Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Decret 63/1986, de 19 de maig, del Consell de la Generalitat Valenciana, sobre ordenació de campaments de turisme a la Comunitat Valenciana.

(DOGV núm. 393 de 18.06.1986) Ref. Base de dades 0908/1986

Decret 63/1986, de 19 de maig, del Consell de la Generalitat Valenciana, sobre ordenació de campaments de turisme a la Comunitat Valenciana.
La pràctica del càmping en les seues distintes modalitats ha anat adquirint a la Comunitat Valenciana una importància creixent com a activitat turística i vocacional destacada. Tot açò fa necessària una regulació específica que supose una garantia per al millor desplegament d'aquest sector així com per als usuaris.
D'altra banda i en la mesura en què les tècniques d'allotjament han sofert profundes transformacions, es planteja la necessitat d'un canvi en la planificació i ordenament dels càmpings, no solament des de la seva concepció espacial sinó també des de la perspectiva de les seues instal·lacions, exigint una més gran qualitat en la prestació dels serveis i una oferta diversificada en relació amb aquests.
Per tant, i de conformitat amb el que estableix l'article 31.12 de l'Estatut d'Autonomia que atribueix a la Generalitat Valenciana competència exclusiva en matèria de turisme, i a proposta del Conseller d'Indústria, Comerç i Turisme, i amb la deliberació prèvia del Consell en sessió celebrada el dia 19 de maig de 1986,
DECRETE:
CAPITOL I
Disposicions generals
Article primer
Queden subjectes a la present disposició les empreses d'allotjament en la modalitat de Campaments Públics de Turisme, també anomenats càmpings, els serveis dels quals poden ser emprats per qualsevol persona mitjançant un preu.
A efectes de la present disposició s'entendrà per «càmping» l'espai de terreny degudament delimitat, dotat ambles instal·lacions i serveis corresponents i condicionat per a l'ocupació temporal per persones que pretenguen fer vida a l'aire lliure, amb finalitats vacacionals o turístiques, i emprant com a residència allotjaments mòbils, tendes de campanya, caravanes o d'altres elements similars fàcilmente transportables.
Article segon
Queden exclosos de l'àmbit d'aplicació d'aquesta norma els campaments jovenívols, albergs, centres i colònies de vacances escolars i anàlegs regulats pel Decret 2253/1974, de 20 de juliol, així com els campaments privats, el titular dels quals siga una entitat pública o privada legalment constituïda i siga destinat a l'ús únic i exclusiu dels membres o socis de l'entitat titular.
Queda prohibida la venda i arrendament de parcel·les en els campaments de turisme, la qual cosa donarà lloc a la conceptuació del campament com a residència, llevat d'aquesta reglamentació.
En aquest cas la concessió de llicències per a la ubicació i obertura s'acomodarà al que disposa la legislació sobre règim del sòl i ordenament urbà, considerant aquest tipus d'acampada com a urbanitzacions, aplicant-s'hi a cada mòdul o mobil-home idèntica superfície a l'exigida per a habitatges en sol urbà o zona rural, segons els casos.
En lloc visible figurarà obligatòriament la menció, almenys en tres idiomes, que tals campaments són privats.
Article tercer
No podrà exercir-se l'activitat pròpia de les empreses d'allotjament de càmping sense la prévia autorització de la Conselleria d'Indústria, Comerç i Turisme, que serà igualment competent per atorgar la classificació corresponent en funció de la superfície, serveis i instal·lacions.
Article quart
Els càmpings estaran dotats del corresponent equipament destinat a satisfer necessitats col·lectives d'acord amb el qual es determina el present Decret i en relació amb la categoria.
De la superfície del terreny d'acampada es podrà autoritzar fins un 15% destinat a unitats o mòduls d'allotjament en edificacions de planta baixa tipus bungalow o mobil-home, segons capacitat i situació del càmping.
Article cinqué
Els càmpings seran públics, i correspondrà a la Direcció d'establir les normes de règim interior sobre l'ús dels serveis i de les instal·lacions.
