Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Ordre de 12 de març de 1992, de la Conselleria de Treball i Afers Socials, amb la qual s'estableixen mesures de suport a la formació professional ocupacional.

(DOGV núm. 1761 de 08.04.1992) Ref. Base de dades 0809/1992

Ordre de 12 de març de 1992, de la Conselleria de Treball i Afers Socials, amb la qual s'estableixen mesures de suport a la formació professional ocupacional.
El procés de modernització dels sectors productius en què es troba l’economia valenciana com a conseqüència de la plena integració en el projecte europeu i, en particular, pel que fa a l'adaptació de les empreses al mercat únic i a la lliure circulació de treballadors, obliga a la Conselleria de Treball i Afers Socials a establir les mesures ' necessàries de formació professional ocupacional, a fi de facilitar als treballadors, tant als ocupats com als aturats, l'adaptació que requereixen els llocs quant a qualificació i a innovació.
El Decret 12/1992, de 16 de gener, del Govern Valencià (DOGV de 03.02.92), pel qual s'estableixen diversos programes d'actuació en matèria de foment d'ocupació, determina com a objectiu prioritari l’impuls i el desplegament de la formació professional ocupacional, que es configura, no sols com a instrument generador d'ocupació, sinó també com a acció política permanent que garantesca la competitivitat de l’economia valenciana.
Per a la consecució d'aquests objectius s'estableix el programa de Formació Professional Ocupacional que, dirigit a treballadors ocupats i aturats, regula, seguint les prescripcions del pla d'adaptació del PEV II per al període 1992-93, la millora de les característiques tècniques i de capacitació de l’oferta de treball.
Per això, d’acord amb l'article 7é del Decret 12/1992, de 16 de gener, i fent ús de les facultats que em confereix la Llei 5/83, de 30 desembre, de Govern Valencià (DOGV de 30.12.83) i el Decret 18/92, de 3 de febrer, del Consell de la Generalitat Valenciana (DOGV de 13.02.92), pel qual s'aprova el reglament orgànic i funcional de la Conselleria de Treball i Afers Socials.
ORDENE
Article primer. Objectius i destinataris
La Direcció General de Formació i Inserció Professional desplegarà accions i projectes formatius dirigits a:
- Aturats, per millorar la seua qualificació professional, com a mitjà per assolir la seua inserció en el mercat laboral. S'hi prestarà especial atenció als col·lectius que troben majors dificultats d'inserció, com són els joves que accedeixen al primer treball, les dones en aquells sectors on estiguen infrarepresentades i altres col·lectius com els discapacitats, les minories ètniques o els marginats.
- Treballadors que vegen amenaçada la seua situació laboral per trobar-se en sectors o empreses en reestructuració, i que necessiten la reconversió professional per al manteniment del seu lloc de treball.
- Treballadors ocupats, a fi d'actualitzar el seus coneixements professionals adaptant-los a la introducció de noves tecnologies o de noves tècniques de gestió en el procés productiu, i facilitar la seua promoció a categories laborals superiors.
La Conselleria de Treball i Afers Socials considera la formació permanent com a ineludible per al manteniment dels treballadors en el seu lloc i, alhora, mesura obligada per a assolir els necessaris nivells de competitivitat en la nostra economia.
Article segon. Modalitats d'actuació
Per al compliment dels fins i objectius que figuren en l'article anterior, la Direcció General de Formació i Inserció Professional utilitzarà els següents recursos:
- Accions formatives amb mitjans propis, realitzant cursos a través dels centres de formació professional ocupacional de la Conselleria de Treball i Afers Socials.
- Accions formatives realitzades a través d'entitats externes que podran assignar-se a administracions públiques, associacions i empreses públiques o privades, entitats sense ànim de lucre, persones físiques, organitzacions sindicals i empresarials, experts i professionals que figuren com a titulars de les esmentades accions tant si són de nacionalitat espanyola com si s(5n estrangeres.
- Accions en centres i organismes situats en altres regions o països.
Article tercer. Programes a desplegar
Les accions de formació s'organitzaran segons els següents programes:
1. Programes de formació realitzats per a executar els objectius derivats de l’estudi de necessitats de formació per comarques.
