l'arrendament durant el termini indicat de 25 anys:
a) Municipis amb població inferior a 2.000 habitants: 40 per cent de subvenció addicional sobre el preu de venda de la promoció.
b) Municipis amb població entre 2.000 i 5.000 habitants: 20 per cent de subvenció addicional sobre el preu de venda de la promoció.
3. Hàbitat d'integració: Actuacions destinades a l'allotjament de treballadors temporals
Són actuacions protegibles la construcció, la rehabilitació i el condicionament d'immobles destinats a l'allotjament de treballadors temporals immigrants a la Comunitat Valenciana que tinguen servicis de temporada en els sectors industrial, agropecuari i de servicis, i puguen acollir-se al sistema general d'ajudes establit en el present decret, per als jóvens universitaris sempre que es complisquen les condicions quant a requisits dels habitatges que s'establixen en este.
No obstant això, quan el promotor destinare l'immoble per a lloguer per un període inferior a 25 anys, la Generalitat reconeixerà a càrrec dels seus pressupostos una subvenció màxima del 50 per cent de la inversió total que s'ha de realitzar, que quan es tracte de nova construcció en cap cas superara la quantia total de 1.502,53 euros per habitatge, ni la de 457,65 euros en cas de reforma o rehabilitació, no tenint cap altra mesura de finançament addicional.
4. Hàbitat socioterapèutic
1r. Els usuaris d'estos habitatges seran persones que estiguen subjectes a algun tipus de tractament o programa socioterapèutic sota la tutela o supervisió d'alguna entitat pública o privada sense ànim de lucre.
2n. Amb caràcter general es podrà accedir a les ajudes previstes per al cofinançament i rehabilitació d'habitatges, no sent-los aplicables les ajudes especifiques per arrendament.
La superfície màxima computable serà de 120 metres quadrats útils.
Podran ser beneficiàries de les dites ajudes, tant les entitats públiques com les privades sense ànim de lucre.
3r. En el cas que es tracte d'habitatges de nova construcció o procedents de remodelació d'edificis per a arrendament de renda bàsica a 10 o 25 anys s'aplicarà el finançament i les limitacions previstes per a este tipus d'habitatges, d'acord amb el que disposa la secció I del capítol VII i en l'article 75 d'este decret.
La superfície màxima dels habitatges no superarà els 70 metres quadrats de superfície útil. Es podrà incloure a l'efecte de finançament, una plaça de garatge i un traster, vinculats registralment i en projecte, amb les limitacions previstes de preu i superfície d'este tipus d'habitatges.
Podran ser beneficiaris de les dites ajudes els promotors públics i privats, així com les entitats socials sense ànim de lucre.
5. Hàbitat adaptat: Mesures de foment per a l'adaptació d'habitatges per a discapacitats sensorials o persones amb mobilitat reduïda.
1r. El present apartat té com a objecte d'impulsar la construcció de nous habitatges adaptats a discapacitats sensorials o persones amb mobilitat reduïda, per a superar les reserves obligatòries establides per la Llei 1/1998, de 5 de maig, de la Generalitat, d'accessibilitat i supressió de barreres arquitectòniques, urbanístiques i de la comunicació, per mitjà de la concessió d'ajudes econòmiques a càrrec dels pressupostos de la Generalitat, en les condicions i quantia que es regulen en els apartats següents.
2n. Mentre s'aprove el seu posterior desplegament reglamentari, i sense perjudici de l'obligat compliment del que ha disposat la legislació vigent per a l'adaptació d'elements comuns, per a la concessió de l'ajuda prevista en el punt 3r d'este apartat, s'ha de complir algun dels criteris següents:
a) Mesures d'adaptació de l'habitatge per a persones amb discapacitat sensorial.
b) Mesures d'adaptació de l'habitatge per a persones amb mobilitat reduïda, tenint en compte els nivells següents:
1r) Itinerari accessible en l'interior de l'habitatge
2n) Adaptació de banys i lavabos
3r) Adaptació de cuina
3r. Els promotors d'habitatges qualificats o declarats amb algun tipus de protecció pública, de nova construcció, podran optar a una ajuda a càrrec dels pressupostos de la Generalitat de fins a un màxim de 2.500 euros per habitatge en funció del grau de compliment dels criteris establits en l'apartat anterior.
