Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Ordre de 29 de gener de 1993, de la Conselleria de Treball i Afers Socials, per la qual estableix un programa d'ajudes a l'economia social.

(DOGV núm. 1962 de 11.02.1993) Ref. Base de dades 0316/1993

Ordre de 29 de gener de 1993, de la Conselleria de Treball i Afers Socials, per la qual estableix un programa d'ajudes a l'economia social.
El Decret 11/1992, de 16 de gener, del Govern valencià, estableix en la seua part dispositiva un programa de suport a l’economia social a fi d'aconseguir la creació de treball estable a través de les entitats que integren l’esmentat sector de l'economia, la consolidació de les seues organitzacions representatives i la difusió de l’economia social, programa que cal desplegar, tenint en compte l'experiència en la gestió de l’esmentat programa en altres anys.
Per això, en virtut de les facultats que em confereix la Llei 5/1083, de 30 de desembre, de Govern Valencià (DOGV de 30.12.83), i el Decret 18/1992, de 3 de febrer (DOGV de 13 de febrer), del Consell de la Generalitat Valenciana.
ORDENE
Article primer Objectiu
1. S'estableix per a 1993 un programa d'ajudes per a cooperatives, societats anònimes laborals i altres entitats de l’economia social, a fi de crear o mantenir llocs de treball, i per al seu desenvolupament tecnològic, comercial i organitzatiu.
2. Les subvencions regulades en aquesta ordre seran ateses amb càrrec a les línies pressupostàries 404, 405, 410, 411, 701 i capítol VIII del programa pressupostari 322.10, dels pressupostos de la Generalitat Valenciana per a 1993, per un import màxim de 1.295.949.000 pessetes.
Article segon. Beneficiaris
Seran beneficiaris de les ajudes d'aquest programa:
a) Les cooperatives, les societats anònimes laborals i/o els seus socis treballadors.
b) Les cooperatives de segon i ulterior grau, unions, federacions i confederacions, i entitats entre els objectius de les quals estiga la formació, difusió o foment del cooperativisme i/o de l'economia social.
c) Consorcis i agrupacions de caràcter econòmic constituïts per cooperatives i/o societats anònimes laborals valencianes.
d) Altres entitats d'economia social.
Els beneficiaris hauran de desenvolupar la seua activitat a través dels. seus socis en el territori de la Comunitat Valenciana, sense perjudici que part de les seues relacions amb tercers o activitats instrumentals de l’objecte social es realitzen fora d'aquest. Així mateix, hauran d'estar al corrent en el compliment de les obligacions que es deriven de la seua normativa específica i de la normativa que, amb caràcter general, regula la percepció de fons públics amb càrrec els pressupostos de la Generalitat Valenciana.
Article tercer Ajudes
Les ajudes esmentades en l'article primer podran consistir en:
a) Subvencions financeres per a la reducció dels interessos de crèdits per a inversions de capital fix, destinat a la creació o manteniment de cooperatives i societats anònimes laborals, o de préstecs la destinació dels quals siga l'aportació a capital social dels nous socis de treball de les entitats esmentades.
b) Subvencions d'interessos de crèdits per a capital circulant, en casos excepcionals dirigits a la constitució de fons de maniobra, estocs estratègics o a fer front a greus dèficits d'explotació.
c) Subvencions per a inversions en actius fixos, excepte per a immobles seents, relacionades directament amb l'objecte social de l'entitat sol·licitant i en maquinària de producció i equips destinats a la millora i modernització dels processos productius o de gestió.
S'entendrà per immobles seents els compresos en el número 1 de l'article 334 del Codi Civil.
d) Subvencions per a assistència tècnica.
e) Subvencions per a la promoció i el foment del cooperativisme i l'economia social.
f) Subvencions de fins a 500.000 pessetes per soci en els casos següents:
- Treballadors aturats menors de 25 anys.
--Majors aturats de llarga duració que figuren inscrits, si més no, un any en la corresponent oficina d'ocupació, o que haguessen percebut de bestreta les rendes d'atur equivalents, com a mínim, a vuit mesos.
En ambdós casos caldrà que adquiresquen la condició de socis treballadors d'una societat anònima laboral o d'una cooperativa.
