Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Ordre de 19 de febrer de 1992, del Conseller de Treball i Afers Socials, per la qual estableix un programa d'ajudes a l'economia social.

(DOGV núm. 1755 de 31.03.1992) Ref. Base de dades 0728/1992

Ordre de 19 de febrer de 1992, del Conseller de Treball i Afers Socials, per la qual estableix un programa d'ajudes a l'economia social.
El Decret 12/1992, de 16 de gener, del Govern Valencià, estableix en la part dispositiva un programa de suport a l’economia social a fi d'aconseguir la creació de treball estable a través de les entitats que integren aquest sector de l'economia, i la consolidació de les organitzacions representatives d'aquelles, i la difusió de l’economia social, programa que cal desplegar.
Per altre costat, de la gestió d'anteriors programes d'ajudes a l’economia social es deriven una sèrie d'experiències que és convenient tenir en compte en la concreció i regulació de les ajudes esmentades per a la millor consecució dels objectius perseguits pel Decret 12/1992 a través i respecte de l’economia social.
Per això, en virtut de els facultats que em confereix la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià (DOGV 30.12.83), el Decret 36/1988, de 21 de mare, (DOGV de 13 d'abril), i el Decret 18/1992, ambdós del Consell de la Generalitat Valenciana,
ORDENE
Article primer Objectius
S'estableix un programa d'ajudes per a cooperatives i societats anònimes laborals a fi de crear o de mantenir llocs de treball, i per al desenvolupament tecnològic, comercial i organitzatiu d'aquestes. -
Per atendre les ajudes recollides en aquesta ordre es destinaran 1.069.348.000 PTA, amb càrrec a les línies pressupostàries 404/000/92, 405/000/92, 410/000/92, 411/000/92, 701/000/92, i Capítol VIII del programa pressupostari 322.10.
Article segon. Beneficiaris
Seran beneficiaris de les ajudes d'aquest programa:
a) Les cooperatives, les societats anònimes laborals, i/o els seus socis treballadors.
b) Les cooperatives de segon i ulterior grau, unions, federacions i confederacions, així com entitats entre els objectius de les quals estiga la formació, difusió i foment del cooperativisme i/o de l’economia social.
c) Consorcis de caràcter econòmic constituïts per cooperatives i/o societats anònimes laborals valencianes.
d) Altres empreses d'economia social.
Article tercer. Ajudes
Les ajudes esmentades en l'article primer consistiran en:
a) Subvencions financeres per a la reducció dels interessos de crèdits per a inversions de capital fix, destinat a la creació o al manteniment de cooperatives i societats anònimes laborals o de préstecs la destinació dels quals siga l'aportació a capital social dels nous socis de treball de les entitats esmentades.
b) Subvencions d'interessos de crèdit per a capital circulant dirigits a la constitució de fons de maniobra o d'estocs estratègics, o per fer front a greus dèficits d'explotació, en casos excepcionals.
c) Subvencions per inversions en maquinària de producció i equips, destinats a la millora i modernització dels processos productius o de gestió.
d) Subvencions per assistència tècnica.
e) Subvencions per a la formació, la promoció i el foment del cooperativisme i l’economia social.
f) Subvencions de fins a 500.000 PTA per soci quan es tracte de treballadors desocupats menors de 25 anys, o aturats de llarga duració que figuren inscrits almenys un any en la corresponent oficina d'ocupació, o que hagen percebut per endavant les rendes de desocupació equivalents com a mínim a un any i que adquiresquen la condició de socis treballadors d'una societat anònima laboral o d'una cooperativa.
En el supòsit de capitalització de la desocupació, caldrà, a més, que es produesca com a conseqüència d'aquesta ajuda una creació neta d'ocupació fixa respecte al darrer any.
Així mateix, la cooperativa o la societat anònima laboral, haurà de mantenir durant almenys un any. des de la incorporació, el lloc de treball creat, tret de justa causa.
g) Avals per garantir operacions creditícies en els termes que fixe la Conselleria d'Economia i Hisenda.
h) Ajudes amb caràcter excepcional a les cooperatives dedicades a l’ensenyament, després del conveni amb la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència a l’empara del Reial Decret 2377/1985, de 18 de desembre.
