Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Decret 65/1988, de 9 de maig, del Consell de la Generalitat Valenciana, de desenvolupament de la Llei 12/1986, de 31 de desembre, de creació del Consell Metropolità de l'Horta.

(DOGV núm. 829 de 20.05.1988) Ref. Base de dades 0740/1988

Decret 65/1988, de 9 de maig, del Consell de la Generalitat Valenciana, de desenvolupament de la Llei 12/1986, de 31 de desembre, de creació del Consell Metropolità de l'Horta.
La Llei de la Generalitat Valenciana 12/1986, de 31 de desembre, creà el Consell Metropolità de l'Horta i establia a la disposició final primera que el Consell de la Generalitat Valenciana, amb l'audiència prèvia del Ple del Consell Metropolità de l'Horta, aprovaria el Reglament que la desplegarà.
En atenció d'aquest motiu, havent estat informat pel Consell Valencià d’Administració Local i amb l’audiència prèvia del Ple del Consell Metropolità de l’Horta, a proposta del Conseller d’Administració Pública i amb la deliberació prèvia del Consell de la Generalitat Valenciana en la reunió del 9 de maig de 1988,
DECRETE:
TITOL I
Disposicions generals
Article primer
El Consell Metropolità de l’Horta és una Entitat Local, segons que n'estableix la Llei de creació, amb plena capacitat jurídica per al compliment dels seus fins, en els termes previstos a la Llei Reguladora de les Bases de Règim Local i a la Llei de la Generalitat Valenciana 12/1986, de 31 de desembre.
Article segon
U El Consell Metropolità de l'Horta abasta el territori dels Municipis següents: Alaquàs, Albal, Albalat dels Sorells, Alboraya, Albuixech, Alcácer, Aldaya, Alfafar, Alfara del Patriarca, Almàssera, Benetússer, Beniparrell, Bonrepós y Mirambell, Burjassot, Catarroja, Emperador, Foios, Godella, Lugar Nuevo de la Corona, Manises, Massalfassar, Massamagrell, Massanassa, Meliana, Mislata, Moncada, Museros, Paiporta, Paterna, Picanya, Picassent, La Pobla de Farnals, Puçol, Puig, Quart de Poblet, Rafelbuñol, Rocafort, Sedaví, Silla, Tavernes Blanques, Torrent, Valencia, Vinalesa i Xirivella.
Dos. Aquest àmbit territorial podrà ser modificat per Llei de les Corts Valencianes.
La modificació de l'àmbit territorial del Consell Metropolità de l'Horta podrà efectuar-se:
1. A instància dels Ajuntaments interessats.
2. A instància del Ple del Consell Metropolità de l'Horta.
En el primer supòsit, els Ajuntaments interessats hauran d'adoptar els acords en els Plens, per majoria absoluta legal de llurs membres, i donaran compte al Ple del Consell Metropolità de l'Horta que emetrà informe preceptiu.
En el segon supòsit, l'acord del Ple del Consell Metropolità ha de ser adoptat per dos terços de vots, ponderats segons que estableix l'article sisé de la Llei de la Generalitat Valenciana 12/1986, de 31 de desembre.
Article tercer
Com a Administració Pública escau al Consell Metropolità de l’Horta:
a) Les potestats reglamentàries i d'autoorganització.
b) Les potestats tributària i financera.
c) La potestat de programació o planificació.
d) Les potestats expropiatòries i d'investigació, delimitació i recuperació d'ofici dels seus béns.
e) La presumpció de legitimitat i l’executivitat dels seus actes.
f) Les potestats d'execució forçosa i sancionadora.
g) La potestat de revisió d'ofici dels seus actes i acords.
h) La inembargabilitat dels seus béns i drets en els termes previstos en les lleis, les prelacions i les preferències i la resta de prerrogatives reconegudes a la Hisenda Pública per als crèdits d'aquesta.
TITOL II
Organització, atribucions dels òrgans i normes de funcionament
Article quart
L’organització del Consell Metropolità de l'Horta està integrada pels òrgans de govern següents, cada un amb les pròpies funcions:
- El Ple.
- El President i els Vice-presidents.