La formació professional ocupacional realitzada serà específica per a la comarca i el sector d'activitat econòmica de què es tracte i contindrà els mòduls formatius que demanden les necessitats detectades en l'activitat laboral.
2. Projectes formatius en col·laboració amb empreses 0 entitats que, després d'un acorda assumesquen el compromís de col·locació o promoció de si més no un 50% dels alumnes que superen el curs.
3. Programes de formació a l’empara de convenis de col·laboració subscrits amb la Conselleria de Treball i Afers Socials.
4. Accions ocupacionals i projectes de desplegament formatius a l'empara de programes europeus, i aquells altres que la Conselleria de Treball i Afers Socials organitze en col·laboració amb organismes europeus d'ocupació i formació.
5. Accions de foment i desplegament enquadrades en les mesures nacionals i transnacionals del programa per al desplegament de la Formació Professional Continua a Europa (FORCE). Decisió 90/267/CEE del Consell.
A través d'aquests programes es prestarà especial atenció en aquest exercici al sector serveis, perquè aquest ha experimentat una demanda creixent en llocs de treball qualificats i que, en la seua totalitat, no és prou atesa.
Article quart. Instruments de finançament
La Direcció General de Formació i Inserció Professional desplegarà les seues actuacions a través de:
- Concessió de subvencions a entitats que realitzen directament o que aporten els mitjans necessaris per al desplegament dels programes de formació professional ocupacional descrits en l'article anterior.
- Ajudes econòmiques a través de subvencions a alumnes que participen en accions formatives.
- Contractació directa dels mitjans necessaris per desplegar accions formatives en centres propis de la Conselleria de Treball i Afers Socials.
- Contractes de prestació de serveis.
Article cinqué. Dotació pressupostària
Les subvencions establertes en aquesta disposició es concediran si hi ha disponibilitat suficient per poder atendre-les en el programa 322.20 de formació professional ocupacional i en la línia 409/000/92, dotada amb 968.831.000 pessetes.
Article sisè. Criteris de valoració de les accions formatives
La Conselleria de Treball i Afers Socials seleccionarà, dins de les seues disponibilitats pressupostàries, aquelles accions que considere que generen majors perspectives en l'accés, manteniment o promoció d'ocupació, per al col·lectiu d'alumnes participants.
Amb aquesta finalitat es valoraran les accions formatives presentades segons els següents criteris:
1. Que les accions presentades s'ajusten als programes i als objectius a desplegar i en especial, que la seua realització supose generació, manteniment o promoció d'ocupació, per al col·lectiu i per a la localitat a què es destine.
2. Avaluació del programa formatiu, equip didàctic disponible, material de consum, nivell del professorat, així com qualsevol altre factor que efecte la qualitat de la formació.
3. Que, a més de considerar-se ajustada l'acció als criteris anteriors, complemente la programació que realitza l’Institut Nacional d'Ocupació a través del Pla Nacional de Formació i Inserció Professional o les programacions que executen altres institucions públiques o privades, a fi que els cursos, accions, plans i projectes de formació professional ocupacional suposen un grau d'atenció equivalent a tot el territori de la Comunitat Valenciana.
Article seté. Determinació de la subvenció
Les subvencions econòmiques que es concedesquen a fi de compensar els costos dels cursos, es calcularan per alumne i hora de curs i es determinarà tant al territori nacional com a l’estranger en funció de:
- Retribució al professorat, tant en tasques docents com en preparatòries o d'elaboració de mitjans didàctics.
- Assegurança d'accidents, depreciació d'instal·lacions i d'equips, material didàctic de consum, així com qualsevol altre element que calga per a la realització dels cursos.
- Per ajudes econòmiques o subvencions directes als sol·licitants durant el període formatiu.
- Per altres despeses necessàries per a la realització no incloses en els apartats anteriors.
Article vuité. Ajudes econòmiques als alumnes
1. Els alumnes participants en els programes ressenyats en els punts 1, 2 i 3 a què es refereix l'article tercer, que finalitzen les accions formatives, podran sol·licitar una ajuda econòmica en funció de la seua assistència.
La Conselleria de Treball i Afers Socials concedirà o denegarà l'ajuda segons la disponibilitat pressupostària, la situació laboral de l'alumne, els dies reals d'assistència o qualsevol altra circumstància específica del curs.