4t. Esta ajuda s'atorgarà per resolució del director general competent en matèria d'habitatge amb un informe previ tècnic dels servicis territorials corresponents, una vegada qualificat o declarat definitivament l'habitatge amb algun tipus de protecció pública i sempre que es justifique la condició de persona amb discapacitat per part del comprador o inquilí, en el moment del visat del contracte de l'esmentat habitatge.
Article 87. Concessió de les subvencions
1. La concessió de les ajudes al promotor es practicarà una vegada obtinguda la qualificació definitiva, fraccionant-se segons el nombre d'habitatges efectivament arrendats, i ha d'acreditar estar al corrent de les obligacions tributàries i de la Seguretat Social.
2. El servici territorial competent en matèria d'habitatge resoldrà als efectes de declarar el compliment dels requisits exigits per la normativa vigent, condicionant-se la concessió i el pagament de la subvenció a què existisca crèdit pressupostari.
3. L'arrendament es justificarà per mitjà de l'aportació del contracte per al seu visat reglamentari.
4. El seguiment de l'activitat de la promoció es realitzarà sota les mesures de control que establix a l'article 57 del present decret.
CAPÍTOL IX
Mesures de foment de l'habitatge sostenible
Article 88. Concessió de les subvencions
1. La necessitat de determinar les mesures que incorporen millores a fi d'incrementar la sostenibilitat en els edificis d'habitatges, aconsella adoptar en principi que per resolució del director general competent en matèria d'habitatge, es puguen atorgar ajudes a aquells habitatges que apliquen criteris de sostenibilitat.
2. Mentre es determinen d'una forma més específica estos criteris per mitjà de la seua corresponent regulació que possibilite els requisits i les condicions i de conformitat amb les condicions que si és el cas s'establisquen pel codi tècnic de l'edificació, es tindran en compte els nivells següents:
a) L'estalvi en el consum de recursos naturals: energia i aigua.
b) L'ús de fonts locals d'energia neta i energia solar.
c) La gestió de residus.
d) L'ús de materials i sistemes constructius que atenguen criteris mediambientals.
3. Els promotors d'habitatges qualificats o declarats protegits de nova construcció podran optar a una ajuda a càrrec dels pressupostos de la Generalitat de fins a un màxim de 2.400 euros per habitatge segons el grau de compliment dels nivells establits en l'apartat anterior.
4. Les ajudes s'atorgaran per resolució del director general competent en matèria d'habitatge prèvia valoració tècnica a este efecte i una vegada qualificats definitivament els habitatges amb els requisits legals pertinents.
CAPÍTOL X
Mediació social. Programa d'operadores socials
de lloguer d'habitatges
Article 89. Concepte
1. La Conselleria competent en matèria d'habitatge crea un sistema de mediació en el mercat de lloguer social d'habitatge per a incrementar l'oferta de lloguer a preus moderats per a atendre les necessitats de demanda del mercat.
2. La Xarxa de Mediació en Arrendament està formada per la Xarxa Valenciana d'Infohabitatge Solidari i l'Agència Valenciana de Lloguer Infohabitatge, i té com a objecte crear o reforçar en col·laboració amb les administracions, administracions locals corresponents, borsa d'habitatge de lloguers locals o supralocals, o d'entitats socials sense ànim de lucre especialitzades en mediació d'habitatge, que treballen per a l'arrendament d'habitatges a preus moderats.
3. Per ordre es desenrotllara el funcionament de la Xarxa de mediació en arrendament i el sistema de subvencions que han de percebre els integrants d'esta.
DISPOSICIONS ADDICIONALS
Primera. Subscripció de convenis
S'autoritza el conseller competent en matèria d'habitatge per a subscriure els convenis amb altres administracions i amb entitats públiques o privades que siguen necessaris per a l'aplicació d'este decret.
Segona. Condició de reduir el preu final de l'habitatge establit en concursos públics de sòl
En la qualificació tant provisional com definitiva s'inclourà, en cas d'existir, la reducció del preu final de l'habitatge, sempre que haja sigut condició necessària per a l'obtenció del terreny, en el corresponent concurs públic de sòl.
Esta reducció ha de recollir-se, a més, en els contractes i en l'escriptura de compravenda.
