Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDRE de 3 de maig de 2000, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, per la qual es regula l'organització i el funcionament del Batxillerat LOGSE a distància, a la Comunitat Valenciana. [2000/X3978]

(DOGV núm. 3753 de 19.05.2000) Ref. Base de dades 1633/2000

ORDRE de 3 de maig de 2000, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, per la qual es regula l'organització i el funcionament del Batxillerat LOGSE a distància, a la Comunitat Valenciana. [2000/X3978]
La Llei Orgànica 1/1990, de 3 d'octubre, d'Ordenació General del Sistema Educatiu (LOGSE), en el seu article 2.1, establix que el sistema educatiu facilitarà a les persones adultes la seua incorporació a les distintes ensenyances, i en el 3.6 s'indica que, per a garantir el dret a l'educació dels qui no puguen assistir de manera regular a un centre docent, es desplegarà una oferta adequada d'educació a distància.
En el Títol III de la LOGSE, dedicat a l'educació de persones adultes, s'establix, en l'article 51.5, que l'organització i la metodologia de l'educació d'adults es basaran en l'autoaprenentatge, en funció de les seues experiències, necessitats i interessos, a través de l'ensenyança presencial i, per les seues adequades característiques, de l'educació a distància.
Així mateix, en el seu article 53.2, al mateix temps que establix la possibilitat que les persones adultes cursen el Batxillerat en els centres ordinaris, sempre que estiguen en possessió de la titulació requerida, preveu la possibilitat que estes persones, per a cursar el Batxillerat, disposen d'una oferta específica organitzada d'acord amb les seues característiques, i l'article 53.3 determina que les administracions competents ampliaran l'oferta pública d'educació a distància.
El Reial Decret 1.178/1992, de 2 d'octubre, que determina les ensenyances mínimes del Batxillerat, establix en el seu article 10.5 que allò que s'ha regulat en els apartats anteriors del mencionat article, en relació amb la promoció de l'alumnat en els cursos de Batxillerat, condicions per a la repetició de cursos i règim de permanència en el Batxillerat, no serà aplicable, entre altres, al règim d'ensenyança a distància.
Així mateix l'apartat segon de la disposició addicional segona del Decret 174/1994, de 19 d'agost, del Govern Valencià, pel qual s'establix el currículum de Batxillerat a la Comunitat Valenciana, determina que a les persones adultes no els seran d'aplicació els apartats corresponents a la promoció del curs, ni el de repetició de curs, ni el de permanència en el Batxillerat. L'apartat primer de la disposició addicional segona del citat Decret establix que la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència adoptarà les mesures necessàries perquè les persones adultes puguen cursar el Batxillerat en centres docents ordinaris, sempre que tinguen la titulació requerida, així com perquè puguen disposar, per a estos estudis, d'una oferta específica i d'una organització adequada a les seues característiques, en la modalitat d'ensenyança a distància.
L'Ordre de 8 de juliol de 1998, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, per la qual s'establix el procés d'implantació de les ensenyances de règim general regulades per la LOGSE, en el seu apartat 15.2, establix que l'Institut de Batxillerat a Distància, en el curs 2000-2001, implantarà el 1r de Batxillerat en règim a distància, i en el curs 2001-2002, implantarà el 2n de Batxillerat en règim a distància.
Per tot allò que s'ha exposat, en virtut de les competències que atribuïx a la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, l'apartat 1 de la disposició addicional segona del Decret 174/1994, de 19 d'agost, del Govern Valencià, i l'article 35 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià,
ORDENE
Primer. Objecte i àmbit d'aplicació
1. La present ordre té per objecte regular l'organització i el funcionament del Batxillerat LOGSE a distància, a la Comunitat Valenciana.
2. La present ordre serà d'aplicació a partir del curs acadèmic 2000-2001. En el curs 2000-2001 s'implantaran les ensenyances corresponents al primer curs de Batxillerat LOGSE a distància, i en el curs 2001-2002 s'implantaran les ensenyances corresponents al segon curs de Batxillerat LOGSE a distància.