- La Comissió de Govern.
Article cinqué
El Ple estarà format per l'Alcalde o Regidor de cadascun dels Municipis integrants del Consell Metropolità de l'Horta en el qual aquell delegue.
La delegació prevista a l'article sisé de la Llei de Creació haurà d'efectuar-se expressament per l'Alcalde delegant i s'hauran de concretar les sessions per a les quals s'efectua.
Article sisé
El nombre d'habitants que servirà de base per a l'assignació dels vots ponderats per Municipi establerta a l'article sisé de la Llei de Creació, serà el de la població de dret dels Municipis integrants de l’Area Metropolitana que s'haja pres com a referència en les eleccions municipals immediatament precedents a la constitució del Ple del Consell Metropolità de l'Horta.
Article seté
Escau al Ple del Consell Metropolità de l'Horta:
1. L’elecció i destitució del President i els Vocals de la Comissió de Govern, conformement a allò disposat a la Llei de Creació.
2. El control i fiscalització de la resta d'òrgans de govern de l'Entitat.
3. L’aprovació en l'àmbit de la seua competència dels instruments d'ordenació territorial.
4. L’aprovació i modificació dels Pressupostos del Consell Metropolità de l'Horta.
5. L’emissió de l'informe previ a l’aprovació definitiva per la Generalitat en les actuacions que afecten l'àmbit territorial dels Municipis integrats en el Consell Metropolità de l'Horta, en matèria de la seua competència, d'acord amb allò previst a l'article tercer de la Llei de la Generalitat Valenciana 12/1986.
6. L’aprovació dels instruments urbanístics en l'àmbit de les seues competències.
7. La creació d'Ens descentralitzats i òrgans desconcentrats per a la prestació de serveis.
8. La constitució, modificació i dissolució de Consorcis.
9. Informar preceptivament els expedients de constitució de Mancomunitats i consorcis que afecten els municipis de l’Area, quan no els hagués promoguts.
10. L’aprovació del seu Reglament Orgànic, les Ordenances i resta de disposicions de caràcter general.
11. La determinació dels recursos propis de caràcter tributari.
12. L’aprovació dels comptes.
13. L’aprovació de les formes de gestió dels serveis que presta el Consell Metropolità de l’Horta.
14. L’acceptació de la delegació de competències feta per altres Administracions Públiques.
15. El plantejament de conflictes de competències a d'altres Administracions Públiques.
16. L’aprovació de la plantilla de personal i la relació de llocs de treball de l’Entitat i la determinació del nombre i característiques del personal eventual.
17. L’aprovació de les bases que hagen de regir en els procediments selectius, concursos de provisió de llocs de treball i resolució d'aquests.
18. L’autorització o denegació de compatibilitat del personal al servei de l’Entitat, en els termes dels articles 9 i 14 de la Llei 53/1984, de 26 de desembre.
19. La separació del servei dels funcionaris de l’Entitat, i ratificar el comiat del personal laboral.
20. L’exercici de les accions administratives i judicials i la defensa en procediments incoats contra el Consell Metropolità de l'Horta.
21. L’alteració de la qualificació jurídica dels seus béns.
22. L’alienació del patrimoni.
23. L’adquisició dels béns i drets del Consell Metropolità de l’Horta i la transacció sobre aquests, tret que les competències estiguen atribuïdes per llei a d'altres òrgans.
24. La contractació d'obres, serveis i subministraments la durada dels quals passe d'un any o exigesca crèdits superiors als consignats en el Pressupost anual.
25. L’aprovació dels projectes d'obres quan la contractació de l'execució siga de la seua competència d'acord amb l'apartat anterior.
26. El reconeixement extrajudicial de crèdits, sempre que no hi haja dotació pressupostària, i acordar operacions de crèdit i concessions de quitament i espera.
27. Aquelles altres que hagen de correspondre-li al Ple per exigir-ho la legislació de règim local, i aquelles que expressament li conferesquen les lleis.
Article vuité
U. Caldrà el vot favorable dels dos terços del nombre total de vots del Ple del Consell Metropolità de l'Horta i, en tot cas, la majoria absoluta legal per a la validesa dels acords que s'adopten relatius a la modificació de l’àmbit territorial i a la declaració de serveis d'interés metropolità.