A tots els efectes, el preu màxim de venda dels habitatges no podrà excedir el preu reduït que es referix esta disposició.
Tercera. Llei d'Arrendaments Urbans
Les persones que, en aplicació del que establix la disposició transitòria segona de la Llei 29/1994, de 24 de novembre, d'Arrendaments Urbans, es vegen privades del dret a la subrogació mortis causa que els reconeixia el text refós de la Llei d'Arrendaments Urbans, aprovada pel Decret 4104/1964, de 24 de desembre, sempre que reunisquen els requisits previstos en el present decret, tindran prioritat per a l'obtenció de les ajudes establides en este.
Quarta. Llei de taxes
Seran aplicables als habitatges subjectes a algun règim de protecció pública les taxes establides per als habitatges de protecció oficial per la Llei de taxes vigent.
A l'efecte, les al·lusions al mòdul M s'entendran referides al mòdul de venda de la zona que corresponga d'acord amb allò que ha regulat este decret.
Cinquena. Informació que han de facilitar les entitats de crèdit
De conformitat amb els convenis, formalitzats i a formalitzar, entre el Ministeri de l'Habitatge i les entitats de crèdit, acollits al Reial decret 801/2005, d'1 de juliol, les entitats de crèdit han de notificar a la conselleria competent en matèria d'habitatge la formalització, la disposició i la subrogació de préstecs, amb subsidi o sense subsidi, a l'empara dels esmentats convenis.
Així mateix, la direcció general competent en matèria d'habitatge podrà demanar tota la informació que considere oportuna de les entitats de crèdit, a l'efecte de control i seguiment dels programes de finançament.
Sisena. Silenci administratiu en la sol·licitud d'ajudes
Transcorreguts sis mesos des de la sol·licitud de les ajudes sense que s'haja emés la corresponent resolució per part dels servicis territorials competents en matèria d'habitatge, el silenci ha d'entendre's en sentit desestimatori.
Setena. Mesures excepcionals
A proposta del director general competent en matèria d'habitatge, i sempre sobre la base dels informes tècnics que corresponguen, el conseller competent en la dita matèria, mitjançant una resolució expressa, podrà adoptar mesures excepcionals, quan les especials circumstàncies de caràcter social o per raons d'urgència, que afecten els edificis d'habitatges, els habitatges i els seus ocupants, així ho requerisquen, fins i tot la desqualificació dels habitatges de protecció oficial de promoció pública i la determinació de la qualificació que fóra procedent.
Huitena. Promocions mixtes
1. Els promotors d'expedients de construcció d'habitatges amb algun tipus de protecció pública podran destinar un percentatge de la superfície útil total de l'immoble destinada a habitatge perquè es promoga com a habitatges en règim lliure. Este percentatge no podrà excedir el 40 per cent de la dita superfície.
Així mateix, el nombre dels habitatges que es promoguen en règim lliure, no podrà superar la tercera part del nombre total d'habitatges en aqueixa promoció.
2. El projecte serà únic i identificarà indubtablement tant els habitatges que es promoguen en règim lliure com en règim de protecció pública. Esta identificació, així mateix, ha de recollir-se en l'escriptura de declaració d'obra nova per a la seua constància en el Registre de la Propietat.
En cap cas es permetrà la unió entre habitatges lliures i de protecció pública, tant verticalment com horitzontalment. Esta prohibició ha de constar en els estatuts per a la seua inscripció en el Registre de la Propietat.
3. En el cas que es vulnerara el que disposa l'apartat anterior i, una vegada qualificada definitivament una promoció, s'annexarà a un habitatge de protecció pública un altre lliure, en part o en la seua totalitat, prèvia la instrucció del corresponent procediment administratiu, es procediria a desqualificar l'habitatge protegit amb devolució de les ajudes concedides, incrementades amb els interessos legals que procedisquen des de la data de la seua percepció, sense perjuí de la imposició de les sancions administratives a què hi haja lloc i la remissió de tant de culpa a la jurisdicció ordinària.
4. Els servicis territorials competents en matèria d'habitatge comprovaran el compliment de la normativa d'habitabilitat, disseny i qualitat, la coherència de la proposta, i qualsevol altra que fóra aplicable, en la totalitat del projecte bàsic així com l'adequació de l'obra finalitzada al projecte aprovat.
