Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 233/1994, de 8 de novembre, del Govern Valencià, pel qual es regulen les acampades i l'ús de les instal.lacions recreatives a les forests de la Comunitat Valenciana.

(DOGV núm. 2391 de 21.11.1994) Ref. Base de dades 2555/1994

DECRET 233/1994, de 8 de novembre, del Govern Valencià, pel qual es regulen les acampades i l'ús de les instal.lacions recreatives a les forests de la Comunitat Valenciana.
El capítol V del títol II de la Llei 3/1993, de 9 de desembre, Forestal de la Comunitat Valenciana, atribueix a l'administració forestal la facultat de regular l'activitat recreativa i educativa a les forests sota el principi d'harmonització amb la conservació i la protecció del medi natural, i estableix expressament l'obligació de disposar de l'autorització del propietari de la forest i de l'òrgan competent de l'administració valenciana, en tota acampada que es faça a forests o terrenys forestals de la Comunitat Valenciana.
La contínua afluència de què són objecte les forests i els terrenys forestals de la Comunitat Valenciana, i l'incessant augment de les activitats d'oci i temps lliure en aquests, fa necessari regular la referida activitat.
Per tot això, també cal establir uns criteris objectius per a l'ús de les instal.lacions de les àrees recreatives que gestiona la Conselleria de Medi Ambient.
Per aquestes raons, a proposta del conseller de Medi Ambient, d'acord amb el Consell d'Estat, i amb la prèvia deliberació del Govern Valencià, en la reunió de 8 de novembre de 1994
DECRETE
CAPíTOL I
àmbit d'aplicació
Article primer
Aquest decret té per objecte establir les normes per les quals hauran de regir les acampades i les estades en àrees recreatives a les forests o els terrenys forestals de la Comunitat Valenciana, com també determinar uns criteris objectius per a l'ús de les instal.lacions que gestiona la Conselleria de Medi Ambient.
Article segon
Queden exclosos de l'àmbit d'aplicació d'aquest decret els càmpings i els campaments, regulats pel Decret 63/1986, de 19 de maig, del Govern Valencià, sobre ordenació de campaments de turisme a la Comunitat Valenciana.
CAPíTOL II
Normes d'aplicació general
Article tercer
1. Es prohibeixen les acampades i les estades a les forests o els terrenys forestals de la Comunitat Valenciana, llevat de les zones autoritzades a l'efecte per la Conselleria de Medi Ambient.
2. Les acampades itinerants hauran de ser autoritzades per la Conselleria de Medi Ambient.
Article quart
A les zones d'acampada, àrees recreatives i acampades itinerants autoritzades, seran d'aplicació les mesures generals per a la prevenció d'incendis establertes en la normativa prevista per la Conselleria de Medi Ambient.
Article cinqué
Com a mesura preventiva general, a les zones d'acampada, àrees recreatives i acampades itinerants autoritzades, queda prohibit encendre foc amb qualsevol tipus de combustible.
No obstant el que s'indica en el punt anterior, podran utilitzar-se les instal.lacions degudament dissenyades i autoritzades per a l'ús del foc amb la finalitat de cuinar, que formen part de les zones d'acampada o les àrees recreatives autoritzades, llevat dels dies en què l'índex de perill siga extrem, d'acord amb la normativa aplicable.
Article sisé
Correspon al titular de la zona d'acampada o àrea recreativa, amb la col.laboració dels usuaris, la recollida dels residus sòlids que es generen.
Article seté
A les zones d'acampada autoritzada, àrees recreatives i a les acampades itinerants:
1. Queda prohibit l'ús d'elements o activitats productors de soroll, quan puguen alterar els hàbits de la fauna silvestre o perjudiquen la normal convivència dels usuaris.
2. Es respectarà la flora i la fauna de la zona, d'acord amb la Llei 4/1989, de 27 de març, de Conservació dels Espais Naturals i de la Flora i Fauna Silvestres.
3. La utilització de vehicles de motor es farà d'acord amb el Decret 183/1994, d'1 de setembre, del Govern Valencià, pel qual es regula la circulació de vehicles per terrenys forestals.
CAPíTOL III
Zones d'acampada i àrees recreatives
Article vuité
1. S'entén per zona d'acampada autoritzada, aquells espais de terreny forestal públic, degudament delimitats i condicionats, que tinguen les autoritzacions oficials pertinents, destinats a ser ocupats de manera temporal amb tendes de campanya, que puguen ser utilitzats pel públic en general.