Segon. Centres
Podran impartir Batxillerat a distància en les modalitats que en cada cas es determinen, l'Institut de Batxillerat a Distància i els seus centres col·laboradors.
Tercer. Validesa acadèmica
Les ensenyances de Batxillerat a distància tenen la mateixa validesa acadèmica que les cursades en la modalitat presencial. Els alumnes que cursen estes ensenyances a distància seran considerats, a tots els efectes, alumnes oficials del centre on es matriculen.
Quart. Ordenació curricular
1. L'ordenació curricular del Batxillerat a distància és la que s'arreplega en el Decret 174/1994, de 19 d'agost, del Govern Valencià, pel qual s'establix el currículum de Batxillerat a la Comunitat Valenciana.
2. Els alumnes que opten pel Batxillerat a distància podran matricular-se del nombre de matèries que desitgen del primer i segon cursos, segons les seues possibilitats i disponibilitat de temps. No obstant això, i sense perjuí de l'anterior, quan es tracte de matèries de la mateixa denominació o matèries vinculades, serà requisit indispensable haver obtingut l'avaluació positiva en la matèria del nivell anterior per a poder ser avaluat de la del nivell següent.
3. Els alumnes no estaran sotmesos a la limitació temporal de permanència establida en l'article 10.4 del Reial Decret 1.178/1992, d'ensenyances mínimes del Batxillerat.
Quint. Condicions d'accés de l'alumnat
1. Podran accedir a les ensenyances de Batxillerat a distància les persones majors de 18 anys o els majors de 16 anys, que acrediten al director del centre la seua condició de treballadors per mitjà del corresponent contracte o que es troben en situacions excepcionals que els impedisca realitzar els estudis de Batxillerat en règim presencial o que siguen esportistes d'elit o que estiguen matriculats en qualsevol curs del grau mitjà de Música o Dansa.
2. Per a accedir a les citades ensenyances, els alumnes hauran d'estar en possessió del Títol de Graduat en Educació Secundària o haver superat algun dels estudis que es relacionen:
a) Haver cursat i promocionat el primer cicle del Pla Experimental per a la Reforma de les Ensenyances Mitjanes i estar en possessió del certificat de superació del Cicle.
b) Haver superat el 2n curs de Batxillerat Unificat i Polivalent.
c) Estar en possessió del títol de tècnic auxiliar de Formació Professional de Primer Grau corresponent.
d) Haver cursat i aprovat un mòdul professional experimental de nivell II i estar en possessió del títol corresponent.
e) Haver cursat i superat els cursos comuns de les ensenyances d'Arts Aplicades i Oficis Artístics.
f) Podran accedir directament a les modalitats de Batxillerat LOGSE els alumnes que hagen obtingut el títol de tècnic, després de cursar la Formació Professional Específica de Grau Mitjà, segons el que disposa l'article 35.3 de la Llei Orgànica 1/1990, d'Ordenació General del Sistema Educatiu, d'acord amb el que s'establix en les disposicions que regulen l'ordenació acadèmica i l'organització de l'activitat docent dels centres autoritzats per a implantar ensenyances de Batxillerat LOGSE en règim diürn.
g) Els alumnes procedents del 2n curs de BUP, amb una o dos matèries pendents, podran incorporar-se al primer curs de Batxillerat LOGSE a distància. Les matèries pendents de 2n curs de BUP hauran de ser recuperades per l'alumne. A tal fi, els departaments didàctics assumiran les tasques de suport i avaluació d'estos alumnes, i, per a això, dissenyaran per a estos estudiants un pla de treball amb expressió dels continguts mínims exigibles i de les activitats recomanades. Estos continguts mínims exigibles tindran com a referència els currículums de 2n curs de BUP. Els departaments didàctics que assumisquen les tasques d'avaluació d'estos alumnes programaran proves parcials per a verificar la superació dels continguts.