Novena. Limitació al valor dels terrenys
1. El valor dels terrenys on es promouran habitatges protegits, afegit al total import del pressupost de les obres d'urbanització no podrà excedir del 15 per cent de la xifra que resulte de la suma dels preus màxims de venda o adjudicació dels habitatges protegits i lliures, locals de negoci, garatges i trasters.
Quan es projecten grups no inferiors a 500 habitatges, el percentatge establit en el paràgraf anterior podrà incrementar-se en un 5 per cent, no podent excedir el 20 per cent de la xifra a què es referix el paràgraf anterior.
2. Només a l'efecte de comprovar el compliment del que disposa esta disposició, s'assignarà als habitatges lliures un valor per metre quadrat útil igual al del mòdul de venda que corresponga a la zona on està ubicada la promoció. Quan es tracte de locals de negoci, el valor assignat serà d'1,5 vegades el mòdul de venda.
3. En el cas que els terrenys no tinguen completades les obres d'urbanització, a més de les garanties exigibles per la legislació urbanística per a l'execució simultània a l'edificació, es computarà com a valor dels terrenys el valor del sòl més el cost de les obres d'urbanització necessàries, tal com es definixen en l'article 73.2.b) de la Llei reguladora de l'activitat urbanística.
En el cas que els terrenys estiguen en un programa per al desenrotllament d'actuacions integrades se sumarà al valor dels terrenys, l'import de la quota d'urbanització corresponent a la parcel·la en els termes que resulten del certificat lliurat a l'efecte pel registrador de la Propietat.
4. Quan per motius socials, arquitectònics o urbanístics s'estime necessari, el director general d'Habitatge i Projectes Urbans podrà exceptuar de la limitació que establix l'apartat 1 d'esta disposició mitjançant una resolució motivada i d'acord amb els informes tècnics corresponents.
Deu. Promocions d'habitatges protegits executats per fases
1. Amb caràcter general, les promocions d'habitatges protegits, en qualsevol dels seus règims, han d'executar-se a l'empara d'un únic expedient i qualificació, tant provisional com definitiva.
2. Excepcionalment, quan per motius justificats, entre els quals pot trobar-se la impossibilitat legal o urbanística de segregar la parcel·la, l'existència d'elements o servicis comuns que hagen d'ubicar-se en un determinat cos d'edificació, o altres oportunament acreditats, no fóra possible obtindre la separació de les distintes parts de l'actuació, pot realitzar-se per fases. En este cas, es presentarà amb la sol·licitud de qualificació provisional de la primera fase, el projecte d'urbanització del conjunt, indicant el nombre de fases en què es dividix l'actuació, i delimitant-la en els plànols, amb indicació expressa de les instal·lacions, edificis i servicis complementaris i obres d'urbanització que s'han d'executar en cada fase.
Cada una de les fases en què es dividisca l'actuació serà objecte d'inscripció en el Registre Valencià d'Habitatge i qualificació provisional independents, en la qual s'han d'incloure les instal·lacions, els edificis i els servicis complementaris i obres d'urbanització que, d'acord amb el projecte d'urbanització aprovat, s'hagen d'executar en este.
La qualificació provisional d'una o diverses de les fases en què el projecte es dividisca no atorgarà al promotor el dret a obtindre la qualificació de les restants, que únicament adquirirà en ser admeses les sol·licituds inicials que compten amb la seua preceptiva inscripció en el Registre Valencià de l'Habitatge, i sempre d'acord amb les normes vigents en el moment de la sol·licitud de la qualificació provisional de la respectiva fase.
En tot cas, l'execució dels elements i servicis comuns a totes les fases, s'inclouran en la primera d'estes.
Respecte a la reserva d'habitatges per a minusvàlids que exigix la normativa vigent, cada fase ha de complir el percentatge que legalment li corresponga.
Onze. Renda màxima
Els habitatges subjectes a protecció pública que no pertanguen a promocions destinades a la seua cessió en arrendament d'acord amb els plans d'habitatge, podran ser cedits en este règim si ho permet la seua legislació aplicable, i en este cas la renda màxima serà de 7,5 per cent del preu màxim vigent en el moment de la celebració del contracte. Si es tracta d'habitatges que, en el seu dia, es van qualificar com a règim especial, la renda màxima serà de 4,5 per cent.
