Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Ordre d'11 de març de 1992, de la Conselleria de Treball i Afers Socials, per la qual s'instrumenten mesures per a la inserció professional de col·lectius en situació de marginació social.

(DOGV núm. 1761 de 08.04.1992) Ref. Base de dades 0807/1992

Ordre d'11 de març de 1992, de la Conselleria de Treball i Afers Socials, per la qual s'instrumenten mesures per a la inserció professional de col·lectius en situació de marginació social.
La complexitat de la problemàtica que generen les situacions de marginació, on coexisteixen problemes d'estructuració personal i de caràcter relacional, juntament amb la manca d'hàbits laborals i la inexistència d'una mínima qualificació professional, suposa un obstacle important en l’estabilització de la inserció professional i, per extensió, en els processos d'integració social d'aquestes persones, de manera que aquesta situació lleva rendibilitat als recursos normalitzadors existents, i per això, per definir accions que afavoresquen la integració laboral d'aquests col·lectius, cal estructurar mesures específiques que permeten una actuació globalitzada. Aquest és el plantejament subjacent en les mesures que regula aquesta disposició i el que determina la política d'ocupació de la Generalitat Valenciana respecte a aquests grups socials, concretada per als exercicis 1992-1993 a través del Programa d'Integració Sòcio-Laboral previst en el Decret 12/19921 de 16 de gener, del Consell de la Generalitat Valenciana.
Per altra part, la publicació del Pla de Mesures d'Inserció Social de la Comunitat Valenciana, mitjançant el Decret 132/1990, de 23 de juliol, del Consell de la Generalitat Valenciana, suposa la posada en funcionament d'un instrument integrador i de promoció dels col·lectius esmentats, que exigeix una coordinació estreta entre els òrgans competents de serveis socials i de la Direcció General de Formació i Inserció Professional pel que fa a les mesures complementàries d'inserció que assenyala el pia.
Tot això fa necessari dictar les normes que despleguen la modalitat de les accions i dels conceptes a subvencionar, així corn les regles procedimentals per fer efectives les ajudes del programa de mesures de foment d'ocupació destinades als col·lectius esmentats.
Per això, d'acord amb la disposició final segona del Decret 12/1992, de 16 de gener, del Consell de la Generalitat Valenciana i fent ús de les facultats que em confereix la Llei 5/83, de 30 de desembre (DOGV de 30 de desembre), i el Decret 18/92, de 3 de febrer, del Consell de, la Generalitat Valenciana (DOGV de 13 de febrer), pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Treball i Afers Socials,
ORDENE
Article primer. Objectius
Es regula amb aquesta ordre, en l’àmbit territorial de la Comunitat Valenciana, i en el temporal el del Decret 12/1992, de 16 de gener, del Consell de la Generalitat Valenciana, el programa d'ajudes que s'hi estableix, l’objectiu del qual es desplegar accions de formació-ocupació, destinades a millorar les oportunitats de col·locació dels col·lectius amb dificultats d'inserció.
La dotació pressupostària del programa per a l’exercici 1992, s'estableix en 280.000.000 de pessetes, en les línies de subvenció 402/000/92 i 701/000/92.
Aquest programa es concreta mitjançant:
1. Ajudes a la creació i al manteniment de centres d'integració socio-laboral (CIS).
2. Ajudes a la creació i al manteniment de tallers d'integració sòcio-laboral (TIS).
3. Subvencions a la contractació £n empreses ordinàries.
Secció I Ajudes a la creació i al manteniment de centres d'integració sòcio-laboral
Article segon. Destinataris
Podran concórrer a les ajudes previstes en aquesta secció les corporacions locals, entitats sense intenció de guany i en general ocupadors, persones físiques o jurídiques que porten a cap actuacions del tipus dels centres d'integració sòcio-laboral (CIS), ajustats als següents conceptes i característiques:
Són centres d'integració sòcio-laboral aquells que tinguen com a objectiu fonamental iniciar persones amb dificultats subjectives de col·locació en la vida laboral perquè, a través de l'activitat productiva, assolesquen una formació professional i uns hàbits de treball, que els permeta integrar-se a curt i mitjan termini en el món laboral.
Els centres d'integració sòcio-laboral hauran de reunir les següents característiques:
1. Actuar amb personalitat jurídica del promotor, o bé adoptar formes jurídiques admeses per la legislació vigent.
2. Posseir estructura i organització de caràcter empresarial i participar en activitats productives o de serveis.
3. Tenir una plantilla de personal amb relació laboral, on almenys un 51% dels treballadors procedesquen de programes específics de reinserció social.
