Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Ordre de 28 de febrer de 1989, de la Conselleria d'Agricultura i Pesca, per la qual es regulen les denominacions específiques "Xufa de València" i "Orxata Valenciana de Xufa" i el Consell Regulador d'aquestes.

(DOGV núm. 1034 de 30.03.1989) Ref. Base de dades 0666/1989

Ordre de 28 de febrer de 1989, de la Conselleria d'Agricultura i Pesca, per la qual es regulen les denominacions específiques "Xufa de València" i "Orxata Valenciana de Xufa" i el Consell Regulador d'aquestes.
Les denominacions específiques «Xufa de València» i «Orxata Valenciana de Xufa», i el Consell Regulador d'aquestes s'estableixen segons que disposa la Llei 25/70 de 2 de desembre: Estatut de la Vinya, del Vi i dels Alcohols, en el seu reglament aprovat pel Decret 835/1972, de 27 de març, en el Reial Decret 1573/85 d’1 d'agost i en el Reial Decret 728/1988, de 8 de juliol, pels quals es regulen les denominacions genèriques i específiques dels productes alimentaris.
Una vegada transferides les competències en matèria de Denominacions d'Origen a la Comunitat Valenciana pel Reial Decret 4107/1982, de 29 de desembre, i assignades en aquesta Conselleria d'agricultura i Pesca, fent ús de les facultats que tinc atribuïdes,
ORDENE
Article primer
S'aprova el Reglament de les Denominacions Especifiques «Xufa de València» i «Orxata Valenciana de Xufa», i del Consell Regulador d'aquestes, el qual es publica en l'annex d'aquesta ordre.
Article segon
Aquesta ordre i el reglament que s'aprova començarà a vigir l’endemà de la publicació al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 28 de febrer de 1989. - El Conseller d’Agricultura i Pesca, Luis Font de Mora Montesinos.
ANNEX
Reglament de la denominació específica
«Xufa de València» i «Orxata Valenciana de Xufa»
i del Consell Regulador
CAPITOL I
Generalitats
Article primer
D'acord amb el que disposa la Llei 25/70, de 2 de desembre, i el seu reglament, aprovat per Decret 835/1972, de 23 de març, en els Reials Decrets 1573/1985 d’1 d'agost, 728/88 de 8 de juliol i l’Ordre de 9 de juliol de 1986, de la Conselleria d’agricultura i Pesca de la Generalitat Valenciana, queden protegides amb les denominacions específiques «Xufa de València» i «Orxata Valenciana de Xufa», les xufes i orxates que tinguen les característiques que aquest reglament defineix i acomplesquen els requisits exigits per aquest i la legislació vigent.
Article segon
1. La protecció atorgada empara exclusivament els noms de les denominacions «Xufa de València» i «Orxata Valenciana de Xufa».
2. Llevat dels productes protegits, queda prohibida la utilització en altres productes de noms, marques, termes, expressions o signes que per semblança fonètica o gràfica podien induir a confusió amb els que són objecte d'aquesta reglamentació, encara que s'hi usen els termes «tipus», «estil» o d'altres anàlegs.
Article tercer
La defensa de les denominacions específiques, l'aplicació del reglament, la vigilància del compliment d'aquest, i el foment i control de la qualitat dels productes que s'emparen, queden encomanats al Consell Regulador de les Denominacions Especifiques «Xufa de València» i «Orxata Valenciana de Xufa», a la Conselleria d’agricultura i Pesca i al Ministeri d’agricultura, Pesca i Alimentació, en l’àmbit de les seues competències respectives.
CAPITOL II
Característiques de la xufa «Cyperus esculentus L.»
Article quart
1. La «varietat- població» del tubèrcul Cyperus esculentus L., anomenat normalment «xufa», es cultiva secularment a la Comunitat Valenciana, i serà l’única varietat permesa. Els tubèrculs procedents d'aquesta «varietat- població» poden tenir diverses formes entre les quals predominen les allargades i les redones, conegudes com «llargueta» i «ametlla» respectivament.
2. El Consell Regulador podrà proposar a la Conselleria d’Agricultura Pesca de la Generalitat Valenciana que s'autoritzen «varietats- població» noves de les quals es comprove, previs els assajos convenients, que poden produir orxates de la qualitat protegida per aquest reglament.
Article cinqué
1. La zona de producció de la xufa (Cyperus escuientus L.) emparada per la denominació, la integren els terrenys i els camps agrícoles ubicats als termes municipals següents: Albalat dels Sorells, Alboraia, Alfara del Patriarca, Almàssera, Bonrepòs i Mirambell, Burjassot, Foios, Godella, Meliana, Moncada, Rocafortr, Tavernes Blanques, València i Vinalesa.
2. El Consell Regulador realitzarà la classificació de terrenys amb la finalitat d'incloure'ls a la zona de producció, i aquesta haurà de quedar delimitada obligatòriament als plànols del Registre de Plantacions que s'elabore i de la forma que la Conselleria d’agricultura i Pesca determine.
3. En cas que el titular del terreny estiga en desacord amb la resolució del Consell Regulador, podrà recórrer davant la Conselleria d'Agricultura i Pesca la qual resoldrà, previ informe dels Organismes Tècnics que estime necessaris.