Dotze. Referències a mòduls de promoció pública
A l'efecte del que ha regulat la normativa per la qual es fixen els preus de venda i renda d'habitatges de protecció oficial de promoció pública de la Generalitat, es considera com a mòdul M per metre quadrat de superfície útil, el resultat de multiplicar el preu bàsic, determinat en l'article 6 del Reial decret 801/2005, d'1 de juliol, i amb les actualitzacions que si és el cas corresponguen, pel valor del coeficient de zona determinat en la taula següent:
Habitatges de promoció pública
ATPMS (A) 1,82
ATPMS (B) 1,69
ATPMS (C) 1,495
Zona A 1,30
Zona B 1,30
Zona C 1,30
ATPMS. Àmbit territorial de preu màxim superior
Tretze. Superació dels objectius convinguts amb el Ministeri d'Habitatge
Una vegada sobrepassat el nombre d'actuacions protegides convingudes amb el Ministeri d'Habitatge, i amb un informe previ de la Direcció General competent, els servicis territorials competents en matèria d'habitatge no admetran sol·licituds d'actuacions a l'empara del Pla 2005-2008. No obstant això, els sol·licitants podran acollir-se als beneficis que establix el capítol I del Decret 73/2005, de 8 d'abril, del Consell de la Generalitat, si reuniren els requisits que en la dita disposició s'establixen per a l'accés concertat a l'habitatge.
A eixos efectes, no serà necessari per part dels beneficiaris formular una nova sol·licitud, els servicis territorials, una vegada comprovat que el sol·licitant reunix els requisits exigits per la normativa aplicable, i sempre que en la sol·licitud inicial així s'haja autoritzat, automàticament consideraran sol·licitat l'accés al finançament concertat que regula el Decret 73/2005, de 8 d'abril, del Consell de la Generalitat.
Catorze. Subvencions per a l'habitatge d'accés concertat de la Comunitat Valenciana
1. Les ajudes per als habitatges d'accés concertat regulats en el Decret 73/2005, de 8 d'abril, del Consell de la Generalitat i en el present decret es realitzaran per la Generalitat a càrrec dels pressupostos de la Conselleria de Territori i Habitatge, d'acord amb el que disposa la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, i dins dels límits de la línia pressupostària T4885000 del programa 431.20.
2. Els adquirents d'habitatges que reunisquen els requisits establits en el títol I del Decret 73/2005, de 8 abril, del Consell de la Generalitat, podran sol·licitar tant les ajudes que establix l'esmentat decret com les previstes en el present decret a càrrec dels pressupostos de la Generalitat per a habitatges d'accés concertat.
3. Per a l'accés concertat a l'habitatge, els adquirents podran sol·licitar un préstec a qualsevol entitat financera en les condicions de mercat. No obstant això, l'import total de la subsidiació de la quota d'amortització i interessos del préstec hipotecari a què es referix el paràgraf següent, serà el que correspondria al tipus d'interés, quantia i termini d'amortització dels préstecs acollits al Pla d'habitatge 2005-2008, que regula el Reial Decret 801/2005, d'1 de juliol, i que estiga vigent en el moment de la resolució que concedix les ajudes
4. La subsidiació de la quota d'amortització i interessos d'este préstec hipotecari, que s'ajustarà al que disposa l'article 10 del Decret 73/2005, de 8 d'abril, es pagarà d'una sola vegada per la Generalitat i s'aplicarà a l'amortització parcial del préstec.
La quantia serà la següent:
a) El 25 per 100 de la quota corresponent als tres primers anys de préstec quan els ingressos familiars ponderats dels beneficiaris siguen inferiors o iguals a 3 vegades l'indicador públic de renda d'efectes múltiples (IPREM).
b) El 12 per 100 de la quota corresponent als tres primers anys de préstec quan els ingressos familiars ponderats dels beneficiaris siguen superiors a 3 vegades l'indicador públic de renda d'efectes múltiples (IPREM).
6. Així mateix, podrà sol·licitar-se la bestreta del xec accés a l'habitatge quan es tracte d'entitats de crèdit amb què la Generalitat haja subscrit conveni establint este supòsit.