4. La permanència en el centre d'integració sòcio-laboral dels treballadors beneficiaris de programes específics de reinserció social tindrà caràcter transitori, sense perjudici d'aquells projectes que produesquen contractacions indefinides.
5. El centre d'integració sòcio-laboral realitzarà activitats d'ajustament personal i social, necessàries per a la integració sòcio-laboral dels treballadors esmentats en l'apartat anterior.
En el cas que els CIS actuen amb la personalitat jurídica del promotor, el requisit de l'apartat 3 s'entén referit estrictament al personal que configure la plantilla del mateix CIS.
Article tercer
Es podran subvencionar les accions assenyalades en l'article segon pels conceptes i imports següents:
Subvencions a la creació i al manteniment de centres d'integració sòcio-laboral.
1. En CIS de nova creació, que requeresquen la realització d'inversions generadores de llocs de treball, per al col·lectiu objecte d'aquesta norma, s'hi podran atorgar ajudes de fins a 2 milions per lloc de treball creat.
2. En CIS de nova creació, les activitats del qual no requeresquen inversions. S'hi subvencionarà la contractació de persones en situació de marginació amb una quantia de fins a set-centes cinquanta mil pessetes (750.000 PTA) per contracte d'un any a jornada completa.
3. Per renovació de plantilles en CIS ja creats. Les contractacions que s'hi produesquen com a conseqüència de la mobilitat de la plantilla, es podran subvencionar amb cinc-centes mil pessetes (500.000 PTA) per contracte anual a jornada completa.
4. Per pròrrogues contractuals en CIS ja creats. En casos excepcionals en què, mitjançant l’oportú informe de l'òrgan competent de serveis socials, es demostre la necessitat de prorrogar l’estada en el centre d'un treballador, a fi de possibilitar-ne el procés de reinserció; les esmentades pròrrogues s'incrementaran fins a cinc-centes mil pessetes per pròrroga anual a jornada completa.
5. Assistència tècnica. En tots els supòsits anteriors, quan el centre tinga mancances en a una de les àrees de gestió, es podran concedir ajudes per assistència tècnica que financen el 80% del cost total d'aquesta per un any, quan la concessió es produesca a instància de part. Si l'ajuda es concedís d'ofici, podrà sufragar la totalitat del cost de l'assistència tècnica.
Secció II Ajudes a la creació i al manteniment de tallers d'integració sòcio-laboral
Article quart. Destinataris
Seran destinataris de les ajudes d'aquest apartat les corporacions locals i entitats sense intenció de guany amb seu a la Comunitat Valenciana, o que hi tinguen àmbit d'actuació, que despleguen projectes de tallers d'integració sòcio-laboral (TIS) ajustats a les normes següents.
Els tallers d'integració sòcio-laboral són projectes formatius promoguts per corporacions locals, entitats públiques i institucions públiques i privades sense intenció de guany, en el marc de processos de reinserció, on aquests s'entenen corn a processos de formació que hauran de proporcionar continguts formatius de caràcter instrumental i tècnico-professional, així com els referits a habilitats socials i personals i a hàbits de treball.
Els tallers d'integració sòcio-laboral constitueixen un recurs que possibilitarà l'adquisició d'una formació ocupacional, juntament amb l'assumpció d'hàbits de treball en col·lectius amb dificultats objectives de contractació.
Les especialitats formatives a realitzar als esmentats tallers se seleccionaran entre aquelles que, sent adequades a les característiques del col·lectiu, brinden majors oportunitats d'incorporació laboral en el mercat de treball, a fi d'aconseguir una efectiva i major col·locació d'alumnes en una activitat productiva.
Tindran preferència els tallers d'integració sòcio-laboral que es projecten i despleguen en els barris d'acció preferent, definits per la Direcció General de Serveis Socials a les localitats de la Comunitat Valenciana, així com els que acullen beneficiaris del Pla d'Inserció Social, com a mesures complementàries d'integració.
Les accions formatives tindran una duració de si més no 800 hores lectives, incloent-hi formació teòrica i pràctica i admetran un nombre màxim de 20 alumnes.