A l'entrada serà lliurada al campista una tarja que haurà de signar, on figuraran tots els preus fixos que per estada diària, personal i del vehicle que haja de satisfer l'usuari, així com el número de parcel·la, la data d'arribada i el temps previsible de permanència al càmping.
Article sisé
L'ocupació dels terrenys d'acampada pels usuaris no podrà ser contractada per un temps superior a un any independentment de la modalitat del contracte celebrat.
Article seté
No podran establir-se campaments de turisme:
a) En terrenys situats en rambles, llits secs de rius i en aquells llocs susceptibles de ser inundats, així com en aquells que per qualsevol causa resulten insalubres o perillosos.
b) En un radi inferior a 150 metres dels llocs de captació d'aigües destinades al consum públic
c) A menys de 500 metres de monuments o conjunts històrico-artístics legalmente declarats.
d) Als voltants d'indústries o activitats molestes, insalubres, nocives o perilloses, d'acord amb el que preceptua el Decret 2414/1961, de 30 de novembre.
e) En general, en aquells llocs que, per exigències de l'interés públic, estiguen afectats per prohibicions o limitacions o per servituds públiques establertes expressament mitjançant disposicions legals o reglamentàries.
f) En terrenys pels quals travessen línies d'alta tensió.
Article vuité
Es considera acampada lliure aquella que respectant els drets de propietat o d'ús del sòl tinga lloc fora dels càmpings, per grups integrats per un número màxim de tres tendes, caravanes o qualsevol altre mitjà d'acampada, separades d'un altre possible grup com a mínim. d'un quilòmetre i amb una permanència màxima en aquest de tres dies. Els esmentats grups no depassaran conjuntament el número de deu persones, sense que al còmput s'incloga als menors de 10 anys.
L'acampada lliure no podrà practicar-se a menys de 5 quilometres d'un càmping públic, nucli urbà o llocs concorreguts ni a menys de 100 metres dels màrgens dels rius o carreteres. Tampoc no es podrà practicar l'acampada lliure en aquells llocs en els quals, segons l'article seté d'aquest text, no s'hi puguen instal·lar càmpings.
Article nové
Tots els campaments de turisme hauran de complir amb la legislació sobre règim del sòl i ordenament urbanístic, així com l'específica en el camp sanitari.
En el supòsit d'instal·lació de campaments en sol no-urbanitzable o urbanitzable no-programat, s'hi haurà de seguir el procediment establert als articles 43.2 de la Llei sobre Règim del Sòl i Ordenació Urbana i 44.2 del Reglament de Gestió Urbanística.
CAPITOL II
De les categories
Article deu
Els càmpings es classificaran, segons les instal·lacions i serveis, en les categories següents:
-Campings de «luxe»
-Càmpings de «1ra. categoria»
-Càmpings de «2na. categoria»
Article onze
En tots els càmpings serà obligatòria l'exhibició, a la entrada principal, d'una placa normalitzada, en la qual figure el distintiu corresponent a la seva categoria, representat per una «L», «1ra.» i «2na.» blanca, dins d'una silueta frontal de tanda de campanya blanca sobre fons verd enribetat de blanc.
Aquesta placa tindrà una alçària de 50 centímetres i una amplària de 40.
CAPITOL III
De la classificació
Secció Primera
Requisits Tècnics Generals
1. Superfície i Capacitat
Article dotze
La zona d'acampada no podrà depassar el 75 % de la superfície del càmping. El 25 % restant es destinarà a vials interiors, zones verdes, zones esportives i altres serveis d'us comú
Article tretze
La superfície destinada a zona d'acampada estarà dividida en parcel·les perfectament delimitades mitjançant fites o marques, separacions vegetals o qualsevol altre mitjà adient per a aquestes finalitats, deixant opcionalment sense parcel·lar fins un 15 % del total de la zona d'acampada.
Article catorze
La capacitat màxima d'allotjament del càmping es determinarà a raó d'una mitjana de tres persones per cada parcel·la existent, o en relació amb la superfície del càmping, com si de parcel·lat es tractàs. En aquest còmput no s'inclouranels menors de deu anys.