7. El termini de 10 anys durant el qual estiga la limitació de disposar que establix l'article 3 del Decret 73/2005, de 8 d'abril, començarà a comptar des de la data de la resolució que concedix les ajudes.
8. Les referències que el Decret 73/2005, de 8 d'abril, realitza al Decret 92/2002, de 30 de maig, han d'entendre's remeses al present decret.
Quinze. Etiqueta fiscal
Juntament amb la sol·licitud de les ajudes regulades en el present decret i la documentació exigida per la normativa, ha d'aportar-se l'etiqueta fiscal actualitzada i amb dades que coincidisquen exactament amb les del document nacional d'identitat (DNI).
DISPOSICIONS TRANSITÒRIES
Primera. Actuacions protegides sense finançament
Podran acollir-se al pla 2005-2008 les actuacions protegides qualificades provisionalment, o amb contracte visat, en el supòsit d'habitatge usat, a l'empara del Pla 2002/2005, que no hagen obtingut finançament qualificat d'acord amb este pla i que reunisquen els requisits exigits en este decret.
A l'efecte, el servici territorial competent en matèria d'habitatge diligenciarà la qualificació provisional, o el contracte visat, quan es tracte d'habitatge usat, expressant tant les modalitats i les quanties d'ajudes financeres que corresponguen, com la conversió dels ingressos al·legats, quan això procedisca, a nombre de vegades l'indicador públic de renda d'efectes múltiples de l'any a què es referixen estos ingressos.
Els terminis que establix l'article 41.2 només seran aplicables als habitatges usats que es troben en la situació prevista per esta disposició a partir del moment en què es diligencien acollint-se al pla 2005-2008 amb expressió del finançament convingut que els corresponga.
Les actuacions sol·licitades a l'empara del Decret 73/2005, de 8 d'abril, i pendents de resoldre, es resoldran d'acord amb el que disposa el present decret.
Segona. Pròrroga del Pla d'habitatge
Si una vegada finalitzat el període de vigència del Pla d'habitatge 2005/2008, l'Estat inicia un nou pla per mitjà de la publicació de la normativa corresponent, continuaran sent aplicables les ajudes a càrrec dels pressupostos de la Generalitat regulades per este decret, mentre no es publique la normativa autonòmica de desenrotllament del nou pla, i sempre que corresponguen a actuacions que hagen obtingut préstec convingut a l'empara del Pla 2005/2008.
Tercera. Habitatges protegits. Regulació
Mentre que la Generalitat no regule la normativa específica per als habitatges protegits, els serà aplicable el Reial Decret Llei 31/1978, de 31 d'octubre, el Reial Decret 3148/1978, de 10 de novembre, i la resta de disposicions que, dins del marc competencial, desenrotllen i regulen els habitatges de protecció oficial.
Quarta. Ordres vigents mentre no es publiquen altres noves
Mentre no es publiquen altres ordres que les substituïsquen, continuaran en vigor les ordres de 15 de novembre de 2002, sobre el desenrotllament i la tramitació de les mesures de finançament d'actuacions protegides en matèria d'habitatge i sòl per al període 2002-2005.
Així mateix, continuarà en vigor l'Ordre de 19 de juliol de 2005, del conseller de Territori i Habitatge, per la qual s'establixen les bases reguladores de les actuacions protegides per a fomentar l'arrendament i la rehabilitació d'habitatges previstos en el títol III del Decret 73/2005, de 8 d'abril, del Consell de la Generalitat i es convoquen les dites ajudes per a l'exercici 2005, amb les modificacions següents:
1. Els apartats a), b), c) i n) de l'article 11.3 i l'article 18.4 quedaran redactats de la manera següent:
Article 11.3.a)
Original i fotocòpia per a la seua confrontació del document nacional d'identitat del sol·licitant/s i dels altres membres de la unitat arrendatària majors de 16 anys; en cas d'estrangers han d'aportar el número d'identificació d'estrangers (NIE), així com permís de residència en vigor en el moment de sol·licitud de l'ajuda i com a mínim pel període de temps per al qual té formalitzat el contracte d'arrendament.