El Consell Regulador podrà proposar l'ampliació de la zona de producció a d'altres localitats.
Article sisé
Les pràctiques de cultiu seran les tradicionals que tendesquen a aconseguir les millors qualitats.
No obstant això, el Consell Regulador podrà autoritzar l'aplicació de pràctiques culturals noves, tractaments o tasques que constituesquen un avanç de la tecnologia i es comprove que no afecten desfavorablement la qualitat de la xufa i de l’orxata que s'elabore a partir d'aquesta. S'haurà de fer avinent a la Conselleria d’agricultura i Pesca de la Generalitat Valenciana els acords que s'hi adopten.
El Consell Regulador podrà rebutjar les partides de xufa procedents de plantacions on s'haja fet un ús inadequat de productes fitosanitaris o una fertilització desequilibrada que puguen ser l’origen de pèrdues de qualitat en el producte.
Article seté
1. La recol·lecció es realitzarà amb la maquinària adequada destinada en aqueixa finalitat.
2. El Consell Regulador podrà donar normes de campanya i determinar la data d'inici de la collita.
Article vuité
1. El Consell Regulador arbitrarà mesures tècnico- sanitàries que garantesquen el procés de rentada.
2. La rentada de la xufa es farà amb aigua neta, directament de pou i clorada. Es fomentarà l’ús de rentadors que garantesquen la qualitat microbiològica de la xufa i es rebutjaran les partides que no en reunesquen els mínims.
Article nové
1. L’eixugat es farà de forma adequada, de manera que garantesca la qualitat del tubèrcul.
2. El Consell arbitrarà mesures per a la realització correcta de l’operació.
Es regularan uns paràmetres microbiològics i totes les partides de xufa seca els hauran d'acomplir.
Article desé
En l’àmbit comercial del sector, es distingiran els tipus de xufa següents:
- Tendra: s’entén per xufa tendra la que està acabada de collir i de llavar.
- Seca: s'entén per xufa seca el producte sotmés a les operacions de llavat i eixugat. Té una humitat del 10 al 15%. En la xufa seca, s'ha de distingir:
- Seca colliter: s'entén per «xufa seca colliter» el producte sec, amb un 10 al 15% d'humitat, amb un calibre mínim de 4mm.
Se seleccionen d'acord amb els paràmetres següents:
* Tubèrculs fallats o semibuits, 0'4%
* Tubèrculs de coloració marró obscur o axocolatats (o alteracions organolèptiques), 0'6%.
* Tubèrculs amb agressions en l'escorça, amb talls o segments, 1%.
* Exempts de matèries estranyes.
- Seca garbelleres: s'entén per «xufa seca garbelleres» el producte colliter calibrat de grandària igual o superior a 7,5mm.
- Baixos: s’entén per «baixos» el producte que no ha superat els calibres establerts anteriorment. També es coneix com a xufa de «rebuig».
El Consell Regulador podrà prestar les ajudes que crega convenients per a classificar i normalitzar les xufes, garantir-ne la qualitat i evitar-ne el rebuig.
Article onze
Les tècniques emprades en la manipulació, selecció i conservació de la xufa tendiran a obtenir un producte de màxima puresa i qualitat, i mantenir-hi els caràcters tradicionals dels tipus de xufa que empara la denominació.
El Consell Regulador podrà recomanar els tractaments necessaris per mantenir els caràcters esmentats.
CAPITOL III
Característiques de l'orxata
Article dotze
«L’orxata valenciana de xufa» és la que s'obté a partir de tubèrculs de la xufa (Cyperus esculentus L.) procedents de la zona de producció emparada per la denominació «Xufa de València» i elaborada en l’àmbit geogràfic de la Comunitat Valenciana, a instal·lacions inscrites en el registre corresponent, amb un contingut mínim de midó i de greixos -procedents exclusivament de la xufa- i sucres, segons s'especifique per a cada tipus d'orxata.
Els tipus d'orxata i les característiques específiques que aquesta reglamentació empara són els següents:
1. Orxata de xufes natural
Es prepararà amb la proporció adequada de xufa, aigua i sucre perquè el producte tinga un mínim de 12% de sòlids solubles expressats com º Brix a 20ºC. El contingut mínim de midó serà de 2,2% i el de greixos de 2,5%. Tindrà un pH mínim de 6,3. Els sucres totals expressats en sacarosa superaran el 10%.
Tant el midó com els greixos procediran exclusivament dels tubèrculs emprats en la preparació de l'orxata.
Optativament, l'orxata es podrà preparar simplement amb xufes i aigua, cas en el qual haurà de tenir un mínim de 4,5% de sòlids solubles expressats com º Brix a 20ºC. Igualment, el contingut en midó serà almenys de 2,2% i el de greixos de 2,5%.
Tant els sòlids solubles com el midó i els greixos, procediran únicament dels tubèrculs emprats en la preparació de l'orxata.
L’orxata de xufes natural es pot presentar líquida, granitzada o congelada.
2. Orxata de xufes natural pasteuritzada
Es l’orxata de xufes natural que ha estat sotmesa a un tractament de pasteurització per davall de 72º, sense afegir-hi additius ni, coadjuvants tecnològics.
La composició i les característiques organolèptiques i físicoquímiques seran les mateixes que les de l’orxata natural.