La quantia de l'ajuda econòmica no podrà ser superior a 1.100 pessetes per dia assistit.
2. Els alumnes participants en el programa a què es refereix el punt 4 de l'article tercer, podran sol·licitar una ajuda econòmica en funció dels següents conceptes:
- Despeses de viatge, allotjament i manutenció.
- Assignació econòmica diària de fins a 1.500 PTA.
Aquestes quantitats seran determinades per la Direcció General de Formació i Inserció Professional en funció de les aportacions de les administracions, comunitària, central i autonòmica, així com d'altres organismes nacionals o estrangers.
La Conselleria de Treball i Afers Socials es reserva el dret d'exigir la devolució, total o parcial, de les ajudes en cas d'incompliment per part dels participants dels requisits establerts en els programes corresponents.
Article nové. Presentació de sol·licituds i terminis
Les sol·licituds de subvenció presentades per les entitats en les direccions territorials de la Conselleria de Treball i Afers Socials o en la Direcció General de Formació i Inserció Professional, s'ajustaran en la forma al model normalitzat, i serà acompanyat per una memòria justificativa de l'acció i de la documentació que en cada cas s'hi indique.
Els alumnes que finalitzen les accions formatives podran sol·licitar, en el termini de 30 dies hàbils, l'ajuda econòmica a què es refereix l'article vuité d'aquesta ordre, ajustant-se al model normalitzat que a aquest efecte facilitarà la Conselleria de Treball i Afers Socials.
Les entitats externes que desitgen participar en els programes a què es refereix l'article tercer, hauran de presentar les sol·licituds dins de l’exercici de 1992, tret del primer programa de l'article esmentat, en què la Conselleria de Treball i Afers Socials determinarà la participació de les entitats, a través de resolució de convocatòria publicada al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
Article deu. Proposta de resolució
La Direcció General de Formació i Inserció Professional, presentada la sol·licitud de subvenció, procedirà a avaluar-la, i la podrà incloure en la seua programació. Posteriorment proposarà la resolució concedint o denegant l'ajuda sol·licitada, sense que les accions es puguen subcontractar amb tercers a excepció de:
- Subvencions concedides a administracions locals o mancomunitats.
- Subvencions concedides per conveni a organitzacions sindicals i empresarials.
La Direcció General de Formació i Inserció Professional podrà realitzar, com a pas previ a la proposta de resolució favorable de l’expedient, les variacions oportunes en el col·lectiu a què es destine, localitat de realització, duració i mòduls econòmics de l'acció sol·licitada perquè s'adapte en una major mesura als programes i objectius a desplegar.
Article onze. Resolució
La resolució de les subvencions regulades en aquesta norma s'atribueix al Conseller de Treball i Afers Socials, a proposta del Director General de Formació i Inserció Professional.
Article dotze. Notificació i termini d'inici
Notificada la resolució per la qual es concedeix la subvenció sol·licitada, podran començar les accions ocupacionals, i caldrà comunicar-ne la data d'iniciació.
Si l'acció no comencés en el termini de 60 dies quedarà sense efecte la subvenció, tret de pròrroga expressa concedida per la Conselleria de Treball i Afers Socials.
Article tretze. Justificació de la despesa i meritació de la subvenció
Sense perjudici del que estableix l'article 28 de la Llei de Pressupostos de la Generalitat Valenciana per a 1992, es lliurarà el 50% de l’import de la quantitat de la subvenció una vegada començada l'acció formativa ocupacional i després de presentar l’entitat sol·licitant la relació de participants, l'assegurança d'accidents dels alumnes i la resta de documentació referent a la captació i selecció.
La documentació s'haurà de presentar en el termini de 10 dies lectius, i ajustar-se als criteris que sobre això hagués establert la Direcció General de Formació i inserció professional.
El 50% restant es farà efectiu en finalitzar l'acció formativa ocupacional prèvia justificació de les despeses, que haurà de ser presentada en el termini màxim de tres mesos comptadors des de la data de terminació de l’esmentada acció.
L'import de la subvenció es minorarà en la quantia corresponent a cada alumne si l'acció comencés amb menor nombre dels aprovats per resolució o que aquests no es mantingueren durant els primers 20 dies lectius des del començament del curs.
