Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET LLEI 10/2023, de 10 d'agost, del Consell, pel qual es redueix temporalment l'import de les taxes pròpias i preus públics de la Generalitat. [2023/8873]

(DOGV núm. 9661 de 14.08.2023) Ref. Base de dades 008597/2023

DECRET LLEI 10/2023, de 10 d'agost, del Consell, pel qual es redueix temporalment l'import de les taxes pròpias i preus públics de la Generalitat. [2023/8873]
EXPOSICIÓ DE MOTIUS

I

La invasió d’Ucraïna per part de Rússia el 24 de febrer de 2022 ha tingut greus conseqüències des del punt de vista econòmic en l’àmbit europeu, estatal i, en particular, a la Comunitat Valenciana.
Aquest conflicte bèl·lic ha produït un gran increment dels costos energètics, i ha tensionat el nivell general de preus a través del gas natural, els carburants i els aliments, la qual cosa ha suposat l’augment generalitzat de costos de les matèries primeres i dels béns intermedis, afegit al que ja es produïa a conseqüència dels colls de botella en les cadenes de producció causats per les friccions generades per la recuperació econòmica després de la pandèmia.
D’acord amb l’indicador avançat elaborat per l’Institut Nacional d’Estadística, la inflació anual estimada de l’IPC el juliol de 2023 és del 2,3 %. Aquest indicador proporciona un avanç de l’IPC que, en cas de confirmar-se, suposaria un augment de quatre dècimes en la seua taxa anual.
D’altra banda, la taxa de variació estimada de la inflació subjacent (índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics) augmenta en tres dècimes, fins al 6,2 %.
Així, la persistència de les pressions a l’alça sobre els preus dels aliments, les matèries primeres i els béns intermedis, juntament amb la incertesa lligada a la duració de la guerra, continua afectant de manera particular la renda disponible de les llars, que continuen tenint dificultats per a atendre les seues despeses essencials, especialment les més vulnerables.
Per tot això, es considera que les raons d’interés general que van justificar l’extraordinària i urgent necessitat de procedir a l’aprovació del Decret llei 2/2022, de 22 d’abril, del Consell, per a la reducció temporal de l’import de les taxes pròpies i preus públics de la Generalitat, i del Decret llei 19/2022, de 30 de desembre, del Consell, pel qual es redueix temporalment l’import de les taxes pròpies i preus públics de la Generalitat, subsisteixen en l’actualitat.
Per aquest motiu, el present decret llei té per objecte establir novament la reducció temporal de l’import de les taxes pròpies i preus públics exigits per la Generalitat i els seus organismes autònoms per al període comprés entre l’1 de setembre i el 31 de desembre de 2023.



II

El decret llei s’estructura en una part expositiva i una part dispositiva conformada per tres articles, una disposició addicional i dues disposicions finals.
En l’article primer es fixa l’objecte de la norma, el propòsit de la qual és l’aprovació de mesures dirigides, en primer lloc, a reduir de manera temporal l’import de les taxes pròpies i dels preus públics de la Generalitat i dels seus organismes autònoms.
En l’article segon s’estableix una bonificació del deu per cent de les taxes contingudes en les següents disposicions: Llei 20/2017, de 28 de desembre, de taxes; Llei 10/1997, de 16 de desembre, de taxes per inspeccions i controls sanitaris d’animals i els seus productes; Llei 1/1999, de 31 de març, de tarifes portuàries, i Llei 2/2014, de 13 de juny, de ports de la Generalitat, amb efectes des de l’1 de setembre fins al 31 de desembre de 2023, ambdós inclusivament.
Així mateix, en l’article tercer es fa extensiva aquesta bonificació del 10% a les taxes i preus públics en matèria d’educació dependents de la Conselleria d’Educació, Universitats i Ocupació per al curs escolar 2023/2024.
Així mateix, s’aprova un descompte del 10% sobre la quantia a abonar pels preus públics que siguen exigibles en l’esmentat període.
Atés el principi de coherència normativa, se n’exclouen les taxes per serveis acadèmics universitaris, l’establiment dels quals es regeix per la seua normativa específica i en la qual ja s’ha establit una reducció d’aquestes exaccions per la prestació de serveis acadèmics universitaris per al curs 2023/2024.
Finalment, la disposició final primera habilita el Consell per a adoptar totes les disposicions que siguen necessàries per al desplegament i execució del present decret llei, i la disposició final segona determina que la seua entrada en vigor es produirà l’1 de setembre de 2023.


III

L’article 1.3-2 de la Llei 20/2017 disposa, en coherència amb el principi de legalitat que regeix en l’àmbit tributari, que en les taxes regulades en aquesta no s’aplicaran més exempcions o beneficis tributaris que els que estiguen expressament previstos en aquesta o s’hi introduïsquen per qualsevol altra disposició amb rang de llei.
Tractant-se d’un decret llei, és preceptiu indicar que no afecta l’ordenament de les institucions bàsiques de l’Estat, els drets i les llibertats dels ciutadans regulats en el títol I de la Constitució, el règim de les comunitats autònomes ni el dret electoral general, i que, a la vista del que s’ha exposat, hi concorren les circumstàncies d’extraordinària i urgent necessitat determinades en l’article 44.4 de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana com a pressupost habilitant per a recórrer a l’instrument jurídic del decret llei.
La urgència es justifica en la necessitat de posar fre a l’actual situació econòmica derivada de múltiples factors externs que espenten els preus a l’alça, ho requereix l’aprovació de mesures urgents per a pal·liar els seus efectes i evitar que la pujada adquirisca caràcter estructural, perquè la dilació en el temps de la seua adopció podria generar perjudicis negatius sobre la renda real i l’ús de les valencianes i valencians.