Article quart
La subvenció financera a què es refereixen els apartats a) i b) de l'article 3, serà de fins a 6 punts del tipus d'interés fixat per l’entitat de crèdit pública o privada, que concedesca el préstec sol·licitat, sense que la subvenció puga superar la quantia d'1.000.000 PTA per soci integrant de la cooperativa o societat anònima laboral, tret de casos excepcionals degudament justificats; amb els informes previs que s'estime adient sol·licitar. Els préstecs, per ser subvencionables, hauran de ser concedits per aquelles entitats de crèdit que tinguen subscrit un conveni a aquest efecte amb la Generalitat Valenciana, o amb el Ministeri de Treball i Seguretat Social, i tindran com a destinació el finançament d'inversions que creen o que mantinguen ocupació estable.
Article cinquè
Les subvencions per a assistència tècnica podran consistir en algunes de les modalitats següents:
- Contractació de directors gerents o tècnics.
- Estudis de viabilitat, organització, comercialització, diagnosi i altres d'anàloga naturalesa.
- Estudis per a l'obtenció de finançament.
- Auditories i informes tècnics.
Aquestes ajudes es podran concedir a instància de part o d'ofici, i en aquest cas es podrà subvencionar la totalitat del cost.
Els sol·licitants de l'ajuda d'assistència tècnica, en la modalitat d'estudis, hauran d'aportar, en el moment de presentar la sol·licitud, l'estudi objecte de subvenció, a fi de valorar-ne la repercussió en l'ocupació, que serà element determinant per a la concessió d'aquesta ajuda.
Article sisè
1. Les subvencions per inversions a què es refereix l'apartat c) de l'article 3, no podran superar la quantitat total de 7.500.000 de pessetes per entitat sol·licitant. Aquest límit sols es podrà ultrapassar amb autorització expressa del Conseller de Treball i Afers Socials.
En cap cas l'ajuda no podrà superar el 30% de la inversió prevista.
2. Per a la concessió de les subvencions i la fixació de la quantia es tindran en compte els següents criteris:
a) La viabilitat tècnica, econòmica i financera del projecte d'inversió, així com la de la mateixa entitat sol·licitant en funció de la seua organització, gerència, adequada dimensió i competitivitat.
b) La constitució i/o el manteniment de cooperatives de segon o ulterior grau, o de consorcis per a la gestió comuna d'activitas empresarials.
c) La creació de llocs de treball, especialment per a menors de 25 anys.
d) La dificultat d'accés a altres fonts de finançació.
e) Altres ajudes obtingudes de la Generalitat Valenciana i/o d'altres administracions públiques.
Article setè
1. Les actuacions objecte de subvenció a què es refereix l'apartat e) de l'article 3, podran ser les següents:
a) Activitats formatives dirigides a promoure la formació professional i cooperativa dels socis i/o directius de les cooperatives i SS.AA.LL., í la d'aquells col·lectius que tinguen interès a adquirir aquesta condició.
b) Investigació i documentació en matèria de cooperativisme i economia social que contribuesquen a un millor coneixement i divulgació del sector, així com aquelles accions que hi faciliten la incorporació de professionals qualificats.
c) Potenciació de l'associacionisme cooperatiu i de SS.AA.LL. i promoció de la integració econòmica de les empreses de l'economia social a través de consorcis econòmics i/o cooperatives de segon o ulterior grau.
d) Qualsevol altra acció que vaja en benefici del foment i de la difusió del cooperativisme i de l’economia social.
2. Les ajudes esmentades en aquest epígraf es podran instrumentar a través de la firma de convenis de col·laboració entre la Conselleria de Treball i Afers Socials i les entitats referides, en les quals s'especificaran les activitats a desplegar i la quantia de les ajudes que es concedesquen, i la forma i els terminis per justificar les activitats realitzades i el pagament de les subvencions.
Les propostes del conveni seran presentades a l’IPFC, el qual podrà demanar la documentació complementària que estime oportuna i seran analitzades pel seu consell de direcció, el qual, si escau, les tramitarà perquè siguen aprovades pel Conseller de Treball i Afers Socials.
3. En les activitats de formació, l’entitat que presente proposta de conveni haurà de presentar així mateix un pla de formació amb la programació anual dels cursos a impartir-hi. Una part del cost dels cursos haurà de ser sufragada per l'alumne en concepte de matrícula.
