Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 328/1995, de 30 d'octubre, del Govern Valencià, pel qual es crea el Consell Valencià d'Acció Social.

(DOGV núm. 2622 de 09.11.1995) Ref. Base de dades 2900/1995

DECRET 328/1995, de 30 d'octubre, del Govern Valencià, pel qual es crea el Consell Valencià d'Acció Social.
La Conselleria de Treball i Afers Socials considera que no hi ha millor servei social que contribuir amb la seua acció a crear les condicions econòmiques adequades perquè, abans que res, la iniciativa privada genere ocupació.
Però és, alhora, conscient que hi ha amplis sectors socials desfavorits als quals cal prestar ajudes, de vegades, amb caràcter absolutament peremptori.
Així, per exemple, la nostra tercera edat percep pensions insuficients. Però no sols les seues penúries econòmiques són preocupants. Els nostres majors estan socialment infravalorats. Les seues experiències, que hauria de ser la guia de les generacions joves, són menyspreades sovint. Aquesta infravaloració causa que la tercera edat es veja portada a la inactivitat. La nostra intenció és contribuir a remeiar, en la mesura que siga possible, aquesta situació de vertadera injustícia social. Volem que els nostres majors continuen estant actius en la societat de què formen part i de la qual no han de ser separats.
Ajudes s'han de prestar, així mateix, a discapacitats, drogodependents o exdrogodependents i als grups ètnics o racials minoritaris. No es tracta de donar-los la nostra caritat. Es tracta d'impartir justícia social.
A fi d'integrar els esmentats sectors en l'acció social de la Generalitat Valenciana, la Conselleria de Treball i Afers Socials s'ha decidit a crear un Consell Valencià d'Acció Social (COVACSO), les funcions del qual no s'haurien de restringir a les de ser merament receptor de projectes socials elaborats per tercers. El Consell Valencià d'Acció Social (COVACSO) es concep com un òrgan que, alhora que conega, informe i valore els projectes legislatius en matèria social, formule propostes en aquest mateix àmbit i col·labore en la gestió dels projectes socials autonòmics de major envergadura.
El Consell Valencià d'Acció Social (COVACSO) assumeix i amplia les funcions de l'antic Consell Valencià de Benestar Social i modifica profundament la seua estructura a partir dels plantejaments fets més amunt.
A aquest plantejament cal afegir la concepció que la Conselleria de Treball i Afers Socials té sobre els consells, entesos aquests com a òrgans de la societat civil. Aquesta concepció es tradueix en la necessitat de potenciar primer que res la participació de col·lectius i de sectors socials civils en els esmentats consells, i reduir per contra la presència en ells de l'administració i en aquelles altres organitzacions que no tinguen a veure directament amb la seua funció.
Per això, a proposta del conseller de Treball i Afers Socials, i amb la deliberació prèvia del Govern Valencià, en la reunió del dia 30 d'octubre de 1995,
DECRETE
Article primer
Es crea el Consell Valencià d'Acció Social (COVACSO) com a òrgan d'assessorament del Govern Valencià en les funcions que expressa l'article següent.
El Consell queda adscrit a la Conselleria de Treball i Afers Socials, a través de la Direcció General de Serveis Socials.
Article segon
Les funcions del Consell Valencià d'Acció Socials són les següents:
a) Conèixer, valorar i informar sobre els projectes legislatius i de planificació sectorial relatius als diversos àmbits de l'acció social.
b) Formular propostes destinades a millorar l'acció social competència de la Generalitat Valenciana i, en general proposar totes les mesures que tinguen relació directa amb l'àmbit de les funcions del Consell.
c) Promoure i donar suport a l'associacionisme i a les iniciatives de solidaritat de caràcter social.
d) Participar, en els termes que en cada cas es determinaran, en la gestió dels programes públics de major impacte social.
e) Promoure la realització d'iniciatives anàlogues en els àmbits municipal i comarcal.
f) Recollir les demandes socials emanades dels distints sectors o col·lectius.
g) Totes les altres funcions que li siguen atribuïdes, així com les inherents i complementàries de les seues funcions principals.
Article tercer
Són òrgans del Consell Valencià d'Acció Social els següents:
a) El president, que serà el conseller de Treball i Afers Socials, que podrà ser substituït pel director general de Serveis Socials.
b) L'òrgan de direcció.
c) El ple.
Sense perjudici del que disposa el paràgraf anterior, el ple del Consell podrà constituir tots els grups de treball que estime necessaris per al desplegament de les seues funcions. Els grups de treball es crearan per a l'elaboració de propostes o de dictàmens específics i , en cap cas, no tindran caràcter permanent.
Article quart
Componen el ple del Consell Valencià d'Acció Social:
a) El president.
b) Tres representants de la tercera edat, designats per les associacions legalment constituïdes que tinguen entre els seus fins la promoció d'aquest col·lectiu.