Correspon al Consell la realització d’un judici polític o d’oportunitat i necessitat, així com sobre la conjuntura i la motivació de procedir a la utilització de l’instrument del decret llei. En aquest sentit, es consideren degudament acreditats els motius d’oportunitat per a l’adopció d’aquesta norma, la finalitat de la qual és abordar de manera immediata l’enorme impacte econòmic i social provocat per la inflació sobre el teixit productiu i la capacitat econòmica de les famílies valencianes.

La justificació de la utilització del decret llei com a instrument normatiu se sosté en una àmplia jurisprudència del Tribunal Constitucional, que ha establit la seua utilització com a solució d’una situació concreta que, dins dels objectius de l’òrgan emissor, i per raons difícils de preveure, requereix una acció normativa immediata en un termini més breu que el que es necessita per la via normal o pel procediment d’urgència per a la tramitació parlamentària de les lleis.
Igualment, la jurisprudència del Tribunal Constitucional ha donat suport a l’aprovació de disposicions de caràcter socioeconòmic mitjançant l’instrument normatiu del decret llei en aquells casos en què s’aprecie una motivació explícita i raonada de la necessitat i urgència de la mesura.


IV

D’acord amb el que es disposa en la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, l’elaboració d’aquesta norma s’ha efectuat d’acord amb els principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència.
Respecte al principi d’eficiència, la norma no genera càrregues administratives per a la ciutadania ni costos indirectes per a dur a terme el mandat legal al qual està subordinada; per contra, redueix aquestes càrregues en l’àmbit tributari.
Conforme amb el principi de proporcionalitat, s’estableix una regulació imprescindible per a la consecució dels objectius estrictament assenyalats, tenint en compte que no s’imposen mesures restrictives de drets, o menors obligacions a les persones destinatàries.
En aplicació del principi de seguretat jurídica, s’ha garantit la coherència del text amb la resta de l’ordenament jurídic autonòmic, atés que els canvis que s’introdueixen en el nostre ordenament, com que tenen rang legal, necessiten incorporar-s’hi a través d’una norma d’igual rang.

Quant al principi de transparència, com que que es tracta d’un decret llei promogut per raons d’extraordinària urgència de caràcter econòmic i social, s’ha prescindit en la seua elaboració del tràmit de consulta, audiència i informació pública, d’acord amb el que es disposa en l’apartat 4 de l’article 133 de la Llei 39/2015.
En la tramitació del decret llei s’ha seguit el procediment establit i s’han emés els informes preceptius.
Per tot el que s’ha exposat, en virtut del que disposen els articles 18.d i 28.c de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat, del Consell; a proposta de la consellera d’Hisenda, Economia i Administració Pública, prèvia deliberació del Consell en la reunió de 10 d’agost de 2023,


DECRETE

Article 1. Objecte i finalitat
Aquest decret llei té per objecte l’aprovació de diverses mesures dirigides a reduir temporalment l’import de les taxes pròpies i dels preus públics de la Generalitat i dels seus organismes autònoms.

Article 2. Reducció temporal de l’import de les taxes i preus públics de la Generalitat i dels seus organismes autònoms
1. Serà aplicable una bonificació del 10% sobre les taxes generades durant el període comprés entre el dia 1 de setembre i el 31 de desembre de 2023, ambdós inclosos, regulades en les disposicions següents:

a) Llei 20/2017, de 28 de desembre, de taxes, amb l’excepció de les regulades en el capítol III del seu títol XIV en matèria d’ensenyament universitari.
b) Llei 10/1997, de 16 de desembre, de taxes per inspeccions i controls sanitaris d’animals i els seus productes.
c) Llei 1/1999, de 31 de març, de tarifes portuàries, amb l’excepció de la tarifa G-5 i la tarifa E-3 quan es reporte per subministraments destinats a embarcacions esportives i de recreació.
d) Llei 2/2014, de 13 de juny, de ports de la Generalitat, amb l’excepció de la taxa per instal·lacions nauticoesportives.
2. Serà aplicable un descompte del 10% de la quantia a abonar pels preus públics que es generen en el període comprés entre el dia 1 de setembre i el 31 de desembre de 2023, ambdós inclosos.

3. La bonificació a què fa referència l’apartat 1 s’aplicarà:
– En les taxes regulades mitjançant tipus de quantia fixa, fins a la quantitat que resulte d’aplicar el coeficient 0,9 a l’import de la quota íntegra generada.
– En les taxes restants, sobre la quota resultant de minorar la quota íntegra amb les bonificacions, deduccions, millores i contraprestacions que hi siguen aplicables.

Article 3. Bonificació temporal de l’import de les taxes i preus públics en matèria d’educació per al curs 2023/2024
La reducció temporal del 10 % de les taxes i preus públics prevista en el present decret llei serà aplicable per a les taxes i preus públics dependents de la Conselleria d’Educació, Universitats i Ocupació fins a la finalització del curs escolar 2023/2024.


DISPOSICIÓ ADDICIONAL

Única. Clàusula de no despesa
L’execució i el desplegament d’aquest decret llei no podran tindre incidència en la dotació dels capítols de despesa del pressupost de la Generalitat i, en tot cas, hauran de ser atesos amb els mitjans personals i materials pressupostats.




DISPOSICIONS FINALS

Primera. Habilitació normativa
Es faculta el Consell per a adoptar totes les disposicions siguen necessàries per al desplegament i execució del present decret llei.

Segona. Entrada en vigor
Aquest decret llei entrarà en vigor l’1 de setembre 2023.

València, 10 d’agost de 2023

El president de la Generalitat,
CARLOS MAZÓN GUIXOT

La consellera d’Hisenda, Economia
i Administració Pública,
RUTH MARÍA MERINO PEÑA

linea
Mapa web