Les cooperatives hauran, amb aquesta finalitat, d'utilitzar les seues reserves de promoció i formació cooperativa, o repercutir com a despesa de l’exercici el cost de la formació, considerant aquesta com a una inversió de capital humà. Això no obstant, es podran preveure beques per a aquells alumnes que ho necessiten.
Article vuitè. Documentació i terminis
Les sol·licituds de les ajudes previstes en aquesta norma es presentaran davant les direccions territorials de la Conselleria de Treball i Afers Socials, i es formularan en els impresos que es facilitaran en les esmentades direccions territorials, als quals adjuntaran la documentació complementària que s'hi indique, fent-hi constar clarament l'ajuda sol·licitada.
A la documentació específica exigida en cada programa s'haurà d'adjuntar aquella que acredite que l’entitat sol·licitant es troba al corrent de les seues obligacions tributàries i amb la Seguretat Social, d'acord amb el que s'estableix en les ordres de 28 d'abril de 1986 i de 25 de novembre de 1987, del Ministeri d'Economia i Hisenda (BOE 30.04.86 i BOE 05.12.87), i en l’Ordre de la Conselleria d'Economia i Hisenda de 07.01.91 (DOGV 05.02.91).
El termini de. presentació de sol·licituds finalitzarà, cada any, el 30 de setembre.
El termini de sol·licitud de les ajudes per a la formació i promoció del cooperativisme i de l’economia social que s'instrumenten per la via del conveni a través de l’IPFC, finalitzarà el 31 de març de cada any.
Article novè. Procediment i resolució
Les direccions territorials revisaran i verificaran els expedients. Quan l'expedient estigués incomplet, el sol·licitant, a requeriment de la direcció territorial corresponent, haurà de completar-lo en el termini de deu dies.
La direcció territorial corresponent, una vegada completat i valorat l'expedient, el trametrà a la Direcció General d'Ocupació i Cooperació per efectuar la pertinent proposta de resolució, tret del cas de les ajudes previstes en l'article 3-f), respecte de les quals la direcció territorial efectuarà la proposta pertinent. La gestió de les ajudes previstes en els apartats, a), b), c), d) i h) de l'esmentat article correspondrà al Servei de Cooperació de la Direcció General d'Ocupació i Cooperació i les previstes en els punts e) i g) a l'IPFC. La resolució de l'expedient d'ajuda correspondrà al Conseller de Treball i Afers Socials, i contra ella només és possible recurs de reposició, abans del contenciós administratiu.
La resolució de concessió podrà anticipar el pagament de la subvenció en la quantia que s'estime oportuna, i caldrà assenyalar-ne els terminis per justificar per part del beneficiari el compliment de la finalitat per a la qual el va concedir la subvenció i l'aplicació dels fons percebuts.
El seguiment i control de les ajudes concedides segons aquesta disposició es realitzarà a través dels serveis de la Conselleria de Treball i Afers Socials i de la Inspecció de Treball i Seguretat Social.
Article deu
En el cas que concorreguen diverses de les ajudes previstes en aquesta norma, la seua quantia total no superarà el límit de 2.000.000 PTA, per soci, o del 30% de la inversió prevista en el cas que hi concórreguen les ajudes establides en l'article 3-a) d'aquesta norma.
- Excepcionalment, el Conseller de Treball i Afers Socials podrà ampliar els límits assenyalats en l'anterior paràgraf, amb els informes previs que estimé oportú sol·licitar.
Article onze
Tindran preferència per obtenir ajudes del Programa d'Economia Social aquelles entitats que, a més de reunir els requisits exigits en aquesta ordre, no hagen rebut el mateix tipus de subvenció que el sol·licitat en els dos últims exercicis pressupostaris.
Així mateix, tindran preferència aquelles sol·licituds que acrediten creació d'ocupació de persones minusvàlides.
DISPOSICIO FINAL
Primera
Són derogades l’Ordre de 20 d'abril de la Conselleria de Treball i Seguretat Social per la qual s'estableix un programa d'ajudes a l’economia social, l’Ordre de 3 d'octubre de 1990 de la conselleria esmentada sobre ajudes a les cooperatives d'ensenyament.
Segona
Aquesta ordre entrarà en vigor l’endemà de la seua publicació al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 19 de febrer de 1992.
El Conseller de Treball i Afers Socials,
MARTIN SEVILLA JIMENEZ

linea
Mapa web