L’orxata de xufes natural pasteuritzada es pot presentar líquida, granitzada o congelada.
3. Orxata de xufes pasteuritzada
Es l’orxata de xufes sotmesa a un procés tecnològic que en suprimeix o transforma, totalment o parcial, el contingut de midó, i processada mitjançant un tractament tècnic que assegura la destrucció dels gèrmens patògens i de la majoria de la flora banal.
El producte tindrà un contingut mínim del 12% de sòlids solubles expressats en º Brix a 20ºC, el contingut en greixos serà del 2,5% i aquests procediran exclusivament dels tubèrculs emprats.
El pH mínim serà de 6,3 i els sucres totals expressats en sacarosa superaran el 10%.
4. Orxata de xufa esterilitzada
Es l'orxata de xufes sotmesa a un procés tecnològic que transforma o suprimeix, totalment o parcial, el contingut de midó, i processada després de l'envasat mitjançant un tracta ment tèrmic que n'assegura la destrucció dels microorganismes i la inactivitat de les seues formes de resistència, d'acord amb el que defineix l'apartat de 'Característiques microbiològiques' recollit en el Reial Decret 1338/1988, de 28 d'octubre.
El producte tindrà un mínim de 12% de sòlids solubles expressats com º Brix a 20ºC.
El contingut mínim de greixos serà del 2,2% i aquests procediran exclusivament dels tubèrculs emprats. El pH mínim serà de 6,3 i els sucres totals expressats en sacarosa superaran el 10%.
5. Orxata UHT
Es l'orxata de xufes sotmesa a un procés tecnològic que en suprimeix o transforma, totalment o parcial, el contingut de midó, i processada mitjançant un tractament tèrmic UHT que as segura després de l'envasat asèptic, la destrucció dels micro organismes i la inactivitat de les formes de resistència, d'acord amb el que es defineix a l'apartat de «Característiques microbiològiques» recollit al Reial Decret 1338/1988, de 28 d'octubre.
El producte tindrà un contingut mínim de 12% de sòlids solubles expressats com º Brix a 20ºC.
El contingut mínim de greixos serà el 2,2%. El PH mínim serà de 6,3 i els sucres totals expressats en sacarosa superaran el 10% en cas d'emprar-hi sucre o sucres.
6. Orxata de xufes concentrada
Es la preparada amb les proporcions de xufa, aigua i sucre o sucres adequades per obtenir un producte amb una concentració mínima de sòlids dissolts del 42% expressats com º Brix i un pH mínim de 6,0 i que per dissolució amb aigua segons el mode d'ús permeta obtenir un producte de característiques organolèptiques i microbiològiques corresponents a les de l’orxata de xufa natural.
Si la concentració de sòlids dissolts és compresa entre 42 i 60º Brix a 20º C s'haurà de conservar a una temperatura per davall de 8º C i rebrà el nom d'orxata de xufes concentrada refrigerada. En cas que se sotmeta al procés de congelació i que es conserve per davall de –18ºC, rebrà la denominació d'orxata de xufa concentrada congelada.
7. Orxata de xufes condensada
7.1. Orxata de xufes condensada pasteuritzada.
Es la preparada amb les proporcions adequades de xufes, aigua, i sucres perquè el producte resultant tinga un mínim de 60% de sòlids dissolts, expressats com º Brix a 20º C, un 4,2% de midó i un 5,4% de greix, procedents exclusivament de les xufes. Tindrà un pH mínim de 6.
Per dissolució, segons el mode d'ús, tindrà com a mínim un contingut de midó i greixos, procedents exclusivament de les xufes, del 0,85% i de l'1% respectivament, i un pH mínim de 6,3. Els sucres totals seran com a mínim el 50% expressats en sacarosa.
7.2. Orxata de xufes condensada congelada.
Es l’orxata que per les característiques de conservació no necessita d'una alta concentració de sucres. Tindrà un mínim de 50% de sòlids dissolts expressats en º Brix a 20º C, un 5,4% de midó, i un 7,2% de greix, procedents exclusivament de les xufes. Tindrà un pH mínim de 6.
Per dissolució, segons el mode d'ús, tindrà com a mínim un contingut de midó i greixos procedents exclusivament de les xufes, de l'1,3% i de l'1,8% respectivament, i un pH mínim de 6,3. Els sucres totals expressats en sacarosa seran com a mínim del 40%.
8. Orxata de xufes en pols
Es l’orxata de xufes sotmesa a un procés tecnològic que pot suprimir o transformar, totalment o parcial, el contingut en midó en forma de partícules o grànuls sòlids i que s'obté mitjançant processos d'assecament. Té un contingut d'aigua inferior al 5%.
Per la reconstitució adequada en aigua, segons el mode d'ús, permetrà d'obtenir un producte de característiques organolèptiques i físico- químiques corresponent, com a mínim, a la de l'orxata pasteuritzada.
Article tretze
En allà que preveu l'article anterior s'acomplirà el que disposa la legislació vigent sobre composició, característiques i pràctiques industrials i sobre les condicions dels establiments d'elaboració i venda, material i personal que s'hi relacionen.
CAPITOL IV
Registres
Article catorze
1. El Consell Regulador portarà els registres següents:
a) Registre de plantacions de xufes.
b) Registre d'elaboradors i envasadors d'orxates.
c) Registre d'expendidors d’orxata a la menuda.
d) Registre d'envasadors i comercialitzadors de xufa i orxata.