2. Subministrament d'aigua
Article quinze
Al mateix terreny d’acampada estarà garantitzat el subministrament d'aigua. L'aigua destinada al consum humà haurà de reunir las condiciones de potabilitat química i bacteriològica establertes per la normativa vigent, i s'exigirà, si més no, la presentació, davant el Servei Territorial de Turisme corresponent, del certificat de l'autoritat sanitària, amb la indicació d'estar l'establiment inscrit al Registre Sanitari corresponent, i que s'ha complit amb la normativa vigent.
En el cas que no existesca proveïment d'aigua procedent d'una xarxa general, serà preceptiu disposar d'una instal·lació automàtica de depuració, de manera que l'aigua tractada tinga les condicions previstes a les disposicions legals en matèria de proveïment de poblacions. A més a més, aquest proveïment d'aigua potable haurà d'estar inscrit al Registre Sanitari corresponent.
Encara que el proveïment d'aigua estiga connectat a una xarxa general d'alta garantia, el servei haurà d'assegurar-s'hi mitjançant dipòsits d'una capacitat no inferior al volum necessari a la mitjana d'un dia de màxim consum. Quan la garantia de servei de la xarxa general no siga regular, els càmpings estaran obligats a disposar de dipòsits amb una capacitat d'emmagatzemament compresa entre un i tres dies de màxim consum. En tot cas el volum d'aigua no podrà ser inferior a una dotació de 200 litres per parcel·la i dia.
Quan el subministrament d'aigua potable no procedesca d'una xarxa general, els dipòsits o aljubs hauran de tenir la capacitat suficient per atendre les necessitats de consum del càmping durant cinc dies com a mínim.
3. Subministrament d'electricitat
Article setze
La capacitat total de subministrament elèctric no podrà ser inferior a 660 vats per parcel·la i dia, o en tot cas s'hi complirà l'establert a les disposicions vigents. I en totes las parcel·les destinades a caravanes s'instal·larán les corresponents preses de corrent.
S'hi garantirá, amb un mínim. de 2 lux de intensitat la il·luminació en accessos, vials, jardins, aparcaments i zones exteriors d'us comú. Als carrers principals dels càmpings la intensitat serà de 4 lux.
A les vies d'evacuació, i també a les vies de pus comú s'hi disposarà d'una il·luminació d'emergència.
Durant la nit restaran encesos punts de llum a l'entrada dels càmpings, als serveis sanitaris i en aquells altres llocs que per la ubicació faciliten el trànsit per l'interior.
4. Clos i tancament de protecció
Article disset
Els càmpings hauran d'estar tancats en tot el seu perímetre. En els materials que s'empren a les tanques o closes s'haurà de tenir en compte la disposició i el color a fi d'aconseguir una integració harmònica amb l'entorn. Als càmpings situats en nuclis urbans el tancament serà sempre de fàbrica. Mal no podrà emprar-s'hi com a material el fil en para.
El tancament artificial es podrà dispensar en part quan algun accident natural ho faça innecessari.
Als càmpings situats en zones boscoses o bosc baix, s'instal·laran bandes exteriors de protecció contra el foc, consistents en franges longitudinals d'una amplària mínima de tres metres.
5. Vials Interiors
Article divuit
Tindran una amplària suficient per a distribuir adequadament els vehicles amb els remolcs, de manera que puga produir-s'hi una circulació fluida i còmoda. El paviment serà dur i estarà dotat del corresponent drenatge.
6. Sistemes de seguretat contra incendis.
Article dinou
Tots els establiments de càmpings hauran de disposar de les instal·lacions i sistemes de prevenció i extinció d'incendis fixats a la normativa vigent sobre la matèria.
7. Tractament i evacuació d'aigües residuals.
Article vint
La xarxa de sanejament estarà connectada a la xarxa general.
En cas de no existir xarxa general, o ser aquesta insuficient, així com en el supòsit que la connexió fas antieconòmica per motins d'allunyament o altres similars, suficientment fonamentats a judici dels òrgans que hagen d'atorgar-ne l'aprovació, hom haurà d'instal·lar un sistema de depuració propi de tal manera que els abocaments d'aigües residuals siguen innocus o àdhuc susceptibles d'aprofitament per al reg de jardins o zones verdes
No s'autoritzarà sense prèvia depuració l'abocament d'aigües negres al mar, rius, llacs o séquies, i es prohibirà igualment la construcció de fosses sèptiques.