2. Tota zona d'acampada necessita l'autorització de la Conselleria de Medi Ambient per poder funcionar.
Article nové
S'entén per àrees recreatives, aquelles zones situades a forest o terrenys forestals públics, degudament condicionades i autoritzades per a poder ser utilitzades en estades de dia per a activitats recreatives i d'aire lliure. No s'hi permet pernoctar.
Article deu
1. Els propietaris de terrenys forestals públics hauran de sol.licitar l'autorització de les zones d'acampada i àrees recreatives als serveis territorials de la Conselleria de Medi Ambient en la forma prevista per la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, d'acord amb el model oficial que figura en l'annex I. Aquesta documentació haurà d'anar acompanyada de:
a) Acord de l'òrgan competent de la persona jurídica pública propietària.
b) Conformitat de l'ajuntament, si la persona jurídica pública propietària dels terrenys no és el mateix ajuntament.
c) Memòria descriptiva de la zona d'acampada o de l'àrea recreativa en què s'assenyalen, entre d'altres, les característiques d'aquesta, la situació geogràfica, la capacitat d'acollida, les instal.lacions disponibles, etc.
d) Plànol de situació a escala 1:50.000.
e) Plànol de la zona d'acampada o àrea recreativa a escala 1.1.000 o inferior.
f) Pla de protecció contra incendis forestals.
2. L'autorització de la zona d'acampada o àrea recreativa correspon a la Direcció General de Recursos Forestals, amb l'informe previ dels serveis territorials de la Conselleria de Medi Ambient.
3. Les autoritzacions es concediran per a períodes determinats, i es podran renovar o anul.lar, depenent de l'estat de conservació i dels beneficis o perjudicis ocasionats a la massa forestal circumdant.
Article onze
Les zones d'acampada autoritzada i les àrees recreatives hauran de reunir com a mínim les característiques següents:
1. Hauran d'estar perfectament delimitades amb fites, estaques o elements similars, i també cal senyalitzar el perímetre amb els llistons corresponents.
2. No s'hi podran usar tanques metàl.liques ni altres tancaments artificials que formen una pantalla contínua o afecten negativament l'estètica del paisatge.
3. Per a mantenir el màxim caràcter natural de l'àrea forestal, s'hi incorporaran les instal.lacions mínimes. Aquestes es construiran amb materials i estils acordes al paisatge on estiguen enclavats.
4. L'emmagatzematge de residus s'efectuarà en recipients de fàcil neteja, proveïts de tapa. La retirada dels residus s'efectuarà amb la freqüència i els mitjans adequats i es depositaran en els contenidors de l'ajuntament del terme municipal on es faça l'activitat, o en un abocador controlat.
5. Haurà d'haver-hi una franja perimetral de seguretat davant del risc d'incendis, amb les característiques tècniques que s'indiquen d'acord amb les condicions del terreny.
6. Disposaran d'aigua potable i de les instal.lacions sanitàries adequades.
Article dotze
L'estada en una zona d'acampada autoritzada requerirà la conformitat o el permís de la persona jurídica pública propietària, i els usuaris no hauran de pagar res.
CAPíTOL IV
Requisits necessaris per a la utilització de zones
d'acampada i àrees recreatives a terrenys gestionats
per la Conselleria de Medi Ambient
Article tretze
1. Les sol.licituds d'acampada per a grups organitzats per associacions, entitats, organismes i grups de més de deu persones a les zones gestionades directament per la Conselleria de Medi Ambient, hauran de contenir com a mínim:
a) El nom i l'adreça de l'associació, l'entitat, l'organisme o la persona que organitza l'activitat i fotocòpia del CIF o DNI. Acreditació del responsable legal. Les associacions hauran de comunicar el número d'inscripció en el Registre d'associacions.
b) Nom i cognoms, DNI, adreça i telèfon del responsable del grup, que haurà de ser una persona major d'edat.
c) Nombre dels participants i edat.
d) Llocs que se sol.liciten.
e) Data d'inici i acabament de l'acampada.
f) Programa d'activitats que es vol realitzar amb indicació expressa dels fins i les expectatives que es pretenen, que hauran de ser acordes amb la conservació de la natura.
g) Pla d'assistència mèdica prevista.
h) Compromís d'aplicar les condicions que s'establesquen per a la conservació i el manteniment de la zona d'acampada.