c) Dos representants dels col·lectius de dones, designats de la mateixa forma.
d) Dos representants designats per les associacions de defensa dels interessos de la infància i de la joventut.
e) Dos representants del col·lectiu de persones afectades per discapacitats físiques, designats per les entitats en què s'agrupen.
f) Un representant dels familiars de persones afectades per discapacitats psíquiques.
g) Un representant del col·lectiu de persones associades en la lluita contra les drogodependències.
h) Dues persones en representació del col·lectiu de minories ètniques.
i) Un representant de l'Organització Nacional de Cecs (ONCE).
j) Dos representants de les organitzacions no governamentals amb major implantació en la Comunitat Valenciana i que tinguen entre els seus fins amb caràcter principal l'acció social.
k) Tres representants de sectors professionals o d'entitats de caràcter no lucratiu.
Al ple assistiran, amb veu però sense vot, els components de l'òrgan de direcció esmentats en l'article següent.
Igualment hi assistiran, amb veu però sense vot, els presidents provincials dels consells d'acció social de Valencia, Castelló i Alacant.
Article cinquè
La direcció del Consell és l'òrgan al qual s'encomanen les funcions d'execució dels acords del ple, la preparació dels treballs d'aquell, la documentació dels seus acords i, en general, totes les funcions relatives al suport tècnic al Consell.
Sota l'autoritat del president del Consell, la direcció es compon de:
a) Director de Promoció, Expansió i Desenvolupament Local.
b) Secretaria Tècnica.
c) Vicesecretaria.
Article sisè
El Consell Valencià d'Acció Social se subjectarà, en el seu funcionament, a les normes del capítol II del títol II de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
Conformement amb aquests preceptes, el Consell aprovarà les seues pròpies normes de règim intern per majoria de les dues terceres parts dels membres.
DISPOSICIONS ADDICIONALS
Primera
El Govern Valencià proposarà a les Corts Valencianes que designen un representant que s'integre en el Consell Valencià d'Acció Social. Si tal proposta fóra acceptada, el representant designat assumirà la vicepresidència del Consell Valencià d'Acció Social i exercirà la funció que l'article 5 atribueix al president del Consell. Aquesta vicepresidència podrà nomenar assessors que presten la seua col·laboració desinteressada en les matèries específiques de competència del Consell.
Segona
Podran assistir a les reunions del Consell, amb veu però sense vot, aquelles persones que, pel seu coneixement o experiència, considere el president convenient per conèixer la seua opinió i dictamen.
Tercera
El nomenament dels vocals que conformen el ple del Consell Valencià d'Acció Social serà realitzat pel conseller de Treball i Afers Socials, a proposta de les organitzacions més representatives a nivell autonòmic en el respectiu sector o àmbit. El mateix procediment se seguirà per a la seua substitució, que es realitzarà, en tot cas, cada tres anys, sense perjudici de la seua possible reelecció.
El nomenament dels càrrecs que componen la Direcció del Consell serà realitzat pel conseller de Treball i Afers Socials entre persones de reconegut prestigi i experiència en l'àmbit de l'acció social.
Quarta
Les despeses originades pel funcionament del Consell Valencià d'Acció Social seran sufragats amb càrrec als pressupostos de la Direcció General de Serveis Socials.
Cinquena
S'atribueixen al Consell Valencià d'Acció Social les funcions que l'article 16 de la Llei 5/1989, de 6 de juliol, atribueix al Consell de Benestar Social, sense que es modifique la naturalesa jurídica de l'esmentat òrgan de participació.
Sisena
Les administracions locals podran participar en el Consell Valencià d'Acció Social a través de la Direcció de Promoció, Expansió i Desenvolupament Local i dels consells provincials d'acció social, en els termes que estableix l'article 4.
DISPOSICIó TRANSITòRIA
En el termini d'un mes des de la publicació d'aquesta norma el conseller de Treball i Afers Socials sol·licitarà a les entitats interessades la proposta de representants d'aquestes en el Consell Valencià d'Acció Social.
DISPOSICIó DEROGATòRIA
Queda derogat el Decret 216/1992, de 7 de desembre, del Govern Valencià, així com totes les seues normes de desplegament.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
Aquest decret entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
Segona
S'autoritza el conseller de Treball i Afers Socials per dictar totes les disposicions que calga en aplicació del que disposa aquest decret.
Per una ordre del conseller de Treball i Afers Socials s'establiran les normes d'organització i funcionament dels consells provincials d'acció social.
València, 30 d'octubre de 1995.
El president de la Generalitat Valenciana,
EDUARDO ZAPLANA HERNáNDEZ-SORO
El conseller de Treball i Afers Socials,
JOSÉ SANMARTíN ESPLUGUES

linea
Mapa web