8. Recepció.
Article vint-i-u
La superfície de la Recepció será adequada a la capacitat i categoria del càmping. Aquesta estarà situada sempre prop de l'entrada a fi de facilitar als clients la informació necessària en la contractació de serveis.
En aquesta, que haurà d'estar atesa permanentement per personal qualificat, es proporcionarà als usuaris les factures i rebuts dels pagaments que aquests efectuen pels serveis rebuts a l'establiment.
A la Recepció o prop de l'entrada del càmping, i sempre en lloc visible i de fàcil lectura, hi figurarà:
-El nom. i categoria del càmping.
-La temporada de funcionament.
-El quadre d'horaris d'utilització dels diversos serveis i el de les hores de silenci i descans.
-Les tarifes de preus que s'hagen declarat ala Conselleria d'Indústria, Comerç i Turisme, corresponents als diversos serveis.
-El reglament intern del càmping
-L'existència de farmaciola de primers auxilis i l'assistència mèdica si n'hi hagués.
-El cartell indicador de l'existència de Falles de Reclamació a disposició dels clients.
-Un plànol general de situació d'eixides d'emergència i de senyalització dels sistemes de protecció d'incendis.
9. Altres Serveis.
Article vint-i-dos
En tots els càmpings s'organitzarà la recollida i el lliurament diari de la correspondència.
Hom ha d'establir un servei de vigilància permanent adaptat a l'extensió i capacitat del càmping.
Hom ha d'establir també un servei de recollida diària de fems i l'emmagatzemament, fins a la retirada, en recintes reservats a tal efecte.
En tots els càmpings existiran zones d'ombra d'arbratge o artificial adequades a les dimensions d'aquests.
A les carreteres i vies de comunicació pròximes als càmpings, podran instal·lar-s'hi senyalitzacions de localització normalitzades, d'acord amb el que estableix la legislació vigent
Secció Segona
Requisits Tècnics de Classificació
Article vint-i-tres
La classificació dels càmpings en la forma prevista a l'article deu d'aquesta disposició, s'efectuarà segons els requisits mínims que tot seguit s'indiquen i es mantindrà fins que perduren les instal·lacions i serveis que donaren origen a aquesta, encara que es podran revisar d'ofici o a petició de part.
Tota aquella modificació del càmping que puga afectar-ne la classificació, capacitat o serveis, haurà de ser sol·licitada prèviament per l'empresa a la Conselleria d'Indústria, Comerç i Turisme.
1. Parcel·lació
Article vint-i-quatre
Les superfícies mínimes de les parcel·les, per a les distintes categories, seran les següents:
Luxe la. 2a.
Superfície mínima per
parcel·la d'acampada 90 m2 80 m2 70 m2
Superfície mínima per als
càmpings existents a l'entrada
en vigor d'aquesta disposició
i per als situats en llocs
d'orografia accidentada 90 m2 70 m2 60 m2
Les superfícies indicades podran ser reduïdes en un màxim de 10 m2 si el càmping disposa d'aparcament per a vehicles automòbils en les places d'aparcament del qual s'indique clarament a quina parcel·la corresponen.
2. Edificacions i Instal·lacions.
Article vint-i-cinc
Les edificacions i instal·lacions dels serveis generals del càmping seran les següents:
Luxe la. 2a.
Bar Restaurant o
Bar Cafeteria sí
Bar sí sí sí
Restaurant sí
Piscines adults i xiquets sí sí
Supermercat o local de
venda de queviures o articles
d'ús freqüent sí sí sí
Es podrà dispensar la piscina d'adultes quan l'establiment estiga situat prop de platges, rius o llacs.
Els càmpings que compten amb piscina i/o menjador col lectiu estaran sotmesos a la reglamentació tècnico-sanitària aplicable a aquestes matèries.
3. Serveis Sanitaris Generals
Article vint-i-sis
Els serveis sanitaris generals es distribuiran, segons la categoria, d'acord amb la següent proporció:
Luxe la. 2a.