Es considerarà com a treballadors aturats, als efectes d'aquesta ordre, aquells que, podent i volent treballar, perden el seu treball o vegen reduïda la seua jornada ordinària de treball, d'acord amb el que es disposa en la Llei 31/1984, de 2 d'agost, de Protecció per Atur.
Caldrà, a més, que es produesca, com a conseqüència d'aquesta ajuda, una creació neta d'ocupació fixa respecte a l’últim any.
Així mateix, la cooperativa o la societat anònima laboral, haurà de mantenir, durant almenys tres anys des de la incorporació, el lloc de treball creat, llevat dels supòsits establerts legalment. Si no, es reduirà proporcionalment l'import de la subvenció i es reintegraran les quantitats corresponents, tret de circumstàncies justificades no imputables al beneficiari.
g) Avals per a garantir operacions creditícies destinades a l'adquisició d'actius fixos i, en casos excepcionals, inversions en circulant.
h) Subvencions per a operacions d'arrendaments financers amb opció de compra.
Article quart. Subvencions financeres per a reduir tipus d'interés
1. La subvenció financera a què es refereixen els apartats a) i b) de l'article tercer serà de fins a sis punts del tipus d'interés fixat per l’entitat de crèdit, pública o privada, que concedesca el préstec sol·licitat, sense que la subvenció esmentada puga superar la quantia d'1.000.000 de pessetes per soci integrant de la cooperativa o societat anònima laboral.
2. Els préstecs, per ser subvencionats, hauran de ser concedits per aquelles entitats de crèdit que tinguen subscrit un conveni amb aquesta finalitat amb la Generalitat Valenciana o amb el Ministeri de Treball i Seguretat Social.
3. El pagament de la subvenció financera podrà efectuar-se d'una sola vegada o per anualitats vengudes, segons es determinarà en cada cas en la corresponent resolució, i s'adoptaran, si s'escau, les garanties necessàries per a assegurar la correcta aplicació dels fons.
Article cinqué. Subvencions per a inversions en actius i arrendaments amb opció de compra
1. Les subvencions per inversions a què es refereix l'apartat c) de l'article tercer no podran superar la quantitat total de 10.000.000 de pessetes per entitat sol·licitant, tret de casos justificats degudament motivats, sense perjudici del que s'estableix en l'article 46.4 de la Llei d'Hisenda Pública de la Generalitat Valenciana. En cap cas l'ajuda no podrà superar el 30% de la inversió prevista.
2. La subvenció per arrendament financer, prevista en l'apartat h) de l'article tercer, serà com a màxim del 10% del valor de la quota anual.
Com que es tracta d'arrendament amb opció de compra sobre béns de naturalesa immobiliària, caldrà aportar, a més, certificació d'inscripció del dret d'opció en el Registre de la Propietat, conformement amb l'article 14 del Reglament Hipotecari.
3. En ambdós casos, a la sol·licitud s'acompanyarà la documentació de què es desprenga la realització de la inversió, o, si s'escau, el contracte d'arrendament financer i el compromís de destinar-la, almenys durant un període de tres anys, al servei de l'economia social.
Article sisé. Subvencions per a assistència tècnica
1 . Les subvencions per a assistència tècnica podran consistir en algunes de les actuacions següents:
- Contractació de directors gerents o tècnics.
- Estudis de viabilitat, organització, comercialització, diagnosi i d'altres d'anàloga naturalesa.
- Auditories i informes econòmics.
2. Els sol·licitants de l'ajuda d'assistència tècnica, en la modalitat d'estudis o d'auditories, hauran d'aportar, en el moment de presentar la sol·licitud l’estudi objecte de subvenció, a fi de valorar la seua repercussió en l’ocupació i en la millora de l’empresa, i la seua necessitat objectiva, que seran elements determinants per a la concessió d'aquesta ajuda.
3. Quan l'ajuda sol·licitada siga la de contractació, s'adjuntarà a la petició una fotocòpia compulsada del contracte laboral i l'alta en la Seguretat Social del contractat, i una memòria de la qual es derive la seua idoneïtat per al lloc de treball.