S'entén per unitat arrendatària a efectes del que disposa el Decret 73/2005 i en la present ordre, la persona o persones que residisquen en l'habitatge arrendat, existisca o no entre ells relació de parentiu, relacionats segons model normalitzat. A l'efecte es consideren vinculants les dades obrants en el certificat d'empadronament o de convivència si és el cas.
Article 11.3.b)
Còpia compulsada del llibre de família o substitutiu. Només computaran a efectes de l'aplicació d'este decret, els membres de la unitat familiar que, a més d'aparéixer en el referit document, apareguen també recollits en el certificat d'empadronament o convivència.
Article 11.3.c)
Contracte d'arrendament en triple versió, amb les clàusules obligatòries que establix la normativa vigent i en qualsevol cas les d'inclusió obligatòria de conformitat amb l'article 7 de la present ordre, així com la justificació d'haver depositat la fiança.
Quan els arrendataris no constituïsquen una unitat familiar, en el contracte d'arrendament han de figurar com a tals totes les persones que apareixen en el certificat d'empadronament o convivència.
No serà actuació protegida l'arrendament d'habitatge en què el nombre d'inquilins en relació amb la superfície útil d'aquell supose un percentatge inferior a 10 metres quadrats útils per usuari d'este habitatge.
Article 11.3.n)
Nota simple o escriptura inscrita de l'habitatge pel qual se sol·liciten les presents ajudes, que acredite qui és el titular de l'habitatge, la identificació d'este de manera indubtable, i, per separat, la superfície útil d'este habitatge, garatge o trasters vinculats i annexos si és el cas.
En el cas que no figure la superfície útil, es computarà el 80 per cent de la superfície construïda.
Article 18.4
En este sentit en la resolució per la qual es determine la subvenció màxima que ha de percebre el beneficiari, establirà el pagament de l'import de les primes d'assegurances justificades i de les obres de rehabilitació executades.
2. Perquè la situació de desocupació siga tinguda en compte en el barem que establix l'article 12.3 de l'Ordre de 19 de juliol de 2005, ha d'acreditar-se que la duració d'este no és inferior a dotze mesos.
Cinquena. Desenrotllament de les condicions per a facilitar els procediments de selecció de persones per al seu posterior accés a un habitatge amb règim de protecció pública
1. Per al cas de promocions de protecció oficial de règim especial, realitzades tant per la iniciativa pública com per la privada i provinents o no de concursos públics de sòls, s'efectuarà la selecció prèvia dels futurs destinataris per mitjà de sorteig públic.
2. Mentre es determinen d'una forma més concreta els criteris específics que regulen este sorteig a través del desplegament reglamentari de la Llei 8/2004 de 20 d'octubre, de la Generalitat, de l'Habitatge de la Comunitat Valenciana, s'hauran de complir els criteris següents:
A) Àmplia difusió de la convocatòria del sorteig i de les seues bases per qualsevol mitjà de difusió, inclosa la publicació en algun mitjà escrit d'àmplia difusió.
B) Termini mínim per a la inscripció, en l'esmentat sorteig, d'un mes a partir de la publicació de l'anunci de convocatòria.
C) L'anunci de convocatòria, ha d'incloure amb claredat, els requisits generals d'accés a un habitatge de protecció oficial de règim especial, així com aquells particulars que incloga l'entitat convocant del sorteig quant a:
a) Temps mínim d'empadronament en la localitat on s'ubiquen els habitatges.
b) Preferència de col·lectius socials, als quals van dirigits els habitatges assenyalats en l'article 5.1. del present decret.
c) Percentatge d'habitatges destinats als col·lectius assenyalats en l'article 5.1 del present decret.
d) Lloc de recollida i de presentació de sol·licituds, termini de presentació d'estes.
3. El sorteig públic ha de realitzar-se una vegada obtinguda la qualificació provisional i sempre abans de l'obtenció de la qualificació definitiva.
4. El nombre mínim de seleccionats en el sorteig serà el següent:
a) Per a promocions de fins a 60 habitatges, se seleccionaran fins a 2'5 vegades el nombre total d'habitatges.
b) Per a promocions a partir de 61 habitatges, se seleccionaran fins al doble del nombre total d'habitatges.
c) En el cas d'existir percentatges d'habitatges destinats a col·lectius específics, estos criteris de selecció s'aplicaran a cada un dels percentatges entre els col·lectius específics previstos.