2. Les peticions d'inscripció s’adreçaran al Consell Regulador i s'hi adjuntaran les dades, els documents i els comprovants que en cada cas requerisquen les disposicions i normes vigents.
3. El Consell Regulador denegarà les inscripcions que no s'ajusten als preceptes d'aquest reglament o als acords que adopte el consell Regulador sobre condicions complementàries.
4. La inscripció en aquests registres no eximeix les persones interessades de l’obligació d'inscriure's en aquells registres establerts amb caràcter general.
5. La inscripció en aquests registres serà voluntària igual com la baixa corresponent. Després de la baixa, no es podrà reinscriure fins que transcórreguen dos anys.
Article quinze
La inscripció en els registres del Consell Regulador és requisit indispensable perquè la xufa i l'orxata puguen gaudir de la protecció legal atorgada a la denominació, però aixà no és prou per justificar-ne l’ús, el qual queda condicionat al compliment de totes les altres normes reglamentàries exigibles. Correspon al Consell Regulador, prèvia inspecció, la determinació del compliment d'aquestes normes sense perjudici de les atribucions d'altres organismes competents.
Article setze
1. En el registre de plantacions de xufa s’inscriuran, cada any, totes aquelles plantacions situades a la zona de producció on la xufa protegida puga ser destinada a l’elaboració d'orxata protegida o a la venda prèvies a les comprovacions que el Consell Regulador estime necessàries.
2. En la inscripció figuraran: el nom de l'agricultor propietari i, si s’escau, l'arrendatari o titular de l’explotació, i el paratge, terme municipal on se situe, polígon i parcel·les catastrals, superfície i totes les dades necessàries per a la perfecta classificació i localització.
3. En el Registre es crearà una secció per als llavadors que reunesquen les condicions tècnico- sanitàries que determine el Consell Regulador, en els quals s'haurà de llavar la xufa emparada per aquest.
Article disset
1. En el registre d'elaboradors i envasadors d'orxates s’inscriuran totes aquelles indústries dedicades a les elaboracions esmentades, sempre que el Consell Regulador les considere aptes, situades a la Comunitat Valenciana i els productes de les quals puguen optar a la denominació.
2. En la inscripció figurarà el nom de la persona propietària o arrendatària, la raó social, la localitat i la zona d’emplaçament, les característiques, la capacitat d'elaboració, la maquinària, els sistemes i processos, i totes les dades tècniques que calga per a la perfecta identificació i catalogació de les empreses. S'hi adjuntarà un plànol o croquis a escala convenient on es reflectesquen tots els detalls de construcció i les instal·lacions.
Als establiments elaboradors d'orxates emparades per la denominació específica només es podran introduir xufes emparades i inscrites a la seua zona de producció.
Tanmateix, aquestes empreses podran elaborar orxates i altres productes diferents als protegits sempre que es puguen reconèixer i diferenciar fàcilment i acomplesquen els requisits de les reglamentacions tècnico -sanitàries.
Article divuit
En el registre d’expenedors d'orxata a granel s’inscriuran tots aquells establiments dedicats a la venda d'orxata al detall protegida per la denominació específica.
En la inscripció figurarà el nom de la persona propietària, la raó social o denominació de l’empresa i el domicili, i també el registre sanitari i la resta de requisits que la legislació vigent exigeix.
Article dinou
En el registre d'envasadors i comercialitzadors s'inscriuran totes aquelles persones que es dediquen a la comercialització dels productes emparats i acomplesquen allò que estableix la legislació vigent i aquest reglament.
Article vint
Per a la vigència de les inscripcions en els registres corresponents serà indispensable acomplir en tot moment els requisits que imposa aquest capítol, i s'haurà d'emplenar qualsevol variació que efecte les dades subministrades en la inscripció, quan es produesca.
Consegüentment, el Consell Regulador podrà suspendre o anul·lar les inscripcions quan els titulars d'aquestes no s'atenguen a les prescripcions susdites, i no es podran incorporar al Consell en el termini de tres anys.
2. El Consell Regulador efectuarà inspeccions periòdiques per comprovar l’efectivitat de tot allò que es disposa en el paràgraf anterior.
3. Totes les inscripcions en els diferents registres es renovaran en el termini i la forma que determine el Consell Regulador
CAPITOL V
Drets i obligacions
Article vint-i-un
1. Solament les persones naturals o jurídiques que tinguen inscrites als registres indicats en l'art. 14 les parcel·les o instal·lacions podran produir els productes que les denominacions emparen.
2. Només es pot aplicar la denominació «Xufa de València» i «Orxata Valenciana de Xufa» a les projeccions procedents de parcel·les o instal·lacions inscrites als registres corresponents que hagen estat elaborades d'acord amb les normatives exigides per aquest reglament i que reunesquen les condicions tècniques i organolèptiques que les han de caracteritzar.
3. El dret a l’ús de la denominació en propaganda, publicitat, documentació o etiquetes és exclusiu de les firmes inscrites en els registres corresponents.