La sessió d'avaluació final de les matèries pendents de 2n curs de BUP haurà de realitzar-se en el mes de maig, abans de l'avaluació final de primer curs de Batxillerat LOGSE. Els centres hauran de confeccionar una acta extraordinària per a estos alumnes. Les qualificacions obtingudes es consignaran en el llibre de qualificacions de BUP i en l'antic expedient de l'alumne.
3. La matriculació dels alumnes que desitgen seguir estes ensenyances es realitzarà en els mateixos terminis que els arbitrats per al règim ordinari, sense perjuí que, en virtut de les especials circumstàncies de l'alumnat d'este règim educatiu, es puguen atendre sol·licituds fora del termini establit, sempre que existisquen places disponibles.
Els impresos de sol·licitud de matrícula s'arreplegaran i entregaran, una vegada omplits, en el centre en què se sol·licite la matrícula. No s'admetrà la matrícula fins que no estiguen perfectament formalitzats els impresos i comprovada l'exactitud dels pagaments en concepte de material didàctic.
4. En el curs 2000-2001, els alumnes només es podran matricular de primer curs de Batxillerat LOGSE a distància. A partir del curs 2001-2002 es podran matricular de 1r i 2n curs.
5. A fi de donar compliment a allò que s'ha establit en l'article 3.1 del Reial Decret 2.438/1994, de 16 de desembre, pel qual es regula l'ensenyança de la religió, els alumnes majors d'edat o els seus pares o tutors, en el cas de ser menors d'edat, en formalitzar la matrícula, manifestaran la seua elecció entre l'ensenyança religiosa o la prevista en l'article 3, apartats 2 i 3, de la mencionada norma reglamentària.
Segons el que establixen els apartats 2.2 i 4 de l'Ordre de 10 de juliol de 1995 (BOE del 15), els alumnes majors de vint-i-cinc anys o que complisquen eixa edat en el període per al qual formalitzen la matrícula, poden formular la sol·licitud de dispensa de l'Educació Física davant de la direcció del centre en el moment de formalitzar la matrícula. La sol·licitud quedarà arxivada en l'expedient de l'alumne, i en la qualificació d'esta matèria es posarà “exempt”, diligenciant els documents acadèmics corresponents amb expressa menció de l'Ordre citada.
7. Els alumnes de Batxillerat en règim diürn, que hagen esgotat els quatre cursos acadèmics a què tenen dret, podran incorporar-se al primer o segon curs de Batxillerat a distància, segons els corresponga pels estudis cursats.
Sext. Mobilitat entre els diversos règims de l'ensenyança de Batxillerat
Els alumnes podran incorporar-se des de qualsevol règim d'ensenyances de Batxillerat a les ensenyances de Batxillerat a distància sense necessitat de matricular-se de nou d'aquelles matèries ja superades. Es considerarà com a matèries aprovades les que ho estan només en l'últim any en què va realitzar els estudis.
Així mateix, els alumnes podran incorporar-se des del règim d'ensenyança de Batxillerat a distància a qualsevol altre règim d'estes ensenyances, sempre que complisquen els requisits establits per a l'accés als citats règims de Batxillerat.
Sèptim. Avaluació i promoció de l'alumnat
Pel que fa a l'avaluació dels alumnes i a la prelació entre matèries, s'estarà a allò que s'ha disposat en les normes que les regulen amb caràcter general per als estudis de Batxillerat, excepte en els aspectes relatius a les particularitats específiques del règim a distància: l'absència de límit temporal de permanència en el Batxillerat i la facultat de l'alumne de matricular-se de les assignatures que desitge.
Octau. Atenció tutorial
1. El suport tutorial es realitza a distància i de forma presencial, de manera individual i col·lectiva. A principi de curs es farà públic un calendari en què s'especificarà la data i l'hora de les tutories individuals i col·lectives en cada matèria. Així mateix, al començament del curs, es faran públics el programa d'activitats de les tutories, el calendari d'avaluacions i qualsevol altra informació que puga ser d'interès general per a l'alumnat.