Dos. Caldrà la majoria absoluta de vots del Ple del Consell en les matèries següents:
a) Aprovació dels Reglaments Orgànics i de Serveis.
b) Aprovació de Plans Sectorials i Directors de Planejament Territorial i Urbanístic.
c) Els acords de la creació d'òrgans singularitzats de gestió per a la prestació de serveis i execució d'obres en matèries de la seua competència.
d) La resta de matèries per a les quals la legislació de règim local exigesca aquest quòrum especial.
En tot cas, el còmput s'entendrà referit als vots ponderats establerts a l'article sisé de la Llei de Creació.
Article nové
El Ple del Consell Metropolità de l’Horta podrà delegar les atribucions enumerades als apartats 18 i 20 de l'article seté d'aquest Reglament.
L’acord de delegació contindrà l’àmbit dels assumptes a què aquesta fa referència i les facultats concretes que es deleguen, i també les condicions específiques de la dita delegació si existien.
Aquesta delegació haurà de ser acceptada expressament per l’òrgan delegat i publicada al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana i al «Butlletí Oficial de la Província de València».
Article deu
Componen la Comissió de Govern el President, i sis Vocals més, elegits d'acord amb allò disposat a l'article vuité de la Llei de Creació.
Article onze
Escauen a la Comissió de Govern les atribucions següents:
1. L’assistència al President en l’exercici de les seues funcions, per a la qual cosa serà informada, si s'escau, de totes les decisions del President.
2. Informar els assumptes que hagen de sotmetre's al Ple del Consell Metropolità de l’Horta, sempre que no hagen estat sotmesos a Comissió Informativa.
3. Proposar al President el nomenament del Gerent del Consell Metropolità de l’Horta.
4. Desplegar les directrius que en cada cas assenyale el Ple en les matèries de la seua competència.
5. Aquelles que li siguen delegades pel President o el Ple.
6. Adoptar per raons d’urgència els acords necessaris en matèries competència del Ple, que no siguen indelegables d'acord amb allò disposat a l'article nové precedent.
Article dotze
El President del Consell Metropolità de l'Horta, elegit conformement amb el que disposa l'article seté de la Llei de Creació, tindrà les atribucions següents:
1. Representar el Consell Metropolità de l'Horta.
2. La direcció i l'organització dels serveis administratius del Consell en el marc del seu Reglament Orgànic.
3. Convocar, presidir, suspendre i alçar les sessions del Ple del Consell i de la Comissió de Govern, i decidirà en aquesta els empats amb el seu vot de qualitat.
4. Formar l’Ordre del dia de les reunions del Ple i de la Comissió de Govern.
5. Dirigir, inspeccionar i impulsar els serveis i obres l’execució i realització dels quals hagués estat acordada.
6. Desenvolupar les gestió econòmica d'acord al Pressupost aprovat.
7. Disposar despeses dins els límits de la seua competència.
8. Ordenar pagaments i retre comptes de les operacions efectuades.
9. Exercir la direcció superior de tot el personal i exercir totes les atribucions en matèria de personal que no siguen competència del Ple.
10. Designar el Gerent del Consell Metropolità de l’Horta a proposta de la Comissió de Govern.
11. Contractar obres i serveis sempre que la quantia no passe del 5% dels recursos ordinaris de Pressupost ni del 50% del límit general aplicable a la contractació directa i aquells que excedint tinguen una durada no superior a un any o no exigesquen crèdits superiors als consignats en el Pressupost anual.
12. Executar els acords del Ple.
13. Exercitar les accions administratives i judicials en cas d’urgència i la defensa dels procediments incoats contra el Consell Metropolità de l’Horta, donant compte al Ple per a la ratificació i, si s'escau, a la Comissió de Govern, si aquest òrgan tenia atribuïda aquesta facultat per delegació.
14. Exercitar tota la resta de facultats de govern i administració no reservades expressament al Ple o a la Comissió de Govern i les que aquell o aquesta li deleguen.
