Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Ordre de 2 de juny de 1993, de la Conselleria de Treball i Afers Socials, per la qual es convoquen ajudes per a plans de formació professional contínua per a l'exercici de 1993.

(DOGV núm. 2062 de 07.07.1993) Ref. Base de dades 1629/1993

Ordre de 2 de juny de 1993, de la Conselleria de Treball i Afers Socials, per la qual es convoquen ajudes per a plans de formació professional contínua per a l'exercici de 1993.
La recent firma de l'Acord per l’Ocupació, la Solidaritat i la Competitivitat entre els agents socials i la Generalitat Valenciana, constitueix- l’últim episodi d'una llarga sèrie de canvis normatius i de negociació que han modificat substancialment el disseny i l'aplicació dels programes de formació professional i que prefiguren la construcció d'un nou model funcionalment expansiu i estructuralment integrat.
L'obertura d'horitzons que està imposant l'ampliació i la consolidació de la Comunitat Europea, la creació de noves í més àmplies zones de lliure canvi i la creixent integració dels mercats mundials, exigeixen prendre posicions decidides sobres les noves demandes formatives i sobre el subsegüent equilibri entre necessitats productives i promoció individual i social. Cosa que significa reformar la política de formació en les empreses o, si més no, reforçar els seus instruments.
La qualificació dels recursos humans ocupa avui una atenció especial entre decissors i actors en els àmbits econòmic i social, i el seu objectiu és equiparar les persones perquè s'enfronten amb l’esdevenir dels processos productius i de cultura del treball a un ritme concorde amb aquests.
La formació contínua pot regular-se i cal que es regule -des de la perspectiva de les empreses- com una inversió en capital humà i en fiexibilitat i adaptabilitat internes, i -des de la perspectiva de les persones treballadores- com una millora de qualificació que amplia la seua mobilitat i el seu horitzó professional. En conseqüència, no hi haurà capacitat de modernització tecnològica, ni mobilitat activa i voluntària sense una actualització permanent de la qualificació professional del personal. A més, de la professionalitat i de la qualitat del treball depenen la productivitat de les empreses i de l’economia.
Les ajudes que es regulen en aquesta ordre pretenen fomentar iniciatives empresarials encaminades a l’establiment de, plans de formació contínua que els permeten disposar en el moment precís de persones amb les capacitats requerides i que possibiliten a les empreses produir amb els nivells de competència necessaris.
Per assolir els -objectius assenyalats s'ha considerat convenient regular un procediment de gestió que siga en línies generals l’establit en l'ordre de 26 de gener de 1993, de la Conselleria de Treball i Afers Socials (DOGV 11.02.93).
Per això, fent ús de les atribucions que em confereix la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Govern valencià, i el Decret 18/1992, de 3 de febrer, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Treball i Afers Socials,
ORDENE
Article primer. Objectius
La Conselleria de Treball i Afers Socials vol instrumentar una política de foment de la formació professional continua tendent a la consecució dels següents objectius:
1. 1 Impulsar el desenvolupament i les activitats de formació en la petita i mitjana empresa.
1.2 Facilitar el canvi de la petita i mitjana empresa valenciana mitjançant el suport de polítiques formatives que responguen a les necessitats específiques d'una firma o sector.
1.3 Promoure acords de col·laboració amb centres de formació de grans grups empresarials, a fi que els seus coneixements i metodologies s'estenguen a la resta del món empresarial.
1.4 Potenciar l’obertura dels centres de formació dels grans grups industrials cap a les Pymes.
1.5 Difondré la necessitat de la formació contínua com a factor de competitivitat.
Per a això, es convoquen ajudes per a la realització de plans de formació contínua en la petita i mitjana empresa.
Article segon. Dotació pressupostària
Les esmentades ajudes es concediran sempre que hi haurà disponibilitat suficient per poder atendre-les, amb càrrec al programa 322.20, en la línia de subvenció 404/000/93 del pressupost vigent de la Generalitat Valenciana, dotada amb 450.000.000 de pessetes.
Article tercer Destinataris de les ajudes
Les ajudes. podran ser sol·licitades per les següents entitats:
- Petites i mitjanes empreses, directament o a través de les seues associacions empresarials.
- Federacions empresarials de Pymes de la Comunitat Valenciana.