Article cinquè. Ajudes
Podran atorgar-se subvencions per a la creació i el manteniment de tallers d'integració sòcio-laboral pels següents conceptes:
1. Inversions en instal·lacions, maquinària i utillatge.
2. Despeses de professorat i personal de suport.
3. Cost de l'assegurança d'accidents, mitjans i material didàctic.
2.4. Assignació econòmica als alumnes assistents, per un import de fins a 1.100 PTA per dia assistit.
Secció III Ajudes a la contractació
Article sisè. Destinataris
Seran destinataris d'aquestes ajudes els empleadors, persones físiques o jurídiques que subscriguen contractes de treball amb persones pertanyents als col·lectius objecte d'aquesta ordre, en la forma prevista, així mateix, en l'article següent.
Article seté. Ajudes
Se subvencionarà la contractació en empreses ordinàries de persones en situació de marginació social, en una quantia de cinc-centes mil pessetes (500.000 PTA) per contracte anual a jornada completa.
Les subvencions a la contractació assenyalades en els apartats precedents, es podran prorratejar en funció de la durada de la contractació i de la jornada laboral; sense que en cap cas el contracte puga ser inferior a sis mesos.
DISPOSICIONS COMUNES
Article vuitè. Requisits
1. Relatius als sol·licitants.
a) Acreditar la seua personalitat.
b) Estar al corrent en les seues obligacions fiscals i amb la Seguretat Social.
c) Justificar la viabilitat del projecte en els seus aspectes tècnic, econòmic i financer, si escau, així com quant al compliment dels seus fins socials.
d) Els projectes presentats, quan escaiga, hauran de suposar la creació d'ocupació estable.
e) No haver amortitzat durant l'any immediatament anterior a la petició de subvenció, llocs de treball per expedient de regulació d'ocupació, tret dels motivats per força major, acomiadament declarat procedent per sentència ferma o reconegut com a tal en conciliació administrativa o judicial.
2. Relatius als treballadors, o alumnes en cas de TIS.
a) Ser desocupats i constar inscrits com a tals en oficines d'ocupació.
b) Estar adscrits a programes específics de serveis socials, tutelats per assistent social i equip de base de serveis socials.
Article nové. Sol·licituds
Les sol·licituds es presentaran amb exemplar duplicat en la Direcció General de Formació i Inserció Professional, en els impressos que a aquest efecte facilitarà la Conselleria de .Treball i Afers Socials, i s'hi adjuntarà la documentació que s'hi determine.
El termini de presentació de sol·licituds finalitzarà el 30 de novembre de cada exercici.
Article deu. Resolució
Presentada la sol·licitud, la Direcció General de Formació i Inserció Professional comprovarà la documentació aportada, i requerirà el titular si aquesta fos incompleta, perquè en el termini de deu dies presente el documents que escaiguen; de la mateixa forma, es podran demanar els informes que s'estimen oportuns, _abans de dictar la resolució que escaiga.
La resolució de les subvencions regulades en aquesta norma s'atribueix al Conseller de Treball i Afers Socials, a proposta del Director General de Formació i Inserció Professional.
La resolució a què es refereix el paràgraf anterior posarà fi a la via administrativa i contra aquesta es podrà interposar recurs de reposició previ al contenciós administratiu, dins del més següent a la seua notificació.
Article onze. Pagament i justificació de les subvencions
El procediment per al pagament de les subvencions i la seua justificació es determinarà, d'acord amb les normes de caràcter general aplicables, en la mateixa resolució de concessió.
Article dotze. Seguiment i control
1. El seguiment i control de tçê ajudes concedides d'acord amb aquesta disposició correspondrà als serveis de la Conselleria de Treball i Afers Socials i de la Inspecció de Treball i Seguretat Social.
2. A la finalització de cada exercici econòmic, els CIS i els TIS que hauran estat beneficiaris de les subvencions regulades d'aquesta disposició, hauran de retre'n comptes, i elaborar una memòria relativa al grau de compliment dels seus fins, tant econòmics com socials.
DISPOSICIONS ADDICIONALS
Primera
Els centres d'integració sòcio-laboral que es creen com a continuació del procés d'integració, i que estiguen formats per treballadors d'altres centres, s'hauran de dotar amb personalitat jurídica pròpia i tenir perspectiva d'estabilitat i continuïtat.
Aquests centres podran optar a les ajudes establertes en aquesta ordre.
Segona
Les subvencions establertes en aquesta disposició seran compatibles amb qualsevol altres a què puguen donar dret les contractacions realitzades.
DISPOSICIO FINAL
Aquesta ordre, que entrarà en vigor l’endemà de la seua publicació en el DOGV, produirà efectes des del dia 1 de gener de 1992.
València, 11 de març de 1992.
El Conseller de Treball i Afers Socials,
MARTIN SEVILLA JIMENEZ

linea
Mapa web