4. El fet de la inscripció en els registres corresponents obliga les persones naturals o jurídiques inscrites, al compliment de les disposicions d'aquest reglament i dels acords que dicten, dins de les seues competències, la Conselleria d’agricultura i Pesca de la Generalitat Valenciana, el Ministeri d’agricultura, Pesca i Alimentació i el Consell Regulador, i també a satisfer les exaccions que els corresponguen.
5. Per a l’exercici de qualsevol dret atorgat per aquest reglament, o per tal de beneficiar-se dels serveis que preste el Consell Regulador, les persones naturals o jurídiques que hi tinguen inscrites les plantacions o instal·lacions, hauran d'estar al corrent del pagament de les seues obligacions.
Article vint-i-dos
Les empreses que apareguen inscrites com a elaboradores d'orxates no més podran tindre emmagatzemats els seus productes en els locals declarats en la inscripció.
Article vint-i-tres
Les empreses inscrites en els registres corresponents podran utilitzar, prèvia autorització del Consell Regulador, els noms comercials que tinguen registrats com de la seua propietat o que els propietaris els autoritzen.
Per tal que aqueixa autorització es produesca, s'haurà de sol·licitar al Consell Regulador, amb els comprovants que aquest exigesca, i fent manifestació expressa que es responsabilitzen de tot allò que concerneix a l’ús del nom susdit en els productes emparats per la Denominació.
Article vint-i-quatre
1. En les etiquetes de les orxates i les xufes envasades figurarà, obligatòriament i de forma destacada, el nom de la denominació a més de les dades que amb caràcter general es determinen en la legislació aplicable.
2. Abans de posar-les en circulació, les etiquetes hauran de ser autoritzades pel Consell Regulador, a l’efecte que es relaciona en aquest Reglament. Es denegarà l'aprovació d'aquelles etiquetes que per qualsevol causa puguen donar lloc a confusió en el consumidor També es podrà anul·lar una autorització concedida anteriorment quan hagen variat les circumstàncies de l’empresa propietària, prèvia audiència de l’empresa interessada.
3. Qualsevol que siga el tipus d’envàs en què s'expedesquen les xufes o les orxates emparades per la denominació, per al consum aniran provades d'una etiqueta o contraetiqueta numerada, proporcionada pel Consell Regulador, la qual s'haurà de col·locar abans de l’expedició d'acord amb les normes que establesca aquest Consell. Les orxates expedides al detall en quedaran exemptes.
4. El Consell Regulador establirà els mitjans de control que estime convenients per al tràfic de productes, xufes o orxates sense etiqueta i/o contraetiqueta.
5. Si fós necessari utilitzar el transvàs d'orxata en el trajecte de les orxateries d'origen a la destinació, el Consell Regulador establirà les normes per efectuar-lo, amb l’objecte que quede garantida en tots els casos la puresa del producte, sempre acomplint els requisits de la reglamentació técnico- sanitària corresponent.
Article vint-i-cinc
El Consell Regulador adoptarà i registrarà un emblema o logotip com a símbol de la Denominació Específica.
Així mateix, el Consell Regulador podrà fer obligatori que a l’exterior de les instal·lacions inscrites i en un lloc destacat figure una placa que al·ludesca a aquesta condició.
Article vint-i-sis
1. Per garantir l’ús adequat de la denominació d’orxates que s'exporten al detall i es comercialitzen a l’estranger, el consell regulador adoptarà les mesures de control que estime convenients.
2. A tota expedició d'orxata a la menuda emparada per la denominació s'haurà d'adjuntar, a més del certificat corresponent d'anàlisi, el certificat de denominació expedit pel Consell Regulador, i la resta de documentació que puguen exigir d'altres organismes competents.
3. En les expedicions d'orxates a la menuda amb destinació al mercat nacional, el segell del Consell Regulador en la cèdula de circulació tindrà els mateixos efectes que el certificat corresponent.
Article vint-i-set
1. Amb l’objectiu de poder controlar la producció, l’elaboració i l’expedició, i també els volums d’existències si s'escau, i tot allò que calga per poder acreditar l’origen i la qualitat de les xufes i orxates emparades, les persones físiques o jurídiques titulars de plantacions o instal·lacions estaran obligades a complir amb les formalitats següents:
a) Totes les firmes inscrites en el Registre de Plantacions presentaran, quan s'haurà acabat la recol·lecció, en la data que determine el Consell Regulador, declaració de la collita que s'ha obtingut, indicació de la destinació de les xufes i, en cas de venda, el nom del comprador.
b) Totes les empreses inscrites en el Registre d'elaboradors hauran de declarar els volums que han produït, en la forma i la data que determine el Consell Regulador.
Les declaracions a què es refereix aquest article no es podran facilitar ni publicar més que en forma general, sense fer cap referència de caràcter individual.
Article vint-i-vuit
1. Tota partida de xufa o d'orxata que per qualsevol causa presente defectes, alteracions sensibles, o que en la producció s'hagen incomplet els preceptes d'aquest reglament o els preceptes d'elaboració i bona qualitat que assenyala la legislació vigent, serà desqualificada pel Consell Regulador o el President, a proposta del Comitè de Qualificació, cosa que comportarà la pèrdua de la denominació o del dret a aquesta en cas de productes no elaborats definitivament.
Igualment, es considera desqualificat qualsevol producte obtingut per barreja d'altres prèviament desqualificats.