Als efectes d'aquesta ordre, es considera petita o mitjana empresa aquella que no ultrapasse els 250 empleats.
Els sol·licitants referits anteriorment podran delegar l’execució de l'acció formativa en altres entitats que aporten tots els mitjans humans i materials necessaris per a la seua execució. L'esmentada circumstància s'haurà de fer constar en la memòria de l'acció formativa.
Article quart. Accions que cal desenvolupar
4.1 Accions formatives dirigides a la requalificació, perfeccionament o-especialització dels treballadors en actiu de les Pymes.
4.2 Accions formatives dirigides a la formació dels quadres i directius de la petita i mitjana empresa.
4.3 Accions formatives encaminades a atendre les noves necessitats formatives emergents per la posada en funcionament de noves tecnologies o tècniques.
4.4 Accions formatives dirigides al petit i mitjà empresari tendents a preparar en els noves funcions productives i organitzatives i/o a millorar i ampliar-ne la formació en el coneixement de l'àmbit on es desenvolupa l'activitat de l'empresa.
En tots els programes s'inclouran continguts de seguretat i higiene específics de l'ocupació.
Article cinquè. Requisits per accedir a les ajudes
Les entitats externes que sol·liciten subvencions per desenvolupar les accions formatives regulades en l'article anterior hauran de complir els següents requisits:
5.1 Exercir la seua activitat i realitzar l'acció subvencionada dins de l’àmbit territorial de la Comunitat Valenciana.
5.2 Acreditar, abans de cobrar, que es troben al dia en el compliment de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social en la forma prevista en l’Ordre de 7 de gener de 1991, de la Conselleria d'Economia i Hisenda sobre justificació de compliment d'obligacions tributàries i amb la Seguretat Social per beneficiaris de subvencions amb càrrec als pressupostos de la Generalitat Valenciana.
5.3 Acreditació de la capacitat suficient en mitjans materials, humans i organitzatius Ver complir els objectius de l'acció formativa proposada.
5.4 Aportar un informe favorable dels representants legals dels treballadors en relació amb els plans de formació professional contínua presentats per l'empresa.
En el cas que les esmentades accions formatives siguen sol·licitades per les associacions o federacions empresarials, l'esmentat informe serà presentat pels representants legals dels treballadors de cada una de les empreses beneficiàries d'aquestes.
5.5 Desenvolupar les accions formatives dins de la jornada de treball, en compliment del que estableix l'article 4.1.h de la Llei 8/80, de 10 de març, de l'Estatut dels Treballadors.
Article sisè. Presentació de sol·licituds i termini
Les entitats sol·licitants han de presentar plans de formació continua concordes amb les necessitats formatives detectades i tendents a la consecució dels objectius enunciats en l'article primer.
Les sol·licituds de subvenció per a la realització d'accions de formació professional continua s'han d'omplir en els models normalitzats existents amb aquesta finalitat. A aquestes s'acompanyarà la següent documentació:
- Memòria de l'acció de formació professional continua que es desenvoluparà, en la qual es detallaran tots els elements pedagògics necessaris per a la seua realització i que s'ajustarà en la seua forma al model normalitzat.
- Escriptura de constitució de l'entitat i poders del representant legal que subscriu la sol·licitud.
L'esmentada documentació, dirigida a la Conselleria de
Treball i Afers Socials, es presentarà al Registre de les Direccions t Territorials de la Conselleria de Treball i Afers Socials a Alacant (c/ Pintor Lorenzo Casanova, 6), a Castell(5 (plaça de Mª Agustina, 1-2) i a València (av. Baró de Càrcer, 36), sense perjudici del que estableix l'article 38.4 de la Llei 30/92, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
El termini de presentació de les sol·licituds de subvenció serà de 45- dies hàbils comptadors a partir de l'endemà de la publicació d'aquesta resolució en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
Article setè. Comissió d'avaluació
La valoració dels projectes formatius sol·licitats es realitzarà, amb l’informe previ emès per les direccions territorials de la Conselleria de Treball i Afers Socials, amb una comissió d'avaluació que estarà presidida pel Director General de Formació i Inserció Professional o per la persona en qui delegue i estarà formada pels següents membres:
- Tres tècnics designats pel president de la comissió d'entre el personal adscrit a la Direcció General de Formació i Inserció Professional.
- Tres membres de les organitzacions sindicals mes representatives en l’àmbit de la Comunitat Valenciana.