Article tretze
El President podrà delegar les atribucions llevat de les de convocar i presidir les sessions de Ple i de la Comissió de Govern i les enumerades en els apartats 2, 4, 9 i 13 de l'article anterior. Aquesta delegació podrà recaure en els Vice-presidents, en altres membres del Ple, en la Comissió de Govern, o en la Gerència de l'Ens.
Article catorze
Els Vice-presidents seran designats pel President, el qual en donarà compte al Ple.
Article quinze
Escau als Vice-presidents de substituir en les seues funcions, per ordre del nomenament, el President en els casos d'absència, malaltia o impediment que impossibilite a aquest per a l'exercici de les seues atribucions.
Article setze
El Ple del Consell Metropolità de l'Horta podrà constituir Comissions Informatives per a la preparació i estudi dels assumptes, i adscriurà a cada una els Vocals que hagen de formar-les.
Un Reglament Orgànic regularà la composició, constitució i funcionament de les expressades Comissions i resta d’òrgans que, amb caràcter complementari dels regulats en aquest Títol, puguen establir-se.
Article disset
U. El règim de funcionament dels òrgans del Consell Metropolità de l'Horta serà el mateix que regeix per als òrgans col·legiats de les Entitats Locals amb les especialitats que resulten de llurs normes específiques.
Dos. Les sessions ordinàries del Ple i de la Comissió de Govern tindran lloc, si més no, una vegada al trimestre per al primer i una vegada al mes per a la segona.
Tres. El Ple i la Comissió de Govern celebraran sessions extraordinàries:
a) Quan per pròpia iniciativa les convoque el President.
b) Si eren del Ple, a petició dels membres que representen la quarta part si més no dels vots ponderats; si eren de la Comissió de Govern, a petició de la quarta part dels membres.
En aquest cas el President estarà obligat de convocar la sessió dins els quatre dies següents a la petició. La celebració de la sessió del Ple no podrà ajornar-se per més de dos mesos des que era sol·licitada, ni per més de quinze dies les sessions de la Comissió de Govern.
Quatre. El quòrum per a la vàlida celebració de les sessions del Ple serà d'un terç del nombre total de vots ponderats, segons allò previst a l'article sisé de la Llei de Creació, sense que en cap cas el nombre de Municipis representats puga ser inferior al terç dels que integren el Consell Metropolità de l'Horta.
El quòrum per a la vàlida celebració de les sessions de la Comissió de Govern serà d'un terç del nombre legal de llurs membres.
Cinc. L’adopció d'acords s'ajustarà a les normes reguladores del règim local.
Sis. La redacció de les actes i acords derivats dels òrgans del Consell Metropolità de l'Horta podrà realitzar-se en qualsevol de les dues llengües oficials de la Comunitat Valenciana.
TITOL III
Competències
Article divuit
En relació amb les matèries pròpies de la seua competència, correspondrà al Consell Metropolità de l'Horta:
1. L’elaboració de la planificació general en el seu àmbit
territorial, d'acord amb les Normes de Coordinació del Planejament dels Municipis, bé en forma de Plans Directors Territorials de Coordinació, bé en qualssevulla altres que s'estimen convenients per a l'adequada ordenació del territori i la coordinació del planejament municipal.
2. La realització d'obres i prestació d'aquells serveis que
s'assumeixen com a obres o serveis metropolitans per llur especial rellevància.
3. L’adopció de les resolucions precises per a l'efectiva coordinació de les activitats i serveis municipals de l’àmbit territorial metropolità, quan trascendesca de l'interés propi local o siguen concorrents o complementaris amb els del Consell Metropolità de l’Horta.
Article dinou
El Consell Metropolità de l'Horta informarà les actuacions
dels Ajuntaments integrats en el seu àmbit territorial pel que fa a les matèries que puguen afectar les competències pròpies d'aquell.
Article vint
El Consell Metropolità de l’Horta exercirà les competències que li deleguen, si s'escau, la Generalitat Valenciana, la Diputació Provincial o els Municipis que l’integren.
La delegació mateixa i l’exercici de les facultats delegades es realitzaran amb els requisits i condicions que estableix la legislació de règim local per a la delegació en els Municipis.