Núm. de lavabos per 1 cada 1 cada 1 cada
parcel·les d’acampada 5 parc. 7 parc. 9 parc.
Núm. d’excusats per 1 cada 1 cada 1 cada
parcel·les d’acampada 5 parc. 7 parc. 9 parc.
Núm. de dutxes per 1 cada 1 cada 1 cada
parcel·les d'acamp. 8 parc. 10 parc. 12 parc.
Núm. de fregadors per 1 cada 1 cada 1 cada
parcel·les d’acampada 10 parc. 11 parc. 12 parc.
Núm. de llavaners per 1 cada 1 cada 1 cada
parcel·les d’acampada 20 parc. 20 parc. 20 parc.
Els lavabos, dutxes i excusats, seran independents, per a homes i dones.
Hauran d'existir abocadors especials per a l'evacuació del continigut dels WC químics.
4. Aigua Calenta.
Article vint-i-set
Als serveis sanitaris generals existirà subministrament d'aigua calenta de 100 % en la categoria de càmpings de luxe i del 25 % en la categoria de càmpings de primera. Llevat d'questa norma de caràcter general, el servei de dutxes disposarà del 100 % d'aigua calenta en els càmpings de categoria de Luxe i del 50% als de categoria Primera.
5. Serveis Generals
Article vint-i-vuit
Els càmpings classificats en la categoria de Luxe, en el qual el propietari siga una persona jurídica i en els de Primera Categoria amb una capacitat superior a 250 persones, tindran al càrrec un Director titulat.
Article vint-i-nou
Tots els càmpings estaran proveïts d'una farmaciola de primers auxilis i, si més no, tindran assistència mèdica concertada
Als càmpings de Luxe i de Primera, i en aquells en els quals existesca piscina d'adults, també hi haurà infermeria.
Article trenta
Tots els càmpings dispondran de servei telefònic per als clients i en les categories de Luxe i Primera els telèfons seran instal·lats en cabines i semicabines individuals.
Article trenta-u
Els càmpings estaran dotats d'un servei gratuït de Caixes Fortes de Seguretat, per a la custodia de valors A més a més, als càmpings de Luxe i de Primera, hi haurà un servei de Caixes Fortes individuals, a disposició dels clients en règim de lloguer.
CAPITOL IV
Sol·licitud i procediment
Article trenta-dos
U La sol·licitud d'instal·lació, classificació i obertura d'establiments destinats a la pràctica del càmping es presentarà al Servei Territorial de Turisme de la Conselleria d’Indústria, Comerç i Turisme de la Generalitat Valenciana corresponent a la província on es vagen a situar, o per qualsevol dels mitjans assenyalats a la Llei de Procediment Administratiu acompanyada dels documents següents:
a) Els acreditatius de la personalitat física o jurídica del titular de la propietat i de l'explotació.
b) Còpia de l'escriptura de la propietat del terreny, o qualsevol altre títol que n'acredite la disponibilitat per a la utilització com a terreny d'acampada.
c) Projecte tècnic signat per facultatiu i visat pel corresponent Col·legi, així com una memòria amb plànols de les instal·lacions i serveis i valoració econòmica.
d) Plànol de situació a escala 1:2000, en el qual es consignaran les vies de comunicació, distàncies a nuclis habitats mes pròxims i accidents topogràfics més destacats, així com grafiar-se i identificar-se en les activitats classificades segons el Reglament d'Activitats Molestes, Insalubres, Nocives i Perilloses en un entorn de 2.000 metres, així com les possibles captacions d'aigua a les quals fa referència l'article seté, apartat b).
e) Llicència d'obres o llicència municipal d'obertura de l'Ajuntament corresponent.
f) Document que acredite el compliment dels requisits mínims d'infrastructura, de conformitat amb el que disposa el Decret 3787/1970, de 19 de desembre.
El Municipi en què aquest Decret no siga d'aplicació o si el càmping no assoleix la capacitat indicada en el mateix perquè se li aplique, es presentarà informe de l'Inspecció de Sanitat Municipal referent a la salubritat del lloc, instal·lacions sanitàries i sistema de depuració i eliminació de residus.