Article seté. Subvencions per a promoció i foment de l’economia social
1. Les actuacions objecte de subvenció a què es refereix l'apartat e) de l'article tercer podran ser les següents:
a) Activitats dirigides a promoure la capacitació en matèria de funcionament i gestió de les empreses d'economia social, dels socis i/o directius de les cooperatives i societats anònimes laborals, i d'aquells col·lectius que tinguen interès per adquirir aquesta condició.
b) Investigació i documentació en matèria de cooperativisme i economia social, que contribuesquen a un millor coneixement i divulgació del sector.
c) Potenciació de l'associacionisme cooperatiu i de societats anònimes laborals i promoció de la integració econòmica de les empreses de l’economia social a través de consorcis econòmics i/o cooperatives de segon o ulterior grau.
d) Qualsevol altra acció que redunde en benefici del foment i de la difusió del cooperativisme i de l’economia social.
2. Quan les circumstàncies ho permeten, les ajudes esmentades en aquest epígraf podran instrumentar-se a través de la signatura de convenis de col·laboració amb les entitats referides, en els quals s'especificaran les activitats a desenvolupar i la quantia de les ajudes que es concedesquen, com també la forma i els terminis per a justificar les activitats realitzades i el pagament de les subvencions.
Article vuité. Documentació i terminis
1. Les sol·licituds de les ajudes previstes en aquesta ordre es presentaran davant les direccions territorials de la Conselleria de Treball i Afers Socials, sense perjudici del que es disposa en l'article 38.4 de la Llei 30/1992, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i Procediment Administratiu Comú, i es formularan en els impresos que es facilitaran en les esmentades direccions territorials, als quals s'acompanyarà necessàriament la documentació següent:
a) Fotocòpies compulsades de la targeta d'identificació fiscal, si el sol·licitant és persona jurídica, o de la targeta acreditativa del número d'identificació fiscal i del document nacional d'identitat, si el sol·licitant és persona física.
b) Còpia simple o fotocòpia compulsada de l’escriptura de constitució de la cooperativa o societat anònima laboral, o certificat d'inscripció en el corresponent registre acreditatiu de la seua situació legal.
c) Memòria en relació amb la finalitat objecte de l'ajuda o subvenció i justificació de la seua necessitat.
d) La que acredite que el sol·licitant es troba al corrent de les seues obligacions tributàries i front a la Seguretat Social, d'acord amb el que es preveu en les ordres del Ministeri d'Economia i Hisenda de 28 d'abril de 1986 i de 25 de novembre de 1987 i en l’Ordre de la Conselleria d'Economia i Hisenda de 7 de gener de 1991 (DOGV de 05.02.91).
e) Per a les subvencions en concepte de rendes de subsistència es presentarà, així mateix, la documentació següent:
- En el supòsit de menors de 25 anys, certificat de demanda d'ocupació expedit per l’INEM.
- En el supòsit de majors de 25 anys, certificat expedit per l’INEM que acredite la situació d'atur per un any com a mínim, o tenir reconeguda la capitalització de l'atur per un període de vuit mesos.
- En tots els casos, fotocòpia del document nacional d'identitat, certificat de l'acord d'admissió de l'aturat com a soci en l’entitat, o bé fotocòpia de l’escriptura de la seua constitució, per al supòsit que s'hi incorporen com a socis constituents, alta en la Seguretat Socials de la persona respecte de la qual se sol·licita l'ajuda.
El termini de presentació de sol·licituds finalitzarà el 30 de setembre, excepte en el supòsit d'ajudes per a l’obtenció d'avals, que finalitzarà el 31 de desembre de 1993.
El termini de sol·licitud de les ajudes per al foment i la promoció del cooperativisme i l’economia social que s'instrumenten per la via del conveni finalitzarà el 31 de març de 1993.
2. Per a la concessió de subvencions i la fixació de la seua quantia es tindran en compte els criteris següents:
a) La viabilitat tècnica, econòmica i financera del projecte, i la de la mateixa entitat sol·licitant segons la seua organització, gerència, adequada dimensió i competitivitat.
b) La constitució i/o el manteniment de cooperatives de segon o ulterior grau, o consorcis per a la gestió comuna d'activitats empresarials.
c) La creació de llocs de treball de caràcter estable, especialment per a menors de 25 anys. dones que es reincorporen a l'activitat laboral i aturats de llarga duració.
d) La dificultat d'accés a d'altres fonts de finançament.
e) Altres ajudes obtingudes de la Generalitat Valenciana i/o d'altres administracions públiques.
f) El percentatge de treballadors socis en el total de treballadors i el percentatge de capital de socis treballadors sobre el capital total.