5. Una vegada efectuat el sorteig, els seleccionats han de justificar el fet de complir, tant els requisits generals d'accés a l'habitatge assenyalats en el present decret, com els particulars de la convocatòria del sorteig.
6. La seua ordre final vindrà establida per:
a) El seu nivell de renda.
b) Composició de la unitat de convivència o familiar.
c) Pertinença a col·lectius preferent.
d) Temps d'empadronament en la localitat objecte del sorteig
e) Tindre persones majors o discapacitats a càrrec seu.
Extrems tots estos que han sigut especificats en les bases de la convocatòria, amb el seu corresponent barem, tant per als requisits generals com per als particulars.
7. Este procés s'efectuarà per l'entitat pública o privada que convoca el sorteig.
Esta ordre donarà prelació per a la presentació del contracte de compravenda per al seu visat en els servicis territorials competents en matèria d'habitatge, a fi de verificar el compliment dels requisits exigits legalment per a l'accés a l'habitatge i a les seues ajudes.
La denegació del visat del contracte, suposarà l'exclusió del sol·licitant de la llista i correrà el torn al següent en esta llista per a la comprovació dels requisits exigits legalment.
8. Una vegada visats un nombre igual de contractes que d'habitatges existents en la promoció objecte del sorteig, es farà pública esta situació i es comunicarà als integrants de la llista, la resta quedaran en llista d'espera per si en el termini dels 2 anys següents al tancament de la citada llista, sorgira alguna circumstància que fera possible que els cridaren.
9. La celebració i la convocatòria de qualsevol sorteig públic d'habitatges de protecció oficial de règim especial, ha de ser sol·licitat davant de la direcció general competent en matèria d'habitatge, per a la seua autorització per esta.
Esta sol·licitud, podrà realitzar-se conjuntament amb la sol·licitud de qualificació provisional, i requerirà l'autorització de la direcció general competent en matèria d'habitatge, prèvia verificació dels criteris establits en la present disposició transitòria i es realitzarà mitjançant una resolució del director general competent en matèria d'habitatge.
10. El present procediment de sorteig i els criteris pel quals es regix, de manera voluntària poden aplicar-se a qualsevol promoció subjecta a algun tipus de protecció pública, tant en venda com en lloguer, bé siga d'iniciativa pública o privada i es construïsquen sobre sòls provinents, tant de concursos públics o no.
11. L'exclusió de la llista serà recurrible, d'acord amb el que disposa la Llei 30/1992, de 26 de novembre.
Sisena. Inscripció en el Registre Valencià d'Habitatges de Protecció Pública dels habitatges usats amb llibertat de cessió
A l'efecte del que disposa l'article 19 del Decret 73/2005, de 8 d'abril, del Consell de la Generalitat i l'Ordre de 7 de juliol de 2005, que el desenrotlla, els adquirents d'habitatges usats que s'hagen acollit al Pla 2005-2008 i que, transcorregut el termini exigit legalment per a la llibertat de cessió, els transmetran, hauran de procedir a la seua inscripció en el Registre Valencià d'Habitatges de Protecció Pública.
DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA
A partir de l'entrada en vigor del present decret queda derogat el Decret 92/2002, de 30 de maig, del Consell de la Generalitat, excepte el capítol V i disposicions addicionals denovena, vintena, vint-i-unena, vint-i-dosena i vint-i-tresena, referents a rehabilitació, que seran derogats per les normativa que les substituïsca.
Així mateix, queden derogades totes les disposicions que del mateix rang o d'un rang inferior s'oposen al que ha regulat este decret.
DISPOSICIONS FINALS
Primera. Supletorietat del Reial Decret 801/2006, d'1 de juliol
A més del que preveu este decret cal ajustar-se al que disposa el Reial Decret 801/2005, d'1 de juliol, pel qual s'aprova el Pla estatal 2005-2008, per a afavorir l'accés dels ciutadans a l'habitatge, de caràcter bàsic, i la resta de disposicions concordants.
Segona. Entrada en vigor
L'entrada en vigor d'este decret serà l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
Valencia, 24 de març de 2006
El president de la Generalitat,
FRANCISCO CAMPS ORTIZ
El conseller de Territori i Habitatge,
RAFAEL BLASCO CASTANY

linea
Mapa web