2. Les sol.licituds es faran com a mínim set dies abans del començament de l'activitat, llevat de les dates de Setmana Santa, Pasqua, juliol i agost, que s'hauran de presentar durant els mesos de gener i febrer del mateix any en què es faça l'activitat.
3. Els criteris d'adjudicació es faran públics anualment juntament amb la llista de zones d'acampada per a grups.
4. Correspon als directors territorials de la Conselleria de Medi Ambient concedir a grups el permís de gaudi d'aquestes zones d'acampada, en funció de la capacitat d'acollida que tinguen.
Article catorze
1. Les sol.licituds d'acampada per a una o més persones, sense superar un màxim de deu, que no formen grups organit-zats per associacions, entitats o organismes, a les zones gestionades directament per la Conselleria de Medi Ambient, hauran de contenir les mateixes dades indicades en l'article anterior llevat de les indicades en els apartats f) i g).
2. Les sol.licituds s'hauran de fer almenys set dies abans de l'inici de l'activitat.
3. L'adjudicació es farà en el moment de la sol.licitud.
4. Correspon als directors territorials de la Conselleria de Medi Ambient concedir a una o més persones, sense superar un màxim de deu, el permís de gaudi d'aquestes zones d'acampada, en funció de la capacitat d'acollida que tinguen.
Article quinze
La utilització de les àrees recreatives gestionades per la Conselleria de Medi Ambient no requerirà cap permís, però s'hi podrà prohibir l'accés quan s'arribe a la capacitat màxima permesa.
Article setze
En el cas que la gestió de les zones d'acampada o àrees recreatives haja estat cedida mitjançant un conveni amb la Generalitat Valenciana als ajuntaments, correspondrà a aquests concedir els permisos als usuaris o restringir l'accés a les àrees recreatives.
CAPíTOL V
Utilització de cabanes o refugis gestionats
per la Conselleria de Medi Ambient
Article desset
S'entén per cabana o refugi aquella instal.lació coberta i tancada amb clau, situada a forests o terrenys forestals públics, condicionada i autoritzada perquè siga ocupada temporalment pel públic en general.
Article divuit
1. Les sol.licituds d'estada a cabanes o refugis hauran de contenir les mateixes determinacions de l'article 14.
2. Les sol.licituds s'hauran de fer durant la segona quinzena dels mesos de març, juny, setembre i desembre per als tres mesos següents.
3. L'adjudicació es farà en el moment de la sol.licitud, llevat de les dates de Nadal, Setmana Santa, juliol, agost i altres festivitats amb un previsible increment de la demanda que determinen els directors territorials de la Conselleria de Medi Ambient, en les quals l'adjudicació es farà per sorteig.
4. Correspon als directors territorials de la Conselleria de Medi Ambient, la concessió del permís de gaudi d'aquestes cabanes o refugis.
Article dinou
Els residus derivats de l'estada a les cabanes o els refugis hauran de ser traslladats pels usuaris fins als llocs on hi haja recipients o abocadors disposats expressament per a recollir-los.
Article vint
L'estada en cabanes o refugis està sotmesa a preu públic i fiança.
CAPíTOL VI
Acampades itinerants
Article vint-i-u
S'entén per acampades itinerants aquelles motivades per marxes organitzades a terrenys forestals, de grups formats per un nombre màxim de nou persones i de tres tendes.
Article vint-i-dos
1. Les acampades itinerants es faran respectant els drets de propietat i ús del sòl.
2. Sols es podrà pernoctar en el mateix lloc una nit, i de matí caldrà llevar les tendes.
Article vint-i-tres
1. Les sol.licituds d'acampada itinerant, d'acord amb el model de l'annex II, hauran de contenir com a mínim:
a) Nom i cognoms, DNI, adreça i telèfon del responsable del grup, que haurà de ser una persona major d'edat.
b) Nombre dels participants i edat.
c) Descripció de l'itinerari que es farà i els llocs previstos per a pernoctar, localitzant-los en un plànol a escala 1:50.000.
d) Data d'inici i final de l'acampada itinerant.
2. Les sol.licituds s'hauran de fer almenys quinze dies naturals abans de l'inici de l'activitat.
3. La resolució de la sol.licitud correspon al director territorial de la Conselleria de Medi Ambient de la província per la qual es faça la major part del recorregut. En el cas de no ser resposta en el termini de deu dies naturals s'entendrà desestimada.