2. La desqualificació de productes, la podrà realitzar el Consell Regulador en qualsevol fase d'elaboració o comercialització i en el cas de la xufa, quan estiga eixuta i a partir de l’inici de l’expedient de desqualificació haurà de romandre en envasos independents i retolats com cal, sota el control del Consell Regulador que, en resolució determinarà la destinació del producte desqualificat, el qual en cap cas no es podrà transferir a d'altres establiments elaboradors inscrits.
3. En cas que el Consell Regulador detecte anomalies o defectes en la producció, manipulació, elaboració o comercialització de xufes seques o orxates, advertirà al responsable del producte perquè en corregesca les deficiències.
Si en el termini que s'hi concedesca no s'han subsanat, es desqualificarà el producte tal com s’especifica al punt 2.
4. El Consell Regulador podrà anul·lar la desqualificació dels productes, xufes o orxates, una vegada desaparegudes les circumstàncies que l’han motivada.
CAPITOL VI
Del Consell Regulador
Article vint-i-nou
El Consell Regulador és un organisme integrat en la Conselleria d'Agricultura i Pesca de la Generalitat Valenciana, amb atribucions decisòries en totes les funcions que se li encomanen en aquest reglament, segons que determina la legislació vigent.
2. L’àmbit de competències d'aquest, sense perjudici del que estableix l'article 31, és determinat:
a) En l'aspecte territorial, per les zones de producció i elaboració.
b) En raó dels productes, pels protegits per la denominació en qualsevol de les fases de producció i elaboració, conservació, circulació i comercialització.
c) En raó a les persones, per les inscrites en els diferents registres.
Article trenta
Es missió principal del Consell Regulador, aplicar els preceptes d'aquest reglament i vetllar perquè s'acomplesquen, cosa per a la qual exercirà les funcions que, amb caràcter general, s'encomanen als consells en l'art. 87 de la Llei 25/70 i les disposicions complementàries, i també les que expressament s'indiquen en els articles d'aquest reglament.
Article trenta-u
El Consell Regulador queda expressament autoritzat per vigilar el moviment dels productes semblants no protegits per la Denominació que s'elaboren, comercialitzen o transiten dins la zona de producció, i informar de les incidències d'aquest servei a la Conselleria d’agricultura i Pesca, sense perjudici de la intervenció dels organismes competents d'aquesta vigilància.
Article trenta-dos
1. El Consell Regulador serà constituït per:
a) Un President designat per la Conselleria d’agricultura i Pesca de la Comunitat Valenciana, a proposta del Consell Regulador.
b) Un Vice-president, en representació de la Conselleria d’Indústria, Comerç i Turisme, designat per aquesta.
e) Sis Vocals, en representació del sector productor, titulars de les plantacions inscrites en el Registre de Plantacions de xufes del Consell Regulador.
d) Sis Vocals de la resta de registres, de manera que hi estiga representat cadascun d'ells.
e) Dos Vocals en representació de la Conselleria d’agricultura i Pesca, designats per aquesta, amb coneixements especials en la matèria.
2. L’elecció de Vocals del Consell Regulador es durà a terme d'acord amb el Reial Decret de 13 de juliol de 1979 (BOE de 23 d’agost de 1979).
3. Per cada càrrec de vocal del Consell Regulador, es designarà un suplent, elegit de la mateixa forma que el titular.
4. Els càrrecs de Vocals del Consell Regulador es renovaran cada quatre anys, i podran ser reelegits.
5. En cas de cessament d'un vocal per qualsevol causa, se'n designarà un substitut de la manera establerta.
6. El termini de presa de possessió dels Vocals serà, a tot tardar, d'un mes comptador des de la data de la designació.
7. Causarà baixa el Vocal que durant el període de vigència del seu càrrec siga sancionat per infracció greu en les matèries que regula aquest reglament, bé personalment o bé la firma a què pertanya. Igualment, causarà baixa a petició de l’organisme que el va elegir o per absència injustificada a tres sessions consecutives o cine d'alternes, o per causar baixa en els registres de la denominació específica.
Article trenta-tres
1. Les persones elegides en la forma que es determina en l'article anterior hauran d'estar vinculades als sectors que representen, bé directament o bé per ser directius de societats que es dediquen a activitats que han de representar. No obstant això, una mateixa persona natural o jurídica inscrita en diversos registres no podrà tenir representació doble en el Consell, una en el sector productor i una altra en els altres sectors, ni directament ni a través de firmes filials o socis.
2. El President del Consell Regulador rebutjarà aquelles propostes de nomenament que recaiguen en persones les activitats de les quals no corresponguen al sector que han de representar, i en aqueix cas se n'haurà de fer una nova designació de la forma establerta.