TITOL IV
Mitjans personals
Article vint-i-un
Per a l’exercici de les seues competències el Consell Metropolità de l’Horta disposarà del personal necessari que es regirà en tot cas pel règim dels funcionaris de l'Administració Local, la Llei de la Generalitat Valenciana 10/1985, de 31 de juliol, de la Funció Pública Valenciana i la legislació laboral pel que fa al personal sotmès a aquest règim.
Article vint-i-dos
El Consell Metropolità de l'Horta establirà l'organització de la seua administració que es reflectirà en la plantilla i en la relació de llocs de treball degudament classificats en els termes fixats per la legislació d'aplicació.
Article vint-i-tres
El Consell Metropolità tindrà un Secretari, un Interventor i un Dipositari de Fons, amb el caràcter i les funcions que determina la legislació de règim local.
La provisió de lloes s'efectuarà d'acord amb el sistema previst en aquesta legislació entre funcionaris amb habilitació de caràcter nacional.
Tant el Secretari com l’Interventor assistiran amb veu però sense vot a les sessions del Ple i de la Comissió de Govern.
Article vint-i-quatre
Un Gerent designat pel President a proposta de la Comissió de Govern serà responsable de la gestió tècnica del Consell Metropolità de l’Horta.
El Gerent tindrà les atribucions següents:
- Elaborar la proposta de programa d'actuació anual.
- Redactar l’esborrany de l'avantprojecte de Pressupost, assistit de l’Interventor.
- Elaborar els comptes anuals i balanços mensuals.
- Informar el Ple sobre el cost i rendiment dels òrgans del Consell Metropolità de l’Horta.
- L’execució dels acords del Consell Metropolità de l’Horta, quan li ho delegue expressament el President.
- Ordenar pagaments fins la quantitat que s'establesca pel President.
- Aquelles altres que expressament li deleguen el President i el Ple del Consell Metropolità de l’Horta.
Article vint-i-cinc
El Gerent podrà assistir, amb veu perà sense vot, quan siga requerit a les sessions del Ple, de la Comissió de Govern i dels òrgans singularitzats que es creen.
TITOL V
Hisenda Metropolitana
Article vint-i-sis
U. La Hisenda Metropolitana estarà constituïda pels recursos que permeten o autoritzen la legislació de règim local i autonòmica, per les aportacions dels Municipis integrats, per la participació del Consell Metropolità de l’Horta en el Fons Nacional de Cooperació Municipal i subvencions d'altres Entitats i Organismes.
Dos. En particular, són recursos de la Hisenda Metropolitana:
a) Ingressos de Dret privat.
b) Taxes.
c) Contribucions especials.
d) Aportacions, si s'escau, de la Comunitat Autònoma Valenciana.
e) Aportacions dels Municipis integrats en el Consell Metropolità de l'Horta.
f) Dotacions del Fons Nacional de Cooperació Municipal específiques per al Consell Metropolità de l'Horta, sense menyscapte de les que corresponguen als Municipis integrats.
g) Multes.
h) Subvencions i altres ingressos de Dret públic.
i) Ingressos procedents d'operacions de crèdit.
Article vint-i-set
U Quan les obres o serveis de la competència de l’Area Metropolitana siguen realitzades o prestats per aquesta, i s'acorda la imposició de contribucions especials per al seu finançament, la tramitació, aprovació i gestió de l’expedient d'aplicació correspondrà a l’Entitat Metropolitana.
Dos. La recaptació de les quotes resultants s’efectuarà per l’Entitat Metropolitana, directament de les persones determinades subjectes passius de les contribucions especials, com a beneficiaris de l’obra o servei, sense intervenció de l'Ajuntament del Municipi a què pertanyen.
Article vint-i-vuit
U El Consell Metropolità de l'Horta podrà establir i exigir taxes, contribucions especials i altres preus públics d'acord amb allò previst en aquesta norma i en la Llei de Finançament de les Entitats Locals i disposicions que la despleguen.
Dos. El règim financer del Consell Metropolità de l'Horta no alterarà el propi dels Ajuntaments que l'integren.