Igualment s'hi haurà d'aportar, en aquests casos, el Certificat de potabilitat de l'aigua, expedit per la Conselleria de Sanitat i Consum, que acredite igualment la idoneïtat del sistema d'evacuació.
g) Document que acredite el compliment de la normativa contra incendis
h) Identificació del Director de l'establiment en els casos en què l'existència siga preceptiva, i se n'acreditarà el número d'inscripció en el registre de persones legalment. capacitades per a exercir el càrrec de Director d'Establiments d'Empreses Turístiques, així com la data de la corresponent resolució d'inscripció.
i) Reglament de Règim Interior, que determinarà, si més no, les normes sobre admissió de clients, així com els seus drets i les seues obligacions.
j) Qualssevol altres documents que abonen la proposta de classificació del càmping en la categoria pretesa.
Dos El Servei Territorial de Turisme corresponent, rebrà l'anterior documentació, iniciará l'expedient corresponent, el qual, una vegada ultimat, l'elevarà amb el seu informe a la Direcció General de Turisme, expedint, si pertoca, l'autorització provisional d'obertura en la qual s'assenyalarà la categoria, així mateix provisional, de l'establiment. l'autorització i classificació definitives seran atorgades per la Direcció General de Turisme.
Transcorreguts sis mesos des de la data de l'autorització i classificació provisional sense que haja recaigut resolució de l'esmentada Direcció General, aquestes esdevindran definitives.
Tres. Contra l'acord de la Direcció General a la qual es refereix l'apartat anterior podrà interposar-s'hi, en el termini de 15 dies, recurs d'alçada davant el Conseller d'Indústria, Comerç i Turisme, el qual posarà fi a la via administrativa.
Quatre. L'autorització d’obertura del càmping no suposa la de l'obertura d'altres instal·lacions existents al seu recinte corresponente a serveis per als quals existesca una normativa específica pròpia.
Article trenta-tres
La Direcció General de Turisme adoptarà les mesures necessàries que garantitzen el manteniment de les condicions i el compliment dels requisits tècnics que serviren de base a la concessió de l'autorització d'obertura.
Per la qual cosa hauran de ser comunicades a l'esmentada Direcció General, a través del Servei Territorial de Turisme corresponent, tota aquella modificació substancial que pogués afectar el contingut de la documentació a la qual es refereix l'article anterior, per a l'aprovació, si s'escau.
Article trenta-quatre
U Les infraccions contra les disposicions d'aquest Decret seran sancionades d'acord amb la normativa vigent en matèria d'establiments turístics
Dos Tindran la consideració de clandestins aquells càmpings que manquen de l'autorització preceptiva, a la qual fa esment l'article tercer.
El Servei Territorial de Turisme que tinga coneixement de l'existència de càmpings clandestins iniciarà el corresponent expedient sancionador, que es tramitarà pel procediment d'urgència.
DISPOSICIONS TRANSITORIES
Primera
Els càmpings existents tenen un termini màxim de 3 anys per adaptar les seues instal·lacions a la categoria pretesa, segons les especificacions d'aquest Decret.
En aquest mateix termini, hauran d'adaptar-se a les exigències del Decret 3787/1970, de 19 de desembre, sobre requisits d'infrastructura en allotjaments turístics, aquells que per la capacitat i la ubicació estiguen obligats al seu compliment i encara no l'hagen acreditat.
Segona
Els establiments que projecten les seues instal·lacions de conformitat amb el que estableix la disposició anterior tindran accés prioritari a les diverses línies d'ajuts, subvencions i beneficis de la Generalitat Valenciana.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
No será d'aplicació a l'àmbit de la Comunitat Valenciana el Reial Decret 2545/82, de 27 d'agost, de Planificació de l'establiment de campaments de Turisme.
Segona
Es faculta el Conseller d'Indústria, Comerç i Turisme per dictar les disposicions necessàries en el compliment i desplegament d'aquest Decret.
Tercera
Aquest Decret vigirà el mateix dia de publicació al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
Valencia, 19 de maig de 1986.
El President de la Generalitat,
JOAN LERMA I BLASCO
El Conseller de Indústria, Comerç i Turisme,
SEGUNDO BRU PARRA

linea
Mapa web