Article vint-i-quatre
Les persones acampades hauran de traslladar els residus derivats de l'activitat de l'acampada itinerant fins als llocs on hi haja recipients o abocadors disposats expressament per a recollir-los.
CAPíTOL VII
Vigilància i sancions
Article vint-i-cinc
Sense perjudici de les facultats que corresponen a altres organismes, la Conselleria de Medi Ambient i els respectius ajuntaments vetllaran pel compliment del que disposa aquest decret, mitjançant el personal al seu servei que tinga atribuïdes funcions de vigilància.
Així mateix, podrà establir-se la vigilància de les zones d'acampada, àrees recreatives i acampades itinerants amb les mesures previstes en l'article 68 de la Llei 3/1993, de 9 de de-sembre, Forestal de la Comunitat Valenciana, pel que fa al personal que faça la prestació social substitutòria, guardes jurats mediambientals i voluntaris.
Article vint-i-sis
Les infraccions a les normes contingudes en aquest decret se sancionaran d'acord amb el que estableix la Llei Forestal de la Comunitat Valenciana.
DISPOSICIó ADDICIONAL
L'acampada als espais naturals protegits es regularà mitjançant aquest decret, llevat que la normativa específica d'aquells determine mesures de major protecció.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
Es faculta el conseller de Medi Ambient perquè dicte les disposicions que calguen per al desenvolupament, l'eficàcia i l'execució d'aquest decret.
Segona
Les competències que en aquest decret s'assignen a la Conselleria de Medi Ambient podran ser delegades als ajuntaments en els termes previstos en l'article 17 de la Llei 3/1993, de 9 de desembre, Forestal de la Comunitat Valenciana.
Tercera
Aquest decret entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
Valencia, 8 de novembre de 1994
El president de la Generalitat Valenciana,
JOAN LERMA I BLASCO
El conseller de Medi Ambient,
EMèRIT BONO I MARTíNEZ
ANNEX I
Sol.licitud d'autorització de zona d'acampada
o àrea recreativa (1)
1. Persona jurídica pública propietària sol.licitant:
CIF: Telèfon:
Adreça:
Representant davant de la Conselleria de Medi Ambient
Nom:
Cognoms:
Adreça:
Telèfon:
2. Paratge:
Terme municipal:
Superfície (ha):
Dades cadastrals:
polígon:
parcel.la:
Dades de registre:
Registre de la propietat de:
llibre:
tom:
Número de registre de la finca:
Límits:
nord:
sud:
est:
oest:
3. Memòria descriptiva de la zona d'acampada o àrea recreativa (1).
(Afegiu text, si cal, en un full a banda).
4. Capacitat d'acollida:
persones:
turismes:
5. Pla de protecció contra incendis forestals
(Afegiu text, si cal, en un full a banda).
6. Documents aportats:
acord de l'òrgan competent
conformitat de l'ajuntament, si cal (art. 9.1.b)
plànol de situació a escala 1:50.000
plànol de la zona d'acampada o àrea recreativa (1)
..., ... de ... de 199...
(Signatura)
(1) Ratlleu el que no pertoque.
IL.LM. SR. DIRECTOR GENERAL DE RECURSOS
FORESTALS DE LA CONSELLERIA
DE MEDI AMBIENT
ANNEX II
Sol.licitud d'autorització d'acampada itinerant
1. Sol.licitant:
CIF/DNI: Telèfon
Adreça:
Representant davant la Conselleria de Medi Ambient
Nom:
Cognoms:
Adreça:
Telèfon:
2. Itinerari:
...
3. Memòria descriptiva de l'acampada itinerant
Termes municipals:
Paratges
Recorreguts:
Llocs on es pernoctarà:
4. Llista de persones
Nom i cognoms:
DNI:
Edat:
Nom i cognoms:
DNI:
Edat:
Nom i cognoms:
DNI:
Edat:
Nom i cognoms:
DNI:
Edat:
Nom i cognoms:
DNI:
Edat:
5. Documents aportats:
Plànol de l'itinerari a escala 1:50.000
..., ... de ... de 199..
(Signatura)
SR. DIRECTOR DELS SERVEIS TERRITORIALS
DE LA CONSELLERIA DE MEDI AMBIENT

linea
Mapa web