Article nové. Procediment i resolució
1. Les direccions territorials revisaran i verificaran els expedients. Quan l'expedient estigués incomplet, el sol·licitant, a requeriment de la direcció territorial corresponent, haurà de completar-lo en el termini de deu dies. En cas contrari, la direcció territorial arxivarà l'expedient sense més tràmit.
La direcció territorial corresponent, una vegada completat i valorat l’expedient, el trametrà a la Direcció General d'Ocupació i Cooperació per a efectuar-ne la proposta de resolució pertinent.
2. El termini màxim per a tramitar i resoldre els expedients serà de sis mesos, comptadors des de la data d'acabament del termini de presentació de sol·licituds fixat en aquesta ordre, i s'entendran desestimades les ajudes sol·licitades pel transcurs de l'esmentat període de temps sense que se'n produesca una resolució expressa.
Escau al Conseller de Treball i Afers Socials la resolució de les sol·licitud d'ajudes regulades en aquesta ordre.
Contra la resolució, expressa o presumpta, que exhaurirà la via administrativa, es podrà formular recurs contenciós administratiu, amb la comunicació prèvia a la conselleria de la intenció d'interposar el recurs esmentat. Quan la resolució siga presumpta, per a interposar el recurs caldrà, a més, que l'interessat acredite l'eficàcia de l'acte presumpte, d'acord amb el que es disposa en l'article 44 de la Llei 30/1992, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
3. El seguiment i control de les ajudes concedides d'acord amb aquesta ordre serà duta a cap pels òrgans competents de la Conselleria de Treball i Afers Socials, que podrà procedir d'ofici a la revisió dels expedients, amb revocació, si s'escau, total o parcial d'aquestes quan es desnaturalitze la seua finalitat o quan deixe de complir-se la condició o el mode establert per aquesta ordre o l'específicament determinat en la corresponent resolució de concessió.
Amb aquesta finalitat, els beneficiaris de les ajudes hauran de comunicar a la Direcció General d'Ocupació i Cooperació qualsevol alteració rellevant en les circumstàncies estimades en la seua concessió i qualsevol altre fet que puga frustrar la consecució de la finalitat social perseguida per l'ajuda percebuda.
Article deu. Concurrència de diverses ajudes de l'ordre
En el cas que concorreguessen diverses de les ajudes previstes en aquesta norma, la quantia total d'aquelles no superarà el màxim de 2.000.000 de pessetes per soci, o del 30% de la inversió prevista en el cas que concórreguen les ajudes establertes en l'article tercer a) i c) d'aquesta norma.
Excepcionalment, el Conseller de Treball i Afers Socials podrà ampliar els màxims assenyalats en el paràgraf anterior, amb els informes previs que estime oportú sol·licitar.
Article onze
Tindran preferència per a obtenir ajudes del Programa d'Economia Social aquelles entitats que, a més de reunir els requisits exigits en aquesta ordre, no hagen percebut el mateix tipus de subvenció en els dos darrers exercicis pressupostaris.
Així mateix, tindran preferència aquelles sol·licituds que acrediten creació d'ocupació de persones amb minusvàlues.
DISPOSICIO TRANSITORIA
Les sol·licituds d'ajudes efectuades abans de l'entrada en vigor d'aquesta ordre es resoldran d'acord amb el que s'hi disposa, en allò que li siga més favorable al beneficiari.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
Queden derogades l’Ordre de 19 de febrer de 1992, de la Conselleria de Treball i Afers Socials, per la qual establia un programa d'ajudes a l’economia social, i l’Ordre de 18 de novembre de 1987, de la Conselleria de Treball i Seguretat Social, per la qual concedia ajudes a les cooperatives de treball associat i societats anònimes laborals que s'integren en instituts tecnològics.
Segona
Aquesta ordre entrarà en vigor l’endemà de la publicació al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 29 de gener de 1993
El Conseller de Treball i Afers Socials,
MARTIN SEVILLA JIMENEZ

linea
Mapa web