Amb relació als programes europeus referits en el punt 4 de l'article tercer, i en el cas que l’expedient de subvenció incloga les ajudes econòmiques dels participants durant el període formatiu, es podrà devengar a l’entitat l’import del concepte en un 100% a l’inici de l'acció formativa.
Article catorze. Incidències en el desplegament de les accions formatives
La Conselleria de Treball i Afers Socials està facultada per procedir a la minoració o al reintegrament total, si escau, de la subvenció concedida en els següents supòsits:
- Si s'observa alguna deficiència en l’execució de les accions formatives relativa al professorat, a l'assegurança d'accidents, mitjans i materials didàctics, instal·lacions i equips, així com qualsevol altre element que calga per a la realització dels cursos.
- Si no s'efectuaren les accions o s'incompliren els requisits que figuren en la normativa de concessió de la subvenció.
- Si es percebés, per part de l'entitat o de l'organisme que execute l'acció formativa, qualsevol quantia econòmica procedent dels alumnes participants en els cursos objecte d'aquestes subvencions, excepte aquelles accions en què es regule expressament l'esmentat concepte en la resolució de concessió.
La falta d'aprofitament de qualsevol dels alumnes participants durant el període lectiu o altres causes que suposen perjudici per al normal desplegament de l'acció formativa, seran motiu d'exclusió i es procedirà a formalitzar la corresponent baixa de l'alumne en el curs. De la mateixa manera, podrà suposar la baixa de l'alumne en haver superat tres faltes d'assistència no justificades al calendari i horari establert tes a per a l'acció formativa.
L'incompliment del compromís de col·locació o promoció per part de les empreses o entitats que assumesquen projectes formatius, tal i com es defineix en el punt 2 de l'article tercer d'aquesta ordre, serà tingut en compte per a la concessió de futures subvencions.
Article quinze. Recursos
Les resolucions de la Conselleria de Treball i Afers Socials posaran fi a la via administrativa i contra elles sols es podrà interposar recurs de reposició previ al contenciós administratiu en el termini d'un mes des de la notificació de la resolució corresponent.
Article setze. Consell Valencià de Formació Professional
A fi de garantir la màxima connexió entre formació i demanda ocupacional, es tindran en compte les propostes i recomanacions que respecte al disseny de cursos i altres activitats de formació ocupacional faça el Consell Valencià de Formació Professional, creat pel Decret 133/90, de 23 de juliol (DOGV de 12.09.90).
DISPOSICIONS ADDICIONALS
Primera
S'exigirà, per part de la Conselleria de Treball i Afers Socials, al professorat que realitza accions formatives tant en centres propis com en entitats externes, la capacitació pedagògica suficient, i amb aquesta finalitat, podran organitzar cursos destinats a la seua obtenció.
Segona
La Conselleria de Treball i Afers Socials constituirà un fitxer d'experts per realitzar cursos i desplegar tasques d'ordenació tècnico-docent, en el qual figurarà la informació relativa a les qualificacions professionals i formatives.
Correspon a la Direcció General de Formació i Inserció Professional establir el procediment per a la inclusió, el manteniment i l'exclusió del fitxer d'aquelles persones que, reunint les degudes qualificacions professionals, siguen adequades per a la realització de les diverses especialitats formatives.
Tercera
En les accions formatives de perfeccionament dirigides a treballadors ocupats tindran prioritat aquells sectors que tinguen establerts plans de formació en el conveni col·lectiu corresponent.
Quarta
Les empreses que assumesquen projectes formatius dirigits als seus treballadors, estaran obligades a informar del seu contingut als representants legals d'aquests.
DISPOSICIO TRANSITORIA
Els expedients iniciats anteriorment a la data d'entrada en vigor d'aquesta disposició es regiran per les prescripcions establertes en l’Ordre de 31 de gener de 1991 (DOGV de 08.03.91).
DISPOSICIONS FINALS
Primera
Queda derogada l’Ordre de 31 de gener de 1991, per la qual s'establien mesures de suport a la formació professional ocupacional.
Segona
Aquesta disposició entrarà en vigor l’endemà de la seua publicació al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, i tindrà efecte des de l'1 de gener de 1992.
València, 12 de març de 1992.
EL Conseller de Treball i Afers Socials,
MARTIN SEVILLA JIMENEZ

linea
Mapa web