- Tres membres de les organitzacions empresarials més representatives en l’àmbit de la Comunitat Valenciana.
Si el president ho estimava necessari es podran incorporar a la comissió, amb veu però sense vot, altres persones amb coneixements en les àrees a què efecte l'avaluació.
A fi de facilitar la millor anàlisi de les sol·licituds presentades, la comissió podrà sol·licitar els informes tècnics que estime necessaris.
Les sessions de la comissió d'avaluació se sotmetran al règim previst per als òrgans col·legiats en el capítol II de la Llei 30/1992, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
Article vuitè. Criteris de valoració de les accions formatives
La comissió d'avaluació seleccionarà aquelles accions que considere que generen majors perspectives en el manteniment o en la promoció de l'ocupació per al col·lectiu participant, i per a aixà s'ajustarà als criteris següents:
1. Idoneïtat del centre, considerant el nivells de qualitat i d'adequació a les accions formatives que presenten les seues instal·lacions, aules i tallers, i l'accessibilitat a aquestes de persones amb mobilitat reduïda.
Es consideraran, a més, totes les accions realitzades per l'entitat sol·licitat tendents a detectar les necessitats de formació en l'especialitat a realitzar a fi de coadjuvar a la promoció professional dels alumnes participants i, si s'escau, a l'adaptació dels seus coneixements a les noves tècniques professionals.
2. Idoneïtat de l'acció formativa, avaluació de la qualitat, adequació i metodologia del programa teórico-pràctic que s'ha de realitzar, procés de selecció de l'alumnat, equip didàctic disponible i material de consum, a més de qualsevol altre factor que efecte la qualitat de formació.
3. Idoneïtat del personal docent, valoració de la titulació acadèmica, experiència professional i nivell de preparació pedagògica. Tot això s'haurà d'acreditar documentalment.
També serà objecte de consideració prioritària el cofinançament de l’empresa en el cost de l'acció formativa i el seu compromís de promoció professional dels treballadors en finalitzar l'acció.
Article novè. Determinació de la subvenció
Les subvencions que es concedisquen per a compensar el cost dels cursos es calcularan per alumnes i per hores de curs i es determinaran d'acord amb els següents factors:
- Retribució al professorat, tant en tasques docents com en preparatòries o d'elaboració de mitjans didàctics.
- Material didàctic de consum, depreciació d'instal·lacions i d'equips, assegurança d'accidents adequada a l'acció formativa en els casos en què l'alumne no en dispose de prou atenció, i, a més, qualsevol altre element que calga per a la realització dels cursos.
- Publicitat i selecció d'alumnes.
- Altres conceptes que, sol·licitats per l'entitat, i segons el parer de l'òrgan resolutori, constituïsquen el complement necessari de l'acció formativa.
Article deu. Proposta i resolució
Una vegada valorats els projectes formatius per la comissió d'avaluació prevista en l'article setè, es farà la proposta de resolució per part del Director General de Formació i Inserció Professional de conformitat amb els acords adoptats. El Conseller de Treball i Afers Socials té la competència per resoldre expressament la concessió o denegació de les ajudes sol·licitades.
El termini màxim per dictar les resolucions serà de sis mesos des de la dati, de presentació de la sol·licitud. En cas que en l’esmentat termini no es dictara la resolució, s'entendrà que la sol·licitud ha estat desestimada sense perjudici de l’obligació que té l'administració de resoldre expressament totes les sol·licituds que se li formulen.
Notificada la resolució de concessió de la subvenció sol·licitada, podran començar les accions formatives i caldrà comunicar-ne la data d'inici.
Si l'acció no començava- en el termini de seixanta dies, comptadors a partir de l’endemà d'aquell en què es produisca la notificació de la concessió, quedarà sense efecte la subvenció, tret de pròrroga expressa concedida per la Conselleria de Treball i Afers Socials.
Article onze. Recursos
Les resolucions de la Conselleria de Treball i Afers Socials esgoten la via administrativa i en la seua contra es podrà formular un recurs contenciós administratiu, amb la prèvia comunicació a la conselleria de la intenció d'interposar-lo, sense perjudici de la procedència del recurs administratiu de revisió si concorria alguna de les circumstàncies previstes en l'article 118 de la Llei 30/1992, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
Article dotze. Captació d'alumnes
El procés de captació d'alumnes en les accions finançades totalment o parcialment per la Conselleria de Treball i Afers Socials s'ajustarà als criteris que determine la Direcció General de Formació i Inserció Professional.