Article vint-i-nou
L’aportació dels Municipis per a subvenir a les despeses del Consell Metropolità de l'Horta es fixarà anualment pel Ple, amb el quòrum previst en l'article vuité, en base als habitants de dret i als serveis prestats, la xifra dels quals podrà ponderar-se aplicant els coeficients correctors adequats en consideració a les circumstàncies socials i econòmiques dels Municipis. Tot això sense perjudici d’allò que dispose al seu temps la legislació reguladora del finançament de les Entitats Locals.
Article trenta
El règim dels pressupostos, ingressos, pagaments, ordenació, exacció i recaptació de tributs, operacions de crèdit, tributs amb fins no fiscals i multes serà l'establert per la legislació de règim local.
TITOL VI
Règim jurídic
Article trenta-u
El règim jurídic dels actes i acords del Consell Metropolità de l'Horta es regirà per allò que disposa l'article 5.c) de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases del Règim Local.
Article trenta-dos
En el Consell Metropolità de l'Horta existirà un Registre General, en el qual conste l'entrada dels documents que es reben i l'eixida dels que hagen estat despatxats. La ubicació i funcionament d'aquest Registre es regularà en el Reglament Orgànic del Consell Metropolità de l'Horta.
Article trenta-tres
Els actes del Consell Metropolità de l’Horta són immediatament executius, tret d'aquells casos en què una disposició legal establesca el contrari, o quan se'n suspenga l’eficàcia d'acord amb la Llei 7/1985, de 2 d'abril.
L’eficàcia quedarà demorada quan així ho exigesca el contingut de l'acte o estiga supeditada a la seua notificació i publicació, o quan una Llei n'exigesca l'aprovació per altra Administració Pública.
Article trenta-quatre
Contra els actes i acords del Consell Metropolità de l’Horta que posen fi a la via administrativa els interessats podran, previ recurs de reposició o reclamació prèvia en els casos que escaiga, exercir les accions pertinents davant la jurisdicció competent.
Posen fi a la via administrativa:
a) Les resolucions del Ple, Comissió de Govern i President, segons la distribució d'atribucions.
b) Les autoritats o òrgans inferiors, en els casos en què resolguen per delegació del President o d'altre òrgan les resolucions dels quals posen fi a la via administrativa.
Article trenta-cinc
Els conflictes d'atribucions que sorgesquen entre òrgans del Consell Metropolità de l'Horta seran resolts:
a) Pel Ple quan es tracte de conflictes que afecten a òrgans col·legiats o membres d'aquests.
b) Pel President en la resta dels supòsits.
Article trenta-sis
El Consell Metropolità de l’Horta respon directament dels danys i perjudicis causats als particulars en llurs béns i drets com a conseqüència del funcionament dels serveis públics o de l'actuació en exercici de llurs càrrecs, de llurs autoritats, funcionaris o agents, en els termes establerts en la legislació general sobre responsabilitat administrativa.
DISPOSICIONS TRANSITORIES
Primera
Mentre es duu a terme la provisió dels llocs de treball prevista a l'article vint-i-tres d'aquest Reglament, el President del Consell Metropolità de l'Horta podrà designar per a l'exercici d'aquestes funcions funcionaris amb habilitació de caràcter nacional que presten servei en algun dels Municipis que integren el Consell Metropolità de l'Horta, i en donarà compte al Ple.
Segona
Mentre el Consell Metropolità de l'Horta no compte amb personal propi, li podrà ser adscrit provisionalment el personal necessari dels Ajuntaments integrants, a proposta del President del Consell Metropolità de l'Horta, i per acord plenari de l’Ajuntament respectiu.
DISPOSICIO ADDICIONAL
El règim de funcionament dels òrgans del Consell Metropolità de l'Horta serà l'establert al seu Reglament Orgànic.
Si hi manca, hom atendrà allà que disposa la legislació sobre règim local.
DISPOSICIO FINAL
Aquest Decret entrarà en vigor el mateix dia de publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 9 de maig de 1988.
El President de la Generalitat,
JOAN LERMA I BLASCO
El Conseller d’Administració Pública,
JOAQUIM AZAGRA I ROS

linea
Mapa web