Ateses les circumstàncies i característiques de l'alumnat de l'educació a distància, l'assistència a les tutories tindrà caràcter voluntari.
L'horari setmanal de tutories individuals presencials i col·lectives de cada professor s'entregarà a l'alumne al començament del curs, a fi d'acomodar l'elecció de matèries a les seues disponibilitats de temps.
L'horari de tutories col·lectives i individuals presencials procurarà, quan això siga possible, que les tutories d'un mateix grup i modalitat es concentren en no més de dos dies a la setmana per a facilitar a l'alumnat la seua assistència a elles.
2. L'atenció tutorial setmanal del professorat a les distintes tutories col·lectives i individuals (presencials, telefòniques i correspondència o telemàtica), tindran el caràcter d'hores lectives.
Els professors dedicaran, setmanalment, 2 hores complementàries a l'atenció de l'especificitat i dinamització de l'ensenyança a distància, així com a l'elaboració de materials pedagògics i didàctics propis d'esta modalitat educativa.
La resta de la jornada laboral dels professors serà la que, amb caràcter general, regulen les disposicions legals sobre esta matèria per al professorat que impartix Batxillerat LOGSE en els centres ordinaris.
3. Tutories col·lectives presencials
Es tracta de sessions de suport tutorial col·lectiu. En elles es desenrotllaran els objectius, s'informarà sobre els continguts i el pla de treball del curs, així com de les activitats que els alumnes hagen de desplegar.
Com a mínim, setmanalment, s'establiran dos tutories col·lectives, una al matí i una altra per la vesprada-nit, de cada matèria i curs.
El nombre d'alumnes acollits a una tutoria col·lectiva d'una matèria serà de 50.
4. Tutoria individual.
La tutoria individual podrà ser presencial, telefònica, telemàtica i per correspondència. A través d'ella el professorat farà un seguiment individualitzat del procés de l'aprenentatge de l'alumne, l'orientarà i es tractaran aquells aspectes que puga plantejar cada alumne respecte al seu procés educatiu i d'aprenentatge.
4.1. Tutoria individual presencial.
Setmanalment s'impartiran tutories individuals presencials de cada matèria dels distints cursos, en diferents torns, tant al matí com per la vesprada-nit.
Cada professor destinarà, com a mínim, 2 hores setmanals a la tutoria individual presencial, a fi d'atendre l'alumnat matriculat en la seua matèria.
4.2. Tutoria individual telefònica.
Setmanalment s'establiran tutories telefòniques en totes i cada una de les matèries dels diferents cursos, en el major nombre possible de dies i en diferents torns o sessions, de forma que es faciliten els contactes.
4.3. Tutoria individual per correspondència i telemàtica
Atesa la importància motivacional i pedagògica de les tutories per correspondència i telemàtica, cal preveure una disponibilitat horària per part del professorat a fi d'elaborar i revisar el material didàctic dirigit a l'alumnat, i d'aconseguir, una urgent acció d'anada i tornada dels materials didàctics, remesos tant pel professorat com per l'alumnat. Amb esta finalitat, la direcció del Centre establirà un Pla d'Actuacions per a l'organització de les tutories per correspondència i telemàtica.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
Pel que fa als programes d'educació bilingüe, ensenyança de religió, activitats d'estudi alternatives, determinació de disponibilitat de professorat en els diferents departaments, coordinació didàctica, projecte curricular i atribució de les matèries comunes, de modalitat i optatives, s'estarà a allò que s'ha establit en les disposicions que regulen l'ordenació acadèmica i l'organització de l'activitat docent dels centres que impartixen Batxillerat LOGSE en règim ordinari.
Segona
S'autoritza les direccions generals de Centres Docents, d'Ordenació i Innovació Educativa i Política Lingüística i de Personal a dictar totes les normes que siguen precises per a l'aplicació i desplegament d'allò que s'ha disposat en esta ordre.
Tercera
Esta ordre entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 3 de maig de 2000
El conseller de Cultura, Educació i Ciència,

linea
Mapa web