Article trenta-quatre
1. Al President correspon:
a) Representar el Consell Regulador. Aquesta representació la podrà delegar de manera expressa en els casos que calga.
b) Fer complir les disposicions legals i reglamentàries.
e) Administrar els ingressos i el fons del Consell Regulador i ordenar els pagaments.
d) Convocar i presidir les sessions del Consell i assenyalar-hi l’Ordre del Dia, sotmetre a la decisió d'aquest els assumptes de la seua competència i dur a terme els acords adoptats.
e) Organitzar el règim interior del Consell.
f) Contractar, suspendre o renovar el personal del Consell Regulador, previ acord d'aquest.
g) Organitzar i dirigir els serveis.
h) Informar els organismes superiors de les incidències que es produesquen en la producció i en el mercat.
i) Remetre a la Conselleria d’agricultura i Pesca de la Comunitat Valenciana i al Ministeri d'agricultura, Pesca i Alimentació, segons s'escaiga, els acords que per al compliment general acorda el Consell, en virtut de les atribucions que li confereix aquest reglament, i aquells que crega que han de ser coneguts per la seua importància.
j) Aquelles altres funcions que el Consell Regulador acorda, o que li encomane la Conselleria d’agricultura i Pesca de la Comunitat Valenciana el Ministeri d’agricultura, Pesca Alimentació.
2. La durada del govern del President serà de quatre anys, i podrà ser reelegit.
3. El President cessarà: quan acabe el termini del govern, a petició pròpia una vegada acceptada la dimissió, o per decisió de la Conselleria d’agricultura i Pesca prèvia incoació de l’expedient.
4. En cas de cessament o defunció, el Consell Regulador proposarà, en el termini d'un mes, a la Conselleria d’agricultura i Pesca de la Comunitat Valenciana, la designació d'un nou President, d'acord amb l'Art. 32.1.,a).
5. Les sessions del Consell Regulador en què s'estudie la proposta del nou President seran presidides pel funcionari de la Conselleria d’agricultura i Pesca de la Comunitat Valenciana que designe aquest organisme.
Article trenta-cinc
1. El Consell Regulador es reunirà quan el President en faça la convocatòria, bé siga per iniciativa pròpia, bé a petició de la meitat dels vocals, i serà obligatori celebrar sessió almenys una vegada cada trimestre.
2. Les sessions del Consell Regulador es convocaran amb quatre dies d’avançament almenys, i s'haurà d'adjuntar a la citació l’ordre del dia de la reunió, prèviament assenyalat. En cas de necessitat, quan la urgència de l'assumpte ho requerisca a judici del President, se citarà els vocals per telegrama amb vint-i-quatre hores d’avançament, com a mínim. En tot cas, el Consell Regulador quedarà constituït vàlidament quan es reunesquen la totalitat dels membres i així ho acorden per unanimitat.
3. Quan un titular no puga assistir ho notificarà al Consell Regulador i el suplent perquè el susbtituesca.
4. Els acords del Consell Regulador s'adoptaran per majoria dels membres presents, i per a la validesa d'aquests caldrà que hi siguen presents més de la meitat dels components del Consell. El President hi tindrà vot de qualitat.
5. Per resoldre qüestions de tràmit, o en aquells casos que s'estime necessari, es podrà constituir una Comissió Permanent, la qual estarà formada pel President i quatre Vocals titulars, dos del sector productor i dos dels altres sectors, designats pel Ple de l’organisme. En la sessió en què s'acorda la constitució d'aquesta Comissió Permanent s'acordaran també les missions específiques que li competeixen i les funcions que exercirà. Totes les resolucions que prenga la Comissió Permanent es comunicaran al Ple del Consell en la primera reunió que se celebre.
Article trenta-sis
1. Per al compliment de les seues finalitats, el Consell Regulador comptarà amb el personal necessari segons les plantilles que haja aprovat i que figuren dotades en el pressupost d'aquest.
2. El Consell Regulador tindrà un secretari designat pel mateix Consell a proposta del President, del qual dependrà directament, i que tindrà com a comeses específiques les següents:
a) Preparar els treballs del Consell Regulador i tramitar-ne l’execució dels acords.
b) Assistir a les sessions amb veu però sense vot, cursar les convocatòries, alçar les actes i custodiar els llibres i els documents del Consell.
e) Els assumptes relatius al règim interior de l’organisme, tant de personal com administratiu.
d) Les funcions que li encomane el President relacionades amb la preparació i la instrumentació dels assumptes de la competència del Consell Regulador.
3. Per a les funcions tècniques que té encomanades el Consell Regulador comptarà amb els serveis tècnics necessaris, la direcció dels quals recaurà en un tècnic competent.
4. Per als serveis de control i vigilància comptarà amb veedors propis. Aquests veedors seran designats pel Consell Regulador i habilitats pel Servei de Defensa contra Fraus i Assajos i Anàlisis Agrícoles, en sol·licitud tramitada a través de la Conselleria d’agricultura i Pesca de la Comunitat Autònoma Valenciana, amb les atribucions inspectores següents:
a) Sobre les plantacions de xufes ubicades a la zona de producció, en el procés de llavat i envasat de la xufa eixuta.
b) Sobre els establiments recollits en l'article 14.1 ubicats en l’àmbit territorial de la Comunitat Autònoma Valenciana.
5. El Consell Regulador podrà contractar, per efectuar treballs urgents, el personal necessari, sempre que hi haja en el pressupost dotació aprovada per aqueix concepte.
6. A tot el personal del Consell Regulador, tant amb caràcter fix com eventual, se li aplicarà la legislació laboral.
Article trenta-set
1. El Consell Regulador establirà un Comitè de Qualificació de la xufa i l’orxata, format per cinc experts com a mínim i un delegat del President del Consell, el qual tindrà la missió d'informar sobre els productes que es destinen al mercat, tant al nacional com a l’estranger. Aquest Comitè podrà comptar amb els assessoraments tècnics que estime convenients.