Article tretze. Publicitat
Les entitats que desitgen incloure publicitat en el procés de captació d'alumnes sol·licitaran prèviament l'aprovació a la Direcció General de Formació i Inserció Professional, i s'ajustaran en qualsevol cas al model i disseny que aquesta determine. La Direcció General de Formació i Inserció Professional podrà, paral·lelament, promoure una campanya publicitària per a una major difusió de la programació de les accions formatives que es desenvoluparan.
Article catorze. Justificació de la despesa i meritació de la subvenció
Una vegada començada l'acció formativa, i després de la presentació per part de l’entitat sol·licitant de la llista de participants, assegurança d'accident dels alumnes i acta de selecció d'aquests, es lliurarà el 40% de l’import de l'ajuda.
El percentatge restant de la subvenció es farà efectiu en finalitzar l'acció formativa ocupacional, amb la justificació prèvia de les despeses de la realització. El termini de presentació d'aquesta serà de tres mesos comptadors des de la data d'acabament de l’esmentada acció.
Article quinze. Obligacions de les entitats beneficiàries i dels participants en les accions formatives
1. Són obligacions de les entitats beneficiàries:
1.1 Executar les accions formatives objecte de subvenció en el termini fixat a aquest efecte per resolució del Conseller de Treball i Afers Socials.
1.2 Acreditar, davant l'entitat concedent, la realització i el compliment amb caràcter general dels termes de les condicions i requisits que fonamentaren la concessió de l'ajuda.
1.3 Sotmetiment a les actuacions de control que du a cap la Direcció General de Formació i Inserció Professional i de la Intervenció General, en relació amb les subvencions concedides.
1.4 Comunicar a l’entitat concedent l’obtenció d'ajudes i subvencions per a la mateixa finalitat procedents de qualssevol administracions o ens públics.
2. Els alumnes estan obligats a l'assistència a l'acció formativa de forma regular i contínua de manera que la superació de tres faltes d'assistència no justificades pot comportar-ne la baixa i l’exclusió del curs.
Així mateix, la falta d'aprofitament durant el període lectiu o qualsevol altra causa que implique perjudici per al normal funcionament del curs seran motiu de separació amb la pèrdua de tots els drets inherents a l’esmentada condició.
Article setze
La Conselleria de Treball i Afers Socials està facultada per procedir a la minoració o al reintegrament total de les quantitats percebudes i l'exigència de l'interès de demora, si s'escau, des del moment del pagament de la subvenció en els següents supòsits:
1. Si s'observava alguna deficiència en la realització de les accions formatives relativa al professorat, assegurança d'accidents, materials didàctics, instal·lacions i equips, o qualsevol altre element que calga per a la realització dels cursos.
2. Si l’entitat o organisme que execute l'acció formativa no mantenia el nombre d'alumnes aprovats per resolució durant els primers 20 dies de realització de l'acció formativa, es minorarà la subvenció en la quantia corresponent a cadascun d'ells.
3. Si l’entitat o organisme que execute l'acció formativa percebia qualsevol quantia econòmica procedent dels alumnes participants en els cursos objecte d'aquestes subvencions, tret d'aquelles accions en que expressament es regule l’esmentat concepte en la resolució de la concessió perque no assoleix l'ajuda la totalitat de les despeses ocosionades per la realització de l'acció. En aquests casos, l'aportació dels alumnes, unida a la subvenció concedida, no podrà excedir del cost total de l'acció formativa.
4 Si no s'efectuaven les accions o s'incomplien els requisits o les condicions imposats als beneficiaris per raó de la concessió de la subvenció.
5. Si s'incomplia l’obligació de justificar les despeses que havia ocasionat el desenvolupament de les accions formatives o aquestes no assolien totalment l’import de la subvenció concedida.
6. Per qualsevol altre incompliment en els objectius del curs de formació que desvirtue greument la seua finalitat.
DISPOSICIO FINAL
Aquesta ordre entrarà en vigor a partir de l’endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 2 de juny de 1993
El Conseller de Treball i Afers Socials,
MARTIN SEVILLA JIMENEZ

linea
Mapa web