2. El President del Consell Regulador, a la vista dels informes del Comitè, resoldrà el que pertoque i, si s'escau, la desqualificació dels productes emparats en la forma prevista en l'Art. 28. La resolució del President del Consell Regulador, en cas de desqualificació, tindrà caràcter provisional durant els deu dies següents. Si en aquest termini la persona interessada sol·licita la revisió de la resolució, aquesta haurà de passar al Ple del Consell Regulador per tal de resoldre el que s'escaiga. Si en aquest termini no se sol·licita la revisió esmentada, la resolució del President es considerarà ferma.
Les resolucions del President o del Consell Regulador si s'escau, es podran recórrer en alçada davant la Conselleria d’agricultura i Pesca de la Comunitat Autònoma Valenciana o davant el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació.
3. El Consell Regulador dictarà normes per a la constitució del Comitè de Qualificació.
Article trenta-vuit
1. El finançament de les obligacions del Consell Regulador s'efectuarà amb els recursos següents:
a) Amb el producte de les exaccions parafiscals que es fixen en l'art. 90 de la Llei 25/1970, a la qual s'aplicaran els tipus següents:
- El 0,2% de la base sobre les plantacions de xufa, sobre l’elaboració i l’envasat de l’orxata i sobre l’expedició d'orxata al detall Les bases d'aquesta exacció seran el valor de la producció corresponent en l'any anterior.
- 0,75 PTA per quilo de xufa seca i 0,75 PTA per litre d'orxata emparat.
- La taxa que corresponga per cada certificat o visat de factures i el doble del preu de cost per cada precinte o coiltraetiqueta
Els subjectes passius de cadascuna de les exaccions són: del primer, els titulars de les plantacions, elaboradors d'orxata i punts de venda al detall. Del segon, els titulars de les plantacions i els elaboradors i envasadors d'orxata. Del tercer els titulars dorxateries, distribuidors, punts de venda al detall, inscrits, sol·licitants de certificats, visats de factures o adquiridors de precintes.
b) Les subvencions, llegats i donatius que reben.
c) Les quantitats que es puguen percebre en concepte d'indemnització per danys i perjudicis ocasionats al Consell o als interessos que representa.
d) Els béns que constitueixen el seu patrimoni i els productes de venda d'aquests.
2. La Conselleria d’agricultura i Pesca de la Generalitat Valenciana podrà variar els tipus impositius fixats en aquest article, a proposta del Consell Regulador, quan les necessitats pressupostàries del Consell així ho exigesquen.
3. La gestió d'ingressos i despeses que figuren en els pressupostos, correspon al Consell Regulador.
4. La fiscalització de les operacions econòmiques del Consell i de la comptabilitat s'efectuarà per la Intervenció que pertoque, d'acord amb les normes establertes d'atribucions i funcions que la legislació vigent assigne en aquesta matèria.
Article trenta-nou
Els acords del Consell Regulador que no tinguen caràcter particular i afecten una pluralitat de subjectes es notificaran mitjançant circulars exposades a les oficines del Consell Regulador. L’exposició d'aquestes s'anunciarà al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana. El Consell Regulador podrà remetre circulars a d'altres entitats interessades. Els acords i les resolucions que adopte el consell regulador seran recurribles en tot cas, davant la Conselleria d’agricultura i Pesca de la Comunitat Valenciana i si s'escau, davant el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació.
CAPITOL VII
De les infraccions, les sancions i els procediments
Article quaranta
El procediment administratiu per a incoació d'expedients i aplicació de sancions per incompliment del Reglament de la Denominació Específica, serà l’establert en la Llei 25/70, de 2 de desembre, Estatut de la Vinya, del Vi i dels Alcohols, en el Decret 835/72, de 23 de març, que n'aprova el Reglament i el en RD 1945/83 que regula les infraccions i sancions en matèria de defensa del consumidor i de la producció agro- alimentària. Per a l'aplicació de la normativa anterior es tindrà en compte el que estableix el RD 4107/82, de 29 de desembre, de traspàs de funcions i serveis de l'Administració de l’Estat a la Comunitat Autònoma Valenciana en matèria d'agricultura i pesca.
Article quaranta-u
El Ministeri d’agricultura, Pesca i Alimentació o si s'escau, la Conselleria d’agricultura i Pesca, podran acordar la publicació en el Boletin Oficial del Estado o el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana de les sancions imposades, a efectes d'exemplaritat.
DISPOSICIO TRANSITORIA
El Consell Regulador Provisional actual de les denominacions específiques «Xufa de València» i «Orxata Valenciana de Xufa» assumirà la totalitat de les funcions que corresponen al Consell Regulador, a les quals fa referència el Capítol VI, i els Vocals actuals continuaran exercint els seus càrrecs fins que el Consell Regulador quede constituït d'acord amb el que preveu l'art. 32 d'aquest reglament.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
Aquesta ordre es notificarà al Ministeri d’agricultura, Pesca i Alimentació perquè la conega i la ratifique posteriorment, segons que preveu el RD 728/88, de 8 de juliol.
Segona
Aquest reglament començarà a vigir l’endemà de la publicació al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

linea
Mapa web